Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Turniej Rycerski i £uczniczy na Zamku Lipowiec
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3, 4
Dicon
No có¿ FREHA mi nie dzia³a³a nie mog³em wej¶æ na stronê! ale Greg mnie zapewni³, ¿e siê dostali¶my bigsmile2.gif
Jewa
A to co innego :D
Czyli widzimy siê za tydzieñ :D
Bêdzie niez³a zabawa :D

Dust, przyjdê z naparstkiem. Przynajmniej w niego nie w³o¿ysz bigosu dla czterech osób :P
Dust
Reyu, przecie¿ wysy³±³e¶ zg³oszenie na pocz±tku wiêc nie bój nic ;) Mamy ju¿ dla Was przytuln± komnatkê. Tylko upewnij siê czy wys³ali¶cie herby, bo bêd± nam potrzebne ;)

Jewo, z przykro¶ci± muszê Ci przypomnieæ, ¿e mam dla Ciebie specjaln± miskê devil.gif

Tak poza tym w niedzielê zamieszczê: dok³adn± lokalizacjê zamku, trasy dojazdowe i rozk³ady jazdy oraz krótkie podsumowanie wszystkiego przed turniejem. Pozdrawiam!
Dicon
Herby Rodowe s± Wam potrzebne czy Herb Bractwa ??
Na narzutkach nie da siê tak szybko naszyæ dunno.gif ewentualnie na tarczach zamie¶cimy.

Jewa
Diconie :P
Herby rodowe (je¶li siê mylê, poprawcie mnie!), które s± niezbêdne do uczestnictwa w turnieju bojowym. Nie musicie ich haftowaæ na tunikach, po prostu prze¶lijcie je organizatorom ;)
Gdzie¶ tam wcze¶niej jest adres mail do nich.

Dust, bêdê jad³a w mojej miseczce, nie zamierzam u¿ywaæ Twojej michy do jedzenia :P
Dust
"michy" zaraz "michy"! Rozs±dnej wielko¶ci naczynia na bigos :D

Rey, chodzi na o to, ¿eby¶ przes³a³ w pliku graficznym o popularnym rozszerzeniu herby ludzi, którzy od Ciebie bêd± brali udzia³ w turnieju bojowym. Mog± byæ narysowane w paincie ;)
To samo siê tyczy wszystkich osób, które jeszcze tego nie zrobi³y. Czas nagli!
Dicon
Herb Naszego Bractwa Zosta³ Wys³any !
Dicon Panie Dust Dicon ju¿ nie Rey proszê tak nie pisaæ bo siê obrazi Przywódca Chor±gwi Krakowskiej...który nazywa siê Rey
Pozdro usmieszek_09.gif

Piotr z Bêdzina
Ok juz wszystko wyja¶ni³em z Reyem, by³ jednym z pierwszych zg³aszaj±cych siê wiêc nie ma problemu z miejscem które ju¿ ma zarezerwowane, herby/barwy te¿ zosta³y wyja¶nione. Kwestie miski na bigos proponuje na priva wyja¶niaæ crazy.gif .

pozdrawiam
Tomal
Ch³opaki podajcie jaki¶ dojazd na zamek jak w poprzednich latach.
Piotr z Bêdzina
Pozwolê sobie u¿yæ pracy Dusta z poprzedniego roku:

minibusy poniedzia³ek-pi±tek
z Krakowa: 6:30, 7:35, 9:05, 12:05, 15:15, 17:40, 19:20

ZKKM poniedzia³ek-pi±tek
linia "K" z Krakowa do Chrzanowa:
7:19 8:17 9:17 10:06 11:22 14:12 15:20 16:12 17:16 18:37 19:47 20:37

godziny przyjazdu do Chrzanowa:
8:31 9:29 10:29 11:18 12:34 15:24 16:32 17:24 18:28 19:49 20:59 21:49

a z Chrzanowa

linia 317 podje¿d¿aj±ca pod skansen w Wygie³zowie:
odjazd/przyjazd 7:21/7:53, 14:04/14:40, 20:28/21:04

lub inne autobusy linii 317 i 332 jad±ce na przystanek "P³aza Pêtla" stamt±d ju¿ tylko oko³o kilometr do zamku. Po wysiadce nale¿y siê kierowaæ w stronê mostu i dalej ca³y czas prosto a¿ do skansenu.

Istnieje te¿ mo¿liwo¶æ drogi z Krakowa do Trzebinii poci±giem, a z Trzebinii do Chrzanowa du¿± ilo¶ci± linii ZKKM.

Niech mnie Dust poprawi jak sie rozk³ad zmieni³. Ale generalnie macie orientacyjnie co i jak jedzie.

P.S.
Wiadomo¶æ z ostatniej chwili, przygrywa³ nam bêdzie Scandicus smile.gif.

pozdrawiam
Bandit
Marcin Chy³a
Jadê w pi±tek wczesnym rankiem z Legnicy, przez Wroc³aw i A4 w kier. Krakowa.
Je¶li kto¶ ma problem z transportem mogê pomóc.
pzdr
Dust
Wybaczcie, ¿e dopiero teraz piszê. Musia³em zweryfikowaæ godziny odjazdów. Okazuje siê, ¿e siê trochê z mieni³y w stosunku do zesz³ego roku.

Aktualne odjazdy minibusów z Krakowa to:

poniedzia³ek - pi±tek: 6:25, 7:20, 9:05, 11:35, 15:05, 15:50, 19:20, 20:15
sobota - niedziela: 7:25, 11:50, 15:15, 19:20

minibusy jad±ce do Krakowa:
sobota - niedziela: 5:41, 10:16,13:36 ,17:31

Minibusy wyje¿d¿aj± z parkingu na ulicy Ogrodowej (obok galerii Krakowskiej). Pisze na nich P³aza, Bolêcin. Koszt 5z³/os.
Kierowcy nale¿y powiedzieæ, ¿eby siê zatrzyma³ w Wygie³zowie za rondem.

Linia autobusów "K", kurs Kraków - Chrzanów dworzec ZKKM

http://www.rozklad.chrzanow.pl/frame.php?k...nr=1&kier=2

W Chrzanowie przesiadka do autobusu linii 332 lub 317. Niektóre jad± do samego Wygie³zowa, ale nieliczne (pytaæ kierowcy). Inaczej wysi±¶æ nale¿y na przystanku P³aza Pêtla, sk±d jest tylko kilometr do skansenu w Wygie³zowie (le¿y u podnó¿a wzgórza na którym jest zamek).

http://www.rozklad.chrzanow.pl/frame.php?k...nr=1&kier=1

http://www.rozklad.chrzanow.pl/frame.php?k...nr=1&kier=1

Do Chrzanowa mo¿na siê te¿ dostaæ z Trzebini (autobusy co 5 min.), do której mo¿na siê dostaæ poci±giem z wiêszko¶ci du¿ych miast smile.gif

Inna opcja, to PKS Kraków - O¶wiêcim kursuj±cy przez Alwerniê (wiêcej w informacji na dworcu PKS w Krakowie)

Dla kierowców mapa google z zaznaczonym Wygie³zowem:

http://mapy.google.pl/maps?f=q&source=...308647&z=12

Parkowaæ mo¿na przy skansenie. Przypominam, ¿e wjazd do lasu jest zabroniony (le¶niczy straszy mandatem 500z³ :P )

Pozdrawiam smile.gif

Aha, jeszcze jedna sprawa, aby unikn±æ k³opotów ;) ZKKM nie uznaje legitymacji szkó³ ¶rednich jako uprawniaj±cych do zni¿ki. Na baga¿ tak¿e trzeba kupiæ bilet (normalny). Bilety mo¿na kupiæ u kierowcy, lub w okolicznych kioskach (taniej).
Saszka
A mo¿e bêdzie kto¶, handluj±cy ceramik±?
Mithrandir159
No w³a¶nie. Bardzo dobre pytanie: bêdzie kto¶ handluj±cy ceramik±?
Jako, ¿e nigdy nie by³em na lipowcu to mam pytanie... Jest tam jaka¶ bitwa wieczorna? Je¶li tak to ³ucznicy maj± zapewnione pacynki?
Jewa
CYTAT(Mithrandir159 @ 18:15 05.08.2009) *
Jako, ¿e nigdy nie by³em na lipowcu to mam pytanie... Jest tam jaka¶ bitwa wieczorna? Je¶li tak to ³ucznicy maj± zapewnione pacynki?

Bitwa wieczorna jest, i jest (przynajmniej wg. mnie :D) Bardzo fajna.
Dust
Owszem, posiadamy "pewn±" ilo¶æ pacynek, jednak nie jest ona bardzo du¿a. Gdyby trafili siê gorliwcy, którzy chcieliby przywie¼æ w³asne pacynki, to obowi±zkowo musi je daæ do kontroli przed bitw± ;) Nie dopuszczamy pacynek w stylu owiniêty grot, albo koniec mniejszy od pi³eczki ping-pongowej. Nasze wygl±daj± tak:

Aby unikn±æ strzelania po nieuzbrojonych (bo i takie pomys³y ludzie miewaj±...) oddzia³ ³uczniczy bêdzie posiada³a tylko jedna strona walcz±cych. Która? To siê jeszcze oka¿e szczerba.gif

Nie jestem pewien co rzemie¶lnicy wystawi± na ladê ^^'
Piotr z Bêdzina
Raczej nikogo z ceramik± nie bêdzie, chod¼ mo¿e kto¶ nas zaskoczy bo maj± byæ jacy¶ rzemie¶lnicy. Co do bitwy to jasna sprawa ¿e bêdzie z paleniem, gwa³ceniem i zabijaniem turystów - kolejno¶æ dowolna bigsmile2.gif (¿art oczywi¶cie, chyba devil.gif ).

Tak jak Dust napisa³ przy wiêkszej ilo¶ci ³uczników chêtnych do zabawy moze nie starczyæ pacynek tak¿e mile widziane w³asne zaopatrzenie.

Jewa prosi³bym ¿eby w takich kwestiach wypowiadali siê jedynie organizatorzy.

Do zobaczyska na turnieju i szczê¶liwej podró¿y.

pozdrawiam
Bandit
Jewa
sorry, zagalopowa³am siê faktycznie. Edytowa³am posta.
Sunniva (Roscia Barbara)
Hurra, piszê pierwsza! Mo¿e dlatego, ¿e turniej jeszcze trwa...smile.gif
Mój pierwszy Lipowiec i jestem pod wra¿eniem. Podziwiam organizacjê, naprawdê.
Bardzo dopracowana strona fabularna, zw³aszcza pi±tkowe ³owy i przyjecie pos³a biskupiego, mo¿na siê by³o naprawdê mocno, za przyk³adem organizatorów, wczuæ w role.
Wspania³y turniej wieczorny przy pochodniach (i nic nie szkodzi, ¿e tak krótko, chodzi o t± chwilê, kiedy p³onê³y tylko pochodnie).
Uczta i kuchnia. Przez ca³e trzy dni nie widzia³am r±bka folijki czy s³oiczka. Wszystko pieczo³owicie ukryte przed go¶æmi. (Tylko co tam robi³y pomidory?) tongue.gif
No ale mam te¿ ¿ale do wy¿alenia: ani pó³ kramu angsad.gif A tak chcia³am siê wybraæ na ¶redniowieczny shopping... No i nie by³o siê jak umyæ, pod beczkowozem to tylko chlapanie z ew. ¶lizgiem na b³ocie, ale to ju¿ moje fanaberie.
Wra¿enie: turniej bardzo dobry, nie do opisania. My¶la³am, ¿e widzia³am ju¿ dobrze zorganizowane imprezy, ale tutaj zosta³y pobite na g³owê.
Godfryd
Witajcie

W imieniu ca³ej kompani mogê stwierdziæ ¿e Lipowiec i Wilki postawi³y bardzo wysoko poprzeczke dla ka¿dego kto chce zrobic lepiej dopieszczony turniej ni¿ Lipowiec
W szczegulnosci chcia³bym podziêkowaæ (mimo i¿ nie celowe) starcie lekkiej piechoty z lekko bohurtow± nut± . Fabu³a cód miód , jeszcze nikt nie oferowa³ mi za zmiane strony walcz±cej wstawienia zêba : D , biesiada wy¶mienita , towarzystwo wyborne .

Pozdrawiam w imieniu Kompani Czerwonego Smoka , Toudi Cukierowy Mi¶ ; D
Marek Hilgendorf
Wujek Amor chcia³by wyraziæ najszczerszy zachwyt nad atmosfer± i klimatem imprezy na zamku Lipowiec. Rzadko je¼dzimy tak daleko od Poznania, ale tym razem nie ¿a³ujê ani jednego kilometra spêdzonego w samochodzie.
Serdecznie dziêkujê Banditowi, Gregowi, Dustowi, Têgiemu i reszcie organizatorów za zaproszenie, mam nadziejê, ¿e nie ¿a³ujecie i bêdziemy mogli pojawiæ siê u Was za rok.

Tradycyjnie kilka spostrze¿eñ:

- Klasyczna formu³a "turnieju rycerskiego" (³uczniczy-bojówka-inscenizacja-bohurt) opakowana w przepiêkn± sceneriê zamku nie nu¿y, a wrêcz zachêca do dodatkowych inicjatyw, typu harce zamkowe. ¦wietnie siê na nich bawi³em, ale mam jedn± uwagê- w takich warunkach drzewcówka jest ¶miertelnie niebezpieczna z racji braku miejsca- Tomal, rozwa¿ proszê czy nie warto z niej zrezygnowaæ na przysz³o¶æ.

- Pomimo konkretnego terminarza nie czu³o siê presji czasu i ci¶nienia, nie by³o k³opotu, by nak³oniæ ludzi do wyj¶cia na plac boju. By³ czas i na czil a³t i na zdobywanie kolejnych punktów lansu, czyli to co Wujek najbardziej lubi, hehe

- Skoro ju¿ o boju mowa- gratulacje dla K³apego, mojego prze¶wietnego adwersarza, któremu wyluzowanie (wspomagane chemicznie, hehe) i naturalny wdziêk da³y zwyciêstwo w konkursie heroldów. Oczywi¶cie TYLKO i wy³±cznie dziêki heroldowi Kotu (Kocie, Kocie, szatañski pomiocie po Karolu M³ocie!!) zaj±³ pierwsze miejsce w bojówce- SERDECZNE GRATULACJE

- Szczególne uznanie dla Sagita ze Smoczej Kompanii. Wyrazy uznania sk³adam nie tylko dlatego, ¿e wygra³ turniej ³uczniczy, ale te¿ w uznaniu kunsztu precyzyjnego strzelania na skupienie- sztuki szczególnie w Poznaniu cenionej....

- Inscenizacja pokaza³a mi po raz kolejny, ¿e drzewcówka bywa ¶miertelnie niebezpieczna- sztych w szyjê wy³apa³ pikowaniec, ale lekko zw±tpi³em. U¶wiadomiono mi równie¿ (szacun dla Andrzeja Siejeñskiego) ile nam jeszcze brakuje do sprawnego poruszania po polu oddzia³ami lekkozbrojnych. No có¿.... trzeba æwiczyæ, æwiczyæ, æwiczyæ....

- Koncert zespo³u Scandicus by³ dla mnie bardzo inspiruj±cy i cieszê siê, ¿e mog³em wiêkszej rzeszy ludzi u¶wiadomiæ, ¿e od d³u¿szego czasu kilkadziesi±t osób na imprezach XIII wiecznych uczy siê z lepszym czy gorszym skutkiem oryginalnych wersji pie¶ni znanych z repertuaru Jacka Kowalskiego, ale przede wszystkim tych, których Pan Jacek po polsku w ogóle nie wykonuje.

Z u¶miechem obserwujê ¿ale wylewne na FREHA przez wielu, wielu forumowiczów, z których to ¿ali wynika, ¿e ludzie nic nie znaj± i nic nie umiej±. Otó¿ znaj± i umiej±, tylko drodzy Panie i Panowie frehowicze- czasem trzeba ruszyæ rzyæ sprzed komputera i pojawiæ siê na imprezie, gdzie znajomo¶æ Carmina Burana, Cantigas de Santa Maria, Libre Vermell (tak, tak, wiem, ¿e to XIV wiek, ale po 5 godzinach ¶piewania koñczy siê datowany repertuar) nie nale¿y do wiedzy tajemnej dostêpnej jedynie o¶wieconej warstwie mêdrców Frehy, której to warstwie polecam dalsze k³ótnie i dyskusje- ¶wietnie siê to czyta....

Koñcz±c OT- zdar³em gard³o w bardzo doborowym towarzystwie, z którym zamierzam niejednokrotnie jeszcze nadwyrê¿yæ struny g³osowe i "brzuchwê", mam nadziejê, ¿e ponownie w go¶cinnych murach lipowieckiego zamku.

Na koniec osobiste wynurzenia:

Tradycyjnie na imprezie obrazi³em kilkadziesi±t osób, by³em grubiañski dla kobiet oraz bezpretensjonalnie i uroczo bezpo¶redni. Taka ju¿ moja uroda (lub jej brak), ale na szczê¶cie zamek by³ na tyle du¿y, ¿e mo¿na mnie by³o przez 3 dni nie spotkaæ.
I dementujê oficjalnie plotkê jakobym to by³ kobiet± Têgiego- ustalili¶my ju¿, ¿e nie gustuje on w kobietach brodatych i wy¿szych od niego o pó³ g³owy!!!!

Z chrze¶cijañskim pozdrowieniem
Wujek Amor
Anio³
Smoki zjecha³y przed chwil± do swojej jamy, wiêc wypowiem siê jako pierwsza z nich smile.gif
Magia zamku Lipowiec po raz kolejny zadzia³a³a, organizatorzy byli przewspaniali (odebra³o mi mowê, gdy zaraz po przyje¼dzie zaoferowane zosta³y mi ¶wieczki, na wypadek gdyby¶my nie mieli zapasu, a poranna herbatka w sobotê rano okaza³a siê spe³nieniem marzeñ!)
Kuchnia, pod katem gotowania jak i obs³ugi - pierwsza klasa. Bigos - ma³mazja!

Czytaj±c post Sunnivy stwierdzam, ze zdumieniem, ¿e nie zauwa¿y³am momentu zaciemnienia, w którym p³onê³y same pochodnie... ale wszystko jest mo¿liwe ;)

Troszeczkê brakowa³o mi zesz³orocznych tañców do pó³nocy i "wê¿a" po ca³ym zamku usmieszek_02.gif

Klimat, ludzie, miejsce, organizacja - wszystko pierwsza klasa!

Tylko na harcach nikt nie zwraca³ uwagi na kobiety, nawet g³o¶no domagaj±ce siê gwa³cenia jester.gif a piszcz±ce dramatycznie nie ze strachu przed tym¿e procederem, a przed startowaniem przez zapamiêta³ych w walce wojów szczerba.gif Co ciekawe znalaz³y¶my jednak nawet kilku ¶mia³ków gotowych broniæ naszej czci. Rycersko¶æ w narodzie jednak nie ginie ;) Chwa³a obroñcom!

¦ciskam!

aniol.gif

(¶redniowieczna cheerleaderka)
Piotr z Bêdzina
Masa przygotowañ i ustaleñ, jeszcze wiêcej pracy w³o¿onej przed i w trakcie turnieju a
wszystko jak siê szybko zaczê³o tak skoñczy³o, ehh niestety taki los. Ale do rzeczy.

Pragn±³bym tu podziêkowaæ szacownym go¶ciom, którzy u¶wietnili swymi osobami ten turniej i
oczywi¶cie pogratulowaæ mistrzom miecza, ³uku i ciêtej riposty, CHWA£A WAM !!!
Heroldowie równie¿ stanêli na wysoko¶ci zadania i poziom prezentacji rycerzy z roku na rok
robi siê co raz lepszy. Misza jako S³oñce Mazowsza roz³o¿y³ mnie na ³opatki smile.gif.

- Dzieñ fabularny mimo kilku b³êdów z naszej strony te¿ uwa¿am za wyj±tkowo udany i równie¿
dziêkujê za uczestnictwo w tym przedsiêwziêciu. W przysz³ym roku wys³annik biskupa zapewne
bêdzie mia³ wiêksz± ¶witê smile.gif, a i pochodnie bêd± d³u¿ej p³on±æ.

-Dziêkujê równie¿ Gregowi i jego Lipowczykom za trud w³o¿ony w organizacjê i wiêkszo¶æ
ustaleñ przed turniejem, bez których ta impreza z pewno¶ci± by nie mia³a miejsca. Jako
cz³onek GRH "WILK" pragnê podziêkowaæ ca³ej reszcie naszego oddzia³u za pracê i pomoc,a
tak¿e wsparcie moralne w trudnych chwilach.

Co do wody to negatywne do¶wiadczenia z poprzednich lat z pocz±tków turnieju na lipowcu
spowodowa³y i¿ musieli¶my zrezygnowaæ z pryszniców w szkole na rzecz beczki z wod±, która mimo swej prostoty i tak siê nie¼le sprawuje.

Kwestie plastików/szk³a itp. powinien rozwi±zywaæ ka¿dy uczestnik we w³asnym zakresie/dobrej woli/chêci ja spotka³em siê z kilkoma przypadkami i stara³em siê zwracaæ na to uwagê.

Chcia³bym tu równie¿ "podziêkowaæ" osobom/grupom, którym nie chcia³o siê nawet poinformowaæ nas o rezygnacji z turnieju. Wiele osób czekaj±cych z rezerwie z pewno¶ci± by siê ucieszy³o z zaproszenia dlatego nie rozumiem takiego podej¶cia.

P.S.
Marku-Adamie mamy niedokoñczony pojedynek tedy zapraszam na kolejny Lipowiec gdzie bêdê bardziej uwa¿ny na zmy¶lne trutki os³abiaj±ce zdolno¶ci bitewne tongue.gifsmile.gif (tutaj chcia³bym zaprzeczyæ pog³oskom jakobym stawa³ do pojedynku w sprawie cnoty Amora, jego s³awa ³owcy cnót damskich wyklucza bezsprzecznie cel takowej walki).

P.S.2
Je¶li kto¶ uwa¿a i¿ który¶ punkt turnieju wymaga dopracowania lub zmiany, prosimy o sugestie. Konstruktywna krytyka zawsze jest mile widziana.

P.S.3
Moja fatalna niedyspozycja spowodowa³a brak na harcach i niestety nie mam zbyt du¿ego rozeznania co siê dzia³o, zapewne Tomal odpowiednio odniesie siê do Twoich spostrze¿eñ Marku i wprowadzi modyfikacje. Ale ¿eby kobiety domaga³y siê gwa³tu i tego nie wykorzystaæ.... Co za czasy dunno.gif

pozdrawiam
Bandit
Mario_HH
Czo³em !!!
Impreza zajebista - znowu smile.gif
Naprawdê by³o ¶wietnie i zapewne z chêci± powrócimy ponownie w wasze go¶cinne progi.
Mo¿e za rok uda siê na d³u¿ej...
Co do naszego kochanego Prezia czyli S³oñca Mazowsza to nie powiniene¶ Piotrze byæ zdziwiony...On tak zawsze mocno ¶wieci. Mo¿na tylko ogrzewaæ siê w blasku jego zajebisto¶ci smile.gif
Co do gwa³tów to stanowczo dementujê wasze Anio³ku i Bandita wypowiedzi. Ja gwa³ci³em !!! Potem natomiast us³ysza³em, ¿e za mocno kobiety w ¶ciany wciska³o...ale czy gwa³t mo¿e byæ ³agodny??? Co do reszty pañ to mimo chêci nie zd±¿y³em obs³u¿yæ wszystkich oczekuj±cych poniewa¿ jacy¶ uzbrojeni kolesie ca³y czas mnie zaczepiali i odrywali od radosnego chêdo¿enia smile.gif
Na ewentualne pretensje za rok postaramy siê odpowiedzieæ mocniej...
A i Bandicie mamy pytanie czy ciemnica przy studni ju¿ na zawsze bêdzie nasz± domen±? Bo chêtnie by¶my spróbowali w innym miejscu pomieszkaæsmile.gif

Generalnie pozdrawiamy i bardzo dziêkujemy za ten ¶wietny Turniej.

Mario

P.S. harce zosta³y ochrzczone mianem: ''samotne i wypiête''...
Piotr z Bêdzina
Mario obiecuje ¿e w przysz³ym roku po¶picie na piêtrze smile.gif.
Jewa
To teraz Wasza ulubiona Wied¼ma siê wypowie devil.gif

Wiêc tak: Odk±d przy jecha³am na Lipowiec po raz pierwszy (czyli trzy lata temu, b±d¼ co b±d¼ jestem na ka¿dym Lipowcu odk±d ma tak wspania³ych organizatorów... Tak, wiem, ¿e siê podlizujê :D), jestem oczarowana klimatem tej imprezy, czarem starych murów zamku, zachwycona lud¼mi, którzy siê tam zjawiaj± :D W tym roku by³o tak samo. I co zawsze pozostaje mi po imprezie? Niezapomniane wra¿enia i ¿al, ¿e na nastêpn± trzeba czekaæ ca³y rok bum.gif
To teraz podziêkowania, tak? :D
Przede wszystkim: Cze¶æ i chwa³a organizatorom za tak wspania³e przygotowanie turnieju, zw³aszcza, ¿e dobrze wiem, ile czasu, potu i trudu te przygotowania ich kosztowa³y. Jeste¶cie WIELCY!!! (czyli mleko sobie ju¿ mo¿ecie odpu¶ciæ :D)
¦wietny klimat podczas polowania (a mo¿e dziczych j±der, panie Kanoniku? crazy.gif oraz te jak¿e ruchliwe dziki... :D) i turnieju przy ¶wietle pochodni smile.gif Co roku jaka¶ mi³a niespodzianka smile.gif
To teraz podziêkowania dla szczególnych uczestników:
Dla Dusta za obronienie przed gwa³tem, dla moich dziewczyn za mi³o spêdzony czas przed tym¿e gwa³tem, dla tatka za wygranie miodku, i dla moich pijaczków za grzeczne picie herbatki bum.gif
No i oczywi¶cie dziêki wszystkim za konstruktywn± krytykê, nastêpnym razem bêdê wygl±daæ jeszcze ultra¶niej dziêki Wam :D
I to by by³o na tyle chyba.
Pozdrowienia z mej rodzinnej I³¿y,
Wied¼ma smile.gif

Ps. Oj tam, oj tam :D
Godfryd
My mo¿emy spaæ w ciemnicy ; D s±dze ¿e ch³opak± by sie spodoba³o :D
Marek z Dobczyc
No to i kolej na mnie:) Impreza jak zawsze prza¶na i skowyrna, co tu du¿o gadaæ, po prostu by³o jak zawsze w tych murach:D a teraz do rzeczy... Dziêkujê wszystkim za to ¿e byli, za to ¿e mnie jednak nie zabili po pobudkach porannych (wg. niektórych nocnych) Ogrom tzn Orgom za jak¿e wspania³y turniej, wspania³± zabawê itp itd etc. Dziêki Czerwonym smokom za mi³e wspólokatorowanie, po raz kolejny z reszt± i liczê na to, ¿e je¿eli kiedy¶ jeszcze zawitam w te jak¿e piêkne mury to znowu bêdziemy mieszkaæ razem:P i dziêki wszystkim w ogóle:P

Bandit... oj tam oj tam... nastêpnym razem po prostu nie psuj siê zatrutymi trunkami;)

Dziêki raz jeszcze i do zobaczenia kiedy¶ tam gdzie¶ tam;)
Robert Bagrit
No có¿, bardzo siê cieszê, ¿e wraz moj± ¶wit± odwiedzi³em zamek Lipowiec. Go¶cinno¶æ Kasztelana mnie urzek³a, a przekupstwo Kanonika uwiod³a devil.gif

Muszê przyznaæ, ¿e to by³a pierwsza moja taka uczta, gdzie mój kielich ca³y czas by³ nape³niany nawet bez przypominania. Najad³em siê do syta zarówno fizycznie jak i psychicznie:)

Jakie mam uwagi do organizatorów? W³a¶ciwie tylko jedn±, proszê odbudowaæ zamek bum.gif
Resztê uwag mam do niektórych uczestników. Nie sikajcie na korytarzach zamkowych, je¿eli ju¿ to przez mur na zewn±trz...

Pozdrawiam zawsze i wszêdzie patrz±cy
Bagrit
Kanishy
Chwa³a po trzykroæ organizatorom.

Jak co roku impreza idealna. Nawet odnalaz³ siê mój zesz³oroczny-zagubiony kielich :D

Szkoda, ¿e musieli¶my uciekaæ w trakcie uczty, ale na przysz³y rok piszemy siê na ca³onocne balowanie. smile.gif

Piotrze - spanie na piêtrze - spe³nienie ostatnich moich marzeñ zwi±zanych z Lipowcem.. bigsmile2.gif
Mario_HH
Choæ z drugiej strony jak trzeba bêdzie odnosiæ trupy na piêtro to bêdzie gorzej...:)trudno nam dogodziæ...
Piotr h. Grzyma³a
A ja tylko ca³y czas ¿a³uje ¿e nie mog³o mnie byæ angsad.gif...pocieszam siê my¶l± o nastêpnym Lipowcu :D
Robert Bagrit
Jeszcze tylko chcia³bym dodaæ, ¿e bardzo mile zaskoczyli mnie ludzie z ró¿nymi metalowymi czê¶ciami w twarzy, na imprezê skrzêtnie je powyci±gali, a niektórzy mieli tego sporo smile.gif Brawo!

I mo¿na!

Pozdrawiam ze swojej jurajskiej jaskinii
Bagrit
Andrzej Siejeñski
Dziêki Lipowczykom (mi³o by³o zobaczyæ po kilku latach jak to teraz wygl±da) i Wilkom za wspania³± imprezê.
Wielki plus za komnaty dla go¶ci (od razu urz±dzili¶my sobie przytulne mieszkanko, kto widzia³ ten wie.
Drugi plus za polowanie i ca³± otoczkê z nim zwi±zan± (dziêki Kanonikowi za tekst o okruszkach smile.gif.
Trzeci plus za wieczorno/nocne harce w korytarzach zamkowych. Nie do¶æ, ¿e niez³a zabawa to jeszcze mo¿na by³o na ¿ywo siê przekonaæ jak± rze¼ni± jest walka w takich warunkach.
Czwarty plus za ucztê. Du¿o jedzenia, muzyka na ¿ywo, tañce i ¶piewy (szkoda tylko, ¿e nie przewidzieli¶cie obecno¶ci abstynentów smile.gif.

p.s. Marku, nadal Ciê nie lubiê i nadal nie pamiêtam dlaczego smile.gif
Jewa
CYTAT(Andrzej Siejeñski @ 13:56 10.08.2009) *
Du¿o jedzenia, muzyka na ¿ywo, tañce i ¶piewy (szkoda tylko, ¿e nie przewidzieli¶cie obecno¶ci abstynentów smile.gif.

Jak nie przewidzieli, jak przewidzieli :P roznosi³am herbatkê, co wiêkszo¶ci siê bardzo nie podoba³o i mnie przepêdzali z moim herbatkowym dzbanuszkiem :D
Marek z Dobczyc
to czemu ten hebratkowy dzban do mnie nie doszed³?:P zaraz bym go opró¿ni³:P
kriva
No to teraz ja.
Je¶li chodzi o organizacjê - nie bêdê powtarzaæ tego, co rok temu. Po prostu harfa.gif

Szaleñstwo bez ci¶nieñ, w rodzinnym gronie. Dla ka¿dego co¶ mi³ego (herbatkowy dzban Jewy opró¿ni³o moje bractwo na uczcie, za co ¶licznie dziêkujê - bez niego bym umar³a). Nocny turniej - niezwyk³y pomys³, który przypad³ do gustu wszystkim, którzy do Lipowca zawitali, a by³o ich w tym roku ca³kiem sporo. Kolejn± nowo¶ci± by³ ¶piewaj±cy Dust, który nagle pojawi³ siê w naszej komnacie i od¶piewa³ ca³ego "Henryka" - zdêbia³am. Dziêkujemy za t± mi³± niespodziankê. Kolejna nowo¶æ - ¶w. Miko³aj - jak to siê sta³o, ¿e równie¿ by³ organizatorem? Przecie¿ to totalne szaleñstwo ;P

Wasz turniej zdobywa coraz wiêksz± popularno¶æ i zasiêg - 600 km, to wed³ug zdecydowanej wiêkszo¶ci wcale nie jest daleko. My¶lê, ¿e to w³a¶nie jest wyznacznikiem poziomu imprezy i Waszej go¶cinno¶ci, która, jak zwykle zreszt±, okaza³a siê niebywa³a.

Cieszê siê, ¿e mog³am kolejny raz u Was go¶ciæ i mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku te¿ to mi siê uda i ¿e wtedy Bandit nie zatruje siê kofein± bigsmile2.gif

A sponsorami tego odcinka by³y s³owa: prza¶ny, skowyrny, ajwaj, oj tam, oj tam i chyba ty!
Kanishy
Witam

Na wstêpie przepraszam korzystam z konta KANI jako, ¿e moje konto siê zbuntowa³o.

Wielkie podziêkowania organizatorom za wspania³± imprezê.
Jak zwykle Lipowiec ugo¶ci³ nas i zadba³ jak ma³o gdzie.
Zdecydowanie pojawiê siê w przysz³ym roku i na pewno ju¿ na ca³y turniej wraz z nockami.

Tym bardziej, ze turniej ³uczniczy poszed³ po mojej my¶li bigsmile2.gif

Pozdrawiam

Sagit
Dust
Na pocz±tku pragnê podziêkowaæ wszystkim przyby³em za ¶wietn± zabawê i wspania³y klimat smile.gif Jeste¶cie dusz± tego turnieju i to Wy czynicie go tak klimatycznym i powracaj±cym w mi³ych wspomnieniach!

Gwoli herbaty na biesiadzie... by³a, ale rozlewaæ zaczêli¶my j± faktycznie zbyt pó¼no. Ma³e niedopatrzenie i na pocz±tku wszystkie dzbanki nape³niono piwem i jeden ma¶lank± ^_^' Kajamy siê za to i obiecujemy poprawê (równie¿ z tymi czerwonymi kulkami, które trzeba bêdzie zast±piæ cebul± :D). Jewo, przypominam, ¿e nalega³a¶ aby móc biegaæ z dzbanem podczas biesiady, a mi nie pozwoli³a¶, za co czujê siê dotkniêty :P

Równie¿ zdarzy³o mi siê natrafiæ na osoby z puszkami (choæ by³y to bardzo nieliczne jednostki szt. 1 :D ) Nastêpnym razem takim osobom wymierzymy stosown± karê z udzia³em dyb i zast±pienia trunku wod±. Za to bardzo mnie zbulwersowa³a zgnieciona i czê¶ciowo pe³na puszka piwa ustawiona na murze przy wej¶ciu do mojej komnaty anger.gif Jak znajdê hultaja odpowiedzialnego za t± profanacjê, to go ze skóry obedrê! Bo puszka, bo na murze, bo piwo niedopite! Studencie s± przeczuleni na tym punkcie :P

Bardzo podoba³a mi siê postawa osób, które wszelkie niedopatrzenia historyczne u ludzi nie komentowali g³o¶no i wynio¶le, tylko s³u¿yli rad± i pomoc±, które na pewno pozwol± na nieustanny rozwój XIII w. odtwórstwa smile.gif I o to chodzi! Brawa!

Je¿eli za rok turniej znowu bêdzie rozszerzony o dodatkowy dzieñ jak w tym roku, to postaramy siê dopie¶ciæ go jeszcze bardziej, aby nikomu siê nie nudzi³o ;) Wybaczcie, ¿e tak zwlekali¶my z polowaniem, ale czekali¶my a¿ siê uzbiera dostatecznie du¿o go¶ci.

Dziêkujê wszystkim poznanym osobom, wybaczcie je¶li na jakiej¶ imprezie nie od razu sobie przypomnê jak siê nazywacie, gdy¿ znany jestem ze swej sklerozy ^^' Dziêkujê równie¿ za ciekawe opowie¶ci i kreatywne dyskusje, a przede wszystkim za wspólne kaleczenie pie¶ni po biesiadzie :D Koniecznie musimy powiêkszyæ repertuar i koniecznie o weselsze pie¶ni! ;) Obieca³ mi w tym pomóc Wujaszek Amor, z której to pomocy z wdziêczno¶ci± skorzystam.

Wszystkie niewiasty pragnê przeprosiæ za mniej lub bardziej (za to drugie w szczególno¶ci) skuteczne próby bronienia Was przed gwa³tem :D Drzewcówki, jak zauwa¿y³ Amor, nie sprawdzaj± siê, a wrêcz stwarzaj± zbêdne zagro¿enie w ciasnych korytarzach. W przysz³o¶ci proponujê lekk± broñ nadaj±c± siê do walki w zwarciu i o rozwa¿ne jej wykorzystanie smile.gif Rozwali³ mnie tekst obroñców pod koniec harców, kiedy to z atakuj±cymi umówili¶my siê na potyczkê na drugim piêtrze... „Co¶ ich nie widaæ” „Czekajcie, a czy na dole nie zosta³y nasze dziewice?..” „Pewnie je w³a¶nie gwa³c±, a my tu czekami jak g³upi!” XD W ciemno¶ciach ciê¿ko by³o poznaæ kto przyjaciel, a kto wróg, a w pewnym momencie, kiedy atakuj±cego Boskiego Miszê i kilku innych zagnali¶my w kozi róg z ust obroñców pad³o: „No to teraz wypnijcie siê, 15 minut i jeste¶cie wolni!” :D Wspania³a zabawa, w której mam nadziejê wezmê udzia³ za rok, chyba ¿e Kasztelan Greg naka¿e mi inaczej.

Krivo, dziêkujê za s³owa uznania i k³aniam siê ;) Wybaczcie, ¿e nie spali¶my z Wami w komnacie, ale z racji tego, ¿e pewnych osób nie by³o, a które mia³y byæ... znale¼li¶my sobie osobn± komnatkê. Dziêkujê równie¿ za Twoj± troskê o moj± g³owê i rêkê... postaram siê unikaæ Ciê gdy bêdê patrolowa³ korytarze, bo straszy³a¶, ¿e mnie napadniesz :D

D³ugo mo¿na by pisaæ co jeszcze by³o... ale kto widzia³ ten wie smile.gif Mam nadziejê, ¿e spotkamy siê jeszcze na innych imprezach i powspominamy, po¶miejemy siê i popijemy przy ognisku ;)

No i oczywi¶cie ogromne podziêkowania dla Wilków i ludzi z mojego bractwa za pracê i zaanga¿owanie w przygotowanie turnieju! :D

Sk³adam te¿ najszczersze gratulacje Kasztelanowi Gregowi i pani jego serca – Gosi, którzy to w nocy z soboty na niedzielê zarêczyli siê na wie¿y ;) Wiwat!

PS: Oj tam... Oj tam...
Saszka
Witam,
wielkie dzieki organizatorom za wspaniala impreze;)
Polowanie bylo genialnym pomyslem, a dzik uciekajacy na plecach zjawiskiem niespotykanym:D Sam zamek wrecz urzekl mnie, szkoda ze tak krotko trwala cala impreza.
Bitwa dobra, chociaz harce lepsze, chyba jako pierwszy wbilem sie do jednej z komnat, i jakos zadna z pieknych naszych niewiast nie prosila o gwalt, trzeba bylo brac sila :D uczta przednia, dawno sie tak dobrze nie bawilem, pozdro dla chlopaka ktory caly czas ganial z wielkim dzbanem browara;) Mam nadzieje ze za rok, rowniez sie pojawie, a impreza bedzie jeszcze lepsza smile.gif

Pozdrawiam Saszka
Sunniva (Roscia Barbara)
Dust, je¶li ju¿ w awatarze chwalisz siê zdjêciami z bitwy o zamek, to podziel siê nimi z innymi, prooszê...
Aniele, je¶li jakiego¶ momentu z tak udanego turnieju nie pamiêtasz, nie znaczy, ¿e go nie by³o, a ja mogê wszystko pamiêtaæ, bo nie pijê tongue.gif
Jewa
http://www.zbrojnadruzyna.fora.pl/viewimage.php?i=349
To s± zdjêcia Dusta (które robi³am JA! :D). Jutro jeszcze wstawiê tam zdjêcia od moich dziewczyn z bractwa, o aktualizacjach bêdê informowaæ na bie¿±co smile.gif
Marek Hilgendorf
Zapomnia³em podziêkowaæ Dustowi z "ma³¿onk±" za go¶cin± ostatniej nocy- bez Was nie wytrzyma³bym z tymi moimi chrapi±cymi potworami w celi...

Nasz³a mnie refleksja, ¿e warto by³oby wymy¶liæ jaki¶ system dotkliwych kar dla osób, które blokuj± miejsce, szumnie zapowiadaj± przyjazd i w rezultacie g.... z tego wychodzi. Organizator ma k³opot, a ci co siê nie za³apali zgrzytaj± zêbami z w¶ciek³o¶ci...
Na imprezê nie przyjecha³o mnóstwo warto¶ciowych ludzi i to jest k... skandal- w tym roku to istna plaga!!!
Jewa
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:52 10.08.2009) *
Zapomnia³em podziêkowaæ Dustowi z "ma³¿onk±" za go¶cin± ostatniej nocy- bez Was nie wytrzyma³bym z tymi moimi chrapi±cymi potworami w celi...

Nie ma sprawy, by³o nam bardzo mi³o ;) Aczkolwiek i u nas s³ychaæ by³o tych Twoich potworów :D
Zapomnia³am o dwóch sprawach. Primo, gratulacje dla Gosi i Grega smile.gif Nie bêdê rozwijaæ, Dust ju¿ to rozwin±³, nie tylko na forum XD. Secundo, te dusze zatracone, co nas budzi³y w ¶rodku nocy o ósmej rano (czy która tam by³a godzina)- strze¿cie siê! Nie wybaczê Wam tego nigdy! devil.gif
Dust
To kilka zdjêæ, do uzupe³nienia kolekcji Jewy:
http://picasaweb.google.pl/lh/sredir?uname...&feat=email

Wybaczcie, ¿e nie ma zdjêæ z biesiady, a zdjêcia z bitwy s± kiepskiej jako¶ci... Podczas bitwy by³em trochê zajêty tul±c siê z Siwym bum.gif , a potem aparat wywêdrowa³ z pomoc± medyczn± do domu ^^'

Za to nalegam, aby reszta wrzuci³a swoje zdjêcia smile.gif

Przy okazji przepraszam wszystkich, z którymi nie zd±¿y³em siê po¿egnaæ icon_sad.gif
Damiano
Impreza by³a prza¶na i skowyrna jak zawsze smile.gif Chyba wszystkim z naszej jaskini rozpusty siê podoba³a devil.gif S³awa organizatorom za ich starania i to ¿e znów staneli na wysoko¶ci zadania smile.gif

Ps. prosi³ bym o przes³anie wiadomych zdjêæ z rozpustnej jaskini na priv. Mi³o by³o siê poczuæ jak fragment ikonografii a zw³aszcza takiej devil.gif
Anio³
CYTAT(Sunniva ze Smederlandu @ 19:31 10.08.2009) *
Aniele, je¶li jakiego¶ momentu z tak udanego turnieju nie pamiêtasz, nie znaczy, ¿e go nie by³o, a ja mogê wszystko pamiêtaæ, bo nie pijê tongue.gif

W tym sêk, ¿e szczególnie na ten moment czeka³am, ale...
pierwsze primo - jestem Smoczyc±, a do tego trzeba mieæ mocn± g³owê ;)
drugie primo - rycerz, z którym przyjecha³am zosta³ nagle kontuzjowany w czasie walki w tych mrokach i mog³am siê na chwilê zdekoncentrowaæ. Dziêkujê za uwagê smile.gif

Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz pozwolê sobie przes³aæ wyrazy najwy¿szego uznania dla organizatorów.

aniol.gif

ps. Czerwone kulki to mo¿e i nie na ten okres, ale mam osobisty postulat - kocham pomidory! I ¿adna cebula ich nie zast±pi! tongue.gif
anka278
Tera Ja smile.gif
Wielkie dziêki smile.gif By³o bosko, zesz³oroczny turniej w Lipowcu by³ moim pierwszym by³am zachwycona, tegoroczny pobi³ to wra¿enie. To by³ piêkne 4 dni. Wielkie dziêki organizatorom:). Bagrit, Lublin dziêkuje za s³owa uznania za wyci±ganie ¿elastwa z twarzy:) .
Mario, przypiera³e¶ do muru- to prawda:), ca³kiem gwa³townie, w ogóle ch³opaki wielkie dziêki, poprawili¶cie siê- by³ gwa³t devil.gif !!!.
Dziewczynom z kuchni dziêkuje bardzo za kawê na drogê, bez niej bym nie dojecha³a do domku:).
Mam nadzieje do zobaczenia za rok!!!
Dicon
Nasz³a mnie refleksja, ¿e warto by³oby wymy¶liæ jaki¶ system dotkliwych kar dla osób, które blokuj± miejsce, szumnie zapowiadaj± przyjazd i w rezultacie g.... z tego wychodzi. Organizator ma k³opot, a ci co siê nie za³apali zgrzytaj± zêbami z w¶ciek³o¶ci...
Na imprezê nie przyjecha³o mnóstwo warto¶ciowych ludzi i to jest k... skandal- w tym roku to istna plaga!!!
Post Amorka

Dok³adnie zgadzam siê z tob±! w 100% kary powinny byæ stosowane! jak najbardziej, tylko dlaczego musz± zawsze cierpieæ ci, którzy s± bez winy dunno.gif
Nie chcia³em nic pisaæ, ale zosta³em do tego zmuszony icon_sad.gif
Strasznie mnie zawiedli moi "koledzy" mam teraz przez nich za³amanie nerwowe...
Niestety muszê odpowiadaæ za g³upotê moich "kolegów"
Najpierw wydaje siê wszystko proste jest Turniej Rycerski zg³aszane jest bractwo, wszystko jest zamkniête na ostatni guzik! a i tak nic z tego nie wychodzi.
Mieli¶my przyjechaæ poci±giem. W niedzielê mnie jeszcze zapewnili tak oczywi¶cie rano w czwartek jedziemy! w poniedzia³ek przyszli do mnie do domu i powiedzieli, ¿e nie jad± bo raz, ¿e jeden nie mo¿e bo mu rodzice zabronili? a dwa, ¿e nie maj± zamiaru wlec poci±giem bo na Zamek Lipowiec daleka droga a jeszcze s± przesiadki. Dziwne prawda? wcze¶niej mnie zapewnili, ¿e poci±giem jad±.
Z tego widaæ, ¿e jednak Poznaniak Poznaniakowi WILKIEM! angsad.gif
Nic wiêc dziwnego, ¿e Poznaniacy s± postrzegani przez inne miasta tak a nie inaczej.
Nie wiem normalnie co mam robiæ czy siê powiesiæ czy powiesiæ "kolegów"
Co to w³a¶ciwie za koledzy skoro nie s³uchaj± swojego Przywódcy? icon_sad.gif
Wszystko jest piêknie, ³adnie a to siê wszystkim wszystko po¿ycza, za³atwia siê za nich wszystkie sprawy a oni maj± ciebie w d....

Mam nadzieje, ¿e zrozumiecie moj± sytuacjê icon_sad.gif
Moja wina jest tylko taka, ¿e wszystkim ufam a i tak je¿d¿± po mnie...
Ju¿ kilka imprez musia³em odwo³aæ to nie jest pierwsza icon_sad.gif
Co¶ trzeba zrobiæ tak dalej byæ nie mo¿e!!!
Je¶li kto¶ jest w Bractwie Rycerskim to powinien zachowywaæ siê jak Brat, jak Rycerz!
A oni nawet mnie za to nie przeprosili icon_sad.gif

Je¶li mi nie wierzycie trudno idê siê powiesiæ...
Ale co zrobiæ gdy ludzie zachowuj± siê jak ma³py?

Bardzo ¿a³ujê, ¿e nie przyjecha³em na piêkny Zamek Lipowiec icon_sad.gif
Przepraszam wszystkich najmocniej jak tylko potrafiê!!!
Wybaczcie mi icon_sad.gif

Z powa¿aniem
Dicon

Rafal BRZM
Witam wszystkich i ja

Nie ma co siê du¿o rozpisywaæ bo ju¿ wszystkie zalety turnieju jak i jego organizatorów zosta³y chyba wymienione.

Wiec napisze tylko dziêkuje wszystkim za ¶wietnie spêdzony czas, w piêknym miejscu, doborowym i wy¶mienitym towarzystwie, a przede wszystkim orgom za to ¿e zechcieli nas po raz kolejny do siebie zaprosiæ.

Mam nadzieje ¿e bêdzie nam dane stawiæ siê u Was za rok i ¿e bêdê móg³ w koñcu powalczyæ, nie tylko na komnatach pijacy.gif ale równie¿ w szrankach walka.gif

Odno¶nie herbatki na uczcie rzeczywi¶cie mogê potwierdziæ ¿e by³a, chocia¿ nie wszyscy chcieli uwierzyæ ¿e Miechów pije herbatê devil.gif

Kriva, zapomnia³a¶ jeszcze o s³ówkach OLE i mów do mnie ........

Z pozdrowieniami rymcerz Niuniek.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.