Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: BITWA NARODÓW
> Prywatne Inicjatywy > Bitwa Narodów
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Hub
Manewry moim skromnym zdaniem wysz³y idealnie.
Prowadzenie treningu przez Karolisa by³o wy¶mienitym pomys³em, poznali¶my litewski system treningowy, przeæwiczyli¶my taktyki, posparingowali¶my siê w wiêkszych oddzia³ach i pi±tkach w pe³nych blachach - naprawdê bardzo dobrze wykorzystali¶my te 6 godzin na sali w Górze Kalwarii.

Z tego miejsca chcê podziêkowaæ Arturowi Brzychcemu który pomóg³ bardzo w przygotowaniu tych manewrów i robi³ nam w niedzielê rano za przewodnika po czerskim zamku.

My¶lê ¿e wszyscy s± zadowoleni, Litwini tak¿e - przynajmniej tak mi mówili smile.gif

Dziêkujê wszystkim za przybicie.

pozdro
Viator
OK, na pro¶bê Huba posprz±ta³em, usuwaj±c informacje zbêdne z punktu widzenia og³oszenia o BN.

Autorów usuniêtych postów, a to: Mighty Gacka, Rybê, Mateusza z Grójca, Ja¶ka - Wawa, ua, Patryka Opolskiego i maeve a tak¿e autora przeedytowanego posta: £ukasza P³azê pokornie (acz bez przesady) proszê o wybaczenie icon_wink.gif

i pozdrawiam,

mod. Andrzej / Viator
Hub
dziêkujê Viator, zale¿y mi na klarowno¶ci tego tematu.

kolejne info:

na dniach pojawi± siê pe³ne regu³y walki na Bitwie Narodów.

apropo jednej z najwa¿niejszych spraw w walce - wielko¶ci szranków - wiem ju¿ teraz.

szranki bêd± tej samej wielko¶ci dla wszystkich walk (1 na 1, 5 na 5 i 21 na 21).

bêdzie to pole o wymiarach 17 na 40 m ogrodzone barierkami na wysoko¶ci 100cm.

Formu³a walk - bohurtowa, nawet walki 1 na 1 bêd± na ostro.

wiêcej szczegó³ów niebawem

Dentysta
Cze¶æ,
Sorry, je¶li przegapi³em, ale czy jest ju¿ finalna data wyjazdu autokaru z Wwy i przyjazdu do Wwy?
Chodzi o ustawienie urlopów etc.
Pozdrawiam
Dentysta
Mateusz z Grójca
Przewidujê, ¿e wyjazd bêdzie 29ego kwietnia a powrót najpó¼niej 5 maja.

Ale to nie jest ostateczna decyzja, a jedynie moje przewidywania.
Hub
S³uchajcie, nikt nie jest w stanie przewidzieæ ile godzin zejdzie nam siê z podró¿±.
Dystans do przejechania z Wawy to ok 600km - piszê oko³o, bo w zale¿no¶ci od trasy mo¿e byæ trochê wiêcej.
Zak³adaj±c to 600 km i prêdko¶æ ¶redni± 60km/h (nie wiem czy to nie zbytni optymizm) droga powinna trwaæ ok 10 godzin. Do tego postoje - powiedzmy godzinê, plus stanie na granicy (cholera wie ile, za³ó¿my ¿e 2h) - to daje nam 13h. Doliczmy jeszcze co¶ na nieprzewidywalne przypadki, wychodzi optymistycznie 15h, pesymistycznie 18h.

nie mamy za du¿o czasu, bo wiêkszo¶æ pracuje, wiêc proponujê:

wyjechaæ z Warszawy 29.04. wieczorem - oczywi¶cie jest to jeszcze do ustalenia o której.
zak³adaj±c ¿e np. ruszymy o 22ej, na miejscu powinni¶my byæ 30.04. miêdzy godzinami 13t± a 16t± i mieliby¶my czas na rozstawienie obozu przed zmrokiem.

Trasa powrotna - licz±c podobnie, i zak³adaj±c opcjê ¿e od razu siê zawijamy - wyjazd ok 16ej 03.05 (czyli zaraz po skoñczonych walkach) byliby¶my o 7 - 10 rano we wtorek 04.05.

Druga opcja - przy przespaniu nocy po walkach i zerwaniu siê rano,zwiniêciu obozu i wyruszeniu w trasê ok 9 rano byliby¶my w Wawie ok pó³nocy lub trochê po.

CZYLI URLOP BY TRZEBA BY£O WZI¡Æ NA DNI 30.04, 1,2,3 i 4.05.
w ¶rodê 05.05. ka¿dy powinien byæ spokojnie w pracy

... chyba ¿e po hardkorze jad±c od razu bêdziemy rano, ale to te¿ nie daje gwarancji ¿e zd±¿y kto¶ do pracy.

Jaromir-severskiy
Przyjazd wszystkich uczestników, a zw³aszcza dru¿yn Narodowych powita³ w czwartek 29/04/2010 w ka¿dej chwili.
jest bardzo wa¿ne!

Tak jak 30/04/2010 zostanie oficjalnie otwarty i budynku zostan± przeznaczone czas na spotkanie z dowódcami i omówienie zasad i regu³. Nie bêdzie czas przewidziany na list szkolenia Narod.sbornyh i bêdzie tylko koncerty i programy rozrywkowe.

Prosim, gdy taka mo¿liwo¶æ, aby po³±czyæ siê z twierdzy jest 29/04/2010. W dowolnej chwili, nawet w pó¼nych godzinach nocnych.

S powa¿aniem, Jaromir!
£ukasz P³aza
Co do wyjazdu to proponujê jednak rano 4 V - i tak 4 nikt do pracy raczej nie zd±¿y a bêdzie chwila na wyspanie siê i "och³oniêcie"

Jaromir - marne szanse ¿eby¶my dali radê byæ 29 IV - to oznacza kolejny dzieñ urlopu a wiem ¿e czê¶æ ludzi ledwo wyskroba³a te parê dni. Najwcze¶niej mo¿emy byæ tak, jak powiedzia³ Hubert ok po³udnia 30 IV.
Mateusz z Grójca
ja odk³adam dni wolne od grudnia ale da³bym radê pojechaæ ju¿ 28ego.
dostosujê siê do reszty
Gabry¶ H.
im mniej dni urlopowych tym lepiej. opcja Huberta podoba mi siê najbardziej
piter z wkpl
Nam te¿ pasuje opcja przedstawiona przez Huberta. Problemy z wiêksz± ilosci± urlopu s± nie do przeskoczenia
Mighty Gacek
A ja tak samo jak Mateusz - urlop na Reprezentacjê pieszczê od pa¼dziernika,dostosuje siê...ca³e szczê¶cie mam z tym wzglêdnie elastycznie wiêc dzieñ czy dwa nie robi± mi ró¿nicy...gorzej moja kobieta...czy kto¶ wie ja wygl±da grafik "Turist Ekipen Wyjazd"?

Bo rozchodzi siê o to ¿e moje cudne kochanie nie da rady ogarn±æ urlopu na wyjazd(w wymiarze taki jaki potrzebny fighterowi), potrza by j± zabraæ pó¼niej ni¿ wyje¿d¿a package z fighterami...

P³azik, racja...rêk± konia nie oszukasz...

P.S.Litwa do³±cza do nas TRANSPORTOWO czy jednak jad± na w³asna rêkê? Pytam bo z tego co wnioskujê po manewrach to ³±czymy wyjazd ale na razie nic nie widzê do infa publicznego...
Hub
Nie, Litwa jedzie osobno, i tak by musia³a wzi±æ busa ¿eby dojechaæ do Wawy, wiêc to bezsensu.
I niestety wszyscy pojedziemy razem, cywile bêd± przemieszani ze zbrojnymi, ¿eby ogarn±æ siê z ³adowno¶ci± autokarów. tak wiêc za³o¿enie jest takie, ¿e dwa autobusy ruszaj± z Wawy, zrobimy jak±¶ stacjê na po³udniu Polski i jedziemy RAZEM na granicê. Tam bêd± na nas czekaæ wys³annicy organizatorów ¿eby u³atwiæ przeprawê przez granicê.

Hub
Kolejna rzecz:

Ludzie którzy bêd± jechaæ na BN jako zbrojni musz± do 25 marca
wys³aæ swoje dane:

1. imiê i nazwisko + ksywa je¶li siê ni± pos³uguje
2. data urodzenia
3. miasto
4. bractwo
5. rok przyst±pienia do RR
6. wzrost
7. waga
8. e-mail
9. + inne ewentualnie informacje o sobie

dodatkowo zdjêcie z twarz± w historykach i ewentualnie drugie zdjêcie w blachach (nie za du¿o wa¿±ce te foty)

na adres

bitwanarodow@gmail.com

proszê, zróbcie to do 25 marca, wiem ¿e nikomu siê nie chce tego robiæ, ale to nie zajmie wiele czasu. jeden krótki mail.

o informacje te proszeni s± ci którzy zostali zaproszeni do reprezentacji przez któregokolwiek dowodz±cego, ale tak¿e ci którzy by chcieli jechaæ jako zbrojni - bêdziemy mieæ od razu bazê chêtnych na ten wyjazd lub na przysz³o¶æ, to te¿ jest dla nas wa¿na sprawa.
Viator
Jedna króciutka uwaga: je¶li baza danych ma s³u¿yæ jak najd³u¿ej bez ci±g³ej aktualizacji, lepiej wpisaæ w punkcie 5 od kiedy w RR (rok) a nie ile lat w RR, bo ta pierwsza liczba siê nie zmienia a druga tak.
Hub
s³uszna uwaga, dziêki, poprawi³em.
ianek
Ma³a pro¶ba z mojej strony.

Z tego wzglêdu, ¿e BRE wspó³pracuje z portalem RSS Team i umieszczamy tam relacje i zapowiedzi imprez w Polsce i nie tylko z udzia³em rycerzy, prosi³abym o linki do zdjêæ i filmików, albo ich przes³anie na excalibur-biuro@wp.pl.

ianek

Ps.Bêdê ogromnie wdziêczna :D
Patryk Opolski
Kolejna merytoryczna sprawa , co do punktu zbiorczego dla ludzi z poludniowej Polski. Wstepna rozmowa z Hubertem dotyczyla Rzeszowa lub Przemy¶la. A zatem Panowie, czy juz jakies ustalenia co do trasy przejazdu sie pojawily/pojawiaja?

Patryk
jarzyn
Kto¶ wie, ile wymieniæ z³otówek na hrywny, co by nie b³o za du¿o albo za ma³o?

Czy kto¶ wie lie mo¿na przewie¶æ alko przez gnice w drodze powrotnej? To pytanie musia³o pa¶æ prêdzej czy pó¼niej?
Patryk Opolski
Jarzyn, tak jak mowilem Wam podczas manewrow - lepiej wziac dolary. Bez rypania sie z wymiana tu. Ja raczej na bank wezme baksy, chyba ze pojdzie odgorny prikaz o wzieciu hrywien.. smile.gif
Laser
Za 10 z³otych kupisz ok. 30 hrywien. Za 30 hrywien masz dobr± flaszkê 0,5l i resztê na lizaka. Albo 3-4 piwa w barze w centrum miasta (o ile jest jakie¶). Ogólnie za niewielkie pieni±dze bêdziesz ¿y³ jak pan na w³o¶ciach icon_wink.gif

Ze z³otówkami nie ma problemu wymieniæ na hrywny, przynajmniej we wschodniej czê¶ci. Po przekroczeniu granicy, ukraiñskie kantory zaczn± siê o Was biæ. Niemal¿e dos³ownie.

PS. Zapomnia³em o najwa¿niejszym. Legalnie mo¿esz przewie¼æ 1l alkoholu wysoko procentowego, chyba 3l ¶rednioprocentowego i zgrzewkê piwa. Chyba 3 paczki papierosów (nie myliæ z wagonami). W praktyce wychodzi na to, ¿e takich wycieczkowych grup nie przetrzepuj±. Ja sam wywioz³em ponad 2l Nemiroffów i nie by³em jedyny, który mia³ lekki nadbaga¿.

Poza tym jest patent, ¿e mo¿esz kupiæ jak±¶ tam nalewkê 40% w aptece. To podobno jako lekarstwo siê liczy i mo¿na wywie¼æ ile dusza zapragnie. Ku zdrowotno¶ci icon_wink.gif

200 PLN wystarczy na 5 dni op³ywania w luksusie. Na pami±tki te¿. A jak bêdziecie mieæ naprawdê intensywny grafik to mo¿e nie zd±¿yæ tego wydaæ.
£ukasz P³aza
Laser, Patryk nie macie wy aby przestarza³ych informacji? Ludzie to jest normalny kraj - taka Polska 1999r. Jak we¼miesz dolary, to w sklepie, w ma³ym miasteczku zap³acisz tyle samo co w hrywnach - tylko dolarami crazy.gif (czyli przep³acisz poczwórnie) i do tego obrazisz ekspedientkê, traktuj±c j± jak buszmena. Polecam wzi±æ to pod uwagê (wyobra¼ sobie ¿e Amerykanin chce w nocnym w Byczynie p³aciæ dolarami dunno.gif ). Wymieñ na hrywny i tyle.
Ceny licz podobnie jak w Polsce bo s± tam rzeczy tanie (wódka, arbuzy) ale s± i dro¿sze ni¿ w Polsce (wêdliny, kabanosy itp.). W praktyce wymieñ na hrywny tyle z³otówek ile by¶ wzi±³ na 3 dniow± wycieczkê do którego¶ z polskich miast i bêdzie git. Hrywny dostaniesz w ka¿dym dobrym kantorze.

Laser dwie sprawy - jak chcesz to mo¿esz przywie¼æ i 20l denaturatu - legalnie i tanio anger.gif (jak lubisz). A co do wo¿enia "nadbaga¿u alkoholowego" - masz w baga¿niku zbrojê która jest równowarto¶ci± pracy twojego ¿ycia - chcesz ryzykowaæ wkur... celników dla butelki wódy wartej 10z³ anger.gif ? Bo ja raczej nie. Wolno wie¼æ butelkê alkoholu i tyle! To samo tyczy siê przewo¿enia marihuany czy np. zakupu taniutkich ikon na bazarze - szansa ¿e wpadniesz 1/10 - chcesz zwiedziæ ukraiñski ³agier, nie ma sprawy, tylko potem spisz wspomnienia, chêtnie poczytam anger.gif .
Laser
Moje informacje s± z sierpnia, kiedy mia³em okazjê byæ tam na kilka dni.

Nigdzie nie mówi³em, ¿e to jest nienormalny kraj (mo¿e nieco... dziewiczy). Ja ¶miem twierdziæ, ¿e ogólnie jest tam taniej ni¿ u nas. Mo¿e nieco przesadzi³em z tym mlekiem i miodem. Niew±tpliwie znajdziesz do¶æ produktów dro¿szych ni¿ u nas, tylko po co?

Ja nikogo nie namawiam do wo¿enia "nadbaga¿u alkoholowego". Stwierdzam tylko, ¿e zwyk³ych ¶miertelników nie przetrzepuj± przewa¿nie. Nie te czasy, jak s³usznie zauwa¿y³e¶. Aczkolwiek mo¿e siê tak zdarzyæ - trzeba liczyæ siê z ryzykiem.

Poza tym za przemyt jednej czy dwóch butelek wódki siê p³aci grzywnê i zostawia nadmiar celnikom (w celach utylizacji). Nie zsy³aj± od razu do ³agrów. To normalny kraj.
Mighty Gacek
CYTAT(£ukasz P³aza @ 22:28 17.03.2010) *
masz w baga¿niku zbrojê która jest równowarto¶ci± pracy twojego ¿ycia - chcesz ryzykowaæ wkur... celników dla butelki wódy wartej 10z³ anger.gif ? Bo ja raczej nie. Wolno wie¼æ butelkê alkoholu i tyle!

Racja

Nie wiem jak wam ale mi 1L na g³owê gorza³y na powrót zupe³nie wystarczy, czy bêdziemy oblewaæ glorie i chwa³ê czy zalewaæ smutki po sromotnej pora¿ce...a poza tym jak juz wjedziemy do Polszy to ci co bed± mieli za ma³o moga siê dobiæ na najbli¿szym Orlenie.Bez ryzyka.

POZA TYM

Rynek jest na tyle otwarty dzisiaj ze ka¿d± europejsk±, ba, ¶wiatow± wódê mo¿na kupiæ w ka¿dym co lepiej wyposa¿onym polskim monopolowym....

Nie ma co kusiæ losu, a z tego co wiem tam na policji najpierw trzy razy wpierdol a potem zadaj± pytania.

Patryk Opolski
P³azik, moje dane sa z czerwca. A bylem w Tarnopolu, nie w dziczy , nie w buszu. Mia³em ze sob± 100$ i przez 6 dni zylem jak krol i nie przesadzam. Caly hajc na miejscu wymienilem u cinkciarzy,ktorzy malo sie nie pozabijali nawzajem, byle mi tylko wymienic hajc. Pilkarze lubia dobrze zjesc, wypic, pobawic sie. Robilem to non stop. Nie wiem czy Ty tam byles, ale ja porzadzilem tam ostro i ligowo. A po 4 dniu odechcialo mi sie nawet myslec o wywozeniu stamtad czegokolwiek. Przede wszystkim wódy. Cytat sie nasuwa natychmiast.. "wodke pil, wodka lal, czlowiek wodka - taka ksywke mial". I tak sie koncza wyjazdy tam.

Poza tym, celnicy to nie potwory, legendarne Lewiatany, Cerbery czy Hydry, tylko weszace wywozonych z ich kraju tajemnic, cennej wódki, taniego koksu i rasowych dziwek.. To normalny kraj, tylko z lekkim zapoznieniem. I nieco odmiennym cennikiem zycia niz u nas, czy tym bardziej na zachodzie. Wiec nie napinajcie wora, bo nie ma po co - granica, jak granica i fakty , faktami ..

A co do Gackowej policji.. to tamci pyciarze sa faktycznie przejebani.. angsad.gif Choc na szczescie mocno skorumpowani smile.gif Swoje perypetie z checia opowiem w autokarze ;D

Pozdrawiam cieplo :]
zmorek
Czy bêdzie mo¿liwo¶æ obejrzenia tego wydarzenia w której¶ z polskich telewizji?
Jaromir-severskiy
New video

http://www.youtube.com/battleofthenations

http://vkontakte.ru/video-13882283_141329968

С уважением, Jaromir !
they call me Vader
CYTAT(Hub @ 00:36 17.03.2010) *
dodatkowo zdjêcie z twarz± w historykach i ewentualnie drugie zdjêcie w blachach (nie za du¿o wa¿±ce te foty)

Hubciu, jedno pytanie w kwestii technicznej- mam nadziejê, ¿e te fotki nie s± jako¶ wyj±tkowo wi±¿±ce i nie musz± koniecznie przedstawiaæ dok³adnie tych blach, w których siê bêdzie na BN wojowaæ? smile.gif
Mateusz z Grójca
Przemo, lepiej jednak ¿eby to nie by³o zdjêcie twojej czarnej p³yty.
ja swojej starej zbroi te¿ nie poka¿ê, zrobiê sobie nowe zdjêcia jako¶ moze...
they call me Vader
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 18:35 19.03.2010) *
Przemo, lepiej jednak ¿eby to nie by³o zdjêcie twojej czarnej p³yty.
ja swojej starej zbroi te¿ nie poka¿ê, zrobiê sobie nowe zdjêcia jako¶ moze...

Ha! Too late tongue.gif Poza tym nie wiem co masz przeciwko moim czarnymn blachom Mateo... tam o ile wiem nie ma ¶cislego datowania a na II po³owê XV jest historyczna... Zobaczê zreszt± na treningach jak siê moje XIVtki sprawuj± w warunkach ciê¿szego wpierdolu bo w razie czego nie mam zamiaru ryzykowaæ...
Mateusz z Grójca
hmm no dobra.

dzi¶ tak przechodz±c obok kantoru zapyta³em o kurs hrywien.
obecnie sprzedaj± je po 0.39z³.

jednak to ma³o miarodajne, je¶li nie zna siê cen na ukrainie.. Co mo¿na kupiæ za np 5 hrywien?
Laser
Piwo.
Igor z Bêdzina
CYTAT(£ukasz P³aza @ 21:28 17.03.2010) *
Ceny licz podobnie jak w Polsce bo s± tam rzeczy tanie (wódka, arbuzy) ale s± i dro¿sze ni¿ w Polsce (wêdliny, kabanosy itp.). W praktyce wymieñ na hrywny tyle z³otówek ile by¶ wzi±³ na 3 dniow± wycieczkê do którego¶ z polskich miast i bêdzie git. Hrywny dostaniesz w ka¿dym dobrym kantorze.

P³azik, nie straszx, w Polsce wydajê 3 razy tyle co na Wyspach, o Ukrainie w takim uk³adzie bojê siê my¶leæ....
Hub
przypominam o fotkach i informacjach które macie wysy³aæ na bitwanarodow@gmail.com
efendi
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 20:38 19.03.2010) *
hmm no dobra.

dzi¶ tak przechodz±c obok kantoru zapyta³em o kurs hrywien.
obecnie sprzedaj± je po 0.39z³.

jednak to ma³o miarodajne, je¶li nie zna siê cen na ukrainie.. Co mo¿na kupiæ za np 5 hrywien?

Witam!
Tak m/w przedstawiaj± siê ceny(na dzieñ 21.03.2010), na art.pierwszej bigsmile2.gif potrzeby.
Wiadomo¶æ z pierwszej rêki.
"...
1 dolar - kolo 8 hryven.

Wodka 20-25 hryven (naturalnie, ze jest i taniej i drodzej, ale to jest koszt normalnej wodki), piwo - 3,5-6 hryven.

W restauracji w centrum Lwowa ja zaplacil za kolacje z wodka kolo 75 hryven (kolo 10 dolarow). W Kijowie koszty sa rozniejsze: od 25-30 hryven (ale smacznie i ladnie) do ..."
Pozdrawiam
jarzyn
Niezale¿nie czy wymienie dolary na hryvny, czy z³otówki na hryvny to wychodzi to samo prawie.

http://ukraina.geozeta.pl/kurswaluty

tu mo¿na to sobie przeliczyæ.

efendi
Witam!
Jeszce jeden przyk³ad cen...
WITAM!WODKA-OD 20HRN\0.5L,PIWO-OD 6HRN\L,SHAURMA-12HRN..WYGODNO WEZTY PIENIONZY W ZL-2.75,EVRO-10.8,DOLAR-8...JEDZENIE OD 40HRN...SYR-45-70,HLEB-3,KIELBASA-OD 40,SOK-7,MINERALKA-4.CENY LWOWSKIE.KIJOW,KRYM X 1.5RAZA.TAXI-3HRN\KM..
Pozdrawiam
£ukasz P³aza
No racja, w knajpach (i to porz±dnych) najesz siê taniej ni¿ u nas w Mc Donaldzie.
Hub
kto nie wys³a³ jeszcze "ankiet" z info o sobie to wysy³aæ jak najszybciej! nie chce mi siê ich tworzyæ na podstawie freha. to tylko parê minut.

bitwanarodow@gmail.com

co ma tam byæ macie napisane kilka postów wy¿ej
Jaromir-severskiy
Свежие интервью и новости http://www.battleofthenations.com.ua/news.php
£ukasz P³aza
Fajnie ¿e pojawia siê strona z informacjami - ludzie wrzucaæ te ankiety!

P.S. Morze kto¶ ma nieco weny i opisze manewry, zarówno w Bêdzinie jak i w Górze Kalwarii?
Przemko zwany Zychem
Panel spo³eczno¶ciowy na stronie jest ju¿ przet³umaczony na Polski. Mo¿na siê rejestrowac i tworzyc swój profil zawodnika.
Hub
sam to wrzucisz dzi¶ wieczorem smile.gif
Przemko zwany Zychem
Nie, to robota kapitana reprezentacji.
Mateusz z Grójca
Panowie, nie ¿artujmy, bo ju¿ niewiele czasu nam zosta³o
Hub
Dobra, uda³o siê w koñcu domkn±æ listê walcz±cych.
Mamy 40 osób.
Teraz kolejny krok - zarezerwowali¶my 2 autokary, wiêc mamy jeszcze miejsca dla "cywilnych" ludzi w historykach. Zapraszamy wszystkich którzy chc± pojechaæ na Ukrainê razem z nami w d³ugi weekend majowy, zarówno tych odtwarzaj±cych XIII jak i XV w (oczywi¶cie to skrót my¶lowy). Atrakcji organizatorzy przewidzieli co nie miara, wiêc oprócz ogl±dania walk bêdzie na co popatrzeæ - koncerty muzyki, fireshow, pokazy rzemios³a, tañca - wszystko co mo¿ecie sobie wyobraziæ tam bêdzie.

Koszta transportu to tylko 150 z³ od osoby.

Na miejscu cywile musz± siê sami wy¿ywiæ (podobnie jak na Grunwaldzie), mo¿na i¶æ na ³atwiznê i za stosunkowo ma³e pieni±dze korzystaæ z kuchni serwowanej na miejscu przez ekipy tym siê zajmuj±ce (Izborsk prze¿yli¶my sto³uj±c siê w knajpie Tatarów, polecam, pewnie bêd± i tu).

Zapraszamy tak¿e rzemie¶lników i handlarzy którzy oprócz ogl±dania widowiska chcieli by zaprezentowaæ swoje produkty na kramach, wszystkich zapraszam - kontaktujcie siê ze mn±

Proszê nadsy³aæ zg³oszenia do mnie przez freha lub na adres

bitwanarodow@gmail.com

czekam na zg³oszenia,

Hubert
Grzegorz £
W tym linku zasady walk 5v5 przyjête ostatnio dla wiêkszo¶ci imprez w Rosji na 90% takie bêd± na B.N.

http://www.forum.bern.ru/viewtopic.php?t=2604
Kuubuus
a móg³by kto¶ to przet³umaczyæ ;) ?
Viator
1. ZASADY OGÓLNE

1.1. Walki dru¿ynowe 5 na 5 odbywaj± siê bez podzia³u na kategorie wagowe.
1.2. W sk³ad jury turnieju wchodz±: sêdzia g³ówny, sêdziowie boczni (na placu), chronometra¿ysta i sekretarz. W wypadku braku consensusu sk³adu sedziowskiego, decyzje podejmuje sêdzia g³ówny.
1.3. Szranki do walk druzynowych 5 na 5 stanowi solidnie ogrodzony plac o boku co najmniej 10 m.

2. SK£AD DRU¯YNY

2.1. Ka¿da dru¿yna bior±ca udzia³ w zmaganaich przedk³ada na pi¶mie sk³ad (5 zawodników i co najwy¿ej 3 rezerwowych). Podawanie rezerwowych nie jest obowi±zkowe. Liste tê nalezy przedstawiæ najpó¼niej na tydzieñ przed rozpoczêciem turnieju.
2.2. Podczas turnieju Dru¿yna wystepuje w sk³adzie 5 zawodników i jednego rezerwowego. Udzia³ rezerwowego nie jest obowi±zkowy.
2.3. Walcz±cy powinien posiadaæ ekwipunek odpowiadaj±cy technicznym wymogom. Wolno posiadaæ max. 2 sztuki broni. W chwili wymiany broni walcz±cy nie mo¿e podejmowaæ dzia³añ ofensywnych. W chwili wyj¶cia w szranki walcz±cy musi mieæ broñ [defensywn±] tak¿e w lewej rêce (tarczê, puklerz).
2.4. Ka¿da Dru¿yna powinna posiadaæ przedstawiciela wystêpuj±cego w jej imieniu wobec jury (kapitana).
2.5. Do walk 5 na 5 dopuszczeni bêd± zawodnicy maj±cy ukoñczone 18 lat, którzy zalicz± pozytywnie kontrolê technicznej komisji przed rozpoczêciem walk.

3. PORZ¡DEK PRZEPROWADZANIA WALK

3.1. Walka trwa do chwili upadku lub zasygnalizowania niemo¿liwo¶ci kontynuowania walki przez wszystkich zawodników jednej z dru¿yn, z zastrze¿eniem mo¿liwo¶ci og³oszenia zakoñczenia walki decyzj± sêdziów. Przez "upadek" rozumie siê dotkniêcie ziemi trzema punktami: stopa-stopa-kolano lub stopa-stopa-rêka lub stopa-rêka-rêka.
3.2. Równoznaczne z upadkiem s± tak¿e:
- utrata broni (tarcza nie liczy siê jako broñ),
- upadek wraz z przeciwnikiem wskutek utraty równowagi,
- wyj¶cie poza granice szranek obiema nogami (dotyczy szranek z solidnym ogrodzeniem),
- zniszczenie lub zgubienie os³ony g³owy lub twarzy, os³ony szyi, os³on d³oni lub innych elementów zbroi, chroni±cych znaczne powierzchnie strefy trafieñ. Walcz±cy po utracie w/w os³on powinien samodzielnie opu¶ciæ szranki lub zostanie wyprowadzony przez sêdziów.
3.3. Za upadek nie bêdzie uwa¿ane przewrócenie siê na przewróconego przez siebie w tej samej akcji przeciwnika i oparcie siê kolanem lub rêk± o niego;
3.4. W razie utraty broni walcz±cy ma prawo:
- wykorzystaæ posiadan± broñ zapasow±,
- wzi±æ broñ zapasow± od rezerwowego swojej dru¿yny, przebywaj±cego w wyznaczonym dla niego miejscu (na ³awce rezerwowych).
3.5. Walcz±cy nie ma prawa podnosiæ upuszczonej (wytr±conej mu) broni.
3.6. Za zwyciêsk± uwa¿a siê dru¿ynê, w której pozosta³ co najmniej jeden nie wyeliminowany walcz±cy w momencie, gdy wszyscy walcz±cy przeciwnej dru¿yny zostali wyeliminowani. Je¿eli nie mo¿na okre¶liæ zwyciêzcy i pojedynek siê przed³u¿a, sêdziowie mog± og³osiæ drug± rundê z udzia³em pozosta³ych w szrankach (niewyeliminowanych) zawodników obu dru¿yn lub, w szczególnych sytuacjach, ponownie w pe³nych sk³adach dru¿yn.
3.7. W wypadku realnego zagro¿enia zdrowia zawodników sêdziowie przerywaj± walkê. Przyk³ad: trzykrotna przewaga jednej z dru¿yn (sytuacja 3 na 1).

4. DZIA£ANIA DOZWOLONE

4.1. Dozwolone s±:
- dowolne uderzenia bojow± czê¶ci± broni w dowolne miejsca strefy trafieñ. Ze strefy trafieñ wy³±czone s±: ods³oniêta twarz, pachwiny, stopy, nasada szyi, zgiêcie podkolanowe;
- uderzenia i naciskanie przeciwnika nogami, kolanami, g³ow±, ramieniem i tu³owiem;
- rzuty i podciêcia;
- uderzanie i naciskanie tarcz±;
- zahaczanie tarczy, r±k i broni przeciwnika tarcz± i g³owni± broni;
- napieranie p³aszczyzn± tarczy, przyciskanie r±k przeciwnika tarcz±, nadstawianie krawêdzi tarczy pod rêkê orê¿n± przeciwnika;
- wykorzystanie swobodnej rêki do ataku;
- wykorzystanie swobodnej rêki do obrony przed rêk± atakuj±c± z wyj±tkiem chwytania za nadgarstek;
- aktywne dzia³ania zaczepne w zwarciu (nie d³u¿szym ni¿ 5 sekund - po tym czasie sêdziowie rozdzielaj± zawodników);
- obejmowanie przeciwnika drzewcem broni lub broni± dwurêczn± od frontu (stoj±c przed nim).

5. DZIA£ANIA ZABRONIONE

5.1. Zabronione s±:
- uderzenia broni± i tarcz± w miejsca poza stref± trafieñ (odkryta twarz, pachwiny, stopy, tylna strona szyi, pod kolanami);
- przeprost koñczyn (naciskanie wyprostowanych koñczyn w kierunku przeciwnym do normalnego kierunku ich zginania);
- chwytanie tarczy przeciwnika dwiema rêkami;
- chwytanie g³owy i szyi przeciwnika pod swobodn± rêkê (pod pachê);
- obejmowanie przeciwnika drzewcem broni lub broni± dwurêczn± od ty³u (stoj±c za nim);
- sztychy;
- atakowanie przeciwnika, u którego dosz³o do uszkodzenia / utraty poszczególnych elementów zbroi (os³on g³owy, szyi, etc.);
- chwytanie bojowej czê¶ci broni przeciwnika;
- dobijanie le¿±cego przeciwnika.

6. SANKCJE KARNE

6.1. Zwrócenie uwagi. Sankcja nak³adana na walcz±cego za nieznaczne naruszenie regu³, maj±ca na celu zwrócenie uwagi walcz±cego na nieprawid³owo¶æ jego dzia³añ. Nie odnotowywana w protokole turnieju.
6.2. Ostrze¿enie. Sankcja nak³adana na walcz±cego za naruszenie punktów rozdzia³u 5. niniejszych Zasad, odnotowywana w protokole turnieju.
6.2.1. Ostrze¿enie nak³ada siê za:
- naruszenie powy¿szych punktów, je¿eli dzia³ania nie spowodowa³y urazów cia³a przeciwnika;
- pasywne prowadzenie walki.
6.3. Dyskwalifikacja. Sankcja nak³adana na walcz±cego za powa¿ne lub uporczywe ³amanie zasad, podlegaj±ca odnotowaniu w protokole turnieju i oznaczaj±ca wykluczenie zarówno z bie¿±cej walki jak i ze wszystkich nastêpnych walk w turnieju.
6.3.1. Dyskwalifikacja walcz±cego nastêpuje w przypadku, gdy:
- walcz±cy otrzyma³ dwukrotnie ostrze¿enie w bie¿±cej walce;
- walcz±cy doprowadzi³ do urazu cia³a przeciwnika za pomoc± zabronionego ciosu lub dzia³ania;
- walcz±cy dyskutuje z sêdziami i kwestionuje ich decyzje, zniewa¿a lub okazuje lekcewa¿enie przeciwnikom, a tak¿e innym uczestnikom zawodów.
6.3.2. Dyskwalifikacja dru¿yny nastêpuje w przypadku, gdy:
- dru¿yna otrzyma³a trzy ostrze¿enia podczas jednej walki;
- dru¿yna otrzyma³a piêæ lub wiêcej ostrze¿eñ podczas ca³ego turnieju;
- wskutek dyskwalifikacji w dru¿ynie pozosta³o mniej ni¿ czterech zawodników, wliczaj±c rezerwowych;
- cz³onkowie dru¿yny dyskutuj± z sêdziami i kwestionuj± ich decyzje, zniewa¿aj± lub okazuj± lekcewa¿enie przeciwnikom, a tak¿e innym uczestnikom zawodów.

7. WNOSZENIE PROTESTU

7.1. W wypadku niezgody z decyzj± sêdziów, przedstawiciel dru¿yny (kapitan) mo¿e wnie¶æ protest.
7.2. Protest rozpatruje komisja z³o¿ona z sêdziego g³ównego i dwóch lub wiêcej sêdziów bocznych i w wypadku pozytywnego rozpatrzenia protestu orzekane jest powtórzenie walki w pe³nych lub w ograniczonych sk³adach. Rozstrzygniêcie komisji jest ostateczne.
7.3. Rozpatrzenie protestu nastêpuje w czasie wyznaczonym przez g³ównego sêdziego. Turniej nie mo¿e zostaæ uznany za zakoñczony do czasu rozpatrzenia wszystkich wniesionych protestów.

8. TECHNICZNE WYMOGI DOTYCZ¡CE UZBROJENIA

8.1. Charakterystyki wagowe (podane ca³kowite masy w stanie gotowo¶ci bojowej).

1) Broñ sieczna.

Miecze jednorêczne, szable, pa³asze - maksymalny ciê¿ar 1500 g +/- 300 g.

Miecze, szable i pa³asze pó³torarêczne (do 1400 mm d³ugo¶ci) - maks. 2000 g +/- 300 g.

Miecze dwurêczne XIV...XV-wieczne - 3500 g +/- 300 g

2) Broñ drzewcowa.

Jednorêczna: topory - 1000 g +/- 300 g.

Póltorarêczna: topory, poleaxe, ... i inne (o d³ugo¶ci ca³kowitej do 1400 mm) - 2000 g +/- 300 g.

Dwurêczna: halabardy, glewie, goedendagi, poleaxe i inne (o d³ugo¶ci ca³kowitej ponad 1400 mm) - 3000 g +/- 300 g.

Broñ o wy¿szej wadze oraz broñ kolczasta nie bêdzie dopuszczona do walk dru¿ynowych 5 na 5.

8.2. Broñ humanitarna

Broñ powinna byæ doprowadzona do standardu humanitarnego poprzez zaokr±glenie sztychów broni siecznych i drzewcowych w jednej p³aszczy¼nie promieniem odpowiadaj±cym monecie 50-kopiejkowej. W wypadku broni drzewcowych tak samo nale¿y obligatoryjnie zaokr±gliæ wszystkie krawêdzie wypuk³e.

Krawêdzie tn±ce kling i g³owic wszystkich broni powinny byæ zaokr±glone ¶rednic± 2 mm (w³±cznie z wszelkimi mo¿liwymi kolcami i karbami).

Broñ elastyczna (ki¶cienie, cepy itp.), zakoñczona grotem, nadziaki (o szeroko¶ci m³otka poni¿ej 5 cm), broñ obuchowo-sieczna (bu³awy / maczugi, buzdygany, czekany itd.) s± zabronione i nie dopuszcza siê ich u¿ycia w walkach dru¿ynowych 5 na 5.

Je¿eli zapewnienie wymogów bezpieczeñstwa bêdzie tego wymagaæ, podane powy¿ej ograniczenia parametrów dopuszczalnych broni mog± zostaæ zaostrzone arbitraln± decyzj± Organizatorów przedsiêwziêcia.

8.3. Wymogi techniczne dotycz±ce uzbrojenia ochronnego:

- tu³ów walcz±cego musi byæ zakryty zbroj± p³ytow± lub, jako minimum, kolczug±;
- oprócz zbroi walcz±cy powinien posiadaæ przeszywanicê zakrywaj±ca ca³e cia³o albo zbroja musi mieæ integralne pikowane podbicie;
- niedopuszczalny jest udzia³ w walkach 5 na 5 w samej przeszywanicy;
- g³owê walcz±cego powinien chroniæ metalowy he³m;
- he³m powinien posiadaæ pikowany czepiec o grubo¶ci co najmniej 2 cm lub powinien posiadaæ skórzan± uprz±¿ dystansow± ("spadochron") - jak wspó³czesne he³my (przyp. t³um.)
- szyjê walcz±cego powinien os³aniaæ stalowy element zbroi lub wysoki i szczelny ko³nierz przeszywanicy o grubo¶ci co najmniej 2 cm. Ko³nierz powinien zas³aniaæ gard³o w prawid³owy sposób to jest bez prze¶witów, na styk lub na zak³adkê. Ochronê szyi powinien uzupe³niaæ pancerz kolczy (kaptur lub ko³nierz biskupi), czepiec kolczy, kaptur pikowany he³mu lub sztywny ko³nierz zbroi;
- d³onie walcz±cego powinny byæ os³oniête co najmniej rêkawicami kolczymi;
- stawy koñczyn walcz±cego powinny byæ os³oniête elementami zbroi;
- krocze walcz±cego powinno byæ os³oniête elementami zbroi;
- w wypadku je¿eli w garniturze walcz±cego, z powodu zachowania zgodno¶ci ze ¼ród³ami historycznymi, wyst±pi³yby luki w os³onie wy¿ej omówionych stref, strefy te nale¿y zabezpieczyæ ukrytymi (niewidocznymi na wierzchu) ochraniaczami sportowymi. Np. je¿eli w oryginale nie wystêpuje os³ona krocza, niezbêdne jest noszenie (w sposób niewidoczny!) suspensora.

KONIEC

PS. Jakby kto¶ znalaz³ jakie¶ b³êdy to proszê zg³aszaæ, ja te¿ jestem tylko amatorem. Niektóre sformu³owania wydaj± siê niejasne nawet w oryginale, tym bardziej wa¿ne jest dobre t³umaczenie. Jednego s³owa w ogóle nie zdo³a³em przet³umaczyæ - drzewcówki o nazwie фустрайакст (fustrajakst) - nie ma tego s³owa w ¿adnym s³owniku ani w sieci, jest to jakie¶ s³owo zachodnie (niemieckie?) zapisane fonetycznie, ale te¿ nie wpad³em na to, jakie.
Pozdrawiam -
Andrzej / Viator
Gabry¶ H.
je¶li jest to s³owo niemieckie, to zapis jest mocno zniekszta³cony. akst (axt) brzmi z niemiecka i znaczy topór, ale to te¿ i wszystko. próbowa³em ró¿ne formy zapisu ale w jêzyku niemieckim nic nie znalaz³em.

ps. dziêki za t³umaczenie zasad blinkie.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.