Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VII Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4
Angelika z Bêdzina
a w³a¶nie, organizatorzy zwracaj± sie z pro¶b± o to, ¿eby ludzi bior±cy udzia³ w turnieju w miarê swoich mo¿liwo¶ci przywie¼li pacynki smile.gif. My oczywi¶cie te¿ przygotujemy, ale im wiêcej bêdzie tym lepiej, bo ³ucznicy bêd± mogli sobie wiêcej postrzelaæ podczas zdobywania zamku wieczorem
Tomko Konopczyc
A ja bardzo proszê grupy i osoby, które nie nades³a³y jeszcze wype³nionego formularza zg³oszeniowego o jak najszybsze wype³nienie i nades³anie go - miejsc jest ju¿ coraz mniej.
Gloria z Krakowa
CYTAT(Tomko Konopczyc @ 23:48 22.03.2007) [snapback]184326[/snapback]
22.15 - biesiada na dziedziñcu zamkowym, w jej trakcie turniej bardów oraz teatrzyk kukie³kowy

Mo¿na prosiæ o bli¿sze dane? Na czym ma polegaæ turniej i czy tylko dla bardów, czy dla teatrzyków równie¿? Albo innych komediantów?:)
Tomko Konopczyc
W turnieju bardów mozna prezentowac pie¶ni lub recytowaæ utwory ¶redniowieczne. Poniewa¿ jest to konkurs na weso³o, który zawsze równie¿ setnie rozbawia towarzystwo dopuszczamy utwory wspó³czesne , ale o tematyce ¶redniowiecznej, najchêtniej w³asnego autorstwa. Zwyciêzcê wybiera publika czyli my wszyscy na biesiadze poprzez gromkie wyra¿anie aplauzu ( musze dodaæ, ¿e panuj± nadzwyczaj dobre obyczaje, bo dotychczas nikt nie zosta³ niczym obrzucany, a mo¿e poziom wykonawców by³ dobry bigsmile2.gif ). Ale trzeba przyznaæ, ¿e wygrywali dotychczas naprawdê dobrzy wykonawcy i prezentuj±cy utwory historyczne.

Konkurs teatrzyków- hm, tego nie by³o w planie, mieli¶my zaprezentowaæ ma³e przedstawionko, do którego sie przygotowujemy, ale gdyby znale¼li sie chetni by³oby ¶wietnie i mo¿na by takowy na biesiadzie urz±dziæ, a widzowie znów zadecyduj± kto ich najbardziej urzek³.

Komedianci? Jasne , ¿e tak. Co do mnie to w tym jestem ¶wietny. jester.gif

Chcemy, ¿eby biesiada by³a naprawdê niezapomnian± i urozmaicon±.
Reyki
Z powodu powa¿nych k³opotów z krêgos³upem po zesz³orocznym Grunwaldzie jestem zmuszony do rezygnacji z zabawy w RR.

I tak w tym roku nie bêdzie mnie w Bêdzinie(po raz pierwszy od kilku lat).

¯yczê mi³ej zabawy.
Piotr £uniewski
Możesz zająć się czymś innym niż walką, o ile masz oczywiście ochotę...

A Abalienatus zaszaleje:)
Tomko Konopczyc
CYTAT(Piotr £uniewski @ 11:12 30.04.2007) [snapback]187775[/snapback]
Mo¿esz zaj±æ siê czym¶ innym ni¿ walk±, o ile masz oczywi¶cie ochotê...

A Abalienatus zaszaleje:)

No w³a¶nie.

£ubu dubu, ³ubu dubu niech szaleje nam Abalienatus ...... Juz sie nie mo¿emy doczekaæ blinkie.gif
Reyki
No có¿.Muzykalny to mo¿e i jestem(fla¿olet i gitara) ale nie wiem czy a¿ tak bardzo mi siê chce.

Voynar
£ubu-dubu :P obiecane nawspanialszej z Babæ osobi¶cie pod kar± utrany ró¿nych czê¶ci cia³a w ¿yciu rymcerskim przydatnych, tako¿ choæby na studiach skalpowaæ mnie potem za lenistwo weekendowe mieli, WRESZCIE przyje¿dzam - i nie ma odwo³ania smile.gif

PS - a mo¿na siê zg³osiæ do tarzania z niewiastami w b³ocie?? bum.gif
Tomko Konopczyc
CYTAT(Voynar @ 22:45 06.05.2007) [snapback]188372[/snapback]
£ubu-dubu :P obiecane nawspanialszej z Babæ osobi¶cie pod kar± utrany ró¿nych czê¶ci cia³a w ¿yciu rymcerskim przydatnych, tako¿ choæby na studiach skalpowaæ mnie potem za lenistwo weekendowe mieli, WRESZCIE przyje¿dzam - i nie ma odwo³ania smile.gif

PS - a mo¿na siê zg³osiæ do tarzania z niewiastami w b³ocie?? bum.gif

Wojnar jak ciê znam to pewnie i tak do tego b³ota wskoczysz icon_mrgreen.gif
jasmin
Je¶li bêd± tañce pod wiat±, to dla Angeli gotów jestem przyjechaæ;)))

Prawdopodobnie delegacja z Pocztu Ja¶mina siê pojawi. Nie wiem czy ja bedê móg³ byæ.

Pozdrawiam
Negroo
Witam :D
Czy Moge prosic organizatorów o zaproszenie dla Kompani Najemnej Taurus z Czestochowy :D
Z (Jasnej)Gory Dziekuje :D
Daria Malinowska
A czy jaka¶ nagroda za paplanie siê w blotku jest przewidziana ?? bigsmile2.gif
Angelika z Bêdzina
smile.gif co¶ czuje, ¿e tañce pod wiat± bêd± sta³ymi punktami wiêkszo¶ci imprez devil.gif

a co do twojego pytania Dario, to: Tak - nagroda jest przewidziana za taplanie smile.gif
Carolus
CYTAT(Angelika z Bêdzina @ 17:07 11.05.2007) [snapback]188860[/snapback]
a co do twojego pytania Dario, to: Tak - nagroda jest przewidziana za taplanie smile.gif

Nagroda????!!!! icon_mrgreen.gif
Ju¿ poganiam Pamelkê, by wiêcej koksowa³a, hehe diabel.gif
Daria Malinowska
Ja sie z chcêcia potaplam i bez nagrody bigsmile2.gif ale ... jaka ona jest (jesli mo¿na spytac) ?? Karol nie rob mi konkurencji bo bêde musiala wyeliminowaæ Pamelke bic.gif bigsmile2.gif
Tomko Konopczyc
Ja¶min - od czasu Byczyny jeste¶ gwiazd± programu " Taniec z rycerzami" i co to bed± za tañce bez Ciebie ( proszê daj mi znaæ ile osób bedzie i czy z namiotem oczywi¶cie historycznym - i postaraj siê byæ- wys³a³em Ci razem z zaproszeniem formularz zg³oszenia, ode¶lij mi wype³niony ),

Dariusia- nagroda to bêdzie najwiêksza dla publiki w postaci niezapomnianycdh wra¿eñ wizualnych blinkie.gif , ale dla uczestniczek te¿ cos bêdzie

Negroo- podaj mi jakis mail do Was to wyslê natychmiast zaproszenie.
Daria Malinowska
Myslê , ¿e niezapomniane wrazenia mi tez z tego pozostana bigsmile2.gif juz nie moge sie doczekac bum.gif

Pozdrawiam DARIA
Remko £ysy
Szanowni moi.
Data turnieju zbliża się żwawo. Czy to nie czas aby zacząć zaklinać pogodę?
Pozdrawiam
Angelika z Bêdzina
Remko - Tomko już właśnie zaczoł usmieszek_08.gif i niestety z katastroficznym skutkiem, ponieważ dzisiaj od rana zapowiadają nad naszym regionem burze i straszliwe wichury ....

... ale to jest jego pierwsze podejście, a przecież do trzech razy sztuka diabel.gif
Remko £ysy
Odbierzcie mu kadzid³o i oddajcie komu¶ kompetentnemu. devil.gif
Tomko Konopczyc
O, nie - temat pogody jak co roku powraca. Ja sie mêczê i szalejê w ekstatyczno-narkotycznym szamañskim tañcu odpêdzaj±cym deszcz i o¶wiadczam, ¿e go nie bêdzie i ¿e jestem najbardziej kompetentnym w tej materii. Ja sprowadzam deszcz na inne imprezy!!!!!!! A od naszej odganiam!!!!! Taki juz jestem tongue.gif

Kadzid³a nie oddam , bo sobie nim kadzê ass.gif

Aha: zmieni³ siê telefon stacjonarny do nas. Aktualny to 032 782 61 56 i ten pozostaje oraz komórki ca³y czas te same: 0601 425828 i 0887 687 384
Remko £ysy
Przynajmniej wiadomo kto bêdzie winny. clap.gif
Tomko Konopczyc
CYTAT(Remko £ysy @ 08:28 16.05.2007) [snapback]189313[/snapback]
Przynajmniej wiadomo kto bêdzie winny. clap.gif

Winny, a tak¿e piwny rzek³bym jester.gif Wiele bêdzie siê la³o w Bedzinie, ale na pewno nie bêdzie to deszcz.

I jeszcze informacja: jak co roku na turnieju bed± obecni ludzie z Grupy Rekonstrukcji Historycznej " Wilk", którzy wspólnie z nami tworza nasze bractwo. Bêd± oni w strojach XIII wiecznych i jest to jedyne odstêpstwo od datowania turnieju- jest to turniej ca³ego bractwa i nie wyobra¿amy sobie go bez ich obecno¶ci.
Tomko Konopczyc
Wprowadzamy jeszcze jedn± zabawê na biesiadê- wielokrotnie na biesiadach mê¿czyzni siadaja do sto³u, aby sprawdziæ sw± si³ê i próbowaæ sie na rêke. Otó¿ w Bêdzinie zorganizujemy na biesiadzie turniej si³owania na rêkê i wy³onimy najwiekszego si³acza. Tak wiêc podczas biesiady przy wyznaczonym stole bêd± mogli zasi±¶æ ci, którzy maj± ochotê popróbowaæ swoich si³. Zwyciêzcê wy³onimy systemem pucharowym-zwyciêzcy walcz± dalej ze sob±, a¿ do fina³u dwóch, z ktorych zwyciêzca zostaje zwyciêzc± ca³ych zmagañ. Chêtni bêd± zg³aszac siê na biesiadzie, na której og³osimy zapisy i rozpoczêcie zmagañ.
ttin
hmmm... cos mi tu nie gra... bo wymogiem sa sienniki, ale organizator juz sianka nie zapewnia ;) przeciez nie mozna wymagac od ludzi, zeby sobie swoje siano do siennika wozili na turniej. juz odpowiadam na argument, ze jest sloma: siennik to siennik, a nie slomnik. spanie na sienniku wypchanym sloma jest bardzo nieprzyjemne (wiem, bo sprawdzalam). dlatego postuluje, aby nie dyskryminowac osob z karimatami zamiast siennikow smile.gif.
Tomko Konopczyc
CYTAT(ttin @ 16:51 21.05.2007) [snapback]189803[/snapback]
hmmm... cos mi tu nie gra... bo wymogiem sa sienniki, ale organizator juz sianka nie zapewnia ;) przeciez nie mozna wymagac od ludzi, zeby sobie swoje siano do siennika wozili na turniej. juz odpowiadam na argument, ze jest sloma: siennik to siennik, a nie slomnik. spanie na sienniku wypchanym sloma jest bardzo nieprzyjemne (wiem, bo sprawdzalam). dlatego postuluje, aby nie dyskryminowac osob z karimatami zamiast siennikow smile.gif.

Przepraszam, ale mnie te¿ co¶ nie gra. Pos³anie zwane umownie siennikiem jest zwyczajowo na wszystkich turniejach wype³niane s³om± i tak te¿ jest u nas ( mówimy o sprasowanych i wi±zanych kostkach ³odyg zbóz, bo siano to suszona trawa- bo byæ mo¿e rozmijamy siê znaczeniowo przy terminie "s³oma" i mówimy dok³adnie o tym samym). Spanie na odpowiednio wypchanym takow± sienniku jest bardzo wygodne. Odno¶nie niewygodnego spania to zgodnie ze starym przys³owiem " jak sobie po¶cielesz tak sie wy¶pisz " wszystko zale¿y od tego jak sobie t± s³om± ten siennik wype³nisz. Poza tym przecie¿ wyra¼nie jest napisane, ¿e nie musz± byæ sienniki- mog± byæ skóry, koce we³niane, ³ó¿ka historyczne. Zaznaczyli¶my, ¿e dopuszczamy te¿ karimaty ( choæ niechêtnie), ale prosimy o ich ukrycie w siennikach, wiêc nie ma ¿adnej dyskryminacji. Co do niewygody.... Hm, niewygodny jest dublet, bo sie napina przy schylaniu, niewygodne jest spanie w namiocie na pochy³ym podzamczu, szczypawice wchodz± do uszu. W ogóle to wszystko jakie¶ takie niewygodne. Co za¶ do niewygody spania na sienniku wypchanym s³om± to informujê, ¿e poza mozliwo¶ciami wymienionymi powy¿ej pozostaje najbli¿szy hotel czterogwiazdkowy, który znajduje siê w odleg³o¶ci 12km w Katowicach. Ceny przystepne , obs³uga dyskretna i jak wygodnie.

Wybacz, ¿e sie nabijam, ale nie mog³em wytrzymaæ. clap.gif

Pozdrawiam Ciê oczywiscie serdecznie- ksiê¿niczko na ziarnku grochu. bigsmile2.gif

Tomko

P.S.

polecam przeczytanie ze zrozumieniem punktu 17 zasad obowi±zuj±cych na turnieju - post 47 autorstwa Angeliki z Bedzina oraz mój post nr 36, gdzie wyra¼nie piszê jak powy¿ej i wszystko stanie siê jasne.
Triss
Witajcie!
mam pytanko: czy w¶ród zaproszonych rzemieslników/kramarzy bedzie kto¶ od glinianych naczyñ?
mój kubek zosta³ unicestwiony na I³zy i rozpaczliwie potrzebuje siê zaopatrzyæ w nowy...
Angelika z Bêdzina
Ttin a wymieñ mi przynajmniej 2-3 turnieje na których organizatorzy zapewnili ci prawdziwe siano, a nie s³omê, która jest na ka¿dym turnieju i wszyscy z niej korzystaj± i nikt nie narzeka ... a jak ju¿ masz takie wymagania to niestety bêdziesz zmuszona woziæ ze sob± swoje prywatne sianko smile.gif , albo pozostaje ci Tomkowa opcja tongue.gif

pozdrawiam
ttin
CYTAT(Angelika z Bêdzina @ 10:02 22.05.2007) [snapback]189885[/snapback]
Ttin a wymieñ mi przynajmniej 2-3 turnieje na których organizatorzy zapewnili ci prawdziwe siano, a nie s³omê, która jest na ka¿dym turnieju i wszyscy z niej korzystaj± i nikt nie narzeka ... a jak ju¿ masz takie wymagania to niestety bêdziesz zmuszona woziæ ze sob± swoje prywatne sianko smile.gif , albo pozostaje ci Tomkowa opcja tongue.gif

pozdrawiam

no na przyklad na jarmarku sredniowiecznym w Chudowie, czy chociazby na Grunwaldzie smile.gif ale juz sie nie czepiam, wiadomo, ze o tej porze jeszcze sianka nie ma, wiec nie ma mozliwosci jego zapewnienia smile.gif
Tomko Konopczyc
CYTAT(ttin @ 10:45 22.05.2007) [snapback]189895[/snapback]
CYTAT(Angelika z Bêdzina @ 10:02 22.05.2007) [snapback]189885[/snapback]

pozdrawiam

no na przyklad na jarmarku sredniowiecznym w Chudowie, czy chociazby na Grunwaldzie smile.gif ale juz sie nie czepiam, wiadomo, ze o tej porze jeszcze sianka nie ma, wiec nie ma mozliwosci jego zapewnienia smile.gif

Ta s³oma-siano co jest na Grunwaldzie, siano-s³oma ( taka zabawa mi sie przypomina ) to jest to co bedzie u nas. Po tych dywagacjach na temat wy¿szo¶ci siana na s³oma i odwrotnie oraz co jest prawdziwym sianem, a co nim nie jest ( w wykonaniu nas mieszczuchów, czyli najwiêkszych ekspertów ) moge tylko dodaæ, ¿e aby osi±gn±æ wiêkszy komfort spania i zwiêkszona tolerancjê na niewygodê bedziemy serwowaæ specjalne trunki nasenne smile.gif

triss - bêdzie garncarz ze swoimi wyrobami.
Remko £ysy
A trunki owe jako i niepowtarzalna atmosfera będzińskiego turnieju pozwalają i na kamieniu się wyspać clap.gif
Tomko Konopczyc
Rzeczywiscie mocy owych trunków nie sposób przeceniæ bigsmile2.gif
Triss
Tomko, dziêki za odpowied¼. teraz mogê spokojnie jechaæ / i¶æ na turniej i równie spokojnie delektowaæ siê trunkami, bo bêdzie nei tylko co piæ, ale i z czego tongue.gif

a sienniki zawsze do tej pory mia³am wypchane s³om± i bardzo sobie chwalê to rozwi±zanie :-)
wygodnie i miêciutko, a poza tym ciep³o, bo daleko od pod³o¿a, a raczej wysoko ponad nim.
... nie zamieni³abym sienniczka-s³omnicza na ¿adn± tward± karimatê.
tyle reklamy.

pozdrawiam serdecznie:-)
Kane
A w Bêdzinie od kilku dni siê ZBIERA!
Na burzê oczywi¶cie devil.gif

Wy siê lepiej przestañcie modliæ ¿eby nie pada³o a pomódlcie siê o porz±dn± burzê PRZED turniejem bo jak to co widzê na niebie siê w jaki¶ sposób nie roz³aduje to bêdzie bieda.
wbtrzcina
Popieram ten deszcz przed turniejem. Lecz wierz±c prognozom to szykuje sie gor±cy i mokry turniej
http://pogoda.wp.pl/miasto,bedzin,mid,1201004,mi.html

Arbor
Przygotować kostnice, wyszorować księdza żeby dobrze w trumnie wyglądał, bo oto...

BO OTO PRZYBYWAJĄ HUSYCKIE ŚCIERWA: TURBOZŁO, UBERZŁO i TYLKONIEDOBRO!

Przy akompaniamencie naszych sprzętów nawet śmierć oc!pieje.

(i to bynajmniej nie dlatego, że nie będzie wiedziała kogo zabierać)

ZŁOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!
Tomko Konopczyc
Nie histeryzujcie z ta pogod±. To Wy zapeszacie - teraz juz wiem anger.gif Sprawdza³em kilka prognoz i wynika, ¿e mo¿e padaæ przelotny drobny deszcz.

Zamkn±c temat pogody zamknac-temat.gif rant.gif
Gloria z Krakowa
CYTAT(Remko £ysy @ 15:33 22.05.2007) [snapback]189946[/snapback]
A trunki owe jako i niepowtarzalna atmosfera bêdziñskiego turnieju pozwalaj± i na kamieniu siê wyspaæ

Wyspaæ?! Liczê na atmosferê, która sk³oni mnie do nocnego czuwania (i gadania i przy muzyce pl±sania), choæby i bez trunków:-)
Angelika z Bêdzina
CYTAT(Gloria @ 22:25 23.05.2007) [snapback]190107[/snapback]
Wyspaæ?! Liczê na atmosferê, która sk³oni mnie do nocnego czuwania (i gadania i przy muzyce pl±sania), choæby i bez trunków:-)

Gloria na to mo¿esz spokojnie liczyæ smile.gif
Tomko Konopczyc
CYTAT(Angelika z Bêdzina @ 22:45 23.05.2007) [snapback]190108[/snapback]
CYTAT(Gloria @ 22:25 23.05.2007) [snapback]190107[/snapback]

Gloria na to mo¿esz spokojnie liczyæ smile.gif

Ale jednak z trunkami lepiej bigsmile2.gif

ua
Bez trunku jak mozna pic wode jak bydleta feeeeeeee
Tomko nas z £odzi bêdzie z dwa wozy z zaopatrzeniem Gdañsk te¿ siê stawia wobe czego zrobimy szopke ty ju¿ wiesz o co biega tak jak gadqane by³o na Byczynie Ale to oczywi¶cie tajemnica do zobaczenia w pi±tek popo³udniu ja wole z trunkiem niestety Olczak co¶ nie pije wiêc trzeba bêdzie go nawróciæ podejmujesz siê? bo my nie dajemy rady, chyba jakis zaczarowany jest czy co
jasmin
CYTAT(Tomko Konopczyc @ 15:07 23.05.2007) [snapback]190063[/snapback]
Nie histeryzujcie z ta pogod±. To Wy zapeszacie - teraz juz wiem anger.gif Sprawdza³em kilka prognoz i wynika, ¿e mo¿e padaæ przelotny drobny deszcz.

Zamkn±c temat pogody zamknac-temat.gif rant.gif

Zdjêcie pochodzi ze strony:
http://merlinscastle.fotopic.net/c1273354.html
Umieszczone bez wiedzy i zgody autora i mam nadziejê, ¿e siê nie obrazi. Wszelkie prawa, reklama itd nale¿± siê jemu bo czyni fajowe fotki.

A poni¿ej dowód, jakie to prognozy Komes ogl±da i jak to czyni, ¿e deszczu ponoæ w Bêdzinie ma nie byæ, po raz pierwszy w histori turnieju!!!
Angelika z Bêdzina
Ja¶min niestety mylisz sie bo nie pierwszy raz turniej bêdzie bez deszczowy bo 2 lata temu nie by³o deszczu, ale za to la³ siê ¿ar z nieba devil.gif devil.gif devil.gif ,
ale tak szczerze to w pi±tek mog³o by popadaæ aby na sobotê by³o ¶wie¿e b³oto bigsmile2.gif

Ps. na wszelkie pytania odpowiadamy ju¿ telefonicznie, albo jeszcze ewentualnie jutro z rana na forum...

pozdrawiam i do zobaczenia
Kane
We¼ po uwagê ¿e 2 lata temu by³ jedyny turniej na którym mnie nie by³o smile.gif
Tym razem bêdê diabel.gif , jak bedzie la³o to w przysz³ym roku nie przychodzê i wtedy sprawdzimy aniol.gif
Agar
Ja tylko jedno ma³e pytanko - jak rozumiem stacja PKP na której nale¿y wysi±¶æ nazywa siê 'Bêdzin' po prostu..? (:
I czy docz³apanie z tej stacji na miejsce jest rzecz± trudn±, czy od razu wiadomo gdzie i¶æ..? (:

Z góry dziêki za odpowied¼.. (:
Rabiega
CYTAT(Agar @ 20:30 24.05.2007) [snapback]190220[/snapback]
I czy docz³apanie z tej stacji na miejsce jest rzecz± trudn±, czy od razu wiadomo gdzie i¶æ..? (:

"cyt:...po wyj¶ciu ze stacji (jej zachodni± stron±) nale¿y skrêciæ w prawo w ul. Ma³achowskiego, a potem do koñca, a¿ do skrzy¿owania z al. H.K±³³±taja. Na skrzy¿owaniu odrobinê w lewo i ju¿ jeste¶my na miejscu."
Czyli - rzut beretem.
smile.gif

K³aniam
Rabbi
Triss
A stacja nazywa siê "Bêdzin Miasto". mo¿e to drobiazg. ale kto¶ jad±c do mnie po raz pierwszy, wiedzia³ ¿e ma wysi±¶æ w Bêdzinie, wiêc wysiad³ na stacji: Bêdzin.
a to stacja bli¿ej/dalej (zalezy z której strony patrz±c) ni¿ Bêdzin Miasto.choæ nie wszystkie poci±gi siê tam zatrzymuj± to jednak mo¿na trafiæ na taki i wysiaæ na niew³a¶ciwej stacji.
tak wiêc BÊDZIN MIASTO.

pozdrawiam:-)
Triss
Agar
Dziêkujê wam ¶licznie - Rabiega, Tobie ju¿ drugi raz, a to dopiero mój 5ty post tutaj.. (;
Na pewno jako¶ trafimy, je¶li tylko nasz poci±g bêdzie jecha³ przez Bêdzin Miasto, to w³a¶nie tam wysi±dziemy - oby tylko mój krzy¿ przetrwa³ noszenie tych ciê¿kich maneli.. (;

Pozdrawiam i do zobaczenia jutro wieczorem na turnieju.. ((:
Mo¶ka
Mo¿na te¿ wysi±¶æ w Sosnowcu,bo do niego s± lepsze po³±czenia i podjechaæ tramwajem do samego Bêdzina...z przystanku ju¿ wiadomo jak i¶æ, tylko trzeba dobrze wej¶æ i dobrze wysi±¶æ smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.