Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Czarna lista"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
Marcin Surdel
Czo³em!

Pomys³ pojawi³ siê w tematach "Wygrzew i co dalej" i "No headshots!".
Na czarn± listê trafialiby "autorzy" niebezpiecznych sytuacji, wypadków, przegiêæ z pola bitewnego i turniejowego, generalnie ludzie, których obecno¶æ na polu bitwy stwarza zbêdne zagro¿enie. Tacy, którzy skacz± po powalonym przeciwniku, d¼gaj± w wizury, bij± toporkami w go³e g³owy czy rzucaj± broni± w ³uczników czy publiczno¶æ icon_wink.gif)

Lista ta by³aby informacj± dla organizatorów i uczestników imprez na temat "dokonañ" umieszczonych na niej ludzi.

Ka¿dy wpis zawiera³by: imprezê i organizatorów, opis zaj¶cia ( w wersji ¶wiadków i "winnego"), namiary na "winnego" pozwalaj±ce na jego identyfikacjê, i namiary na 3 ¶wiadków z ró¿nych grup (tak samo). W ten sposób bêdzie mo¿na sobie oceniæ i wiarygodno¶æ wpisu, i ciê¿ar przewiny - nie ka¿demu przeszkadza "headshot" czy uderzanie tarcz± na jego imprezie.

Ka¿dy wpis by³by weryfikowany przynajmniej przez sprawdzenie, czy dana impreza faktycznie mia³a miejsce, i czy ktokolwiek s³ysza³ o grupach, z których s± ¶wiadkowie. Prowadz±cy listê nie prowadziliby ¶ledztw, ¿eby potwierdzaæ/obalaæ wersje, tylko zapewnialiby miejsce do ich publicznego zaprezentowania.

Pozdrowienia
Tomic
Witam

Amo¿e wprowadzic indetyfikatory ze zdjeciami. Ka¿da bitwa bylaby monitorowana, i ogrodzona plotem z kolowrotkami. Jesli kto¶ by przesadzil wtedy by blokowalo sie kolowrotek przy prubie wejscia na bitwe. taki system podobno dziala w Angli na kibicow pilkarskich. A za hardcorowe jazdy wprowadzac kary pieniêzne np po 1000 euro .
To oczywi¶cie by³ ¿art , mysle ze sprawe zalatwili by sedziowie gdyby bylo ich wiecej i mieli jaja. Mam dowody na to ze sedziom na tegorocznym grunwaldzie nie za bardzo chcialo sie pilnowac pozadku(dowod w postaci filmu)

Pozdrawiam
wiedzmak
tez mam taki fajny film z G 2003 zadnych zasad szczerba.gif
Marcin Surdel
Czo³em!

Sêdziowie za³atwiaj± sprawê w pojedynkach. W bitwach nigdy nie wy³api± wszystkiego, chyba ¿e bêdzie ich po dwu na ka¿dego walcz±cego icon_wink.gif)

Czy jest jaka¶ mo¿liwo¶æ dostania/obejrzenia tego filmu? Masz go cyfrowo, czy na ta¶mie?

Pozdrowienia
wiedzmak
jesli to bylo do mnie (a pewnie nie :P) to nie, mam na tasmie i to wlasnosc kumpla. poza tym trzeba by to pociac i wyszla by z minuta zachowan "be"
Tomic
Witam

Oczywiscie nie wszyscy sedziowie nie maja "jaj", ale mysle ze powinno byc ich o wiele wiecej i powinni interweniowac z tak sama brutalnoscia co niektozy kolesie na polu bitwy moze wtedy by byl strach przed sedziowski mlotem i ciosu z calej sily w tyl glowy. Mysle ze dalo by to wielu do myslenia, a ewentualny atak na sedziego karac z cala bezglednoscia.

Pozdrawiam
Jugger
Moze jednak pozostaniemy przy temacie?

Osobiscie maglowalem temat "czarnej listy" od dluzszego czasu... i nic nie ruszylo.

Uwazam, ze jest bardzo potrzebna - daje wazna mozliwosc lepszego przypatrzenia sie "podejrzanemu" osobnikowi. Jezeli kandydatura goscia pojawi sie kilkakrotnie, to sprawa jasna - panu dziekujemy. I organizator moze sam podjac decyzje, ze po prostu nie zaprasza/wpuszcza goscia...
Sarna
problem polega na tym ¿e trudno jest ustaliæ co siê naprawde zdazy³o.Zazwyczajna samej bitwie wszyscy s± tak "podekscytowani" i¿ trac± czêsto mo¿liwo¶æ obiektywnej oceny wydarzenia.Czesto tez wydarzenia w skutek kturych ludzie dostaj± sztycha itp jest wynikiem raczej przypadku niz celowego dzia³ania. Obecnie wiekszo¶æ bitew jest filmowanych przez samych reenactorów , warto by by³o by organizatorzy sami sko³owali z dwie kamerki . Razem gdy wezmie sie powiedzmy trzy filmy z tej samej potyczki to bedziemy mieli spójny materia³ dowodowy przeciwko kandydatom na liste.
Marcin Surdel
Czo³em!

Filmowanie nie jest konieczne, choæ by³oby mi³ym dodatkiem. Przyk³ad: jako organizator imprezy, po bitwie mam cz³owieka zszywanego na pogotowiu, trzech go¶ci z bractw A, B i C którzy widzieli ca³± sprawê i czwartego, który spowodowa³ ca³e zaj¶cie. Nie interesuje mnie, czy to by³ nieszczê¶liwy wypadek, g³upota czy wendeta. Interesuje mnie, ¿eby ostrzec innych organizatorów, ¿e taki a taki spowodowa³ wypadek, który konkretni ludzie z bractwa A, B i C opisali tak a tak. Jakie wnioski inni organizatorzy sobie wyci±gn±, ich sprawa.

Pozdrowienia
Semko
Suchy od nas wlanal na Ilzy Cormaka z Brygantow i tamtemu wypadl bark, bo juz wczesniej (z rok czy dwa wczesniej) byl kontuzjowany. 3 ludzi widzialo to tak, podchodzi typ wali drugiego w ramie tak ze tamten pada i wije sie na ziemi. A ty go bach i na czarna liste zeby sobie inni wyciagali wnioski. A moze sie odbywa sad, z dokumntami od lekarzy i wizja loklna, psami tropiacymi i specjalistami z roznych dziedzin nauki? Brawo. Panowie od listy, kapitula czeka na nowe swietne pomysly. crazy.gif crazy.gif

pzdr
Krysiak
Marcin Surdel
Czo³em!

<wzruszenie ramionami>
Prawda jest taka, ¿e prêdzej czy pó¼niej i tak o tym wypadku us³yszê. Tylko, ¿e jak znam RR, us³yszê co¶ w stylu "kto¶ ze Smoczej Kompanii zamordowa³ trzech Brygantów, wal±c ich w go³e potylice kilofem" :-PP. Jeden z nas zaliczy³ co¶ podobnego, kiedy dowiedzia³ siê, ¿e nosi odciête i zasuszone palce przeciwników jako naszyjnik :-PPP.
To ja ju¿ wolê opis 3 naocznych ¶wiadków - bêdzie to przynajmniej bardziej _zbli¿one_ do prawdy.

Pozdrowienia
Semko
Nie sluchasz. Chodzi o to, ze wlasnie na czarnej liscie znajdzie sie czlowiek ktory tak naprawde nie zawinil, aczkolwiek swiadkowie zobacza jedno...kolestak mocno strzelil drugiego ze tamten lezy i sie wije. jego wina! Oszolom, po co tak mocno lala! I slusznie beda mieli racje. Mysmy sie dowiedzieli ze on mial rozwalony bark wczesniej dopiero nastepnego dnia, a w twoim rozwiazaniu nasz czlowiek byl by juz na czarnej liscie, smrod by pozostal, nawet gdybysmy sprawe wyjasnili i zostal by z tamtad wykreslony.

Ja sadze ze kazdy organizator imprezy wie kogo ma zapraszac a kogo nie. I to na nim spoczywa odpowiedzialnosc za wywalanie oszolomow.

A tak BTW to taka lista lamie wszelkie mozliwe prawa cywilne i czlowieka, ktos kto mialby za durzo czasu i zlosci w sobie moglby narobic niezlego sadowego bigosu za znalezienie sie na niej.

pzdr
Krysiak
Marcin Surdel
Czo³em!

£amie te prawa mniej-wiêcej w taki sam sposób, jak umieszczenie czyjego¶ imienia/ksywki w wywieszonej na www relacji z imprezy, czy tutaj na forum. Wszyscy zainteresowani maj± mo¿liwo¶æ przedstawienia swojej wersji. Wszyscy czytaj±cy wiedz±, kto co napisa³. Nie s± wydawane ¿adne wyroki ani oceny, nikt nie bada kto tak naprawdê zawini³, tylko jest zapisane, kto trzyma³ miecz, a kto krwawi³. Po prostu opis _faktów_ tak, jak widzieli to ¶wiadkowie, "winny" i ew. poszkodowany. Je¶li nawet trafi na pieniacza, to bêdzie on móg³ tylko i wy³±cznie próbowaæ ¶cigaæ ¶wiadków, którzy przecie¿ ponosz± odpowiedzialno¶æ za to, co mówi±/pisz± jak normalni, doro¶li ludzie (od honoru i uczciwo¶ci abstrahuj±c).

Nie twierdzê, ¿e to idealne rozwi±zanie. Twierdzê tylko, ¿e by³oby lepsze ni¿ poczta pantoflowa i plotki.

Nie ma mo¿liwo¶ci, ¿eby organizator/organizatorzy znali osobi¶cie wszystkich oczestników 200-osobowej imprezy na tyle, ¿eby z punktu wiedzieli, komu odbija w bitwie. Teraz mam do wyboru, organizuj±c teoretyczn± imprezê:
- bawiæ siê w ma³ej, zamkniêtej grupie dobrych znajomych, co jest nudne na d³u¿sz± metê, kiedy znam ich sposób walki na pamiêæ
- zapraszaæ innych, nowych ludzi, za ka¿dym razem ryzykuj±c, ¿e który¶ z nich jest oszo³omem, kieruj±c siê tylko plotkami i reputacj± jego bractwa. Wtedy (ca³kowicie teoretycznie i nies³usznie) nie zaryzykujê zaproszenia Was, bo kr±¿y o Was plotka z kilofem, której smrodu nie masz jak rozproszyæ, a ja odpowiadam za bezpieczeñstwo moich go¶ci.

Nasza zabawa jest kontuzjogenna, i nic siê z tym nie da zrobiæ. Uwa¿am natomiast, ¿e w interesie i poszkodowanego, i "winnego" wypadku na turnieju/imprezie jest jego (najlepiej publiczne) wyja¶nienie, _zanim_ zaczn± kr±¿yæ plotki. Bo jak ju¿ zaczn± kr±¿yæ, to po ptokach - mo¿esz wyja¶niaæ do us#anej ¶mierci, ¿e naprawdê by³o inaczej.

Gdyby mi siê kiedy¶ zda¿y³o (odpukaæ) na imprezie wybiæ komu¶ bark czy wys³aæ na szycie, _sam_ napiszê do "czarnej listy" i zadbam, ¿eby organizator imprezy nie zbagatelizowa³ sprawy - zanim ChZG dostanie ³atkê masowych morderców, a ja stanê siê kolekcjonerem odciêtych r±k z plotki.

Pozdrowienia
Semko
.......................................................................
£amie te prawa mniej-wiêcej w taki sam sposób, jak umieszczenie czyjego¶ imienia/ksywki w wywieszonej na www relacji z imprezy, czy tutaj na forum.
.......................................................................

Takie imie trzeba zdjac na kazde zadanie osoby jej uzywajacej, a wiec taka lista byla by zupelnie bez sensu.Sam bym sie zdjal natychmiast po umieszczeniu. Natomiast nick na forum umieszczany jest dobrowolnie przez osobe uzywajaca go .

........................................................................

Nie s± wydawane ¿adne wyroki ani oceny, nikt nie bada kto tak naprawdê zawini³, tylko jest zapisane, kto trzyma³ miecz, a kto krwawi³.
.........................................................................

Sama juz nazwa Czarna Lista jest perioratywna, a taki sposob prezentacji bedzie sprzyjal roznego rodzaja rozgrywka, podszczypywanka i wojnom.

..........................................................................
Nie ma mo¿liwo¶ci, ¿eby organizator/organizatorzy znali osobi¶cie wszystkich oczestników 200-osobowej imprezy na tyle, ¿eby z punktu wiedzieli, komu odbija w bitwie
..........................................................................

Bo i nie musi, wystarczy ze zna grupy i ich dowodzcow, a juz od nich zalezy egzekwowanie posluszenstwa i dobrych obyczajow do swoich ludzi. Od tego jest renoma Bractwa i jego Historia zeby bylo wiadomo kogo mozna, kogo nalezy a kogo trzeba sposcic na szczaw odrazu. Lista nie pomoze rozwiac zadnego smrodu a tylko pomnozy jego ilosc, oraz zaogni milion konfliktow ktore juz sa. Poza tym nikt takiej listy nie poprowadzi. Bo musial by bywac na wszytskich imprezach, a komitety obywatelskie to sie w polsce nie sprawdzaja.

pzdr
Krysiak

[/quote]
Marcin Surdel
Czo³em!

Czy jeste¶ pewien, ¿e umieszczenie w opisie imprezy publicznej imienia lub pseudonimu i nazwy grupy jednego z uczestników wymaga jego zgody, a przynajmniej braku sprzeciwu? Nie jestem specem od prawa, nie wiem, co stanowi dane osobowe chronione ustaw±.

Co do dowódców - s± dowódcy i dowódcy, a opinia o bractwie bazuje g³ównie na plotkach (lub ich braku). Ma³o miarodajne ...

Widzê twój punkt widzenia, rozumiem argumenty i szanujê opiniê, jednak pozostanê przy moich. Masz du¿o racji i nie zamierzam Ciê dalej próbowaæ przekonaæ - zgód¼my siê, ¿e siê nie zgadzamy icon_wink.gif

Pozdrowienia
godfrid
Ludzie od kiedy wy jeste¶cie w RR?
Ile lat siê w to bawicie, ¿eby byæ tak naiwnymi, ¿e co¶ takiego ma wogule sens by to proponowaæ, nie wpsomnê o realizacji.
Bez jaj Panie i Panowie, po prostu bez jaj, lepiej szyjcie sobie cudne stroje i æwiczcie wybornie fechtunek, zamiast traciæ czas na ja³owe dyskusje w stylu kto komu wpierdoli³ i co zrobiæ by ju¿ wiêcej tego nie zrobi³ :D
No wiêc ja ju¿ troche mego czasu straci³em wiêc pa pa
i Kum Ka
Marcin Pyszno
W sumie geneza pomys³u izolacji berserkerów i innych adrenalinowców jest jak najbardziej -JESZCZE siê nic powa¿nego nie sta³o.
Jak na razie liczba koñczyn w RR = liczba rymcerzy x4. Na razie, ale po co kusiæ los ?
Jak ju¿ kto¶ wspomnia³, nastêpuje 'Bia³orusyzacja' i ludzie ³omotaj± siê coraz
bardziej ostro. Niestety, nie idzie z tym w parze 'Chotomowizacja' czy te¿
ogólnie pojêta 'full-plate-wizacja' (uwielbiam takie neologizmy).
Taka lista to jednak niebezpieczna rzecz i obawiam siê, ¿e szybko sta³aby siê
kolejnym miejscem utarczek, obgadywania i pomówieñ, czyli tego co ju¿ mia³o
(i miewa) miejsce na ldrp a czasem i tu na FREHA.
"Plujcie, plujcie, a zawsze co¶ przyschnie i zostanie. K³amcie, k³amcie, a zawsze
w co¶ uwierz±" jak mawia³ jeden pan od Niemieckiej propagandy w 1939 dunno.gif
Zapraszam do dalszej dyskusji, bo tu siê temat na pewno nie koñczy...

pozdrawiam
Imbram
Zawsze jest to jakie¶ rozwi±zanie, ale istnieje te¿ druga strona medalu. Praktycznie niemo¿liwa jest obiektywna ocena ludzi, którzy mieliby zostaæ tam umieszczeni. Kto mia³by o tym decydowaæ? Wymaga to pewnych umów, ustaleñ miedzy bractwami/dru¿ynami. Z tym raczej mo¿e byæ cie¿ko.

CYTAT(Marcin Pyszno)
.  
Jak na razie liczba koñczyn w RR = liczba rymcerzy x4.

Zgadza siê, ale z palcami to ju¿ ro¿nie bywa smile.gif
Rocklin
Najlepiej by byly jakby Bractwa i sam RR wyalienowal takich osobnikow lub nawrocil w stronê swiat³a.
Peter von Opperau
pewnie, ¿e najlepiej by by³o.... w koñcu to w³a¶nie tzw. szefu bractwowy najlepiej wie kogo ma pod swoj± komend± i je¶li widzi ¿e to jest kompletny ¶wir to powinien podj±æ odpowiednie kroki devil.gif
gorzej je¶li na turniej przyje¿d¿a tzw. wolny strzelec, typ nigdzie nie zrzeszony i id±cy w bitwê wymachuj±c mieczem (pewnie z p³askownika bum.gif ) na prawo i lewo bic.gif i tu przyda³a by siê taka czarna lista zrobiona na zasadach j/w
Daroslav
Wpad³ mi do g³owy pomys³, nie wiem czy wykonalny, wy to oceñcie..

Wybraæ pare szanowanych, ogólnie znanych osób spo¶ród braci rycerskiej, do których zg³asza³oby siê przypadki: g³upoty, berserkeryzmu, itd .. oczywi¶cie potwierdzone przez parê osób, (¶wiadków zdarzenia) plus ewentualnie organizatora imprezy. Wtedy owy berserker wpisywany by³by na listê (najlepiej zamieszczon± w necie) osób które pope³ni³y jedno takie 'wykroczenie', co mo¿naby potraktowaæ jako ostrze¿enie dla tej osoby jak i informacjê dla organizatora imprezy ¿e powinno siê na ni± zwracaæ wiêksz± uwagê. Po drugim potwierdzonym przypadku wpisywa³oby siê delikwenta na dzia³aj±c± równolegle listê 'recydywistów'. Wtedy organizator jakiei¶ imprezy móg³by zabroniæ udzia³u takiej osobie w ca³o¶ci turnieju, czy tylko w czê¶ciach bojowych. (Wkoñcu rycerstwo nie polega wy³±cznie na naparzaniu siê nawzajem) By³aby te¿ mo¿liwo¶æ wykasowania danego przypadku 'wykroczenia' je¶li osoba pos±dzona o nie potrafi³a udowodniæ (¶wiadkowie) ¿e dana sytuacja jest nieporozumieniem.

Wydaje mi siê ¿e sposób do¶æ prosty... choæ czy skuteczny, kto wie. tongue.gif
Rocklin
Napewno nie ma sposobu idealnego.Jestem mlody w RR wiec nie mnie oceniac ten pomys³.Ponoæ by³y ju¿ próbowane ró¿ne rozwiazanie tej sprawy.Ból w tym ¿e niektórzy przychodza na pokaz,turniej czy wogole do RR by tylko siê naparzac.Jasne to jest fajne.Ale tance,uczta i ogólny klimat - to jest to co tworzy RR i wzbogaca go czyni±c go czym¶ innym ni¿ zwykle treningi sztuk walki
Lukas
Daroslavie Twój pomys³ jest dobry. ¦wietnie rozwi±za³e¶ problem bezstronno¶ci i neutralno¶ci tzw. "Komisji"(nie kojarzyæ z sejmow± komisj± ¶ledcz± smile.gif ) Ale...
Powiedzmy, ¿e dana lista ju¿ istnieje i powiedzmy, ¿e ja na niej jestem. Kto sprawdzi moj± to¿samo¶æ - ludzi w RR jest naprawdê du¿o, a sprawdzanie przed bitw± to¿samo¶ci ka¿dego walcz±cego jest absurdem. Wiem, ¿e krytykowaæ jest ³atwo, dlatego dorzucê swoje trzy grosze.
Dobrym rozwi±zaniem jest zapisywanie siê do bitwy (na takiej samej zasadzie jak s± zapisy do bojowego). No i maj±c spis uczestników, mo¿na go porównaæ z "czarn± list±".
Ale co zrobiæ gdy kto¶ siê nie zapisze na bitwê, a ni± pójdzie. Sprawdzanie obecno¶ci przed walk±??? Trochê dziwne. Mo¿e wymy¶licie co¶ lepszego king.gif

CYTAT
tzw. szefu bractwowy najlepiej wie kogo ma pod swoj± komend± i je¶li widzi ¿e to jest kompletny ¶wir to powinien podj±æ odpowiednie kroki

Peter w wiêkszo¶ci przypadków to dzia³a, ale istniej± jeszcze bractwa mroku, gdzie szefa jako pierwszego powinno siê zamkn±æ. Z drugiej strony kto takich czubków zaprasza na turnieje anger.gif ?

Ogólnie to je¶li taka lista ma kiedy¶ zaistnieæ, to musi powstaæ formalna otoczka wokó³ tego. To bêdzie nas ogranicza³o, denerwowa³o itd... Ale nie bêdzie trzeba siê martwiæ, ¿e kto¶ zrobi pchniêcie mieczem prosto w serce drugiego uczestnika bitwy. Po to ma byæ ta lista drogi godfridzie.

Pozdrawiam king.gif
Daroslav
Ja podda³em tylko ogólny pomys³ jak mo¿naby rozwi±zaæ kwestiê listy, bez szczegó³ów. A problem sprawdzania to¿samo¶ci mo¿naby np. rozwi±zaæ za pomoc± oficjalnych zg³oszeñ na turniej. Znaczy siê wysy³ania przez grupê (bractwo) listy osób które chcia³yby wzi±¶æ udzia³ w turnieju, a nastêpnie zg³oszenia siê do organizatorów po przybyciu na teren obozu, którzy wydaliby gleicik dla ka¿dej osoby ¿e zosta³o siê zg³oszonym, tak by np. osoby pilnuj±ce porz±dku mog³y zweryfikowaæ to¿samo¶æ. A 'wolni strzelcy' mogliby zg³osiæ siê np. od razu po przybyciu, bez uprzedniego wysy³ania zawiadomienia.

W obu przypadkach organizator który dysponowa³by 'czarna lista' sciagnieta z netu moglby szybciutko zweryfikowac tozsamosc. I wydaæ gleit, albo i nie. tongue.gif

Tylko warunek jest taki ze organizatorzy musieliby wyznaczyc scisle teren obozu, osobe czekajaca na nowo przybylych na jego teren (ktora latwo by bylo znalezc) oraz osoby weryfikujace co jakis czas czy nie przypaletal sie ktos nowy bez zapowiedzi. A wiadomo ¿e ró¿nie z tym mo¿e byæ. bigsmile2.gif Ale to wy³±cznie kwestia chêci.
godfrid
CYTAT(Lukas)
Po to ma byæ ta lista drogi godfridzie.

Ja cz³ek ma³ej wiary, st±d mniemam ¿e ów w±tek skoñczy siê tak jak te wszystkie jakie przez lata obserwowa³em, na czczym gadaniu. Dlaczego? Bo nikt nie ma ochoty zawracaæ sobie gitary zbednymi pierdo³kami ;->
Na ale jak lubicie sobie popisaæ, to piszcie Panie i Panowie, ja juz sie wtr±caæ nie bêdê icon_wink.gif
Agata Witkowska
Taka lista mog³aby zadzia³aæ tylko wtedy, jak miêdzy RR by³aby jaka¶ wspó³praca. Niestety, to, co na codzieñ obserwujemy, dalekie jest od idea³u.
Znale¼æ kogo¶ z autorytetem? Kogo¶, czyje s±dy nie bêd± brane w w±tpliwo¶æ? Nie b±d¼my ¶mieszni! Osoba która zostanie na takiej li¶cie umieszczona pierwsza podniesie raban, ¿e dzieje siê jej straszna krzywda, ¿e jest niewinna, ze tak wogóle to wszyscy s± Zydami i masonami...itp.....
Reasumuj±c- pomys³ jest dobry, ale przy mentalno¶ci reprezentowanej przez ogó³ narodu polskiego niewykonalny angsad.gif
Pozdrawiam
devil.gif devil.gif devil.gif
Peter von Opperau
smutne ale................ ale chyba prawdziwe angsad.gif
a mo¿e kto¶ ma pomys³ na wyj¶cie z tej sytuacji?
pozdrowionka smile.gif
Gunnila
Pomys³ jest chyba do¶æ prosty - znale¿æ grupê chêtnych "komisjantów" nie obawiaj±cych siê krytyki, ZROBIÆ co¶ i reszta "wyjdzie w praniu"
PS Karane jako przekroczenie Ustawy o Danych Osobowych jest dopiero podanie imienia i nazwiska oraz adresu pozwalaj±cego na zasypywanie rzeczonej osoby paszkwilami itepe. Podanie samego nicka + grupy nie podchodzi pod UODO. Mo¿e byæ jednak podci±gniête pod szkalowanie dobrego imienia - dlatego my¶lê, ¿e osoby próbuj±ce kogo¶ oczerniæ mog± sobie sparzyæ paluszki, podczas gdy ¶wiadkowie + organizator imprezy na której mia³o miejsce zaj¶cie zagra¿aj±ce bezpieczeñstwu innych mog± spaæ spokojnie.
Bartek z Chojnika
Pomys³ mo¿e i dobry, te¿ je¿d¿ê na turnieje i Grunwald by odpocz±æ a nie daæ siê za³upaæ jakiemu¶ idiocie, ale jak chcecie znale¼æ tych "sprawiedliwych", którzy wezm± pod uwagê wszystkie za i przeciw. Zdajecie sobie sprawê, ¿e kazda sprawa musi byæ rozstrzygniêta jak w s±dzie, je¶li nie, bawimy siê w ostracyzm...
Tomic
witam

Nie ma ciosów które wchodz± s± tylko ¼le zblokowane ewentualnie nie unikniete. Robienie "czarnej listy" i wpisywanie tam ludzi któ¿y w wiekszo¶ci przypadków zrobili to nieclowo i przypadkowo jest trochê bez sensu. Proponujê zrobiæ Liste najwspanialszych rycerzy i umieszczaæ tam nazwiska i zdjêcia kolesi któ¿y wal± na bitwach w ty³ g³owy, tych cwaniaczków któ¿y po z³o¶ci i z premedytacj± niszcz± he³my a niekiedy s± sprawcami ciê¿kich urazów g³owy i szyji. Nie maja odwagi stan±æ twarz± w twarz. Z taka list± siê podpisuje i nawet ju¿ mam kilka zdjêæ takich osób.

Pozdrawiam
Bartek z Chojnika
Tomic, chyba nie czyta³e¶ mojego wpisu. A jakie dasz im prawo do obrony? Równie dobrze ja móg³bym umie¶ciæ tam Ciebie (to oczywi¶cie przyk³ad, nawet siê nie znamy), bo co¶ do Ciebie mam prywatnie...
Tomic
Witam

Ja mam dowody na kilku kolesi w postaci zdjêæ i filmu , a temat czyta³em
£ukasz P
CYTAT
Karane jako przekroczenie Ustawy o Danych Osobowych jest dopiero podanie imienia i nazwiska oraz adresu pozwalaj±cego na zasypywanie rzeczonej osoby paszkwilami itepe. Podanie samego nicka + grupy nie podchodzi pod UODO. Mo¿e byæ jednak podci±gniête pod szkalowanie dobrego imienia - dlatego my¶lê, ¿e osoby próbuj±ce kogo¶ oczerniæ mog± sobie sparzyæ paluszki, podczas gdy ¶wiadkowie + organizator imprezy na której mia³o miejsce zaj¶cie zagra¿aj±ce bezpieczeñstwu innych mog± spaæ spokojnie

A z k±d szanowny kolega ma takie informacje??

Ustawa o ochronie danych osobowych mówi : ¿e karane jest przechowywani (w zbiorze umo¿liwiaj±cym przetwarzanie wg. okre¶lonych kryteriów )bez zgody informacji pozwalj±cych zidentyfikowaæ konkretn± osobê.

Jak to rozumieæ??:
W odpowiednich warónkach nawet informacja o bli¼nie na plecach po toporze mo¿e byæ dan± osobow±. Tak wiêc nick i nazwa bractwa dan± osobow± jest ( je¶li jest przechowywana w zbiorze).

Pozdrawiam
TeMuGyn.

Ps. Kontrola GIODO to nic przyjemnego:)
Pps. GIODO to Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych i jego zespó³ prawników:)
Daroslav
W ka¿dym b±d¼ razie ponad 70% osób bior±cych udzia³ w ankiecie jest za, wiêc wydaje mi siê ¿e nie ma co dyskutowaæ za czy przeciw.. tylko spróbowaæ co¶ zadzia³aæ na tym polu. Jakie¶ konkretne propozycje jak ruszyæ z tym drañstwem ?
Tomic
Witam

Faktycznie pomys³ z list± jest fajny , zróbmy jeszcze kilka list Liste Wpisanych Nieuczciwie Naz Carn± Liste, Liste Wpisanych Przypadkowo, Liste Turbo Mroków, Liste Liste Przebojów i Liste Tych Co Siê Bij± Bezpiecznie.

Pozdrawiam
Ptack
kochani...lista nie wypali...

jedyne, co ma sens, to prywatne listy organizatora...

przyk³ad...jak bêdê robi³ imprezê, wiem, kogo zaprosiæ, kogo nie.

Je¶li kogo¶ nie znam, a jest chêtny, robiêwywiad ¶rodowiskowy. Je¶li nie poskutkuje, domniemywam jego niewinno¶æ, zapraszam i biorê najsamprzód na dywanik w celu wyja¶nienia zasad , których nale¿y przestrzegaæ na imprezie i powodu, dla którego ograniczenia te zosta³y wprowadzone.

I tyle...
jasmin
Hmmm a moze w koncu organizatorzy imprez zaczna wymagac i przestrzegac zasad ustalonych wczesniej przez siebie? Jesli z zaproszeniem wysylaja regulamin inscenizacji, to niech go przestrzegaja.
Pozatym organizator karmi, zywi i daje opierunek w zwiazku z tym nie musi kazdego dopuszczac do inscenizacji bitwy jak leci...

PZDR
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
[quote="TeMuGyn"][quote]

A z k±d szanowny kolega ma takie informacje??

Ustawa o ochronie danych osobowych mówi : ¿e karane jest przechowywani (w zbiorze umo¿liwiaj±cym przetwarzanie wg. okre¶lonych kryteriów )bez zgody informacji pozwalj±cych zidentyfikowaæ konkretn± osobê.
[/quote]

Dok³adnie. Dlatego imiê i nazisko same w sobie nie s± danymi osobowymi. Danymi osobowymi staj± siê dopiero w po³±czeniu z czym¶ umo¿liwiaj±cym jednoznaczn± identyfikacjê - adresem, peselem i tak dalej. Zbieranie na przyk³ad imienia, nazwiska i numeru telefonu GSM jest legalne bez rejestracji i mia³em na to (jako administrator danych osobowych) opiniê agencji prawniczej z podpisami, stempelkami i tak dalej.

[quote]
Jak to rozumieæ??:
W odpowiednich warónkach nawet informacja o bli¼nie na plecach po toporze mo¿e byæ dan± osobow±.
[/quote]

Przepraszam, ale to jest bzdura. Mroczne czasy kiedy nikt nie wiedzia³ co to s± te dane osobowe ju¿ minê³y (kiedy¶ inspektor danych osobowych raczy³a by³a wydaæ interpretacjê ustawy, wed³ug której nale¿a³oby zarejestrowaæ swój portfel je¿eli by³yby w nim wiêcej, ni¿ dwie wizytówki). Informacje o widocznych znakach szczególnych w po³±czeniu z imieniem i nazwiskiem mog³yby byæ uznane za dane osobowe. Jako webmajster uczestniczy³em w akcji zbierania imion, nazwisk, numerów GSM i danych statystycznych o preferencjach filmowych (organizowane dla firmy Nesstle Polska) - ca³o¶æ tych informacji nie by³a danymi osobowymi.

[quote]Ps. Kontrola GIODO to nic przyjemnego:)[/quote]

W ¿yciu nie s³ysza³em o kontroli GIODO w ¿adnej ze znanych mi firm. W ¿yciu te¿ nie s³ysza³em, aby GIODO zrobi³o cokolwiek. GIODO nawet nie rejestruje trzymanych przez firmy zbiorów danych - przyjmuje tylko wnioski rejestracyjne. Moja by³a firma na rejestracjê zbioru czeka ju¿ trzy lata i nie doczeka³a siê.

[quote]Pps. GIODO to Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych i jego zespó³ prawników:)[/quote]

Raczej jego zespó³ paso¿ytów. Szmal bior± podobno niez³y, a nie robi± nic - zupe³nie nic.

Zamieszczenie w sieci listy osób niestabilnych, bêd±cych zagro¿eniem dla innych mo¿e byæ faktycznie podstaw± do wniesienia pozwu o ochronê dóbr osobistych. Rzecz w tym, ¿e nikt oczywi¶cie nie wniesie, nikomu nie bêdzie siê chcia³o zamra¿aæ najpierw wadium na kilka lat, bez odsetek, a potem czekaæ te trzy-cztery lata a¿ sêdzinie ³askawie zechce siê wzi±æ do pracy. Wiêc prawdopodobieñstwo za³atwiania sporów personalnych i narobienia totalnego gówna, pomieszanego z wojenk± jest bardzo du¿e - ¿yjemy w Polsce. Sensowniej by³oby na li¶cie w±tpliwych umieszczaæ ca³e nazwy grup. Nie "czarnej", ale powiedzmy "li¶cie ¿ó³tych kartek". Organizator turnieju móg³by sam zapytaæ umieszczaj±cego co taka grupa zmalowa³a, a potem to z ni± wyja¶niaæ. To zdjê³oby z barków organizatorów ciê¿ar u¿erania siê z poszczególnymi "antygumisiami" od hardcorowej jazdy bez trzymanki i wymusi³oby na dowódcach grup staranniejsze dobieranie ludzi do walki. I tak byæ powinno - to dowódca ma odpowiadaæ za swoich podw³adnych, nie organizator turnieju.
Ptack
tudzie¿ uwa¿am, ¿e je¶li kto¶ co¶ nabroi, dowódca powinien urwaæ mu czosnek.

Dziêki li¶cie podejrzanych bractw, dowódcy bêd± bardziej uwa¿aæ, kogo bior±. Po drugie, jesli ca³a grupa ucierpi przez debilizm jednego kolesia, cz³owieczek ju¿z grup± nie pojedzie i to z inicjatywy jej cz³onków.
£ukasz P
CYTAT(Nurglitch)
Dok³adnie. Dlatego imiê i nazisko same w sobie nie s± danymi osobowymi. Danymi osobowymi staj± siê dopiero w po³±czeniu z czym¶ umo¿liwiaj±cym jednoznaczn± identyfikacjê - adresem, peselem i tak dalej. Zbieranie na przyk³ad imienia, nazwiska i numeru telefonu GSM jest legalne bez rejestracji i mia³em na to (jako administrator danych osobowych) opiniê agencji prawniczej z podpisami, stempelkami i tak dalej.

Dane zyskuj± status danych osobowych nie tylko dla tego, ¿e sk³adaj± sie na takie a nie inne informacje. Musi sie daæ te inforamcje w okre¶lony sposób przetwarzaæ.

W tym wypdku bêd± przechowywane i przetwarzane inforamcje :Nick/pseudo i nazwa bractwa/stowarzyszenia NA PODSTAWIE TYCH DANYCH MO¯NA DOKONAÆ IDENTYFIKACJI OSOBY.Dla tego s± to dane osobowe.

CYTAT(Nurglitch)
Przepraszam, ale to jest bzdura. Mroczne czasy kiedy nikt nie wiedzia³ co to s± te dane osobowe ju¿ minê³y (kiedy¶ inspektor danych osobowych raczy³a by³a wydaæ interpretacjê ustawy, wed³ug której nale¿a³oby zarejestrowaæ swój portfel je¿eli by³yby w nim wiêcej, ni¿ dwie wizytówki). Informacje o widocznych znakach szczególnych w po³±czeniu z imieniem i nazwiskiem mog³yby byæ uznane za dane osobowe. Jako webmajster uczestniczy³em w akcji zbierania imion, nazwisk, numerów GSM i danych statystycznych o preferencjach filmowych (organizowane dla firmy Nesstle Polska) - ca³o¶æ tych informacji nie by³a danymi osobowymi.

To bêdzie bzdura w momêcie wej¶cia w ¿ycie nowelizaci UODO.
Narazie to najprawdziwsza prawda:)

CYTAT(Nurglitch)
Szmal bior± podobno niez³y, a nie robi± nic - zupe³nie nic.

Robi± i to du¿o:) Ale to nie temat na FREHA.

CYTAT(Nurglitch)
Zamieszczenie w sieci listy osób niestabilnych, bêd±cych zagro¿eniem dla innych mo¿e byæ faktycznie podstaw± do wniesienia pozwu o ochronê dóbr osobistych. Rzecz w tym, ¿e nikt oczywi¶cie nie wniesie, nikomu nie bêdzie siê chcia³o zamra¿aæ najpierw wadium na kilka lat, bez odsetek, a potem czekaæ te trzy-cztery lata a¿ sêdzinie ³askawie zechce siê wzi±æ do pracy.

To te¿ prawda.
Przepraszam je¶li w poprzednim po¶cie nie wyrazi³em siê do¶æ jasno.
Ja nie chcia³em nikogo straszyæ kontrol± GIODO bo prawdopodobieñstwo konroli RR przez GIODO jest bardzo niewielkie.

Ale w po¶cie który komentowa³em by³y nie¶ci¶le informacje.

Generalnie to nie chcia³em wywo³ywaæ konfliktu tylko sprecyzowaæ informacje. Z prostego i jansnego powodu : je¶li ju¿ rozmawiamy o UODO to dobrze jest urzywaæ konkretnych informacji.

Pozdrawima.
TeMuGyn
wiedzmak
ciekawe jak bractwa reagowaly by na odpowiedzilanosc grupowa? bo mysle, ze to jest sluszna droga
Ptack
w tym przypadku odpowiedzialno¶æ grupowa - jak najbardziej. Problem mo¿e siê pojawiæ, kiedy kolesie powiedz±, ¿e wyrzucili delikwenta z bractwa. Jak to sprawdzisz? Kole¶ poprostu tym razem nie pojedzie i tyle. hmmm....mo¿e to i sposób....
wiedzmak
no wlasnie - nie pojedzie, znaczy nie ma danego pajaca na imprezie, czyli bezpieczenstwo podczas inscenizacji etc. wzrosnie. osiagniemy zamierzony skutek. a moze bractwa ceniace sobie dobre imie beda stronic od takich osob, zeby mroczna slawa i czosnek na nich nie padla?
Gunnila
Drogi Temugynie smile.gif
W moim po¶cie znajduje siê mój nick, nazwa bractwa, a w danych personalnych nawet jeszcze trochê wiêcej informacji, a nie pozwoli³o Ci to jednak zidentyfikowaæ mnie jako kobiety.... devil.gif
Przyznajê, nie jestem prawnikiem i informacje te nie s± cytatem z kodeksu karnego, napisa³am je z pozycji osby, która kilka zbiorów "danych osobowych" umie¶ci³a z odgórnego polecenia w "nielegalnych bazach danych".
Jednak w Twoim cytacie bynajmniej nadal nie jest wyja¶nione co JEST objête UODO, a interpretacja takich nie¶cis³o¶ci w Polsce cool.gif .
£ukasz P
Ja siê poddaje.

Sk³adam póbliczn± samokrytykê.
Nie mia³em pojêcia , ¿e moja wypowied¼ wywo³a tak± lawinê kometarzy.
Pisa³em wcze¶niej ,choæ mo¿e nie do¶æ dobitnie, ¿e mój post ma charakter czysto teorycznych dywagacji.
Ja równie¿ nie wierzê w kontrolê GIODO.
Przepraszam ,¿e w ogóle wypowiedzia³em siê na ten temat.
Na swoje usprawiedlieienie mam chcê powiedzieæ, ¿e chcia³em s³u¿yæ rad±, poniewa¿ ten post wyda³ mi siê równie¿ teoretyczn± dywagacj±.

Koniec samokrytyki.

To nie moja zdolno¶æ identyfikacji osoby decyduje o tym czy co¶ jest Dan± Osobow±

CYTAT(Gunnila)
Jednak w Twoim cytacie bynajmniej nadal nie jest wyja¶nione co JEST objête UODO, a interpretacja takich nie¶cis³o¶ci w Polsce cool.gif .

W poprzednim ju¿ po¶cie napisa³em, ¿e szersze zag³ebianie siê w UODO nie mie¶ci siê w granicach tematycznych tego forum.

Za pomy³kê przy identyfikacji przepraszam.

Pozdrwawiam
TeMuGyn
Bicornis
Wiêkszo¶æ z nas uwa¿a ¿e taka lista powinna istnieæ, ale musz± j± prowadziæ odpowiedni ludzie. ¯e tak zapytam: Co znaczy odpowiedni ludzie??? Tu mo¿e byæ problem. Pozostawiam tê kwestiê do rozpatrzenia...
£ukasz P
Proponujê aby w sk³ad komisji wchodzili ludzie którzy ponie¶li uszczerbek na zdrowiu w skutek niepowa¿nego/beztroskiego zachowaania innych podczas bitwy.
wiedzmak
i beda na stracie mieli okreslona opinie na temat tych, co mu kuku zrobili. poza tym moze wyjsc chec odegrania sie za kontuzje typu: "to byl X z bractwa Y, no to polowa bractwa wypad". dla mnie powinni byc to ludzie znani w calym RR, ktorzy maja powazanie u ogolu.
Peter von Opperau
dok³adnie wiedzmaku, a oprócz nich jeszcze mo¿e organizatorów turnieji smile.gif je¶li jaki¶ kole¶ "narozrabia³by" na takim czy innym turnieju to jeszcze w czasie jego trwania poszkodowany zg³asza siê ze ¶wiadkami, powedzmy z 3 ró¿nych Bractw do owego organizatora i ten podejmuje decyzjê o wpisaniu lub nie typka na listê smile.gif
my¶lê, ¿e to by by³o s³uszne
pozdrawiam smile.gif
wiedzmak
powinno zadzialac, ale nasuwa mi obawa o atmosfere po takim zgloszeniu w obozie. zaraz stworza sie dwa stronnictwa "obroncow" i "oskarzycieli", beda klutnie, wyzwiska i ogolnie czosnek. no, chyba ze bedzie to zgloszenie utajnione (bez podania w czasie turnieju do wiadomosci ogolu). nie to jednak nie jest dobry pomysl.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.