Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zasady walki lekkozbrojnych na imprezach XIII wiecznych
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
brat Bule
Zreszt± patrzac po tym jak zrobili¶cie buhurt lekkich to nie wiem co mam o tym my¶leæ... i chyba wiêkszo¶æ te¿.

Spoko, jak poka¿esz mi przeszywkê na jakim¶ mongolskim wojowniku, to z chêci± za³o¿e.
Vronec
CYTAT(Teyrnon @ 23:33 05.05.2011) *
CYTAT(Vronec @ 23:20 05.05.2011) *
heh ja mowie zróbmy klasyczne do ut des

a kamzelki kewlarowe mozna? smile.gif Nie rozumiem troche dylematu.. Czy chodzi o aspekt wizualny, ¿e facet ma co¶ na sobie? Czy to ¿e bedzie za dobrze chroniony? Dla koczo bêdzie to lekko bo nie bêdzie mia³ na sobie brygantyny a korpus bêdzie mia³ okryty jak wy w przeszywce- analogicznie jak bazubandy na rêkach. Co za problem? Tu chodzi o zabawe a jednocze¶nie dobre reko.. smile.gif Na pewno nie zrobimy prze³omu w pojedynkach 5-tkowych morderczymi technikami- po prostu chcemy mieæ mo¿liwo¶æ tej zabawy smile.gif

kamizelek kewlarowych nie mozna
i nie chodzi o efekt wizualny
jak juz wam t³umaczylismy chodzi o bezpieczenstwo o brak skory krytej tylko we³n±

bu³ka - jak ci sie nie podoba to czego piane bijesz?
Teyrnon
CYTAT(Vronec @ 23:39 05.05.2011) *
kamizelek kewlarowych nie mozna
i nie chodzi o efekt wizualny
jak juz wam t³umaczylismy chodzi o bezpieczenstwo o brak skory krytej tylko we³n±

3-4 jej warstwami w przypadku mongo³ów. i lamelk± na koprusie ;) Je¶li kto¶ chce zrobiæ komu¶ krzywde to i zrobi to o³owkiem. Je¶li respektowaliby¶my zasady napisane przez Armora to nie ma sie czego obawiaæ, bo cios musia³by byæ na prawde niefortunny i puszczony od do³u ( cia³o jest wtedy zas³oniête analogicznie do bia³ej przeszywki któr± poda³e¶ w linku w innym temacie) smile.gif My bierzemy na siebie to ryzyko. Pytanie czy wy nam na to pozwolicie id±c na kompromis, czy bawicie siê we w³asnym gronie? Najlepiej po prostu przetestowaæ to na nastepnej imprezie na ktorej sie spotkamy smile.gif
Vronec
CYTAT(Teyrnon @ 23:45 05.05.2011) *
3-4 jej warstwami w przypadku mongo³ów. i lamelk± na koprusie ;) Je¶li kto¶ chce zrobiæ komu¶ krzywde to i zrobi to o³owkiem. Je¶li respektowaliby¶my zasady napisane przez Armora to nie ma sie czego obawiaæ, bo cios musia³by byæ na prawde niefortunny i puszczony od do³u ( cia³o jest wtedy zas³oniête analogicznie do bia³ej przeszywki któr± poda³e¶ w linku w innym temacie) smile.gif My bierzemy na siebie to ryzyko. Pytanie czy wy nam na to pozwolicie id±c na kompromis, czy bawicie siê we w³asnym gronie? Najlepiej po prostu przetestowaæ to na nastepnej imprezie na ktorej sie spotkamy smile.gif

a czemuscie sie nie zgosili na czersku? tak jak sie umawialismy?

bracie Bule- u ciebie tez ma tej przeszywki nie byc widac ,ma byc POD cha³atem:P jak bedzie widac to z takim mrokiem nie wyjdziesz:P

ale ok jezeli to beda 4 warstwy welny to ja to uznaje za pancerz tekstylny i wsio
nastepna okazja to pewnei lusowo widzimy sie tam:)
ale lamelka nie- jak chcesz powody to na pw
Teyrnon
CYTAT(Vronec @ 23:53 05.05.2011) *

Zglosili zglosili ale moje spó¼nione elementy ochronne przyby³y do mojego domu w poniedzia³ek z rana smile.gif U innych mondzio³ów te¿ by³o parê powodów..
Co do Lusowa to bêdzie od nas chyba tylko ¯urek. Nastêpna bardziej komercyjna impreza to ju¿ chyba tylko Legnica, wiêc najpewniej spotkamy sie dopiero za rok ..
Marek Hilgendorf
Ja jestem sceptyczny co do tych lamelek, choæ zaczynam ju¿ powoli ogarniaæ ten wasz sprzêt. Oczywi¶cie w takim zakresie, który muszê znaæ.
Bêdziecie na Legnicy to w nieco spokojniejszych warunkach, gdzie nikt nie bêdzie goni³ z harmonogramem ubierzecie siê w wasz sprzêt, my w nasz i siê pobawimy.
Idea jest taka, ¿e ¿adnego metalu na korpus. Na Czersku mo¿na by³o mieæ nitowankê, ale na Lusowie nie- pozostajê wierny pierwotnym za³o¿eniom.

Tylko, ¿e zawsze pozostaje otwarta inna kwestia. Po ³bach r±baæ siê bêdziemy mocno, po korpusie l¿ej, ale te¿ nie bêdzie to pieszczota. Za³ó¿my, ¿e wyeliminujemy walkê a'la Litwini, czyli przetr±ækark-do i z³amko¶æ-ryu, ale i tak starcia bêd± gwa³towne i w niczym nie bêd± przypominaæ waszej scenki z ekip± Indara. Pytanie- czy nadal chcecie braæ w tym udzia³?
5/5 lekkozbrojny to nie jest turniej oparty na ¼ród³ach, tylko sposób na aktywizacjê jak najwiêkszej liczby walcz±cych- z reko to ma ma³o wspólnego podobnie jak bojówka 1/1.
brat Bule
Vronec bo na si³e chcecie wrzuciæ nas w przeszywki. Chcemy dobrze rekonstrukcyjnie wygl±daæ i dobrze siê bawiæ razem z zachodem, chcemy wychodziæ na lekkie 5 i nie wygl±daæ jak ruskibuhurtkompany albo wschodnia chorgiew z pocz±tków 2000 roku aby powalczyæ na si³e. 90% ludzi z naszego projektu Ulusowego to weterani rekonstrukcji i powiem szczerze, bardziej stawiaj± na reko i zabawê ni¿ na pokazanie "kto ma wiekszy miecz i silniej uderzy". Zreszt± ten Czersk min±³, dwóch wysz³o na bitwê i jako¶ nikt nie zgin±³ bez przeszywki, a byli dobrze zabezpieczeni.
Kilka postów wy¿ej udowodni³em chyba ¿e koczownicy nie mieli specjalnego wyt³umienia, natomiast jako wyt³umienie u¿ywali w³asnych ubrañ. Ale to na pi±tki jest za ma³o, dlatego chcieliby¶my wychodziæ w lamelkach w³a¶nie, nitowankach i innych zabezpieczeniach. Bo przecie¿ nie wszyscy musz± walczyæ ostro. Bo to tylko hobby i zabawa jest.

CYTAT

Od 6 rano w sobote do 19 by³em w pracy, potem przyjecha³em spowrotem.

CYTAT
Bêdziecie na Legnicy to w nieco spokojniejszych warunkach, gdzie nikt nie bêdzie goni³ z harmonogramem ubierzecie siê w wasz sprzêt, my w nasz i siê pobawimy.

I gitesik smile.gif
Teyrnon
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 00:00 06.05.2011) *
Tylko, ¿e zawsze pozostaje otwarta inna kwestia. Po ³bach r±baæ siê bêdziemy mocno, po korpusie l¿ej, ale te¿ nie bêdzie to pieszczota. Za³ó¿my, ¿e wyeliminujemy walkê a'la Litwini, czyli przetr±ækark-do i z³amko¶æ-ryu, ale i tak starcia bêd± gwa³towne i w niczym nie bêd± przypominaæ waszej scenki z ekip± Indara. Pytanie- czy nadal chcecie braæ w tym udzia³?
5/5 lekkozbrojny to nie jest turniej oparty na ¼ród³ach, tylko sposób na aktywizacjê jak najwiêkszej liczby walcz±cych- z reko to ma ma³o wspólnego podobnie jak bojówka 1/1.

Marku teraz znów piszesz o tym jak o Bohurcie smile.gif Scenka z Indarem to scenka pod ubaw publiki. Po to kompletujê sprzêt by móc w nim pobiegaæ, do ciê¿kiego nie wyjdê póki nie zmieni siê mentalno¶æ ludzi tam bawi±cych choæ o 1vs1 ciê¿kich jeszcze pomy¶lê jak ju¿ dorobiê siê kolczej. Dla mnie jest to przedewszyskim dobry fun. Nie jestem dobrym fighterem i nie zale¿y mi na tym smile.gif Widzialem lekkie pi±tki na czersku i gdyby nie pare wyj±tków i przyjaciele ze wschodu to by³aby na prawde fajna i dynamiczna formu³a.. wszystko zale¿y od ludzi smile.gif Do zobaczenia na Legnicy
Vronec
chlopaki a widzieliscie mnie albo Amora zeby¶my kogo¶ wgniatali w ziemie?
o siebie i o Marka jestem spokojny ze wam ³okci nie przetracimy
ale boje sie ze jak traficie na takich technowikingów z Litwy to mo¿e ktos wam obojczyki poprzetracac

Bule ja ciebie doskonale rozumiem - naprawde ale z powodu kamer widzow itp itd na imprezie jak czersk musimy chuchac i dmuchac na bezpieczenstwo uczestników takze w momentach kiedy nam sie sytuacja na polu wymknie spod kontroli st±d to parcie na ukryte przeszywki. jezeli bedziecie mieli solidne chalaty to jak dla mnie luz. amor was przetestuje na legnicy i jak powie ze git to zapraszam na czersku.
Indar
CYTAT(Vronec @ 00:14 06.05.2011) *
ale boje sie ze jak traficie na takich technowikingów z Litwy to mo¿e ktos wam obojczyki poprzetracac

To mo¿e lepiej kogo¶ takiego nie zapraszaæ?
Widzê tu pewn± niekonsekwencjê, jednego pana chce siê udupiæ za ostr± walkê, natomiast w obawie przed innymi równie ostro walcz±cymi nie chce siê dopu¶ciæ historycznego uzbrojenia.
Vronec
CYTAT(Indar @ 00:19 06.05.2011) *

To mo¿e lepiej kogo¶ takiego nie zapraszaæ?
Widzê tu pewn± niekonsekwencjê, jednego pana chce siê udupiæ za ostr± walkê, natomiast w obawie przed innymi równie ostro walcz±cymi nie chce siê dopu¶ciæ historycznego uzbrojenia.

nie boj sie kolegow z litwy za rok nie zaprosimy do mlocki
ale niektorych rzeczy nie da sie przewidziec
Teyrnon

Na ³okciu bêdê mia³ karwasz usmieszek_07.gif nie ma siê o co baæ
Dentysta
CYTAT(Dentystek @ 16:58 04.05.2011) *
(...)
Dobra rêkawica to ¿adko¶æ nawet na 'pietnastkê'
(...)
Conajwy¿ej zrobiæ hardcorowe wymoszczenie w przeszywce.
(...)

Marcin, do cholery jasnej !
Jak piszesz "rzadko¶æ" ?!
Jak piszesz "co najwy¿ej" ?!
I to zaraz po maturze pisemnej z polskiego.
Pozdrawiam
Tata

P.S. A "pi±tki lekkozbrojne" proponujê oprzeæ na trafieniach (dostajesz jeden silny cios w punktowane pole - odpadasz; pilnuj± tego sêdziowie). Tak bêdzie naj³atwiej rozstrzygaæ, kto wygra³, jak równie¿ nie bêdzie dochodziæ do zbytniej brutalizacji (jak przy walce do wyrzygania/ziemi). Misiowanie (zapasy) jest do bani (niewidowiskowe i abstrahuje od realiów walki ostr± broni±). Oczywi¶cie wszystko co zosta³o powiedziane o odpowiednim uzbrojeniu ochronnym i limitowaniu broni zaczepnej jest s³uszne.
S³awomir z Che³ma
icon_mrgreen.gif Fajnie wiedzieæ ¿e nasze forum jest te¿ forum rodzinnym smile.gif .

Ale ¿eby nie by³o offtopa, mi siê propozycja Dentysty(jedno mocne,osadzone trafienie) podoba, zbli¿a nas do rzeczywisto¶ci i usuwa spor± liczbê problemów. Taka zasada ¶wietnie sprawdza siê na bitwach wczesno¶redniowiecznych a uwierzcie,¿e nie uprawiamy pussyfightingu.
Tomal
Od¶wie¿ê trochê temat, bo nareszcie drgnê³o w grupowych starciach lekkich.
Ju¿ na trzech turniejach (o tylu mi wiadomo) przeprowadzono konkurencje pi±tek albo szóstek lekkozbrojnych na zasadach "czerskowych", a zapowiada siê ¿e i na nastêpnych imprezach bêd± na tych zasadach turnieje lekkich przeprowadzane.
Mo¿na rzec jest dobrze, ale jeszcze sporo pracy przed nami, dla tego zachêcam do ponownego wypowiadania siê w temacie co by tu mo¿na jeszcze poprawiæ.
Spójne (czerskowe) zasady staræ lekkozbrojnych odby³y siê na imprezach:

V Turniej na dworze Konrada Mazowieckiego, zwyciêzca - Salmonella

Turniej Rycerski w 760 rocznicê koronacji Kniazia Daniela Halickiego, zwyciêzca - Niedzielni Rycerze

XIII w Lusowie, zwyciêzca - Salmonella

Zobaczymy jeszcze na ilu turniejach bêd± przeprowadzone konkurencje lekkozbrojnych a pod koniec sezonu mo¿e i u³o¿y siê nam jaki¶ ranking bum.gif

Pro¶ba do adminów, temat lekkich rozprzestrzenia siê szybko w trzynastkowym ¶wiecie mo¿e by tak zrobiæ oddzielny dzia³ albo podforum, tak aby tam pisaæ w uporz±dkowany sposób o technikach walki, broni, uzbrojeniu itp. Pozostawiam t± kwestiê do waszego os±du.
Jarek Przyby³o
Dziêki starciom lekkozbrojnych, s³u¿ba zdrowia wreszcie wie, ¿e ¿yje icon_wink.gif
M¶ciwoj z Chropacza
Ja kolejny raz od siebie dodam ale ju¿ jako lekki z XIII, bra³em udzia³ w dwóch z wymienionych turniejów. Dla mnie taka walka niczym siê nie ró¿ni od wczesnych. Broñ taka sama, pancerze te¿.
Drzewce tylko dla do¶wiadczonych i trenuj±cych operatorów. Pilnie przygl±daæ siê d³ugiej glewi, a¿ dziwie siê, ¿e jeszcze nie ma na "ostrym" koñcu skórzanego kondoma takie jak my zak³adamy na w³ócznie zatêpione na 2-5z³. Szkoda, ¿e pojawi siê dopiero jak komu¶ rozwali gêbê. Pewnie bêdê marudzi³ organizatorom w tym kierunku. W³ócznie wyposa¿yæ ró¿nie¿ w takie kondomy:) kulki i inne grzybki maj± tendencjê do robienia kuku z jajami, kolanami czy mostkiem. Choæ moja tak przygotowana w³ócznia powali³a Indara, kurde gdybym tak chcia³ trafiæ w w±trobê to pewnie bym nie trafi³. Z drugiej strony a¿ siê bojê co zrobi³aby kulka...
M³odym wojakom a i starym nie zaszkodzi podpowiadaæ ¿eby zak³adali ochraniacze na zêby i je¶li siê da sportowe ochraniacze na kolana, tego nie widaæ pod spodniami, czy pikowañcami (u wczê¶niaków norma i jako¶ nikomu nie ujmuje to mêsko¶ci je¶li tak to mo¿e nie zak³adaæ i chodziæ o lasce po paru latach. Mo¿na te¿ co¶ zak³adaæ na ³okcie i naprawdê bêdzie sporo mniej kontuzji. Ale bêd± ot nie s± to szachy.
Teyrnon
CYTAT(M¶ciwoj z Chropacza @ 15:46 30.06.2013) *
M³odym wojakom a i starym nie zaszkodzi podpowiadaæ ¿eby zak³adali ochraniacze na zêby i je¶li siê da sportowe ochraniacze na kolana, tego nie widaæ pod spodniami, czy pikowañcami (u wczê¶niaków norma i jako¶ nikomu nie ujmuje to mêsko¶ci je¶li tak to mo¿e nie zak³adaæ i chodziæ o lasce po paru latach. Mo¿na te¿ co¶ zak³adaæ na ³okcie i naprawdê bêdzie sporo mniej kontuzji. Ale bêd± ot nie s± to szachy.

A ja na ten przyk³ad jestem za tym by takich cudów jak ochraniacze pod zbroje unikaæ- Wolin zostawmy wcze¶niakom a bohurt pancernym. Za³o¿eniem walki lekkich by³o jak najmniej wyrzeczeñ wzglêdem historyczno¶ci na rzecz sportu- to nie jest sport tylko zabawa i jak na razie na niez³ym poziomie reko. Im wiêcej ochraniaczy tym mniej samokontroli i uwagi o bezpieczne wyprowadzanie ciosów.to moje zdanie na ten temat smile.gif
S³awomir z Che³ma
Tak mo¿na bawiæ siê jak masz zaufanie do przeciwników, wiesz ¿e posiadaj± umiejêtno¶ci które ogranicz± strza³y w kolana czy w twarz. Mi na XIII-wiecznych imprezach tego zaufania nie wystarcza gdy widzê co ludzie robi± z broni±(na sporej czê¶ci imprez wczesnych tak¿e). £okcie to wg. mnie mniejszy problem, wystarczy dobra postawa, zas³ona tarcz± i niewystawianie ich na uderzenia + przeszywka albo gruszy ciuch. Natomiast w przypadku kolan zbyt du¿o razy po nich dosta³em(czeka na mnie za jaki¶ czas operacja dziêki temu), by ryzykowaæ kolejne uderzenia od m³okosów którzy nie potrafi± kontrolowaæ broni...
Kolejna sprawa to w starciach lekkich powinna królowaæ broñ drzewcowa, któr± bez odpowiedniego treningu nie da siê bezpiecznie walczyæ, a tego treningu wci±¿ ludziom brakuje.
Wbrew pozorom jest broñ ³atwa do opanowania i nauki, potrzebne s± tylko ustalone z góry zasady u¿ycia i kilka prostych metod treningowych. U nas w dru¿ynie oprócz zestawu miecz i co¶ jednorêcznego, w³ócznia to podstawowe narzêdzie zbrodni smile.gif . M³ody dobrze przyuczony jest w stanie skutecznie i BEZPIECZNIE walczyæ w³óczni± ju¿ po miesi±cu treningu, na opanowanie miecza na tym poziomie skuteczno¶ci w walce potrzeba oko³o roku treningu.
Jestem przeciwnikiem ograniczania ró¿norodno¶ci broni, wszystko to jest kwestia treningu i m±drych zasad. Wg. mnie skórzane kondony zak³adane na czas "walki" mniej szpec± broñ ni¿ kulki czy dziwne zakucia, zwiêkszaj± znacznie bezpieczeñstwo nie szpec±c jednocze¶nie na sta³e broni.
Kolejna kwestia o której gada³em ostatnio z Tomalem na treningu, to co powiecie na formu³e 21x21 lekkich? W takim sk³adzie przy ograniczeniu trafieñ do 1 mozna naprawdê fajnie powalczyæ, wymaga to ju¿ zgrania oddzia³u i odpowiedniej taktyki, mog³yby to byæ naprawdê interesuj±ce starcia i Teyrnon napewno nie przypomina³yby chaotycznego bohurtu smile.gif .
Teyrnon
21 vs 21 na zasadzie trafieñ do 1 jak najbardziej za! smile.gif tak¿e jestem za ró¿norodno¶ci± broni oraz uzbrojenia ochronnego. smile.gif Do przetestowania na przysz³ym czersku? ;)
Indar
CYTAT(Teyrnon @ 19:50 30.06.2013) *
A ja na ten przyk³ad jestem za tym by takich cudów jak ochraniacze pod zbroje unikaæ- Wolin zostawmy wcze¶niakom a bohurt pancernym. Za³o¿eniem walki lekkich by³o jak najmniej wyrzeczeñ wzglêdem historyczno¶ci na rzecz sportu- to nie jest sport tylko zabawa i jak na razie na niez³ym poziomie reko. Im wiêcej ochraniaczy tym mniej samokontroli i uwagi o bezpieczne wyprowadzanie ciosów.to moje zdanie na ten temat smile.gif

Wiem, czego nie widaæ tego nie ¿al - ale równie¿ wola³bym bez tego typu rzeczy jak ochraniacze.
Jako¶ do tej pory nie by³o problemu, nawet ch³opaki od Krzy¶kowych Templarów pomimo tego ¿e lubi± ostr± walkê to walcz± bezpiecznie. I nikt nie u¿ywa ochraniaczy - nie s± u nas potrzebne.
I nigdy do tej pory nie by³o problemu z "uzwglêdnieniem" trafieñ.
21 na 21 - mo¿e tylu nie by³o, ale 15 na 15 ju¿ bywa³o - i to nie raz.
I bêdzie znowu, mo¿e nawet do 20dziestu lekich dobije.

CYTAT
Jestem przeciwnikiem ograniczania ró¿norodno¶ci broni, wszystko to jest kwestia treningu i m±drych zasad.

Ja równie¿. To niedopowiedzialni u¿ytkownicy robi± krzywdê, nie trzymana przez ludzi broñ.
£ukasz z Jury
Hej.

Bardzo mi siê spodoba³a konwencja 21na21 lekkich. Piêknie by to wygl±da³o jakby na polu spotka³y siê takie dwa je¿yki, tylko znowu te w³ócznie... Prawdê mówi±c to nawet nie zalezy od doswiadczenia. Przyk³ad z turnieju u Lubego. Spotka³o siê na polu dwóch naprawdê do¶wiadczonych walcz±cych, niezdziwi³bym siê gdyby bez problemu ka¿dy z nich potrafi³ wygraæ z tarczownikiem w starciu 1na1, a jednak to spotkanie siê skoñczy³o szwami na wardze. Wiêc jak wydac umiêjêtno¶ci te¿ czasami moga zawie¶æ. Teraz mamy tylko wybór: albo zakazaæ z góry wszsytkie drzewcówki (by³oby mi z tego powodu bardzo smutno, mimo ¿e ostatni dosta³em tak± i nie by³o to przyjemne), albo siê pogodziæ ze stratami, ofiarami i bawiæ siê dalej. smile.gif

A jeszcze nie tak dawno, pamiêtam, nie by³ takiego strachu i spiny. Na pierwszy Czersku i drugim bodaj¿e równie¿, niemal po³owa lekkich mia³a w³ócznie i glewie. Co to siê takiego sta³o, ¿e tak je wymiot³o z pola walki? Zapomnia³em, wesz³y zasady walki na trafienia przez co w³ócznie z pozycji klepania po he³mie przeciwnika z drugiej lini wróci³y do swojego pierwotnego zadania, czyli d¼gania. A ¿eby walczyæ drzewcówk± bezpiecznie (ale i tak nie do koñca) trzeba æwiczyæ a wiêkszo¶æ ludzi nie ma gdzie æwiczyæ i z kim wiêc bêdziemy teraz skazani na w³ócznie jako ciekawy dodatek a nie g³ówne danie staræ. smile.gif
M¶ciwoj z Chropacza
Lito¶cie nie ma gdzie æwiczyæ...do æwiczenia drzewcówki potrzebna jest 1 osoba i 1 drzewcówka:) przy odrobinie samozaparcia mo¿na nawet w pokoju, a dla chc±cego nic trudnego. Ja mam pal z oponami, wisz±ce opony i zawieszone ró¿nych rozmiarów deseczki, które staram siê trafiaæ jak siê dobrze rozbujaj± (najmniejsza ma szeroko¶æ 2,5 cm:). Mam nadziejê, ¿e takiech treningów jak u S³awka bêdzie jak najwiêcej, tam to istna szko³a walki drzewcami.
I wybaczcie ale nikt mnie nie przekona do rezygnacji z ochraniacza na zêby, którego nie widaæ - ponownie lito¶ci.
Je¿eli ochraniacz mogê zast±piæ historycznym to zrezygnujê ale na Ru¶ ciê¿ko co¶ za³o¿yæ na kolana a to niestety czêste miejsce trafieñ. Ja mam ju¿ mocno zjechane kolana po 11 latach walki a chcia³bym min. kolejne 11 st±d moje foxy dalej bêdê zak³adaæ ale w gaciach i wysokich butach ich nie widaæ, to jedyny plastik.

Do zobaczenia na polach bitwe. Koniec gadki zapraszam na trening.

PS: A co daje trening to przekona³ siê Pan z glewi± w dzikowcu gdzie zamiast siê po³o¿yæ to wykona³ jakie¶ dziwne ruchy i dopiero siê po³o¿y³ a ja ju¿ wypu¶ci³em cios - zatrzyma³em w³ócznie 20 cm od jego twarzy...ech zla³em siê wtedy potem.
Leifr
" Prawdê mówi±c to nawet nie zalezy od doswiadczenia. Przyk³ad z turnieju u Lubego. Spotka³o siê na polu dwóch naprawdê do¶wiadczonych walcz±cych, niezdziwi³bym siê gdyby bez problemu ka¿dy z nich potrafi³ wygraæ z tarczownikiem w starciu 1na1, a jednak to spotkanie siê skoñczy³o szwami na wardze. Wiêc jak wydac umiêjêtno¶ci te¿ czasami mog± zawie¶æ" Jako ten który te szwy nosi³ powiem tak, przypadek-wypadek, ot sta³o siê,ja tam Lipy nie winiê,incydent jakich wiele,pech.Walka w ka¿dej postaci nigdy nie bêdzie do koñca bezpieczna, jednak ochraniacze pod strojem,które ledwo co widaæ s³u¿± zachowania naszego zdrowia, gdybym mia³ szczêkê mo¿e zmniejszy³oby obra¿enia, historyczno¶æ jest bardzo wa¿na ,ale to zdrowie jest najwa¿niejsze,wszak wiêkszo¶æ widzi to jako hobby,zabawê dla du¿ych ch³opców bigsmile2.gif
Lubomir Aleksandrowicz
Wezwany do tablicy informujê ciê £ukaszu ¿e zamiast tak zwanych niebezpiecznych dunów , powiniene¶ usun±æ nie bezpieczne tarcze . smile.gif Szwy Leifa to konsekwencja uderzenia w³asnej tarczy bigsmile2.gif Wiêc ¿yczê ci powodzenia w konsekwencji usuwania niebezpiecznej broni po tarczy pewnie przyjdzie czas na miecze i inn± niebezpieczn± broñ aniol.gif
Je¶li za¶ chodzi o kontuzje na turnieju wiêkszo¶æ z nich by³o spowodowane dopuszczeniem ciê¿ko zbrojnych do walki w lekkich .I to by³ mój b³±d .
Druga sprawa to ta ¿e XIII tak naprawdê nie trenuje drzewcówki lub trenuje j± ¼le i walczy ni± niebezpiecznie z ma³ymi wyj±tkami ( Tomal np )
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.