Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Czarna lista"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
Ania ¯uk
Moje zdanie jest na "nie", znaj±c ludzk± naturê mogê siê za³o¿yæ ¿e na listê trafi± ludzie przypadkowi. I to nie koniecznie z powodu z³ej woli, czy interpersonalnych rozgrywek- czêsto jest tak, ¿e ilu ¶waidków tyle wersji. Czêsto te¿ nie wiadomo, kto z jakiego jest bractwa. W zesz³ym roku na Gniewie, na Vivat Vasa, Lorice zarzucano, ¿e ludzie od nas siekli szablami przez dziury w ogrodzeniu nieuzbrojonych obroñców. I fajnie, tylko ¿e szabl± walczy³ u nas jeden kole¶, co, rozmno¿y³ siê cudownie przez p±czkowanie????
Poza tym wypadek przy pracy mo¿e zdarzyæ siê ka¿demu, a to, ¿e kto¶ zosta³ trafiony, czêsto mo¿e byæ jego win±, a nie atakuj±cego. ¬le postawiona zas³ona mo¿e ¶ci±gn±æ cios na twarz (tu mówiê o XVII wieku), wiem, bo sama ucz±c siê walczyæ szpad± odstawia³am takie kwiatki.
A powo³ywanie s±dów, komisji... po pierwsze zajmuje to co nieco czasu, a po drugie nie wiem, czy osoba zajmuj±ca siê weryfikacj± zarzutów nie bêdzie pos±dzana o stronniczo¶æ, czy kierowanie siê uprzedzeniami. Niestety.
Ptack
ta czarna lista kojarzy mi siê z Trybuna³em tych debili z Dru¿yny Rycerskij Zamku Królewskiwgo w Checinach (pozdr Czaru¶). Alex, pamiêtasz cudowne czasy TRYBUNA£U?!?!?!?!?!?!!??!!?!?!?

têpaki
Danesz
Czo³em !!!
Pomys³ prowadzenia czarnej listy byæ mo¿e nie jest z³y, ale raczej pozbawiony praktycznych przes³anek. Przecie¿ rymcerze znaj±cy oszo³omów zachowuj±cych siê kontrowersyjnie wiedz± ¿e nale¿y ich unikaæ ( lub te¿ laæ ich na rympa³ ), a ludzikom którym one persony s± obce, nic nie powie imiê i nazwisko Entek Iksiñski z chor±gwi ¦w Bucefa³a from Kozia Wólka, gdy¿ nawet nie bardzo bêd± wiedzieli jak ów delikwent wygl±da...
pozdrowienia
de la Cabane
Hallo smile.gif

Na jednym z Grunwaldów wiele lat temu smile.gif by³em ¶wiadkiem weryfikacji m³odego Bractwa przed dopuszczeniem do Bitwy przez Hetmana i Miecznika. Ch³opcy machali chwilê na paginach a potem t³ukli siê malowniczo miêdzy sob±. Obaj przetrwali starcie wiêc zostali dopuszczeni do udzia³u w inscenizacji szczerba.gif Byæ mo¿e warto powo³aæ komisjê która np. na najbli¿szym Grunwie przetestuje walcz±cych, ci którzy nie przejd± trafiaj± na Listê Uczetników Nieakredytowanych (w kolorze ciemnoszarym) do czasu zdania egzaminu. Przy okazji mo¿na te¿ wskazaæ osoby które rozrabia³y w ostatniej bitwie, ale by³bym za tym aby ¶wiadków takiego zdarzenia by³o przynajmniej piêciu, a jednym z nich powinien byæ Justycjarjusz. Sprawê u³atwi³by monitoring bitew !
Tomaszek
proponujê jeszcze nadawaæ pasy rycerskie w ró¿nym kolorze i zrobiæ pierwsze na ¶wiecie rycerskie karate...

³ahahaha... ale jazda...

przecie¿ nie jest zbyt trudnym do wymy¶lenia ¿e w przypadku takiego rodzaju zabawy jak szeroko rozumiane "rycerstwo" chodzi g³ownie o rozrywkê - si³± rzeczy podpada to pod rekreacjê ruchow± - obowi±zuje wiêc zasada "pierwszego sparzenia siê" - kto jest durniem i wali bez opamiêtania " DRUGI RAZ " siê z "nami" nie bawi...
jakiekolwiek weryfikacje PRZED imprez± moga okazaæ siê b.b.b. trudne i powodowaæ bêd± dryfowanie ca³êj tej zabawy w kierunku zgubnych raf absurdu...

papa
de la Cabane
No ten pomys³ ze stopniami zaawansowania jest ca³kiem niez³y ! Mo¿na by nadawæ jakie¶ stopnie oznaczane np przez emblemat na tarczy, np jakies lwy koniczynki itp, albo jakies widoczne symbole ostrzegaj±ce przed osobnikiem agresywnym np Czaszka Trupia bum.gif Osobników z Czachami mo¿naby grupowaæ w specjalne komanda i kierowaæ takowe przeciw sobie devil.gif Ci co pozostan± otrzymuj± kolejn± Czachê itd. crazy.gif

Pozdrawiam
godfrid
Baron Gilles de la Cabaneaux s³usznie prawi, piwa mu nalaæ. szczerba.gif
Tak tak Panie i Panowie mili, jest to wielki problem, owo wyszkolenie, ale ja chcia³bym zwruciæ uwagê na inn± przykr± przypad³o¶æ bitew/inscenizacji.
Mianowicie tzw. pomroczno¶c jasn±. crazy.gif
Tak, tak po wielokroæ by³em ¶wiadkiem, icon_cool.gif jak w stanie owej pomoroczno¶ci rozmaici obywatele z orê¿em stanowili wielkie zagro¿enie dla otoczenia.
Chcia³bym wiêc zaproponowaæ badania alkomatem przed bitw± wszystkich uczestników, a tych co zostan± przy³apani wpisywaæ na liste no np. br±zow±. wszak czarna lista mo¿e mieæ podlisty z podzia³em na kategorie.
Je¶li by³by to rycerz pasowany to tak jak Rabin icon_wink.gif Tomaszek sugeruje proponujê degradacjê koloru pasa o jeden w dó³ mad.gif cool.gif hehehe.gif hehehe.gif
My¶le, ¿e takie publiczne napiêtnowanie bêdzie najlepszym przyk³±dem dla innych.
Co do niepasowanych to winni oni nosiæ szarfy w odpowiednim dla wykroczenia kolorze. Ponadto podczas imprez trzy razy dziennie winni siê meldowaæ do sprawdzenia tychrze pasów/szarf u osoby nadzoruj±cej przestrzeganie "prawa czarnej listy". king.gif

IMHO taki w³a¶nie postulat sk³adam i uwa¿am, ¿e jest nadwyraz s³uszny, potrzebny i konieczny do szczê¶cia i samorozwoju ¶wiadomo¶ci bycia uczestnikiem RR.

Choæ widzê jego mankament, jest nietolerancyjny odnosi siê g³ównie do mê¿czyzn, st±d kobiety mog± czuæ siê pokrzywdzone/dyskryminowane, no ale ten problem pozostawiam wam do rozwi±zania drogie Panie.

pozdrawiam,
czuj czuj czuwaj

GdG
Tomaszek
tia... ale kolorowe pasy rycerskie by³yby najlepsze...
wiadomo; czarny - najwiêksi zabójcy i demony mroku, i tak dalej w dó³ - kolorkami od najciemniejszego... ju¿ czekam, kiedy pojawi siê pomys³ za³o¿enia innych federacji (inne kolorki/kolejno¶æ pasów)... padnê ze ¶miechu zaraz chyba... nie - ju¿ pad³em...

aha - i dla ¶cis³o¶ci; nigdzie nic nie proponowa³em - zw³±szcza degradacji "koloru"... jakby nikt nie zauwazy³ to by³a inicjatywa prze¶miewcza... cool.gif

a osobników pod wp³ywem alkoholu proponujê wpuszczaæ bez ograniczeñ - przecie¿ to jest turbohistoryczne - tylko powinni mieæ na he³mie "koguta" - najlepiej w kolorze czerwonym i/lub niebieskim... do tego ¼ród³o ci±g³ego, modulowanego sygna³u d¼wiekowego i wszystko gra... kto chce ten sie bije (za "skasowanie" pijaka - dwie czaszki, lub bezproblemowy awans o jeden pas)...

ale mrok...

¿egnam graj±c na skrzypkach na dachu... (skrzyp skrzyp skrzyp)
godfrid
szczerba.gif Podoba mi siê inicjatywa z degradacj± kolorów, podobnie jak i inicjatywa insygniów, czaszki jednak s± zbyt mroczne i szatanistyczne devil.gif wiêc wielu mog³oby wrêcz o nie zabiegaæ, proponujê zatem kolorowe skarpetki. Osobnicy chodz±cy z kolorowymi skarpetkami bêd± ³±czyæ przyjemne z po¿ytecznym. ass.gif Czyli bêd± ponosiæ karê za sw± mroczno¶æ, a zarazem bêd± orêdownikami w s³usznej sprawie tolerancji wobec mniejszosci seksualnych, mo¿e nawet Pani ministra Jaruga-Nowacka finansowo wspomo¿e t± akcjê? Kto wie? cool.gif
wiedzmak
skarpetki to nie, owijacze !!!
de la Cabane
CYTAT(godfrid)
czaszki jednak s± zbyt mroczne i szatanistyczne devil.gif wiêc wielu mog³oby wrêcz o nie zabiegaæ, proponujê zatem kolorowe skarpetki

Ale skarpetki nie s± historyczne, mog³oby to zamkn±æ oszo³omom drogê na imprezê co zmniejszy³oby ich hañbê i cierpienie devil.gif . Zamiast tego proponowa³bym drukowaæ ich podobizny w "Gazecie Rycerskiej", oczywi¶cie bez nazwisk (ochrona danych osobowych crazy.gif ) oraz utworzyæ na podobieñ¶two "Z³otej Xiêgi Rycerstwa RP" xiêgê mroku zawieraj±cej wspó³czynniki oszo³omów bum.gif . Trochê niebezpieczne bo po jakim¶ czsie powsta³aby pewnie Antykapitu³± z Antyhetmanem- Oszo³omem na czele niewpuszczj±ca Rycerzy Dobra na swe szalone imprezy pe³ne mordu krwi i flaków ! B±d¼my ostro¿ni, zanim powstanie lista - najpierw komisja weryfikuj±ca !!!
godfrid
CYTAT(de la Cabane)
Ale skarpetki nie s± historyczne, mog³oby to zamkn±æ oszo³omom drogê na imprezê co zmniejszy³oby ich hañbê i cierpienie devil.gif

Ale¿ w³±¶nie o to chodz Baroniei, ale inaczej, nie ¿e na imprezê nie wolno jechaæ ale wrêcz trzeba, có¿ za obciach na histroycznej imprezie w skarpetkach i to kolorowych, wszyscy takiego bêd± wytykaæ palcami, oraz robiæ miny wieloznaczne. crazy.gif

Tak, a na dodatek, aby kara zosta³a zniesiona, skarpeciarz z listy musia³by wzi±æ udzia³ w sezonie w co najmniej 5 imprezach historycznych, w wypadku niedotrzymania terminów, kara zostaje zawieszona po wzieciu udzia³u w conajmniej, no mo¿e zaproponujê na pocz±tek 44 imprezy, niekoniecznie historyczne, ale z obecno¶ci± przedstawicieli Czarnej Rady Czarnej Listy.

Cieszy mnie, ¿e ta idea siê rozkrêca, napawa me s³abej wiary serce wielkim optymizmem co do powodzenia tej inicjatywy, z tej racji wybaczcie ¿e od pocz±tku, nie poczu³em tego ducha jaki wam przy¶wieca³, ach s³aba ma wiara, s³aba face4.gif

Ahoj,

godfrid
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Wracaj±c chwilowo do rzeczywisto¶ci smile.gif

CYTAT(Nurglitch)
Zamieszczenie w sieci listy osób niestabilnych, bêd±cych zagro¿eniem dla innych mo¿e byæ faktycznie podstaw± do wniesienia pozwu o ochronê dóbr osobistych. Rzecz w tym, ¿e nikt oczywi¶cie nie wniesie, nikomu nie bêdzie siê chcia³o zamra¿aæ najpierw wadium na kilka lat, bez odsetek, a potem czekaæ te trzy-cztery lata a¿ sêdzinie ³askawie zechce siê wzi±æ do pracy. Wiêc prawdopodobieñstwo za³atwiania sporów personalnych i narobienia totalnego gówna, pomieszanego z wojenk± jest bardzo du¿e - ¿yjemy w Polsce.

Wydaje mi siê, ¿e wystarczy doniesienie do prokuratury o pope³nienu przestêpstwa, ¿eby "zem¶ciæ" siê na administratorze listy. Chyba, ¿e komu¶ zale¿y jeszcze na odszkodowaniu, itp.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Krisu
Skarpetki, znaczki na tarczach, koguty...ch³opaki, a mo¿e zrubmy listê bia³± (niebiesk±?, ru¿ow±?) i bêdziemy na niej umieszczaæ tych spo¶ród braci, któ¿y wybijaj± siê na tle otoczenia cnotami, zasadami ferplej itp...zapraszani by byli w pierwszej kolejno¶ci, obsypywani kwiatami...
...Ludzie jakiekolwiek znaczenie "oszo³omów" mo¿e byæ tylko powodem do ich dumy:

-Popatrzcie jaki jestem straszny, a te wszystkie leszcze siê mnie boj±...

...Gdzie tu sens? W Polsze RR sta³ siê tak rozpowszechniony, ¿e niemal co miasto to bractwo (nie wspominaj±c tych wiêkszych miast gdzie bractw jak mrówków), a jak sie niepodoba to s± jeszcze czechy, ruskie czy skandynawia.

Chcecie globalizacji czy co?

Je¶li s± jakie¶ ludzie upieraj±ce siê listy to rubcie, nie wiem: Czarne listy imprezowe np. Grunwaldzk± czy Woliñsk±, a to i tak bez sêsu bo jak kolo wie, ¿e go gdzie¶ nie lubi± to tam nie je¼dzi. Wybur ma ogromny. W sezonie nie ma ³ikendu ¿eby nie by³o imprezy.

A tak mo¿e sie zda¿yæ, ze jakie¶ sztywniaki stwierdz±, ¿e ten a ten kolo to "z³y rycerz" i wpisz± na listê. Odetn± mu wtedy dostêp nie tylko do swojej ale do kilku imprez, a np. tylko dlatego, ¿e kole¶ by³ od nich lepszy i im wklepa³ (czy nie za mroczny to scenariusz?!?)

Pozdrawiam.
godfrid
CYTAT(Krisu)
...Gdzie tu sens?  
Pozdrawiam.

GDSZIE TU SENS????
gdzie tu sens??
gdzie tu sens?

jak to gdzie

Ot po prostu, nieprawd± jest, ¿e wp³yw wybuchów wulkanicznych wywiera wp³yw na rozrodczo¶æ czerwonych mrówek.

Ot i ca³y sens.
de la Cabane
Hallo !

Listy imprezowe mog± byæ - nale¿y bezwzglêdnie wprowadziæ i ustaliæ wspó³czynnik gro¿no¶ci demonicznego wystêpku - np wybicie oka na Grunwaldzie - waga wystêpku 20 itp, potem bêdzie mo¿na scaliæ liisty Imprezowe w Globalñy Spis Oszo³omów !!! POdobnie na ró¿ow± listê bêdzie mo¿na trafiæ np za³adne skarpetki (kolorowe)

heart.gif
Krisu
Hi.

Godfrid wielkie dziêki, ¿e¶ mnie u¶wiadomi³ dot±d ¿y³em w totalnej niewiedzy (je¶li chodzi o mrówki szczerba.gif ).

Panie de la Cabane za³u¿my fundusz i ze zgromadzonych ¶rodków zasponsorujmy system sêdziowski gromadz±cy te punkty, a sêdziom daæ laptopy (co by na bie¿±co ³±czyli siê z sieci± i te punkty dopisywali) i alkomaty (co by¶my im mogli nadmuchaæ).

HA£WA GLOBALIZACJI!!!!

Pozdrawiam.
AleX
AAHHAHAHAHHAHAHAH LOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLL zabijacieee ;DDDDD

zglaszam sie pierwszy na czarny pas z 8 czaszkami ,100 pktow karnych, do tego jaskrawozielone skarpety i znak ostrzegawczy - pijak, hazardzista i cpacz ;DDD

rzadzicie ;DD

[wlasnie, beda specjalne trybunaly ??]
de la Cabane
NONONONONO!!! Na czarny pas z czachami to trzeba sobie zasluzyc !!!! anger.gif Zacznij od skarpetek lepiej , a potem zobaczymy bum.gif Trybuna³ jaki¶ by siê tak¿e przyda³ , oczywi¶cie automatycznie posadzi³bym w nim ludzi najbardziej zas³u¿ónych dla RR na namiestników prowincji Kapitu³y itp. heart.gif

Buziaki
Krisu
Sire!

Znaczy sie do komisyji takowej to tych zas³u¿onych "oszo³omów" czy tych z listy ru¿owej?
shocked.gif
de la Cabane
Tych z ró¿owej oczywi¶cie .... i to najlepiej herbowych king.gif
godfrid
No i jest piêknie, no i cieszy mnie bardzo zapa³ kolegów, tak trzymaæ. CZUJ CZUJ CZUWAJ

Alex, niestety ale na takie frykasy to trzeba bêdzie zas³u¿yæ, bez dwóch uciêtych palców i dwóch, no nich bêdzie pó³tora ga³ek ocznych wyd³ubanych to nie mamy co zaczynaæ rozmowy devil.gif
No i pamiêtaj o jednym kolegium i dwóch uwiecznionych przy pomocy technik audiowizualnych "fina³ów" rycerskich imprez z Tob± jako schodz±c± gwiazd± bum.gif

Laptopy dla komisji s± konieczne to fakt, do laptopów winny zostaæ do³±czone komórki z ³±czem podczerwieni, no bez szaleñstw niech bêdzie Nokia 6210. Oczywi¶cie jest to konieczne by czarna lista by³a na bierz±co aktualizowana, tylko wtedy to przedsiêwziecie bedzie mia³o sens.

Ja bym jednak zaczo³ od skarpetek, pozwoli nam to wyst±piæ do Pani Ministry o dofinansowanie naszej akcji, promuj±cej ekologiczny styl zycia. No chêtni do udzielania wsparcia moralnego i finansowego cz³onkom czarnej komisji mile widziani.

No dobra, ale do rzeczy. zróbmy to poprawnie, ja zostaje przwoednicz±cym, Baron Gilles de la Cabaneaux drug± przewodnicz±c±, (wybacz kaczuszko) pozostaj± wakaty na czech sendziuf, wybieramy demokratycznie, wiêc kto pierwszy ten zostaje. Ostatni pisze podanie do Pani Ministry. a co nie ma nic za darmo :P

Pozdrawiam,
de Grise

Niech ¿yj± mrówki, zatkaæ wszystkie wulkany!!!
de la Cabane
Zali za¶ przeto jaknajhybcej wybraæ musim Namiestników prowincji wszech a i rownie rych³o alibo rychlej jeszcze namiestników imprez poszczególnych, coby jasnem by³o kto na Czarn± Lystê dopisywaæ mo¿e, jeno dbaæ nam trza coby najlepsi z nas to byli i najmniej osza³amiaj±cy, a i przeto z pod³ego pospólstwa siê lubo z plebejstwa co gorsza nie wywodzili (³acno bastardyzm roznosiæ mog±). I niechaj ³adni bêda. I blond w³osy maj±. I najmniej 175 cm wzrostu. heart.gif crazy.gif
Krisu
Oj nie³adnie godfrid, nie³adnie. Ca³± w³adzê zagarn±æ pragniesz. Veto, Weto, Vedo i inne takie krzyknê. Tak byæ niemo¿e. Podzia³ równy na pó³ byæ musi.Pó³ dla mnie , pó³ dla ciebie, pó³ dla Cabane i pó³ dla nastêpnych chêtnych...a co, niech maj±. A je¶li zgodziæ siê chcia³ nie bêdziesz to zagroziæ ci jestem zmuszony cofniêciem mych s³ów dotycz±cych mrówek!!!

A skarpety nie we³niane (bo to jeszcze historyczne by by³o) jeno plastik, Plastik i jeszcze raz PLASTIK.

A co do wymagañ: wzrost posiadam lecz w³osów niedu¿o i na dodatek ciemne icon_sad.gif , co do urody to ru¿nie mawiaj±...nie wiem wiêc czy ciê za³apiê..Buuu..

Chlip, pozdrawiam.
sarenzir
to ja od razu proponuje wprowadzic odpowiedzialno¶æ zbiorow±,je¶li kto¶ sie skrzywi podczas walki nie³adnie do kolegi naprzeciwko to ca³e bractwo na nastepnej imprezie wpakowac w glany z nylonowymi owijkami w jaskrawych kolorach bigsmile2.gif
a tak na powaznie to ignorownie kogos na biesiadzie po jakims wyskoku na bitwie czy turnieju, traktowanie jak niewidzialnego przez absolutnie ca³± reszte uczestników z pewno¶ci± da³oby wiecej do my¶lenia niz kilkana¶cie czarnych list - i do tego dzia³a³oby bezpo¶rednio na winnego albo wrêcz od razu wyproszenie z imprezy ... tyle ¿e tu musia³aby zaistnieæ jednomy¶lno¶æ w¶ród uczestników a to w Polsce chyba nie jest mo¿liwe.... icon_sad.gif
Krisu
Odrazu w kont i niech klêczy na grochu, szkle lub podobnym... albo w dyby, a nie na uczte - bo ignorowany gotów wszystko ze¿reæ!

A co do jednomy¶lno¶ci to jestem z tob± jednej my¶li, ¿e u mas to nie wyjdzie.

Pozdrawiam.
godfrid
No niestety Krisu icon_sad.gif , sorki, wybacz, doigra³e¶ siê face4.gif , pok³on Ci bijê, lecz wybacz Wa¶æ. Zosta³e¶ pierwszym sêdzi± i ominie Ciê zaszczyt spotkania z Pani± Ministr±. Niestety takie ¿ycie ch³opie. bum.gif
Mam nadziejê, ¿e pozbierasz siê po tym ciosie. crazy.gif

Przyjmujê postulat co do podzia³u wladzy, dlatego ja jestem pierwszym przwodnicz±cym, Baron, pierwsz± przewodnicz±c±, no i co by by³o po równo to Ty jeste¶ pierwszym sêdzi±.
Czekamy jeszcze na pierwsz± sêdzine i pierwszego s±dzio-sêdzinê.

Proszê siê niepchaæ, powoli, powoli. I nie zapychaæ mi tu skrzynki na boku angshock.gif , tylko ¶mia³o publicznie icon_redface.gif , otwarcie icon_redface.gif , niech nas zobacz± icon_redface.gif , nie wstydziæ mi sie tutaj anger.gif .

Postulat co do skarpetek przyjo³em i uznajê za przeg³osowany, tak, do zaakceptowania jest tylko poliester, nic innego, brawo, Krisu. W nagrodê za racjonalizatorskie poprawki otrzymasz.... UWAGA UWAGA kabelek od myszki. king.gif

Spoko, spoko sznaowni opanujcie wzruszenie i pamiêtajcie nasza sprawa jest wasz± spraw±.

HOWG

i patataj [taki swojski element te¿ nie zaszkodzi]

GdG
Krisu
£zy mi siê sisn± do oczu, wzruszenie ¶ciska gard³o a reumatyzm wykrêca palce...Ochom i achom niema koñca...Diêkujê szanownej Komisyji za uznanie dziêkujê szczerba.gif
Jugger
Standartowo dla FREHY dyskusja zaczyna byc o d*p*e maryni.
Panowie de la Cabane, Godfrid i Krisu - sami pokasujecie posty nie w temacie?

Prosze o rzeczowe argumenty za/przeciw a nie smarowanie sie wazelina po plecach i gadki o kolorach.

Ankieta wskazuje 2 zdecydowanych przeciwnikow, 19 z watpliwosciami politycznymi.
Wiekszosc jest za prowadzeniem listy.

W przyszlym tygodniu zaczynam prowadzic takowa. Oczekuje KONSTRUKTYWNYCH uwag na temat funkcjonowania takiego tworu. Zaczynam przyjmowac zgloszenia osob ktore uwazaja ze sa predysponowane do prowadzenia/pomocy w prowadzeniu listy.

Za osobe taka uwazam kogos kto ma staz, jest znany i nie jest zwiazany z ktorakolwiek frakcja w RR. Zdaje sobie sprawe rowniez z tego ze prawdopodobnie skreca sam na siebie sznur :D

Pozdrawiam,
Wotawa
No zobaczymy.
Jako¶ nie wierzê w tê bezstronno¶æ ³owców wied¼m. :-)
godfrid
Jalk, wybacz ale wszystkie moje posty by³y na temat. Ja rozumiem, ¿e model "czarnej listy" jaki zaproponowali¶my nie prezypad³ Ci do gustu, no có¿, trudno, proszem barzo, rób swoj± liste, my robimy swoja listê. Zobaczymy czyja bêdzie bardziej skuteczna, owocna itd. itp.
Krisu
Hmm...
W sumie jeden z tych nastu g³osów przeciw by³ mój, wiêc przestaje dr±¿yæ ten temat. Chociasz uwa¿am, ¿e ankieta z za³o¿enia by³a taka sobie (2 mo¿liwo¶ci przeciw i 4 za) wiêc nie dziwiê siê wynkiom.
Tak, ¿e bawcie siê dobrze.

Pozdrawiam.
Wotawa
Widzê w mojej szklanej butelce 20 czarnych list na które wci±gaj± sie nawzajem ich twórcy. icon_wink.gif
¿art - agresywno¶æ 1.
de la Cabane
Ju¿ widzê sytuacje typu : "Ej stary we¿ wpisze tego Zygmunta von Prosiê na Czarn± Listê bo on gupi jezd i be na mnie na Fresze napisa³" Czy lista bêdzie obejmowaæ ca³± Polskê, czy mo¿e tylko imprezy Kapitu³y czy innych Unii, wprowadzenie takiego tworu wymagaæ bêdzie chyba zgody grup poszczególnych grup - bractwa musia³yby siê zgodziæ na przestrzeganie zasad Czarnej Listy (czachy na listach, obciêcie koñczyny za oszo³omstwo devil.gif ) i zobowi±zaæ soich cz³onków/podopiecznych do przestrzegania tych zasad ( i musz± chyba wytraziæ zgodê na gromadzenie danych osobowych w celu wykluczania z uczestnictwa w inscenizacjach (zgodnie z Ustaw± z dnia 29.08.97 o ochronie danych osobowych, Dziennik Ustaw Nr 133 Poz. 883)) - inaczej nie widzê ¿eby siê da³o to poprowadziæ dunno.gif
K³aniam siê konstruktywnie crazy.gif
godfrid
Nie no jak mo¿esz Baronie w±tpiæ w skuteczno¶æ konkurencyjnej listy. Bedzie tak, Krzysiu powie, ¿e jak walczy³ z Sysiem to ten by³ agresywny i zione³o od niego alkocholem. Pójdzie z tym do Cysia, Cysio pojdzie porozmawiac z Sysiem. No i oka¿e siê to co zawsze siê okazuje, ¿e nie byl to Sysio tylko Misio, ¿e nie by³ agresywny, tylko siê broni³ przed jakim¶ berserkerem i nie, ¿e alkochol, ale mu denko posz³o zer strachu ¿e go zaciukaj±.

Kurka, ile ja takich historii sie nas³ucha³em przez te lata, ile to ¶ledztw i dochodzeñ takowych widzia³em, ech szkoda gadaæ... ¦miechu by³o przy tym zawsze co niemiara jak jaki¶ Stasiu i Jasiu z wypiekami na oczach mogli sobie poopowiadaæ jak to który mocno dosta³ i ¶wiêcie siê pooburzaæ na z³ych i niedobrych rymcerzy. Ech sam urok RR...

Ja tak ze swego ¿yciorysu pamiêtam jak kiedys z niejakim Jasiem walczy³em, no i ¿e mój miecz by³ dwa razy l¿ejszy od jego to mi szybciej to jako¶ sz³o, to moje machaniem technik± cepa. Z racji, ¿e ten nie nad±¿a³ a i baæ siê o swe zdrowie zaczo³, to mi sprzeda³ strza³ w paluszka, po którym to zostawi³em za sob± niez³y strumyk rezygnuj±c z dalszej zabawy. I pytanie, który z nas na ow± liste wniesiony byæ winien?

A nawet je¶³i udawa³o siê doj¶æ do konsensusu, w postaci, ten a ten na 100% za mocno przyla³ tamtemu, a na dodatek, ¿e mia³ opinie czosnka ju¿ wcze¶niej, to kwitowa³o siê to tak, ze wiadomo ¿e X to czosnek wiêc o co ten lament. I tak x czosnkuje innych od lat i ka¿dy o tym wie. A kto wiedzi niech siê wstydzi :P

Szkoda biæ pianê, lepiej siê dobrze pobawiæ. Trzeba nieznaæ realiów tej zabawy by proponowaæ takie akcje, po prostu. Lepiej siê dobrze bawiæ, zamist zawracasæ g³owê pierdo³ami.

St±d niech wzniosê okrzyk:
NIECH ¯YJ¡ KOLOROWE SKARPETKI

i przypominam, ¿e s± jeszcze dwa stanowiska do objêcia, warunek publiczne zg³oszenie.
I mi siê tu Krisu nie wymiguj, bo za dezercjê bêdziesz musia³ daæ myszkê icon_wink.gif
pa
GdG
Tomasz z £añcuta
Hm tak troszku pomy¶la³em i doszed³em do takiej konkluzji - skoro jest tylu gro¼nych i i narwanych i ich ogó³ nie lubi i skoro wiêkszo¶æ te¿ obawia siê Bia³orusinów etc. to mo¿e by tak tych narwanych na Bia³orusinów pos³aæ dla obopulnej korzy¶æi? devil.gif bum.gif
Tomasz Nawrot
Bawimy siê w niebezpieczne zabawy. I trzeba to sobie wreszcie u¶wiadomiæ. Na razie jeszcze wszyscy ¿yj± wiêc nie ma problemu. W RR jest wielu ludzi przyzwoitych (nie bij± w plecy i nie u¿ywaj± broni zakazanej) i rozs±dnych ale jest te¿ wielu ¶wirów i ³obuzów robiacych "gêbê" wszystkim i naprawdê niebezpiecznych dla otoczenia.
Je¶li kto¶ chce wzi±æ udzial w masowej imprezie to powinien zaakceptowaæ (na pi¶mie) ¿e zgadza siê na przechowywanie i wykorzystanie swoich danych osobowych w bazie danych Organizatora imprezy i wtedy nie ma problemu z identyfikacj± autora sztychu w wizurê (Grunwald 2003: Hetman do poszkodowanego : "a rozpozna³by¶ go ?"). Fotka buziaka i druga fotka w pe³nym oporz±dzeniu( przywiezionym na dan± imprezê), imiê , nazwisko, adres, nazwa bractwa i opis ewentualnych zaj¶æ spowodowanych przez delikwenta. Je¶li nie chcesz kolego ujawniæ Organizatorowi swoich danych, to siê nie bawisz, bo byæ mo¿e nie chcesz przestrzegaæ regu³ zabawy a mo¿e chcesz kogo¶ poraniæ lub zabiæ ? Nie s±dzê aby ktokolwiek uczciwy obawia³ siê ujawniæ swoich danych i postulujê utworzenie bazy danych nawet na szczeblu RR.
Pozdrawiam.
Smok Migu¶
Po ostatnim Grunwie, zastanawialem sie nad podniesieniem bezpieczenstwa na imprezach i pietnowaniu roznych uberow. Mysle, ze dobrym pomyslem, byloby krecenie bitew z kilku amatorskich kamer wideo, ktorych zawsze jest pare na imprezach a potem przesylanie kaset do jakies wybranej komisji bezpieczenstwa. Tam filmy bylyby ogladane uwaznie i wylapywany bylby choc maly procentow debili. Stopklatka z gosciem walacym zza glowy dwojka w lezacego na ziemi umieszczona w necie powinna ostudzic jego zapaly na przyszlosc i ostrzec organizatorow, ze ten gosc moze byc niebezpieczny. To oczywiscie duza i odpowiedzialna praca, sam pewnie bym sie jej nie podjal, ale jezeli poziom bezpieczenstwa bedzie tak schodzil w dol, moze to byc nieuniknione. W przeciwnym, wypadku krecic nas bedzie policja jak na meczach.
Tomasz Nawrot
No w³a¶nie , bicie le¿±cego, r±bniêcie w plecy, strza³ na goleñ lub widok "rycerza" który na ostatnim Grunwaldzie bierze kilkumetrowy rozpêd i z rozbiegu wali obur±cz tarcz± w plecy "Bia³orusa". Gdyby nie ur±gano tak na "etos" i gdyby choæ szcz±tki tego etosu by³y naprawdê egzekwowane to takie rzeczy nie zdarza³yby siê. A tak to mamy takie "rycerstwo" jakie mamy spo³eczeñstwo (jakakolwiek wzmianka o zasadach , godno¶ci itp. budzi drwinê). Dla ludzi bez zasad i dla tych dla których wa¿ne jest jedynie by komu¶ wpier..liæ s± walki w klatkach w Moskwie. Dlatego ludzie którzy maj± honor pe³niæ oficjalne funkcje w RR, powinni wreszcie przejrzeæ na oczy i zacz±æ egzekwowaæ zasady bezpieczeñstwa a "czarna lista" jest do tego dobrym narzêdziem.
Uk³ony
de la Cabane
CYTAT(godfrid)
Nie no jak mo¿esz Baronie w±tpiæ w skuteczno¶æ konkurencyjnej listy.

Nie Królewno, nie w±tpie, mam nadziejê ¿e Jalk przedstawi szczegó³y w przysz³ym tygodniu smile.gif

CYTAT(godfrid)
Ja tak ze swego ¿yciorysu pamiêtam jak kiedys z niejakim Jasiem walczy³em, no i ¿e mój miecz by³ dwa razy l¿ejszy od jego to mi szybciej to jako¶ sz³o, to moje machaniem technik± cepa. Z racji, ¿e ten nie nad±¿a³ a i baæ siê o swe zdrowie zaczo³, to mi sprzeda³ strza³ w paluszka, po którym to zostawi³em za sob± niez³y strumyk rezygnuj±c z dalszej zabawy. I pytanie, który z nas na ow± liste wniesiony byæ winien?

Proszê rybeñko, ka¿dy wiee, ¿e powiniene¶ figurowaæ na Czarnej jako posiadacz magicznej elfickiej klingi-której-nie-widaæ-na-nagraniach-VHS crazy.gif

CYTAT(Smok Migu¶)
Po ostatnim Grunwie, zastanawialem sie nad podniesieniem bezpieczenstwa na imprezach i pietnowaniu roznych uberow. Mysle, ze dobrym pomyslem, byloby krecenie bitew z kilku amatorskich kamer wideo, ktorych zawsze jest pare na imprezach a potem przesylanie kaset do jakies wybranej komisji bezpieczenstwa. e.

To rokuje prêdziutki roz³am na kolejn± Kapitu³e/ MegaUnie Jedynego Dobrego Rycerstwa/Konfederacjê Demonów itp ze swoimi komisjami bezpieczeñstwa i Czarnymi Listami. Ale masz racjê, krêcenie bitew To chyba jeedyny sposób na udowodnienie oszo³omowi ¿e nabroi³ devil.gif Chocia¿ znaj±c mroki ¿ycia bitewnego powie ¿e to nie on na tym filmie bum.gif

CYTAT(Smok Migu¶)
W przeciwnym, wypadku krecic nas bedzie policja jak na meczach.

Mo¿e taka ¶wiadomo¶æ wp³ynie pozytywnie na kulturê walki w trakcie bitew ?

Pozdrawiam mile i czule i ........ heart.gif
godfrid
Ja proponuje zamontowc zamist kaer czujniki na zabawkach mordu, takie czujniki, kto jak mocno bije, jak za mocno to bêdzie siê uruchamia³ paralizator sprzêgniêty z czujiekim i tym samym dany delikwent bêdzie eliminowany z gry. niez³e co? bigsmile2.gif .

Co do filmów :D niez³e , naprawde niez³e, ju¿ to widzê, jak jasiu siê t³umaczy ¿e on w ziemiê walno³ tym mieczem a nie w ¿ebra, jak by film sugerowa³.

Nie no bez jaj, ile tych kamer i kto za to zap³aci, czosnek, siê pytam.

Ja widzê jedn± mo¿liwo¶æ za³atwienia problemu czosnków na bitwach, za³o¿enie sprawy kretynowi jak zrobi komu¶ krzywdê, jak jeden s³ono zabuli to reszta otrze¼wieje. A jeszcze go Policji wskazaæ bo imprezce, niech go zwin± na komisariat, niech chuchnie, krew mu pobior± itp. Ach ju¿ widzê gadaia przy gonisku, itp.

Bo kretyni zawsze byli na bitwach i bêd±, i nie uwa¿am by obecnie by³o ich wiêcej, oczywi¶cie, ilo¶æ kretynów w bitwie jest wprost proporcjonalna do wielko¶ci tej¿e, tzn. im wiêksza bitwa tym wiêkszy odsetek kretynów bior±cych w niej udzia³.

No, a skarpetki s± mi³e, milusie.

pa pa kaczuszki :D

g.
Smok Migu¶
Co do kosztow, to jak wspomnialem, bylby to koszt kasety, bo i tak co drugie bractwo ma goscia, co kreci. No moze przesadzilem, ale na pewno jest tych kamer kilka, to tylko kwestia rozstawienia ich, zeby miec jak najwiecej nie pokrywajacego sie materialu. A na koniec ktos by to mogl zmontowac i rozprowadzac po bractwach za jakas kwote, ktora w pelnie pokryla by koszty. Mysle, ze wiele osob, chcialoby miec taka pamiatke.
Baku Baku
zrobili by z tego komercyjny interes zbijali by tylko kase nie chcieli by tego robiæ tak by sprawiæ innym zabwe tylko komercje a czarna lista fajna ¿ecz tylko ¿eby by³o takie co¶ to przed imprezom powinno byæ powiedziane co wolno czego nie ¿eby nie trafiæ na ni± przez przypadek
Tomasz Nawrot
Na piêknych miniaturach "Ksiêgi turniejowej króla Renee D' Anjou" (XVw.) przedstawiaj±cych obyczaje turniejowe prawdziwego rycerstwa mozemy zobaczyæ scenê w której arbitrowie turniejowi stoj± nad le¿±cym na ziemi he³mem z labrami. W tle, na galerii wystawione s± he³my i proporce uczestników maj±cego siê odbyæ turnieju.
Co oznacza ta scena ? Otó¿ jest to pokaz funkcjonowania prawdziwej, ¶redniowiecznej "czarnej listy", to znaczy ksi±g turniejowych funcjonuj±cych w tamtych czasach. W³a¶ciciel he³mu zrzuconego z galerii na ziemiê musia³ siê uprzednio zachowaæ niegodnie (t.j. niezgodnie z obyczajami ówczesnego , czyli prawdziwego rycerstwa).
Fakt taki zapisywano i og³aszano publicznie a heroldowie mieli obowi±zek dopilnowania aby delikwent ten nie by³ przyjmowany na ¿adnym turnieju. Rygoryzm kastowy szed³ dalej i powodowa³ ¿e nikt przyzwoity nie podawa³ takiemu rêki a zatem ówczesny "dresiarz" ponosi³ ¶mieræ cywiln±. Tak oto proszê Pañstwa przodkowie nasi umieli zadbaæ o wymuszenie respektowania ustalonych zasad. Je¶li dzisiaj nie staæ nas na podobne postepowanie to wystawiamy sobie samym z³e ¶wiadectwo.
Uwagi powy¿sze dedykujê wszystkim, którzy w±tpi± w celowo¶æ (dopuszczalno¶æ?) "czarnej listy".
Uk³ony
P.S. Czy kto¶ "bywa³y w ¶wiecie" zechcia³by mnie zorientowaæ "w temacie" "frakcji w RR"?
Co to takiego te "frakcje" i jakie wystêpuj± ?
de la Cabane
Oczywi¶cie wierzê w honor i godno¶æ wspó³czesnych Rycerzy bigsmile2.gif Z pewno¶ci± nie by³oby ¿adnych nadu¿yæ bum.gif A wszystkie he³my wyl±dowa³yby na glebie crazy.gif By³em kiedy¶ na turnieju gdzie odby³a siê podobna ceremonia king.gif Spad³ jeden he³m i to osoby która nie pope³ni³a ¿adnego wykroczenia anger.gif Dosta³o jej siê za wybryk kolegi z Bractwa

Buziaki
Baku Baku
chistoria pokaza³a ¿e to mia³o sês wiêc wkomu¶ trzeba zaproponowaæ ten "urz±d" w odpowiedznie rêce a ksiêge umie¶ciæ w kilku miejscach na internecie to by zmoblizowa³o wszystkich a organiatorzy imprez nie blai by siê wybrykuw i "rozpierduch" na zlotach bylo by bezpieczniej i wogle luks
Jugger
Ok, mo¿e troche spojrzenia jak ja to widze:

1. Cztery kategorie:
- Berserker - gosc ktory nie potrafi sie kontrolowac podczas walki, wali na oslep, stosuje nieprzepisowe techniki. Przyklad - koles na tegorocznym wolinie spawal drugiego tarcza w twarz (kilka razy), poszkodowany nie posiadal oslony na twarz. Jeszcze zaczal sie szarpac z organizatorem!

- Niesmiertelny - wiadomo, dostal pare strzalow i nic... ciezka kategoria do udowodnienia ale mysle ze powinna byc.

- Agresor - koles agresywny poza polem walki. na przyklad naparzajacy barmanke w knajpie po imprezie.

- Pijanica - nie mam nic do picia (kto mnie zna ten wie), ale trzeba pic ze stylem. Tu powinien trafic koles ktory np. dewastuje czyjs oboz, czy leje na spiwory.

2. Zgloszenie:
Tylko od osoby ktora przedstawila sie z imienia i nazwiska, adresu i przynaleznosci grupowej. To daje mozliwosc oskarzonemu wyjasnienia sobie problemu z oskarzajacym i unika "anonimow". Zgloszenie powinno zawierac ksywe, nazwisko, zdjecie i przynaleznosc grupowa.

3. Oskarzony zostanie poinformowany o znalezienu sie na "liscie 16 ton" i bedzie mial mozliwosc przeproszenia/wyjasnienia.

"Lista" wg. mnie powinna dawac pod rozwage mozliwosc zapraszania danego osobnika na impreze, jak rowniez byc polem do wyjasniania i lagodzenia istniejacych sporow. Nieduze srodowisko RR jest pelne wzajemnej miedzygrupowej nienawisci i mozna sprobowac nad tym popracowac.

pozdrawiam,
de la Cabane
Brzmi to sensownie, nale¿a³oby jednak poinformowaæ zg³aszaj±cego o konsewencjach prawnych sk³adania fa³szywych o¶wiadczeñ, poza tym bez zgody osoby zg³aszanej na przetwarzanie jej danych osobowych nie widzê jako¶ funkcjonowania takiego tworu, widzê jednak prawdopodobieñstwo zainteresowania prokuratury king.gif

heart.gif
Baku Baku
FAJNE mo¿e jeszcze kilka rubryk które s± ju¿ spisane.... na polici bigsmile2.gif
a tak na powa¿nie to s±dze ¿e nawet pos koñczeniu tego tematu nie bêdzie tej listy bo ikt kto ma "wp³ywy" nie bêdzie chcia³ tego prowadziæ. ³atwiej chyba zorganizowaæ wiêcej ¶êdziów i ochroniarzy icon_cool.gif wtedy by³o by spokojniej i mniej masakry bum.gif
bo krulewskie panowanie czarnej ksiêgi mog³o by roz³o¶ciæ nie jednego anger.gif i by³ynby zamieszki bum.gif tears.gif moro.gif

pozdrówka od bakusia
godfrid
CYTAT(Jalk Thornsson)
Ok, mo¿e troche spojrzenia jak ja to widze:
- Pijanica - nie mam nic do picia (kto mnie zna ten wie), ale trzeba pic ze stylem. Tu powinien trafic koles ktory np. dewastuje czyjs oboz, czy leje na spiwory.

Albo wyprowadza pawia na spacer po czyim¶ namiocie, albo oblewa innych piwem, albo biega na wierzchu z genitaliami, albo no w³a¶nie, ja ca³y czas widzê z jednej strony albo czyli s± rózne mo¿liwo¶ci i przez róznych ludzi mog± byc rozmaicie zaklasyfikowane, jako zachowania z klas±, to raz, a dwa, ¿e ju¿ niejednemu siê wydawa³o, ¿e widzia³ czarne ptaki, a ich nie by³o. wiêc tak naprawdê nie ma co przesadzaæ z tymi kategoriami. Je¶li ju¿ tak na supwer powaznie siê chcesz tym zaj±æ, to proponujê ograniczyæ siê do naprawdê powa¿nych przegieæ podczas bitew, czyli pkt. 1. Bo ca³a reszta to gdybanie i smucenie i zawracanie czosnku.
Bo jak sie mlody Jasiu, co pierwszy raz pojechal na wakacje bez mamusi, i korzystajac z tej okazji spije cicho.gif sie w trzy czosnka o kulistych kszta³tach i niekontroluj±c swej fizjonomi wyjdzie na spacer z swym nowym zwierz±tkiem domowym, b±dz namiotowym na spacer, to ja bym synka nie gnêbi³ jakimi¶ czarnymi listami, tylko zapoda³ szklanke mleka na drugi dzieñ. Nie jestem zwolennikiem upijania siê ma³oletnich, ale bez kurde przesady proszê.
To tak tylko trzymaj±c siê teamtu pijañstwa :-)

Pozdrawiam,
Godfrid
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.