Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VII Turniej Rycerski na Zamku w Liwie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Mitek
Witam
Mam filmy - bitwa, bohurt w sumie oko³o 30 min mo¿e wiêcej - którymi chetnie podzielê siê z zainteresowanymi.
Problem w tym, ¿e nie mam mo¿liwo¶ci zrobienia z tego szybko p³ytek czy wstawienia na jaki¶ serwer. Je¿eli kto¶ ma takie mo¿liwo¶ci z Warszawy lub okolic to s³u¿ê u¿yczeniem kaset i kamery. Wszystko jest na MiniDV.
kontakt na maila lub Komórka.
Pozdrawiam
Kubala
tak sobie to wszystko w glowie poukładałem i wpadłem na 2 ciekawe pomysły

1. Toiki
mozna było obudowac tratwy, smietniczki - to czemu nie obudowac kibla :]
(jako ze moj pomysł, chce byc przy wycinaniu serduszka w drzwiach :]

2. Artyleria
Pierwszy raz strzelałem w artylerii i zauwazylem jeden mankament.
My strzelamy a oni idą... i idą... i idą... a my strzelamy... a oni idą...

Wyobrazcie sobie - pierwsza salwa - pol pierwszego szeregu pada, krzyki jeki, kurde jakie to by bylo widowiskowe (chyba o to w tym wszystkim chodzi),
jest mankament - te osoby nie beda braly udziału w potyczce

ALE

i tak wszyscy wstają, byly 3 starcia, podzielic sie, najpierw upadam ja, potem ty, a potem ktos inny. zeby nie bylo ze w gołebie strzelamy(artyleria), co by na kolacje bylo co do gara włozyc...

tak samo łucznicy - (juz sie dowiedzialem ze za rok prawdopodobnie beda normalne pacynki :P) - oni strzelaja a strzały sie odbijają. i koniec. niech ten rycerz co dostanie strzałą upada - frajda dla łucznika, że trafił(albo ze wogole dostrzelił), dla gawiedzi, ze krew sie leje(a jak devil.gif )a rycerze... moze w koncu zaczą sie osłaniac tarczami zamiast brac wszystko na klate...

tyle z motywacyjnej krytyki

Pozdrawiam
Kubala
młody bard

ps. tyle ludzi chciało ten konkurs bardow i kupa wyszła.
moze za rok przed biesiadą...
a jak ni, to se sami zrobim, o!
Marcin Waszkielis
CYTAT
tak samo ³ucznicy - (juz sie dowiedzialem ze za rok prawdopodobnie beda normalne pacynki :P) - oni strzelaja a strza³y sie odbijaj±. i koniec. niech ten rycerz co dostanie strza³± upada - frajda dla ³ucznika, ¿e trafi³(albo ze wogole dostrzeli³), dla gawiedzi, ze krew sie leje(a jak devil.gif )a rycerze... moze w koncu zacz± sie os³aniac tarczami zamiast brac wszystko na klate...

Wiesz, ja dla przyk³adu kiedy¶ przyjê³em na oko wiêc jak widze ³uczników, którym wielk± rado¶æ sprawia walenie po prostej do zbrojnych to mnie a¿ swêdzi w bucie. Naszczê¶cie jako¶ mnie te strza³y omijaj± ale jesli mnie co¶ trafi, to zapewniam, ¿e skrócê dystans... Jestem jako¶ przewrazliwiony.
Zauwa¿, ¿e to nie by³a tak do koñca inscenizacja, ludzie wiêc nie padali ¿eby nie os³abiaæ swojej ekipy.
Seba Liw
Czołem

1) Rozumiem że jeżeli chodzi o kible to jest żart.

2) Jeżeli chodzi o Twoje pomysły z widowiskowymi upadkami po wystrzale artylerii i wiele jeszcze innych, których nie wymieniłeś to wszystko już testowaliśmy w latach poprzednich, nic z tego nie wyszło. Powód - to nikt w pół dnia nie jest wstanie nauczyć poszczególnych osób kiedy ten a kiedy tamten pada , a kiedy ten lub tamten wstaje skomplikowany scenariusz wprowadza tylko i wyłącznie dodatkowy bałagan na polu, którego doświadczyliśmy w latach ubiegłych, owszem jeżeli byłby mozliwość poświęcenia temu większej ilości czasu tak jak jest np. na Grunwaldzie gdzie uczestnicy skupiają się tylko i wyłącznie na przygotowaniach do bitwy to i owszem, ale nie na imprezie gdzie przez cały czas odbywają się konkurencje i nie ma szans zebrać walczących do kupy na kilkadziesiąt minut aby przekazać powyższe informacje. Następną rzeczą jest to co napisał Wołczko.

3) Ja słyszałem tylko o dwóch osobach, które wspominały o turnieju bardów, jednym był na pewno Kakofoniks a drugim byłeś chyba Ty, więc nie miało większego sensu organizować konkursu dla dwóch osób, nikt więcej się nie zgłosił. Jeżeli miałeś ochotę pośpiewać trzeba było przyłączyć się do Kakofoniksa, który przez pół soboty śpiewał dla publiczności przed Zamkiem. Podziwiam go że gardła nie zdarł do końca i wytrzymał w tym upale. Jeżeli w przyszłym roku będziemy organizowali turniej i będzie rozsądna ilość chętnych to jak najbardziej zrobimy osobną konkurencję.

Pozdrawiam
Ryba
Hm...
Poruszê jeszcze jeden temat.
Wiem, ¿e to mo¿e wygl±daæ na wym±drzanie siê, ale nie tak± mam intencjê.
W czasie turnieju bojowego odbywa³ siê turniej ³uczniczy. Z my¶l± o nim (oraz o kuszniczym) przygotowali¶my now± konkurencjê, w sensie "ruchomy cel". Okaza³o siê niestety, ¿e wielu ³uczników ledwo celowa³o w tarczê stoj±c±, która nie by³a w cale dalekim celem i w sumie jest poka¼nych rozmiarów.
No có¿...je¶li wychodzi³bym do konkurencji ³uczniczej to na pewno bym siê odpowiednio do niej przygotowa³, tak mam przynajmniej z walk± na miecze. Wstyd by mi by³o, gdybym nie zna³ podstawowych zastaw i ciosów, podobnie mia³bym z ³ukiem.
A wiem na swoim przyk³adzie, ¿e mo¿na wyæwiczyæ wszystko, nawet strzelanie z ³uku.
Jestem ¶wiadomy ¿e wielu z nas traktuje to wszystko jako zabawê, jednak je¶li co¶ robimy to starjmy siê to robiæ coraz lepiej.

Pozdrawiam
Emil z Gi¿ycka
Witam!

Turniej grrrrrrrrrrrrruuuuuuuuuuuuuubbbbbbbbbbbbbbyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Super walki bez zapasów i hakow, bojowka na dobrym poziomie, ekstra uczta i jeszcze lepsze after party! Dzieki za fajna zabawe wszystkim starym i nowym znajomym. Dzieki za walke moim W³adcom Pier¶cieni od Kapitana Czesia! dzieki przeciwnikom, a szczególnie Liwiakom za wyczerpuj±c± bitke.

Tylko jeden minus - EKSY!
Emil z Gi¿ycka
Witam!

Turniej grrrrrrrrrrrrruuuuuuuuuuuuuubbbbbbbbbbbbbbyyyyyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Super walki bez zapasów i hakow, bojowka na dobrym poziomie, ekstra uczta i jeszcze lepsze after party! Dzieki za fajna zabawe wszystkim starym i nowym znajomym. Dzieki za walke moim W³adcom Pier¶cieni od Kapitana Czesia! dzieki przeciwnikom, a szczególnie Liwiakom za wyczerpuj±c± bitke.

Tylko jeden minus - EKSY! rant.gif Ci±g³e trzodzili, psuli zabawe, walczyli nie czysto, wygonili mi³ego gitarzyste z obozu. Nie powinni byc wpuszczani na ¿adne imprezy bo s± poni¿ej jakiegokolwiek poziomu kultury i zachowania. tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif

pozdrawiam!

do zoba za rok
Seba Liw
Czo³em

Ryba, nie b±d¼ taki dumny i nie strofuj ludzi, wyluzuj, prawda jest taka ¿e gdyby¶ nie trafi³ pod skrzyd³a Pana Trenera to nic by z Ciebie nie by³o bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Bzyku
CYTAT(EmilG @ 20:56 23.08.2007) [snapback]198422[/snapback]
Tylko jeden minus - EKSY! rant.gif Ci±g³e trzodzili, psuli zabawe, walczyli nie czysto, wygonili mi³ego gitarzyste z obozu. Nie powinni byc wpuszczani na ¿adne imprezy bo s± poni¿ej jakiegokolwiek poziomu kultury i zachowania. tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif tongue.gif

ZGADZAM SIÊ!!! TO STRASZNE SZUJE!!! NIE POZWOLIC IM WIÊCEJ!!!! :P :P :P :P

pozdrawiam
Pscó³a /z Exów-Kleksów-Sexów/ xD
Ryba
Wszyscy wiedz±, ¿e bez naszego trenera (Seby) nikt by daleko nie zaszed³ tongue.gif
Nasz guru nauczy³ nas wszystkiego...a w szczególno¶ci sposobu wynoszenia oleum do g³owy icon_wink.gif
Maciej7
Zgadzam siê, ¿e dobrze jest kiedy widaæ efekt (le¿±ce cia³a)broni czarnoprochowej. Potrzebna jest wiêksza koordynacja dzia³añ. Ja zosta³em do "Litwinów" wyci±gniêty z ³apanki i nie wiedzia³em nawet co mam w danym momencie robiæ, a szczególnie kogo s³uchaæ, czy "dziada" z lask±, czy tego co siê przedstawi³ jako dowódca, czy mo¿e dr±cego siê jakiego¶ go¶cia z Ex-ów, który bardzo chcia³ graæ w tym przedstawieniu pierwsze skrzypce.
Co do turnieju, to by³o bardzo sympatycznie. Pozdrawiam
Marcin Waszkielis
CYTAT
Zgadzam siê, ¿e dobrze jest kiedy widaæ efekt (le¿±ce cia³a)broni czarnoprochowej. Potrzebna jest wiêksza koordynacja dzia³añ. Ja zosta³em do "Litwinów" wyci±gniêty z ³apanki i nie wiedzia³em nawet co mam w danym momencie robiæ, a szczególnie kogo s³uchaæ, czy "dziada" z lask±, czy tego co siê przedstawi³ jako dowódca, czy mo¿e dr±cego siê jakiego¶ go¶cia z Ex-ów, który bardzo chcia³ graæ w tym przedstawieniu pierwsze skrzypce

Jak nie wiesz kogo s³uchaæ to s³uchaj siê g³osu serca Macieju.
Inscenizacja by³a wystarczaj±co atrakcyjna dla turystów i dla uczestników (mo¿e tez dlatego, ¿e nikt niczego nie kaza³).
Viator
Oczywi¶cie, wszystkie pomys³y s± cenne, tylko nie od razu wszystko da siê wccieliæ w ¿ycie. Ja te¿ mia³em napisaæ i wiêcej o ³ucznikach, i o tym i owym, ale w koñcu to nie jest nagranie filmu wed³ug scenariusza. Jak dojdziemy do etapu, ¿e Litwinów bêd± odgrywali rekonstruktorzy w strojach i zbrojach wschodnich, a nie "pe³nozbrojni" z krzy¿ami na tarczach, to na tym etapie bêdzie trzeba i padaæ od strza³y i wiele innych rzeczy robiæ - uwa¿am ¿e i tak nie by³o ¼le, bo ludzie w czê¶ci dokooptowani do tej czy tamtej dru¿yny bez d³u¿szych przygotowañ i æwiczeñ zgrywaj±cych potrafili pod dyktando narratora wydawaæ okrzyki, itd. Nie mogê natomiast przeboleæ markietanek z plastikowymi butelkami wody mineralnej... a takie ³adne by³y dziewczyny, i historyczne... ale jak wlaz³y w kadr to po ptokach... ¿eby chocia¿ mia³y te butelki szklane... mad.gif

Pozdrawiam!
Seba Liw
Czołem

Dobrze Viator napisałeś, nie jest to film, oczywiście chcielibyśmy aby wyszło wszystko na bitwie jak w dobrze wyreżyserowanym filmie, ale prawda jest taka że większość musi iść na żywioł i scenariusz musi być maksymalnie prosty, potwierdza to przykład Macieja7 (miałeś słuchać dowódcy czyli mnie, jeżeli nie wiedziałeś o tym to i tak wyszło prawidłowo bo wszyscy ruszyli do ataku jak dałem znać, czyli można słuchać też stada icon_mrgreen.gif ). O powodzie takich założeń pisałem kilka postów wstecz, więc się nie będę powtarzał.
Zapraszam na naszą strone zostały wrzucone pierwsze zdjęcia, reszta pojawi się lada moment.

http://www.bractwo-liw.pl/turniej_rycerski...07-program.html

Pozdrawiam
Eluch82
Witam sedecznie. Podziêkowania w imieniu wszystkich Bytowiaków za jak zwykle genialny turniej i poprawili¶my siê nawet bo Toika zosta³a w obozie hehe
No i chyba powinnam przeprosiæ za Fire, ale jednak zmêczenie zrobi³o swoje w przysz³ym roku siê poprawiê.

Ps. I jak idzie tresowanie nutrii? tongue.gif
Bzyku
CYTAT(Viator @ 00:49 24.08.2007) [snapback]198450[/snapback]
Nie mogê natomiast przeboleæ markietanek z plastikowymi butelkami wody mineralnej... a takie ³adne by³y dziewczyny, i historyczne... ale jak wlaz³y w kadr to po ptokach... ¿eby chocia¿ mia³y te butelki szklane... mad.gif

nie chcê siê czepiaæ, ale je¿eli bêdziesz za dziewczyny nosi³ zgrzewki wody wraz z kawa³kami uzbrojenia na bitwê lub bohurt to mog± byæ one nawet z /tu wpisaæ co siê chce/. Ale pod tym jednym warunkiem. Sorry, ale to naprawdê nie jest zbyt wygodne.....

pozdrawiam
Pscó³a
Robert Szatecki
Witam!

Tak¿e ja bym chcia³ podziêkowaæ za turniej, dawno na ¿adnej imprezie tak siê nie wybawi³em. ¯eby nie powielaæ postów moich poprzedników, z wiêkszo¶ci± których siê zasadniczo zgadzam, chcia³bym dodatkowo zwróciæ uwagê na muzyke, moim zdaniem te filmowe kawa³ki(a ten ze sto razy powtórzony utwór (chyba) rhapsody to ju¿ w ogóle masakra) nie pasowa³y do klimatu ani dla odtwórców ani dla widzow, mo¿e warto by wzi±æ pod uwagê, ¿eby podczas turnieju puszczaæ jak±¶ muzykê dawn±. Na tegorocznym turnieju i³¿eckim tak by³o zrobione i moim zdaniem znakomicie to pasowa³o i znacznie milej siê czeka³o na w³asn± walkêsmile.gif.
Drugi wa¿ny aspekt, który chcia³bym poruszyæ jest bitwa, która by³a znakomita, tylko komentator w pewnym momencie przy pierwszym straciu odpu¶ci³ sobie patos i zacz±³ opowiadaæ jakie¶ bzdety o samej walce wspó³czesnej, mnie to bardzo wytr±ci³o z klimatu i my¶lê, ¿e widzowie równie¿ mieli takie odczucie.

Pozdrawiam,
Robert De Traville(Galahart:P)
P.S. Ju¿ sobie dyplom przerobi³em z Galaharta na Galahada, na szczecie „rt” ³adnie da³o siê poprawiæ na „d”
Mo¶ka
CYTAT(Bzyku @ 10:19 24.08.2007) [snapback]198460[/snapback]
nie chcê siê czepiaæ, ale je¿eli bêdziesz za dziewczyny nosi³ zgrzewki wody wraz z kawa³kami uzbrojenia na bitwê lub bohurt to mog± byæ one nawet z /tu wpisaæ co siê chce/. Ale pod tym jednym warunkiem. Sorry, ale to naprawdê nie jest zbyt wygodne.....

Pscó³ko, mo¿na przynie¶æ wodê w zgrzewkach, po czym zgrzewki i butelki gdzie¶ zostawiæ, a ch³opaków poiæ z kufelka. Bo wzi±æ kufelek, to nie jest jaki¶ straszny problem.... A jest histerycznie...

Angela, dajesz, dajesz z tymi fotami!!!
Lord_Maximilian
[quote name='Seba Liw' date='15:42 23.08.2007' post='198393']
Czołem

1) Rozumiem że jeżeli chodzi o kible to jest żart.

Niekoniecznie. W drewniane dechy stoją obudowane toitoiki w naszym lubelskim skansenie - jak zrobię fotkę to podeślę - wygląda to naprawdę sympatycznie i "historycznie", zaś obudowa nie stanowi jakiegoś cudu inżynierii stolarskiej - ot, zwykłe dechy ;) .

2) Jeżeli chodzi o Twoje pomysły z widowiskowymi upadkami po wystrzale artylerii i wiele jeszcze innych, których nie wymieniłeś to wszystko już testowaliśmy w latach poprzednich, nic z tego nie wyszło. Powód - to nikt w pół dnia nie jest wstanie nauczyć poszczególnych osób kiedy ten a kiedy tamten pada , a kiedy ten lub tamten wstaje skomplikowany scenariusz wprowadza tylko i wyłącznie dodatkowy bałagan na polu, którego doświadczyliśmy w latach ubiegłych, owszem jeżeli byłby mozliwość poświęcenia temu większej ilości czasu tak jak jest np. na Grunwaldzie gdzie uczestnicy skupiają się tylko i wyłącznie na przygotowaniach do bitwy to i owszem, ale nie na imprezie gdzie przez cały czas odbywają się konkurencje i nie ma szans zebrać walczących do kupy na kilkadziesiąt minut aby przekazać powyższe informacje. Następną rzeczą jest to co napisał Wołczko.

Wiadomo, że każdy pełnozbrojny pali się do bitwy i nie ma ochoty najmniejszej padać. Jednak gdyby tak w szeregi walczących zgarnąć po kilku dekowników obozowych, wsadzić im jakieś przeszywki, resztki hełmów i w łapę dać kawał kija lub starego żelastwa, i kazać padać po salwach, to uatrakcyjnią pokaz i wszyscy będą zadowoleni. Wiadomo, że tacy do bitwy nie wejdą, ale ją urozmaicą i jeszcze przyjemniej będzie się ją oglądało.

3) Ja słyszałem tylko o dwóch osobach, które wspominały o turnieju bardów, jednym był na pewno Kakofoniks a drugim byłeś chyba Ty, więc nie miało większego sensu organizować konkursu dla dwóch osób, nikt więcej się nie zgłosił. Jeżeli miałeś ochotę pośpiewać trzeba było przyłączyć się do Kakofoniksa, który przez pół soboty śpiewał dla publiczności przed Zamkiem. Podziwiam go że gardła nie zdarł do końca i wytrzymał w tym upale. Jeżeli w przyszłym roku będziemy organizowali turniej i będzie rozsądna ilość chętnych to jak najbardziej zrobimy osobną konkurencję.

Turniej bardów to ciekawa propozycja, jednak z moich "zewnętrznych" obserwacji była chyba za słabo odtrąbiona - jedynie tutaj, na forum, w temacie dotyczącym tego turnieju. Być może gdyby plotka dotarła do jakichś bardziej uniwersalnych miejsc (inne turnieje, karczmy itp) zjawiłoby się więcej chętnych. To jednak wymaga określenia konkretów co do warunków i sędziowania. Jeżeli w przyszłym roku ktoś weźmie się za to wcześniej, to może być to bardzo ciekawa i unikatowa atrakcja Waszego turnieju.

A tak już bez nawiązań - w tym roku trafiłem jedynie jako widz uzbrojony w aparat i tylko na bitwę sobotnią (fotki wrzucę, jak obrobię choć trochę). Tu muszę powiedzieć, że niektórym uczestnikom tejże chyba coś się pomyliło. Z resztą na filmiku podanym bodajże przez naszego Wojtka widać jak on sam klepany przez trzech naraz obrywa w tył głowy buzdyganem, zaś chwilę później jakiś "wojownik" uderza kilkakrotnie przeciwników krawędzią tarczy i to w stylu iście bokserskim. Wiem, że ta inscenizacja nie ma ustawianych walk, ale też pewnych zasad bezpieczeństwa wszyscy musimy się trzymać. Z daleka bitwa wyglądała z pewnością imponująco, jednak obserwując z bliska kilka prymitywnych szarpanin i prób zadeptania przeciwników lub publiki nasunęła mi się myśl, że co niektórzy prawdopodobnie oglądali za dużo troi, braveheartów i innych "historycznych" produkcji. Cudem chyba nie było poważniejszych urazów. Wiem, że czasem ciężko jest sprawdzić poziom intelektualny (lub kulturalny, lub spożycia alkoholu/grzybów/innych substancji twórczo rozwijających) wszystkich uczestników, jednak Ci, którzy po wielokroć wykazują się niebezpiecznym poziomem berserkeryzmu powinni zostać odsunięci od udziału w tego typu bitwach.

Niezależnie od tej drobnej uwagi krytycznej pod adresem (co chcę podkreślić) uczestników bitwy a nie organizatorów, chcę powiedzieć, że macie piękny zamek, świetny turniej (z mojej "obiektywnej" pozycji wśród gawiedzi wyglądało wszystko rewelacyjnie) i robicie po prostu kawał dobrej roboty. A że od naszych ludziów już wiele dobrego słyszałem o Liwskim turnieju i jak uda mi się wrócić do RR (na razie rodzina nie pozwala, a konkretnie fakt posiadania 3 maluchów) to stawię się u Was na bank z ChRZL (o ile ich jeszcze będziecie zapraszać icon_wink.gif ).

Pozdrowienia!

PS. Dopatrzyłem się pewnej ciekawostki na stronie gminy Liw:
"(...) Pewnie nie ma już na świecie prawdziwych rycerzy choć, być może, gdzieś jeszcze istnieją, tylko drogi do Liwa nie znają." Hm... icon_wink.gif
Nie mogę dodać linku więc zapisuję:
http://www.liw.pl/index.php?option=com_con...0&Itemid=52

PS. II Gdy pierwszy raz, turystycznie trafiłem do zamku w Liwie, w czasie pozaturniejowym, zobaczyłem w rogu pola turniejowego resztki wiaty/straganu z tabliczką która wzruszyła me serce. A głosiła:
"Goblinburg" (lub berg - nie pamiętam)
Co się stało z tą wspaniałą ideą? Nie wiem czego idea dotyczyła, ale musiała być wspaniała.
Marcin Waszkielis
CYTAT
A tak ju¿ bez nawi±zañ - w tym roku trafi³em jedynie jako widz uzbrojony w aparat i tylko na bitwê sobotni± (fotki wrzucê, jak obrobiê choæ trochê). Tu muszê powiedzieæ, ¿e niektórym uczestnikom tej¿e chyba co¶ siê pomyli³o. Z reszt± na filmiku podanym bodaj¿e przez naszego Wojtka widaæ jak on sam klepany przez trzech naraz obrywa w ty³ g³owy buzdyganem,
Bicie buzdyganem po g³owie zajetego walk± przeciwnika to od dawna praktykowany sposób na powalenie go. Co w tym z³ego? Ka¿dy chyba wie na co sie pisze....

CYTAT
za¶ chwilê pó¼niej jaki¶ "wojownik" uderza kilkakrotnie przeciwników krawêdzi± tarczy i to w stylu i¶cie bokserskim. Wiem, ¿e ta inscenizacja nie ma ustawianych walk, ale te¿ pewnych zasad bezpieczeñstwa wszyscy musimy siê trzymaæ.

Zasad bezpieczeñstwa trzeba siê trzymaæ przy kompletowaniu sprzêtu. W kazdej walce s± regu³y, które na liwie nie by³y ³amane. Ca³e "z³o" o którym piszesz by³o dozwolone, zaakceptowane przez ludzi, którzy s± ¶wiadomi zagro¿enia.
CYTAT

Z daleka bitwa wygl±da³a z pewno¶ci± imponuj±co, jednak obserwuj±c z bliska kilka prymitywnych szarpanin i prób zadeptania przeciwników lub publiki nasunê³a mi siê my¶l, ¿e co niektórzy prawdopodobnie ogl±dali za du¿o troi, braveheartów i innych "historycznych" produkcji. Cudem chyba nie by³o powa¿niejszych urazów.
Z pewno¶ci± wiêkszo¶ oglada³a filmy o których piszesz i z pewno¶ci± podchodzi do nich z odpowiednim dystansem, a w g³owie podczas walki nie k³ebia im siê sceny z takowych.

CYTAT
Wiem, ¿e czasem ciê¿ko jest sprawdziæ poziom intelektualny (lub kulturalny, lub spo¿ycia alkoholu/grzybów/innych substancji twórczo rozwijaj±cych) wszystkich uczestników, jednak Ci, którzy po wielokroæ wykazuj± siê niebezpiecznym poziomem berserkeryzmu powinni zostaæ odsuniêci od udzia³u w tego typu bitwach.

Lekarstwem na twe w±tpliwo¶ci alkoholowo-kulturowo-berserkerkie mo¿e byæ poznanie tych ludzi i wyj¶cie do takiej walki. I z³ota zasada KA¯DY WALCZY ¦WIADOMIE, ZNAJ¡C EWENTUALNE KONSEKWENCJE. A tak naprawdê jest to du¿o bezpieczniejsza zabawa ni¿ choæby koszykówka czy pi³ka nozna.
maska
Mosia ty jesteś najlepsza i jak coś powiesz, to coś powiesz .
Co racja to racja, można poić swoich wojowników z kufelka, czy kubka nawet kurde z wiadra. My się staramy żeby wodę przelać od razu do jakiegoś histerycznego naczynia, bo w plastikach to woda robi się nie smaczna po trzech godzinach wylegiwania się na słonku.
Rozumiem że raczej ciężko jest targać ze sobą zgrzewkę wody i pięć kufelków i to w jednej ręce bo w drugiej trzyma się hełm i rękawice swojego rycerza ( to chyba powinien robić giermek?). Ja do bitwy idę z całym sprzętem na sobie a nie walczący niosą wodę w glinianych butelkach albo z kuflach. Podczas powrotu ludzie pomagają mi zabrać hełm czy tarcze. Jeżeli nie walczę to robie to samo dla swoich ziomków.
Bitwa na ty turnieju jest zaje… i dlatego uważam że nie ma sensu psuć jej klimatu plastikiem. Butelki plastikowe można nosić w wiklinowym koszu albo lnianym worku żeby nie było ich widać a potem w miarę potrzeby przelewać wodę do histerycznych naczyń, zachowując pozory historyczności i klimat.

Wołczko 100% racji :> walenie buzdyganem w głowę jest mniej szkodliwe niż np.. po kręgosłupie :>
Rybeñka
Kochani!!Najwspanialsi!! (nie piszê tylko do swych Boskich i Jedynych Liwiaków smile.gif )

Dziêkujê za wsio!
Wszystko co trzeba zosta³o opisane, ja osobi¶cie dziêkujê Wam za chwalenie miski;]

a je¶li chodzi o tojki.. obicie jest proste baaaardzo:) ale i tak nigdy w ¿yciu nie wstawimy kibelka do obozu!! jest Was z roku na rok coraz to wiêcej, zatem to zbêdne zabieranie miejsca. Poza tym ciekawa jestem kto by siê na ochotnika zg³osi³, aby przy jego namiocie postawiæ tojkê :D:D:D Rozwi±zanie znajdziemy. najprostsze to kluczyk do niebieskich budek u wartownika (a warte mamy 24h na dobê)

bu¼ka i do nastêpnego.
Bzyku
CYTAT(Mo¶ka @ 12:00 24.08.2007) [snapback]198466[/snapback]
Pscó³ko, mo¿na przynie¶æ wodê w zgrzewkach, po czym zgrzewki i butelki gdzie¶ zostawiæ, a ch³opaków poiæ z kufelka. Bo wzi±æ kufelek, to nie jest jaki¶ straszny problem.... A jest histerycznie...

poi³y¶my ich z kufli, a zgrzewki by³y ko³o nas, ale ja zrozumia³am post jako, ¿e KOMPLETNIE nie powino ich /butelek plast/ byæ.....
CYTAT(maska @ 12:42 24.08.2007) [snapback]198470[/snapback]
nawet kurde z wiadra.

Kupisz mi?
I zaniesiesz?
wiedzia³am, ¿e siê zgodzisz....

w plastikach to woda robi siê nie smaczna po trzech godzinach wylegiwania siê na s³onku.

1. zatem nie trzymajcie jej na s³oñcu przez 3 h.
2. my¶lê, ¿e gazowana woda po odgazuwaniu jest PYSZNA.... powodzenia...

/
trzyma siê he³m i rêkawice swojego rycerza ( to chyba powinien robiæ giermek?)

Czasem jest tak, ¿e dziewczyna danego walcz±cego chce mu pomóc, a poza tym nie zawsze jest tylu wolnych mê¿czyzn, ¿eby pomogli, gdy¿ wiêkszo¶c woli siê ubraæ w blachy i dobrze siê bawiæ na bitwie. HMMM... to chyba normalne....

Butelki plastikowe mo¿na nosiæ w wiklinowym koszu

oooo... a kupisz mi wiklinowy kosz? I pewnie jeszcze chcesz mi zawoziæ na turniej smile.gif
no i jak bêdziesz kupowa³ to pamiêtaj, ¿eby by³ du¿y, bo do ma³ego du¿o wody nie wchodzi. No i nie zapominajmy o noszeniu na bitwê smile.gif w koñcu to takie wygodne :D

A tak podsumowuj±c to ja w³a¶ciwie powinnam mieæ to g³êboko. W koñcu skoro wiele panienek z innych bractw ma to w ****, to czemu ja mam siê przejmowaæ? Mo¿e powinnam te¿ usi±¶æ sobie na bitwie/bohurcie i patrzeæ jak kto¶ inny poi mê¿czyzn z mojego bractwa etc. W koñcu to takie wygodne :D

NO TO GITEZ!!!!! TERAZ MO¯ECIE MNIE JU¯ OBSMAROWYWAÆ!!! :D
Da³am chyba wystarczaj±co du¿o powodów!!!! :D
£UPIIIII!!!!!!!!!
ZUUUUUUUUOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!! :D

buziaczki robaczki :D
bawcie siê dobrze :D
/ZUA xD/ Pscó³a
Seba Liw
Czo³em

Lordzie_Maximilianie, tak jak napisa³e¶ by³e¶ na turnieju jako widz i z tej perspektywy wszystko wydaje siê proste nawet ze strony uczestnika te¿ czasami tak wygl±da wiele rzeczy. Bêdê sie ca³y czas upiera³ ¿e obijanie kibli drewnem jest rzecz± bez sensu, po co nam dodatkowa robota jak i tak jest sie ciê¿ko wyrobiæ siê z pozosta³emi rzeczami, kible i tak nigdy nie stan± w obozie, a obijaæ drewnem osiem tojek stoj±cych poza obozem, pytam siê po co?
Nasz turniej w tym roku by³ najwiêkszym jaki do tej pory organizowali¶my pod wzglêdem ilo¶ci uczestników (ponad 320 osób), jak i ilo¶ci konkurencji, które sami sobie powymy¶lalismy i przygotowali¶my. Powiem tylko jedn± rzecz aby ju¿ bezsensownie siê nie rozpisywaæ, mia³em cholerny problem z dyscyplin± niektórych uczestników, oficjalnie turniej w sobotê mia³ siê rozpocz±æ o godzinie dziesi±tej a defakto wystartowa³ godzinê pó¼niej ludzie nie reagowali na pro¶by i informacje co do wyj¶cia na rozpoczêcie, tak samo by³o gdy ruszali¶my w niedzielê z wielobojem rycerkim i konkursem tañca i stroju, wiêkszo¶æ nie wykazywa³a wiêkszej ochoty do ruszenia na plac turniejowy. Je¿eli masz 30osób to jeste¶ w stanie nad tym zapanowaæ ale nie nad 300-stoma. Dlatego te¿ dodatkowe pomys³y dotycz±ce bitwy s± trudne do przygotowania, tak jak wcze¶niej pisa³em nie jeste¶my w stanie skupiæ siê na samej bitwie, poza ni± jest jeszcze du¿o innych rzeczy, je¿eli by³aby tylko bitwa to proszê bardzo mo¿na j± dopie¶ciæ tak ¿e mo¿e by wyszed³ dobry film, bo wszyscy byliby skupieni na niej i my jako organizatorzy i Wy jako uczestnicy.

Pozdrawiam
Seba Liw
Czo³em

Co do bitwy, nikt z walcz±cych nie zg³asza³ uwag co do walki, przed bitw± by³o powiedziane ¿e jest to inscenizacja i wiêkszego wpierniczu nie by³o, je¿eli nikt z uczestników siê nie skar¿y³ to znaczy ¿e wcze¶niej ustalone zasady by³y zachowane. Ja potwierdzam tak¿e s³owa Wo³czka, zasdy nie by³y z³amane.

Pozdrawiam
Seba Liw
Co do tych plastików na bitwie to szczerze ja ich nie widzia³emi jestem w 99% pewien, ¿e dziewczyny poi³y tylko z dzbanków i kufli. Woda zosta³a przyniesiona na pewno w plastikowych 5l bañkach i z tego zosta³a przelana, je¿eli dziewczyny mia³y by jeszcze lataæ do obozu i nape³niaæ tam ma³e dzbanki i z nimi wracac raz po raz to wybaczcie ale my by¶my tam skonali z pragnienia. Pewnych rzeczy siê nie wyeliminuje, nie przesadzajcie. A i jeszcze jedno pacynki mia³y plastikowe lotki icon_mrgreen.gif .

Czo³em
Tintale
O, to mi siê przypomnia³o odno¶nie pacynek! Nie chcê tu narzekaæ, bo wiem ile pracy mieli¶cie z ca³ym turniejem, ale chcia³abym zwróciæ swoj± uwage na to, i¿ takie pacynki, jakie nam, ³ucznikom, dano, nie nadawa³y siê do strzelania podczas bitwy z powodu braku naciêcia (czasami mia³y te¿ bardzo du¿e zadziory, które mog³y do¶æ mocno zraniæ w d³oñ). Strza³y bardzo czêsto spada³y z ciêciwy, co mog³o spowodowaæ uszkodzenie ³uku. Na szczê¶cie kilka osób mia³o przy sobie scyzoryk i wiêkszo¶c strza³ uda³o nam siê doci±æ. Moja propozycja jest taka, ¿e skoro nie macie czasu na dok³adne wykonanie pacynek, to dajcie nam je wcze¶niej, z pro¶b± o wykoñczenie. Nie wiem jak inni, ale ja nie mia³abym nic przeciwko, bo wiem ile roboty jest z organizacj± turnieju. G³upie pacynki sa najmniej wa¿ne. Na przysz³o¶c chêtnie pomogê, byle tylko by³o to wcze¶niej ni¿ tu¿ przed bitw±. smile.gif
Lord_Maximilian
CYTAT(Seba Liw @ 09:10 25.08.2007) [snapback]198531[/snapback]
Czo³em

Co do bitwy, nikt z walcz±cych nie zg³asza³ uwag co do walki, przed bitw± by³o powiedziane ¿e jest to inscenizacja i wiêkszego wpierniczu nie by³o, je¿eli nikt z uczestników siê nie skar¿y³ to znaczy ¿e wcze¶niej ustalone zasady by³y zachowane. Ja potwierdzam tak¿e s³owa Wo³czka, zasdy nie by³y z³amane.

Pozdrawiam

W takim razie cofam niemal wszystko, co powiedzia³em. Skoro walenie krawêdzi± tarczy na twarz, czy buzdyganem w ty³ g³owy by³o uwzglêdnione w zasadach, to cofam wszystko. I nie chcê, by to zabrzmia³o sarkastycznie (choæ wiem, ¿e brzmi), ale naprawdê tak uwa¿am. Je¿eli o takich akcjach wiedz± przed bitw± wszyscy uczestnicy i godz± siê na nie, to znaczy ¿e wszystko by³o ok. W takim razie jestem zbyt przewra¿liwiony - po prostu widzia³em ju¿ kilku takich, których znoszono z placu bitwy, bo kto¶ ich nie uprzedzi³ o takich regu³ach.
A skoro cofam swe krytyczne uwagi, to pozostaje nieco pos³odziæ. Akcje, które wypomina³em jako najwyra¼niej przewra¿liwiony cz³onek RR (chwilowo w stanie spoczynku - inaczej mówi±c zwis RR:-) ) gawiedzi szalenie siê podoba³y - zw³aszcza buzdygan, bo by³ blisko granicy pola i wszyscy dobrze siê przyjrzeli - matki i panny krzyknê³y z wra¿enia, mê¿czy¼ni wymienili fachowe uwagi:
- ale go grzmotn±³!
- ee tam, oni tak tylko udaj±!
za¶ m³odzieñcy zachêcali:
- popraw mu jeszcze, bo stoi!
Tak wiêc ca³a bitwa by³a szalenie przyjemna oku widza (nie ukrywam, ¿e mojemu równie¿ - ca³y czas my¶la³em tylko o tym, jak to zrobiæ by za rok do was przyjechaæ i wzi±æ udzia³ w bitwie i konkurencjach turniejowych). Stragany s± coraz ³adniejsze, za¶ plastiki coraz mniej ra¿± w oczy (a mo¿e po prostu wzrok ju¿ nie ten:) ). No i obóz, choæ ciasny, to naprawdê robi wra¿enie. Te plastiki z wod± na bitwie nie by³y dla widowni a¿ takie straszne - nie dominowa³y;) Za¶ przezabawna by³a konsternacja rycerstwa w czasie uk³onów, gdy szykuj±c siê do ataku na widowniê zauwa¿yli jakowe¶ dziewczê p³oche zbieraj±ce z pola resztki sprzêtu po którym¶ wojowniku - biec po niej? Obiec? Przeskoczyæ? Na szczê¶cie dziewczê owe zorientowa³o siê co siê ¶wiêci i w ostatniej chwili zwia³o niemal spod butów szar¿uj±cego rycerstwa.
W³a¶ciwie to chyba cholernie mi brakuje tych klimatów, skoro bêd±c jedynie widzem samej bitwy, tak siê na tym temacie rozpisujê...
Fotki bêd± poniedzia³ek - wtorek. Postaram siêsmile.gif
Angelika z Bêdzina
i tak jak obieca³am smile.gif

filmiki z turnieju:
http://pl.youtube.com/results?search_query...p;search=Szukaj
(tylko niestety filmik z pokazu sztucznych ogni o pó³nocy, zajmuje trochê wiêcej i you tube go nie przyjmuje angsad.gif --> ale mo¿e w jaki¶ inny sposób uda mi sie go tu zamie¶ciæ smile.gif )

a tu zdjêcia:

http://picasaweb.google.com/Angelika.zwana.Kapralem

pozdrawiam Angelika
Seba Liw
Czo³em

Lordzie_Maximilianie, szkoda ¿e nie by³e¶ w niedzielê na Bohurcie tam dopiero by³y akcje, tam ju¿ nikt nie jecha³ na pó³ gwizdka tylko ile fabryka da³a, wszyscy uczestnicy chwalili sobie ¿e wykluczyli¶my techniki zapa¶nicze. Sam ogl±daj±c bohurt mia³em lekkie obawy czy nikomu nic siê nie stanie, widz±c wibruj±ce berdysze. Fina³ by³ taki ¿e zakoñczy³o siê na z³amanym palcu Wichra i zbitym udzie Molika. By³o naprawdê gor±co, ale bezpiecznie.

Pozdrawiam
Bzyku
Angela...

Zdjêcia s± pe³ne Z£A XD
THX VERY MUCH(y)!!! :D
Seba Liw
Witam

Czas na podziêkowania z mojej strony, mo¿e trochê spó¼nione ale przemy¶lane.
Chcia³bym serdecznie podziêkowaæ za wielk± pomoc starszemu siwemu panu w zielonej pelerynce, zrobionej z obrusu ze sto³u dyrektorskiego szko³y podstawowej nr. 5 w Gdyni, czyli Ijonowi (jak by kto¶ nie zczai³). Powiem tak jeste¶ WIELKI, tylko kto¶ podpierniczy³ jedn± pi³kê i obci±¿ymy Ciê kosztami za ni±, a muszê powiedzieæ ¿e by³a to moja ulubiona pi³ka i by³em z ni± zwi±zany uczuciowo heart.gif , wiêc jej warto¶æ nie bêdzie ma³a, ko³uj po¿yczkê w prowidencie.
Moje wielkie uznanie dla moich wszystkich dziewczyn z kuchni naczele z Ank± i Ilon± - da³y¶cie takiego czadu ¿e hej, biesiada zorganizowana perfekcyjnie, gustownie udekorowane sto³y, tak trzymaæ dziewczyny :yes
Wielkie podziêkowania dla Janka i jego ekipy, zajmuj±cej siê grillem, nowe rozwi±zania zda³y egzamin yes.gif . Niesamowite ¿e przy takiej temperaturze dali¶cie radê tam wytrzymaæ tak d³ugo. Szacunek.
Panie Profesorze gdyby nie ty to ja bym w tym roku zgin± podczas przygotowañ przed turniejowych, dobrze mieæ takiego kumpla w ekipie, dziêkujê clap.gif . W dowód uznania bêdê przez najbli¿sze nasze spotkania wys³uchiwa³ Twojego gadania rant.gif i nie bêdê go przerywa³.
Przemek jak zwykle sam szuka³e¶ roboty na turnieju i nie by³o problemu ¿eby o 5-tej rano lecieæ po chleb do Siedlec, a pó¼niej wykonaæ jeszcze kilka innych kursów, jeste¶ anio³em aniol.gif dziêki.
Dziêkujê wszystkim sêdziom na bojówce wypiek³o Was, ale dali¶cie radê.
Rybsztyk, chyba w koñcu uda³o nam siê poprowadziæ bohurt, bezkonfliktowo, a to nie jest prosta sprawa. Wiem ¿e wiêkszo¶æ chwali sobie zasady, które ustalili¶my wcze¶niej i super, czyli zosta³o osi±gniête optimum woohoo.gif . Dziêki
Wiktor, Piotru¶, Artur i Ty Micha³ nierobie, byli¶cie na ka¿de zawo³anie, bêdê musia³ Was sklonowaæ tylko ¿eby¶cie jeszcze mniej ¿arli bigsmile2.gif
Panie Januszu, dziêki za zaanga¿owanie przy organizacji turnieju, gdyby nie Pan to by¶my sto³y, ³awy i przês³a na plecach nosili do Liwu.
Trolu, prysznic dzia³a³ i by³a nawet ciep³a woda, sam sprawdza³em.
No i na koniec wielkie podziêkowania dla ca³ej nowo-m³odej, damsko-meskiej ekipy z Wêgrowa oraz dla dziewczyn od Gierka. Uratowali¶cie nam ty³ki.
Dziêkujê Wszystkim, tórych nie wymieni³em tu imiennie, a przyczynili siê do zorganizowania VII Turnieju Rycerskiego o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny na Zamku w Liwie, serdeczne dziêki!!!!!!!!!!!!!!

Jeszcze raz tracker.gif ode mnie

Pozdrawiam
Viator
CYTAT(Seba Liw @ 09:18 25.08.2007) [snapback]198532[/snapback]
Co do tych plastików na bitwie to szczerze ja ich nie widziałemi jestem w 99% pewien, że dziewczyny poiły tylko z dzbanków i kufli. Czołem

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Sorki za ostrość zdjęcia, ale butelkę z mineralną (Żywiecką) w łapce widać dostatecznie wyraźnie dunno.gif
profesor
CYTAT(Viator @ 15:38 26.08.2007) [snapback]198572[/snapback]
CYTAT(Seba Liw @ 09:18 25.08.2007) [snapback]198532[/snapback]
Co do tych plastików na bitwie to szczerze ja ich nie widzia³emi jestem w 99% pewien, ¿e dziewczyny poi³y tylko z dzbanków i kufli. Czo³em

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Sorki za ostro¶æ zdjêcia, ale butelkê z mineraln± (¯ywieck±) w ³apce widaæ dostatecznie wyra¼nie dunno.gif

Marki wody nie dostrzegam.
Faktycznie nios± butelkê z prze¼roczystego materie³u. icon_mrgreen.gif Zapewne, aby przelaæ w nieprze¼roczyste kufle i dzbanki, a nastêpnie podaæ walczacym. icon_mrgreen.gif hehehe.gif jezyk.gif

Ja wodê "z gwinta" dosta³em dopiero po bitwie od turystów.

A wracaj±c do podziêkowañ, to najwiêksze nale¿± siê: WIELKIEMU KOLEKTOROWI, NADSZYSZKOWNIKOWI, TRENEROWI NUTRII, JEGO WYSOKO¦CI, MI£O¦CIWIE NAM PANUJ¡CEMU (oby jak najd³u¿ej) SEBASTIANOWI WIELKIEMU[color="#FF0000"][/color], bez którego ten turniej by siê wcale nie odby³ blinkie.gif blinkie.gif clap.gif clap.gif
Bzyku
ja to bym bardziej przyczepi³a siê do butów tego¿ dziewczêcia, ale mo¿e ja siê czepiam...

pozdr
Pscó³a
Tintale
Angelika, dziêki wielkie za filmiki i zdjêcia!!! :*
Angelika z Bêdzina
nie ma za co i polecam sie na przyszłość smile.gif

a tak apropo zdjęć to czekam też na zdjęcia innych osób, a zwłaszcza na bitwę balonowo-błotną smile.gif, z której nie mam niestety zdjęć, bo miałam do wyboru albo robić zdjęcia, albo dobrze sie bawić smile.gif

a co do plastików i butów , to każdy może sie przyczepiać, i jest to niestety temat bez dna

pozdrawiam Angelika
Lord_Maximilian
CYTAT(Seba Liw @ 18:19 25.08.2007) [snapback]198552[/snapback]
Czo³em

Lordzie_Maximilianie, szkoda ¿e nie by³e¶ w niedzielê na Bohurcie tam dopiero by³y akcje, tam ju¿ nikt nie jecha³ na pó³ gwizdka tylko ile fabryka da³a, wszyscy uczestnicy chwalili sobie ¿e wykluczyli¶my techniki zapa¶nicze. Sam ogl±daj±c bohurt mia³em lekkie obawy czy nikomu nic siê nie stanie, widz±c wibruj±ce berdysze. Fina³ by³ taki ¿e zakoñczy³o siê na z³amanym palcu Wichra i zbitym udzie Molika. By³o naprawdê gor±co, ale bezpiecznie.

Pozdrawiam

Obejrza³em filmiki - te¿ ¿a³ujê. Cholernie dobre walki. Budzi siê we mnie zwierzê;) Po prostu muszê co¶ zrobiæ, i choæby jako ciura obozowa nawiedziæ Was w przysz³ym roku.
Ryba
Och dzieci...dzieci icon_wink.gif "(...) Do¶c o tem..." grunt, ¿eby dobrze siê bawiæ i podnosic poziom owej zabawy.

Salam
Carolus
CYTAT(Kakofonix @ 21:19 27.08.2007) [snapback]198667[/snapback]
CYTAT(Bzyku @ 20:28 27.08.2007) [snapback]198658[/snapback]

to była metafora w stylu "nie wszyscy mają na takie bzdety pieniądze". Bardzo mi przykro, że nie udało Ci się tego dostrzec. Raczę czytać między wierszami.

Chaire,
jak ktoś nie ma pieniędzy (a raczej chęci do jego używania, bo chodzi tu o grosze) na niezbędny ekwipunek, to niech się bawi w piaskownicy, a nie w turniej rycerski. Ani kiedyś, ani teraz to nie jest rozrywka dla biedoty.
Obecność na turnieju do czegoś zobowiązuje. Jesteś jedną z tych co włażą do dobrej restauracji w waciaku i gumowcach, patrzą w kartę i mają pretensje do świata, że ceny za wysokie, a inni goście patrzą krzywo na dziwoląga.
Kompletny brak kindersztuby, lekceważenie pozostałych uczestników, którzy wkładają wysiłek w rekonstrukcję i tworzenie klimatu imprezy.
Po co Ci wyjazdy na imprezy historyczne? Nie lepiej pić piwo pod blokiem, bez tych głupich ciuchów historycznych i zbędnych naczyń?
Kakofonix

Człowieku, piszesz o niezbędnym ekwipunku, a sam go nie posiadasz; po uczcie przy ognisku w obozie siedziałeś w podartych jeansach, jakiejś wojskowej kurtałce i kowbojskim kapeluszu.
Na dodatek grałeś na zwykłej gitarze-jak sam mówisz to nie jest impreza dla biedoty, więc mogłbyś przynajmniej braiesy i koszulę mieć, a nie wtryniasz się na turniej bez odpowiedniego przygotowania w strojach i w sprzęcie. Zlekceważyłeś tym innych uczestników, ich wysiłek w rekonstrukcję, wszyscy patrzyli na ciebie jak na dziwoląga, jakbyś wszedł do dobrej restauracji w gumofilcach. Pij lepiej piwo pod blokiem, a nie grasz na historycznej imprezie piosenki z XX wieku; niektóre są fajne, ale ILE RAZY MOŻNA?! Chyba z 10 razy grałes 'whiskey moja żono'-każdy już miał cię tam dość. Nawet nie znałeś żadnej historycznej przyśpiewki, ba! Nawet nie było ciebie stać na porządny instrument średniowieczny (jakoś inne zespoły/grajkowie potrafią wydać trochę kasy na odpowiedni do epoki sprzęt muzyczny).
Zanim więc przyczepisz się do innych, to znajdź odpowiednie argumenty i sam świeć przykładem, a nie przyjeżdżaj jak łachmaniarz na rycerską imprezę.
Viator
Poniewa¿ dyskusja rozkrêcona (ale by³ ubaw, nie?) przez niejak± Pscó³ê (pod nickiem Bzyku) oraz poci±gniêta przez kolegów maskê i Kakofoniksa, nie ma nic a nic, ale to naprawdê zupe³nie nic wspólnego z Kalendarium 2007, a z VII Turniejem o Pier¶cieñ Ksiê¿nej Anny w szczególno¶ci, pozwoli³em sobie wywaliæ j± do Karczmy wydzielaj±c dla niej osobny temat pt. "Jak siê czepiaæ, to siê czepiaæ". Proszê uprzejmie nie za¶miecaæ Liwu, kole¿anki i koledzy.

Pozdrawiam!
Viator

Edit: Parê godzin pó¼niej Karczmarz j± skasowa³ na dobre, wiêc proszê nie szukaæ.
Viator
Kakofonix
CYTAT(Carolus @ 23:45 27.08.2007) [snapback]198682[/snapback]
CYTAT(Kakofonix @ 21:19 27.08.2007) [snapback]198667[/snapback]
CYTAT(Bzyku @ 20:28 27.08.2007) [snapback]198658[/snapback]

to była metafora w stylu "nie wszyscy mają na takie bzdety pieniądze". Bardzo mi przykro, że nie udało Ci się tego dostrzec. Raczę czytać między wierszami.

Chaire,
jak ktoś nie ma pieniędzy (a raczej chęci do jego używania, bo chodzi tu o grosze) na niezbędny ekwipunek, to niech się bawi w piaskownicy, a nie w turniej rycerski. Ani kiedyś, ani teraz to nie jest rozrywka dla biedoty.
Obecność na turnieju do czegoś zobowiązuje. Jesteś jedną z tych co włażą do dobrej restauracji w waciaku i gumowcach, patrzą w kartę i mają pretensje do świata, że ceny za wysokie, a inni goście patrzą krzywo na dziwoląga.
Kompletny brak kindersztuby, lekceważenie pozostałych uczestników, którzy wkładają wysiłek w rekonstrukcję i tworzenie klimatu imprezy.
Po co Ci wyjazdy na imprezy historyczne? Nie lepiej pić piwo pod blokiem, bez tych głupich ciuchów historycznych i zbędnych naczyń?
Kakofonix

Człowieku, piszesz o niezbędnym ekwipunku, a sam go nie posiadasz; po uczcie przy ognisku w obozie siedziałeś w podartych jeansach, jakiejś wojskowej kurtałce i kowbojskim kapeluszu.
Na dodatek grałeś na zwykłej gitarze-jak sam mówisz to nie jest impreza dla biedoty, więc mogłbyś przynajmniej braiesy i koszulę mieć, a nie wtryniasz się na turniej bez odpowiedniego przygotowania w strojach i w sprzęcie. Zlekceważyłeś tym innych uczestników, ich wysiłek w rekonstrukcję, wszyscy patrzyli na ciebie jak na dziwoląga, jakbyś wszedł do dobrej restauracji w gumofilcach. Pij lepiej piwo pod blokiem, a nie grasz na historycznej imprezie piosenki z XX wieku; niektóre są fajne, ale ILE RAZY MOŻNA?! Chyba z 10 razy grałes 'whiskey moja żono'-każdy już miał cię tam dość. Nawet nie znałeś żadnej historycznej przyśpiewki, ba! Nawet nie było ciebie stać na porządny instrument średniowieczny (jakoś inne zespoły/grajkowie potrafią wydać trochę kasy na odpowiedni do epoki sprzęt muzyczny).
Zanim więc przyczepisz się do innych, to znajdź odpowiednie argumenty i sam świeć przykładem, a nie przyjeżdżaj jak łachmaniarz na rycerską imprezę.

Chaire!
Pomyliłeś mnie z kimś innym. Zanim kogoś zaczniesz obrażać pomyśl dwa razy.
Kakofonix
Kubala
kakofinix od samego pocz±tku, do samego koñca ³omota³ w wypa¶ny bem ben :]
chyba se taki sprawie i za rok powalimy razem.

co powiesz na ma³e spiewanie w niedziele po biesiadzie
powiedzmy 5-6 rano?

pozdrawiam
ua
chyba sobie sprawie drugi berdysz btylko o d³uszym trzonku co bym ciepno³ a siê z namiotu nie ruszy³ uprzedzcie o zakupach z dwa tygodnie wcze¶niej
Earadriel
Ja na turnieju by³em, ale udzia³u niestety w nim nie bra³em. Za rok to siê zapewne zmieni ;] A bêben z tego co pamiêtam widzia³em równie¿ ;P
Kakofonix
CYTAT(Kubala @ 15:50 29.08.2007) [snapback]198796[/snapback]
kakofinix od samego pocz±tku, do samego koñca ³omota³ w wypa¶ny bem ben :]
chyba se taki sprawie i za rok powalimy razem.

co powiesz na ma³e spiewanie w niedziele po biesiadzie
powiedzmy 5-6 rano?

pozdrawiam

Chaire!
mniam, mniam - to ju¿ nie bêdzie siê op³aca³o ca³emu obozowi spaæ takiej nocy!
Kakofonix
Nivelis
dziêkujê za wspania³y tutniej!!!

thanx.gif

Trochê konstruktywnej konstrukcji:

- Uwaga bardziej do uczestników ni¿ do bardzo w tym roku zapracowanych Liwiaków...
LUDZIE! Jako go¶cie zachowajcie trochê kultury aby pomóc stworzyæ atmosferê turnieju. Co z tego, ¿e organizatorzy wk³adaj± mnóstwo pracy jak potem ca³a masa osób nie potrafi siê zachowaæ. Stosy butelek, plastików, kubeczków, pojemników, papierków, puszek, nie mówi±c o innych niehistorycznych akcentach. To od WAS - uczestników - zale¿y jaki bêdzie poziom turnieju. Niestety sporo osób nie rozumie takich podstaw i nie ma szacunku do gospodarzy...

- Bojówka by³a super. Zastanowi³bym siê tylko nad prowadzeniem elimancji po 2 walki naraz równocze¶nie (z roku na rok co raz wiêcej uczestników).

- Bitwa - krok w dobr± stronê. Wybuchy po artylerii by³y niestety ¶miesznie blisko dzia³, artyleria trwa³a te¿ zdecydowanie za d³ugo. By³a w koñcu fabu³a i komentarz. Zabrak³o tylko pozycji do zdobywania dla zbrojnych, dziewek do porywania, chat do palenia i innych interaktywnych akcentów ;) Ale by³o fajnie :D

- Obserwuj±c rozwój bohurtu na Liwie zaczynam mieæ w±tpliwo¶ci. Oczywi¶cie sporo osób to naprawdê lubi, mnie te¿ to d³ugi czas bawi³o. Z czasem jednak staje siê to nudne, no i budz±ce mieszane uczucia. Napatrzy³em siê ju¿ na tak wiele kontuzji i dewastacji sprzêtu, ¿e siê przesta³em udzielaæ i wtr±caæ w t± 'zabawê'. Jednak w tym roku bohurt wzbudzi³ we mnie jako widzu niesmak. W±tpliwie fajne jest patrzeæ na 'rycersk±' walkê, w której ka¿dy z uczestników kombinuje jak najskuteczniej zadaæ ból przeciwnikowi, jak trafiæ go 'pod kolano', w nieos³oniête miejsce, w kark, jak we dwóch szybko zapa³owaæ od ty³u jakiego¶ zagubionego go¶cia. Uderzenie w plecy czy niechronione pole? Rycerze jak siemasz -.-
Du¿o wiêksz± frajdê robi³y dru¿ynowe konkurencje na innych turniejach w ostatnich latach, np. Gniewie lub £êczycy.
Przyk³adem mo¿e byæ tu bohurt, w którym zabicie przeciwnika ³±czy³o siê ze str±ceniem mocno przyklejonego do he³mu klejnotu (taki ga³gan z figurk± na tubie).
Dru¿ynówki ze zdobyciem flagi, a potem obron± jej w forcie, zdobywanie fortu z drewna lub s³omy (zwyk³a barykada na poziomie ziemi).
Walka na w±skim mo¶cie zwodzonym d³ugo¶ci 5-6m umieszczonym 0,5m nad ziemi±...
By³a jaka¶ fabu³a i mo¿na by³o liczyæ na co¶ wiêcej ni¿ umiejêtno¶æ ok³adania buzdyganem po he³mie - prawdziwe dru¿ynowe dzia³anie i tak przygotowana konkurencja by wydobywaæ umiejêtno¶ci zespo³owego dzia³ania, dowodzenia czy celno¶ci.
Mo¿na pogrzebaæ by³o ju¿ wiele dobrych patentów, wiele z nich wspominam jako prawdziwe wyzwanie i ¶wietn± zabawê...
Mi³o¶nicy brutalnego 'bohurtu bez zapasów' zawsze mog± siê przecie¿ umówiæ na nocne zadawanie bólu, prywatnie i w namiotach.

- Te tojki na klucz mog³y mieæ klucz w jakim¶ widocznym miejscu, ¿eby¶my mieli swoje tak jak na Grunwie. Chocia¿ i tak by³o nie¼le w tym roku z tym ;P

- Z roku na rok jest co raz lepiej i jest to mój ulubiony turniej :D pijacy.gif blinkie.gif pijacy.gif

p.s. Oczywi¶cie, jak co roku, Buraki zepscó³y ca³y klimat, turniej i powietrze
troll
CYTAT(Nivelis @ 20:19 02.09.2007) *
- Obserwuj±c rozwój bohurtu na Liwie zaczynam mieæ w±tpliwo¶ci...
...Przyk³adem mo¿e byæ tu bohurt, w którym zabicie przeciwnika ³±czy³o siê ze str±ceniem mocno przyklejonego do he³mu klejnotu (taki ga³gan z figurk± na tubie).
Dru¿ynówki ze zdobyciem flagi, a potem obron± jej w forcie, zdobywanie fortu z drewna lub s³omy (zwyk³a barykada na poziomie ziemi)....

Witam.

Masz racjê. Ciekawe by by³o zdobywanie flagi, walka na mostku lub obcinanie klejnotów tongue.gif oczywi¶cie z he³mów. Mo¿na to przedyskutowaæ i spróbowaæ wprowadziæ w razie jakiej¶ potrzeby.
Rozwój bohurtu na naszym turnieju poszed³ w tak±, a nie inna stronê nie dlatego, ¿e co¶ nam umknê³o lub czego¶ nie przewidzieli¶my, ale jest wynikiem d³ugich dyskusji i przemy¶leñ jak go przeprowadziæ. My wybrali¶my t± formê i oczywi¶cie nie musi ona wszystkim odpowiadaæ. Nie znaczy to równie¿, ¿e jest ostateczn± i niezmienn±. Nie zmnieni siê napewno nasze podej¶cie do "zapasów" podczas walki.
Wydaje mi siê, ¿e proste zasady s± najlepsze. Walkê wygrywa ta dru¿una, która po³o¿y wszystkich przeciwników bez ko¿ystania z nieczystych zagrywek, ³apania, podcinania, sztychów itd. W rezultacie wiêksze szanse ma dru¿yna lepiej przygotowania kondycylnie. Zmiana sposobu okre¶lenia zwyciêzców poprzez np. zdobycie flagi lub str±cenie klejnotu mog³a by zaowocowaæ ro¿nego typu podstêpnymi planami. wydaje mi siê, ¿e lepszym rozwi±zaniem by³o by ograniczenie przestrzeni (wspomnieny przez Ciebie mostek) jednak nie do tak malutkiej jak proponowa³e¶.
Turniej w Liwie jest w du¿ej mierze turniejem bojowym i chcieli by¶my aby taki pozosta³
Aby dogodziæ wszystkim co roku wprowadzamy nowe konkurencje takie jak:
"Mistrz równowagi" - szkode ¿e nie by³o czasu go przeprowadziæ. Konkurencje na wodzie, czy bitwa balonowo-b³otna. Aby¶my mieli czas i rêce do pracy, ka¿dy z uczestników na pweno znajdzie dla siebie konkurencje, w której bêdzie siê ¶wietnie bawiæ. Dlatego uwa¿am, ¿e taka forma bohurtu jest nam równie potrzebna jak konkurs strojów czy konkurs ogniokrêcików.
Nivelis
¯ebym nie by³ ¼le zrozumiany - przygotowanie konkurencji bojowych macie ¶wietne, wg mnie jedne z najlepszych w Polsce, a obecny bohurt jest o wiele lepszy ni¿ zapasy i podcinanie w poprzednich latach.
Poprostu chodzi m.in. o to, ¿e ludzie nie potrafi± tego odpowiednio wykorzystaæ i niektórzy kombinuj± w sposób który nie jest godny - jak te trafienia pod kolano czy nawalanie od ty³u w kark.
Dodatkowo chodzi mi w³a¶nie o wykorzystanie mo¿liwo¶ci dru¿yn 5-cio osobowych - taka liczba osób sk³ania do tworzenia konkurencji w której mo¿na wykazaæ siê taktyk±, dru¿ynowym dzia³aniem, dowodzeniem, itd. Dlatego moja refleksja i przyk³ady...

Formu³a bohurtu kondycyjnego jest te¿ potrzebna i mam nadziejê ¿e bêdzie co raz mniej nieczystych zagrañ i pomys³ów, ¿e pójdzie to w umiejêtno¶ci. Osobi¶cie uwa¿am jednak, ¿e sprawdza siê to du¿o lepiej w przypadku wiêkszych dru¿yn - po 10+ osób z ka¿dej strony. Mo¿e byæ to z powodzeniem realizowane w czasie bitwy lub oddzielnej konkurencji. Nagradza³bym jednak dru¿ynowe umiejêtno¶ci w bardziej urozmaiconej konkurencji (w³a¶nie 5-cio osobowej) opieraj±cej siê nie tylko na kondycji i grubo¶ci uzbrojenia...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.