Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Turniej Rycerski na Dworze Konrada Mazowieckiego - Zamek w Czersku
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2009
Stron: 1, 2, 3, 4
BoskiMisza
Serdecznie zapraszamy na I turniej XIII wieczny na Zamku w Czersku w dn.
1-2.05. Datowanie: 1186-1280. Organizatorami s±: Dom Kultury w
Czersku oraz osoby ze Smoczej Kompani, znane z organizowania
dotychczasowych turniejów w I³¿y.

Ca³o¶æ bêdzie opiera³a siê na fabule zbudowanej wokó³ sprowadzenia
krzy¿aków do Polski przez Konrada Mazowieckiego.

Planujemy min.:
- rozbudowany turniej pieszy z bardzo atrakcyjnymi nagrodami
- turniej ³uczniczy pe³en emocji oraz adrenaliny
- inscenizacja wieczorna
- pokazy konne
- wystêpy zespo³ów
- oraz wieczorne uczty i hulaki

Zapewniamy wy¿ywienie, s³omê, sanitariaty oraz naprawdê atrakcyjne
nagrody prawdopodobnie podobnych jeszcze nie by³o. Wiêcej informacji wkrótce pojawi siê na stronie internetowej, gdzie
równie¿ bêdzie formularz zg³oszeniowy dla uczestników.

Uwaga!!!
Ze wzglêdu na teren, musimy ograniczyæ liczbê uczestników do 150, max
180 osób, w zwi±zku z czym do¶æ rygorystycznie bêdziemy podchodziæ do
weryfikacji zg³oszeñ. Kolejno¶æ rozpatrywania bêdzie nastêpuj±ca:
- ciê¿kozbrojni
- lekkozbrojni / ³ucznicy
- jasie
W ka¿dej kategorii bêdzie okre¶lona ilo¶æ miejsc i po ich wyczerpaniu
nie bêdzie mo¿na zg³osiæ siê jako np. ja¶.

Oczywi¶cie oprócz tego, nastêpnym czynnikiem decyduj±cym bêdzie
HISTORYCZNO¦Æ! Pragniemy po³o¿yæ bardzo du¿y nacisk na poprawno¶æ
historyczn± stroju, jak równie¿ uzbrojenia. Na I³¿y to ju¿ siê trochê
wymyka³o spod kontroli, ale w Czersku mamy nadziejê przywróciæ do ¿ycia
prê¿nie dzia³aj±c± komisjê historyczn±, od której decyzji nie bêdzie
odwo³ania. W koñcu bawimy siê dla siebie, wiêc sprawmy aby uda³o siê nam
stworzyæ jak najlepszy klimat XIII sto wiecznych realiów.

Wiêcej informacji wkrótce na stronie www.zamekczersk.pl

Serdecznie zapraszamy!!

Pozdrawiam
Misza ze Smoczej
Aubrey
No to piknie. Jak rozumiem formularz zg³oszeniowy bêdzie poprzez strone zamku w czersku ?Tylko ¿e adres to chyba zamekczersk.pl (bez www).
BoskiMisza
Nowa strona ruszy wkrótce. Bêd± na niej informacje o zamku oraz o planowanych imprezach.

Sw± tre¶ci±, bêdzie przypomina³a stronê turniejow± I³¿y - bêd± tam wszelkie niezbêdne informacje dla uczestników jak równie¿ turystów.

Adres to: http://www.zamekczersk.pl/

Pzdr
Misza
Isolda Renard
Witam!
I’m very sorry,but I can’t write in polish.
I’m present Ordo Templi from Minsk,Bialorus. We like fests,which made Smochi. And we want so much take part in this tournament.
But in the last year we had troubles with vises, because Wasek send invitation too late. Can we depent on organisators in speed solutions? We can put our photos on your disposal at any time.
Isolda Renard
Tomal
Najemnicy z Lublina zg³aszaj± swoj± gotowo¶æ w liczbie oko³o 8-10 osób. Mam nadzieje ¿e bêd± podobne pomys³y na urozmaicenie zabawy w stylu Lipowieckich zamkowych harców.
Ksi±¿e Wszebor
Poczet XIII w. i do tego jeszcze mazowieckiego rycerza Gotarda ze S³u¿ewia (postaæ autentyczna) zg³asza siê z rado¶ci±. Draconia zawsze chêtna na Wasze imprezy naszej siostrzanej organizacji.

ps. Jakby nie by³o wielu lepszych chêtnych to zg³aszam siê do komisji.
BoskiMisza
Zapraszamy, zapraszamy!

Draconia i Lublin - zajebi¶cie ¿e bêdziecie.

Igor - w³a¶nie dosta³e¶ ciep³± posadkê w komisji.

Isolda - soon I will send you private message with more informations. I hope that this time you will receive invitations on time.
Kakofonix
Hej,
¶wietny pomys³. Czersk to ogromny potencja³, zupe³nie niewykorzystany turniejowo.
Pozdrawiam, Andrzej
S³awek zTarnowa
Witam!

Nareszcie d³ugo wyczekiwana wiadomo¶æ!!
Spora czê¶æ Gladii Amici ze swoimi pocztami zapewne bêdzie dobijaæ siê o zaproszenia smile.gif.

W zwi±zku z tym nieprzecenionym faktem reaktywacji na innej ziemi idei turnieju trzynastowiecznego realizowanej przez najlepszych w tym polu dzia³ania smile.gif - mam kilka pytañ:

- Ile ze starej I³¿y bêdzie mia³ nowy Czersk?
(np. czy podzia³ na hufce/chor±gwie, itp - bêdzie obowi±zywa³ nadal? itd itd )

- Z tego sformu³owania: --- "Oczywi¶cie oprócz tego, nastêpnym czynnikiem decyduj±cym bêdzie HISTORYCZNO¦Æ!" --- wyp³ywa wniosek, ¿e w wypadku, gdy na szali z jednej strony pojawi siê ¶wietnie historycznie zrobiony cywil a z drugiej strony byle jaki zbrojny ( np. gar typu potwór, ocynk na klacie, z gaciami na wierzchu) to pierwszeñstwo nadal bêdzie mia³ zbrojny?
Przepraszam za to pytanie, ale...po prostu lubiê dwuznaczno¶ci mieæ .."zjednoznacznione":)

a ogólnie ta wiadomo¶æ o turnieju w Czersku rozwia³a ¿a³obê po udanym pocz±tku sezonu 09:)

Pozdrawiam mocno i czekam na f. zg³.

PS. Wasek...jak tam mój he³m i monety?
BoskiMisza
Napewno bêdzie podzia³ na hufce lub chor±gwie. Szczegó³y podamy wkrótce po dopracowaniu strony fabularnej turnieju.

Co do historyczno¶ci - niestety jest to te¿ w jakims stopniu ocena obiektywna. Super zrobiony cywil bêdzie milej widziany od mrocznego wojownika chaosu, ale juz np ten sam cywil mo¿e straciæ miejsce na rzecz poprawnie zrobionego lekkozbrojnego. Wszystko zale¿y od tego czy nie zabraknie miejsc w formularzu zg³oszeniowym dla "Jasiów".

Chcemy unikn±æ sytuacji jaka mia³a momentami miejsce na I³¿y - na jednego walcz±cego przypada³o 5 jasiów, którzy w dodatku najbardziej narzekali na warunki.
S³awek zTarnowa
Dziêki za wyja¶nienie sprawy. My¶lê, ¿e to interesowa³o nie tylko mnie. Tak postawiona sytuacja w kwestii relatywno¶ci dopuszczania zg³oszeñ jest uczciwa. Wiadomo, to nie jest zamkniêta impreza, gdzie mo¿na siê roztkliwiaæ nad rodzajem ceramiki czy ilo¶ci± lnu w lnie na poszyciu namiotu:) Obok historii na takim turnieju musi byæ te¿ atrakcyjnie dla turystów, inaczej sponsorzy siê wytrac± i wszyscy to rozumiej±...
"Jasie" wobec tego powinni w wiêkszej liczbie pomy¶leæ te¿ o oporz±dzeniu lekkozbrojnego, ¿eby móc wesprzeæ organizatorów obecno¶ci± czynn± podczas inscenizacji i aby organizatorzy nie musieli dokonywaæ trudnych wyborów przed turniejem crazy.gif .

Super, ¿e zachowujecie hufce - to pozwoli d±¿yæ do historyczno¶ci "mimo wszystko i turystów", tak jak to by³o widoczne w ostatnich latach na I³¿y. Byæ mo¿e w Czersku jeszcze siê to rozwinie ...smile.gif
Rafal BRZM
Witam.

Je¶li nas zechcecie to Bractwo Rycerskie Ziemi Miechwowskiej z przyjemno¶ci± zasili szeregi hufca Ma³opolskiego w liczbie 8-10szt.
Psalm
1 - Tomal przys³a³ mi linka do tematu i wpisalem posta - nie zauwa¿y³em, ¿e by³em na jego koncie. Zatem proszê powy¿szy post usun±æ (Tomal te¿ pewnie prosi).

2 - No i oficjalnie - z wielk± chêci± pojawimy siê w Czersku w liczbie ok. 4-5 osób. Misza i reszta, gratulujê przeniesienia imprezy do Czerska gdzie jest i bli¿ej i mo¿e fajniej icon_wink.gif

pozdr.
Psalm
Libu¹e
i gratuluje udanej wspolpracy z osrodkiem kultury ;)

(nie mam polskich znakow)
Marek Hilgendorf
Wujek Amor ze swoj± objazdow± kuchni± wprasza siê tradycyjnie (jubileuszowy 10 raz na Wasz± imprezê!!!), tym razem jako ciê¿kozbrojny (choæ nie po rycersku, to nitowanka bêdzie) plus kucharz-truciciel.
Anuszka
tez bym chcia³a - i to bardzo tracker.gif happy.gif
claymor
Z przyjemno¶ci± przybêdê na Czersk smile.gif Cieszy oj cieszy surowa komisja i daje nadzieje na udan± imprezê smile.gif
Mo¶ka
mi równie¿ by³abym niezwykle szczê¶liwa mog±c siê w Czersku pojawiæ. Mam nadziejê, ¿e miejsca na jasiow± nie zabraknie szczerba.gif

swoj± drog± okrutny jest fakt, ¿e jako kobieta, chc±c nie chc±c, jasiem pozostanê...

PS. Nie trzeba dodawaæ, jak bardzo siê cieszê, ¿e impresy smoczej nie zniknê³y z kalendarium smile.gif
Kakofonix
CYTAT(Mo¶ka @ 23:37 16.02.2009) *
(...)
swoj± drog± okrutny jest fakt, ¿e jako kobieta, chc±c nie chc±c, jasiem pozostanê...

Hej!
najwa¿niejsze uwierzyæ w swe mo¿liwo¶ci, a potem to juz z górki:

Jeszcze z dziewczyny by³a nie wyros³a,

A ju¿ szalone konie obje¿d¿a³a,

Kopij± w rêku, miecz u boku nios³a,

£uk têgi dziewcz± rêk± wyci±ga³a.

A je¶li w lasy na ³ów kiedy posz³a,

Nieraz siê ze lwy mê¿nie ugania³a

I kiedy w lesiech g³uchych mieszkiwa³a,

Mê¿em siê ¼wierzom - ludziom ¼wierzem zda³a.

smile.gif

Pozdrawiam, Andrzej
Mo¶ka
CYTAT(Kakofonix @ 19:39 17.02.2009) *
Mê¿em siê ¼wierzom - ludziom ¼wierzem zda³a.

i to w³a¶nie problem, ¿e zwierza z siebie robiæ nie chcê ;)

ale to ju¿ taki ma³y offtop (mea culpa)
Wilkomir
Witam!

A co z obozem dla rzemie¶lników?
Bo paru by Nas pewnie przyjecha³o, aby dope³niæ klimat ¶redniowiecznego obozowiska szczerba.gif

Pozdrawiam
Joanna
Witam

Kompania z Bia³egostoku te¿ siê chêtnie pojawi w liczbie 1+2 smile.gif. Zw³aszcza, ¿e ju¿ wiemy jak ciekawie mo¿e byæ w Czersku smile.gif.

pozdrówka
madrath
Hej,

Na razie ekipa robi±ca imprezê ma 'ferie' bigsmile2.gif , tak wiêc update'u spodziewajcie siê raczej po najbli¿szym poniedzia³ku. Je¿eli chodzi o to co siê dzieje, to mamy potwierdzenie finansowania, wiêc impreza jest i tyle na razie potwierdzamy heh.

Co do reszty to do³o¿ymy starañ aby by³o dobrze... my¶lê, ¿e osoby które przejd± przez sito devil.gif bêd± zadowolone.

Kawaleryjskie pozdro z zasypanych ¶niegiem Mazur szczerba.gif

m.
BoskiMisza
Witam po przerwie,

Nie mia³em dostêpu do internetu, st±d brak odpowiedzi. Tak na szybko kilka odpowiedzi:
- przewidujemy wioske rzemie¶lnicz± ale jeszcze nie mamy sprecyzowanych szczegó³ów jak ma to wygl±daæ. Ze wzglêdu na rozmiar - jak zwykle - liczba miejsc ograniczona. W formularzu bêdzie dodatkowa zak³adka - rzemie¶lnicy. Szczegó³y wkrótce na stronie
- co do Pañ - serdecznie zapraszamy Panie na nasz± imprezê. Jednak te¿ bêdziemy musieli jako¶ zadbaæ o proporcje pomiêdzy wszystkimi grupami. Prawdopodobnie ustalimy jakis limit Pañ na ka¿dy hufiec.

UWAGA!
Zarówno my jak i pewnie wielu innych organizatorów turniejów, jest bardzo otwarta na jakiekolwiek inicjatywy Pañ. Je¿eli jaka¶ dama ma propozycjê konkurencji sprawno¶ciowych dla niewiast, warsztatów hafciarskich, pokazów gotowania, lepienia garnków czy czegokolwiek, to napewno znajdzie siê to w ramówce turnieju.

Dodatkowo Panie mog± braæ udzia³ w turnieju ³uczniczym i to te¿ je nobilituje w kolejno¶ci zg³oszeñ.

Mam nadziejê, ¿e w przeci±gu 2 - 3 tygodni powinna ruszyæ strona, gdzie bêdzie wiêcej informacji dla uczestników oraz w po³owie marca ruszy formularz zg³oszeniowy.

Wiêcej informacji wkrótce

Pozdrawiam
Misza

Isolda Renard
BoskiMisza, we can present a medieval puppet theatre. If some of polish friends can help with translate from russian to polish.
And we have about 10 persons who will fight in good armour.
Where you will publish forms for participantы of festival?
if you need my email - write on cheeffa@mail.ru.

Is anyone can help me to find girl Marta,which was obligatory on the each fest on Ilza? She speek russian very well. I have a foto if my description not enough clear icon_rolleyes.gif
Libu¹e
A jak zostanie rozwi±zany problem komunikacji miêdzy Gór± Kalwari± a Czerskiem?jeden autobus dziennie to trochê ma³o
KhaToo
Jupiii, bêdzie wiocha rzemie¶lnicza:)

Pszczyna w sta³ym sk³adzie 3 sztuki w tym jedna, ulubiona przez wszystkich bia³og³owa oraz nieodzowny kramik z duperelkam zg³asza chêæ przybycia. W tym roku ruszamy tak¿e z produkcj± odzie¿y, a je¶li uda siê zorganizowaæ transport samochodowy to zabierzemy równierz odrobinê warsztatu rzemie¶lniczego, wiêc mamy nadziejê, ¿e mimo braku zbrojnych uda siê nam za³apaæ na imprezê.

Czy w inscenizacji planowany jest udzia³ ³uczników-pacynkarzy?
Ania ¯uk
CYTAT(Libu¹e @ 12:21 24.02.2009) *
A jak zostanie rozwi±zany problem komunikacji miêdzy Gór± Kalwari± a Czerskiem?jeden autobus dziennie to trochê ma³o

Zapytaæ google?
http://pks.czersk.rozklad.jazdy.e-podrozni...jazdy/64093.pks
albo poszukaæ po³±czenia http://pks.czersk.warszawa.e-podroznik.pl/...54041/64093.pks autobusy do Czerska je¿d¿± z Dworca Po³udniowego, czyli jak to teraz nazywaj± z pêtli przy stacji metra Wilanowska.
£azarz
Salve Fratres!

Jednak Wasku robisz impre smile.gif , tak jak obieca³em Kwas Chlebowy czeka na ciebie. je¿eli bêdzie Hufiec Zakonny tak jak to by³o do tej pory na I³¿y to z chêci± tr±d wesprze braciszka Wróbelka. U nas sprawa prosta - nie mamy Ja¶ków - wszyscy walcz±.

Pozdrawiam Grzegorz
Boleslavius
Autobusy z Wwy (z Wilanowskiej oraz z dworca Wwa Zach., zarówno prywatne, jak i PKS Warszawa, PKS Piaseczno i inne) do Góry Kalwarii je¿d¿± w miarê czêsto ale i tak zazwyczaj s± totalnie zapchane, wiêc nie polecam, chyba ¿e kto¶ nie ma wyboru.
BoskiMisza
Planujemy na szybko wymusiæ oddzielne po³±czenia kolejowe z Czerskiem w Centrali PKP i prowadzimy negocjacje z wojewod± mazowieckim odno¶nie szybkiego wytyczenia obwodnicy, aby u³atwiæ dojazd na zamek...

Nie dajmy siê zwariowaæ - warunki s± jakie s± i pewnych rzeczy nie przeskoczymy. Imprezê wspó³organizuje Dom Kultury w Czersku i je¿eli jakie¶ rzeczy uda siê nam usprawniæ, czyli uzasadniæ konieczno¶æ dodania dodatkowego autobusu - to do³o¿ymy starañ aby odpowiednie w³adze wyrazi³y zgodê.

Jednak wydaje mi siê, ¿e na chwilê obecn± problem autobusu nie jest najbardziej pal±cy i kto bêdzie chcia³ dotrzeæ, to i tak dojedzie.
Libu¹e
pyta³am o po³±czenia miêdzy Gór± Kalwari± a Czerskiem a nie Warszaw± a Gór± Kalwari±. Mo¿na np na piechotê 3 km...
madrath
Dojazd jest na pewno lepszy ni¿ do I³¿y. Tak jak raczy³ JW Boski Misza napisaæ - kto bêdzie chcia³ to dojedzie.

Co do ilo¶ci osób, bo widzê po waszych deklaracjach ¿e jest bardzo du¿o chêtnych, to niestety nie gwarantujemy miejsca wszystkim. Jest to nasza pierwsza impreza w Czersku i traktujemy j± trochê jako beta-testy tego co da siê tam zrobiæ.

Tak wiêc nie chcê Was martwiæ, ale ilo¶æ osób jak± okre¶lili¶my i jeszcze doprecyzujemy bêdzie ograniczona i nie bêdzie mo¿liwo¶ci jej powiêkszenia.

Pozdr.

M.

P.S.
To nie Wasek decyduje o tym kto bêdzie na imprezie szczerba.gif a nasz kolega Nowy-Lepszy Prezes Boski Misza zwany Krótkim lub Be³kotliwym. Tak wiêc ¿adnym kwasem sobie miejsca nie kupicie devil.gif
£azarz
Salve Fratres!

madrath - rozumiem aluzje wóda ju¿ siê mrozi dla Miszy bigsmile2.gif najlepiej bêdzie jak zaniesie j± nasz Miszka ten ze zdjêcia Artura http://www.bagrit.pl/galeria/galeria.php?g...ia_24&lg=pl , napisz lepiej czy bêdzie Hufiec Zakonny? Zg³oszenia do Wróbelka czy bezpo¶rednio do Miszy?

Pozdrawiam Grzegorz
£osiu
Привет Isolda - это я, Марта.

Очень приятно, что ты меня помнишь (я не ошибаюсь, да? мы встретились на Ильже два года тому назад? или, у меня ещё не было возможности познакомиться с тобой?)

чем могу помочь? что надо сделать? пиши, пожалуйста, здесь на форум или шли мне личное сообщение.

М ;].
Mario_HH
£o¶ku opêta³o Ciê? piszesz w innych jêzykach...
niektórzy ich nie znaj±smile.gif
pzdr
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Dentysta tego nie zrobil, wiec ja za niego zglaszam trzynastkowa piechote w osobie swojej, Dentysty, Kokosza i Krzyska (plus ew. innych, ktorych doprecyzuje Dentysta).

Pozdrawiam i bardzi sie ciesze, bo Czersk to zamek dobrze mi znany.
Szkot
Jam te¿ chêtny na przyjazd (ósmy raz!), razem z 2osobowym zastêpem ³uczników smile.gif
Dentysta
[quote name='Bryan' date='15:53 27.02.2009' post='239206']
Dentysta tego nie zrobil, wiec ja za niego zglaszam trzynastkowa piechote w osobie swojej, Dentysty, Kokosza i Krzyska (plus ew. innych, ktorych doprecyzuje Dentysta).

...w³a¶nie, sam bym lepiej nie napisa³!
Pozdrawiam
Dentysta
claymor
Ciekaw jestem pokazów konnych zw³aszcza ¿e dziedziniec zamku w czersku jest mniej wiêcej wielko¶ci terenu na którym by³o obozowisko na I³¿y a tym razem musi siê tam zmie¶ciæ obozowisko publika i pewnie jaka¶ scena ... Ale turnieju wyczekuje jak deszczu na pustyni:P
Martin
Ja tylko siebie skromnie zg³oszê, jako ciê¿kozbrojnego do turniejów pieszych wszelakich, byæ mo¿e z osob± towarzysz±c±, je¶li szacowne komisje zezwol±...
D¿astin
Zg³aszam siê równie¿, jako ³uczniczka i prawdopodobnie jedyna osoba z calatravy :P
Wasek
Witam

Powoli majowa impreza nabiera kszta³tu.
Planujemy by uczestnicy, którzy przyjad± nie tylko na piwko ale równie¿ po to by powalczyæ i pobawiæ siê, tworzyli 10-12 osobowe dru¿yny. Wtedy wszyscy cz³onkowie jedne dru¿yny mogliby zbieraæ punkty w poszczególnych konkurencjach; poczynaj±c od turniejów a koñcz±c na plebeju. Ka¿da konkurencja bêdzie mia³a oczywi¶cie swojego zwyciêzcê, ale najwa¿niejsz± nagrodê otrzyma dru¿yna, która uzbiera najwiêcej punktów. Niestety z przyczyn obiektywnych nie bêdziemy mogli do punktacji doliczaæ Turnieju Konnego, bo uwa¿amy, ¿e bêdzie to troszeczkê niesprawiedliwe i mog³yby pojawiæ siê g³osy, ¿e faworyzujemy jedn± z ekip smile.gif Choæ jak znajdziemy potê¿nego sponsora regu³y mog± siê zmieniæ, ale na pewno bêdzie o tym wcze¶niej info bigsmile2.gif

Zasady tworze ja, wiêc bêdziecie musieli uzbroiæ siê w cierpliwo¶æ, bo ca³y czas my¶lê jak u³o¿yæ je tak, ¿eby nikogo nie faworyzowaæ. Mam nadziejê, ¿e do koñca tygodnia uda mi siê dokoñczyæ wszystkie regulaminy.
Jednocze¶nie zwracamy siê z pro¶b± o ciekawe pomys³y na turnieje bojowe. Jeszcze mamy trochê czasu dlatego proszê o sugestie, ale w miarê szybko.

Pozdrawiam
Wasek
Gunnila
Je¿, Je¿owa i Je¿±tko zg³aszaj± sie w pe³nej gotowo¶ci.
Je¿±tko wyposa¿ona na bitwe cie¿kozbrojnych, rodzice tylko ³uki ;P
Jendrzej
Witam
Dru¿yna £ucznicza ,,Hultaje i Swawolnicy" zg³aszaj± chêc przybycia troje ³uczników , wszyscy troje do turnieju ³uczniczego
P.S.
Namiot rozstawie tylko po to ¿eby w nim trzymac graty na noc i tak bêdê musia³ wrócic ta ¿e jak kto¶ z beznamiotowców chcia³by nocowac to nie ma problemu
Pozdrawiam
BoskiMisza
Witam serdecznie

Bardzo dziêkujemy za wszystkie dekalaracje! Ju¿ wkrótce pojawi siê formularz zg³oszeniowy.

W tym tygodniu na pewno pojawi± sie dokladniejsze informacje odno¶nie hufcy, mo¿liwo¶ci wcze¶niejszego przyjazdu oraz wiêcej szczegó³ów o samych turniejach.

Pozdrawiam
Misza
Psalm
Z niecierpliwo¶ci± czekamy Miszo :-)
claymor
No to zacznie siê wy¶cig :P
Pawe³
Ja te¿ siê chêtnie pojawiê wraz z moja Pani±.
Dentysta, je¶li pozwolisz chêtnie siê do³±czê do waszej piechociarskiej kompanii smile.gif
Tomal
A propos piechoty, Dentysta nic nie wspomina³ to mo¿e ja zasugeruje jakie¶ manewry piechoty, tak jak na I³¿y ostatnio?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.