CYTAT(Giro @ 18:37 29.07.2007) [snapback]196597[/snapback]
Ale to może oznaczać że w przyszłym roku będzie jeszcze mniej walczących. Tak źle i tak niedobrze.
Wolisz jeździć pięcioma maluchami czy jedną toyotą?
Witam
A ja mam pro¶bê
Poszukujê rzemie¶lnika z kramów Grunwaldu który sprzedawa³ ci¿my od 60z³
Bêdê wdziêczna za ka¿d± wie¶æ o nim bo u mnie w Dru¿ynie s³uch o nim zagin±³.
to ja tez dowale swoje 3 grosze
dzieki wszystkim - fajnie bylo was zobaczyc
Krzysztofowi i ekipie organizujacej - za zorganizowanie fajnej imprezy. Bylo super to co robicie jest naprawde ok bo tak naprawde chodzi o to zeby sie spotkac z ludzmi w milej atmosferze - a taka byla na grunvie.
Co do posta o harcerzach ktorzy siedzieli w paseie ziemi niczyjej ... droga kolezanko , pomimo ze mieli niektorzy po 15 lat ,byli bardzo przydatni i uwazam ze nalezy im sie podziekowanie a nie zj......i
dlaczego? dlatego ze ponad 50 procent justycji ( stalej) poszlo do lekkiej do templara i nie mial kto bronic naszych przed turystami i turystow przed naszymi ... A harcerze ? pomogli bardzo i chcialbym tu im podziekowac .Poniewaz w momwncie gdy rycerze wychodzili z pola po bitwie kto robil im przejscie ? - harcerze
kto na wyrazne polecenie justycji pilnowal ludzi zeby nie przechodzili przez barierki podczas bitwy ? -harcerze
kto robil przejazd dla karetki gdy byla taka potrzeba ? harcerze
kto siedzial na noszach i pilnowal zeby nikt w obrebie ziemi niczyjej nie zaslabl ? harcerze
wiec mysle ze nie ma o czym mowic
DZIEKI
Po 2 gie .
Jak co roku bylem justycjariuszem i powiem wam kochani tak ... Ja rozumiem ze mlodzi justycjariusze czasami walna jakas gafe , zdaza sie byli po raz pierwszy .Nie oznacza to ze trzeba ich czy nas starszych traktowac jak MO w niebieskich mundurach , wiekszosc nas naprawde ( moze nie uwierzycie) ale jest skoncentrowana na tym zeby odtworcy mieli swiety spokoj od turystow i zeby kazdy z was mial zapewnione bezpieczenstwo.Jak wszedzie zdazaja sie kwiatki i chwasty ...
Ale przykro mi sie robilo jak dostawalem po uszach od rozwscieczonych turystow za to ze nie pozwalam im wchodzic na pole i robic zdiec a zaraz potem dostaje po uszach od ludzi ktorzy bawia sie w odtworstwo za to ze nie wpuszczam ich na pole bitwy bez "czarnego " identyfikatora ,a za chwile przychodzi rycerz i mowi dlaczego k... go tu wpusciles ty h....
I powiem wam tak uwazam ze tym chlopakom i dziewczynom ktorzy nosza dzwoneczki nalezy sie chociaz dziekuje i troche pozytywnego spojzenia w ich strone bo w przyszlym roku wszyscy sie zdenerwuja beda mieli dosc i pojda do lekkiej piechoty albo wogole sie nie wezma za justycjowanie , i kto wtedy bedzie pilnowal zeby turysci nie wchodzili na pole ? albo pilnowal swietego spokoju uczestnikow .
MAm pare pomyslow na uelitarnienie justycji ale najpierw przegadam je z Michalem -Michal jak to czytales to siem odezwij
Tobie rowniez Dzieki - byluo super
kadlubek
Wiesz, tego co mi jako kostiumologowi brakuje w stroju Justycariuszy "polowych" (chroniacych strefe miedzy widownia a polem) to autentycznosci... Glownie wsrod kobiet. Szarfa z dzwonkami na chlopskiej sukience nijak nie wyglada.
Juz tlumacze, tylko sie nie denerwuj:) Justycariusze "bojowi" budza respekt po dozbrojeniu:) Czemu niepojsc za ciosem i podciagnac tych co pilnuja pola?
Stroj osob odpowiadajacych za "ochrone" uczestnikow turnieju skladal sie z doubletu lekko pikowanego, rozdzielnych nogawic oraz kija/laski o dlugosci 70-90 cm. Czasem kaptura. Takich justysariuszy mozna zobaczyc ok. 1400 roku. Stroj ten niewatpliwie byl i jest:
1. Praktyczny
2. wystarczajaco bezpieczny dla osob pilnujacych turystow
3. MESKI !!!
Co do ostatniego pkt-u, sama Ania stwierdzila, ze krzyki niewiescie na turystach nie robia wrazenia. Moze warto jednak "przebrac" po mesku niewiasty? Chociazby ze stalej justycji...
Do doubletu i nogawic jeszcze szarfa z dzwonkami i kaptur na glowe i gdy taka osoba uzbrojona w kij, w meskim stroju i maszerujaca dziarskim krokiem w strone pelzajacego fotoreportera pojawi sie na horyzoncie to zrobi odpowiednio wieksze wrazenie. Moze warto byloby pomyslec nad czyms takim na 2010 rok?
CYTAT
Wiesz, tego co mi jako kostiumologowi brakuje w stroju Justycariuszy "polowych" (chroniacych strefe miedzy widownia a polem) to autentycznosci... Glownie wsrod kobiet. Szarfa z dzwonkami na chlopskiej sukience nijak nie wyglada.
Juz tlumacze, tylko sie nie denerwuj:) Justycariusze "bojowi" budza respekt po dozbrojeniu:) Czemu niepojsc za ciosem i podciagnac tych co pilnuja pola?
Stroj osob odpowiadajacych za "ochrone" uczestnikow turnieju skladal sie z doubletu lekko pikowanego, rozdzielnych nogawic oraz kija/laski o dlugosci 70-90 cm. Czasem kaptura. Takich justysariuszy mozna zobaczyc ok. 1400 roku. Stroj ten niewatpliwie byl i jest:
1. Praktyczny
3. MESKI !!!
Co do ostatniego pkt-u, sama Ania stwierdzila, ze krzyki niewiescie na turystach nie robia wrazenia. Moze warto jednak "przebrac" po mesku niewiasty? Chociazby ze stalej justycji...
Do doubletu i nogawic jeszcze szarfa z dzwonkami i kaptur na glowe i gdy taka osoba uzbrojona w kij, w meskim stroju i maszerujaca dziarskim krokiem w strone pelzajacego fotoreportera pojawi sie na horyzoncie to zrobi odpowiednio wieksze wrazenie. Moze warto byloby pomyslec nad czyms takim na 2010 rok?
witam
Niech dziewczyny pilnuj± pola z patelniami w rekach :>
To dopiero budzi respekt :>
Moim zdaniem, to nie p³eæ ani wygl±d jest wa¿ny, tylko zaanga¿owanie. Patrz harcerze :>
Nie oszukujmy siê turystów nie powstrzymaj± zasieki z drutu kolczastego i stanowiska karabinów maszynowych, to po prostu jest t³um 70k ludzi. Taki t³um ciê¿ko jest utrzymaæ na stadionach a co dopiero na polu. :>
CYTAT
Która chorągiew zorganizowała osobną palarnię i zakaz palenia i picia z puszek poza obozem?
Wracając do tego wątku chciałbym powiedzieć, że zbudowalismy taką palarnię (Nadreńska) i mieliśmy ją wspólnie ze św. Jerzym. Uważam, że toś wietne rozwiązanie-wówczas nikt nie pali petów w obozie, i nie musi iśc daleko żeby zapalić.
CYTAT(EwKa @ 18:21 30.07.2007) [snapback]196661[/snapback]
1. Praktyczny
3. MESKI !!!
polecam watek justycarski proponuje tam pare zmian stalej justycji. w tym zrobienia z nas oddzialu. umundorowanego i uzbrojonego historycznie a nie jakkolwiek. z wymaganiami strojowo-sprzetowymi
kwas
WIELKIE KNOWANIE i ewentualnie BUNT I ROKOSZ
Szanowni Pañstwo ,
Corocznie zu¿ywamy "na Grunwaldzie" za friko w³asny sprzêt i "si³ê ¿yw±" daj±c publiczno¶ci dobry show a Organizatorom chwa³ê i splendory. Organizatorzy powinni wreszcie to doceniæ, daj±c z siebie trochê wiêcej ni¿ wszystko. ¯eby wszystkie powy¿sze uwagi nie sta³y siê kolejnym bezowocnym "jojczeniem", po którym nie nastêpuj± po¿±dane zmiany a wszyscy pokorniutko wracaj± pod Grunwald w nastêpnym roku (mimo wszystko ka¿dy chce pojechaæ na Grunwald), proponujê zupe³nie powa¿nie podjêcie konspiracji i knowania aby na Grunwaldzie 2008 by³o ju¿ w 99% dobrze, nawet je¶li trzeba bêdzie postawiæ siê ostro.
Niech tedy "jeden ³±czy siê do drugiego, dwaj do trzeciego, trzech do czwartego" aby wspólnym wysi³kiem osi±gn±æ cel.
WIELKIE KNOWANIE
Jak widaæ z postów porzedzaj±cych, wymagania uczestników wobec Organizatorów nie s± nadmierne:
1) Jego Królewska Mo¶æ ubierze siê w splendory stanowi swojemu przyzwoite,
2) Osoba (Osoby) dowodz±ce niesfornymi "s±siadami ze Wschodu" a po raz kolejny nie daj±ce sobie rady z dowodzeniem zostan± zdjête z dowództwa, lub "s±siedzi ze Wshodu" zostan± wmieszani do ró¿nych chor±gwi i stosownie pilnowani (doskona³y pomys³ Hegemona),
3) "Goscie ze Wschodu" dostan± regulamin imprezy w t³umaczeniu na jêzyk rosyjski a ewentualnym "niegramotnym" zostanie on odczytany na g³os po rosyjsku,
4) Organizatorzy lub Gmina Grunwald zapewni± odpowiedni± ilo¶æ ¶mietników, ¿eby tury¶ci nie robili ¶mietnika z pól grunwaldzkich,
5) Organizatorzy wydadz± uczestnikom przyzwoite i "klimatyczne" identyfikatory sztancowane (walcz±cym na mosiê¿nej a niewalcz±cym na miedzianej blasze ) zamiast plugawych "Kennkart" plastikowych. Je¶li to dla Organizatorów zbyt du¿y wydatek, to chocia¿em chudopacho³ek , niniejszym publicznie ofiarujê siê i podpisujê imieniem i nazwiskiem, w³asnym sumptem pokryæ koszt wykonania sztancy (stempla) i zakupu jednego arkusza blachy mosiê¿nej i dwóch arkuszy blachy miedzianej 1,5 mm na porz±dne identyfikatory, które s± zawsze mi³± pami±tk± z kolejnego Grunwaldu (co do mnie to -da Bóg - ju¿ nied³ugo bedê je pokazywa³ wnukom na dowód, ¿e dziadek nie zawsze by³ starym prykiem w filcowych kapciach).
Ewentualny BUNT I ROKOSZ
Uczestnicy : wojsko królewskie i wojsko "Panów Pruskich", stawi± siê jak co roku na polu bitewnym i zobacz± czy powy¿sze desiderata zosta³y spe³nione. Je¶li tak, to inscenizacja odbêdzie siê. Je¶li nie, to nie przekrocz± bramek i odmówi± walki a wtedy jego Królewska Mo¶æ i Jego Dostojno¶æ Wielki Mistrz bêd± musieli osobi¶cie trzaskaæ siê po szczêkach na oczach publiczno¶ci, co mog³oby okazaæ siê nie mniej widowiskowe ni¿ dotychczasowe inscenizacje.
By³by to ze strony uczestników chwyt równie skuteczny jak s³ynne "nie ma rumu, nie ma szturmu" w c.k armii austriackiej na froncie w Karpatach.
UZASADNIENIE
Organizatorom wyja¶niam, ¿e to nic osobistego. Szanujê i ceniê Panów: Struczyñskiego, Góreckiego i Szymañskiego za to ¿e od lat prowadz± najwieksz± w Polsce imprezê, która mimo wszystko staje siê z roku na rok coraz lepsza i za to co poza Grunwaldem robi± dla ca³ego RR.
Panowie, te identyfikatory i "niesforni" Ruscy to s± drobiazgi ale niepotrzbnie psuj± zabawê i mo¿na to bez specjalnego wysi³ku za³atwiæ (moja propozycja co do identyfikatorów jest powa¿na i równie nieodwo³alna jak wszystko do czego kiedykolwiek i komukolwiek siê zobowi±za³em).
Gro¼ba buntu i u¿ycia prawa "de non praestanda obedientia" by³a niejednokrotnie stosowana przez rycerstwo polskie wobec naszych królów a zatem jest ona dla Panów niejako pewn± form± nobilitacji i dodatkow± "ostrog±" do wzmo¿enia wysi³ków. My jako uczestnicy te¿ z roku na rok te¿ z roku na rok staramy siê podci±gaæ nasz poziom.
Pozdrawiam
Tomasz Nawrot
CYTAT(Tomasz Nawrot @ 10:37 01.08.2007) [snapback]196781[/snapback]
3) "Goscie ze Wschodu" dostan± regulamin imprezy w t³umaczeniu na jêzyk rosyjski a ewentualnym "niegramotnym" zostanie on odczytany na g³os po rosyjsku,
I wyt³umaczy siê im,¿e to jest inscenizacja bitwy a nie prawdziwa bitwa
no ja siê dziwiê tym szanownym go¶CIOM ze wschodu.
maj± bohurt i tam mog± do woli skakaæ na plecy biednym przeciwnikom, gry¼æ ich po kostkach, biæ czym popadnie i gdzie popadnie.
Mo¿e jest jaki¶ b³±d w t³umaczeniu regulaminu, i ten w³a¶nie b³±d sprawia ¿e nasi BRACIA ze Wschodu my¶l± ¿e inscenizacja jest dalsz± czê¶ci± bohurtu pi±tkowego.
Mo¿e trzeba dok³adnie przejrzeæ regulamin a nie sie czepiaæ tych naszych BRACI którzy taki wysoki poziom prezentuj± zarówno uzbrojenia jak i wyszkolenia bojowego technicznego.
Witam waszmo¶ciów!
Je¶li mo¿na co¶ dodaæ do dyskusji na temat uzbrojenia konnych. Generalnie robimy pokazy w stylu prze³omu XV/XVI w. i nie jest tak ze wzglêdu na to, ¿e tak nam sie podoba tylko chodzi o bezpieczeñstwo. Gdyby który¶ z szanownych panów pieszych mia³ dostaæ w pe³nym galopie kopi±, to niech uwierzy mi na s³owo, wola³by mieæ na sobie solidn± gotycka zbrojê, która przykrywa blach± ka¿dy kawa³ek cia³a (w³±cznie z wytykanym podbródkiem chroni±cym krtañ, gdzie wbrew pozorom dostaje siê nadzwyczaj czêsto) ...
Co do naszej historyczno¶ci to uwierzcie robimy co siê da ¿eby dostosowaæ siê do realiów, choæby przykrywaj±c zbroje tunikami, co by w oczy wszystko nie razi³o ... ale bezpieczeñstwo przede wszystkim.
Czo³em!
Ni bunt ni rokosz!!!!!
KONFEDERACJA !!!!
Bene, bene, bene!
Prosze mi wybaczyc , ale to co widzialem na Grunwaldzie to nie byly zbroje z przelomu XV/XVI w ,tylko warijacje mistrza Hedzlika na temat kiysow kirasjerskich z XVIIw ,nie przypomina to ani zbroji gotyckich,ani mediolanskich ani tez XVi w maxymilianek .
Zagadzam sie ze bezpieczenstwo przede wsztstkim.ale tak sadze ze w XIV/XVw tez zwracano uwage na bezpieczenstwo ,stad Zabie pyski, czy dodatkowe plyty montowane do helmow wielkich turniejowych ( pod koniec XIV w pojawiaja sie juz zbroje turniejowe,czyli przeznaczone scisle do gonitw turniejowych) .
Wszyscy wiemy,ze grupa z Ogrodzienca jako pierwsza zaczela jedzic w zbojach ( wogole ) a nie w stylu "sznurek-lkalosz" Golub-Dobrzyn , i Chwala jej za to i pelen szacunek , ale po prostu nie da sie tych hedzlikow nazwac gotyckimi,to jest jednak relkit odchodzacej w zapomnienie pewnej epoki "zbroji rycerskich")
Fakt nie u¶ci¶li³em ... absolutnie nie twierdzê, ¿e to w czym je¼dzimy to zbroje gotyckie. To by³ tylko ogólny zarys, ¿e lepiej mieæ w pe³ni chroni±c± zbrojê z pó¼niejszego okresu.
Je¶li kogo¶ to pocieszy to grupa z Ogrodzieñca w³a¶nie czyni starania ku odnowieniu wyposa¿enia i wiêkszej okre¶lono¶ci datowania tego¿ uzbrojenia ... ¿e tak to delikatnie okre¶lê
mnie to bardzo ucieszy
Fajnie by bylo,gdyby grupa o tak dobrych umiejetnosciach jezdzieckich ,prezentowala zbroje poprawne historycznie ,mysle ze bylo by to dobrym kierukowskazem dla innych grup konnych , bo jak wiemy ,w naszej zabawie kto stoi w miejscu ten sie cofa .
Zgadzam siê zupelnie z op-iniami ,ze dowodcy dowodzacy rosjanami(czyli ja) nie nadaja sie do dalszego dowodzenia na grunwaldzie...
Bardzo mi przykro z powodu tego co sie stalo , na Grunwaldzie w trakcie bitwy,chcialbym w swoim imieniu i imieniu moich podkomendnych z Grandkompanii przeprosci wszystkich poszkodowanych,z calego serca,BARDZO PRZEPRASZAM !!!!!!
Jest to tylko i wylacznie moja wina , poniewaz nieudolnie dowodzilem (albo udawalem ,ze dowodze...)
Jedynie pozwole sobie nie zgodzic sie z tym, ze ktos mnie ma zdjac z jakies funkcji...
Poniewaz sam sie zwalniam..............................................................................................
Klaniam sie wszystkim znajomym w pas , wybaczcie bledy ,i przyjmijcie skruche ,gdyz zlych intencji nie mialem
BUZIA DLA ALL
Saszka
CYTAT
no ja siê dziwiê tym szanownym go¶CIOM ze wschodu.
maj± bohurt i tam mog± do woli skakaæ na plecy biednym przeciwnikom, gry¼æ ich po kostkach, biæ czym popadnie i gdzie popadnie.
Mo¿e jest jaki¶ b³±d w t³umaczeniu regulaminu, i ten w³a¶nie b³±d sprawia ¿e nasi BRACIA ze Wschodu my¶l± ¿e inscenizacja jest dalsz± czê¶ci± bohurtu pi±tkowego.
Mo¿e trzeba dok³adnie przejrzeæ regulamin a nie sie czepiaæ tych naszych BRACI którzy taki wysoki poziom prezentuj± zarówno uzbrojenia jak i wyszkolenia bojowego technicznego.
To ja siê wypowiem jako jeden z tych "braci ze wschodu" z chor±gwi ¦w. Jerzego. Przede wszystkim skakanie na plecy to polska specjalno¶æ, specjalno¶ci± braci ze wschodu jest bicie. Sasza dogada³ siê z chor±gwiami, które mia³y przeciw nam walczyæ i by³o wiadomym, ¿e bedzie do¶æ ostro. Niestety dowódcy naszych przewciwników nie pozwolili na sformowanie szyku, zapominaj±c ¿e to inscenizacja, to i nam siê mo¿e lekko zapomnia³o.
A co do wypadków. Wiem o z³amanym palcu, ale palce s± do¶æ ³amliwe... Wiem o popsutej g³owie i nawet widzia³em jak to siê sta³o. Skoro kto¶ musi w tak nieprzychylnych okoliczno¶cich poprawiaæ he³m, to niech zmieni go na nowszy model. Tego Pana sam mia³em ju¿ biæ, ale siê w porê zorientowa³em. Bia³orusin siê nie zorientowa³ i wcale nie widzê w tym jego wielkiej winy.
Malkontentom proponuje popracowaæ nad sprzêtem i wyszkoleniem albo inscenizowaæ sobie gdzie¶ z ty³u gdzie ich z³o nie siêgnie.
A Saszy i Rosjanom dziêkujê za najlepsz± od paru lat grunwaldzka bitwê.
CYTAT(Yellow @ 12:20 18.07.2007) [snapback]195361[/snapback]
Witam
Te¿ by³em w Podolskiej i wychodzi³em na Rosjan. Ju¿ na próbie "podziwiali¶my" ich niektóre wynalazki. W trakcie bitwy oddali³em siê od walcz±cych, ¿eby poprawiæ sobie he³m, który przekrêci³ mi siê po ciosie tarcz± z ty³u (by³ taki ¶cisk, ¿e to pewnie kto¶ z naszych przypadkowo). Kiedy sta³em sobie i poprawia³em he³m, jeden z Rosjan (jak mi to pó¼niej opowiadano, ja go nie widzia³em) zaszed³ mnie z boku podczas gdy ja akurat spojrza³em w drug± stronê i poziomym ciosem, trzymaj±c tasak szeroko¶ci d³oni w dwóch rêkach, waln±³ mnie w g³owê. Efekt: nos rozciêty na g³êboko¶æ centymetra i z³amany, pêkniêta zas³ona w he³mie a dzwon odkszta³cony na czole
, szycie w szpitalu w Ostródzie (Micha³ dziêki za podwiezienie). Kole¶ na szczê¶cie zosta³ pó¼niej zidentyfikowany i nie przyjedzie wiêcej na Grunwald. Tylko po co mówiono nam przed bitw±, ¿e wszystko jest ustalone i ¿e Rosjanie wiedz±, ¿e to tylko inscenizajca i bêd± w miarê spokojni?
Ale co tam no headshots no fun!
¯ó³ty, niekiedy zwany krwawym
to by³ tak zwany inscenizacyjny cios ostrzegawczy w czubek nosa, zreszt± powiniene¶ przeprosiæ tego cz³owieka który ci to zrobi³, przecie¿ to ewidentnie twoja wina
Niewiem co mam jeszcze napisac....
Mialo byc troszeczke inaczej, wyszlo jak wyszlo...........
JEST MI NAPRAWDE PRZYKRO !!!!!
Chce tylko dodac ze :Goncza, Podolska, i Sw.Jerzy zakonny wiedza jak bylo ustalone , i czego mozna bylo sie spodziewac ,i sa to nasze sprawy, i miedzy soba powinnismy to zalatwiac....
A podszczekiwania kogos z boku ,kto niema pojecia jak mialo byc i jak bylo , sa zbedne...(Nie uwlaszczaqjkac nikomu)
¯ólty, wybacz ,brachu! Przepijemy twoja krzywde jeszce !
Wolek , zaszczyt to wielki byc z Toba w jednej druzynie !!!!!
Buzia dla wszystkich
Ja mógłbym dorzucić jeszcze mój "puknięty" dwukrotnie berdyszem bark ... i chyba dzięki tylko wyposażeniu ochronnemu zawdzięczam że nie został złamany. Niestety miecz i tarcza może nie wystarczyć kiedy koło głowy lata Tobie kilka berdyszy. Akurat tu nie była wina Saszy i nie mam do Niego o to żadnych pretensji, bo w momencie kiedy oberwałem nasza chorągiew zaczynała odwrót a ja wycofywałem się jako jeden z ostatnich. Po prostu wypadek i tyle.
I ja się dołączam do podziękowań dla Saszy. Między innymi, dzięki Niemu mogłem przyjechać na Grunwald.
... ode mnie ludkowie bardzo mile i z usmiechem wspominaja potyczke z rosjanami na inscenizacji, cytuje : "... gdyby nie rosjanie zanudzilbym sie na smierc ... "
Pozdro i szacunek dla Saszki
Ja tam siê lobie ostro pobiæ i nigdy nie marudzê jak oberwê, ale faktycznie warto by by³o wiedzieæ jak bêdzie przed. W tym roku licz±c na nudn± klepanie podnios³em i zablokowa³em zas³onê - no i po spotkaniu ze wschodem musia³em j± na gwa³t zamykaæ. Co do Rosjan to tam faktycznie by³y nieco inne uk³ady i mo¿na to po prostu nazwaæ pomy³k± (Sasza i zainteresowani dowódcy wiedz± o czym mowa). Nie mam do nich pretensji. Natomiast strona bia³oruska by³a potwornie niezdyscyplinowana - tak w pi±tek wieczór jak i w sobotê. Ju¿ o tym pisa³em ale powtórzê - czas na zmianê dowódcy Bia³orusinów.
Ja tam uwa¿am ¿e trzeba zawsze obstawiaæ to co najgorsze bo to co dobre samo przyjdzie. Z Bernem wiadome by³o w mazowieckiej ze z nimi sie t³uczemy jak na bohurcie i OK poszlismy jak na bohurt i dobrze sie bawili¶my :D (Dziêki saszka za zabawê), potem wiadomym by³o ¿e ze ¦l±sk± ju¿ bohurtu nie ma i poszli¶my towarzysko postukaæ sie ¿elazem i pogadac sobie ze starymi znajomymi :] i co te¿ by³o [beeep]i¶cie (Prawda Kom¶ciak?? ;] ) szczê¶liwy i uradowany wróci³em do obozu (choæ nie razem z chor±gwi± bo upa³ da³ mi siê we znaki i musia³em chwile odpocz±æ).
Saszka nie ma byæ ci za co przykro i za co przepraszaæ to moje zdanie by³o fajnie no mo¿e poza paroma rzeczami które mia³y miejsce no ale to ju¿ przesz³o¶æ i nie bêdê tego roztrz±sa³.
Dziêki wszystkim za wspólnie spêdzony czas i dobr± zabawê.
PS
Dla wielce poszkodowanych propozycja zamiast uciekaæ postawcie siê bêd± mniejsze straty, jak to sie mawia "zero no zero samo nic nie znaczy, ale wystarczy wzi±æ jedn± liczbê ró¿n± od zera by z tych zer utworzyæ miliony" i po to s± w³a¶nie dowódcy.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.