Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Czarna lista"
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3, 4
de la Cabane
Oczywi¶cie Gotfrydzie problemy z alkoholem rozwi±¿e prohibicja w trakcie imprezy i badanie alkomatem uczestników przed snem i przed bitw± (Grunwald crazy.gif ) IMHO na du¿ych zlotach takich jak Grunwald powinna obowi±zywaæ ca³kowita prohibicja anger.gif Liczba berserkerow i tych pozosta³ych (zwlaszcza pijanic) zmniejszy siê wtedy drastycznie bum.gif

Wasz Aposto³ Trze¼wo¶ci king.gif
Baku Baku
i tak nikt nie przestrzega zasady ¿eby niepodawaæ ju¿ podchmielonym alkocholu i niepe³noletnim niektórz siê ciesz± ale dobre to to nie jest
godfrid
Ale¿ drogi Baronie, przecie¿ w takiej sytuacji 90% uczestników nie mia³aby co robiæ na imprezach, mog³a by siê zacz±æ potwornie nudziæ, a to mog³oby spowodowaæ jakie¶ zamieszki czy cu¶? My¶lê, ¿e mog³oby byæ jeszcze gorzej. oczywi¶cie, w razie gdyby mia³o do tego doj¶æ, My¶lê, ¿e i w Twoim imieniu mogê powiedzieæ i¿ zainteresowanym chêtnie poka¿emy, jak mo¿na wspaniale, rado¶nie i twórczo uprawiaæ owo hobby bez alkocholu bigsmile2.gif

pa pa
GdG
Marcin Franczak
Witam
Z mojego skromnego do¶wiadczenia wynika, ¿e je¶li chodzi o bezpieczeñstwo, to ca³y ciê¿ar powinien le¿eæ po stronie organizatora. Je¶li zdarzaj± siê wypadki to znaczy, ¿e impreza zosta³a ¼le przygotowana, poniewa¿ do walki zostali dopuszczeni ludzie którzy nie powinni siê znale¼æ na placu boju. By³em na zachodzie i widzia³êm jak to jest zorganizowane. Jak kto¶ chce to mo¿e. Do tego potrzeba jeszcze czasu. Bêd±c na inscenizacji bitwy pod Tawkesbury widzia³em:
- osoby dostaj±ce bilet na bitwê (dowódcy dostawali tych biletów tyle ile zg³osili osób do inscenizacji), wynik: nie ma ludzi nie zaproszonych,
- pole bitwy obstawione przez justycjarjuszy,
- patrol polcji do dyspozycji organizatora,
- ka¿dy uczestnik przechodzi³ na miejsce inscenizacji przez jedn± bramkê gdzie by³osprawdzane uzbrojenie,
- przy ka¿dym oddziale marsza³ek obserwuj±cy walkê od którego s³owa nie by³o odwo³ania,
- inscenizacja krêcona z kilku kamer,
- ka¿de zachowanie niezgodne z regulaminem by³o od razu na polu bitwy wyja¶niane, a winny usuwany z pola bitwy,
- po zakoñczeniu inscenizacji marsza³kowie i justycjarjusze spotykali siê w jednym namiocie gdzie omawiali bitwê i wszystkie wnioski dotycz±ce niebezpiecznych zachowañ, je¶li takowe siê przyda¿y³y, przegl±dano filmy i dana grupa mia³a zakaz uczestnictwa w imprezie przez najbli¿sze kilka lat (chyba 3, o ile pamiêtam).
Efektem tak rygorystycznego podej¶cia by³o to, ¿e poszczególne grupy same siê pilnowa³y, a pierwsza pomoc by³a udzielana tylko tym, co zas³abli w wyniku wyczerpania organizmu (w tym roku temperatura wynosi³a 35-38C). W bitwie uczestniczy³o ~3tys. osób i nie by³o rannych.

Pozdrawiam
Ptack
z jednej strony fajnie, bezpiecznie, z drugiej strony nale¿y zadaæ sobie pytanie; czy nie przesadzaj±?

ta tak, jakby podczas rajdów samochodowych wprowadziæ ograniczenie prêdko¶ci do 110 km/h.

¯eby nie by³o nieporozumieñ: nie znam wiêkszych kretynów ni¿ berserkerzy. Ale bicie siê po plasikowych he³mach rattanowymi patyczkami te¿ nie bardzo do mnie przemawia...
de la Cabane
Oczywi¶cie ale wiêkszo¶æ uczestników rajdów ma penie 18 latek bigsmile2.gif I pewnie nawet maja ubezpiecznia bum.gif A przed jazda piffko i w droooogê crazy.gif Proponujê dyskusjê w temacie po³o¿enia granic berserkerstwa king.gif

Ca³uski
Beniec
Jezeli chodzi o granice berserkerstwa, to bardzo latwo je polozyc: wystarczy walka w szyku. Zaden wariat, berserk, czy inny Herkules, chocby nie wiem jak sie natezal nie da rady dwom, trzem wspolpracujacym ze soba przeciwnikom. Po prostu rozklepia go i zadepcza.
Zeby przezyc, taki gosciu bedzie musial pilnowac sie swoich i myslec - a wtedy automatycznie przestaje byc berserkiem:)
Od siebie dodam, ze ja lubie berserkow. Z poprzedniej Leczycy zapamietal mi sie taki mrok z Ogrodzienca. Wzielismy go we trzech icon_redface.gif ... tzn na cel go sobie wzielismy:))). Nawet dlugo ustal...smile.gif
cmokam,
beniec
PS Inna dobra metoda na powstrzymanie berserkow byloby wprowadzenie sztychow, ale ta metoda, jak wiekszosc metod, oprocz plusow posiada rowniez minusy:)))
Baku Baku
jak kto¶ jest haban to mo¿e ¶wirowaæ nawet na dwuch ale jak chaban dorwie jakiego¶ kurdupla (tego siê obawiam heeh) a na czas nikt nie przyjdzie to masakra bum.gif bum.gif bum.gif ale jak w ¿yciu lepiej ni prowokowaæ
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Podstaw± jest i tak HISTORYCZNE opancerzenie. W koñcu po co¶ oni to udoskonalali... Jak siê do tego cz³owiek przy³o¿y, to od razu jest ³adniej i bezpieczniej. Mam nadziejê, ¿e do sezonu zd±zê z wprowadzaniem w ¿ycie tych m±dro¶ci smile.gif .

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Beniec
Historyczne opancerzenie zdecydowanie zwieksza szanse na przezycie w kazdej m³ócy, ale niestety nie gwarantuje tego, ze nic sie nie stanie.

A co do kurdupla, co to biega samotnie po polu i boi sie berserkow: jak sie debil odlaczyl od szyku, to niech ginie w meczarniach. Na tym polega ewolucja - eliminuje slabszych i glupszych:)))

cmokam,
beniec
de la Cabane
Gorzej bêdzie jak berserkerzy zaczn± u¿ywaæ historycznego uzbrojenia i co gorsza lataæ po polu w grupach po 3-5 oszo³omów ..... maniac.gif POtem nikt ju¿ nie bêdzie wiedzai³ kto berserker a kto nie i nawet Lista nie pomo¿e swinka.gif A gdyby tak za bezpieczeñstwo wziê³a siê jaks du¿a i znan organizacja zamiast tworzyæ Czarne Listy ... np Kapitu³a albo Miedzygalaktyczna Federacja Rycerska bum.gif
Jugger
No dobra, ja sie moge podjac prowadzenia punktu mediacyjno-ostrzegawczego "czerwonej listy" (czarna brzmii za mrocznie :)

Zapraszam zarowno pangalaktyczna federacje rycerska jak i Kapitule Rycerstwa Polskiego do wspolpracy...
Norbert Tkacz
Witajcie!
My¶lê ¿e to cholernie g³upi pomys³. To organizatorzy ustalaj± zasady imprez i to organizatorzy i tylko oni powinni reagowaæ na niepokoj±ce sygna³y.Taka lista to okazja do manipulowania i napewno doprowadzi ona do tak wielu nieporozumieñ. Oka¿e siê w efekcie i¿ sta³o siê wiêcej z³ego ni¿ dobrego.
Ps. To trochê jak ta s³ynna lista d³u¿ników
Marcin Franczak
Wydaje mi siê, ¿e dosz³o do nieporozumienia. Berserkerów pó³nagich (z grup wczesno¶redniowiecznych) i opancerzonych (z grup XIII-XV w.), innymi s³owy bandytów wogóle nie powinno siê dopuszczaæ do jakichkolwiek imprez. Jak chc± siê mordowaæ niech id± walczyæ w klatce lub pod stadion. Je¶li nie chc± s³uchaæ to od tego jest policja. Ka¿dy z nas po zakoñczonej imprezie musi wróciæ do szko³y, pracy, rodziny i aby siebie oraz rodzinê utrzymaæ nale¿y byæ ca³ym i zdrowym. To nie normalni ludzie powinni siê baæ tylko berserkerzy i oszo³omy, które twierdz±, ¿e jest im obojêtny los tych co wpadn± w rêce berserkerów bo s± oni równie niebezpieczni. To tyle.
Kacper
Bersekerów niech eliminuje broñ drzewcowa, ew. sêdziowie wyposa¿eni w dwórêczne m³oty <devil>.
Horhe
Uwa¿am,¿e ka¿dy dowódca tudzierz chor±¿y itp.po prostu wódz grupy powinien byæ odpowiedzialny za swoich ludzi,a je¶li ma pod soba ludzi nieokrzesanych i nie da rady nad nimi panowaæ,to wydpad z grupy.Je¿eli za¶ sam wódz grupy jest debilem,to po prostu zakaz wjazdu dla ca³ej grupy,do czasu jak siê opamiêtaja i przysl± poselstwo z podarkami na przeprosiny:)

[size=18]
CHCECIE BAWIÆ SIÊ W ¦REDNIOWIECZE,TO ZACZNIJCIE ZAKUWAÆ W DYBY I POWO£AJCIE STRA¯ MIEJSK¡

Nas niestety obowi±zuje liberalne podej¶cie do zo³nierza,a czasem szkoda. Gdyby nie patriotyczne przes³anki,to bym wprowadzi³ dla niektórych indywidualny program pruskiego dryllu.

Ci co mnie znaj±,to wiedz± co siê dzieje jak siê wkurzam na obiboków,wandali,kretynów itd bum.gif [/b]
Edgar
Niestety z dowódcami to czasmi jest tak ¿e swojego nawet najbardziiej @#$% cz³owieka bronia jak niepodleg³o¶ci w imie dziwnie rozumianej solidarno¶ci plemników. Czarne ,czerwone i niebieskie listy uwazam za absurd. Oznakowywanie kogokolwiek za cokolwiek ....kto wpad³ na taki pomys³?! Gratulacje ! Kiedy¶ tak znakowali, gor±cym ¿elazem na czole albo tuszem na przedramieniu i to jest chyba jedyna forma w miarê trwa³a. inne piêtna mo¿na sobie od³ozyc na bok, no chyba ¿e wprowadzimy kody kreskowe na szyi lub gdzie¶tam..... Co do sêdziów i innych justycjariuszy czy jak ich tam zwa³. ja podziwiam ch³opaków za chêc ( bo jest du¿o innych fajnych zajêæ) odwagê (bo w zêby mozna dostac od krewkiego i nabuzowanego kombatanta) i wiarê w s³uszno¶c swej pracy i jej owoce ....
Niestey Przychylam siê do opiniii ¿e to organizator musi decydowac kogo wpu¶ci a kogo nie do zabawy i powo³ywanie Inspekcji Robotniczo Ch³opskiej do oceny umiejêtno¶ci lub bezpieczeñstwa walki ma tyle sensu co kot nap³aka³. Szanowny Benio poda³ metodê skuteczn± i konkretn±. Poza tym pozostaje jeszcze jedna metoda - wieczorna. Kolegê o szwankuj±cym umy¶le mo¿na wieczorem ju¿ po wszystkim kolektywnie odszukaæ i umoralniæ. Ja wiem ¿e to moze doprowadziæ do eskalacji nienawi¶ci ale metody jednej i skutecznej chyba nie ma , no chyba ¿e wprowadzimy Legitymacjê Rycerza i tam bêdziemy bawo³ki wklejaæ za przewinienia z których to bawo³ków Kapitu³a , unia czy inna Federacja Pó³nocnoatlantycka kolegê rozliczy wlepiaj±c mu upomnienie.
de la Cabane
E tam po co wieczorem, odwiedzaæ tych niedobrych o ka¿dej porze dnia i nocy i umoralniaæ publicznie, tylko nale¿y pamiêtaæ ¿eby zabraæ dostateczn± liczbê kolegów i tego berserkera co by³ be (lub kolega stwierdzi³ u niego szwankuj±cy umys³) okrzykn±æ cyklist± lub czym¶ podobnie ohydnym anger.gif Umoralnienie gwarantowane bum.gif

Buziaki
brat Bule
A jak wygl±da taki Berserker i sie zachowuje.....?
[mówie o tych pó¼noeuroejskich bigsmile2.gif ]
JAS
a widzia³e¶ kiedys Szkota w¶ród owiec??

to podobnie tyle ze berserkerzy nie sa az tak agresywni
brat Bule
Niet ale chyba widze ju¿ kandydata na czarn± listê....
JAS
ja tez, proponuje Mela Gibsona podobno regu³y pikniku pod sterling zabranialy odcinania g³ów. Jestem pewien ze wpadl wtedy w sza³
Ania
CYTAT(Beniec)
Z poprzedniej Leczycy zapamietal mi sie taki mrok z Ogrodzienca. Wzielismy go we trzech icon_redface.gif ... tzn na cel go sobie wzielismy:))). Nawet dlugo ustal...smile.gif

A i wiemy kto to (mieli¶my swoich obserwatorów, kamerka te¿ by³a devil.gif ) i wiêcej nie zawalczy. Przynajmniej u nas. mad.gif
Je¿eli chodzi o listê i konsekwencje prawne to wystarczy wpisaæ odpowiedni pkt do regulaminu imprezy (o zgodzie na udostêpnienie-upublicznienie danych), a regulamin wszyscy podpisuj± i akceptuj± przyje¿dzaj±c na imprezê. My¶lê, ¿e o bezpieczeñstwo dbaæ powinni organizatorzy - przede wszystkim. smile.gif
Anonymous
Witam.

Nie, no wspania³y pomys³ rodem ze Stawki Wiêkszej Ni¿ ¯ycie. Ciekawe kto okre¶li granice "oszo³omstwa". Parametry po których przekroczeniu rymcerz staje siê szalonym kowalem. Mo¿e kto¶ zrobi doktorat tworz±c uziemiaj±c± tabelkê ... np. pacniêcie w potylicê : mieczem si³a 100 N/cm kw. Mieczem oburêcznym 70 N/ cm kw. Toporem 50 N/cm kw... No i trzeba bêdzie uzbroiæ sedziów w Niutonometry. No i oczywi¶cie najwa¿niejsze !!!!! SYSTEM KAR !!!!! Cudo !! Mo¿na prosto oko za oko z±b za z±b. Np. po sztychu w wiziurê - gwo¿dziem w oko !! itd.
Gratulujê pomys³u...

pozdr.
Micha³ Wojtysiak
CYTAT(Ardor)
Witam.

Ciekawe kto okre¶li granice "oszo³omstwa". Parametry po których przekroczeniu rymcerz staje siê szalonym kowalem.

My¶lê ¿e granice okre¶laæ bêd± organizatorzy. Wszak to oni zapraszaj± uczestników. smile.gif
Willi
No taka lista mog³aby istnieæ. Od razu proszê o zapisanie Mnie na tak± listê jako tego co "rzucui³ dwójk± w ³ucznika" jestem gotów przedstawiæ swoj± wersjê i czekam na wersje inne.
Uwa¿am nawet ¿e taka lista mog³aby istnieæ w interesie tego w³asnie winnego bo mó³by siê sensownie wyt³umaczyæ przed spo³eczno¶ci±, a nie byæ ofiar± "partyzantki" chc±cych zrobiæ mu ko³o pióra indywiduuów. Bardzo sprawiedliwy koncept. Przyda³aby siê tak¿e opinia organizatorów imprezy, co o tym s±dz±, ewentualnie czemu dopu¶cili np. do wniesienia buzdyganu na bitwê. Niedawno s³ysza³em o kolesiach którzy przed biwt± robi± sniff,sniff z bia³ego proszku, testuj± topory na kolegach z szyku a potem wal± po rêkach gruchocz±c
je mimo i¿ s± w rêkawicach kolczych. Nie chcia³bym spotkaæ takigeo kogo¶ na bitwie, bo pierwsz± moj± reakcj± by³by sztych dwójk± w wiziurê a w lepszym wypadku >>porz±ddny<< dzwonk w he³m i nie powiem co mamy dalej.
Przyda³±by siê tutaj roztropno¶c organizatorów. Koledzy o których mówiê s³ysza³em ¿e dostali jaki¶ oddzwiêk za bezmy¶lno¶æ, ale czy to do nich dotar³o?
Wiêc tak - jestem ZA list± i prosze mnie na ni± od razu wpisaæ! :P:P:P:P
Nie wiem czy kto¶ jeszcze ten przypadek wspomina lae mo¿na by go wreszcie publicznie wyja¶niæ. (jak i pewnie wiele innych).
Willi
A tak w goóle zostaje wiele niuansów. Kto decyduje ostatecznie o wpisaniu na listê - poszkodowany, winny, organizator, prowadz±cy listê?
Co do miotania w ³ucznikó, to co jak kto¶ ma lekki aluminiowy, odpowiednio spreparowany (têpy ) toporek, albo sztylety b±d¼ ewentualnie szuriekny do rzucania w ³uczników??
Wszystko oczywi¶cie odpowiednio spreparowane ¿eby nie uszkodzi³o cz³owieka (jako¶ siê broniæ trzeba). Albo co z halabradami? Dlaczego nie maj± ob³ych w kszta³bie okr±g³ych ii szerokich haków oraz okr±g³ych sztychów, ¿eby mozna by³o wykonaæ ka¿dy rodzaj ruchu takow± czyli uderzenie, pchniêcie, zahaczenie? (nawet my¶la³em o zorbieniu/zamówieniu takieg glewii/halabardy, ale czy kto¶ Mnie z tym wpu¶ci na bitwe?). A dochodz±c do ostatecznej konkluzji, mo¿e lejmy siê tak jak to robi± w stanach na aluminiowe, l¶ni±ce pa³y, oraz w³ócznie z gumowymi grotami?? By³oby bezpiecznie a praæ by siê mo¿na by³o do woli,
bo taka pa³a w wizure nie wejdzie, a zbroi nie rozwali prêdzej siê zegnie lub z³amie.
Tylko zbroje mog³yby wygl±dac bardziej hitorycznie bo tamte stanowe wygladaj± raczej jak stroje do footballu :D... Jakbym mia³ tokarkê to chyba bym zacz±³ ju¿ produkcjê takich urzadzeñ i pojecha³ ze straganem na grunwald, robi± alternatywn± bitwê. Zastanócie siê czego tak naprawdê chcecie, bo debile na bitwie to jedno a bezpieczeñstwo to drugie i pierwsz± podpisywan± umow± powinno byæ "mam ¶wiadomo¶c mo¿liwo¶ci otrzymania obra¿eñ a nawet ¶mierci". I nadal pozostaje kto¶ kto powie - jak siê nie boj± to walimy z ca³ej si³y, buzdyganem, po wiziurach i po rêkach... a organizator nadal powinien wiedzieæ kto mu na bitwie kupê robi. S±dzê ¿e organizator powinien mieæ takow± wiedzê w³asn± wiedz±c kogo zapisywaæ b±d¼ banowaæ. (mi nikt za ten rzut nie zwróci³ uwagi widocznie widaæ by³o ¿e to by³ przypadek, (dwójka odbi³a siê od ziemi zanim trafi³a ³ucznika) organizator by³ zadowlony).
Keylan
mo¿e wprowadziæ rymcerzom jakie¶ identyfikatory? ze zdjêciem itp:) pozwoli³o by na szybk± identyfikacje uczestników i ew eliminacje.
mozna by tak zrobiæ ¿e kapitu³a pasuje na rycerzy tylko osoby "czyste" które wykaza³y siê w bitwie i w RR takowy by dostawa³ identyfikatorek herbik i wci±gniêty by³by na liste
ci przed pasowaniem byli by girmkami/pocztowymi/etc i odpowiedzialno¶æ za wprowadzenie ich do RR spada³a by na ju¿ pasowanego...
hmm troche to chaotyczne ale mam kaca:)
Micha³ Tarnogrodzki
Na tegorocznym Grunwaldzie podobno bêd± identyfikatory i kamery, pozostaje tylko nadzieja ¿e organizatorzy bêd± twardo egzekwowaæ regu³y bezpieczeñstwa nie patrz±c na prywatne stosunki z ewntualnymi winowajcami (a takich z pewno¶ci± nie zabraknie)
Tomic
Witam

To mo¿e niech kazdy indywidualnie zrobi sobie czarn± liste(dla w³asnego uzytku) i na tych kolesi uwa¿a.
My osobi¶cie mamy fimik z Grunwaldu 2003 na którym doskonale widaæ kto jest niebezpieczny i wiemy kto to. Problemu nie ma zadnego.

Pozdrawiam
Edgar
Polecam tatuowanie kodów kreskowych na szyjach uczestników i ewidencje w bazie danych wraz z odciskami ich palców.
cool.gif
Dok±d Grunwald , impreza na któr± nota bene lubiê sobie jechaæ, bêdzie stawia³ na ilo¶c ponad jako¶ci± dotad bêdzie to wygl±da³o tak jak wygl±da a wszelkeigo rodzaju lotne patrole i inne Inspekcje Robotniczo Ch³opskie w deseñ Komisji (ups - ale brzydkie s³owo) d.s. Stroju - Reaktywacja bêda wyrazem przerostu formy nad tre¶ci±.
Ciekawe ilu z tych którym w roku zesz³ym Jusycjariusze wlepili "¿ó³te kartki" nie zostanie dopuszczonych do bitwy/inscenizacji/zwa³ jak zwa³ ......

Podziwiam tych którzy z uporem godnym lepszej sprawy nadal wierz± w to ¿e wystarczy powo³ac nowego Miecznika czy innego przedstawiciela w³adzy hetmañskiej na ziemi aby nast±pi³o cudowne uzdrowienie.
mad.gif
Grze¶ko z Osiêcin
Moim skromnym zdaniem najlepsza metoda to wezwanie szefa bractwa, z którego furiat siê wywodzi. Kto¶ trafie zauwa¿y³, i¿ liczy siê piewszy kontakt. To kto¶ przyjmuje do bractwa i kto¶ nad dan± osob± czuwa. Najlepsza kontrola jest w³a¶nie na tym poziomie. To szef bractwa wypracowuje sobie pos³uch w¶ród swoich i on za nich odpowiada. Je¶li nie bêdzie w stanie utrzymaæ ich w ryzach to nie dostan± zaproszeñ, a do bitew nie bêd± dopuszczani. Je¶li za¶ szef zauwa¿y, ¿e do oszo³oma nie przemówi to ma dwa wyj¶cia: albo siê go pozbywa, albo mo¿e sezon skoñczyæ w kwietniu. A szczerze co po takim gospodarzu,co w³asnego folwarku utrzymaæ nie potrafi.
Chcia³bym te¿ zwrociæ uwagê, ¿e ludzie siê zmieniaj± i Ci co jednego roku s± agresywni nastêpnego spokojniej±, a i w statecznych, wydawa³oby siê, w wirze walki pierwotne zwierzêce instynkty siê budz±. A tak szczetrze to na czarn± listê ³atwo kogo¶ wpisaæ, ale jak z niej kogo¶ wykre¶liæ. Ile lat bedzie trwaæ banicja. Jak ma kto¶ udowodniæ, ¿e siê zmieni³?
Pozdrawiam.
Vexator
wezwanie szefa bractwa? gorzej, jesli on na to swiadomie pozwala... Gniew 2003 jeden z tubylcow trzy-cztero krotnie uderza lerzacego na ziemi po plecach. ta sama impreza, ten sam czlowiek w nastepne bitwie kopie z (okutego) kolana w glowe czlowieka, ktory jest na czworaka.

... czemu zostal dopuszczony do drugiej walki? bo bez niego dostali by w dupe... warto miec berzerkera w druzynie
Micha³ Templarem zwany
Witam Szacowne Grono smile.gif loki08.gif
Je¿eli chodzi o Czarn± Listê to moje skromne zdanie jest nastepuj±ce:
Spisaæ czlowieka , który nie przestrzegal szeroko pojêtych ( i niepojêtych devil.gif ) zasad naszych ma³ych maniac.gif walka.gif warrior.gif i wymiana informacji o danym cz³owieku. Je¿eli sytuacja powtórzy³aby siê na paru imrezach to wtedy... no to ju¿ wla¶ciwie nie le¿e w niczyjej gestii prócz organizatorów imprez oraz prze³o¿onych tego cz³owieka. No i tu znowu wychodzi sprawa ustalenia faktow a to niestety jest do¶æ problemowe.
Tak samo jak wspomniana ju¿ wcze¶niej ustawa o ochronie danych osobistych.
Ptack
ja jestem za odpowiedzialno¶ci± zbiorow±. Kto¶ da cia³a, reszta bractwa ma szlaban na jeden sezon.

Wtedy dowództwo by uwa¿a³o na to, ¿eby do bitwy nie wystawiaæ oszo³omów. A tak, to kolesie mroczni berserkerzy bêd± siê podniecaæ burz± hormonów
Tomic
CYTAT(Vexator)
wezwanie szefa bractwa? gorzej, jesli on na to swiadomie pozwala... Gniew 2003 jeden z tubylcow trzy-cztero krotnie uderza lerzacego na ziemi po plecach. ta sama impreza, ten sam czlowiek w nastepne bitwie kopie z (okutego) kolana w glowe czlowieka, ktory jest na czworaka.  

... czemu zostal dopuszczony do drugiej walki? bo bez niego dostali by w dupe... warto miec berzerkera w druzynie

te¿ tam by³em, ale nie widzia³em tego zaj¶cia, móg³by¶ je bli¿ej opisaæ?
Zreszt± Gniew straci³ jednego killera w pierwszym starciu, a i tak wygrali bigsmile2.gif
Vexator
byly tam 4 choragwie, nie pamietam z kim gniew walczyl (chyba z mazowiecka). pierwsza bitwa, to bylo zdobycie zamku ze slomy. podczas tej bitwy jeden z mazowieckiej (?) sie przewrucil... nic w tym dziwnego. jego przeciwnik ("tubylec") wymierzyl mu kilka ciosow w plecy. nie wiem czy byly silne, lecz chodzi o samo zachowanie. ten z mazowieckiej... owszem... prubowal sie podniesc, lecz nie po to by bic sie dalej, lecz odejsc z pod nog walczacych.

kolejna bitwa. Zych Roztargniony trzyma choragiew (celem potyczki ma byc zabranie choragwji przeciwnika). trzymajacy choragiew nie moze atakowac, ani jego nie wolno atakowac, zlapany ma obowiazek oddac choragiew przeciwnikowi. nie bylo powiedziane, ze ma stac jak jakas ciota w miejscu, wiec zaczal uciekac... wyminal kilku ludzi, obiegl walczacyc, gdy jeden z przeciwnikow podstawil mu noge (chamskie zagranie). gdy sie wywrocil stracil choragiew. podniosl sie na czworaka i wtedy ten sam, co wczesniej lal lezacego po plecach, kopnal go z kolana w wizure.

podczas obydwu zajsc bylem w poblizu sedziow, wiec skoro ja to zobaczylem, to i oni musieli. nie zainterweniowali... coz... w koncu nie wlepia "czerwonej kartki" swojemu.
Tomic
nie by³o tez mowy ¿e nie wolno podk³adac nogi, bigsmile2.gif
Micha³ Templarem zwany
Co do takich list to np w Angli juz ona funkcjonuje i dzia³a w pe³ni.

Wiarze sie to z inn± mentalno¶cia ludzi na zachodzie.
Oni sa przygotowani na to, ¿e w niedziel sie bawi± a w ponioedzialek zak³adaja garniturki i szoruj± do roboty aby zarobic pieni±zki.

W Angli, je¿eli komukolwiek co siê stanie na takiej imprezie, co uniemo¿liwia mu normalne zarabianie pioeniêdzy od razu zak³ada sprawe w s±dzie o do¶c wysokie odszkodowania.
( wszak musi z czegos ¿yæ )

Ka¿da osoba, która nie przestrzega regulaminu imprezy jest usuwana i to czesto przez w³asnego dowódcê ( nie ma juz wstepu na imprezy organizowane przez dana organizacje ). Je¿eli dowódca by tego nie zrobi³ to cala grupa od razu ma wilczy bilet. Osoba, czy grupa taka od razu jest wywalana z imprezy a nie pod koniec.

Je¿eli zmieni siê mentalno¶æ ludzi walczacych to sie da zrobiæ.

Czê¶c wypowiedzi tutaj natomiast jest w stylu "tego sie nie da zrobiæ" i tak sie nie uda.
Z takim nastawieniem to na pewno nic sie nie da zdzia³aæ.
Pozdrawiam
tatsu
Bywam na turniejach, pokazach, inscenizacjach i w³os mi siê je¿y na g³owie, co podczas bitew jest wyprawiane.
Jeden z moich ludzi dozna³ powa¿nego uszczerbku na zdrowiu przez $^*#%**^ oszo³oma, który zasadzi³ mu z wyskoku m³otem-kafarem. Oszo³om oczywi¶cie podszed³ od ty³u (bo w normalnym starciu pewnie nie mia³by szans), kiedy wojownik zajêty by³ odpieraniem ataków "wroga" i zadawaniem ciosów.
Dodam jeszcze, ¿e w punkcie medycznym nikt nie wys³a³ mi tego cz³owieka (mam na my¶li wojownika) do szpitala na szycie, nikt nie potrafi³ mi wskazaæ drogi do szpitala, wiêc z dusz± na ramieniu sama musia³am zaj±æ siê ran±, która nawet nie zosta³a porz±dnie opatrzona.
Rana zros³a siê szybko, ale skutki uboczne w postaci czêstych utrat ¶wiadomo¶ci nêkaj± mojego cz³owieka coraz czê¶ciej.
I co mamy w tej sytuacji zrobiæ?
Nie by³o kamer, zdjêcia nie s± jednoznaczne, zeznania ¶wiadków te¿ na nic, bo nie chc± byæ mocno zbie¿ne pod wzglêdem wygl±du go¶cia... nawet hultaja do s±du o odszkodowanie pozwaæ nie mo¿na angsad.gif

Sytuacji podobnych by³o o wiele wiêcej, nie chcê siê o tym rozpisywaæ, bo nie o to chodzi w tym w±tku.

Jestem za spo³eczn± eliminacj± i napiêtnowaniem takich idiotów, bo stwarzaj± tylko zagro¿enie dla ludzi walcz±cych dla walki i zabawy, a nie dla zabijania. Przecie¿ chodzi w tym o zabawê, a nie o zadanie bólu i ¶mierci, chyba siê nie mylê.

Boli mnie równie¿ zachowanie niektórych ludzi po kilku g³êbszych... agresja, wulgarno¶æ (najgorsze s± podpite babska - od jednej takiej "dzieweczki" w falbankach pod Grunwaldem o ma³o nie dosta³am bum.gif bo z rozkazu organizatora kaza³am jej bractwu zmieniæ miejsce zajmowane przy stole podczas uczty, a by³o to miejsce dla "króla" i jego ¶wity), niekontrolowane za³atwianie potrzeb fizjologicznych (np. do "lodówki", w której by³o skryte jedzenie mog±ce popsuæ siê w upale - jama zakryta deskami), chodzenie po pijaku po namiotach i ¶pi±cych w nich ludziach oraz ca³ym sprzêcie, jaki siê tam znajdowa³ (stracili¶my przez to komplet strza³).

Przyk³adów podobnych do powy¿szych mog³abym mno¿yæ na potêgê.

Wszystko jest dla ludzi. Ludzi - nie ma³p (nie obra¿aj±c tych ostatnich), którzy potrafi± siê kontrolowaæ. Po to mamy mózg, prawda?

W zwi±zku z powy¿szym jestem za utworzeniem czego¶ na kszta³t listy osób, których zachowania s± niepo¿±dane oraz za spo³eczn± eliminacj± takich "nieprzystosowanych".
Verdandi
tatsu! uszkodzenia ciala powodujace szkody do gojenia powyzej 7 dniu sa scigane z urzedu i juz spawa policjii jest szukanie winnego. w takich sytuacjach trzeba jednak goscia lapac na biezaco i w miare mozliwosci orientowac sie kto zacz. wszpitalu sa personel zglasza takie wypadki na policje, ale najczesciej i tak suie trzeba upomniec.

moze niektorzy poczytaja mi to za sku....synstwo ale jestem za bezwzglednym tepieniem sadowym takich wariatow. zwlaszcza jesli dzieja sie rzeczy jak wyzej opisano.
Martin
Tatsu, co ten twój cz³owiek mia³ na g³owie??
Bra³em udzia³ w paru ostrych walkach, na sporej ich czê¶ci dozwolone by³y ciosy od ty³u. Zebra³em w ³eb kilkakroæ ciê¿kim berdyszem. ciosów toporami, mieczami wszelakimi nie policzê. Mam wra¿liwy krêgos³up (martwica w wieku dorastania) i mimo tego nie dozna³em tak widowiskowego urazu, bym tracil przytomno¶æ.

Poza tym jednym pytankiem zgadzam siê z tob±.
Micha³ ¯elazo
Do bezmy¶lno¶ci mog³a do³o¿yæ siê odrobina pecha...
A lanie siê na ostro od ty³u to zwyk³a g³upota i krótkowzroczno¶æ. A swoj± drog±, gdzie jest taki wspania³y turniej, na którym ogranizatorzy pozwalaj± na "freestyle" go¶ciom z berdyszami ??? Pytam bo chcia³bym wiedzieæ gdzie mam uwa¿aæ, je¶li dane mi bêdzie tam walczyæ...

Pytania w stylu: "A co ten cz³owiek mia³ na g³owie ?" s± tylko krok od stwierdzeñ: "To by³a jego wina". Mo¿e aby by³ wiêkszy hardcore pozwolimy na bitwy wychodziæ z m³otami lucerneñskimi, a handgunny bêdziemy nabijaæ kamieniami ???

OK, przesadzam, ale przesad± te¿ jest podci±ganie pewnych zachowañ na bitwach pod normalkê i zwalanie wszystkiego na ofiarê...

Pozdr.
M.
Pigrza
Mrtin a martwice mózgu mia³e¶ sorrki nie mog³em siê powstrzymac
A zinej mañki tak zachowuj±cych siê ludzi trzeba têpic
Martin
Michale, otó¿ nie, nie jest to b³êdne podej¶cie. Je¶li kole¶ zak³ada kolczugê na skórzan± kurteczkê lub lnian± tuniczkê i mu po³amiê rekê, to jest jego wina, nie moja.
Ostatnio widzia³em pokaz ch³opaków z Dêbu Pomorza w Toruniu. Oni mieli capeczki lekko wywatowane na cienkich he³mach. Fakt, to wczesniaki, ale sorry. Jakby mu zajecha³ ze standartow± si³± toporem, to ch³opak mówi³by o szczê¶ciu, jakby siê na szpitalu zakoñczy³o. W³a¶nie dlaetego w pojedynku ogl±dam przeciwnika, czasem po¿ycza³em wy¶ció³kê pod he³m. Ale w bitwie mogê nie zauwa¿yæ kretyna, który nosi he³m na we³nianej czapeczce. Tak jak nie zauwa¿y³em, ¿e kumpel mia³ spawalnicze rêkawice (tylko). Skoñczy³o siê na solidnym z³amaniu palców.

A, berdyszem dosta³em na Piasecznie, w zesz³ym roku. Walka by³a 4 na 5, czy jako¶ podobnie. Dla mnie w tym sensacji nie by³o, ale skoro pyta³e¶, to mówiê. A turniej, na którym formalnie s± dozwolone ciosy od ty³u w bitwie, to I³¿a. I za ten hardcore j± kocham.
Micha³ Templarem zwany
Martinie drogi.

Tatsu poda³a przyk³ad uszkodzenia na bitwie a do bitwy musza cz³owieka dopu¶ciæ, wiêc zawini³ juz na poczatku organizator ( je¿eli z ochrona g³owy by³o cos nie tak )

Co innego jest otrzymac cios w baniak z berdysza na imprezie typu Piaseczno ( szkoda, ¿e w tym roku nie dojecha³e¶ i mam nadzieje, ¿e w zapasach na przysz³ym turnieju wystapisz smile.gif ) gdzie raczej ludzie uwazaja, aby sie nic nie sta³o. A zupa³nie co innego jak koles wyskakuje z kafarem i dok³ada do tego jeszcze swoje rece.
Mo¿e dosta³ w bok skorupy? Moze w potylice?
Jest za du¿o niewiadomych
Zasady walki s± okreslane przed bitw± i to do sedziów nale¿y czy kogos wpuszcza (na tegorocznym piasecznie by³ tego przyk³ad )

Pozdrawiam

ps. ( Martin ) przeszywka dzia³a rewelacyjnie smile.gif
tatsu
Zatem odpowiadam.
Nie puszczam swoich ludzi do walki bez odpowiednich zabezpieczeñ. Oni maj± siê dobrze bawiæ, a nie umieraæ na polu!
Ch³opak mia³ barbutê (przerabian± z he³mu wojskowego, wiêc "góra" jest wytrzyma³a) pod spodem mia³ czapê - na moje zdezelowane oko by³o to odpowiednie zabezpieczenie do "lajtowej walki", bo to mia³a byæ rozgrzewka jeno.
He³m ma piêkny wgniot od tego kafara...
Nie zd±¿y³am odpowiednio szybko zareagowaæ. Szuka³am na polu mojego cz³owieka, jak tylko wiadomo¶æ o wypadku mi doniesiono, szuka³am u "medyków", alem go dopiero w ciê¿kiej drodze do noclegowni spotka³a. Pomog³am mu siê dowlec (razem z innym wojem) i dopiero po doj¶ciu do sali mog³am oceniæ dok³adnie, co siê sta³o... naturaln± reakcj± by³o u mnie pomóc w miarê swoich mo¿liwo¶ci - opatrzyæ rany, u¶mierzyæ ból... na szcze¶cie moja "podrêczna" apteczka to ma³y szpital, wiêc jako¶ sobie poradzili¶my. Potem by³o ju¿ "po ptokach", bo ludzie siê poprzebierali i "pozbyli" sprzêtu gotuj±c siê do uczty... angsad.gif

Dziêkujê za rady. Jestem pocz±tkuj±cym dowódc±, wiêc b³êdów siê nie ustrzegê angsad.gif choæ chia³abym popae³niaæ ich jak najmniej.
Ca³± winê za stan mojego cz³owieka przejmujê na siebie. Rozmawia³am ju¿ z jego rodzicami (jest pe³noletni), ale nie znale¼li¶my sposobu na go¶cia z kafarem.

Moim zdaniem ten pseudo-szkocki wynalazek powinien zostaæ wycofany z u¿ytku na bitwach, bo czym¿e ³atwiej jest roz³upaæ orzech - ostrzem, czy obuchem?
CICHY_
Wielu szanownych Frehowiczów wykrêca siê tutaj sianem: ¿e pokaz mia³ byæ "lajtowy", ¿e sêdziowie s± "¶lepi", ¿e mia³o byæ mizianie a kto¶ dosta³ lanie, ¿e w Anglii itd.
Ludzie - ka¿da, powtarzam ka¿da forma walki w tej czy innej postaci jest urazogenna. Je¶li kto¶ do tej walki wychodzi i milcz±co zak³ada, ¿e zasady czy regulamin czy co¶ w tym gu¶cie wszystko za³atwi±, to... powinien troszkê ruszyæ mózgownic± i pomy¶leæ ,¿e
1) Zawsze mo¿na trafiæ na oszo³oma
2) Cz³owiek na co dzieñ spokojny, mo¿e pod wp³ywem stresu lub amoku wyczyniaæ cuda i urz±dzaæ rze¼
3) odpowiedzialno¶æ za w³asne uzbrojenie ochronne spoczywa na jego u¿ytkowniku i zwalanie odpowiedzialno¶ci za nieadekwatno¶æ w³asnej ochrony cia³a na innych jest po prostu ¶mieszna
4) Jest takie co¶ jak zasada ograniczonego zaufania...
5) ka¿da walk to ryzyko, czy je przyjmiesz zale¿y tylko od ciebie
6) istnieje te¿ co¶ takiego, co siê nazywa przypadek

Konkluzja

Ludzie - my¶lcie i trenujcie zamiast gadaæ, jak siê boicie to siê nie bijcie.

W sytuacji, gdy kto¶ ju¿ mia³ tego pecha i trafi³ na oszo³oma, który w bitewnym zamieszaniu wbi³ go w ziemiê m³otem mroku, a interwencje drog± "oficjaln±" okazuj± siê nieskuteczne, to sprawa jest prosta. Nale¿y nad delikwentem dokonaæ na osobno¶ci samos±du i wbiæ (dos³ownie) mu do g³owy co oznaczaj± zasady.

Pozdrawiam
Trochê wyalienowany
CICHY
Micha³ ¯elazo
CYTAT(CICHY_)
Nale¿y nad delikwentem dokonaæ na osobno¶ci samos±du i wbiæ (dos³ownie) mu do g³owy co oznaczaj± zasady.

Kolega najwyra¼niej nie zrozumia³ o co tutaj chodzi, a chodzi w³a¶nie o to, ¿eby nie napier*alaæ ludzi, bez wzglêdu na to, czy dzieje siê to podczas bitwy, czy te¿ w ramach "odwetu" po czyim¶ g³upim zachowaniu. A je¶li "wbity" kolega uzna siê za pokrzywdzonego, mo¿e zrobiæ dwie rzeczy:

- pój¶æ na policjê, je¶li "wbijanie" bêdzie odbywa³o siê przy pomocy broni, zrêczny prawnik podci±gnie to pod usi³owanie zabójstwa, je¶li "rêcznie" - pobicie. W drugim przypadku zawiasy i otwarta kartoteka w policji (90 % pracodawców ¿±da dzi¶ niekaralno¶æi), w pierwszym - odsiadka

- zg³osiæ siê do "samos±dz±cych" z kolegami, w celu wiadomym...

A mnie siê wydawa³o, ¿e ch³opcy po ukoñczeniu podstawówki rezygnuj± z rozwi±zañ si³owych na rzecz tych bardziej cywilizowanych (np. rozmowy...), jak niestety widaæ nie wszyscy preferuj± si³ê argumentów nad argumenty si³y.

My¶lê, ¿e by³oby lepiej, gdyby niektórzy cz³omnkowie RR zamienieli miecze na kije baseballowe i problemy rozwi±zywali na "ustawkach". Albo ¿eby uzmys³owili sobie, ¿e nie ¿yjemy w ¶redniowieczu...

Pozdr.
M.
Micha³ Templarem zwany
Dyskusja jest na temat Czarne Listy i prezytoczy³em g³ówny powód dlaczego na zachodzie takie listy diza³aj±.

A tak na marginesie to spowodowa³ trwa³e uszkodzenie cia³a ( zaniki pamieci ) u innego cz³owieka, a poniewa¿ w Polsce nie podpisuje sie oswiadczeñ o nie ponoszeniu winy przez ewentualnego sprawcê, wie c czlowiek ów popelnim przestepstwo.

Chodzi o stworzeniu listy osób, ktore za czesto staja sie oszolomami, aby mnie ,mia³y prawa wstepu na imprezy. Jak maja za du¿o energi to mog± na rowerze pojexdziæ, albo po³azic na ska³kach, a nie narazac innych bo cos mu odbi³o,

Sam CIHY_ napisa³e¶, ¿e" Je¶li kto¶ do tej walki wychodzi i milcz±co zak³ada, ¿e zasady czy regulamin czy co¶ w tym gu¶cie wszystko za³atwi±, to... powinien troszkê ruszyæ mózgownic± i pomy¶leæ ,¿e "

A po co jest regulamin? Aby go przestrzegaæ i zapewnic ludziom dobr± zabawê.

Je¿eli podejscie bedzie takie : regulamin, regulaminem, a ja i tak komus wyczosnkuje w baniak tak, ¿e hej....
Je¿eli ja przestrzegam regulaminu to tego samego wymagam od innych.
I dalej mowie, ¿e to od organizaorów wymaga sie aby ten regulamin egzekwowali.

Mamy tu sprawê naprawde trudna i pisanie, ¿e sam jest sobie winien, ¿e wyszed³ jest nie na miejscu.

Podobne rzeczy dzia³y sie w latach 1989 - 1997 przed znowelizowaniem kodeksu karnego. Je¿eli ktos ci ukradl samochód to jest to twoja wina, ¿e tam go postawi³es.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.