Trochê nie fair by³o zachowanie bia³orusinów z drzewcówkami, przesadzali i to mocno na inscenizacji. Najbardziej mnie boli to, ¿e ich regulamin wogóle nie dotyczy³. Ja ¿eby wej¶æ, wszystko musia³em mieæ na 110% dopiête pod regulamin, a nasi "go¶cie" wchodzili na fantasy warunkach. Je¶li to siê w nastepnym roku nie zmieni to fajterzy ze strony polskiej podziekuj± za bitwe przed bramkami mieczników:(
Przyznajê racjê Kwa¶nemu Hegemonowi - obcokrajowcy niestety powinni byæ rozmieszczani wewn±trz chor±gwii bo najwyra¼niej nie radz± sobie sami lub maj± zupe³nie inn± wizjê tej imprezy. Obawiam siê ¿e danie im wolnej rêki to ruch nieco na wyrost . Niemcy którzy w tym roku byli w Wielkim Misiu mieli jedn± "wpadkê" gdy "zmasakrowali" Reja za któr± pó¼niej szczerze przepraszali t³umacz±c ¿e nie wiedzieli ¿e to dowódca
Podobnie by³o z ch³opakami z Litwy którzy szli w Krakowskiej - pe³na kultura jak dla mnie - jak chcia³o siê ostro by³o ostro jak lekko to lekko.
Nie by³o dyskusji w obozie - Niemcy nie czuli siê dyskryminowani tym , ¿e nie mog± i¶æ dowodzeni przez "Swojego", owszem by³o nieco zamieszania, bo nie zawsze wiedzieli jakie pad³y rozkazy na polu ale problemy translacyjne szybko by³y nadrabiane.... wystarczy³o przydzieliæ im osobê mówi±c± po angielsku lub niemiecku.
Nie wiem czemu w przypadku "braci s³owian" taki system nie mo¿e funkcjonowaæ tak samo jak dla Niemców, W³ochów, Litwinów czy Finów (Fiñczyków jak kto woli) czy¿by dla tego ze przybywaj± w tak du¿ej masie ? Czy te¿ poprostu nie ma nikogo, kto odwa¿y siê narzucaæ sw± wolê Bia³orusinom, Moskalom czy Ukraiñcom....
Co do Justycji, wlasnie po to tam z Zukowa poszlam, by sobie ludzie na nas pogadali i pokrzyczeli, bo nas to nie przeraza a im moze ulzy!
Spadi nam z Ania chodzi wlasnie m.in. o ta laske, ktora byla z czerwonym identyfikatorem i tak usilnie probowala wejsc ze w koncu zalatwila sobie czarny identyfikator!
Z lasku sama 3 fotoreporterow wyrzucilam!
natomiast trzeba pomyslec co zrobic z naszymi w strojach historycznych, mzoe faktycznie dac im miejsce w lasku,ale uwzam,ze rownanie naszych by byli poza 2 barierka jest tez niesprawiedliwe. W tym roku poprostu Justycji bylo bardzo malo i momentami nie dalo sie wszystkiego ogarnac.
Swoja droga,ze niektorzy nie rozumieja co sie do nich mowi i urzadzalis obie pikniki!
A MARKIETANTKI tez powinny wiedziec po co wchodza na pole, nosic wode, a nie robic ZDJECIA! Niektore wchodza z czarnym identyfikatorem inni umieraja z pragnienia a lalunia jedna z 2 fotki cykaja! Moze poprostu zastanowic sie nad tym, komu sie daje takie identyfikatory, albo zrobic po 1 identyfikatorze dla kazdej choragwii z napsiem prasa i niech jedna osoba cyka zdjecia a reszta markietanek niech sie zajmie WODA?!
Dowdcy kazdej choragwii powinni powiedziec o zasadach wchodzenia badz nie na pole i to samo z polem niczyim. Dowodca tez powinnien przypilnowac jaka reprezentacje markietanek wypuszcza na pole i zadbac by one db historycznie wygladaly a nie lataly w glanach!! albo robmy przeglad wypuszczanych markietanek tak smao jak zbrojnym?!
Swoja droga na bramce nie byly sprawdzane inne osoby oprocz walczacych stad tez sporo osob z czerwonymi identyfikatorami sie tam wziela.
pozdrawiam
p.s. da sie to wszystko usprawnic tylko trzeba woli i checi!!Ci, co wlaza na pole tez powinni miec wiecej szacunku dla justycji. wszyscy chca dobrze widziec a zasady sa jasne i powinny byc rowne dla wszystkich
po mojemu inscenizacja by³a przereklamowana, tj. jak pisza moi poprzednicy i pewnie napisz± nastêpcy organizatorzy podzielili nas na równych i równiejszych. mnie sie to osobi¶cie nie podoba, widzia³em za du¿o fantasy itd. wstyd na takiej imprezie.
co do ewentualnych skoków adrenaliny, i przesady od go¶ci z szeregu naprzeciw to ja mia³em przyjemno¶æ maszerowaæ na ch³opaków z Wallenroda wiêc nie by³o ¿le. jednemu panu sie tylko zapomnia³o ze to inscenizacja i mam nabiodrek do wyklepania. takie ¿ycie...
jak zwykle, jak co roku poglendzimy na orgów, pokrytykujemy zasady i ich respektowanie w stosunku do jednych, i ich omijanie w stosunku do drugich a w przysz³ym roku i tak nic sie nie poprawi. wiêkszo¶c z nas pewnie przyjedzie i znów po fakcie bedzie pisac na freha zamiast ostentacyjnie wyraziæ sprzeciw w dniu inscenizacji. ja sam osobi¶cie, jak sie nie poprawi poprostu wyjde w trakcie bitwy...ot, kropka.
"Nie wiem czemu w przypadku "braci s³owian" taki system nie mo¿e funkcjonowaæ tak samo jak dla Niemców, W³ochów, Litwinów czy Finów (Fiñczyków jak kto woli) czy¿by dla tego ze przybywaj± w tak du¿ej masie ? Czy te¿ poprostu nie ma nikogo, kto odwa¿y siê narzucaæ sw± wolê Bia³orusinom, Moskalom czy Ukraiñcom.... "
Co sie dotyczy Bialorusi, to poprostu nikogo z powaznyh dowodcow bractw na fescie nie bylo.
A te mieszanke jaka byla w ogule nikt nie moze dys****linowac.))) Juz pare liat do was przyjezdza banda rabusi i gwalciceli))))) Jaka druzyna - taki i buhurt))))
Jednak sie zdecydowalam cos napisac, zdradzic Justycji wielka tajemnice z ktora jak czytam ma jak co roku problem: Ludzie w strojach wchodza do lasku aby LEPIEJ WIDZIEC choc czesc inscenizacji. Tak bylo odkad pamietam (cos kolo `99 roku czy 2000)...
Wy im "przeszkadzacie" w obejzeniu inscenizacji to oni Was "nielubia"-taki zwiazek przyczynowo-skutkowy. Podobno problem sektora dla "przebierancow" mial byc rozwiazany w tym roku. Oby w nastepnym...
Jest to oczywiscie nikly problem przy klopotach z dyscyplina u zbrojnych gosci.
Caluski.
My w krakowskiej mielismy jednego z "braci ze wschodu" który grozi³ moim wartownikom broniom i twierdzi³ ¿e nam flaki wypruje jak nie wydamy mu panny co mu w oko wpad³a.Mia³ szcze¶cie ze trafi³ na wartê do mnie bo ja cz³ek stateczny i rozumny i od zwady wszelakiej stroni±cy.Poszed³em do jego obozu powiedzia³em co trza i go ch³opaki zawinêli...ale na niewiele sie to zda³o bo znów wróci³ po godzinie tym razem juz w cywilkach z jak±¶ lag± czy czym¶. Wezwa³em ochronê... dojechali powiedzieli parê czu³ych s³ówek po czym poinformowali mnie, ¿e jakby sie raz jeszcze zjawi³ to mam mu #!%%#%@^# a oni wezm± wszystko na siebie. No i przyszed³ raz kolejny tym razem bardziej stonowany ale w koñcu wystarczy³o ju¿ tylko ostre s³owo i sobie poszed³.
W ka¿dym razie przez moment w tej ca³ej historii zrobi³o siê na tyle nie przyjemnie ¿e mia³em ochotê zdzieliæ delikwenta buzdysiem przez pysk... ot co.
S³owem i zmojej strony dla tegorocznej bia³orusi du¿y minus. Za to wielgachny plus dla Litwinów- najbardziej zdyscyplinowana i zogranizowana grupa jak± od lat widzia³em. Naprawdê siê spisali¶cie:)
CYTAT(EwKa @ 17:30 18.07.2007) [snapback]195422[/snapback]
Jednak sie zdecydowalam cos napisac, zdradzic Justycji wielka tajemnice z ktora jak czytam ma jak co roku problem: Ludzie w strojach wchodza do lasku aby LEPIEJ WIDZIEC choc czesc inscenizacji. Tak bylo odkad pamietam (cos kolo `99 roku czy 2000)...
Wy im "przeszkadzacie" w obejzeniu inscenizacji to oni Was "nielubia"-taki zwiazek przyczynowo-skutkowy. Podobno problem sektora dla "przebierancow" mial byc rozwiazany w tym roku. Oby w nastepnym...
Jest to oczywiscie nikly problem przy klopotach z dyscyplina u zbrojnych gosci.
Caluski.
Akurat tê WIELK¡ TAJEMNICÊ znam. Nie interesuje mnie, ¿ê mnie nie lubi±. MOg±. Za to powinni opu¶ciæ to miejsce, niezale¿nie od antypatii do mnie. AKurat z panem, który nie chcia³ opu¶ciæ lasku (cywil) bo twierdzi³, ¿e pomaga³ "ch³opakom" rêkawice zakadaæ i teraz mu siê "naley" miejscówka mialam ochotê zrobiæ to co Fionn- zdzieliæ lag± przez ³eb. Tylko po co mi potem problemy?
Przepraszam za wtrêt, ale czy zachowanie Bia³orusi ma jaki¶ zwi±zek z tymi hospitallerami, co sie tak szybko zmyli (bodaj¿e jeszcze w nocy)?
pozdrawiam z g³ebin ignorancji
P
Witam
Z racji ciekawego w±tku fotograficznego, to faktycznie dobrze by by³o aby mo¿na by³o wej¶æ na pole z aparatem legalnie. Aby nie odbywa³y siê akcje takie jak w zesz³ym roku, kiedy nie mog³am wej¶æ na pole z aparatem (mia³am blachê) tylko dlatego, ¿e kto¶ akurat zauwa¿y³ gabaryty mojego sprzêtu. NIKT inny nie dosta³ takiego zakazu jak ja mimo, ¿e ca³a reszta kitra³a swoje malutkie sprzêciki w sakieweczkach. I robili zdjêcia. I jako¶ nikt ich nie wyrzuci³.
Tak wiêc, tradycja tradycj± i ponarzekali¶my sobie. W nastêpnym roku, chyba obrzydliwie nak³amiê, ¿eby dostaæ akredytacjê.
Ogólnie to Grunwald mi siê podoba³, ¯ukowa gadatliwa, ludzie ze wschodu s± sympatyczni a Drzewiak przechodzi samego siebie rzucaj±c kobiet± przez szlaban.
Pozdrawiam
Roma
CYTAT(Roma @ 21:33 18.07.2007) [snapback]195446[/snapback]
W nastêpnym roku, chyba obrzydliwie nak³amiê, ¿eby dostaæ akredytacjê.
No muszê Pani± zmartwiæ :/ na tej imprezie co¶ takiego jak "akredytacja" nie funkcjonuje, a "niby akredytacje" Urzêdu Gminy w Gietrzwa³dzie byly ob¶miewane przez justycjê
W sumie po fatalnych do¶wiadczeniach z ubieglego roku nic mnie w tej kwestii nie zaskoczylo wiêc podszedlem z dystansem do traktowania fotoreporterów.
Natomiast nie wiem czy Kole¿eñstwo zauwa¿ylo, ¿e w tym roku nie pojawila siê "ekstraklasa" fotografów agencyjnych
No có¿ ... nie dziwiê siê.
No ale w sumie kogo to obchodzi
Bo po co na Grunwaldzie publiczno¶æ ?? 100 000 niechcianych "turystów", kilkunastu namolnych fotografów, pl±cz±cy siê kamerzy¶ci ...
Mam nadziejê, ¿e tym razem nikogo nie urazilem
Witam:)
Jak dla mnie inscenizacja chyba najfajniejsza od jakiego¶ czasu. Muszê sie zgodziæ, ¿e gongi lecia³y momentami porównywalne z bohurtowymi i niektórzy mogli siê niemi³o zdziwiæ
Po inspekcji mia³em lekkie zdziwko z zeszlifowywaniem w¿erów na "ostrzu". O szo chod¿y? Na pi³owanie ludzi i tak w bitwie przecie¿ nie ma czasu
Artyleria da³a czadu w ostatnich salwach! Ziemia siê trzês³a:) Czy mi siê zdawa³o czy tam wybucha³y jakie¶ fajerwerki na polu bitwy? To to ja bym odpu¶ci³ bo beka, a zamiast da³ wiêcej ognia z rur!
Brawa i serdeczne dziêki dla mi³ych Pañ Markietanek! Uwija³y siê jak mog³y i nie nad±¿a³em z piciem. Dziewczyny jak ju¿ robicie zdjêcia to wrzucajcie je na picasê (picasa.google.pl )czy gdzie¶, ¿eby mozna by³o sobie zobaczyæ. Nieczêsto jest okazja zebraæ tyle rycerstwa w kupê wiêc warto to uwieczniæ (i potem pokazywaæ znajomym ze stanów jak powinien wygl±daæ rijenakting
)
Obrodzi³o rzemie¶lników i mo¿na by³o trafiæ jaki¶ ciekawy fant po sensownej cenie, hehe.
Buhurt miodek
. Nie zanotowa³em ¿adnej nadmiernej chamówy. W trzecim starciu lekki KO od "strza³u znik±d" ale taki urok buhurtu... Ktos po rosyjsku od razu siê zapyta³ czy wszystko ok. Znowu mam motywacje ¿eby kondycje podci±gn±æ hehe.
Przed bitw± dwóch panów rosyjskojêzycznych robi³o inspekcje broni. Czy drug± stronê kontrolowali Polacy?
Markietanki choæ w mniejszej liczbie na bohurcie te¿ pokaza³y, ¿e los wojaków nie jest im obojêtny. Dziêki!
Laminowane identyfikatory by³y ¿enuj±ce i mam nadzieje, ¿e ju¿ nigdy nie zobaczymy nic podobnego. Badgesy chor±gwiane na 5:)
Gigantyczny minus za totalny syf wokó³ punktów kateringowych. Na ³awach przy specjalu nie mozna by³o ³okci oprzeæ bez upaprania sie jakimis resztkami. Nie wiem kto za to odpowiada³ ale prêgierz by mu dobrze zrobi³. Wstyd na maks. Ciekawe czy np na Wolinie podobnie to wygl±da?
Dobry jest pomys³ z zamkniêciem na noc terenu targowiska i obozu. Ograniczy³oby to mo¿liwo¶æ ponadobowi±zkowej integracji z podchmielonym elementem turystycznym.
Ze spraw chor±gwiano/ bractwowych to wielkie podziêkowania dla Rity i jej dru¿yny za przewspania³± ucztê! Nie mog³em siê podnie¶æ ze snopka z przejedzenia!
Szacun dla nielicznej ekipy która zjecha³a juz w niedziele/poniedzia³ek i nam zmontowa³a taki piêkny obóz!
Podziêkowania te¿ dla tych co grali, ¶piewali, chlali i bêbnili po nocach! Bez tego obozu jakiegokolwiek sobie nie wyobra¿am, a szczególnie rycerskiego
Pzdr
Troche marudzenia teraz z mojej strony
:
Impreza bardzo udana, poziom zhistorycznienia i zdziczenia uczestników coraz lepszy. Bardzo fajna inscenizacja, uczta, i wogóle ¿ycie w obozie. Przyjechalismy w niedziele, wiêc uroki budowy obozu nie by³y nam obce
. Wielkie podziêkowania dla Chor±gwi Ziemi Podolskiej za ciep³e przyjecie i fajna wspóln± zabawê. Dziêki za karczme "Kokoszke". Dziêki za wprowadzenie w "realia" Grunwaldzkie.
Teraz troszke narzekania: ilo¶æ turystów, która zalewa³a Grunwald by³a przera¿aj±ca, ja rozumiem, ¿e tak mia³o byc, ale w czasie inscenizacji jeszcze, gdy dobrze nie skoñczy³ mówiæ lektor i wszystkie chor±gwie przygotowywa³y siê do wymarszu, na pole wpadli rozw¶cieczeni ludzie, ¿±dni zdobycia jakiejs pami±tki z "rycerza". Dla nich z³amana strza³a z inscenizacji czy he³m nieopatrznie zostawiony na boku, mia³o warto¶æ pami±tkow±. Gdyby nie moja dziewczyna, sam zosta³ bym obrabowany ze sprzêtu, wystarczy³a jedna chwilka nieuwagi aby mój he³m spodoba³ siê jakiemu¶ dresiarzowi i zosta³ najzwyczajniej skradziony. Dobrze ¿e dziewczyna zobaczy³a to w ostatniej chwili. (Dodam ¿e he³m le¿a³ PÓ£ metra odemnie).Ludzie powinni byc wpuszczani dopiero na pole inscenizacji po ca³kowitym zakoñczeniu inscenizacji tj. po zej¶ciu chor±gwii i posprz±taniu sprzêtu.
Przyczepie siê jeszcze do tych plastikowych identyfikatorów, ¿e jednak troche psu³y klimat odtwórców.
I na sam koniec narzekanie na regulamin: DOTYCZY£ TYLKO STRONY POLSKIEJ!!! Wschód (z pewnymi wyj±tkami) nie zwraca³ na niego uwagi. Pytanie: Kiedy to siê wreszcie skoñczy? Ja rozumiem ¿e to go¶cie ze wschodu, ale do jasnej cholery ONI NAM PSUJ¡ KLIMAT swoimi strojami i uzbrojeniem. Ja nie mam nic przeciwko "go¶ciom ze wschodu" ale regulamin powinien tez ich dotyczyæ.
Ale podsumowuj±c ca³y Grunwald by³ bardzo udany i do zobaczenia za rok!
Dziêkuje wszystkim z którymi siê ¶wietnie bawi³em.
Pozdrawiam
Maciej
Zolty ,bardzo, bardzo `cie przepraszam za to co sie stalo...\
Co prawda wersja wydarzen od soboty gwaltownie sie zmienia, i rozratsa,ale nadal nie zmienia to faktu ze przez moja nieudolnosc stala Tobie sie krzywda...
Bardzo wszystkich pokrzywdzonych przez ludzi z mojej choragwi przepraszam , jest to tylko i wylacznie moja wina, i ja odpowiadam za wszystkich i wszystko!
Jak tu szlachetny pan , po krwi i kadzieli z wladcow polskich wywodzacy sie napisal jestem nie udolnym dowodca..
Wiecej tego bledu nie popelnie i na `grunwald nie przyjade wcale!
pozdrawiam wszystkich i serdecznie raz jeszce przepraszam
Saszka
Ja jeszcze chcia³bym dodaæ ¿e tak naprawdê ipreza ¶wietna ale historyczno¶ci w niej za grosz... proszê pañstwa je¶li w przysz³ymroku ma byæ naprawdê ultra¶nie to ¿yczê powodzenia organizatorom... bo to bêdzie jak z naszymi euro 2012...
panowie i panie siê po prostu nie da. w tym roku mia³y byæ obostrzenia sprzêtowe i strojowe a tu nic...
wydali¶my naprawdê kupê kasy ( nie zmarnuje sie )na sprzêt , stroje , namiot itp niezbêdne rzeczy ale gdy zobaczy³em w przeddzieñ inscenizacji namioty iglo, wikingów na straganach, mroka w szesnastce na bitwie i ludzi ze wschodu... to mi panowie odechcia³o siê.
Ja nigdy nie by³em fanem silnego ultracyzmu ale jak siê co¶ mówi to tak trzeba zrobiæ, albo nic nie mówiæ.
Nie by³o nawet jak zdjêcia zrobiæ , bo to puszka, butelka, turysta czy insze co¶.
Je¶li przyjadê jeszcze na Grunwald to tylko dla dobrej imprezy i ¿eby siê napiæ ze znajomymi . a w bitwie udzia³u ju¿ nie wezmê bo i po co...
Na konie dodam ¿e za pieniadze , które posz³y na Grunwald w naszej ekipie, a by³o nas piêtnastu to mozna pojechaæ na naprawdê ultra¶ny fest do Niemiec.
Tu się zgodzę z przedmówcą. Najbardziej zdrzaźnił mnie pewnien pan w charakterystycznym kapturze w kratkę... Nic osobistego, ale coś z poziomem wyglądu uczestników należy zrobić. Mam juz dość wikińskich rzeczy piętnastkowym obozie, ale głupio jest cokowiek dobrym przecież znajomym i świetnym poza tym ludziom samemu wytykać. Powinno być to zrobione odgórnie, przez osoby wybrane np. przez dowódców chorągwi. Jest cały rok na przygotowania, a ludzie chodzą w ciuszkach, które uchodziły w roku 99' a teraz to juz tylko obciach...
To boli, jeśli ja wymieniam swój sprzęt na coraz lepszy, cisnę ludzi w mojej Kompnii na bycie ultra, a potem widzę, jak te same osoby w niezmiennym od lat ekwipunku snują sie po obozie...
Brak śmietników, walajace sie wszedzie odpadki i plastikowe identyfikatory - z tym też coś trzeba zrobić, bo wstyd, i szkoda klimatu imprezy.
Ale uczciwie musze przyznać, że robi się też pod pewnymi względami lepiej - większośc pań miała na głowie chustkę lub kapelusz, panowie też osłaniali głowy. Żeby jeszcze panny nauczyly się nosić pończoszki, to juz byłoby dla mnie cudnie
s³uchajcie skoro tak ¼le wam na tej imprezie to za rok ustawcie siê nad jakim¶ jeziorem zbierzcie kilku ultra ubranych i osprzetowionych i zróbcie w³asn± mega imprezê gdzie wszystko bêdzie dopiête na ostatni guzik.
I nie bêdzie turystów .... i nie bêdzie fotografów ... i nie bêdzie cywili ... i niczego nie bêdzie poza koszer rekonstruktorami
CYTAT
s³uchajcie skoro tak ¼le wam na tej imprezie to za rok ustawcie siê nad jakim¶ jeziorem zbierzcie kilku ultra ubranych i osprzetowionych i zróbcie w³asn± mega imprezê gdzie wszystko bêdzie dopiête na ostatni guzik.
Nie popadajmy w skrajno¶æ - po co od razu now± imprezê, skoro mo¿na po prostu do obecnej wnie¶æ poprawki. Zaznaczam
wnie¶æ, a nie tylko o nich co roku pisaæ na forum.
CYTAT(Rita @ 13:35 19.07.2007) [snapback]195503[/snapback]
/ciap/
plastikowe identyfikatory - z tym te¿ co¶ trzeba zrobiæ, bo wstyd
/ciap/
wiesz, mi sie jakos udalo schowac identa tak, ze nie bylo go widac, a w razie, gdyby ktos sie czepial, to mozna bylo go w ciagu dwoch sekund zaprezentowac...
co do innych przejawow er-eru (w przeciwienstwie do re-enactu - © by Aiuto) - co za problem nawet wieczorem wziac dzbanuszek i przejsc sie po znajomych? ja w nocy z soboty na niedziele obszedlem kilka choragwii i jakos nie wszedzie byly szanty, szatany czy inne rodowicze... ba, tylko w jednej ekipie ktos to spiewal :>
CYTAT(Asik @ 17:15 18.07.2007) [snapback]195418[/snapback]
Ci, co wlaza na pole tez powinni miec wiecej szacunku dla justycji. wszyscy chca dobrze widziec a zasady sa jasne i powinny byc rowne dla wszystkich
ale z drugiej strony trzeba by tez zwrocic wieksza uwage na to, kogo do justycji sie wyznacza, zeby wlasnie wzbudzal szacunek, a nie smiech i politowanie... (od razu wyjasniam - nie tyczy sie to Asi i Ani)
CYTAT(Hallatil @ 10:17 19.07.2007) [snapback]195491[/snapback]
na pole wpadli rozw¶cieczeni ludzie, ¿±dni zdobycia jakiejs pami±tki z "rycerza". Dla nich z³amana strza³a z inscenizacji czy he³m nieopatrznie zostawiony na boku, mia³o warto¶æ pami±tkow±. Gdyby nie moja dziewczyna, sam zosta³ bym obrabowany ze sprzêtu, wystarczy³a jedna chwilka nieuwagi aby mój he³m spodoba³ siê jakiemu¶ dresiarzowi i zosta³ najzwyczajniej skradziony. Dobrze ¿e dziewczyna zobaczy³a to w ostatniej chwili. (Dodam ¿e he³m le¿a³ PÓ£ metra odemnie).Ludzie powinni byc wpuszczani dopiero na pole inscenizacji po ca³kowitym zakoñczeniu inscenizacji tj. po zej¶ciu chor±gwii i posprz±taniu sprzêtu.
niestety, zeby to zrobic trzeba by ustawic szczelny kordon policji (czy w ogole jakiejs sluzby mundurowej, a nie harcerzy ze srednia wieku 15 lat) wzdluz calego ogrodzenia... nie musze tlumaczyc, dlaczego jest to nierealne ;) niestety turystow nic nie zatrzyma, nawet informacja, ze jakis pozostaly jeszcze w ziemi ladunek moze im wybuchnac pod nogami... wiem, bo rok temu sama musialam sie z takimi uzerac (turystami, nie ladunkami ;))
Witam
Od lat s³ucham jak to siê wszystkim Grunwald nie podoba, wiec bêde troszkê oryginalny. Poziom historyczno¶ci z roku na rok siê podnosi i to bardzo, za co wielki dziêki wszystkim dowódcom oraz organizatorom za zaufanie tym¿e. Zarówno uzbrojenie jak i ubrania wygl±daj± coraz lepiej, mno¿y sie równiez ilo¶æ sprzêtu obozowego, od namiotów do garnków. Co do ¶mieci w obozach to juz wina dowódców i obo¼nych, ze sobie na syf pozwalaj±, a swoj± drog± to ciekawe o kim mowa, bo chodzi³em po paru chor±gwiach i jako¶ wiêkszego ba³aganu nie zauwa¿y³em. Co do uzbrojenia wschodu to jak kto¶ by siê dobrze wczyta³ w regulamin to by zauwa¿y³, ze pe³n± zgono¶æ historyczn± go¶cie zza Buga maj± miec na rok przysz³y.
Jarmark faktycznie wygl±da na trochê
wcze¶niejszy i tu faktycznie mog³o by sie zmieniæ na soldiery i wiaty, ale wszystko po kolei.
Us³ysza³em równie¿ zarzut, ze turystów za du¿o - no to niestety na imprezach otwartych i masowych do¶æ nagminne
Co do bitwy to uwa¿am, ze by³ to jeden z lepszych scenariuszy, du¿o siê dzia³o, b³yska³o, hucza³o i by³o kolorowo. Pamiêtajmy, ¿e nadal jest to pewnogo rodzaju show i tak byc musi. Tej bitwy i tak nie da siê odtworzyæ bo musia³o by byæ nas du¿o wiêcej i na koniach.
Wiadomo, ¿e da siê lepiej, ale z roku na rok sa postêpy
Zatem wielkie podziêkowania organizatorom - Jackowi Szymañskiemu i Krzysztofowi Góreckiemu za wspania³± robotê. Podziêkowania dla Kamienia z Gniewu i wogóle wszystkich gniewiaków, za bardzo ciezk± i dobrze zrobion± pracê. Dla miecznika i justycji za jak¿e niewdziêczn± pracê, która kto¶ mzrobiæ musi. Podziekowania dla Eli i Darka Markowskich za pomoc dobre s³owo i wspania³e napitki, wszystkim dowódcom a szczególnie Piterowi, Rejowi i Maækowi za jak zwykle wspania³e przyjêcie.
Ca³ej mojej chor±gwii za ciê¿k± pracê, a zw³aszcza heterom obo¼nym - Sylwii i Vasqez, wszystkim dziesiêtnikom Wojtkowi, Piotrowi, Osie i Zychowi oraz ca³ej za³odze Kokoszki (czyli chyba ca³emu grex Venalium).
Pozdro
To ja siê wypowiem o pokazie ognia, chocia¿ jako uczestnik widzia³am wszystko od ¶rodka, a nie od zewn±trz.
Uwa¿am, ¿e pi±tkowy show by³ wspania³y! Gratulacje dla Grace i Szy! Scenariusz by³ bardzo dobrze przemy¶lany i przeæwiczony Szkoda ¿e wyst±pi³o tylko tyle osób - mia³o byæ du¿o wiecej. Ja wystêpowa³am jako jedna ze ¦mierci, dziêki temu mog³am wychodziæ do¶æ czêsto (po ka¿dej grupie - po wojownikach, niewiastach, poikarzach, kuglarzach i po królu). Chcia³abym us³yszeæ czyj±¶ opiniê, zw³aszcza, ¿e widownia by³a do¶c liczna i kto¶ z Was musia³ to widzieæ!
A sobotni konkurs by³ jeszcze lepszy!
Nigdy przedtem nie widzia³am konkursu na takim wysokom poziomie! Bez obaw mogê powiedzieæ, ¿e wszystkie grupy prezentowa³y siê bardzo dobrze. Moja Sombra zajê³a 3 miejsce, z czego jestem bardzo dumna! Szkoda, ¿e ch³opakom z kijami (pozdro dla Zolfiusza
) gas³ ognieñ, bo mieli ¶wietny uk³ad...
No có¿, czekam z niecierpliwo¶ci± na kolejny Grunwald!
Pozdrawiam!
Ale¿ Watmanie - ja nosi³am swój plastik w torebce, i zal mi by³o, bo bojowy nie¶miertelnik z zesz³ego roku by³ po prostu fajniejszy. Ot i tyle.
Po marudzi³am sobie trochê, bo nie by³ to najl¿ekszy z Grunwów, w jakich bra³am udzia³. Mam nadziejê, ze nastêpny bêdzie lepszy, do czego sama chêtnie rêki przy³o¿ê. Tak jak w tym.
Pozdrawiam.
Tak sobie to czytam i odnosze wra¿enie, ¿e gdyby nawet sam Ulryk osobi¶cie zaprzeczaj±c prawom fizyki zosta³ przerzucony w czasie i zmaterializowa³ siê na polu grunwaldzkim w tym czy przysz³ym roku to i tak pojawi³yby siê tu g³osy jad±ce po nim jak po burej suce, a gdyby te¿ jakim¶ cudem przerzuci³o tam czê¶c z walcz±cych to i oni takze odstali by za co¶ .... z drugiej strony cieszy ¿e jednym z najwiêkszych problemów tego roku s± plastikowe identyfikatory, Organizatorzy moga wiêc chyba sobie pogratulowaæ udanej imprezy. Mnie siê podoba³o, do turystów nic nie mam bo do takze dla nich ta impreza, fotografów lubiê nawet bo fajnie pó¼niej - zim± - poogl±daæ sobie zdjêcia . Malkontentów nie bardzo rozumiem - narzekaj± kazdego roku i ka¿dego roku z uporem jad± znowu licz±c ¿e nagle bêdzie ju¿ super albo po to aby znowu narzekaæ na to jak to innym daleko jeszcze do wymarzonego poziomu odtwórczo¶ci historycznej (czyli najczê¶ciej tego w³asnie na którym sami obecnie s±)
¯yczê dobrej zabawy za rok i spe³nienia wszelkich marzeñ dotycz±cych inscenizacji - proponujê zebraæ je w formie postulatów aby dajmy na to :
- wytatuowaæ ka¿demu identyfikator na sta³e - ewentualnie wypaliæ ¿elazem na skórze
- zasadziæ wiêcej lasu na wzgórzu tak aby móg³ pomie¶ciæ wszystkich chêtnych
- justycjariuszy nauczyæ grzeczno¶ci a uczestników szacunku do justycjariuszy i -szek
a takze wszystkich innych wedle zyczenia
CYTAT
¯eby jeszcze panny nauczyly siê nosiæ poñczoszki, to juz by³oby dla mnie cudnie
Do sukni roboczej na przyk³ad khe khe ;D
Ja na tym Grunwaldzie nie by³am i suknia dworska przele¿a³a w szafie. Nic jednak straconego bo prezentacji bractw znów nie by³o :/
U nas panny nosi³y wianki lub chustki, mê¿atki ca³kiem zakrywa³y g³owy, tylko kilka naszych bractwowych swie¿ynek ciagle siê pyta³o, czy musz± siê mêczyæ z pleceniem / wi±zaniem, kiedy w chor±gwi niemal wszyscy nosz± w³osy odkryte :/
Parê osób od nas nie pojecha³o, bo nie mia³o w pe³ni historycznego / skompletowanego stroju. A pó¼niej pokazujemy im fotki z takimi mrokami i siê robi przykro.
Jestem za tym, ¿eby osoby, które jeszcze nie maj± ca³ego sprzêtu, wiedzy czy mo¿liwo¶ci jego z³o¿enia pojawia³y siê na Grunwaldzie, ale nie w czê¶ci historycznej. Przecie¿ mo¿na zrobiæ osobny jeden obóz dla "nowych i nowszych". Ka¿dy od czego¶ zaczyna.
I tutaj nie chodzi o to, ¿e siê komu¶ Grunwald nie podoba, ale o to, ¿e impreza mo¿e byæ jeszcze lepsza
i powstanie z tego takie getto dla nieakceptowalnych kostiumowo - super pomys³ ! ogrodzi siê toto drutem kolczastym jeszcze tak ¿eby nie przenikali do strefy zakazanej
ja jestem ciekaw tylko na podstawie jakich kryteriów i KTO bêdzie ocenia³ czy jeste¶ "bia³ym cz³owiekeim" i czy mozesz byæ w strefie "A" czy te¿ jako brudny element - won do getta!
Tak zupe³nie serio to nie wiem po co takie gadanie - ka¿da Chor±giew przeciez ustala swoje wytyczne i minima kostiumowe i to ich dowódcy decyduj± o tym czy kogo¶ w niej chc± czy te¿ nie i na podstawie jakich przes³anek. No chyba ze po raz kolejny od¿yje mityczny potwór w postaci Komisji Strojów i Uzbrojenia
Owszem, każda Chorągiwe sobie ustala wytyczne, jest ogólny regulamin, a potem na polu kwiatki, bratki, tu salada, tam salada...
Dobra, koniec marudzenia ;)
Jako¶ ludzie z niehistorycznymi namiotami nie narzekaj±, ¿e maj± "getto" nie w chor±gwi. W takim razie wpuszczajmy wszyscy, zróbmy z tej imprezy kicz i komerchê dla turystów i bawmy siê w plastikach i syntetykach.
Przecie¿ uszycie sobie njbardziej banalnego, ale historycznego stroju to jeden dzieñ przy niemal zerowych kosztach. Po co jednak ludzie maj± sobie szyæ, skoro wejd± w stroju wró¿ki po¿yczonym z o¶rodka kultury?
Albo odtwarzamy ruch rycerski i czasy wieków ¶rednich, albo bawimy siê w ksiê¿niczki i rycerzyków.
Osobny obóz (bez drutu kolczastego, który sobie wymarzy³e¶) by³by wstêpem. Bo mo¿emy albo odsy³aæ mroków, albo bawiæ siê z nimi ucz±c przyk³adem. Bo jako¶ szlag mnie trafia jak na fotkach medialnych i prasowych s± plastiki, mroki itp.
Nie chodzi o bycie ultra¶nym, ale ¿eby nie robiæ sobie wie¶niackiej, wspó³czesnej przytupajki z imprezy, która dla innych kosztuje a¿ tyle pieniêdzy, wysi³ku czy pracy.
Przymykaj±c oko na stroje i uzbrojenie pluje siê prosto w twarz osobom, które tak siê stara³y ¿eby dobrze wygl±daæ.
CYTAT(Edgar @ 09:50 20.07.2007) [snapback]195603[/snapback]
i powstanie z tego takie getto dla nieakceptowalnych kostiumowo - super pomys³ ! ogrodzi siê toto drutem kolczastym jeszcze tak ¿eby nie przenikali do strefy zakazanej
ja jestem ciekaw tylko na podstawie jakich kryteriów i KTO bêdzie ocenia³ czy jeste¶ "bia³ym cz³owiekeim" i czy mozesz byæ w strefie "A" czy te¿ jako brudny element - won do getta!
A mo¿e osoby, które zaczynaj± a nie maj± pe³nego sprzetu same by siê tam zg³osi³y? W¶ród osób zg³azaj±cych siê na imprezy jest sporo, które zaznaczaj±, ¿e ich strój/wyposa¿enie nie jest kompletne. Albo pisz± w temacie o imprezie, ¿e przyjecha³yby ale nie s± w 100% wyszykowane.
CYTAT
Tak zupe³nie serio to nie wiem po co takie gadanie - ka¿da Chor±giew przeciez ustala swoje wytyczne i minima kostiumowe i to ich dowódcy decyduj± o tym czy kogo¶ w niej chc± czy te¿ nie i na podstawie jakich przes³anek. No chyba ze po raz kolejny od¿yje mityczny potwór w postaci Komisji Strojów i Uzbrojenia
Aha, na Grunvie akurat maj± czas siê tym zajmowaæ.... POza tym chyba wiêksza czê¶æ dowódców, ktra siedzi na sto³kach od fyfnastu lat przyzwyczai³a siê do takiego stanu rzeczy i zwisaj± im postanowienia i regulamin. Taka jest smutna prawda.
pomysł z takim obozem dla niekompletnie ubranych jest świetny.
Najpierw napiszą podanie do dowódcy ze szczególnym zaznaczeniem co im brakuje.
Potem się zrobi losowanie
wybierze 50 szczęśliwców
tylko pozostaje pytanie kto będzie dowódcą tej chorągwi i po co taka chorągiew?
ps kasować se możesz bilety w tramwaju, jeśli cierpisz na brak kasowania
Polecam jednak , ¿eby bardziej zajmowaæ siê sob± , swoimi ciuchami, sprzêtem itp.... w ramach w³asnej Chor±gwii a nie szerzyæ poprawno¶æ kostiumow± poprzez wysy³anie ludzi do ró¿nych stref. Jako¶ tak nie wyobra¿am sobie tych chêtnych maszerujacych rado¶nie do obozu dla historycznych inaczej - z prostej przyczyny - zazwyczaj jest tak ¿e wiêkszo¶æ z rycerzy czy reenaktorów ocenia poziom swego sprzêtu czy ekwipunku za wystarczaj±cy i spe³niaj±cy conajmniej minima. Ju¿ parê razy krzyczano o konieczno¶ci powo³ania takich "Szadronów ¦mierci", które mia³y buszowac po obozie i punktowaæ niekoszernie ubranych czy osprzêtowionych .... jako¶ tak jednak nigdy nie by³o chêtnych do bycia policjantami - zreszt± policjantami bez najmniejszych uprawnieñ do egzekwowania czegokolwiek . Dajcie sobie wiêc spokój z narzekaniem po raz 10 ju¿ chyba, na braki w czym¶ tam . Zawsze bêd± lepiej wekwipowane chor±gwie i te gorzej, zawsze jedni bêd± wytykali innym ze byli mroczni a dot±d dok±d mozna bêdzie kupiæ piwo w puszkach, wodê w plastikowych butelkach czy ¿arcie na styropianowej miseczce takowe "kwiatki" bêd± widoczne.
Otwarto¶c tej imprezy na szerok± publiczno¶c niesie za sob± miêdzy innymi takie w³a¶nie konsekwencje. Ró¿norodno¶c podej¶cia do tego w jaki sposób siê pojmuje "odtwarzanie" jest ogromna i chyba co grupa to nieco inna a to w efekcie daje to co widaæ na Grunwaldzie i nie tylko. Ta impreza jeszcze d³ugo i chyba nigdy tak do koñca nie bêdzie spe³nia³a oczekiwañ tych najbardziej wymagaj±cych i trudno ..... Wydajemy wiêksze czy mniejsze pieni±dze zeby tam byæ i dobrze siê bawiæ - ka¿dy na swój sposób a jak kogo¶ ra¿± plastiki to niech zamyka oczy albo pomo¿e Organizatorom rozwi±zaæ ten problem nie jedynie gadaj±c i narzekaj±c ale w sposób czynny. Od gadania nic siê nie zmienia ....
W takim razie po co regulamin stroju i sprzêtu na Grunwaldzie? Dla zabawy? Niektórzy wzieli go na powa¿nie.
No to brawo dla tych "niektórych"! S± oni teraz w porz±dku z w³asnym sumieniem i mog± sobie powiedzieæ: jestem 100% wg regulaminu i mo¿ecie mi skoczyæ
CYTAT(Selion @ 13:08 20.07.2007) [snapback]195618[/snapback]
Przecie¿ uszycie sobie njbardziej banalnego, ale historycznego stroju to jeden dzieñ przy niemal zerowych kosztach.
hmm... przy zerowych niemal kosztach...? rozumiem, ze szyjac sobie stroj z przescieradla z ciucholandu, a buty orczej roboty z kurtki skorzanej?
juz nie przesadzajmy, moze podstawowy stroj majatku nie kosztuje, ale troche jednak wydac trzeba
oczywiscie nie bronie tu nikogo, bo wiadomo, ze zeby nurkowac i sie nie utopic, trzeba miec odpowiedni sprzet
Na pocz±tku chcia³bym podziêkowaæ wszystkim tym którzy zaszczycili swoj± obecno¶ci± imprezê na polach Grunwaldu
Razem z Krzysztofem dziêkujemy, tylko dziêki wam impreza podnosi swoj± jako¶æ i jest coraz lepsza. DZIÊKUJEMY
Na koniec chcia³bym jeszcze dodaæ ze niestety KRÓL wie ¿e na polu bitwy odstawa³ wygl±dem od Wielkiego Mistrza, jedynie mogê w swojej obronie powiedzieæ ¿e niestety mia³em ma³y wypadek w trakcie pracy nad "blaszkami" i nie uda³o mi siê ich wykoñczyæ.
A druga rzecz chcia³bym odpowiedzieæ na stwierdzenie ze nie by³o prezentacji Bractw na Grunwaldzie,
Otwarcie by³o o godz 19:15 w pi±tek przed scen± gdzie wszyscy mieli mo¿liwo¶æ siê zaprezentowaæ, co chocia¿by by³o zrobione przez grupê z Niemiec i kilka innych, Natomiast to ¿e np przedstawiciele jednej z chor±gwi wogóle nie dotarli to ju¿ niestety nie nasza wina. Ale proszê nie pisaæ ¿e czego¶ nie by³o, sam prowadzi³em otwarcie.
A na koniec jeszcze jedno wielkie
DZIÊKUJEMYW swoim i Krzysztofa imieniu
Jacek Szymañski
hmm to o której by³ bohurt? ;)
Z tymi niemal zerowymi kosztami podstawowego stroju to:
0,3m lnu na gacie
1,3m lnu na koszulê
1m lnu kosztuje ze skrawków 10z³
i ch³op jak siê patrzy nawet butów nie potrzebuje :D
Co¶ wiêcej?
buty 70z³ (oczywi¶cie nie bêdzie to poszewc, ale nie wszyscy musz± byæ conajmniej mieszczanami)
nogawcie - 1,1m we³ny
dublet 1,5m we³ny
we³na ze skrawków - 25z³ metr.
i mamy prawie pe³ny strój obozwoy / roboczy.
Jasne, ¿e po³owa napisze "nie staæ mnie", tylko ciekawe czemu staæ na wrêcz galony piwa i miodu ;) Ka¿dy bawi siê jak umie, szkoda, ¿e wykorzystuj±c na to imprezy, które maj± co¶ reprezentowaæ.
Dla mnie rocznica bitwy pod Grunwaldem to co¶ wiêcej ni¿ popijawa.
To ju¿ nawet nie chodzi o historyczno¶æ, ale o ca³kowite jej olewanie. Stawiamy sobie jak±¶ zasadê, któr± z góry niektórzy olewaj±... i s³usznie, bo chyba tylko "frajerzy" bêd± pracowaæ na swój wizerunek i wizreunek ca³ego rycerstwa. Bo skoro tury¶ci mówi± o kompletnej mroczno¶ci w chor±gwiach to po ty³ku dostaje siê wszystkim.
Szczerze mówi±c czyja¶ mroczno¶æ to nie moja sprawa i nie specjalnie przeszkadza³a mi ona w zabawie, ale osoby, które przez ostatni miesi±c za****ziela³y na jagodach, truskawkach, remontuj±c komu¶ cha³upy, ¿eby wygl±daæ naprawdê dobrze odebra³a to jak przys³owiowy "policzek".
Jesli chcecie poprawy "wizulalnej" strojow ,to duscie swoich dowodcow choragwi,zeby trzymali poziom , przypominam ze choragwie maja w tej kwestji szeroka autonomie i w gestji jej dowodcow nalezy ocena , czy dany osobnik/czka ma odpowieni stroj na inscenizacje .
Biorac pod uwage ilosc uczestnikow nierewalnym jest aby organizator ogladal fotki strojow kadego z nich,wszelkie lotne komisje to tez sprawa nierealna ....mysle ze to od dowodcow choragwi zalezy obecnie wizerunek uczestnikow imprezy .
Selion, widocznie my, krakowscy centusie mamy troche inne pojecie "prawie zerowych kosztow" ;)
przepraszam, nie moglam sie powstrzymac, mozna wykasowac
Tradycyjnie dziêkujê najbardziej przyjaznej Chor±gwi Mazowieckiej Ksiêcia Siemowita za go¶cinê i nabycie nowej umiejêtno¶ci jak± jest obieranie marchewek ;)
A powa¿nie to mam kilka uwag. Faktycznie w tym roku w lasku by³ spokój z fotoreporterami, choæ ja tak jak Micha³ W. przychylam siê do stworzenia w lasku sektora dla fotografów na pode¶cie.
Druga sprawa, to chwalona tu msza. Dla mnie niestety nie mia³a klimatu jaki mia³y msze noc± w ruinach kaplicy przy ¶wietle pochodni. Mam nadziejê, ¿e za rok w pi±tek taka msza siê odbêdzie.
Trzecia sprawa, to proszê organizatorów, aby pomy¶leli jak zachêciæ ludzi do zostania w niedzielê. Sam konny turniej nie wystarczy. Ja tak jak i parê innych osób, mieli¶my w planach zostaæ, ale okaza³o siê, ¿e wszyscy siê pakuj±, wiêc i my wyjechali¶my przed turniejem. Na Wolinie jest nie do pomy¶lenia, ¿eby przed oficjalnym koñcem imprezy po obozie chodzili ludzie w cywilkach czy podje¿d¿a³y samochody. Grunwald zas³uguje na to, aby jeszcze w niedzielê panowa³ klimat z poprzednich dni a nie luzik i powrót do XXI wiecznej rzeczywisto¶ci.
To tyle, jeszcze raz dziêki za ciep³o jakie otrzyma³em od znajomych z ca³ej Polski. Ju¿ za Wami têskniê
Jak dla mnie tegoroczny Grunv by³ ca³kiem przyjemny
Na kr±¿±ce po obozach mroki stara³am siê nie zwracaæ uwagi- napewno trochê zdrowia mi to zaoszczêdzi³o
Jedyne , czego mi brakowa³o to ciep³a woda ( nie w szkole a przy obozach) , ale to takie moje widzimisiê. Serdeczne pozdrowienia dla ca³ej BOSSKIEJ KRAKOSSKIEJ , i dla ludzi z PODOLSKIEJ
Do zobaczenia za rok!!!!!!!! Albo nawet wcze¶niej...
Mysle, ze jednym z czynnikow zachecajacych ludzi do zostania w niedziele (mimo, iz bardzo przyziemnym) mogloby byc zostawienie do poniedzialku tojek i prysznicow. Dlaczego do poniedzialku? Poniewaz ci, mieszkajacy dalej, zeby zostac na niedziele musieliby przeniesc wyjazd do domu na poniedzialek.
Poznañski centu¶ nie potrafi sobie za¶ wyobraziæ jak z 0.3 m lnu (rozumiem, ¿e 1.5 m szeroko¶ci) mo¿na zrobiæ gacie, zw³aszcza jak kto¶ ma w udzie 67 cm .... hihihihi
Ale powa¿nie: nikt nie pisze o oddzia³ach lekkozbrojnych(albo ja jestem niedowidz±cy). Czy uda³o siê zorganizowaæ ekipê? Nie by³o mnie i chcia³bym siê czego¶ wiêcej dowiedzieæ.
Pomys³ by³ ciekawy, a wykonanie?
Uda³o siê zorganizowaæ nawet dwie, i nikt nie zgin±³
. Jako bezpo¶rednio zainteresowany i nieobiektywny, nie umiem jednak oceniæ, jak to z zewn±trz wygl±da³o.
Pozdrowienia
Cud miód ultramaryna!
Gratulujê, wygl±da zajefajnie. Fajnie by by³o zobaczyæ to na jakim¶ filmiku.
A co z dyscyplin±? Ch³opaki wygl±daj± na dobrze ustawionych. Nie by³o Marcinie k³opotów z dowodzeniem??? Pytam, bo nasze "rycerstwo" zwykle nie grzeszy zdyscyplinowaniem..... ciekawi mnie wiêc jak sprawi³a siê "chamska piechota"...
Z innej beczki. Wszystkim, którzy maj± do¶æ "mroku", "publiki", "Maryli Rodowicz i Enrique", którym przeszkadza ha³as i wszystkim ludziom, którzy ogólnie lubi± narzekaæ proponujê jedn± sprawdzon± rzecz:
NIE PRZYJE¯D¯AJCIE W PRZYSZ£YM ROKU!!!!!!!
Od dwóch lat nie zjawiam siê na Grunwaldzie, bo umoczy³em siê ca³y w XIIIstce i powiem wam, ¿e taki odpoczynek bardzo dobrze robi szarym komórkom. Skoñczy siê narzekanie i jojczenie, nabierzecie dystansu, lepiej siê obszyjecie i opancerzycie i np w 2009 zjawicie siê tak odgiglani, ¿e nikt wam nie skoczy.
I z jak± rado¶ci± znów zjawicie siê na grunwaldzkim polu!!!
Z chrze¶cijañskim pozdrowieniem - Amor
CYTAT
Trzecia sprawa, to proszê organizatorów, aby pomy¶leli jak zachêciæ ludzi do zostania w niedzielê. Sam konny turniej nie wystarczy. Ja tak jak i parê innych osób, mieli¶my w planach zostaæ, ale okaza³o siê, ¿e wszyscy siê pakuj±, wiêc i my wyjechali¶my przed turniejem. Na Wolinie jest nie do pomy¶lenia, ¿eby przed oficjalnym koñcem imprezy po obozie chodzili ludzie w cywilkach czy podje¿d¿a³y samochody. Grunwald zas³uguje na to, aby jeszcze w niedzielê panowa³ klimat z poprzednich dni a nie luzik i powrót do XXI wiecznej rzeczywisto¶ci.
Bywam na Grunwaldzie od 2001 roku i pierwszy raz zostalem do niedzieli. Niestety rozprê¿enie ogólne widaæ na ka¿dym kroku, a przedsiêwziêcie takie jak turniej konny to rewelacyjna sprawa.
Faktycznie a¿ prosi siê o lepsze "rozlo¿enie" imprez odbywajacych siê poza glówn± inscenizacj±. Potencjal jest olbrzymi, mo¿liwo¶ci równie¿, a jak widaæ i zapalu uczestników imprezy nie brakuje.
Mówiê to JA
niby z zewn±trz, a jednak wiele imprez reko widzialem i nadal bedê siê upieral, ¿e Grunw jest "robiony na pól gwizdka" ...
Proszê nie linczowaæ
CYTAT(Marcin Surdel @ 14:47 21.07.2007) [snapback]195757[/snapback]
Jako bezpo¶rednio zainteresowany i nieobiektywny, nie umiem jednak oceniæ, jak to z zewn±trz wygl±da³o.
rebe druid, ja Ci mowil... :>
obiektywnie z zewnatrz: koordynacja, manewry, wyglad ogolny (spojnosc etc) byly NAJlepsze na polu... z powodu zerowego opancerzenia dynamika starcia byla zet-de, ale jak rozmawialismy, to nic sie na to nie da poradzic
Pozdrowienia dla wszystkich, których uda³o mi siê spotkaæ i dla tych z którymi jakim¶ cudem siê min±³em.
Oczywi¶cie szczególe podziêkowania nale¿± siê ca³emu bractwu bêdziñskiemu, dziêki któremu nasz sprzêt dotar³ na pola grunwaldzkie - Tomku na Twoje rêce jeszcze raz serdeczne podziêkowaia!
Podnosz±cy siê poziom widaæ, choæ oczywi¶cie chcia³oby siê szybciej i lepiej... Kierunek wydaje siê s³uszny, ale pozostaje do rozwi±zania jeszcze wci±¿ kilka kwestii ju¿ poruszanych (ze sczególym uwzglêdnieniem traktowania obcokrajowców). My¶lê, ¿e u nas w Krakowskiej uda³o siê to znakomicie, a mieli¶my isn± "Wie¿ê Babel". Pe³na integracja, mi³a atmosfera i wzorowa dyscyplina.
Ja osobiæie zauwa¿y³em inn± sprawê: W momencie kiedy czekali¶my, ¿eby zaatakowaæ ostatecznie Wielkiego Mistrza z pewnym za¿enowaniem obserwowa³em jak kuriozalnie wygl±da³a "linia frontu". Chor±gwie polskie i krzy¿ackie mija³y siê skrzyd³ami i przechodzi³y tak daleko poza swoje placy w "pogoni" za wcofuj±cymi siê, ¿e wgl±da³o to poprostu niewiarygodnie. Za du¿o zrobi³o siê dreptania i niestety kosztem realizmu. Zwróci³o mi na to uwagê tak¿e kilka znajomych osób - laików z widowni, a wiêc podstawowych odbiorców spektaklu. Wiem, ¿e ze wzglêdu na scenki konne trzeba robiæ miejsce, ale mo¿e spróbowaæ to przeorganizowaæ tak, ¿eby chor±gwie zwiera³y siê i walczy³y wmiarê w jednej linii - niech siê ona wygina i przesuwa, ale nich nie przypomina szachów. I jeszcze jeden ogromny postulat - zamieñmy strony stronami. Przeciêtny widz mniej zwraca uwagê na to kto ma pod s³oñce, a bardziej na to kto ma obok siebie las. Trochê dziwnie brzmi kiedy narrator opowiada o tym jak to siê po krzakach Jagie³³o kry³, a tu krzaki po stronie gdzie widaæ czarne krzy¿e...
Dziêkujê organizatorom za du¿o pracy i liczê na nowe koncepcje, które zapewni± wiêksz± motywacjê do uczetnictwa dla ludzi na poziomie. Przyda³o by siê, bo widaæ pewien powolny, ale jednak odp³yw ilo¶ciowy.