Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Turniej Rycerski i £uczniczy na Zamku Lipowiec
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3, 4
Piotr z Bêdzina
„S± w turniejach rzeczy bezwzglêdnie potêpienia godne, inne, które mo¿na tolerowaæ, i jeszcze inne, które pochwaliæ nale¿y. W¶ród godnych potêpienia wymieniæ trzeba szalone wydatki czynione przy tej okazji przez rycerzy, aby zdobyæ pró¿n± chwa³ê i zyskaæ opiniê chrobrych i dzielnych. Nie mówi±c ju¿ o tych, co korzystaj± ze sposobno¶ci, aby za³atwiæ prywatne porachunki i gwa³c± warunki regularnej walki albo o¶mieszaj± innych, albo staraj± siê b³yszczeæ na oczach p³ochych niewiast, tym zgromadzeniom przytomnych: widowisko to równie ma³o buduj±ce, jak pogañskie cyrki. Rycerze (i to mo¿na ¶cierpieæ) winni braæ udzia³ tylko w walkach regularnych, w tej wy³±cznie intencji, aby zaprawiaæ siê do wojny. Ale zas³ug± jest (i to w³a¶nie godne jest pochwa³y) wzajemnie siê zachêcaæ, jak siê nieraz zdarza, aby to, co d³ugo czyniono przez ¶wiatow± pró¿no¶æ, teraz czyniæ na chwa³ê Bo¿±, u¿ywaj±c swego mêstwa przeciwko niewiernym lub dla dokonywania innych wielkich czynów”

Tymi w³a¶nie s³owami pragniemy zaprosiæ Poczty Rycerskie, Rzemie¶lników i wszystkich odtwórców XIIIw. ¶wiata na:

III Turniej Rycerski i £uczniczy na Zamku Lipowiec

Organizatorami turnieju s±:

- Muzeum – Nadwi¶lañski Park Etnograficzny i Zamek Lipowiec w Wygie³zowie
- Wójt Gminy Babice – GOKiS
- Stowarzyszenie Ziemi Lipowieckiej „Bractwo Rycerskie Zamku Lipowiec”
- Grupa Rekonstrukcji Historycznej "WILK"

Patronat nad turniejem obj±³ Starosta Powiatu Chrzanowskiego

Turniej odbêdzie siê 7-9.08.2009

Klimat, doborowe towarzystwo, brak presji i ¶wietna zabawa...d³ugo by siê rozpisywaæ - kto by³ to wie kto nie by³ niech siê ¶pieszy z wysy³aniem zg³oszeñ smile.gif.
Jak zwykle z racji noclegów na zamku mamy ograniczon± liczbê osób jakie mo¿emy przyj±æ na turniej.

Zasady poszczególnych konkurencji oraz dok³adny plan turnieju uka¿± siê w pó¼niejszym terminie.

Zabawê zaczynamy ju¿ od czwartku, przy czym dwa pierwsze dni bêd± mia³y charakter imprezy zamkniêtej bez udzia³u turystów (ewentualnie ograniczonym do minimum). Jednocze¶nie chcieliby¶my zaproponowaæ wplecenie w przebieg turnieju elementów LARPa, oczywi¶cie pod warunkiem, ¿e znajd± siê zainteresowani t± form± rozrywki. Najbardziej zale¿y nam, aby wszyscy wczuli siê w postacie, które rekonstruuj±. Niech rycerz zachowuje siê jak rycerz, kupiec jak kupiec itd. Fabu³a bêdzie mieæ znaczenie drugorzêdne. Najbardziej nam zale¿y na tym co okre¶la siê s³owem "klimat".

ZG£OSZENIA PROSIMY WYSY£AÆ TUTAJ (w tre¶ci proszê podaæ liczbê osób z wyszczególnieniem walcz±cych, ³uczników i jasiów): turniej_lipowiec@interia.pl

W razie dodatkowych pytañ prosimy o kontakt:
Bandit - bandit_warpie@o2.pl gg 1270491
Greg – gregzlipowca@interia.eu gg 6621726
KhaToo
My siê piszemy:)
Piotr h. Grzyma³a
My jak zwykle równie¿ siê zg³aszamy, tym razem w wiêkszej ekipie oko³o 10 osób. I rezerwujemy lazaret :D
Tomal
Lublin jak to Lublin, wie co to Lipowiecki klimat i z wielk± chêci± zago¶ci w waszych progach, tym razem prawdopodobnie bêdzie nas jeszcze wiêcej ni¿ ostatnio wiêc szykujcie dla nas komnatê ,je¶li bêdzie to ta w której siê lokujemy od 2 lat to by by³o super, bum.gif (w koñcu jako jedyna mia³a drzwi)
kriva
woohoo.gif Jedziem, Panie Zielonka ! Znów marzy mi siê cela poprawcza... choæ w zesz³ym roku nie by³o mi dane w niej zamieszkaæ na czas turnieju. W tym roku znów robiê sobie nadzieje bigsmile2.gif
Jacek z Krakowa
I MYYYY!!!!! Cela Poprawcza... hmmm ;)))
KhaToo
Trzy Dêby poprosz± t± sam± ma³± celkê co zazwyczaj. Agusia nie lubi sypiaæ z obcymi w pokoju, wiêc bardzo prosimy:)
Piotr z Bêdzina
Hehe Mordki Wy Moje Kochane smile.gif. Znajdziemy jak±¶ specjaln± cele dla Was wszystkich :P. Oczywi¶cie jak znikn± wszystkie moje luki w pamiêci i w koñcu zacznê kojarzyæ które komnaty s± które to bêdzie dobrze :D.

Pozdrawiam i dziêki ¿e o nas pamiêtacie smile.gif
Tomal
Aaa.... by³ bym zapomnia³, czy bêd± w tym roku zamkowe harce ? Ze swojej strony mogê obiecaæ ¿e je¿eli siê odbêd±, to mo¿ecie zrzuciæ ich organizacje na moj± g³owê devil.gif
Piotr h. Grzyma³a
Zamkowe harce musz± byæ :D
Piotr z Bêdzina
Mówisz i masz, nas nie trzeba dwa razy prosiæ :D. Obmy¶laj wsio ;].
Marek Hilgendorf
Wujek Amor zg³asza siê jako lekko/ciê¿kozbrojny. Wysy³aæ jakie¶ zdjêcia?
Szeherezada
Hej smile.gif,
jak by³o ustalone na Czersku przy kawie, miodzie, pedigrifach i ... szykujê kramik z kaw± i przyje¿d¿am na Lipowiec. Jak dobrze pójdzie, to przygotujê co¶ jeszcze, ale o tym na priv.
Pozdrawiam,
Szeherezada
Anuszka
dwa lata temu by³am, rok temu nie mog³am, ale w tym roku chetnie znow zawitam na Lipowcu-jesli mozna ;)
Piotr h. Grzyma³a
Ja mam pewien pomys³ jak zagospodarowaæ lasem woko³o zamku :p...ale to na razie niespodzianka któr± podzielê siê na razie tylko z organizatorami.
Piotrek D.
Radom zg³asza OOOOOgromn± ochotê uczestnictwa w 3 ju¿ ods³onie tej jak¿e wspania³ej imprezy ;]
Zg³osimy sie prawdopodobnie jeszcze wiêksz± ekip± ni¿ rok temu icon_wink.gif
Piotr z Bêdzina
Hehe gdzie my Was wszystkich pomie¶cimy :P, no ale lepiej du¿o ni¿ ma³o :D.

Coen las wokó³ zamku to rezerwat pod ¶cis³± ochron± tak¿e musisz odpowiednio obmy¶liæ plan ;]. Oczywi¶cie sami te¿ mamy kilka pomys³ów, ale jak zwykle jeste¶my otwarci na propozycje, grunt ¿eby wszyscy sie dobrze bawili, a to jak pokaza³o ju¿ kilka turniejów na tym zamku nie bêdzie problemem smile.gif.

Marku nie trzeba fotek od Ciebie smile.gif.

Aha i prosi³bym o przesy³anie zg³oszeñ na ten adres turniej_lipowiec@interia.pl. Chcemy miec wszystko w jednym miejscu. Nie wysy³ajcie mi zg³oszeñ na PW.
Dicon
Witam Serdecznie

Z wielk± chêci± przybêdziemy na Turniej je¶li miejsca, jad³a i napitku starczy:)
Oczywi¶cie je¶li zechc± nas Organizatorzy:tongue:
6 osób przyjedzie no chyba, ¿e kto¶ jeszcze do nas do³±czy:happy:
Postaramy siê sprostaæ wszelkim wymaganiom organizatorów.
Wystawimy 4 zbrojnych a i do ³uczniczego równie¿ chêtnych nie zbraknie.

Oprócz tego bêdê musia³ sp³aciæ d³ug Gryfom:)

Mam nadzieje, ¿e wszystko przebiegnie pomy¶lnie i pojawimy siê na przepiêknym Zamku Lipowiec.

Pozdrawiam serdecznie
Rey
Piotr h. Grzyma³a
Oczywi¶cie obmy¶lê plan i uwzglêdniê w nim ¶cis³± ochronê rezerwatu ( pokrzy¿owa³e¶ mi plan z wypaleniem lasu i postawieniem na jego miejscu XIII wiecznego grodu :p ). Kiedy tylko co¶ wykreuje moja chora g³owa, dam znaæ :D
Jewa
Dudzi, miejsca nam nie styknie :D
Podpisujê siê wszystkimi ³apkami. Czterema :D
Szecherezada, ja przycupnê gdzie¶ obok Ciebie je¶li Ci to nie bêdzie przeszkadzaæ, i siê zajmê produkcj± wspomnianych Pedigryfów- bêdziesz mia³a pierwszeñstwo :D W zamian za kawê :D
Ja chcê Lipowiec, ju¿!
Pozdrawiam :D
Zapa¶nik
Witam,

Smocza te¿ siê ju¿ szykuje. Ilo¶æ osób do potwierdzenia.
Mi³o by by³o zamieszkaæ w miejscu innym ni¿ ciemnia przy studni, ale nie bêdziemy wybrzydzaæ.

Pozdrawiam,
Zapa¶nik
Piotr z Bêdzina
Hehe zrobimy co w naszej mocy smile.gif. My¶leli¶my ¿e lubicie t± miejscówkê smile.gif. Przynajmniej Krysiak sprawia³ wra¿enie zachwyconego smile.gif.

pozdrawiam
Bandit
Marek z Dobczyc
Na dzieñ dzisiejszy i ja siê piszê! Zobaczymy czy kto¶ jeszcze z Kongregacji przyjedzie.
S³awek zTarnowa
Przedstawiciele ziem krakowskiej i sandomierskiej z naszych okolic równie¿ siê zapowiadaj±. Jeszcze nie wiemy w jakim sk³adzie - ale na pewno - oczywi¶cie je¶li tylko przyjmiecie zbufonowanych i kochaj±cych anarchiê feudaln± pseudorycerzy!

Pozdrawiamy Gryfy i Wilki!!!
sineard
Nie¶mia³o, chcia³abym zg³osiæ siebie i Asie smile.gif
i jak co roku pomoc w kuchni oferujemy smile.gif
równie¿ o dla Paw³a chcia³abym prosiæ bo mo¿e tym razem zjechaæ mu siê uda i tak ¶wietnej zabawy nie opu¶ci smile.gif

Joanna
Witam

Ja i mój ¶piewaj±co-graj±cy BBR te¿ siê piszemy (oko³o 4 osób). Dawno nie by³am na Lipowcu, trzeba nadrobiæ zaleg³o¶ci smile.gif . Nigdy nie zapomnê jak to by³o wspinaæ siê na t± ogromn± górê z wielkim plecakiem, ale by³o warto bo turniej w 2005r by³ wyborny bigsmile2.gif .

pozdrawiam
claymor
Claymor te¿ planuje siê pojawiæ 2 lata temu by³o przednio smile.gif
Jewa
A w zesz³ym roku jeszcze lepiej devil.gif
Dicon
A jak bêdzie w tym roku?? Mam nadzieje, ¿e Wspaniale! smile.gif
Kakofoniks
My z Wied¼m± te¿ planujemy siê pojawiæ smile.gif Je¿eli brak³o by miejsca na zamku mo¿emy wzi±æ namiot - aczkolwiek mo¿e to byæ dla nas k³opotliwe bo jechanie poci±giem z psem i tobo³ami jest nieco k³opotliwe.
Anio³
Oj tam, ale za to mo¿esz siê ulokowaæ w zacisznym miejscu, gdzie nie bêdzie za Tob± biega³ z flach± i namolnie namawia³ do picia bum.gif jak to mia³o niejednokrotnie miejsce w ubieg³ym roku bigsmile2.gif

Ju¿ siê nie mogê doczekaæ!!! Wyjazdu oczywi¶cie.
Jewa
Tam nie ma miejsca na namioty ;)
Piotr z Bêdzina
Marku no i Dziadka oczywi¶cie bierz ze Sob± smile.gif.

S³awku wiesz ¿e Tarnów zawsze witamy z otwartymi ramionami smile.gif.

Sineard nawet nie pytajcie, przyje¿d¿ajcie :D, oby Pawe³ te¿ da³ rade.

Joanna bramy zamkowe stoj± otworem a góra jak by³a wysoka tak jest dalej ;).

Anio³ i na ca³e szczêscie udawa³o mi sie jako¶ wywijaæ :D, hehe ale nie zapeszam bo mo¿e mi sie nie udaæ w tym roku :>.

Jewa Kakofonix pamiêta turniej za czasów jak by³y namioty wokó³ zamku rozstawione, widok by³ ¶wietny no ale teraz ju¿ ze wzglêdów bezpieczeñstwa obowi±zuje zaka¿ rozbijania namiotów wokó³ terenu zamku.

Pozdrawiam
Bandit
Kanishy
Anio³ z falch± nikt nie gania³ a jedynie "elektrony" z dzbanami!
I nikt nie namawia³ do picia poprostu dolewali bez pytania bigsmile2.gif
Mario_HH
z flach± te¿ biegali i to od razu po wyj¶ciu z busa, a potem od samego rana smile.gif
Bandit w tym roku nie ma lito¶ci devil.gif
Piotr z Bêdzina
Hehe moglem siedzieæ cicho :P.

A i wiadomo¶æ z ostatniej chwili:

Muzeum wyrazi³o zgodê na przyjazd ju¿ w czwartek tak¿e zapraszamy jak kto¶ ma ochotê na dobr± zabawê bez publiki. Dodam jeszcze i¿ z racji tego ¿e dostajemy fundusze na sam turniej w te dwa dni (czwartek/pi±tek) niestety ¿ywno¶æ trzeba sobie kombinowaæ we w³asnym zakresie.

Pozdrawiam
Bandit
Gunnila
Ca³a nasza trójka równie¿ chêtnie zwiedzi³a by zamek Lipowiec. Gdzie wysy³aæ zg³oszenia?
Wszeb±d
Cze¶æ weso³a 13-stko
Jako, ¿e w Wygie³zowie bywam (etnograficznie he he hu) mam pytanie. Bawiê siê we wczesne, wiêc czy mo¿na dostaæ siê jako ubogi ³ucznik ?

HOWGH

Piotr z Bêdzina
Gunnila odsy³am do pierwszego postu.

Wszeb±d tylko 13 wiek smile.gif.

Wszeb±d
No to przydyrdam jako "Widzu"

HOWGH
Wszeb±d
No to przydyrdam jako "Widzu"

HOWGH
Marek z Dobczyc
Banditku Kochany z Dziadziem bêdzie ciê¿ko jako ¿e ju¿ w 100% zmienili¶my epoke na wspó³czesne wojsko(ja jeszcze w 99%:P). Ja potwierdzam sw± obecno¶c jako uczestnik na 100% pewnie przyjadê w pi±tek popo³udniu. Mo¿liwe ¿e jeszcze zabiorê kogo¶ z Kongregacji ale to ju¿ bêdê siê z Wami kontaktowa³ w tej sprawie.
M.A.
Dust
Cieszê siê, ¿e zesz³oroczny turniej przypad³ Wam do gustu i z takim entuzjazmem zg³aszacie siê na tegoroczn± imprezê smile.gif Mam nadziejê, ¿e w tym roku pogoda bêdzie nam ³askawsza, aczkolwiek zabawa w zamkowych korytarzach równie¿ potrafi byæ przednia ;) Zamek, choæ niewielki, ma jedn± ogromn± zaletê – zbli¿a ludzi. Dlatego tak¿e i w tym roku bêdziemy otwarci na Wasze pomys³ w stylu zesz³orocznych Lipowieckich Harców, czyt te¿ kolejnych akcji zrzucania z wie¿y mniej lub bardziej winnych osobników :D Klimat tworz± ludzie, wiêc ka¿dy z Was mo¿e siê poczuæ jak wspó³organizator imprezy smile.gif Sami równie¿ mamy kilka pomys³ów i usprawnieñ na g³owie, wiêc nie musicie siê obawiaæ powtarzania w kó³ko jednego schematu.

Teraz w kolejno¶ci postów:

Krivo, jest taka fajna cela – loch... znajduje siê w wie¿y. Niegrzecznych przestêpców (zwykle stanu duchownego) zamykali w niej spuszczaj±c ich na linie, w zale¿no¶ci od stopnia przewinieñ g³ow± w górê lub w dó³. Skazaniec tak sobie tam wisia³ w kompletnych ciemno¶ciach nie wiedz±c czy min±³ ca³y dzieñ, czy tylko chwila, ani jak d³ugo jeszcze bêd± go tam trzymaæ ^_^ Je¿eli masz ochotê, to odkurzymy tam trochê ;) Zawsze zostaj± jeszcze dyby, z których Radomiacy robili w zesz³ym roku ¶wietny u¿ytek :D Osobi¶cie marzy mi siê oddzielna sala tortur... Wybaczcie memu spaczonemu umys³owi ^^'

Kapitanie_Coen, doskonale Ciê rozumiem! Sam chcia³bym otoczyæ zamek palisad±, zbudowaæ blank i przedgrodzie, u stóp góry postawiæ machiny oblê¿nicze, a kawa³ek dalej wznie¶æ namiotowe obozowisko naje¼d¼ców ko³o wykarczowanego lasu i spalonej wioski... ale na karczowanie nie zgodzi³o siê nadle¶nictwo, a na spalenie wioski wójt... Za to obiecano nam co nieco drewna do zabawy, a ¿e r±k do pracy u nas nie brak... co¶ wymy¶limy ;) Po raz drugi proszê o wybaczenie memu spaczonemu umys³owi ^^' Zostaj± jeszcze wyprawy w dzicz o ¶wicie smile.gif Powietrze ma wtedy niesamowity zapach, a mg³a przemykaj±ca miêdzy drzewami i wpadaj±ca do w±wozów – tajemnicz± moc. Miej nas w swej pieczy, mi³osierny Panie! Wszak u nas straszy na zamku zjawa... niestety jest z XV w. wiêc nie¶mia³o zagl±da na XIII w. imprezy. Eh... ta moda i kobiety ;)

Rey'u, zapraszam na kufel chmielowego trunku podczas biesiady ;)

Zapa¶niku, jak ju¿ powiedzia³ Bandit, co¶ dla Was wykombinujemy ;) serdecznie zapraszamy! Jad³a i napoju u nas dostatek. Tylko nie spalcie tej drewnianej wioseczki, zwanej przez tubylców skansenem, jak to ostatnio planowali¶cie ^^

S³awku z Tarnowa, przybywajcie, przybywajcie :D

CYTAT(Kanishy @ 12:02 27.05.2009) *
Anio³ z falch± nikt nie gania³ a jedynie "elektrony" z dzbanami!
I nikt nie namawia³ do picia poprostu dolewali bez pytania bigsmile2.gif

W imieniu zastêpu anio³ów s³u¿ebnych (zwanych w¶ród ludzi „elektronami”) przepraszamy, nie obiecujemy siê poprawiæ i za pokutê dolewaæ ¿wawiej bêdziemy! devil.gif Na pocieszenie dla tych, którzy bêd± powoziæ, równie¿ i w tym roku znajd± siê wywary o mniej... „szumi±cych” w³a¶ciwo¶ciach ^^

Koñczê ten przyd³ugi post ;) Do zobaczenia w lipowieckich murach!
Piotr „Dust” z Lipowca
Robert Bagrit
A tatu¶ Bagrit ma tam jeszcze wstêp? Bym przyjecha³ z pocztem devil.gif
kriva
"...Je¿eli masz ochotê, to odkurzymy tam trochê ;)..."

Dust, ja jestem zawsze chêtna na nowe eksperymenty ale mo¿e wyst±piæ problem natury technicznej:
1. Nie jestem osob± duchown± (no, mo¿e odrobinkê uduchowion±) devil.gif
2. Nielicha dru¿yna bêdzie potrzebna, by spu¶ciæ mnie tam na linie bigsmile2.gif

Có¿... Pozostaj± mi dyby... A prosi³am tylko o celê poprawcz±, a tu mnie od razu do lochu chc± na linie wtr±caæ...
Frater Cezar
Salve!

Jak jest ze zg³oszeniami na turniej? Do kiedy wysy³aæ?

Pozdrawiam

PS Je¶li nie ma ju¿ miejsc, to walcie prosto z mostu
Piotr z Bêdzina
Witam witam,

Mareczku to przyje¿d¿aj i tyle. czekamy.

Bagrit zapraszamy, nie przypominam sobie ¿eby¶ wstêpu nie mia³ :D.

Kriva nic siê nie martw ja tam nie pozwolê ¿eby Cie gdzie¶ do lochu wrzucili ;).

Cezar jak nie bêdzie miejsca napiszemy, nic sie nie martw smile.gif, na razie jeszcze jest :>. A zg³oszenia my¶le ze do koñca lipca wypada³oby nam podes³aæ.

pozdrawiam
Bandit
claymor
Urlop zaklepany wiêc potwierdzam swoje przybycie.
Piotr z Bêdzina
Bardzo bym prosi³ Smocz±, Tarnów, Lublin, Miechów i Radom o sprecyzowanie ilo¶ci uczestników w jakim macie zamiar nas odwiedziæ. Wstrzyma³em na razie zaproszenia dla reszty uczestników bo nie chce ¿eby kto¶ potem spa³ w piwnicy lub na baszcie szczerba.gif . Tak¿e w miarê mo¿liwo¶ci proszê o szybk± odpowied¼, najlepiej na turniej_lipowiec@interia.pl.

pozdrawiam
Bandit
Jakub syn Jana
Do turnieju pozosta³ miesi±c, wiêc ju¿ najwy¿szy czas przekazaæ wiêcej szczegó³ów na temat samej imprezy.

Jak ju¿ wspomniano wcze¶niej zapraszamy ju¿ od czwartku. Na czwartek nie przewidujemy ¿adnych specjalnych atrakcji, w za³o¿eniu ma to byæ dzieñ "lu¼ny". Za to w pi±tek ruszamy pe³n± par±. Przygotowali¶my kilka niespodzianek, wiêc na razie "cicho sza" na ten temat. Sobota i niedziela bêd± takie jak dotychczas: turnieje, bitwa, biesiada itd.

Plan turnieju

Sobota (8 sierpnia)
09.00 - 10.00 - ¶niadanie
10.00 - 10.30 - odprawa
11.00 - 11.30 - rozpoczêcie turnieju i prezentacja przyby³ych go¶ci
12.00 - 14.00 - turniej ³uczniczy
13.30 - 14.30 - obiad (obiad zacznie byæ wydawany w trakcie trwania turnieju ³uczniczego)
15.00 - 17.30 - turniej bojowy, przegl±d sprzêtu przed turniejem
18.00 - 19.00 - koncert zespo³u
19.00 - 20.00 - bitwa
20.30 - zakoñczenie pierwszego dnia zmagañ rycerskich
ok. 21.00 - biesiada

Niedziela (9 sierpnia)
09.00 - 10.00 - ¶niadanie
11.00 - 12.00 - dru¿ynowy turniej bojowy
12.00 - 13.00 - "Czar Par"
13.00 - 14.30 - obiad (w trakcie trwania obiadu pokazy dla publiczno¶ci)
15.00 - 15.30 - zakoñczenie turnieju, wrêczenie nagród
16.00 - 18.30 - zabawy plebejskie

Turniej bojowy
Zasad pojedynków nie planujemy zmieniaæ. Mo¿e tylko pokrótce i gwoli przypomnienia:
1. Walkê bêdzie obserwowaæ 4 sêdziów. Ich decyzje s± ostateczne.
2. Czas walki: 1,5 min.
3. Walcz±cy mog± korzystaæ z tarcz wedle w³asnego uznania.
4. Strefa trafieñ: korpus, g³owa, rêce powy¿ej ³okci, nogi powy¿ej kolan.
4. Zabronione jest stosowanie sztychów oraz chwytanie za he³m przeciwnika.
5. Uzbrojenie zaczepne i ochronne bêdzie sprawdzane przed rozpoczêciem turnieju.

Mamy nadziejê, ¿e jak co roku walcz±cy zaprezentuj± wysok± kulturê i turniej bêdzie odbywaæ siê bez ¿adnych zgrzytów.

W tym roku zmieniamy nieco formu³ê turnieju. Pary walcz±cych bêd± dobierane poprzez losowanie, a nie wyzwania. Uznajemy, ¿e wyst±pienia heroldów przed walk± znacznie podnosz± jej widowiskowo¶æ i rangê. W koñcu to ma byæ turniej, a nie karczemna bijatyka. Dlatego te¿ ka¿dy walcz±cy powinien mieæ swojego herolda. Jako dodatkow± zachêtê, przewidujemy nagrodê dla najlepszego herolda turniejowego. Dodatkowo ka¿dy bior±cy udzia³ w turnieju zobowi±zany jest do wys³ania nam na adres turniej_lipowiec@interia.pl swojego herbu, ewentualnie znaku jaki ma na tarczy do koñca lipca (ale im szybciej tym lepiej). Jest to warunek konieczny uczestnictwa w turnieju bojowym. Je¶li kto¶ jeszcze nie ma pewno¶ci czy bêdzie walczy³, ale tak± sytuacjê rozwa¿a, niech te¿ na wszelki wypadek wy¶le swój herb.

Turniej ³uczniczy
Opis konkurencji pojawi siê wkrótce.

Buhurt
Walki bêd± toczyæ dru¿yny 4-osobowe. W przypadku zasad tu równie¿ nie planujemy nic zmieniaæ. Walka do upad³ego, sztychy i chwytanie za he³m zabronione. Przed turniejem bêdzie sprawdzone uzbrojenie zaczepne i ochronne. Wszelki w±tpliwo¶ci odno¶nie konkurencji turniejowych bêd± wyja¶nione na odprawie.

Niedzielna konkurencja humorystyczna zwana "Czar Par"
Jak sama nazwa wskazuje konkurencja przeznaczona jest dla par. Jest to humorystyczny akcent na zakoñczenie turnieju. Kto by³ w zesz³ym roku ten wie o co chodzi. Bêdziemy oceniaæ nie tylko szybko¶æ i poprawno¶æ wykonania konkurencji, ale równie¿ styl i formê prezentacji. Za³o¿enie jest takie, aby by³o zabawnie i ¶miesznie, a zesz³y rok przerós³ nasze naj¶mielsze oczekiwania. Liczymy, ¿e w tym bêdzie podobnie.

Zastrzegamy sobie prawo do zmodyfikowania zasad i harmonogramu, ale mamy nadziejê, ¿e taka sytuacja nie nast±pi.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.