- Eliminacje Turnieju Bojowego w sobotê do 15... ostatnim razem zdecydowanie by³y za pó¼no...
- Ja równie¿ preferujê miecz i jako takiego nie odrzucam z Turnieju, inne rzeczy wielce prawdopodobnie... zw³aszcza te wielkie i niebezpieczne... Tak jak pisa³em... wszystko jest kwestia ustalenia i weryfikacji ju¿ na miejscu...
- Skróty nazw zwykle niewiele mówi±...
- Na nic nigdy nie jest (zwykle) za pó¼no... to kwestia tylko w³a¶ciwego podej¶cia...
- Dru¿ynowy w niedzielê... o wyznaczonej godzinie wszyscy maja byæ gotowi... a wcze¶niej zapisani u mnie na li¶cie...
- Przed samym turniejem pomówimy jeszcze o kilku sprawach...
pa
Sebastian
kur.... Sebastian, co to znaczy do 15 ?????
do 15 jest zarówno 12 jak i 14:59....? mozesz podaæ konkretn± godzine? np o 15 zaczynamy i tyle? kto sie spozni, rozpatrywany jest indywidualnie jezlei 1 tura jeszcze trwa. jak sie owa pierwsza tura skonczy, delikfent nie wchodzi
podaj poprostu godzine, by¶my wiedzieli kiedy byæ juz gotowi na zicher
Bêdê chcia³ przeprowadziæ to jak najszybciej... ale Wrzesieñ jest kapry¶ny - wiec w oknie ulewy ;) ¿art... zatem gotowo¶æ od 14 tej ;)
No super:)
Mam jeszcze kilka pytañ:
1.Czy w koñcu odbêdzie siê turniej miecza d³ugiego(bez nagród)? Je¿eli tak to kiedy, w sobotê eliminacje i fina³ w niedzielê?
2.W zesz³ym roku by³ chyba 100 z³ kontrakt za aktywne uczestnictwo w imprezie w tym roku jest podobnie?
3. Rok temu po fina³ach bojowego rozmawia³em, ¿e zostanie rozwa¿one wprowadzenie limitów wielko¶ci tarczy(na ikonografii rycerze XIII wieku maj± ma³e tarcze trójk±tne, s±dzê ze w turnieju rycerskim mimo ¿e bez konia te¿ takimi powinni siê pos³ugiwaæ)
4. Jaka nagroda jest w pi±tkach(mo¿e by³o na stronach wcze¶niej napisane a znale¼æ nie mogê)?
5. Czy bêdzie miejsce w orgowych namiotach dla mnie i brata:>?
Pozdrawiam, ju¿ nie mogê siê doczekaæ
Witam!
Jesli mo¿na to jeszcze raz proszê o zasady i termin rozpoczêcia turnieju ³uczniczego i my¶lê ¿e nie jestem jedyn± osob± zainteresowan± tym tematem.Wybaczcie moze gorzkie s³owa ale zbyt wielu wspania³ych ludzi kochajacych ³uk chce do Was przyjechaæ i jak¿e ich traktujecie?!Znowu maj± byæ tLem i wype³niaczem!!!! Proszê o odrobinê szacunku dla wszystkich kochajacych ¶wist strza³y!!!!Czekamy na informacje na ogólnie dostepnym forum,nie zapominajcie ¿e wielu z nich musi przejechaæ setki kilometrów i co dalej........
Pozdrawiam Bogus³aw z Tarnowa
¦wiête s³owa. Czekamy na info dla ³uczników.
Witam!
Moze moje s³owa by³y zbyt ostre ale ich nie cofam ! My, ³ucznicy te¿ prosimy o troche szacunku!!!
Pozdrawiam Bogus³aw z Tarnowa
Te¿ kocham ¶wist strza³... oczywi¶cie pokojowych ;)
- Turniej miecza d³ugiego - pewnie... przecie¿ obieca³em butelkê zwyciêzcy ;) Mia³ to byæ turniej w turnieju ale mo¿emy zrobiæ osobno... ;) Pisa³em o tym...
- wiêkszo¶æ list pozamykana... i prowadzi je Jarek... Zatem tylko on mo¿e co¶ w tej materii powiedzieæ...
- Limity tarczy... masz dobra pamiêæ - my¶la³em o tym... je¿eli ju¿, to nie w centymetrach... bo mniejszy cz³ek bêdzie mia³ relatywnie wiêksz± zas³onê... Kiedy¶ to siê pisa³o : od kolana do ramienia... i na koniu tez siê u¿ywa³o... gdy jeszcze s³abe ochrony nóg bywa³y... Wiec jaka miarê chcecie?
- Nagrody:
1 miejsce Turniej rycerski 500 z³otych i trofeum
Turniej dru¿ynowy 1000 z³otych
Turniej ³uczniczy 200 z³otych
Wszyscy Uczestnicy wygrywaj± ponadto niezapominanie prze¿ycia i dobr± zabawê - wystarczy w³a¶ciwie siê nastawiæ i patrzyæ... czerpaæ...
Dla zb³±kanych dusz... bêdzie miejsce w namiocie...
Ju¿ kilka dni
Pozdrawiam
Sebastian
Turniej ³uczniczy zszed³ troszku na drugi plan, a szkoda. Spodziewa³em siê wiêcej informacji na ten temat. Mamy tam ³adny teren pod obstrza³, a i obsada tegoroczna bêdzie nawet i zacniejsza ni¿ rok temu. Przyjedziem zobaczym.
CYTAT(Sebastian @ 22:10 14.09.2010)
- Limity tarczy... masz dobra pamiêæ - my¶la³em o tym... je¿eli ju¿, to nie w centymetrach... bo mniejszy cz³ek bêdzie mia³ relatywnie wiêksz± zas³onê... Kiedy¶ to siê pisa³o : od kolana do ramienia... i na koniu tez siê u¿ywa³o... gdy jeszcze s³abe ochrony nóg bywa³y... Wiec jaka miarê chcecie?
proponowa³bym Martinowe zasady: wysoko¶æ nie wiêcej ni¿ 80cm, szeroko¶æ nie wiêcej ni¿ 65cm. Czyli od mniej wiêcej po³owy uda do ramienia.
Hej... Jak pisa³em ¿adne sta³e miary nie wchodz± w rachubê... poniewa¿ to jest niesprawiedliwe!
Wytyczam zatem miarê od kolana do ramienia -;)
dlatego proponowa³em od pó³ uda do ramienia:) ale spoko nie k³ócê siê
Gdyby turniej by³ dla ludzi od 14 wieku, na³o¿y³bym wiêkszy limit... jednak w tej sytuacji ograniczenia by³yby g³ownie w nich wymierzone... po za tym ka¿dy wie gdzie ma kolano... a po³owê uda? ;)
Kto zatem jest za miara, od kolana do ramienia - na dzieñ dzi¶ obowi±zuj±ca; kto za¶ od po³owy uda do ramienia? Ciekaw jestem ;)
Od po³owy uda do ramienia, im mniejsza tarcza tym lepiej trzeba ni± pracowaæ, wiêcej zabawy bêdzie ;]
Dok³adnie, poza tym szybsze i bardziej widowiskowe walki:) Po³owa uda mo¿e byæ +/-
a moze od uda do po³owy ramienia? d¿o³k :P
od powyzej kolana do ramienia jest sensowne w miare, pod warunkiem ze bedzie sie to egzekwowac, a nie ze przyjdzie ktos z drzwiami od stodoly i wejdzie bo nie ma innej tarczy
W³a¶nie... a che siê kto¶ tym zaj±æ? Nie lubiê byæ tym, który mówi to Ci wolno a tego nie ;) szykujcie tarcze a nie drzwi od stodo³y ;)
Je¿eli kto¶ by³by pominiêty na plakacie lub w jakimkolwiek innym miejscu - Przepraszamy. W zapowiedzi bractw naprawimy t± pomy³kê - proszê jednak osobi¶cie to zg³osiæ. Wszyscy zg³oszeni s± zaproszeni! Brak informacji to jedynie biurokratyczne niedopatrzenie... o co w biurokracji bardzo ³atwo...
Sebastianie, jak co¶, moge egzekwowaæ i ¶edziowaæ - tak na 90% na dzi¶ dziêñ. ale jeszcze nie wiadomo...
Zerwa³em chyba jakiego¶ mie¶nia w nodze, i nie wiem czy wyjde na bojowy- jak nie urok to sraczka, i tradycji musi stac sie za do¶æ i musze na dêbnie byæ kontuzjowany.
Robert, nie skre¶laj mnie jeszcze, jutro zrobie rendgen i nafaszeruje sie jakim¶ fufem i zobacze:P
Do szanownych ³uczników: Abrat jest odciêty od neta ale intensywnie pracuje nad turniejem. W sobote zaczynamy tak jak bojówka czyli o 14.00
Witam!
Wielkie dzêki Jarku za info o turnieju ³uczniczym.Szkoda ¿e Abrat nie ma neta bo mo¿na by by³o podaæ choæby zarys konkurencji ale z drugiej strony niech bêdzie niespodzianka.£ucznicy polscy to ludek mo¿e ma³o widowiskowy ale twardy i uparty,jak chce strzelaæ to bêdzie strzela³ choæby ¿abami, komarami i piorunami pra³o!!!
Pozdrawiam Bogus³aw z Tarnowa.
Mam nadzieje ¿e bêdzie mo¿no¶æ "dozg³oszenia" sie do turieju ³uczniczego. Je¶li jest tu kto¶ od kogo to zale¿y to chylê czo³o. By³by to mój pierwszy turniej i pewnie ostatni w sezonie a bardzo chcia³bym sie zmierzyæ z zawodowcami.
pozdrawiam
Krzysiek
W³a¶ciwie... to ja i wielu innych ludzi zaanga¿owanych w bojowy - chcemy postrzelaæ... Postaramy siê zatem zrobiæ ³uczniczy w innych godzinach... dostosujemy te¿ bojowy...
Zatem do jutra...
Gregor... renTgen....
pozatym nie bede ci mowil ze jestes glupi bo wiesz... btw jak bark;>
Cieszê siê ¿e jest tylu chêtnych na ³uczniczy. Jako sta³y bywalec takich turniejów polecam ³ucznictwo.
Panie i Panowie Do tarcz.!!!!
By³o pieknie i weso³o. Niektóre teksty przejd± chyba do legendy ;].
Pozdrawiam i dziêkujê za udan± imprezê.
CYTAT(Szamil @ 08:45 20.09.2010)
By³o pieknie i weso³o. Niektóre teksty przejd± chyba do legendy ;].
Pozdrawiam i dziêkujê za udan± imprezê.
Np. piechota ³onowa.
My równie¿ dziekujemy
bardzo ciekawa impreza , i w koñcu wiem o co chodzi z tymi bagnami
Okiem obserwatora, a nie uczestnika: ludu mrowie, bunji, muza umcyk, co chwile kto¶ z czego¶ strzela³, Rzymianie w strzemionach i butach rajtarskich, za przerywnik jakim¶ Pannom siê trzês³y ... na kucykach; "by nie zanudzaæ publiczno¶ci" walki rycerskie by³y w sobotê - na szczê¶cie co¶ nas tkne³o, by w sobotê przyjechaæ popatrzeæ.
W niedzielê ³ucznicy strzelali z ³uku (to mialo byæ bardziej widowiskowe od pojedynków turniejowych???) i hultajstow swawoli³o XVII-wiecznie dla podtrzymania przekonania, ¿e karykatura obyczajowo¶ci sarmackiej to by³a faktycznie ta obyczajowo¶æ. Smutne.
Wszystko super, tylko czemu to siê nazywa³o Turniej RYCERSKI?
19 wrze¶nia 2010 nic z turnieju rycerskiego nie mia³o miejsca.
Chyba nie okazji przepychanki na mo¶cie, która z taktyk± ¶redniowieczn± mia³a tyle, co przepychanki zomowców z demonstrantami w tunelu pod dworcem PKP we Wrocku?
Przejechalismy 600 km, by to zobaczyæ i... nigdy wiêcej.
Dziêkujê wszystkim uczestnikom turnieju za liczne przybycie i wyrozumia³o¶æ. Zwyciêzcom gratuluje, zw³aszcza Robertowi :-). Dowódcom oddzia³ów te¿ jestem wdziêczny za sprawne dowodzenie swoimi wojskami. Przepraszam za niedoci±gniêcia i braki, czê¶æ z nich wynik³a z niespodziewanie krótkiej ko³dry finansowej. B³ota w tym roku nas nie zawiod³y. Juz teraz przyjmujemy zapisy na megaultra¶n± rekontrukcjê bitwy pod Azincourt :-).
Do Finkenberga: S³uszne uwagi. Sa przetró¿ne imprezy historyczne. Ortodoksyjnie odtwórcze i takie kóre s± raczej festynami. Ta w Dêbnie odby³a siê ju¿ po raz 15. Tak± nazwê nadano jej od pocz±tku i jako taka funkcjonuje. W owych czasach prawie wszystko nazywano turniejami a go¶ci w kolczudze na³o¿onej na kufajkê nazywano rycerzami. Pragnê zwróciæ uwagê, ¿e gdy startowa³o po raz pierwszy Debno zbyt wielu podobnych imprez w Polsce jeszcze nie by³o, nawet Grunwaldu. A bêd±c przy tym ostatnim to chcia³bym zwróciæ uwagê, ¿e choæ nazywa siê inscenizacj± to w powszechnym mniemamu aspiruje do rekontrukcji bitwy. Jak to, co siê tam odprawia co roku ma siê do bitwy z 1410 roku, wiemy wszyscy ? Weso³e miasteczka itp. rzeczy zajmuja wcale nie ma³y teren. No i czy¿ nie ci±gn± tam t³umy rekontruktorów, których na co dzieñ brzydzi taka forma odtwórstwa ?
Wracaj±c do Dêbna g³ównym "organizatorem" jest Muzeum w Tarnowie i tak± formê imprezy jest w stanie zaakceptowaæ. Mo¿na strzeliæ focha i podziêkowaæ za wspó³pracê i wtedy Dêbno by³oby tylko jednodniow± imprez± z udzia³em wy³±cznie pseudohistorycznych cha³turników (tak by³o do 2004 roku)albo metod± ma³ych kroczków co¶ wykrzesac z tego miejsca jak choæby elementy stricte turniejowe.
Nie do koñca Ci wierzê, ¿e jecha³e¶ 600 km w ciemno aby zobaczyæ pseudoturniej w jakims zapyzai³ym Dêbnie, no chyba ¿e masz a¿ tak du¿o kasy i czasu aby fundowac sobie takie wyprawy w nieznane. Ale ju¿ teraz bez z³o¶liwo¶ci - jak sam widzisz temat na forum wisi od pewnego czasu i mo¿na mniej wiêcej zorientowaæ siê co siê ¶wiêci. Sa te¿ foty z lat poprzednich, które pokazujê mniej wiêcej obraz imprezy. Ja przynajmniej tak robiê. Parê fotek i dyskusja uczestników na forum i ju¿ wiem czy jechaæ, czy tez nie. Co do rzymian, no có¿ wydanie ¶redniowieczne tez nie by³o doskona³e
. W Debnie by³o grup je¿dzieckich kilkana¶cie, jedne gorsze, drugie lepsze. Ci doskonale oblaszeni nie umieja je¿dziæ. ci ,którzy z koniem robi± co chc± maj± sprzêt erzatzowy. Idea³ów jak na lekarstwo. I na koniec rzecz chyba najwa¿niejsza: w Dêbnnie spotyka siê niemal ju¿ sta³a ekipa, która my¶lê, ¿e ca³kiem nie¼le siê bawi. I o to przede wszystkim chodzi.
Grupa Widar dziêkuje za przyjêcie i go¶cinê. Jak co roku dobrze siê bawili¶my a i z pewno¶ci± nie tylko my
W imieniu w³asnym oraz Trzeciego Najemnego Oddzia³u Piechoty Japoñskiej serdecznie dziêkujê za JAK ZWYKLE ¶wietn± imprezê. B³ota odpowiednia ilo¶æ (jak zwykle zreszt±). Gratulujê Robertowi za zajêcie (drugi raz) pierwszego miejsca w bojowym. Ostatnie walki to by³o co¶, szybkie mocne uderzenia, techniczne zagrywki, by³ pomys³ na walkê, a nie m³ócka na wyczerpanie i "mo¿e co¶ siê trafi".
Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku bêdzie wiêcej nas do pó³toraka, Robercie przepraszam, ¿e musia³em przerwaæ walkê ze wzglêdu na moje kote ("rêkawice") za rok nie odpuszczê tak ³atwo.
Jedynym, minusem by³y trochê dziwne zasady, s³ysza³em kilka zdañ niezadowolenia, na nastêpny raz proponujê czterech sêdziów i jednego g³ównego. Czterech licz± punkty a g³ówny tylko pilnujê, ¿eby nie by³o krzywych akcji i ocenia walkê jako ca³o¶æ.
Przy mniejszych ilo¶ciach walcz±cych na pó³toraki na przyk³ad minutówka powinna byæ ok.
Ale to moje zdanie i tak na przysz³o¶æ. Oczywi¶cie gratulujê Krzy¶kowi za pierwsze miejsce.
Dziêkuje za przyjecie dwóch osobników z "karnej ekspedycji z Japonii", którzy zostali wys³ani do pomocy oddzia³om litewskim, "Litwo ojczyzno moja!!!"
Dziêkujê za dwie walki bohurtowe mam nadziejê, ¿e nie pl±ta³em siê miêdzy nogami niepotrzebnie
Pozdrawiam i do zobaczenia za rok
P.S
Mam dwa znaleziska które jakim¶ cudem siê znalaz³y u nas w obozie zdjêcia nied³ugo mam nadziejê, ¿e siê znajd± w³a¶ciciele.
A'propos zanlezisk, to nasi koledzy Czesi zgubili kluczyki od busa. Zadzwonili po swego kolesia, który z zapasowym kluczykiem pocina³ z Czech. W chwili gdy dotar³ na miejsce, kluczyki odniós³ jaki¶ znalazca. Ja mam natomiast jak±¶ pojedyncz± folegê z paskami. Folga zdecydowanie ¶mierdzi sake, to mo¿e wasz sprzêt, Japoñczycy ?
Serdecznie dziêkujê w imieniu BRKSR za kolejny, genialny turniej w Dêbnie ! Bawili¶my siê doskonale, bagno jak co roku by³o wci±gaj±ce, zarówno bojówki jak i bitwy by³y bardzo przyjemne i nie mêcz±ce, a jedzonko pyszne : ) Dziêki te¿ dla wszystkich starych znajomych, jak i nowo poznanych ludzi za ¶wietn±, wspóln± zabawê : ) Pozdrawiam i do zobaczenia jak najszybciej !
Jan Halicki
W imieniu HULTAI i SWAWOLNIKÓW oraz Wyborowej Chor±gwi Pancernej FALCO równie¿ wielkie dziêki dla organizatorów za tak zacn± imprezê i dla wszystkich uczestników z którymi mieli¶my siê okazjê wspólnie bawiæ na Dêbniñskich b³otach.
Jeszcze raz wielkie dziêki dla tych którzy znosili nasz± nocna wymianê ognia artyleryjskiego jak mi nasz± twórczo¶æ wokalno instrumentaln± przy ognisku.
By³o zacnie do zobaczenia jak najszybciej
W imieniu swoim oraz Zakonu Rycerzy Boju Dnia Ostatniego równie¿ chcia³bym podziêkowaæ za udan± imprezê. Dêbno i tym razem nie zawiod³o - ¶wietna pogoda, towarzystwo i du¿o b³ota (chyba wiêcej jak rok temu). Jak co roku wszyscy wyjechali¶my zadowoleni.
Dziêkujê za mo¿liwo¶æ udzia³u w ciekawym turnieju ³uczniczym. Gratulacje dla zwyciêzców.
Ju¿ wiem co poprawiæ i nad czym popracowaæ tak¿e nie pozostaje nic innego jak æwiczyæ.
I na koniec drobne og³oszenie - gdzie¶ na terenie turnieju zgubi³em swój nó¿. Zdjêcie zguby:
http://www.freha.pl/index.php?act=attach&a...st&id=18192Nó¿ by³ w skórzanej, br±zowej pochwie.
Na uczciwego znalazcê czeka nagroda.
W imieniu Niepo³omickiego Bractwa Rycerskiego dziêkujê wszystkim za udana imprezê.
Mam nadzieje, ¿e Rota Piechoty rozwinie siê o nowych cz³onków z Niepo³omic
( juz mam 3 chêtnych
)
nie bêdê pisa³ o b³ocie bo jakie ono jest ka¿dy widzi.
Pozdrawiam i do zobaczenia za rok
Wielkie dziêki wszystkim za SUUUPEERR zabawê i za Wasze wspania³e towarzystwo;) Jak co roku by³a to najlepsza propozycja wykorzystania tego wrze¶niowego weekendu:))) Mam nadziejê ,¿e inni te¿ to kiedy¶ zauwa¿±
Do zobaczenia za rok pod Dêbiñskim zamkiem:)
Wielkie dziêki w imieniu Pocztu Rycerskiego Pana Piotra herbu Grzyma³a.
Cze¶æ,
Bardzo dziêkujê za turniej, Dêbno po raz drugi potwierdzi³o swój niepowtarzalny klimat, naprawdê rewelacyjnie siê bawi³em:) Bardzo mi³o by³o spotkaæ tych wszystkich ludzi, których mam okazjê spotkaæ tylko w Dêbiñskich b³otach:). Gratulujê finalistom wszystkich turniejów: ³uczniczego, miecz i tarczy, miecza d³ugiego oraz wszystkim dru¿ynom, które wysz³y do pi±tek. Warto by³o przyjechaæ z Warszawy:)
CYTAT(Kichigai @ 11:42 20.09.2010)
Dziêkuje za przyjecie dwóch osobników z "karnej ekspedycji z Japonii", którzy zostali wys³ani do pomocy oddzia³om litewskim, "Litwo ojczyzno moja!!!"
"Litwini" sprawdzili siê w walce - dobry miód siê im za to nale¿y.
http://www.intermaks.pl/gal?url=pliki/Mare...ie/DSC06316.jpgNajpiêkniejsze zdjêcie. Poza oczywi¶cie fotkami prze¶licznych pañ.
Witam!
No o i có¿ ja mam powiedzieæ.Najoierw podziêkujê bo powiedz± ¿e cham jestem i nie zarobi³em na ten pyszny kawa³eczek pieczonego mieska i ¶wiezutki chlebek.Dêbno jakie jest takie jest i trudno bêdzie to zmieniæ.Godzimy sie na to z nadziej± ¿e mo¿e w nastêpnym roku bêdzie lepiej ale nadzieja to matka g³upich!!!Zrezygnujcie wiêc z nazwy (TURNIEJ RYCERSKI) i nie wciagajcie w to ludzi którzy swoja pasjê traktuj± ponad wszystko.Wiem kto¶ powie ¿e mam pretesje bo nie wszed³em do Fina³u ale je¶li nie chcecie turnieju ³uczniczego to po prostu napiszcie i nikt nie bêdzie mia³ uwag. Niech ¿yje jarmark!!!!
Sebastianie wiem ¿e kochasz ¶wist strza³ ale tym razem chyba sie odkocha³e¶,nawet Ciê nie by³o w pobli¿u(wiem ,strza³y krzywe albo nie lec±, po co zawracaæ sobie d...jakimi¶ tam ³ucznikami,przecierz turniej idzie fajnie )Szkoda ¿e nie by³o miejsca przy stoliku organizatorów(ta FINLANDIA I METAKSA musia³a byæ smaczna).Nastepnym razem zamówcie traktor bo jepp tego tzw.organizatora nie bêdzie w stanie wytargac do domu
Dziekuje i pozdrawiam ,
Bogus³aw z Tarnowa.
Jarku zdjêcia nie widaæ....
Btw bêdzie jaka¶ konkretna galeria naszych tam poczynañ? chodzi mi o fotografie robione przez Sylwiê.
S± jakie¶ filmy z bojówki?
znalaz³em takie co¶
http://www.youtube.com/watch?v=oePhR6JTskk
Dziêki wielkie za turniej (moje pierwsze spotkanie z bagnami ;)), gratuluje zwyciêzcom, mam nadziejê, ¿e spotkamy siê za rok. Nied³ugo dostêpne bêd± dobrej jako¶ci zdjêcia z obu dni turnieju, wykonane przez naszego zaprzyja¼nionego fotografa.
Szanowny Bogus³awie. Strasznie ¿a³osny ten Twój post i nie bardzo wiem có¿ Ci nagle zaczê³a przeszkadzaæ nazwa imprezy, skoro by³e¶ wcze¶niej na niej tyle razy. Czy znasz mo¿e pewn± zabawê w radiu RMF FM , która polega na tym aby odebraæ w ciemno telefon i powiedzieæ : "RMF FM najlepsza muzyka" ? Wygrywa³o siê za to jak±¶ nagrodê. Przez kilka dni dzwoni³ do Ciebie telefon, który nale¿a³o odebraæ i odpowiedzieæ : "o'k organizujê turniej ³uczniczy w Dêbnie". Dodatkowym u³atwieniem by³o to, ¿e wy¶wietla³ siê dzwoni±cy, czyli Sebastian. Brak oddzwonienia z Twojej strony spowodowa³, ¿e telefon zadzwoni³ u kogo¶ innego. Wybacz ale przy organizowaniu tak du¿ej imprezy pewne rzeczy musz± siê rozstrzygaæ b³yskawicznie bo przed organizatorami jest tysi±c kolejnych spraw do za³atwienia. Tak wiêc b±d¼ mê¿czyzn± i nie u¿alaj siê nad sob± i daj sobie spokój ze z³o¶liwo¶ciami wobec organizatora (domy¶lam siê, ¿e chodzi o Andrzeja P.) bo tylko dziêki niemu ten turniej w tym roku siê odby³. I na koniec nie obra¿aj ludzi, którzy te¿ swoj± pasjê traktuj± ponad wszystko i potrafi± doceniæ to, ¿e kto¶ stara siê jak mo¿e zrobiæ fajn± imprezê ze ¶miesznie ma³ym bud¿etem i k³odami rzucanymi pod nogi przez pewn± instytucjê.
Krótko mówi±c: dziêkujê wszystkim za wspóln± zabawê. Wszyscy, z którymi siê nie po¿egna³am, niech u¶ciskaj± siê sami. Do zobaczenia.
I tylko mam jedno ciekawskie pytanie: czy przes³awna piechota ³onowa, która przyprawi³a nas niemal o d³awienie siê b³otem z dzikiego ¶miechu, to przypadkowa "literówka" konferansjera, czy dzia³anie zamierzone?:)
Kilka zdjêæ z soboty. Niestety nie zd±¿y³am obfotografowaæ wszystkiego i wszystkich, gdy¿ aparat mi siê skoñczy³.
http://picasaweb.google.pl/gloriazkrakowa/Debno2010#CYTAT(Jendrzej @ 13:27 20.09.2010)
W imieniu HULTAI i SWAWOLNIKÓW oraz Wyborowej Chor±gwi Pancernej FALCO równie¿ wielkie dziêki dla organizatorów za tak zacn± imprezê i dla wszystkich uczestników z którymi mieli¶my siê okazjê wspólnie bawiæ na Dêbniñskich b³otach.
Pewnie lepiej znasz nazwê swojej grupy, niemniej zawsze mia³am b³êdne przekonanie, ¿e mówi siê "hultajów";-))))
Drodzy organizatorzy. Podziêkujê Wam za masê pracy któr± w³o¿yli¶cie aby zorganizowaæ ten "turniej".
Z ca³ym szacunkiem, ale pomimo tego i¿ DZD w ³ucznictwie osi±gnê³a sukces nie uwa¿amy tego wyjazdu za udany. Proszê nie czepiaæ siê Bogus³awa bo s³uszne wnioski wyci±ga.
£ucznicy byli olewani przez równe dwa dni. Dam kilka przyk³adów ¿eby nie by³o ¿e piszê z pretensjami tylko. O podanym jedzeniu w sobotê dowiedzieli¶my siê przelotnie podczas turnieju , bo nawet nikt nie raczy³ nas powiadomiæ. Turniej strzelali¶my po ciemku poniewa¿ mieli¶my czekaæ na bojówkê. ( Abrat do ciebie nic nie mamy ) Z ca³ym szacunkiem do bojówki ( mam nadziejê ¿e wzajemnym ) to po co, przecie¿ mogli¶my my postrzelaæ a pó¼niej bojówka by postrzela³a i by³oby ok. Im wiêcej strzelaj±cych tym lepiej przecie¿.
Kolejny przyk³ad to kto¶ tu napisa³ po co ³ucznicy w niedzielê przecie¿ to niewidowiskowe. Kolejny przyk³ad to przekazywane przez megafon s³owa ¿e bojówka jest najwa¿niejsza. KOlejna rzecz to nawet nas nie by³o na li¶cie uprawnionych do otrzymania posi³ków w niedzielê :/.
Drogi Jarku sam napisa³e¶ i¿ "impreza jest organizawana dla starych znajomych i przecie¿ o to chodzi ¿eby siê dobrze bawili". My¶lê ¿e to Wam siê uda³o jak czytam na forum, bo my jako nowi u Was to nie bardzo siê bawili¶my ( a mo¿e problem tkwi w tym ¿e nowi ,ale £UCZNICY) .
Nie u¿alam siê nad sob± poniewa¿ sam zdecydowa³em siê pojawiæ u Was pierwszy raz, ale powiem szczerze to ma³o gdzie tak byli¶my traktowani.
Jeszcze raz dziêki za trud w³o¿ony w organizacjê.
Mam nadziejê ¿e nikt nie poczu³ siê dotkniêty.
CYTAT(.Axel. @ 07:36 21.09.2010)
KOlejna rzecz to nawet nas nie by³o na li¶cie uprawnionych do otrzymania posi³ków w niedzielê :/.
Tak na szybko odpowiadam. Lista uprawnionych do posi³ków i napojów jest zawsze otwarta. Tak wiêc ka¿da grupa której nie ma na li¶cie mo¿e w ka¿dej chwili sie dopisaæ. Bloczki siê wam nale¿a³y jak za przeproszeniem psu buda i je¶li by³y jakie¶ problemy to trzeba by³o mi zasygnalizowaæ. Co do kolejno¶ci poszczególnych elementów programu to program sie posypa³ na samym pocz±tku poniewaz nikt nas nie poinformowa³ do samego rozpoczêcia, ¿e w tym roku grupy z Wêgier nie bêdzie, choc pewne osoby o tym wiedzia³y ju¿ dawno. Generalnie, je¶li s± jakies problemy w tym aprowizacyjne to ja jestem ca³y czas do dyspozycji.
I ja dziêkuje za udan± imprezê. By³em pierwszy raz na takowej, w dodatku w po¿yczonych ciuchach (uk³on dla Micha³a i Gregora).
Co do turnieju ³uczniczego - wed³ug mnie by³o w porz±dku, mo¿e rzeczywi¶cie móg³by troszke rang± w góre podskoczyæ. Tak czy siak mia³em mo¿liwo¶æ postrzelania z najlepszymi i wiem ¿e jeszcze du¿o strza³ musze wystrzeliæ...
Jedyne co mo¿na by za rok wprowadziæ to punkty za historyczno¶æ sprzêtu i stroju.
Jeszcze raz wielkie dziêki i gratulacje dla zwyciêzców.
P.S.
Jarku masz ju¿ imiê dla "Maleñstwa"???
Krzysiek
N.B.R.
Witam
brak informacji na FREHA przed turniejem to moja wina, a przyczyna to zepsuty komp. i wybaczcie ale z kafejki internetowej za³atwia³em najpilniejsze rzeczy. Tak niestety turniej nie by³ najpilniejsz± rzecz±. Wola³ bym oczywi¶cie aby moje pasje by³y najwa¿niejsze ale w ¿yciu bywa ró¿nie.
Niestety strzelanie po ciemku by³o g³ównie win± mojego pó¼nego przyjazdu. Spó¼nienie by³o spowodowane problemami rodzinno-zdrowotnymi, tak czasami bywa jak siê ma dzieci.
Od paru lat unikam turniejów ³uczniczych w ramach imprez typu "turniej rycerski" i ich organizowania. Tutaj podj±³em siê tylko dlatego, ¿e poprosi³ mnie o to Jarek. Nie wiedzia³em, ¿e na parê dni przed, zwolni siê termin na zabieg chirurgiczny jednego z moich dzieciaków i to zdemoluje moje plany przygotowania siê i przyjazdu.
Wielkie podziêkowania dla osób które pomog³y rozstawiaæ (i zwijaæ) ró¿ne ³ucznicze ustrojstwa, szczególnie dla Ola z synem i Tadeusza.
W Dêbnie by³em po raz pierwszy po przerwie, hmm jakiej¶ 8 czy 7 lat i jak widzê te same problemy z "pewn± instytucj±" s± niezmienne i trwa³e jak mury zamku.
Festynowe otoczenie bez zmian, a raczej ilo¶ciowo wiêksze.
Dla osób nie znosz±cych festynów jest chyba wystarczaj±co du¿o imprez kameralnych, bez publiki. Nie by³em w Dêbnie przez lata poniewa¿ taki jarmark mi siê osobi¶cie niezbyt podoba³. A tutaj, no có¿ "niech ¿yje jarmark" - i tak te¿ jest dobrze - moje dzieci uwielbiaj± jarmarki, pewnie z tego wyrosn± (mam nadziejê) ale puki co, to w³a¶nie forma krótkich pokazów gdzie co chwilê dzieje siê co¶ innego jest najbardziej strawna dla nich. Ja mogê d³ugo ogl±daæ strzelanie z ³uku ale dla innych obserwowanie strzelania to nuda. St±d jarmarczne pêkaj±ce baloniki na fina³ach itp. raz gorsze, raz lepsze pomys³y.
Nie oszukujmy siê - niedziela jest dla widzów. Teren i wielko¶æ imprezy nie pozwala na równoczesne prowadzenie kilku rzeczy przez d³ugi czas, czyli d³ugich zmagañ blaszanych (sorry) i ³uczniczych i konnych aby ludzie przechodzili od jednego do drugiego, wg zainteresowania. Impreza jest lokalna, to nie da siê (podobno siê da ale w Polsce jeszcze tego chyba nikt nie odwa¿y³ siê spróbowaæ) pomin±æ vipów i innch prezesów. Tu i tak nie pozwolono im gadaæ, pozwolono tylko odpaliæ lonty.
Ale elementy turnieju by³y, plus w wersji pokazowej co¶, na co jeszcze piêæ lat temu nie by³o szans, czyli potykanie siê na kopie!
Patrz±c na ¼ród³a historyczne, czy wokó³ turniejów nie by³o ca³ego jarmarcznego otoczenia? A jarmarczne otoczenie jest zawsze jarmarczne, czy to kilkaset lat temu, czy obecnie, zmieniaj± siê tylko mo¿liwo¶ci techniczne.
I na zakoñczenie - jak ¿yjê pierwszy raz mi siê zdarzy³o aby do konkursu ³uczniczego przyst±pi³ kto¶, kto nie ma pojêcia o strzelaniu z ³uku. Nie, ¿e strzela s³abo ale w ogóle nie ma pojêcia. Powinienem by³ tej osobie podziêkowaæ po pierwszym strzelaniu, szkoda by³o czasu i robi³o siê niebezpiecznie.
Pozdrawiam.
Abrat