Jako, ¿e nie by³em u Was wcze¶niej mam jedno pytanie- czy braæ kot³y, gary do gotowania i "sprzêt ogniskowy"? Czy zapewniacie wy¿ywienie w formie gotowej przez ca³± imprezê??
Zapewniamy wy¿ywienie w formie gotowej.
CYTAT(Piotr z Bêdzina @ 10:32 03.07.2009)
Bardzo bym prosi³
Smocz± o sprecyzowanie ilo¶ci uczestników w jakim macie zamiar nas odwiedziæ. Wstrzyma³em na razie zaproszenia dla reszty uczestników bo nie chce ¿eby kto¶ potem spa³ w piwnicy lub na baszcie
. Tak¿e w miarê mo¿liwo¶ci proszê o szybk± odpowied¼, najlepiej na turniej_lipowiec@interia.pl.
pozdrawiam
Bandit
Ju¿ to ogarniamy, postaramy siê jak najszybciej daæ znaæ.
pozdrawiam Mario
Witam.
Miechów w tym roku stawi siê w liczbie 10szt.
z czego wiêkszo¶æ w czwartek pó¼nym popo³udniem
Zreszt± mail w tej sprawie te¿ ju¿ zosta³ wys³any.
Pozdrawiam
Rycerz Niuniek
Lublin te¿ w czwartek siê zjawi (mam wtedy urodzinki
) a bêdzie nas 11 sztuk.
Tomal to siê napijemy
My przyjedziemy w liczbie 14 osób, je¿eli to nie du¿y problem :p
Tarnów zapowiada siê na oko³o 20 - 25 osób - w najbli¿szych dniach podamy ostateczn± liczbê uczestników
pozdrawiam
Anka
Kurde, tyle czasu Freha le¿a³a i dopiero teraz siê na ni± dosta³am.
Znajdzie siê dla mnie kawa³ek podlogi?
))
Rok temu bawi³am siê na turnieju przednie i tym roku równie¿ chcialabym mieæ tak± okazje, tym bardziej ¿e mam blisko a ekipa zapowiada siê wy¶mienita
Co do noclegu... w sumie jeden beret, chocia¿ wola³abym znaæ moich wspó³lokatorów
Kto¶ mnie przygarnie do siebie? :>
(przygarnij kropka! :D)
z podobnym pytaniem co moja powy¿sza przedmówczyni, przybede sama i wolalabym z osobami mi znajomymi w jakiejs komnacie zamieszkac, ktos przygarnie?;)
Je¿eli bêdzie takowa mo¿liwo¶æ obie panie które nas znaj± zapraszamy do siebie
...obiecujemy ¿e pokrak i Toudi nie bêd± gry¼æ :D
Coen! Ja siê nie muszê pytac mam nadziejê...
Kapitanie_Coen, Ty nam dam nie strasz tym czortem z rogami, bo go zamkniemy w jakiej¶ celi i na stosie spalimy!
Swoj± drog±... gdyby w tej samej celi zamykaæ jeszcze opryszków i z³oczyñców, to zaraz by spokornieli
W ka¿dym b±d¼ razie, je¿eli zajdzie potrzeba, zaprowadzimy porz±dek
Inna sprawa, je¿eli posiadacie jakie¶ historyczne instrumenty oraz umiejêtno¶ci w³adania nimi, to zachêcam do zabrania ich
Zawsze to jako¶ ra¼niej jak s³ychaæ jakie¶ mi³e uchu d¼wiêki. Je¿eli kto¶ ma cierpliwo¶æ i ochotê, to znale¼liby siê chêtni do nauczenia kilku znanych w XIII w. piosenek/wierszy/ballad itp. W zamian fundujê miód pitny/kwas chlebowy/piwo/mleko/wino do wyboru, bylem mia³ czas na znalezienie owego
Salve!
Moje fratry coraz bardziej przychylaj± siê ku wizji poznania nowej imprezy, a nie jechania po raz trzeci na tê sam±, wiêc przypuszczalnie siê zjawimy - pewnie w przysz³ym tygodniu wy¶lemy zg³oszenie.
W zwi±zku z powy¿szym kilka pytañ:
- czy ci, którzy nie znajd± miejsc noclegu w zamku, mog± liczyæ na odpowiedni Raum dla namiotów?
- mo¿na prosiæ o jakie¶ ¶ci¶lejsze wymagania dotycz±ce sprzêtu bojowego do melee 4 vs 4 i turnieju bojowego?
Pozdrawiam
Dust a mój róg do budzenia ludzi znowu sie nada?:D Co prawda ten zesz³oroczny kto¶ sie nie ba³ i za.... ale spokojnie, mam ju¿ drugi podobny:D
Marku oczywi¶cie ¿e ciebie bierzemy w ciemno :D Co wy chcecie od pokraka to strasznie poczciwe diablisko :p, trochê postraszy ale w g³êbi serca jest kochany :D Musze sobie zmieniæ ten nick wreszcie bo jaka siara z nim to ³oooo :D...Frater Cezar, obawiam siê ¿e chyba namiotów na Lipowcu nie rozbijamy niestety ale na pewno dok³adnie to wyja¶ni Dust.
Nauczyciel tekstów siê znajdzie... jak i ¶piewnik.
Z innej beczki. Wys³a³em maila z pytaniem odno¶nie moich przyjació³ i wci±¿ nie mam odpowiedzi. Dajcie proszê znaæ skoro du¿e grupy siê ju¿ zadeklarowa³y...
A ja mam Amore twój ¶piewnik z Legnicy jeszcze, to mogê porobiæ z 10 kopii i zabraæ ze sob±
Banditku, je¶li to nie problem to jako skromny s³uga bo¿y spocznê jak w zesz³ym roczku w piwnicy na sianku---- ALE BEZ TÊGIEGO I JEGO TARTAKU BO PI£OWA£ PÓ£ NOCY!!!!!!
Frater Cezar, problem z namiotami jest tej ma¶ci, ¿e zamek ma stosunkowo ma³y zewnêtrzny dziedziniec, a na miêdzymurzu nie mo¿na siê rozbijaæ ze wzglêdu na gro¼bê spadaj±cych kamieni. Zamek skoñczono konserwowaæ w 1969 i powoli domaga siê kolejnych tego typu zabiegów, a mo¿e nawet i rekonstrukcji. Za murami zamku natomiast znajduje siê "rezerwat przyrody prawem chroniony", jak mówi tabliczka, wiêc nie mo¿emy siê tam rozbiæ namiotami (a szkoda, bo polanki a¿ prosz± siê o postawienie obozowiska w le¶nej g³uszy).
Przy okazji pragnê przypomnieæ o
zakazie wjazdu na teren rezerwatu. Parking znajduje siê przy skansenie le¿±cym pod wzgórzem Lipowiec. Le¶niczy i policja lubi± sobie skontrolowaæ, czy kto¶ bez pozwolenia nie stoi pod zamkiem.
Gdzie¶ za dwa tygodnie zamieszczê szczegó³ow± informacjê o doje¼dzie.
Marku z Dobczyc, zabierz róg koniecznie! Nie wiem czy budzenie ludzi rano to dobry dla zdrowia pomys³
, ale na pewno siê przyda chocia¿by na bitwie, albo do obwieszczenia, ¿e trzeba otworzyæ bramê (nawet ciekawa historia mi siê przypomnia³a... jak siê upomnicie to chêtnie opowiem na turnieju)
Amorze, nie znam tre¶ci Twojego maila, gdy¿ korespondencj± siê zajmuj± Greg i Bandit. Lada dzieñ powinni odpisaæ, bo czekali¶my jeszcze na wie¶ci od jednej z ekip odno¶nie jej liczebno¶ci. Czy w Twoim repertuarze znajduje siê mo¿e oryginalna, wersja Palestñskiej?
Bardzo chcieliby¶my wszystkich ugo¶ciæ, jednak mo¿e siê to okazaæ fizycznie niemo¿liwe. Zrobimy jednak co w naszej mocy. Gdyby z jakich¶ powodów kto¶ ju¿ przyjêty wiedzia³, ze na 100% jednak siê nie pojawi na turnieju, to proszê o poinformowanie nas na e-mail turniej_lipowiec@interia.pl
Ostatnio prze¿y³em tr±bienie o 8 rano;) wiêc i w tym roku dam rade.
Czo³em,
spieszê z informacj±, ¿e ze Smoczej przyjedzie na pewno 10 osób. Choæ jest szansa, ¿e bêdzie nas wiêcej. Ale to bêdê informowa³ na bie¿±co. Postaram siê jak najszybciej przekazywaæ naj¶wie¿sze informacje.
pozdrawiam Mario
No i dobra, mam chyba wszystkie ekipy i ich deklaracje wiec jak tylko znajdê wieczorem trochê czasu zaraz siê biorê za odpisywanie na zaleg³e zaproszenia ale na 100% mogê ju¿ stwierdziæ ¿e ciê¿ko z miejscem. Jak tylko bêdê pewien co i jak wystawie tu odpowiedni± informacjê.
pozdrawiam
CYTAT(Piotr z Bêdzina @ 10:32 03.07.2009)
Bardzo bym prosi³ Smocz±, Tarnów, Lublin, Miechów i Radom o sprecyzowanie ilo¶ci uczestników w jakim macie zamiar nas odwiedziæ.
Od Radomia bêdzie nas 11¶cie osóbek
Ju¿ siê nie mogê doczekaæ...
Pozdrawiam
No niestety, czyli my siê nie za³apiemy :D wstêpnie mogê zg³osiæ 3 lub 4 osoby, ale skoro ju¿ ciê¿ko z miejscem, no to nie wiem... chyba, ¿e znalaz³o by siê gdzie miejsce na namiot, albo chocia¿ na korytarzu kawa³ek pod³ogi
PROSZÊ O JAK NAJSZYBSZE PRZES£ANIE HERBÓW WSZYSTKICH OSÓB BIOR¡CYCH UDZIA£ W TURNIEJU BOJOWYM, JEST TO NAM NAPRAWDÊ POTRZEBNE DO PRZEPROWADZENIA TURNIEJU I PRZYGOTOWANIU SIE, KA¯DY WALCZ¡CY MUSI BYÆ ZAPOWIEDZIANY PRZED WALK¡ PRZEZ HEROLDA, DO 18,07,09 MUSIMY MIEÆ WSZYSTKIE HERBY, PROSZÊ JE PRZES£AÆ NA MAILA ZG£OSZENIOWEGO W FORMACIE JPG. OSOBY KTÓRE TEGO NIE UCZYNI¡ MOG¡ ZOSTAÆ NIDOPUSZCZONE DO TURNIEJU.
PRZEWIDUJEMY NAGRODÊ DLA NAJLEPSZEGO HEROLDA WIEC PROSZÊ SIE RÓWNIE¯ DO TEGO PRZYGOTOWAÆ.
ZE WZGLÊDU NA DU¯¡ LICZBÊ ZG£OSZEÑ NA TURNIEJ, MO¯E SIE OKAZAÆ, ¯Ê NIE WSZYSCY SIÊ ZMIESZCZ¡ W KOMNATACH DO SPANIA, MO¯E DOJ¦Æ DO TAKIEJ SYTUACJI, ¯E S£U¯BA I GIERMKOWIE RYCERZY BÊD¡ CZUWAÆ PRZED KOMNATAMI SWOICH PANÓW NA KORYTARZU, BÊDZIEMY OCZYWI¦CIE STARALI SIÊ NIE DOPU¦CIÆ DO TAKIEJ SYTUACJI,
PROSZÊ JESZCZE O JEDN¡ RZECZ, O PIONFORMOWANIE NAS KIEDY PLANUJECIE PRZYJECHAC CHCEMY WIEDZIEÆ ILE OSÓB/ZBROJNYCH BÊDZIE BRA£U UDZIA£ W NASZYCH PI¡TKOWYCH ZMAGANIACH
Dobra ogarn±³em co nie co i z 100% pewno¶ci± mogê stwierdziæ ¿e nie przyjmujemy ju¿ kolejnych zg³oszeñ z uwagi na brak miejsca. Liczba zg³oszeñ w tym roku zdecydowanie przeros³a nasze oczekiwania co oczywi¶cie nas bardzo cieszy i dziêkujemy za takie zainteresowanie.
Dzisiaj wieczorem mamy spotkanie organizacyjne i po tym spotkaniu odpowiem na wszystkie zaleg³e zg³oszenia. Mogê napisaæ jedynie, ¿e o zaproszeniu na turniej bêdzie decydowaæ data zg³oszenia. Bardzo przepraszam ¿e to tak d³ugo trwa ale niektórych decyzji nie mogê podj±æ sam. Dziêkujê za cierpliwo¶æ.
pozdrawiam
Bandit
Je¶li mogê co¶ zasugerowaæ, to wstawcie w temacie listê osób (tudzie¿ bractw i w nawiasach ile osób od bractwa) siê dosta³o, jak to zawsze by³o robione przed I³¿± ( a przynajmniej odk±d pamiêtam :D) Jak ju¿ wszystko dok³adnie ustalicie... My¶lê ¿e to zapobiegnie wielu pytaniom, niejasno¶ciom itp ;)
Bluzgi i tak polec± na PW :P
PS
Jak jest z tym wy¿ywieniem w koñcu? Mamy braæ tylko naczynka, jak rozumiem. A w³asnego jedzenia mo¿emy wnie¶æ tyle, ile ud¼wigniemy i ile bêdziemy mogli przechowaæ?
No i ju¿ po spotkaniu,a wiêc do rzeczy:
Na turniej zg³osi³o siê ok 125 osób + 20 w rezerwie, której dzisiaj odpiszê ¿e niestety na dzisiaj nie ma dla nich miejsca no chyba ¿e która¶ z ekip zrezygnuje lub zmniejszy sie ilo¶æ osób przyje¿d¿aj±cych. Nawet te 125 osób do koñca nie jeste¶my pewni czy "godnie" pomie¶cimy w komnatach no ale to sami sprawdzicie na miejscu
.
Zg³osi³y siê ekipy:
Bractwo Rycerskie Zamku Przemys³a II
Trzy Dêby
Kompania Czerwonego Smoka
Najemna Rota Piesza z Lublina
Bractwo Rycerskie Ziemi Miechowskiej
Kowale z krakowa
Smocza Kompania
Zbrojna Dru¿yna Grodu Radom
Kongregacja ¶w. Jana Chrzciciela
Tarnowskie Bractwo Rycerskie "Gladii Amici"
Bia³ostockie Bractwo Rycerskie
Robert Bagrit z pocztemi kilkana¶cie indywidualnych osób.
Je¶li jakie¶ miejsce siê zwolni powiadomiê zainteresowanych o tym mailowo.
Co do ¿ywno¶ci sprawa wygl±da nastêpuj±co:
Czwartek/pi±tek ¿ywno¶æ we w³asnym zakresie, mo¿liwe ¿e w pi±tek karczma na zamku bêdzie serwowa³a jakie¶ ciep³e posi³ki (czyt. kie³basa z grila
). Tak¿e kto co chce mo¿e zabraæ ze sob± chocia¿ zamek nie le¿y w ca³kowitej g³uszy i jest kilka sklepów niedaleko w razie potrzeby.
Sobota/niedziela opychamy siê z kieszeni podatników powiatu chrzanowskiego
.
W razie jakikolwiek pytañ proszê o kontakt z osobami do tego wyznaczonymi.
pozdrawiam
Bandit
No i fajno :D
To teraz odrzuceni pluj± sobie w brodê, ¿e siê wcze¶niej nie zg³osili, przyjêci skacz± pod sufit z rado¶ci i zabieraj± siê za szycie nowych ubranek :D
Bêdzie bigos?..
Pozdrawiam
bêd± 2 gary bigosu i mnostwo miêciutkich, pachn±cych kurczaczków
Tak jak s³yszycie, pan na Lipowieckim wzgórzu przyjmie Was nale¿ycie! Nikt g³odny z chodzi³ nie bêdzie.
Widzê, ¿e nasz bigos Ci zasmakowa³, Jewo ;) Osobi¶cie zadbam o to, ¿eby Ci go nie zabrak³o
i nie wykrêcisz siê ma³± miseczk± jak ostatnio!
Na na razie przydzielali¶my ekipy do komnat, tak wiêc proszê siê nie rozgaszczaæ po przyje¼dzie na w³asn± rêkê, ¿eby unikn±æ niechcianej eksmisji. Wyznaczeni ludzie odpowiednio Was podejm± i zaprowadz± do Waszych cel... znaczy siê komnat! Od razu proszê o nie zasypywanie nas pytaniami w stylu: „a ja gdzie ¶piê?”, „a z kim?” Wszystko powiemy Wam na miejscu
Kiedy ju¿ wszyscy siê zmieszcz±, to bêdziemy mogli my¶leæ o ewentualnych transferach, coby bliskich przyjació³ nie rozdzieliæ, jednak chcieliby¶my unikn±æ zamieszania, wiêc prosimy takie rzeczy uzgodniæ z nami na miejscu. Z drugiej strony komnaty s± po to, ¿eby w nich spaæ, a reszta zamku, aby siê w niej bawiæ! Taka przestrzeñ sprzyja integracji. Zachêcam Was do rozmowy ze sob± nawzajem, wczuwania siê w klimat i jak najlepszego odgrywania swojej postaci, a przede wszystkim do ¶wietnej zabawy! To Wy zawsze tworzyli¶cie niezwyk³± atmosferê tego turnieju.
Dobre rady:
- je¿eli przytrafi³a Ci siê konieczno¶æ spania na korytarzu, gdy¿ pan Twój ca³ego pocztu w komnacie nie pomie¶ci³, chowaj rzeczy na dzieñ do ¶rodka, a jedynie na noc siennik swój wyci±gaj.
- mi³o¶nicy spacerów, we¼cie ze sob± porz±dne obuwie, gdy¿ drogi na zamek s± kamieniste a g³êbiej w lesie b³otniste i grz±skie, je¶li z nieba spad³o trochê wody.
Bigos !!!!!!!!!!!!!!
A ja mam takie jedno pytanko jeszcze, skoro zakaz wjazdu na góre... bêdzie jaki¶ powóz mechaniczny z pozwoleniem wjazdu na górê czy ca³y sprzêt bojowy znowu na plecach mam wynosic?
Co¶ sie wykombinuje albo Ci pomo¿emy. W ka¿dym b±d¼ razie o nic sie nie martw, zreszt± to nie Twój pierwszy lipowiec, po co te oczywiste pytania ?
Witam
A mo¿ecie podac listê osob indywidualnych jakie siê dosta³y, bo nie wiem w koñcu czy siê za³apa³am czy te¿ nie.
Pozdrawiam
Visenna
Visenno, o ile mnie pamiêæ nie myli (a raczej nie), to widzia³em Ciê na li¶cie przyjêtych
Co do reszty, to nie martwcie siê, lista powinna siê pojawiæ niebawem.
Marku z Dobczyc, mê¿czyzna u nas silna i krzepka ;) Machiny je¿d¿±ce bêdziemy mieli, ale nie mo¿emy zapewniæ, ¿e bêd± akurat na zamku gdy przyjedziesz. Rozumiem Twoje obawy, bo jednak trochê krzepy trzeba mieæ, ¿eby tam wyj¶æ ze sprzêtem. To siê tyczy tak¿e innych go¶ci, aczkolwiek mam nadziejê, ¿e nie znajdzie siê nikt, kto przyjedzie z lektyk± i powie: "wnie¶cie mnie na górê!"
Przepraszam za post pod postem, mia³o byæ "Edytuj" ^^''''
My jak co¶ zawsze mo¿emy pomóc przy wnoszeniu
Nie no tylko tak zapyta³em jakby inni sie wstydzili:P przecie¿ sie tam ju¿ wynosi³o ca³± bojóweczkê Dziadzia coby sie nie zmêczy³ przed turniejem;)
Bandit, a zadaje oczywiste pytania ¿eby by³ ruch i ¿eby¶ sie denerwowa³ ¿e znowu o co¶ pytam:P
czy znajdzie siê miejsce na tym turnieju dla paru zmêczonych zakonników?
czy jest mo¿liwe uczestnictwo udzia³ tylko w turnieju i bitwie? bez noclegu na zamku, tylko w sobotniej czê¶ci imprezy?
CYTAT(IANUSS @ 12:24 13.07.2009)
czy znajdzie siê miejsce na tym turnieju dla paru zmêczonych zakonników?
czy jest mo¿liwe uczestnictwo udzia³ tylko w turnieju i bitwie? bez noclegu na zamku, tylko w sobotniej czê¶ci imprezy?
Czy zgodzi³by¶ siê Piotrze bym móg³ równierz na zacytowanych zasadach uczestniczyæ w Turnieju £uczniczym?
Niestety nie ma takiej mo¿liwo¶ci. Mo¿emy podj±æ tylko tylu go¶ci ilu mamy teraz. Wi±¿e siê to nie tylko ze spraw± noclegu, ale tak¿e innymi oczywistymi rzeczami jak chocia¿by wy¿ywienie, bo pewnie za Wami na tej samej zasadzie chcia³oby uczestniczyæ kolejne tuzin osób. Zmuszeni wiêc jeste¶my odmówiæ, ¿eby nie „przedobrzyæ”. Wybaczcie, mam nadziejê, ¿e nie macie nam tego za z³e.
Specjalnie, z okazji turnieju, uczestników w pi±tek obejmie dyspensa od postu
Wspomnieli¶my wcze¶niej o tym i¿ rycerzy bêd± zapowiadali heroldowie, dla których równie¿ przewidzieli¶my nagrodê. Podsunê tu pomys³, który mo¿e byæ przydatny dla wszystkich heroldów i dodatkowo punktowany do nagrody - otó¿ posiadanie patentów szlacheckich swojego Pana bêdzie jak najbardziej mile widziane . Dodatkowa informacja dla lekkozbrojnych - odbêdzie siê oficjalna inspekcja i sprawdzenie w ramach bezpiecznego podej¶cia do bitwy. Z racji i¿ lekkozbrojnych zapowiada siê liczba ok 20 osób bêdzie przewidziana osobna potyczka tych oddzia³ów. Tomal z Najemnej Roty Pieszej z Lublina, stary wyga w tym temacie zaoferowa³ swoj± pomoc przy tych manewrach i to on bêdzie prowadzi³ inspekcjê/weryfikacjê ludzi staj±cych do tych manewrów (oczywi¶cie wszystko w porozumieniu z nami tak¿e nie bójcie sie Tomala, bêdzie po urodzinach i bêdzie ledwo ¿ywy
).
pozdrawiam
Bandit
Taaa... jak Ja bêdê ledwo ¿ywy to za pewne Ty te¿, bo zamierzam przywie¶æ parê lubelskich specja³ów, i mo¿e nasz± grupow± wunderwaffe
ale skoro mam urodziny to proszê tylko o jeden prezent nie mroczyæ, jak bêd± ma³e mrocz±tka to mo¿na bêdzie mnie przekupiæ alkoholem
ale nie ma tyle alkoholu ¿ebym przepu¶ci³ garnki na g³owie w piechocie
Chcia³bym przypomnieæ osobom bior±cym udzia³ w walkach turniejowych o konieczno¶ci przys³ania swoich herbów, ewentualnie znaków na tarczach. Proszê wiêc osoby, które jeszcze tego nie zrobi³y, o jak najszybsze wys³anie obrazka na adres
turniej_lipowiec@interia.pl
Zwracam siê z ogromn± pro¶b± do tych którzy bêd± brali udzia³ w turnieju bojowym, a nie przes³ali nam jeszcze swoich herbów o uzupe³nienie braków. Bardzo nam na tym zale¿y gdy¿ g³ównie od tego uzale¿niamy udzia³ w turnieju bojowym. Z uwagi na nasz wysi³ek w³o¿ony w organizacjê samego turnieju my¶lê ¿e dacie rade uzupe³niæ te braki do koñca tygodnia.
pozdrawiam
Bandit
Wreszcie mam dostêp do Rycerskiego ¦wiata! 2 miesi±ce nieobecno¶ci na Forum
Czy co¶ przegapi³em proszê pisaæ ¶mia³o!
Mam nadzieje, ¿e Zacni Organizatorzy przyjm± Nas za tydzieñ w czwartek na Zamku Lipowiec.
Pozdrawiam serdecznie
Dicon
Namiestnik Bractwa Rycerskiego Zamku Przemys³a II
Rey, przegapi³e¶ informacjê, ¿e je¶li siê nie zg³osili¶cie wcze¶niej to z turnieju nici, bo w tej chwili zamek mo¿e popêkaæ w szwach, tyle ludu bêdzie :P
Kto¶ siê pisze na mój domowy chlebek? Bo nie wiem, czy piec :D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.