Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: inscenizacja 2011
> Inne > Kalendarium 2011 > Grunwald 2011
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Hub
ciekawy pomys³ przedstawi³ Mlodymir, ale na Grunwie to nie zadzia³a.

ja bym by³ za tym ¿eby podzieliæ te pieni±dze na co¶ sensownego, na pewno czê¶æ na nagrody w turniejach i konkursach które s± rozgrywane przed publiczno¶ci± i lud¼mi z obozu historycznego, mog± byæ jakie¶ koncerty, cokolwiek.
zak³adaj±c ¿e jest - dla uproszczenia ok 1000 osób które dosta³y w zesz³ym roku to 50 z³ to jest ca³kiem spora kwota z której nie ma ¿adnego po¿ytku wiêkszego. 50 000 z³. ludzie!
na turnieje 1 na 1 i pi±tki choæby przeznaczyæ razem 10 000 z³ to ju¿ by by³o o co siê biæ. a 40 000 mo¿ecie sobie zagospodarowaæ w inny sposób.

£ukasz P
CYTAT(Hub @ 00:28 26.01.2011) *
ja bym by³ za tym ¿eby podzieliæ te pieni±dze na co¶ sensownego, na pewno czê¶æ na nagrody w turniejach i konkursach które s± rozgrywane przed publiczno¶ci± i lud¼mi z obozu historycznego, mog± byæ jakie¶ koncerty, cokolwiek.
zak³adaj±c ¿e jest - dla uproszczenia ok 1000 osób które dosta³y w zesz³ym roku to 50 z³ to jest ca³kiem spora kwota z której nie ma ¿adnego po¿ytku wiêkszego. 50 000 z³. ludzie!
na turnieje 1 na 1 i pi±tki choæby przeznaczyæ razem 10 000 z³ to ju¿ by by³o o co siê biæ. a 40 000 mo¿ecie sobie zagospodarowaæ w inny sposób.

Dok³adnie, przeznaczyæ na co¶ sensownego DLA WSZYSTKICH.
A 10 000 PLN na nagrody wynegocjowaæ oddzielnie i ca³kiem niezale¿nie. Argumentuj±c to dok³adnie tak jak w tym temacie. Ludzie przyje¿d¿aj± 2-3 dni przed inscenizacj± aby te turnieje poogl±daæ ergo pakuj± kasê w lokaln± gospodarkêsmile.gif ergo warto to sponsorowaæ.

Przynajmniej taki jest sens moich wypowiedzi.
Laser
Mimo, ¿e nie walczê w grunwaldzkich pi±tkach, jestem jak najbardziej za tym pomys³em. Ka¿dy odda swoj± dychê dla walcz±cych. To i tak ma³o, wzglêdem widowiska, które nam panowie prezentuj±.

Tylko... czy to ma jakie¶ szanse na przej¶cie?
radziuCCH
Ja zawsze w kwestii podzia³u ¶rodków stojê na stanowisku, ¿e ograniczona kwot± powinna byæ wydana na jeden konkretny cel. Rozbijanie stosunkowo niedu¿ych puli pieniêdzy nie jest ani z po¿ytkiem dla ogó³u a indywidualnie nie wp³ywa na poprawê "zamo¿no¶ci.

A nawi±zuj±c przy okazji do tematu ca³ego postu oraz g³osów pojawiaj±cych siê tu i ówdzie uwa¿am ¿e jako¶æ inscenizacji, przebieg walk itp. w du¿ej mierze zale¿y od dowódców a zczególno¶ci doboru ludzi pod wzglêdem wysokiej ¶wiadomo¶ci odpowiedzialno¶ci jak± siê bierze bior±c udzia³ w inscenizacji. Sam scenariusz bitwy w moim przekonaniu nie wymaga znacznych zmian. Ewentualnie poprawy wymaga kosmetyka tj. muzyka, rozs±dniejsza pora rozpoczêcia bitwy, ograniczenie do minimum sterczenia na polu bitwy przed inscenizacj± oraz eliminacja ludzi bez kompletnego wyposa¿enia, których w ubieg³ym roku nie brakowa³o.
£ukasz P³aza
Z ró¿nych powodów nie uda³o mi siê niestety ruszyæ z niczym wiêkszym w kwestii zmian. Trudno siê mówi - zostanie po staremu, mo¿e po kolejnej ¿enuj±cej klapie co¶ siê zmieni (ach te z³udzenia icon_sad.gif ). Do zobaczenia na weso³ym grillu para-historycznym, przynajmniej mo¿na liczyæ ¿e na takie badziewie przyjedzie ma³o turystów i bêdziemy mieæ wzglêdny spokój dunno.gif
ua
CYTAT(£ukasz P³aza @ 10:09 26.02.2011) *
Z ró¿nych powodów nie uda³o mi siê niestety ruszyæ z niczym wiêkszym w kwestii zmian. Trudno siê mówi - zostanie po staremu, mo¿e po kolejnej ¿enuj±cej klapie co¶ siê zmieni (ach te z³udzenia icon_sad.gif ). Do zobaczenia na weso³ym grillu para-historycznym, przynajmniej mo¿na liczyæ ¿e na takie badziewie przyjedzie ma³o turystów i bêdziemy mieæ wzglêdny spokój dunno.gif

sory kolego ale...........

po rozmowie z K. Góreckim mogê ¶mia³o napisaæ

1. Godzina na t± chwilê ni jest ustalona - organizator jest chêtny na jej prze³o¿enie ; problemem jest tzw apell grunwaldzki który dla notabli jest ah i oh a ¿e my mamy siê mêczyæ w pe³nym s³oñcu maj± w dupie tak¿e wszelkie akcje maj±ce na celu prze³o¿enie godziny bitwy na pó¼niejsz± maj± jaki¶ sens aby wp³yn±æ na notabli i oficieli

2. "czesanie" piechoty przez jazdê jest do zrobienia potrzeba tylko piechoty- warunek musi ona karnie uczestniczyæ w manewrach tak aby umieæ odpowiednio siê na polu ustawiæ (byæ w centrum zainteresowania a jednocze¶nie dac miejsce konnym na manewry)

3. Atak na tabory - nie mo¿liwe jest rozdzielnie inscenizacji na dwie czê¶ci (taki zdanie maj± równie¿ dowódcy chor±gwi z którymi rozmawia³em ). Jednak¿e taki atak siê odbywa zosta³ tylko zmarginalizowany je¶li chcemy droga wolna niech dogadaj± siê chor±gwie które chc± i proszê walimy szo³a

4. Walka - decyduj± dowódcy w jakiej konwencji chc± walczyæ od soft po very soft a¿ po HEAVY HARD. chor±gwie bêd± tak dobrane w aby ka¿dy mia³ walczyæ jak lubi. Wystarczy zapytaæ siê swojego dowódcy jak± formu³ê preferuj± ludzi w jego chor±gwi.

teraz trzeba to tylko pouk³adaæ ale to wybaczcie nie nast±pi tu w ramach ja³owej dyskusji tylko na spotakaniu dowódców

PS> ma³a pro¶ba do dowódców aby przedstawili w nowym temacie swoje chor±gwie i odpowiedzieli w jaki sposób walki preferuj± i na co siê nastawiaj±

zmiany s± wiêc mo¿liwe
brat Bule
3. Atak na tabory - nie mo¿liwe jest rozdzielnie inscenizacji na dwie czê¶ci (taki zdanie maj± równie¿ dowódcy chor±gwi z którymi rozmawia³em ). Jednak¿e taki atak siê odbywa zosta³ tylko zmarginalizowany je¶li chcemy droga wolna niech dogadaj± siê chor±gwie które chc± i proszê walimy szo³a

Atak mo¿na zrobic nastêpnego dnia - ju¿ tylko i wy³±cznie dla nas samych i funu, bez publiki.

Tak mi wpad³ na szybko pomys³.

Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia.
Mateusz z Grójca
w niedzielê to ja czarno to widzê.
to taki szybki komentarz na marginesie.
Robert Szatecki
Nikomu nie bêdzie siê chcia³o
£ukasz P³aza
Ada¶ cytujesz moj± wypowied¼ a odpowiadasz komu innemu chyba? a jak nie to WTF dunno.gif ?
Jasne wszystko zale¿y od nas, ze wszystkim siê mo¿na dogadaæ. Wszystko to ju¿ by³o przerabiane - nie bêdzie konkretnej "odgórnej" inicjatywy zmian to wyjdzie takie same G. jak zawsze, i na razie wychodzi ¿e tak bêdzie. No chyba ¿e dowódcy co¶ my¶l± i zamierzaj± nas o¶wieciæ za jaki¶ czas.
ua
CYTAT(£ukasz P³aza @ 12:04 28.02.2011) *
Ada¶ cytujesz moj± wypowied¼ a odpowiadasz komu innemu chyba? a jak nie to WTF dunno.gif ?
Jasne wszystko zale¿y od nas, ze wszystkim siê mo¿na dogadaæ. Wszystko to ju¿ by³o przerabiane - nie bêdzie konkretnej "odgórnej" inicjatywy zmian to wyjdzie takie same G. jak zawsze, i na razie wychodzi ¿e tak bêdzie. No chyba ¿e dowódcy co¶ my¶l± i zamierzaj± nas o¶wieciæ za jaki¶ czas.

ano chyba rzeczywi¶cie nie rozumiemy siê

za³o¿y³e¶ teamat którego g³ównym celem by³o co ? wydaje siê ¿e wszystkie rozkimnki schodzi³y siê do 4 pkt. które opisa³em.

na te podstawowe cele dosta³em odpowied¼ od g³ownego Organiztora i je zamie¶ci³em, reasumuj±c pierwsza wa¿na rzecz zosta³a jakby dokonana organizator Grunwaldu daje zielone ¶wiat³o dalej powino to zadzia³±æ na lini ludzie ( najlepiej grupa) - dowódca chor±gwi - organizator!

czyli poza godzin± rozpoczêcia reszta zale¿y od inicjatywy oddolnej

- kto¶ kto chce walczyæ soft czy hard musi wybraæ sobie odpowiedni± chor±giew ( o to chyba walczy³e¶ ) nie trzeba wszytskich uszczê¶liwiaæ "buhurtem"

- zdobywanie obozu potrzeba np. 4 chor±gwi które wezm± siê za ³by na koniec ( od nas zale¿y czy damy radê patrz godzina i pi±tki dzieñ wcze¶niej )

- mamy ochotê pobawiæ siê z konnymi droga wolna trzeba tylko odpierdzieliæ manewry z konnymi parê razy tak aby oni przeæwiczyli najzady

czyli ty piszesz ¿e siê nic nie zmieni bo nie za³atwi³e¶

a ja piszê ¿e zmiana jest mo¿liwa potrzeba tylko ludzi do jej przeprowadzenia a ¿e to ju¿ inna bajka no có¿ od samego pocz±tku by³em mocno sceptyczny .......... teraz tylko zada³em sobie tylko tyle trudu ¿e pogada³em z K. Góreckim który jak sie okaza³o jest na zmiany otwarty ...... czy nam starczy inicjatywy ¿eby je przeprowadziæ tego nie wiem na pewno zwalenie wszystkiego na dowódcó chor±gwi nie ma sensu ale przynajmniej "czesanie piechoty" moim skromnym zdaniem jest do zrealizowania wystarczy ¿e jaka¶ grupa bedzie chcia³a pobawiæ siê na inscenizacji innaczej ni¿ dreptaj±c i dogada siê z Ksi±¿êc±
Józef
Nie zapominajmy o "odzbrojeniu " chor±gwi walcz±cych ligcht.

To o czym piszesz UA , wykonalne jest tylko wtedy , gdy " wszyscy zainteresowani "oprócz pisania postów , konsekwentnie d±¿yæ bêd± do realizacji danego projektu.
-Respektuj±c zasady / regu³y "zabawy"
Trzeba o tym rozmawiaæ.
By by³o bezpiecznie.

pozdrawiam
£ukasz P³aza
Dobra to ju¿ co¶ - jest zielone ¶wiat³o od organizatora fajnie.
Teraz trzeba by zrobiæ spotkanie zainteresowanych jakimikolwiek zmianami, dowódców chor±gwi, napisaæ projekt zmian, zatwierdziæ u organizatora i robimy.
Kto¶ chêtny co¶ takiego zorganizowaæ? Jacy¶ dowódcy przyjad±? Ja mogê przyjechaæ do dowolnego m-ca Polski i przedstawiæ swoje pomys³y (zreszt± przedstawi³em je chyba w tym temacie ze 4 razy), tylko który¶ z dowódców musi zacz±æ - albo dogadaæ siê na oficjalnym spotkaniu organizacyjnym.
Na pewno trzeba to zrobiæ teraz - je¿eli temat zostanie do Grunwaldu to nie bêdzie zrobione nic.
Co do spotkania dowódców to ja je próbowa³em nawet zorganizowaæ, je¼dzi³em przez pó³ Polski ale nie wysz³o - widaæ mam za ma³y autorytet, trudno. Niech teraz kto inny próbuje, ja mam ju¿ za wiele na g³owie, co najwy¿ej przyjadê pomóc, ale organizowaæ tego nie bêdê.
Józef
Ja my¶lê , ¿e realizacjê nale¿y zostawiæ dowódcom chor±gwi.
A oddolnie skoncentrowaæ siê na opracowaniu rozs±dnych propozycji zmian.
Wa¿na jest równie¿ deklaracja pomocy realizacji.

przyk³ad - manewry ciê¿kozbrojnych pomog³yby w przygotowaniu uczestników do udzia³u w inscenizacji .
Mo¿e uda³oby siê po³±czyæ takie manewry z próbami ?
Postarajmy siê jeszcze raz w punktach zebraæ najwa¿niejsze , mo¿liwe do realizacji propozycje.

pozdrawiam

ua
CYTAT(Józef @ 10:11 24.03.2011) *
Ja my¶lê , ¿e realizacjê nale¿y zostawiæ dowódcom chor±gwi.
A oddolnie skoncentrowaæ siê na opracowaniu rozs±dnych propozycji zmian.
Wa¿na jest równie¿ deklaracja pomocy realizacji.

przyk³ad - manewry ciê¿kozbrojnych pomog³yby w przygotowaniu uczestników do udzia³u w inscenizacji .
Mo¿e uda³oby siê po³±czyæ takie manewry z próbami ?
Postarajmy siê jeszcze raz w punktach zebraæ najwa¿niejsze , mo¿liwe do realizacji propozycje.

pozdrawiam

jak kto¶ chce niech sobie maszeruje i æwiczy dreptanie nawet 8 h na dobê, na pewno mu tu podniesie a potem pójdzie na próbê

propozycja zmian zostanie podana po akceptacji K. Góreckiegi i wszytkich dowódców zainteresowanych chor±gwi
Solo
Alo.

Jedno ma³e s³ówko: wiêkszo¶æ dowódców i tak tu nie zagl±da, do tego siê zbli¿a kolejny Grv, wiêc my mamy i tak do¶æ roboty. Co z tego, ¿e to ju¿ nie 600, i tak zaraz siê zacznie biurokracja czy spotkania. Wiêc prosze, niech kto¶, kto nie jest dowódca to poci±gnie. P³az wie, ¿e cze¶æ z nas jak najbardziej akceptuje zmiany i ich wrêcz chce na Inscenizacji. I zaiste, bêdziemy o tym dyskutowaæ ze sob± nawzajem i z Krzysztofem. Ale ¿eby siê uda³o potrzebny jest choæby jeden kto¶ na chor±giew, kto bêdzie o tym przypomina³ i spisywa³ pomys³y. By¶my wiedzieli, ¿e nie w³o¿ymy naszego zaanga¿owania w co¶, a potem i tak wiêkszo¶æ powie "a po co? wystarczy chodziæ wzd³u¿ i wszerz placu i swoje obêbniæ...".
Wiêc oddolnie prosze, oddolnie ;)

pozdro,

Solo
Papaj
Przewali³em dzi¶ ca³y temat i wszystko wskazuje na to ¿e na Grunwaldzie nie wiele siê zmieni.
Z oddolnych inicjatyw dodam co¶ od siebie:
- zrezygnowaæ ze sprawdzania sprzêtu na bramce skoro go dowódcy chor±gwi uprzednio sprawdzili powoduje to straszne przestoje,
- skróciæ czas oczekiwania w sprzêcie przed bitw±,

Pozdrawiam!
radziuCCH
No i bardzo s³usznie prawi w/w papaj ... i chwa³a mu za to. Skoro wp³ywu nie ma za wiele na przebieg samej inscenizacji warto by zrobiæ co w mocy dowodz±cych. Szbyciej odprawiaæ, najpó¼niej jak siê da na pole wchodziæ i dobrze siê bawiæ smile.gif. Osobi¶cie liczê na to ¿e tegoroczny Grunwald bêdzie tym normalnym ... uf a¿ siê boje 700 lecia :P
Bajorai
Nowosc od orgow:
Grunwald-2011 bez ... Litwy
http://www.grunwald1410.pl/index.php?art=10002
Chwala orgam!!!!!!!
ua
CYTAT(Bajorai @ 06:50 15.05.2011) *
Nowosc od orgow:
Grunwald-2011 bez ... Litwy
http://www.grunwald1410.pl/index.php?art=10002
Chwala orgam!!!!!!!

kolego kto¶ z Litwy jednak bêdzie dla wyja¶nienia org nie ma wp³ywu kto przyjedzie - pomaga za³atwiæ zaproszenia i wizy.

Na Ukrainie, Bia³orusi i w Rosji nie ma na ten Grunwald "ci¶nienia" rozmawia³em z wiêkszo¶ci± dowódców i fakty s± takie ¿e nie bardzo chce siê im jechaæ tyle kilometrów. Powody kilka - wnioski zobaczysz na tegorocznym grunwaldzie.

Zesz³oroczny Grunwald wypad³ jak wypad³ napompowano balonik który pêk³. Impreza przesta³a byæ NASZA ( z winy polityków narzucaj±cych swoje wizje orgom ) . W tym roku maj± byæ zmiany dopasowane do naszych polskich realiów. Jak wypal± za rok mam nadziejê ¿e grupy z zagranicy znowu bêd± liczne i staniemy na przeciwko siebie i na polu inscenizacji i w buhurcie.
Bajorai
Bez Litwy, to znacze ze na listie niema chorugwi litewskich. Historycznosc..... bigsmile2.gif
Stosowno peremowyn, to uz od poczatku lutego z Ukrainy dawalem propozycija na ponad 100 osob zbrojnych z 14 klubow. I nic z tego. icon_sad.gif
A teraz Ukraina zostala sie na listie w... chorugwi Sw. Jerzego. I to dobre. smile.gif
Purvis
Zaraz, a to nie jest jaka¶ stara lista?
¦l±skiej na przyk³ad nie bêdzie, a na li¶cie jest.
Wojciech W¶ciek³y
He he , mo¿e chc± mieæ wizualnie t± listê ¿eby takich braków w chor±gwiach nie by³o widaæ??? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif / mocno ta lista nie¶wie¿a jest / bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Bajorai
CYTAT(Adalbertus76 @ 15:50 15.05.2011) *
He he , mo¿e chc± mieæ wizualnie t± listê ¿eby takich braków w chor±gwiach nie by³o widaæ??? bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif / mocno ta lista nie¶wie¿a jest / bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Ta lista postala po 6.05.2011, przecytalem 13.05

Chor±giew Krakowska & Camp Babilon
Chor±giew Goñcza
Chor±giew Ziemi Podolskiej
Chor±giew Mazowiecka - ksiêcia Siemowita
Chor±giew Mazowiecka ksiêcia Janusza
Chor±giew Pogoñ"Lekka I" (drzewce, strzelcy, pawê¿e)
Chor±giew Ziemii £êczyckiej "Lekka II"
(drzewce, strzelcy, pawê¿e)
£ucznicy Chor±giew Miko³aja Tr±by z Wi¶licza

Czy ma pan "swiezy"?
Boleslavius
Aktualna lista chor±gwi, m.in. bez ¦l±skiej i Poznañskiej:

http://www.grunwald1410.pl/index.php?art=1

Link podany wcze¶niej przez kolegê Bajorai jeszcze widaæ nie zosta³ poprawiony.
Bajorai
CYTAT(Boleslavius @ 17:26 15.05.2011) *
Aktualna lista chor±gwi, m.in. bez ¦l±skiej i Poznañskiej:

http://www.grunwald1410.pl/index.php?art=1

Link podany wcze¶niej przez kolegê Bajorai jeszcze widaæ nie zosta³ poprawiony.

Kolega Boleslavius, dzieki za list, ale Litwy na razie niema tak samo:

Chor±giew Krakowska & Camp Babilon
Chor±giew Goñcza
Chor±giew Ziemi Podolskiej
Chor±giew Mazowiecka - ksiêcia Siemowita
Chor±giew Mazowiecka ksiêcia Janusza
Chor±giew Pogoñ
"Lekka I"
Chor±giew Ziemii £êczyckiej
"Lekka II"
£ucznicy Chor±giew Miko³aja Tr±by z Wi¶licza

Napewnie, nastepnego roku i Zakonu uz nie bedze....
Wojciech W¶ciek³y
Wybacz Bajorai ale jaka impreza , takie aktualizacje bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif . My tam podani jeste¶my , lecz opuszczamy G11 , o czym z wyprzedzeniem informowali¶my . Skoro teraz przy organizacji i po zamkniêciu rekrutacji panuje tam syf , to co bêdzie na samej imprezie? Pozdrowienia smile.gif .
Józef
Zajrzyj proszê na stronê Grunwaldu w temat sponsorzy.
Je¶li mia³bym ich tylu co w tym temacie (bêd±c orgiem) , to te¿ nie zajmowa³bym siê aktualizacj± strony , tylko pozyskiwaniem sponsorów.

W tym roku nie ma okr±g³ej rocznicy , ani wyborów .
Wszyscy dobrze wiemy jaki stosunek maj± do nas politycy .

pozdrawiam
spinnaker
A w poprzednie 12-15 grunwaldów ¼li politycy te¿ narzucali swoje wizje dobrym orgom?
Zatrzymali czas na etapie rynien z wod±, 5 toi na chor±giew?
A mo¿e to orgowie przyssali siê do "zwrotu kosztów" wzorem PZPN-u staj±c siê "dzia³aczami"?
Mo¿e zamiast zwalac od lat co siê da na "wójta i gminê" a teraz na polityków przedstawili bud¿et jakim dysponuj± i jego wykonanie plus niezale¿ny audyt?
Bo to tak od lat nastêpnym razem ma byc lepiej a g³upiej s³omy i drewna brak.
Nidhogg
CYTAT(spinnaker @ 00:53 17.05.2011) *
A w poprzednie 12-15 grunwaldów ¼li politycy te¿ narzucali swoje wizje dobrym orgom?
Zatrzymali czas na etapie rynien z wod±, 5 toi na chor±giew?
A mo¿e to orgowie przyssali siê do "zwrotu kosztów" wzorem PZPN-u staj±c siê "dzia³aczami"?
Mo¿e zamiast zwalac od lat co siê da na "wójta i gminê" a teraz na polityków przedstawili bud¿et jakim dysponuj± i jego wykonanie plus niezale¿ny audyt?
Bo to tak od lat nastêpnym razem ma byc lepiej a g³upiej s³omy i drewna brak.

Naprawdê od 15 grunwaldów nic siê nie poprawi³o? Przeszkadzaj± ci toje i rynny, a co ma byæ, apartamenty hotelowe? Mo¿e jeszcze catering? £azienki z jacuzzi? Co do braku s³omy - jak siê jej u¿ywa do siedzenia i do wypychania namiotów po uszy, to mo¿e brakuje. Nie mówiê, ¿e jest idealnie, wiadomo, ¿e mog³oby byæ lepiej, ale bez przesady. Jak kto¶ chce hotelowego luksusu, to nie jedzie pod namiot. Na wielu innych imprezach warunki s± takie same i nikt nie narzeka z tego powodu, ani nie ¿±da rozliczenia od orgów. Zreszt± na jakiej podstawie? Gmina daje kasê, gmina ma prawo ich rozliczyæ. Nic nam do tego.
Rafa³
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(spinnaker @ 23:53 16.05.2011) *

Fantastyczne podsumowanie. Dzia³acze - pasuje idealnie.
Józef
Pewnej rzeczy nie rozumiem. Z jednej strony d±¿ymy do jak najwierniejszej rekonstrukcji , z drugiej ¿±damy pryszniców?
Wiadomo , ¿e przy takiej ilo¶ci ludzi w dzisiejszych czasach , toje s± niezbêdne.
Ale -
w zesz³ym roku mój pobyt na G. trwa³ 11 dni. I mimo ¿e mog³em i¶æ do prysznica , my³em siê codziennie (ca³y) w cebrze.
Kilka lat temu by³em na ¦wiecinie - za kibel robi³ tam do³ek i ¿erdka. I by³o dobrze.
Wydaje mi siê , ¿e wielu z Was co¶ siê po..myli³o..
Mam 46 lat , zdrowie nie to co dawniej , ale jak czytam niektóre Wasze posty - to czujê siê jeszcze mê¿czyzn±. bigsmile2.gif
Czy Wy my¶licie , ¿e odtwórstwo powinno polegaæ tylko na przebraniu siê w ultra¶ne ³aszki ?
Grunwald to przecie¿ obóz "¿o³nierski".
Spróbujcie zatem posmakowaæ choæ trochê tego klimatu.
A jak kto¶ jest za miêkki , to zawsze mo¿e do "babci na p±czki" jechaæ.
Przepraszam , ale brak mi s³ów.
pozdrawiam
A.Fran
To kto gdzie, czym i kiedy siê myje ma³o wa¿na rzecz, oby nie ¶mierdzia³ i nie zachorowa³. Cz³owiek mo¿e przetrwaæ w gorszych warunkach, a te na Grunwie nie s± a¿ takie z³e. Jest ciep³o, jest gdzie siê za³atwiæ i bie¿±ca woda. Klapki, co¶ na grzyba i pod prysznicem nic siê nie stanie.

Je¼dzicie tam, ¿eby dobrze siê bawiæ, czy pilnowaæ kolejki przy toju? Takim narzekaniem i marudzeniem nikt jeszcze niczego nie naprawi³. Ta impreza nie jest obowi±zkowa. Je¶li siê komu¶ nie podoba to problem mo¿na ³atwo rozwi±zaæ- zostaæ w domu.
Pablo
Witam
Jednak i ja muszê wtr±ciæ kilka s³ów:
Zapominamy chyba o tym ¿e kasa na Ka¿dy grunwald pochodzi od lokalnych w³adz - czyli od wójta i wy¿ej - marsza³ka woj.
Oto jak oni to widz±:
Niezale¿nie od naszego poziomu ultra¶no¶ci jeste¶my i bêdziemy dla nich tylko RYMCERZAMI - czyli trochê ¶wirami , co wiêcej wiecznie niezadowolonymi i z pretensjami (jakkolwiek nie by³yby one s³uszne)
Trzeba tym kilku tysi±com ludzi zapewniæ Podstawowe warunki , ekipê do pilnowania opiekê lekarsk± etc.etc. - w zamian oni odwalaj± pañszcyznê w postaci rozbicia swoich namiotów i inscenizacji.
Ale uwaga - jest pomys³ - robimy grunwald kontraktowy - dajemy 1000 ch³opa umowy o dzie³o w wysoko¶ci x , zapewniamy noclegi w wojskowych namiotach - odpada s³oma i opa³ oraz k³opotliwe sprz±tanie pozosta³o¶ci tych¿e po imprezie. Kontraktowi rymcerze bez marudzenia robi± co im siê naznaczy w umowie. A no i do ca³o¶ci zatrudnia siê jeden obóz historyczny , który jest pokazówk± i jest przedewszystkim zwiedzany przez turystów - czego raczej nie da siê powiedzieæ o obenych obozach . A reszta chêtnych ? - niech przyjedzie ,wynajmie od rolnika kawa³ek ³±ki po 15 zeta za dobê pod namiot i ca³± resztê zapewni sobie sama -podoba siê ?
Otó¿ mnie nie bardzo , a wiem ¿e takie pomys³y chodz± w³odarzom po g³owach \
Tak wiêc patrzmy na problemy organizacyjne g11 trze¼wym okiem - ja wiem ,¿e bêdzie lepiej ni¿ rok temu.
Pozdrawiam
Pablo
Nidhogg
CYTAT(Pablo @ 20:17 17.05.2011) *
[...]
Ale uwaga - jest pomys³ - robimy grunwald kontraktowy - dajemy 1000 ch³opa umowy o dzie³o w wysoko¶ci x , zapewniamy noclegi w wojskowych namiotach - odpada s³oma i opa³ oraz k³opotliwe sprz±tanie pozosta³o¶ci tych¿e po imprezie. Kontraktowi rymcerze bez marudzenia robi± co im siê naznaczy w umowie...

No w³a¶nie. A jak nasi rymcerze bêd± za drodzy, to siê we¼mie Czechów. Albo harcerzy i zamówi dla nich tuniczki i he³my z aluminium. A jak publika przestanie przyje¿d¿aæ, to uznaj±, ¿e moda na rycerzy siê skoñczy³a.
A.Fran
a jak babci wyrosn± w±sy, to bêdzie dziadkiem ;)

nie gdybajmy, bo to bez sensu. Zobaczy siê jak bêdzie.
Wojciech W¶ciek³y
Panowie i Panie ! bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Pomimo Waszego grzmocenia w nocnik tego tematu , nic siê nie zmieni, po có¿ wiêc ta dyskusja? Szeregi chêtnych na G11 rzedn±, has³o - " bo jadê tam aby spotkaæ siê z przyjació³mi" ju¿ zaczê³o blakn±æ , a sama nazwa Grunwald za jaki¶ czas pysznie bêdzie miejscem spotkañ harcerzy i przysi±g ¿o³nierskich, czego im ¿yczê z ca³ego mojego czarnego serduszka. Dopóki bêd± orêdownicy tego srania , to tak bêdzie siê kupa rozlewa³a po kraju dziel±c ludków. A co do mnie : chcia³bym kiedy¶ móc przyjechaæ na G i zaiste dobrze siê pobawiæ bez musztard i discopolo ca³± dobê .Pobiesiadowaæ, porymcerzowaæ w miejscu i czasie oraz towarzystwie , które wzajemnie siê szanuje, pos³uchaæ dobrej muzyki i porz±dnego ¶piewu. Ot taki fantasta ze mnie, za co orgów G , przepraszam.
Shaman
CYTAT(Adalbertus76 @ 22:41 17.05.2011) *
Szeregi chêtnych na G11 rzedn±, has³o - " bo jadê tam aby spotkaæ siê z przyjació³mi" ju¿ zaczê³o blakn±æ ,

otoz to... np. Choragiew Poznanska zostala oficjalnie rozwiazana, bo wiekszosci juz sie nie chce na G. jechac. mocno przetrzebiona bedzie tez Slaska. ludziom nie chce sie walczyc z wiatrakami, wola sobie sami zrobic impreze, ktora bedzie spelniala ich oczekiwania.
ua
CYTAT(Shaman @ 23:12 17.05.2011) *
Szeregi chêtnych na G11 rzedn±, has³o - " bo jadê tam aby spotkaæ siê z przyjació³mi" ju¿ zaczê³o blakn±æ ,

otoz to... np. Choragiew Poznanska zostala oficjalnie rozwiazana, bo wiekszosci juz sie nie chce na G. jechac. mocno przetrzebiona bedzie tez Slaska. ludziom nie chce sie walczyc z wiatrakami, wola sobie sami zrobic impreze, ktora bedzie spelniala ich oczekiwania.

tylko dlaczego napisali¶cie to przed imprez±??

¿eby nie by³o: powody dla których ludzie nie jad± na G s± mi znane ba zgadzam siê z nimi!

( i nie chodzi mi o warunki sanitarne)

gotowy scenariusz ze zmianami jest u dowódców ! Zmian ma byæ sporo!

A mo¿e z innej beczki: w³asnie dla tego ¿e by³o tam tak wielu ludzi ( ró¿nych) impreza nie by³a nawet liczona do poziomu "rekonstrukcyjnych" - zobaczymy co bêdzie po imprezie, mo¿e jednak bêdziecie chcieli przyjechaæ za rok
Wojciech W¶ciek³y
Ua - popatrzymy , po¿yjemy , zobaczymy. Podziwiam Tw± wiarê w cuda . Zobaczymy po G11, jakie wra¿enia - oby mi³e dunno.gif . Pozdrawiam
W¶ciek³y
Czarownica
Niech wszyscy, którym by³o: za ciep³o, za zimno, za mokro lub za sucho, za brudno, za g³o¶no i zbyt g³upio a przede wszystkim zbyt komercyjnie i musztardowo - zostan± w domach i s±cz± piwo lub pojad± na inn± imprezê. Niech na Grunwald przyjad± wy³±cznie Ci, którym siê chce. Albo inaczej - którym nadal siê chce pomimo wy¿ej wymienionych "za". Impreza zapewne siê skurczy, ale mo¿e siê nagle okazaæ, ¿e bêdzie najprzyjemniejszym, najspokojniejszym i najbardziej klimatycznym Grunwem w historii.

Pozdrawiam wszystkich Malkontentów smile.gif
Viator
CYTAT
Niech na Grunwald przyjad± wy³±cznie Ci, którym siê chce.
Niew±tpliwie przyjad± tylko Ci, którym siê chce. I to jest bingo! Bo dot±d je¼dzi³a kupa ludzi, w tym wszystkie w czambu³ ¿ó³todzioby, nie zastanawiaj±c siê nad tym czy w ogóle chc±, "bo tak wypada³o", no bo jak siê potem przyznaæ ¿e siê nie by³o na najbardziej presti¿owym turnieju w Polsce? I dopiero jak krytyka grunwaldzkiej "inscenizacji" po G2010 zmieni³a najbardziej presti¿ow± imprezê w imprezê przechwalon±, ludzie zaczêli my¶leæ samodzielnie i bardzo wielu dosz³o do wniosku ¿e szkoda na ten wyjazd czasu. I dlatego przyjada tylko ci, którzy naprawdê tego chc± i wiedz± po co to robi±. Dlatego na pewno masz racjê, ¿e:
CYTAT
Impreza zapewne siê skurczy, ale mo¿e siê nagle okazaæ, ¿e bêdzie najprzyjemniejszym, najspokojniejszym i najbardziej klimatycznym Grunwem w historii.

Wiêcej jeszcze; pewnie dziêki tej wsypie z G2010 nowo zainteresowani rekonstrukcj± ludzie zaczn± siê zastanawiaæ jaki okres chc± odtwarzaæ i od czego zacz±æ - bo mam wra¿enie ¿e do tej pory wiêcej ni¿ dwie trzecie z nich równie bezrefleksyjnie i bez rozeznania wybiera³a "okres oko³ogrunwaldzki", choæby dlatego ¿eby tam spotykaæ znajomych, bo "na Grunwald przecie¿ je¿d¿± wszyscy", a zainteresowanie wszystkimi innymi datowaniami ¶redniowiecznymi od okresu krucjatowego do pó¼nego XV wieku by³o znikome, do tego stopnia ¿e jak kto¶ nie by³ "rycerzem z 1410 roku" albo ew. Wikingiem to patrzono na niego jak na pogubionego wariata, który sam nie wie co robi, bo przecie¿ historia Polski to tylko Wikingowie u Chrobrego a zaraz po nich Grunwald i nic wartego odtwarzania pomiêdzy smile.gif
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Viator @ 08:58 18.05.2011) *
Wiêcej jeszcze; pewnie dziêki tej wsypie z G2010 nowo zainteresowani rekonstrukcj± ludzie zaczn± siê zastanawiaæ jaki okres chc± odtwarzaæ

Wybór miêdzy wczesnym Bayer Full, albo pó¼nym Just 5 bêdzie trudny, zw³aszcza je¶li chce siê przy okazji robiæ Shazzê. £atwiej i¶æ na eklektyzm, zw³aszcza ¿e odpowiednia impreza do tego - Grunwald - istnieje i cieszy siê powodzeniem.

Z rycerskim pozdrowieniem, które powiewa³o nad innym Grunwaldem -"Antykoncepcja - ¶wiadome macierzyñstwo"!

Shaman
CYTAT(ua @ 07:04 18.05.2011) *
CYTAT(Shaman @ 23:12 17.05.2011) *

tylko dlaczego napisali¶cie to przed imprez±??

to pojecie wzgledne - napisalismy to wszak po imprezie... zeszlorocznej icon_wink.gif

i ja tez zgadzam sie z opnia, ze niech jedzie ten, kto chce bigsmile2.gif

Viatorze - w pelni sie zgadzam.
BoskiMisza
Jak zwykle temat przeszed³ na czcz± gadaninê...
Od zesz³ego roku wiemy komu siê nie podoba³o i dlaczego nie bêdzie go na nastêpnych edycjach. Czy naprawdê nie mo¿emy ju¿ sobie tego darowaæ? Przecie¿ musu nie ma - nie chcesz to nie jed¼.

Wg mnie to na chwilê obecn± - pomimo musztard, syfu i disco polo - G nie ma sobie równych z kilku wzglêdów:
1. Konie na inscenizacji - na innzch imprezach ile masz koni? Osiem? Max dziesiêæ? Na imprezach w krzakach zwykle nie ma na to kasy, a na innych imprezach czêsto nie ma miejsca na wiêcej koni. Tak wiêc pod tym wzglêdem konkurencji w imprezach ¶redniowiecznych raczej d³ugo bêdziemy wyczekiwaæ.
Oczywi¶cie sam sposób wykorzystania tych koni na bitwie to ju¿ dyskusyjny temat, ale ilo¶ci± to chyba d³ugo nikt nie dorówna.
2. Ilo¶æ uczestników - nawet jak bêdzie lipa to s±dzê ¿e oko³o 1000 odtwórców bêdzie. Na jakiej imprezie jest chocia¿ podobnie? Mówimy oczywi¶cie o ¶redniowieczu i polskich realiach.
3. Buhurty - jedna z niewielu okazji, gdzie buhurtowcy mog± siê zmierzyæ z ekipami z ca³ego ¶wiata, a nie t³uc siê we w³asnym gronie. Impreza w krzakach w Koziej Dupie przyci±gnie du¿o zagranicznych ekip?
4. Turniej konny - jedna z niewielu okazji gdzie mo¿na siê zmierzyæ z konkurentami z ca³ej polski, a nie ganiaæ siê w kó³ko we w³asnym gronie. Dla mnie to wogóle jest najistotniejszy punkt grunwaldu, jak pewnie dla innych buhurt.
5. Liczne warsztaty i inne opcje poznawcze - gdzie kto¶ ¶wie¿y w rekonstrukcji ma stawiaæ pierwsze kroki? Na zamkniêtej imprezie gdzie nawet plomby musisz sobie z zêbów pousuwaæ? Tam gdzie wymagania s± takie, ¿e nawet osoby z wiloletnim do¶wiadczeniem w rr zastanawiaj± siê czy ich zg³oszenie przejdzie?
To w³a¶nie na grunwaldzie m³odzian ma okazjê popatrzeæ, zapytaæ siê, wzi±æ udzia³ w warsztatach walki robionych przez Rybê i jako¶ nakierowaæ siê na odpowiednie tory. To tam ma szansê ³ykn±æ bakcyla i po jakim¶ czasie dorobiæ sprzêt i wpadaæ na imprezy zamkniête.

Jaki jest Grunwald to ka¿dy wie od dawna. Trzeba by³o byæ naiwniakiem, aby s±dziæ, ¿e G600 zmieni siê w imprezê rekonstruktorsk±. Zmiany to mo¿e bêd± teraz, ale osobi¶cie to na wielkie rewolucje nie liczê.
Lubiê tam je¼dziæ i tyle. A jak kto¶ nie chce, to niech ju¿ odpu¶ci temat grunwaldu i tyle. Po co na si³ê toczyæ pianê? Nie podoba ci siê, to nie pisz ju¿ w temacie o inscenizacji, ¿e ciê nie bêdzie, bo to zwyk³y OT. Tomic - czy w temacie o Twoim turnieju co chwilê kto¶ pisze ¿e jest bryndza i nie warto jechaæ? Ju¿ dawno wylali¶my morze ³ez, ¿e niektórych nie bêdzie w tym roku. Ale ¿ycie toczy siê dalej i czê¶æ osób szykuje siê do wyj¶cia w pole przy d¼wiêkach Star Wars.

Pozdrawiam
Misza
Smok Migu¶

Je¿d¿ê na Grunwald od 2000 r. i nigdy nie widzia³em innego powodu ni¿ ten, ¿eby spêdziæ przyjemny czas ze znajomymi. My¶lê, ¿e ka¿dy kto od pocz±tku naprawdê po to tam je¼dzi³, ten bêdzie je¼dzi³ póki zdrowia jemu i znajomym starczy. Naprawdê, nie wiem po co innego mo¿na je¼dziæ na Grunwald? Wszystko inne, to dla mnie dodatki i otoczka, bez której spokojnie mogê siê obej¶æ. A bitwa? Fajnie jest wyj¶æ w gronie znajomych i zrobiæ co¶ co siê lubi i zrobiæ to dla siebie a nie dla ogrów czy turystów. A tak swoj± drog± ile¿ to ja takich dyskusji o poprzednich Grunwaldach czyta³em. Ale przy tak du¿ej liczbie uczestników nie ma szans, ¿eby wszyscy byli zadowoleni. Ale jak ju¿ kto¶ napisa³, ¶wietnie, ¿e bêd± przyje¿d¿aæ tylko ci którym siê chce. To mo¿e za rok bêdzie tu mniej ¿ó³ci.
Mateusz z Grójca
7 razy z kolei jecha³em na Grunwald z wielkim podnieceniem, 7 razy z kolei wraca³em z Grunwaldu w pe³ni zadowolony, bêdê robi³ wszystko co w mojej mocy ¿eby po raz ósmy jechaæ i bawiæ siê jeszcze lepiej ni¿ w poprzednich 7 edycjach.
A.Fran
dobra... to kto zak³ada temat: "marudzenie o grunwaldzie" ? smile.gif

Tutaj powinni¶my rozmawiaæ o samej inscenizacji bitwy. Co mo¿na zrobiæ ¿eby by³a bardziej widowiskowa? co jest w zasiêgu odtwórców?
Mateusz z Grójca
jest ju¿ taki "po¿egnianie z afryk±"

tam siê ¿ale znajduj±

Wszystko by by³o OK gdyby nie skala zesz³orocznego Grunwaldu. Zabrak³o wody w pewnym momencie nawet. Ale to by³o. Teraz bêdzie inaczej.
spinnaker
re: Nodhogg
"Naprawdê od 15 grunwaldów nic siê nie poprawi³o? Przeszkadzaj± ci toje i rynny, a co ma byæ, apartamenty hotelowe? Mo¿e jeszcze catering? £azienki z jacuzzi?..."

Nie, raczej zastanawia czemu na chor±giew/powiedzmy 100 ludzi/ jest 5 toi, a rynny sprzed 15 lat gdy przyje¼dza³o 1.000 ludzi s± te same i w takiej samej ilo¶ci gdy obozuje 8.000 - 15 lat pó¼niej.
Te same od 15 lat budki dla rzemi¶lników, blaty od sto³ów 15 razy pociête i zbite gwo¼dziami, ktorego koszt przechowania przewy¿sza warto¶c kupienia nowego.
Kto¶ broni jechac do hotelu z basenem i jacuzzi? Na jeden ze 150 turniejów? Do Gniewa? Nie. Po prostu Grunwald jest jeden i Ci ludzie sobie go zaw³aszczyli. Narzucaj± swoj± wizjê proporcjonalnie do odporno¶ci na postulaty kilku tysiêcy ludzi - od lat.
Od lat te¿ s± te same problemy i te same odpowiedzi, te same obietnice i jest tak samo - bez zmian.
Je¿eli nie s± kompetentni lub nie czuja siê na si³ach, lub nie maja si³y przebicia wobec wójta od tylu lat to powinni przeprosic i przekazac t± imprezê takim ludziom którzy problemy te rozwi±¿a - ma³o tu jest organizatorów imprez na poziomie o niebo wy¿szym od Grunw?

"Na wielu innych imprezach warunki s± takie same i nikt nie narzeka z tego powodu, ani nie ¿±da rozliczenia od orgów. Zreszt± na jakiej podstawie? Gmina daje kasê, gmina ma prawo ich rozliczyæ. Nic nam do tego."

Ale to jest Grunwald, a nie prywatna imprezka w Gniewie i na tym polega ró¿nica. Gmina daje pieni±dze bo tury¶ci przyje¿dzaj± dla bitwy a nie karuzeli, harcerzy, disco polo i zmiany wart.
Ludzie przyje¿dzaj± na w³asny koszt i utrzymanie w³asnie dlatego ¿e to jest Grunwald a nie jaka¶ inna imprezka, to co robi± robia za darmo i w³a¶nie dlatego nale¿y im siê informacja ile gmina da³a pieniêdzy i na co posz³y - mo¿e wtedy by³oby i na toie, i na drewno, i na s³omê i na nagrody.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.