Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald 08' - podsumowanie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2008 > Grunwald 2008
Stron: 1, 2, 3, 4
Fargo
W temacie turystów nic ju¿ nie bêdê dodawaæ, tyle stron chyba wyczerpa³o temat icon_wink.gif

W kwestiach organizacyjnych - wg mnie sytuacja siê poprawia, w tym roku mieli¶my tyle drewna, s³omy ile trzeba, plus nieprzewidziane prysznice na terenie naszego obozu dunno.gif
Poza tym toiki - stan te¿ na plus. Nie wiem zreszt±, czy kto¶ zauwa¿y³, ¿e konkurs na breloczki do toików niestety straci³ ostatnio racjê bytu? icon_wink.gif Kiedy¶ taki kluczyk by³ na wagê z³ota i trzeba by³o zrobiæ wszystko, ¿eby breloczek by³ maksymalnie dziwny i niewygodny do noszenia przy sobie. A teraz - problem siê zmniejszy³, to i breloczki mniej oryginalne, hehe icon_wink.gif

Czas na podziêkowania - dla Nadreñskiej za prze¶wietny rok na Grunwaldzie (hihi, zebra³o siê sporo materia³u na akcjê z ch³item maketingowym icon_wink.gif ) Wiwat ¿ó³to-bia³o-czerwoni! blinkie.gif

Moim ³ucznikom, zarówno wiernym strzelcom jak i nowym osobom - dziêki wam ci±gle mi siê chce wychodziæ na bitwê. Cieszê siê, ¿e znie¶li¶cie moje marudzenie odno¶nie sprzêtu i naprawdê doceniam wszystko, co na szybko poprawiali¶cie! Uk³ony, dostali¶cie zas³u¿ony ¿o³d clap.gif

Na koniec dziêkujê polskim ³ucznikom za trzykrotne przypadkowe ostrzelanie naszego oddzia³u.
Oj korci³o, korci³o devil.gif wiêc lepiej za³atwcie dobre he³my albo pawê¿ników na przysz³y rok, bo to by³a niez³a próba dla mojej cierpliwo¶ci i dla karno¶ci krzy¿ackich ³uczników. W tym roku zdali¶my devil.gif

Pozdrowienia dla wszystkich,
Fargo
P.A.Nowakowski
CYTAT(Don Carlos @ 18:34 21.07.2008) *
Chyba dales sie wkrecic...

NIe domawiam turystom niczego.

Ssssssynu (jak mawia prof. L. Kajzer) dla mnie to Forum nie jest miejscem do wkrêcania kogokolwiek. A jak chcesz wkrêcaæ to zg³o¶ siê do Sz. Majewskiego.
ttin
CYTAT(P.A.Nowakowski @ 18:21 21.07.2008) *
A rycerstwo niech siê zanudzi i ugotuje w swoim sosie i zbrojach.

Imprezy bez turystów wcale nie s± nudne, a wrêcz przeciwnie smile.gif
Szymon de Conti Sarré
Dobrze siê przygl±daj±c znale¼æ mo¿na sporo pozytywów - na pierwszym miejscu wzorowo zorganizowana kwestia tojek - by³y czyste i by³o ich pod dostatkiem. Scena, widownie, pole turniejowe - zmiana na plus. Ubezpieczenie (podobno organizatorzy zapewnili - je¶li tak, krok w bardzo dobr± stronê - oby nie ostatni).

By³o jak zwykle rzeczy podnosz±ce ci¶nienie. By³y pi³y spalinowe w czasie kiedy ju¿ ich byæ absolutnie nie powinno. By³y ¶wiat³a i d¼wiêki z piek³a rodem (no, mo¿e przesadzam ale w ka¿dym razie skutecznie masakrowa³y nawet najmniejsz±, ledwie mozolnie zbudowan±, odrobinkê klimatu). Motowredotyupierdliwe. Tury¶ci, którzy nie potrafi± czytaæ! (podobno trasa turystyczna przez nasz obóz i obóz WM mia³a byæ rekompensat± za zamkniêcie ¶cie¿ek miêdzyobozowych dla gawiedzi. Sta³o siê inaczej, bo wystawienie tabliczek o tym komu wolno i gdzie zawraca³o pewnie najwy¿ej oko³o 20% turystów. W efekcie byli¶my trochê jak zoo i trochê jak zoo po staremu, czyli w sumie dwa razy bardziej...)

No i masakra na kó³kach, albo kopytach w zasadzie. Czy za rok bêdzie bitwa Króla Mazdamera z Wielkim Oscypkiem? A mo¿e ten ostatni bêdzie Króla prowokowa³ daruj±c mu dwie nagie go³dy? (bez skojarzeñ paskudnicy! ;) ) Uwa¿am, ¿e reklama na kropierzu (tak¿e w czasie inscenizacji!) by³a zej¶ciem poni¿ej pewnej granicy, kórej nie spodziewa³em siê zobaczyæ. To w³a¶nie sprawi³o, ¿e mój grunwaldzki entuzjazm, pozwalaj±cy na akceptacjê tego co siê dzieje na polach co roku bez marudzenia, skoñczy³ siê definitywnie i nie wróci nigdy w takiej formie w jakiej by³. Skoro mamy imprezê komercyjn±, reklamow±, etc. to znaczy, ¿e wszyscy powinni¶my tak j± traktowaæ. Perspektywa jest fatalna, bo to miejsce zas³uguje na co¶ wiêcej. My¶lê, ¿e wiêkszo¶æ z nas wola³aby p³aciæ sk³adki jak dotychczas i mieæ imprezê dla siebie z klimatem i ¶cis³ym odgrodzeniem od festyniarstwa i biznesu ni¿ mieæ zwrot kosztów, zapewnione ¿arcie, picie i cokolwiek jeszcze mo¿na wymy¶liæ - robi±c przez ca³y pobyt za ma³py. W przysz³ym roku siê to bêdzie MUSIA£O ostatecznie rozstrzygn±æ, bo za dwa lata bêdzie za pó¼no na dyskusje. Liczê tu i na inicjatywê oddoln± (która jak mniemam, wbrew niektórym zdaniom tutaj wyg³oszonym, istnieje i istnieæ bêdzie) i na szanownych organizatorów (i ich rozs±dek. Ci±gn±c strunê za mocno, mo¿na j± urwaæ i to w najbardziej nieoczekiwanym momencie, a tego na pewno nikt by nie chcia³. Lepiej jasno zadeklarowaæ jak± drog± chcecie i¶æ, bo wszystkim nie dogodzicie, a to co jest zaczyna definitywnie przekraczaæ masê krytyczn± - potrzebna jest gruntowna przebudowa i przej¿yste zasady).

No i podziêkowania siê nale¿± takiemu stadu ludzi, ¿e wymieniaæ szczegó³owo sensu nie ma. Tym co robili klimat, tym co organizowali oddolne inicjatywy wszelkiej ma¶ci, tym (no dobra kokoszkowi barmani...) co za zap³atê wziêli mój grunwaldowy identyfikator :D (sp³acony i odzyskany z reszt±), tym co ¶piewali (¶piewali, podkre¶lam!) i tym co grali, tym co im siê chcia³o i leniom, wartownikom, chochlikom, jednemu ¿ulezesowi, tym co wszystko bez problemu mogli za³atwiæ, ale te¿ tym dla których wszêdzie móg³ znale¼æ siê problem, organizatorom dru¿ynowego za zaproszenie do sêdziowania, dru¿ynom za umiar smile.gif, wielu i wielu za wiele, moim dziubaskom przede wszystkim za cierpliwo¶æ - szczególnie gdzie¶ na granicy nocy i nowego dnia..., a najbardziej Zosi za dzie³o jej pracowitych r±k (wci±¿ jeszcze jestem pod wra¿eniem) i wyborowe towarzystwo "obozingowe", czasem w³asnie a¿ do tej granicy nocy i dnia. DZIÊKUJÊ!
Deathwalker
Ja chcia³am tylko króciutko i na temat.
Po pierwsze wielkie dziêki dla moich ³uczników - pomimo przeciwno¶ci wype³nili¶cie zadanie w pe³ni i byli¶cie naprawdê super oddzia³em.

Po drugie dla mojego sztabu dowódczego za cierpliwo¶æ, przytomno¶æ umys³u i w szczególno¶ci za têpe no¿e ( ten kogo to dotyczy wie o co chodzi ) i ostre ig³y ( uk³ony dla mojej markietanki)

Po trzecie markietankom a w szczególno¶ci Maækowi który jak co roku stan±³ na wysoko¶ci zadania zmieniaj±c p³eæ na te kilka godzin

Po czwarte przeprosiny dla ³uczników krzy¿ackich - obiecujê zg³osiæ postulat aby ludzie mocniej was ostrzelali w przysz³ym roku - :D

No i oczywi¶cie last but not least - podziêkowania dla Tomka za akcjê pt" Mo¿ecie siê tu rozbiæ"

Pozdrawiam wszystkich

Ola Ludwiczak

Purvis
Wprawdzie temat powa¿ny, ale tyle ju¿ pad³o tu dowcipów, zamierzonych a i wrêcz przeciwnie:
mo¿e w przysz³ym roku motolotniarzy lojalnie ostrzec, ¿e w strefie poweitrznej nad obozem przeprowadzane bêd± ca³odobowe manewry pn"Panie pilocie, dziura w samolocie!".
Oczywi¶cie dono¶no¶æ ³uku to sporo poni¿ej pu³apu 100 m (min. dopuszczalny prawem pu³ap dla lataczy) wiêc nie ma problemu, prawda?
ew. zostaje puszczanie latawców zaporowych. ciekawe jak wp³ynie na lotniarzy perspektywa zapl±tania siê w nylonowe linki...?
Do ww prosze nie podchoodziæ zbyt serio.
P
Hallatil
Witam!

I ja chcia³em podziêkowaæ w imieniu swoim i mojej grupy za bardzo mi³e obozowanie. W tym roku przekona³em siê, ¿e przyje¿d¿am dla ludzi i dla tygodniowego obozowania, a nie dla turystów i inscenizacji w sobotê. Chocia¿ jest co¶ wspania³ego w staniu na polu w blachach, ¶piewaniu Bogurodzicy i walce w inscenizacji.

Bardzo dziêkujê Wielkiemu S³oñcu - Arturowi i S³onecznicy, ch³opakam z Ravy i Ciechanowa i wielu wielu innym ludziom z którymi ¶wietnie siê bawili¶my i mam nadziejê, ¿e za rok te¿ bêdziemy!

Maciej z Zamo¶cia

What is your profession.... smile.gif
kubekkadubek
Cze¶æ.

dla mnie ten Groonv by³ naprawdê fajna zabaw±. Po przeczytaniu ca³ego tematu chcia³ bym podsumowaæ krótko: Je¿eli kto¶ strasznie marudzi, ¿e organizatorzy s± ¼li i niedobrzy - proponujê wzi±æ siê za organizacjê takiej imprezy. I mówiê to z pozycji i uczestnika i cz³owieka, który zawodowo imprezy organizuje. By³y niedoci±gniêcia ( zawsze s± i bêd± ) ale jak kto¶ marudzi to naprawdê powinien kiedy¶ spróbowaæ zorganizowaæ taka masówkê smile.gif NAPRAWDÊ ¦WIETNA ZABAWA smile.gif

Z innej beczki... Bardzo Bardzo Bardzo dziekuje tegorocznej MILITES JUSTI - JUSTYCJI Grunwald 2008 za wasz± ciê¿ka pracê, dziekuje równie¿ harcerzom którzy bezpo¶rednio pe³nili s³u¿bê w oddzia³ach milites Justi i wszyskim rekonstruktorom i harcerzom obecnym na pasie ziemi niczyjej za to ¿e byli¶cie naprawdê bardzo zdyscyplinowani i pomocni. Samym Justycjariuszom chcia³ bym podziêkowaæ za zaanga¿owanie i PROFESJONALNE pode¶cie do sprawy i kwestii porz±dku i bezpieczeñstwa.

Dziêkujê dowódcom: za wasze wsparcie dla Justycji i Lobbing Milites Justi w waszych ¶rodowiskach
Dziêkujê Lutkowi ( koord ze strony harcerskiej ) za sprawne zorganizowanie swoich ludzi.

Co do skarpetek z pod wappenroków - to jest tylko moje zdanie i nikt nie musi sie z tym zgadzaæ .... Odwalili kawa³ dobrej roboty - Byli - i taki by³ zamys³. My¶lê, ¿e ca³a ekipa Milites Justi ze strony rycerskiej zgodzi sie ze mna ¿e gdyby nie harcerze to by³o by cienko smile.gif

No có¿ jak na 2 miesiêczne przygotowania do grunwaldu , opracowanie strategii, szkolenie itd uwa¿am ¿e justycja spisa³a siê na medal.

W tym roku zaczniemy przygotowania wcze¶niej smile.gif

Zapraszam do oddzia³ów Justycji Grunwaldziej 2009 Milites Justi - wiêcej info ju¿ nied³ugo:)

Ps. HWDJ - chcê wyt³umaczyæ ¿eby nie budziæ kontrowersji _ piszemy cHWDJ czyli cHcê Wst±piæ Do Justycji.

Pozdrawiam i do zobaczenia smile.gif
kad³ub
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.