Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: VII Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4
Tomko Konopczyc
Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin z ogromn± rado¶ci± zawiadamia, ¿e VII Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie odbêdzie siê w dniach 25-27 maja 2007r.

Turniej datowany 1350-1450.

Prosimy o nadsy³anie zg³oszeñ - odeslemy zaproszenie wraz z programem turnieju, zasadami, wymogami itd. Oczywi¶cie wszelkie regulaminy i zasady zamie¶cimy w tym temacie niebawem, albowiem planujemy w tym roku nowe atrakcje, które jeszcze ustalamy z w³odarzami miasta i kombinujemy jak tu przetrz±sn±æ miejski skarbiec.

Ale moge zapewniæ, ¿e bedzie siê dzia³o okrutnie, zabawnie i szaleñczo. Zapewniamy o dobrej zabawie, wy¶mienitym babcinym ¿arciu, moich krotochwilach, ¿adnego deszczu, mnóstwo piwa i ...... Ci, którzy s± ju¿ sta³ymi bywalcami naszego turnieju mog± w celach marketingowych oraz aby mile po³echtaæ nasz± pró¿no¶æ zachwalaæ turniej.

Ci, którzy pragn± zawitaæ do nas po raz pierwszy proszeni s± o przesy³anie swoich fotek w stojach, a walcz±cy tak¿e w uzbrojeniu.

Chcemy w tym roku dalej podnosiæ poziom turnieju, wiêc poprzeczka idzie wy¿ej i wiêksze bed± wymagania, ale o tym wkrótce.

Zg³oszenia prosimy nadsy³aæ: biurokonopka@wp.pl lub brzamkubedzin@o2.pl lub zg³aszaæ sie tu w tym temacie, albo
telefonicznie: 032 7826156, 0601 425828, 0 887 687384

Rzemie¶lników chetnych do przyjazdu prosimy o do³±czenie opisu swego kramu i wyrobów, asortymentu, informacjê czy maj± w³asny kram i najlepiej zdjecia kramu i swoich strojów.
Carolus
Komes, zgadnij, które Excaliburskie mutaki crazy.gif przyjad±... bigsmile2.gif Oczywiscie te najbardziej schlorowane!!! pijacy.gif

Czyli teraz bardziej oficjalnie; Ekhmm... Bractwo Rycerskie Excalibur jak co roku stawi siê w sile ogromnej, by ziemi bêdziñskiej broniæ (lub grabiæ-to ostatnie bardziej op³acalne tongue.gif )!

CYTAT
Ale moge zapewniæ, ¿e bedzie siê dzia³o okrutnie, zabawnie i szaleñczo. Zapewniamy o dobrej zabawie, wy¶mienitym babcinym ¿arciu, moich krotochwilach, ¿adnego deszczu, mnóstwo piwa i ...... Ci, którzy s± ju¿ sta³ymi bywalcami naszego turnieju mog± w celach marketingowych oraz aby mile po³echtaæ nasz± pró¿no¶æ zachwalaæ turniej.

Humor i puste ¿o³±dki przywieziemy (jak Babuszka gotuje, to warto przyjechaæ na g³odniaka szef.gif ), nawet wcze¶niej sie zjawimy by pomóc przy budowach, a i piwa trochê podszabrowaæ.
Cele matetingowe? Zdob±d¼cie zamek z nami, a znów dostaniemy okup, hehe tracker.gif

Tomko, có¿ jeszcze mo¿na dodaæ? Kto siê nie zjawi, niech ¿a³uje. Twój humor, Babci szama, odpa³y Ciastonia, wpadki ¯aby-to s± niezpomniane wspomnienia, chlip!
No to tego, pozdrowionka, co bêdziemy sie rozklejaæ-zadzwonimy by ustaliæ szczegó³y i...
ADIN!!!
Tomko Konopczyc
No, pijacy.gif zaczyna siê. Oj, bêdzie ciê¿ko ovation.gif
Kane
No to jak pozwolicie to i my siê zjawimy. Zdjêcia Ci mogê podes³aæ jak chcesz smile.gif
A jak do maja wszystkiego nie wy¿³opê to i jaki¶ porz±dniejszy browarek siê znajdzie.

CYTAT
Tomko, có¿ jeszcze mo¿na dodaæ? Kto siê nie zjawi, niech ¿a³uje. Twój humor, Babci szama, odpa³y Ciastonia, wpadki ¯aby-to s± niezpomniane wspomnienia, chlip!

Smutna wiadomo¶æ - ¯aba ju¿ odpad³ icon_cry.gif
white_mouse
Hehe, Kompania von Czirne tak¿e siê pojawi smile.gif
Znowu zagrzmi± haki oraz bêdzie du¿o drzemu ogórkowego ;P (niektórzy wiedz± czemu drzemu a nie d¿emu :P)

pozdrawiam

Radek ze Strzelina
Tomko Konopczyc
CYTAT(Kane @ 08:43 12.03.2007) *
No to jak pozwolicie to i my siê zjawimy. Zdjêcia Ci mogê podes³aæ jak chcesz smile.gif
A jak do maja wszystkiego nie wy¿³opê to i jaki¶ porz±dniejszy browarek siê znajdzie.

CYTAT

Smutna wiadomo¶æ - ¯aba ju¿ odpad³ icon_cry.gif

Od Ciebie zdjêæ nie chcê-chcê Twoje piwo!!! A propos obieca³e¶ butelczynê tydzieñ temu na zamek. Skromnie siê przypominam.
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
Zgodnie z pierwszym wezwaniem Tomka zg³aszam siê "tu w tym temacie".
Pozdrawiam
Kane
CYTAT(Tomko Konopczyc)
Od Ciebie zdjêæ nie chcê-chcê Twoje piwo!!! A propos obieca³e¶ butelczynê tydzieñ temu na zamek. Skromnie siê przypominam.

Siedzia³e¶ tyle czasu na górze ¿e Sverd w koñcu wytr±bi³ smile.gif
Remko £ysy
Odpowiadaj±c na wezwanie Tomka o¶wiadczam, i¿ Ci którzy jeszcze w Bêdzinie nie byli, ponie¶li niepowetowan± stratê a Ci, którzy byli wiedz± dlaczego. Tego turnieju nie mo¿na przegapiæ. Pozdrawiam
Rycerz Ocet
Witam

Chêtnie bym siê zjawi³ w koñcu na waszym turnieju mam tak nie daleko ze a¿ g³upio mi ze jeszcze u was nie by³em. W tamtym roku musia³em zrezygnowaæ ale w tym ju¿ na pewno siê zjawie mam nadzieje ze dla naszego bractwa znajdzie siê miejsce. Zg³oszenie wy¶le za nied³ugo albo je osobi¶cie dostarczê szczerba.gif fotki te¿ za³±czê je¶li potrzeba.
Tomko Konopczyc
CYTAT(Remko £ysy @ 09:29 13.03.2007) *
Odpowiadaj±c na wezwanie Tomka o¶wiadczam, i¿ Ci którzy jeszcze w Bêdzinie nie byli, ponie¶li niepowetowan± stratê a Ci, którzy byli wiedz± dlaczego. Tego turnieju nie mo¿na przegapiæ. Pozdrawiam

Rozumiem Remas, ¿e nie przegapisz icon_wink.gif I Fidora przywie¼.
Remko £ysy
Choæby siê pali³o i wali³o sam siê stawiê a Fidora je¶li bêdzie siê opiera³ w okowach dostarczê.
Argaro
Witam!
Chyba nie musze meldowac, ¿e Familia Knapkiewiczów napewno sie zjawi na turnieju (ale zawsze wartu uprzedzic szczerba.gif ). Wiêc:
Melduje pos³usznie, ¿e Familia Knapkiewiczów z Gostynia stawi siê, jak zwykle, w pelnym sk³adzie na VII Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie. (mamy równie¿ nadzieje, i¿ organizator ucieszy sie z tej wizyty clap.gif icon_mrgreen.gif )
Tomko Konopczyc
CYTAT(Argaro @ 20:04 14.03.2007) *
Witam!
Chyba nie musze meldowac, ¿e Familia Knapkiewiczów napewno sie zjawi na turnieju (ale zawsze wartu uprzedzic szczerba.gif ). Wiêc:
Melduje pos³usznie, ¿e Familia Knapkiewiczów z Gostynia stawi siê, jak zwykle, w pelnym sk³adzie na VII Turniej Rycerski na Zamku Królewskim w Bêdzinie. (mamy równie¿ nadzieje, i¿ organizator ucieszy sie z tej wizyty clap.gif icon_mrgreen.gif )

Organizator szaleje z rado¶ci clap.gif
Angelika z Bêdzina
a ja dla zainteresowanych pań informuje już teraz, że tak jak w tamtym roku razem z Agnieszką zajmujemy sie "Biegiem Dam" i już nawet wymyśliłyśmy wiele nowych zadań smile.gif mam nadzieje że będzie wiele chętnych, tak jak w tamtym roku smile.gif

pozdrawiam
Angelika zwana Kapralem
Tomko Konopczyc
No, dziewczyny szalej± z wymy¶laniem pomys³ów na bieg.

Ja ( pewnie mnie zabij±, ¿e to ja og³aszam, ale nie odbiorê sobie tej przyjemno¶ci ) z prawdziw± dzika rado¶ci± obwieszczam, ¿e w tym roku odbed± siê zapasy niewiast w b³ocie. Oczywi¶cie zapa¶niczki wyst±pi± w tradycyjnych strojach bojowych zwanych giez³ami aaa.gif blinkie.gif
Angelika z Bêdzina
Tomko zepsu³e¶ niespodzianke która mia³a byæ obwieszczona przed samym turniejem albo nawet na samym turnieju anger.gif

CYTAT
pewnie mnie zabij±, ¿e to ja og³aszam, ale nie odbiorê sobie tej przyjemno¶ci
dobrze to ujo³e¶ maniac.gif
Carolus
hehe, je¶li zapasy w b³ocie na biegu dam, to od nas bêdzie du¿o dziewczyn(opodobnych)-czyli znów wyst±pi Pamela i Britney icon_cool.gif
Triss
A czy kobiety mog± nie wzi±æ udzia³u w zapasach w b³ocie? czy w razie odmowy zostana do niego wrzucone?
mam blisko do domu - najwy¿ej bêdê uciekaæ maniac.gif
Angelika z Bêdzina
Triss spokojnie zapasy w b³ocie odbêd± siê ca³kowicie oddzielnie od biegu dam - wiec mo¿esz spaæ spokojnie smile.gif
Triss
Cieszê siê usmieszek_02.gif

i idê spaæ spokojnie

w biegu dam zawsze biorê udzia³, ale na zapasy juz za stara jestem tongue.gif
Lupus herbu £BY
Witam
Zg³aszam chec udzialu w turnieju wraz z Zakonem Rycerzy Boju Dnia Ostatniego.
Jak narazie nie okresle stanu liczbowego, musze pozbierac chetnych.

P.S. Tomko znalazlem icon_cool.gif
Tomko Konopczyc
CYTAT(Triss @ 21:42 15.03.2007) *
Cieszê siê usmieszek_02.gif

i idê spaæ spokojnie

w biegu dam zawsze biorê udzia³, ale na zapasy juz za stara jestem tongue.gif

I tu bym siê z przedmówczynia nie zgodzi³. Ale oczywi¶cie przymusu niestety!!! nie ma, a zapasy nie s± powi±zane z biegiem dam. Wiêc nie musisz stawaæ do zapasów bior±c udzia³ w biegu, ale ¿al.
Triss
CYTAT(Tomko Konopczyc @ 17:11 16.03.2007) *
I tu bym siê z przedmówczynia nie zgodzi³. Ale oczywi¶cie przymusu niestety!!! nie ma, a zapasy nie s± powi±zane z biegiem dam. Wiêc nie musisz stawaæ do zapasów bior±c udzia³ w biegu, ale ¿al.

w takim razie przedmówczyni siê jeszcze zastanowi i spróbuje wyszukaæ jakie¶ giez³o, którego nie bêdzie ¿al ub³ociæ tongue.gif
Mo¶ka
Juuuuuuuuupiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!!!!! BÊÊÊÊÊÊÊÊÊÊDDDDDZZZZZZZZIIIINNNNNNNNNN!!!!!!!!!!!!!!!! blinkie.gif

Bêdê na pewno!!!!!!!!!!!!!!!!Nie opuszczê!!!!Co wiêcej, postaram siê ¶ci±gn±æ braciszka! Jeszcze nic nie mogê obiecaæ, ale liczê, ¿e siê uda...

Bêdzin to jedna z lepszych, je¶li nie najlepsza impreza w roku!!!Genialna zabawa, wyborowe towarzystwo, przy naprawdê fajnym poziomie smile.gif

Ju¿ nie mogê siê doczekaæ, BÊDZIE SIÊ DZIA£O!!!!!

Pozdrawiam,
Zosia Mosi± zwana.
Marek Degórski
Triss, tylko nie próbuj podstawiaæ za siebie Kaltmana ;)
A co do zg³oszenia na turniej, to je¶li zd±¿ê wymieniæ ca³y ekwipunek (niby niewiele ju¿ zosta³o, ale ró¿nie to bywa), to i ja siê z przyjemno¶i± stawiê. I mo¿e w koñcu rozstrzygniemy ostatnie starcie z poznañskiego, je¶li pamiêtasz ;)
A jak dobrze pójdzie, to przyjadê z obstaw± z naszej chor±gwi :P
Triss
CYTAT(Marek Degórski @ 12:22 19.03.2007) *

Szczerze mówi±c sama bym na to nie wpad³a, ale skoro sugerujesz... tongue.gif
niestety mimo najszczerszych chêci, Kaltmana w moje giez³o nie da rady upchn±æ tongue.gif

pozdrawiam i do zobaczenia na Bêdzinie :-)
Triss
Tomko Konopczyc
CYTAT(Marek Degórski @ 12:22 19.03.2007) *
A co do zg³oszenia na turniej, to je¶li zd±¿ê wymieniæ ca³y ekwipunek (niby niewiele ju¿ zosta³o, ale ró¿nie to bywa), to i ja siê z przyjemno¶i± stawiê. I mo¿e w koñcu rozstrzygniemy ostatnie starcie z poznañskiego, je¶li pamiêtasz ;)
A jak dobrze pójdzie, to przyjadê z obstaw± z naszej chor±gwi :P

No nareszcie odezwali siê wielkopolanie. Marek liczymy, ze stawicie siê liczn± i mocn± ekip± i przywieziecie krotochwilnego Kaltmana, a my mamy trochê p³ótna to mo¿na go owin±c i wrzuciæ do b³ota. Dziewczyny dokonaj± ju¿ reszty.
Zaproszenie wy¶lê Wam w tym tygodniu.
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
Mój apel pozosta³ bez odzewu, zatem rozumiem, ¿e aby liczyæ na przychylno¶æ gospodarzy, trzeba ten... tego. Tyle znajomych osób siê zaanonsowa³o (m.in. K³apouchy), ¿e nie mogê tego przegapiæ.
Zatem. Turnieje na Zamku w Bêdzinie, s± rewelacyjne. Poziom jest zawsze wysoki, a pomimo dobrej, mocnej walki wszyscy siê wieczorem lubiej±. Wy¿era super, wypita te¿, ale przede wszystkim ten zamek.
A na koniec: £ubu, upsa, ³ubu, upsa, niech nam ¿yje Komes naszego Hufca. Niech ¿yje nam. To pisa³em ja. Jarz±...tzn. Grze¶ko.
Pozdrawiam
Angelika z Bêdzina
tak Mo¶ka bêdzie siê dzia³o i to nie ma³o icon_mrgreen.gif , a Brata to musisz obowi±zkowo ¶ci±gn±æ, bo ostatnio ju¿ zaniedbuje nasze turnieje...

Triss: lepiej dla bezpieczeñstwa szukaj, bo raczej panowie ¿adnej dziewczynie nie przepuszcz±

Grze¶ko: Ty nawet bez zaproszenia powiniene¶ sie u nas zjawiaæ smile.gif i tak sie ciesze, bo w koñcu siê zobaczymy od Grunwaldu smile.gif

Lupus: hehe czyli kolejna okazja do wspólnego imprezowania pijacy.gif
Triss
Angeliko, giez³o siê znajdzie tongue.gif
Tomko, wrzucenie Kaltmana do b³ota mo¿e byæ kusz±ce, choæ niewykonalne raczej, na ilo¶æ cia³a z niewieloma lud¼mi mo¿e siê mierzyæ (choæ dla mnie i tak jest apetyczny:-)
Grzesiu, nie przypominam sobie,¿ebym K³apouchego anonsowa³a, on siê wybredny zrobi³ ostatnio i nie chce dubletu za³o¿yæ.

pozdrawiam serdecznie
Triss
Vlad
To i ja oczywi¶cie sie zg³aszam byæ mo¿e w ma³ej liczbie bo mo¿e naszych ludzi zatrzymac impreza w Kraku ale kilka osób ze mn± oczywi¶cie napewno sie pojawi na spotkanie z Famili± Knapkiewiczów Lupusem(jakbym go na miejscu nie mia³ hi hi hi) i ca³± reszt± ekipy z Kaccgruppe na czele
pozdrawiam
Vlad
Grze¶ko z Osiêcin
CYTAT
Grzesiu, nie przypominam sobie,¿ebym K³apouchego anonsowa³a, on siê wybredny zrobi³ ostatnio i nie chce dubletu za³o¿yæ.
A to mrok (mruk) jeden.
Mo¿e teraz chce chodziæ w innej epoce w XVII w., trzeba mu ¿upan i kontusz sprawiæ?

CYTAT
Grze¶ko: Ty nawet bez zaproszenia powiniene¶ sie u nas zjawiaæ smile.gif i tak sie ciesze, bo w koñcu siê zobaczymy od Grunwaldu

Angeliko! Dziêkujê i na wzajem. Mam tylko nadziejê, ¿e Tomko podziela Twoje stanowisko.

Pozdrawiam
Tomko Konopczyc
Ale¿ Grzesiu S³oniow³adny

Ty jeste¶ u nas jak domownik, wiêc bramy bêdziñskiego zamku stoj± przed Tob± zawsze otworem i jad³o sie znajdzie i napitek i gar¶æ s³omy i pociecha duchowa i pewnie samarytanki.

poniewa¿ ci±gle jestem zaprz±tniêty sprawami organizacyjnymi typu kosztorys, regulaminy i inne formalno¶ci, wiêc zaproszenia, regulaminy i druki dotr± do wszystkich za kilka dni - zamieszczê informacje równie¿ tutaj oczywi¶cie.
Grze¶ko z Osiêcin
Witam!
O jak¿e raduje siê moje serce, Twe s³owa Tomku s± niczym miód w postaci pó³toraka (s³odki i uderza do g³owy). Dziêkujê. Dziêkujê. Dziêkujê.

CYTAT
Ale¿ Grzesiu S³oniow³adny

Chyba moja ¿ona Ci o mnie nie opowiada³a? ;)

Pozdrawiam i do zobaczenia.
Tomko Konopczyc
A oto program turnieju:

piatek - 25 maja

- przyjazd bractw rycerskich
- 21.00 - koncert zespołu muzyki dawnej na dziedzińcu zamkowym oraz pokaz ognii
- 22.00 - turniej szachowy na dziedzińcu
- 24.00 - zakończenie pierwszego dnia

sobota - 26 maja

- 10.00 - odprawa dowódców bractw i gości indywidualnych
- 10.30 - przegląd strojów ( SROM )
- 12.00 - oficjalne otwarcie turnieju
- 12.30 - bieg po sukno
- 13.00 - turniej bojowy pieszy
- 15.30 - turniej łuczniczy
- 17.00 - zapasy niewiast w błocie
- 17.30 - turniej zapasniczy
- 18.30 - pokazy konne
- 19.30 - bitwa o zamek
- 20.00 - turniej druzynowy - buhurty
- 21.00 - koncert zespołu muzyki dawnej i pokaz ognii
- 22.15 - biesiada na dziedzińcu zamkowym, w jej trakcie turniej bardów oraz teatrzyk kukiełkowy

niedziela - 27 maja

- 11.00 - turniej rzutu włÃ³cznią oraz zabawy i swawole ( baronka itd. )
- 14.00 - oficjalne zakończenie turnieju, rozdanie nagród

W tym roku zostanie również przeprowadzony konkurs na najbardziej historyczne obozowisko: bedziemy oceniać namioty, urządzenia ich wnętrz, sprzęt obozowy itd.
Obóz jest obozem historycznym, w którym mogą znajdować sie wyłącznie namioty historyczne. Wszelkie przedmioty współczesne muszą być schowane i zakamuflowane. Bedziemy przykładać dużą wagę do wyglądu obozowiska i zaostrzamy wymogi co do niego, dlatego też standardem jest posiadanie sienników i skór do spania. Wszelkie karimaty i śpiwory są dopuszczane, acz niechetnie i muszą być schowane, np nakryte słomą ,czy materiałem. Oczywuiście na zewnątrz namiotów nie moga sie znajdować jakiekolwiek przedmioty nie datowane na okres 1350-1450.

Zaproszone bractwa powinny mieć własne namioty historyczne. Noclegi w ośrodku kultury przewidujemy dla wąskiej grupy osób w uzasadnionych przypadkach> chodzi nam o to , abysmy wspólnie wszyscy obozowali pod zamkiem w realiach najbardziej zbliżonych do historycznych.
Obóz ogrodzony , pilnowany przez wartowników bez dostępu osób z zewnątrz.

Dostepna będzie w obozie słoma, woda bieżąca, drewno opałowe, toaleta. Z pryszniców bedzie można korzystać w ośrodku kultury.

Wyżywienie wypaśne od piatku wieczór do śniadania w niedzielę. Obiad w sobotę wydajemy od 14.00
przez długi czas, tak aby bioracy udział w różnych konkurencjach mogli spokojnie zjeść.

Pozdrawiam

nastepne informacje lada moment.
Angelika z Bêdzina
a ja podłączając się do postu Tomka
proszę o podawanie przy zgłoszeniach ilości dziewczyn chcących wziąć udział w Biegu Dam, gdyż musimy wiedzieć wcześniej orientacyjną ilość aby przygotować poszczególne konkurencje smile.gif

pozdrawiam
Tomko Konopczyc
Proszê rzemie¶lników zainteresowanych przyjazdem na turniej o kontakt pod nr tel. 032 7826156 lub 0601 425828 lub 0887 687384 lub mail biurokonopka@wp.pl lub brzamkubedzin@o2.pl
Tomko Konopczyc
Acha, zapomnia³em dopisaæ, ¿e wyró¿nimy grupê lub osobê spo¶ród niezrzeszonych za najlepszy poziom rekonstrukcji historycznej ( oceniany bêdzie poziom obozowiska, strojów, uzbrojenia ... ).

W tym roku na biesiadzie do bia³ego rana bêdzie nam gra³ cudne dzwiêki zespó³ ( wszystkie znaki wskazuj±, ¿e bêdzie to Abalienatus ), który zagra równie¿ koncert sobotniego wieczoru.

Oczywiscie kulminacyjnym momentem biesiady bedzie uwielbiany i podziwiany turniej bardów, ale w tym roku tak¿e novum- teatrzyk kukie³kowy: du¿o humoru i pouczaj±cych mora³ów, smoki, rycerze , piêkne damy, zapieraj±ce dech w piersiach i mro¿±ce krew w ¿y³ach sceny i niesamowite efekty specjalne rodem z prze³omu XIV i XV wieku.

Muszê równie¿ donie¶æ, ¿e jestem zszokowany pomys³ami naszych dziewczyn na bieg po sukno. Da³em s³owo, ¿e nic nie powiem, ale nie wiem jak ja to wytrzymam, tak mnie korci, ¿eby to og³osiæ-chyba siê rozpuknê! Chyba siê przybiorê za, tfu, kobietê, ¿eby wzi±æ udzia³.

Grzesiu, ¿ona nie opowiada³a mnie tylko psychoanalitykowi psss.gif
Angelika z Bêdzina
Tomko radze ci siedzieć cicho cicho.gif i ochłonąć usmieszek_06.gif bo jak cokolwiek zdradzisz to zrobimy wszystko abyś to ty zajął magiczną pozycję bez żadnych zabezpieczeń diabel.gif (wiesz o czym dokładnie mówię diabel.gif )

I ogłaszam wszem i wobec, że przygotowania do biegu zostały rozpoczęte i od razu informuję, że będzie on zupełnie, zupełnie inny niż w zeszłym roku icon_wink.gif --> hehe ma się tą Babską wyobraźnie diabel.gif

aaaa i zaznaczam że w niektórych konkurencjach turniejowych organizatorzy są NIETYKALNI bigsmile2.gif

pozdrawiam
efendi
Witam!
Ciekawe,Tomu¶ w jakiej¶ fajnej pozycji ass.gif i bez zabezpieczeñ icon_redface.gif ... usmieszek_05.gif ?????? My chcemy to zobaczyæ. bigsmile2.gif
Widze ze bedzie ciekawie icon_wink.gif
Pozdrawiam
Efendi
Tomko Konopczyc
CYTAT(Angelika z Bêdzina @ 21:35 27.03.2007) *
Tomko radze ci siedzieæ cicho cicho.gif i och³on±æ usmieszek_06.gif bo jak cokolwiek zdradzisz to zrobimy wszystko aby¶ to ty zaj±³ magiczn± pozycjê bez ¿adnych zabezpieczeñ diabel.gif (wiesz o czym dok³adnie mówiê diabel.gif )

I og³aszam wszem i wobec, ¿e przygotowania do biegu zosta³y rozpoczête i od razu informujê, ¿e bêdzie on zupe³nie, zupe³nie inny ni¿ w zesz³ym roku icon_wink.gif --> hehe ma siê t± Babsk± wyobra¼nie diabel.gif

aaaa i zaznaczam ¿e w niektórych konkurencjach turniejowych organizatorzy s± NIETYKALNI bigsmile2.gif

pozdrawiam

W³a¶nie, w³a¶nie organizatorzy s± nietykalni, a moze chcia³yby¶cie mnie nieco przekupiæ, ¿eby by³o pewne, ¿e nic nie " chlapne" ?!

Andrzeju co do pozycji to ja sie nie wypowiadam, ale Kapral ( Angela ) jak dalej mi bedzie grozic to zajmie pozycjê " kioskiem do góry", a to jest pozycja! Oj bedzie sie dzia³o.
Angelika z Bêdzina
jeśli chodzi o nietykalność organizatorów to chodziło mi głÃ³wnie o konkurencje błotne smile.gif

hehe Efendi ja chcesz to możemy ciebie też wziąć pod uwagę diabel.gif

no i chodziło, że Tomko znajdzie się "NA" magicznej pozycji, a nie "WY" smile.gif

hmm.. Tomko albo znajdę na ciebie jakiegoś haka, żebyś sie nie wygadał, usmieszek_01.giftongue.gif albo niestety cała drużyna będzie musiała sie zrzucić na łapówkę pijacy.gif

ale spoko dam radę coś wymyślić, w końcu jestem z Hufca szef.gif
Bowmen
Witam
Rycerska Dru¿yna Miasta ¯arki zg³asza swoje przybycie na VII turniej Rycerski w Bêdzinie. Zg³oszenie wys³a³em te¿ na e-mail co by nie zagine³o ;) Pozdrowienia dla Wszystkich i do zobaczenia. Oj bêdzie siê dzia³o bum.gif
Stanis³aw Kossakowski
Uff dlugo nic nie bylo na Freha i sie juz martwilismy.
Krakowska Choragiew Rycerska jak co roku z wielka przyjemnoscia stawi sie w murach Zamku Krolewskiego w Bedzinie.
Tomko Konopczyc
Na pewno zespo³em, który zagra u nas bedzie Abalienatus, ale nie tylko .....

A graæ bêd± wieczorem w piatek koncert na dziedziñcu, w sobote na scenie wieczorem i do tañca, no i na biesiadzie.

W programie turnieju rzecz dodatkowa, której wcze¶niej nie by³o w planach, albowiem do organizacji przy³±czy³o siê nasze muzeum i bed± oni prowadziæ w niedzielê warsztaty archeologiczne, etnograficzne ( cokolwiek mia³oby to znaczyæ, ale takie mam informacje ) i wikliniarskie ( oko³o 15.00 juz po zakoñczeniu oficjalnym turnieju ).

Mam juz gotowe regulaminy , ale nie mam czasu, ¿eby wpisaæ je tutaj. Bêdê sukcesywnie to czyni³.
Angelika z Bêdzina
Zasady obowi±zuj±ce podczas VII Turnieju Rycerskiego w Bêdzinie.

1. Turniej jest datowany na okres 1350-1450.

2. Uczestników przez ca³y czas trwania turnieju obowi±zuj± stroje, naczynia, uzbrojenie, wyposa¿enie zgodne z w/w okresem.

3. Uczestnicy powinni byæ ubezpieczeni na w³asny koszt.

4. Zabronione jest u¿ywanie przedmiotów wspó³czesnych: elementów stroju, picie z puszek, plastikowych naczyñ itd., u¿ywanie telefonów komórkowych.

5. Strój, uzbrojenie ka¿dego uczestnika winno byæ spójne dla okresu, który on odtwarza.

6. Podczas ca³ego turnieju nale¿y przestrzegaæ jego zasad oraz zachowywaæ siê w sposób odpowiedni.

7. Dowódcy poszczególnych bractw s± odpowiedzialni za wygl±d, zachowanie i przestrzeganie zasad przez swoich podkomendnych.

8. Palenie tytoniu w strojach historycznych dozwolone jest wy³±cznie w wyznaczonym do tego celu miejscu ( palarni ) zwanym „ Marlborkiem”.

9. Wszyscy zaproszeni uczestnicy turnieju zostan± poddani oglêdzinom stroju, które nast±pi± w sobotê o godz. 10.30 w obozie historycznym.

10. Oglêdziny przeprowadzi specjalnie powo³ana w tym celu Szlachetna Rada Obalania Mroku, w skrócie SROM. W tym roku SROM bêdzie dzia³a³ po raz trzeci i bêdzie jeszcze skuteczniejszy ni¿ w roku ubieg³ym ( SROM rewolucje ). Rada nie bêdzie stara³a siê doprowadziæ uczestników do depresji i prób samobójczych i nie bêdzie drobiazgowo analizowa³a krojów i rodzajów szwów w szatach, lecz bêdzie sprawdza³a stroje pod k±tem spójno¶ci historycznej i zgodno¶ci z datowaniem turnieju. Stroje musz± byæ wykonane wy³±cznie z materia³ów naturalnych. W tym roku SROM bêdzie równie¿ sprawdza³ obozowiska: wyposa¿enie i sprzêty obozowe, które musz± odpowiadaæ datowaniu turnieju i spe³niaæ kryterium historyczno¶ci. Zakwestionowane przez SROM elementy stroju i wyposa¿enia bêd± musia³y zostaæ usuniête.

11. Wybrana i wyró¿niona zostanie grupa lub osoba ( spo¶ród niezrzeszonych ) o najlepszym zdaniem SROMU poziomie rekonstrukcji historycznej.

12. Nale¿y bezwzglêdnie przestrzegaæ poleceñ i uwag Rady pamiêtaj±c, ¿e posiada ona na jedno tylko swoje skinienie specjalny oddzia³ zbrojny sk³adaj±cy siê ze z dawna nie op³acanych, w¶ciek³ych najemników, który tylko czeka, by interweniowaæ.

13. W czasie turnieju w¶ród jego uczestników dzia³aæ bêd± nieoznaczeni tajni agenci SROMU, którzy zg³aszaæ bêd± Radzie lub Namiestnikowi Turnieju przypadki naruszania zasad turnieju.

14. O przypadkach naruszania zasad turnieju powiadomiony zostanie dowódca bractwa, z którego wywodzi siê delikwent, a osoby takie mog± zostaæ wydalone z turnieju, b±d¼ poddane resocjalizacji przez w/w oddzia³ najemników. Kwesti± ambicji dowódcy bractwa winno byæ to, aby takie przypadki siê nie zdarza³y i on te¿ jest ostatecznie odpowiedzialny za swych ludzi.

15. Pamiêtajcie: SROM czuwa!!!!!!!

16. Pod zamkiem ogrodzony zostanie obóz historyczny, w którym mog± przebywaæ
wy³±cznie uczestnicy turnieju w strojach historycznych. Na terenie obozu bêd± rozbite wy³±cznie namioty historyczne. Obóz bêdzie pilnowany przez wartowników.

17. Obóz jest obozem historycznym i na zewn±trz namiotów mog± znajdowaæ siê tylko wyposa¿enie i przedmioty historyczne. Wszelkie przedmioty wspó³czesne, jak np. karimaty, ¶piwory, plecaki mog± znajdowaæ siê wy³±cznie zakamuflowane i niewidoczne wewn±trz namiotów. Mo¿na bêdzie w tym celu u¿yæ s³omy, aby ukryæ np. karimaty. Standardem jest posiadanie sienników, skór, kufrów, koszy.

18. Uczestnicy turnieju maj± zapewnione wy¿ywienie:
• w sobotê - ¶niadanie, obiad, moc jad³a i napitku na biesiadzie,
• w niedzielê - ¶niadanie i obiad.

19. ¦niadanie w sobotê wydawane bêdzie od 8.00 do 10.00, a w niedzielê od 9.00 do 11.00. Obiady wydawane bêd± od godz.14.00.

20. Posi³ki wydawane bêd± w namiocie kuchennym na terenie obozu ( obowi±zuj± naczynia historyczne ).

21. Dostêpne bêd± woda bie¿±ca, drewno na opa³ oraz s³oma.
Angelika z Bêdzina
Zasady turnieju bojowego pieszego

I. Uzbrojenie.

1.Uzbrojenie zaczepne.

W walkach turniejowych dopuszczalne jest u¿ywanie jednej z nastêpuj±cych broni:
- miecz jednorêczny z tarcz±,
- miecz pó³torarêczny,
- topór z tarcz±.
Broñ zaczepna, jak i tarcze powinny byæ têpe i pozbawione ostrych krawêdzi.
Wysoko¶æ tarczy nie mo¿e przekraczaæ 90 cm, szeroko¶æ 60 cm.

2. Uzbrojenie ochronne:

Minimalne wymagane uzbrojenie ochronne stanowi±:
  • he³m zamkniêty mocno le¿±cy na g³owie ( wymagany czepek pikowany pod he³m), ze stabiln± zas³on±, która nie mo¿e otwieraæ siê w czasie walki ( dopuszczalny jest kapalin, ale wy³±cznie z podbródkiem, mocno zachodz±cy na twarz),
  • solidna ochrona szyi ( np. pikowany ko³nierz, czepiec kolczy lub kaptur kolczy),
  • ochrona korpusu cia³a: przeszywanica wraz z kolczug± lub wraz ze zbroj± sztywn± tak± jak p³aty, kirys kryty, napier¶nik p³ytowy,
  • ochrona d³oni: rêkawice pancerne lub mocne podszyte rêkawice kolcze ( dla walcz±cych mieczem pó³torarêcznym wymagane s± rêkawice pancerne),
  • ochrona r±k i ramion: wymagana jest ochrona stawów – naramienniki, na³okietniki wraz z pikowanymi lub kolczymi rêkawami ( dla walcz±cych mieczem pó³torarêcznym wymagane s± pe³ne p³ytowe lub zbrojnikowe narêczaki),
  • ochrona nóg: p³ytowe lub zbrojnikowe beigwanty lub nakolanniki wraz z d³ug± przeszywanic± siêgaj±c±, co najmniej do po³owy uda.

Uzbrojenie winno byæ zgodne z przedzia³em czasowym ( 1350-1450 ), a jego elementy spójne dla okresu odtwarzanego przez dan± osobê.
Ka¿dy z walcz±cych musi mieæ giermka, który bêdzie podawa³ mu uzbrojenie i wchodzi³ do szranek, aby pomóc walcz±cemu w naprawie uszkodzonego uzbrojenia.
Przeciwnicy mog± przed walk± uzgodniæ rodzaj broni, na jak± bêd± walczyæ.
Uzbrojenie powinno byæ czyste, nie pordzewia³e i w dobrym stanie.

II. Zasady walk turniejowych.

Walki oceniane s± przez piêciu sêdziów na czele z Namiestnikiem Turnieju. Sêdziowie decyduj± o dopuszczeniu do walki pod k±tem wymaganego uzbrojenia. Po dwóch sêdziów nalicza trafienia otrzymane przez jednego z walcz±cych. Sêdziowie mog± przerwaæ walkê i wykluczyæ w jej trakcie walcz±cego, który nie przestrzega regu³ turniejowych lub gdy jego uzbrojenie uleg³o zniszczeniu oraz we wszelkich sytuacjach zagra¿aj±cych bezpieczeñstwu walcz±cych lub publiczno¶ci.
Do walki nie zostan± dopuszczone osoby bêd±ce pod wp³ywem ¶rodków odurzaj±cych oraz alkoholu.

Walka trwa 90 sekund. Zaliczane s± ciêcia w nogi powy¿ej kolan, w rêce powy¿ej ³okci, w korpus oraz g³owê. Zabronione s± pchniêcia ( sztychy ) oraz przechwytywanie rêk± broni przeciwnika. Zabronione s± ataki po utracie broni ( wypadniêcie, zniszczenie). Utrata broni liczona jest, jako 1 pkt. dla przeciwnika. Dozwolone jest nacieranie powierzchni± tarczy w celu zablokowania broni, odepchniêcia, powalenia przeciwnika. Uderzenia tarcz± nie s± traktowane, jako trafienia. Zabronione s± celowe ataki krawêdzi± tarczy. Powalenie liczone jest, jako 1 pkt. dla przeciwnika.
Po zakoñczeniu walki sêdziowie og³aszaj± zwyciêstwo jednego z walcz±cych, bior±c pod uwagê ilo¶æ zadanych trafieñ oraz ogóln± przewagê. W razie wyrównanej walki, gdy sêdziowie nie mog± jej rozstrzygn±æ na rzecz jednego z walcz±cych, mog± oni zarz±dziæ dodatkow± walkê, która trwa 30 sekund. W razie w±tpliwo¶ci decyduj±cy g³os nale¿y do Namiestnika Turnieju.

Decyzje sêdziów s± ostateczne i nie podlegaj± ¿adnym dyskusjom.

III. Przebieg walk.

Walcz±cy przed przyst±pieniem do walk turniejowych stawiaj± siê wszyscy razem w szrankach, gdzie nast±pi ich prezentacja, a nastêpnie zostanie sprawdzone ich uzbrojenie przez sêdziów. Walcz±cy, który chce wyzwaæ do walki wchodzi w szranki, wskazuje spo¶ród tarcz przeciwników zawieszonych na trybunie tarczê tego, którego wyzywa ( mile widziane bêd± kwieciste, acz przystojne wyzwania oraz ¶luby wobec dam czynione przed walk±). W razie nieparzystej liczby walcz±cych o tym, któremu z przegranych daæ szansê na jeszcze jedn± walkê z ostatnim wyzywaj±cym zadecyduje Trybuna³ Piêkno¶ci, czyli damy zasiadaj±ce na trybunie.
Po zakoñczeniu pierwszej tury walk zwyciêzcy stocz± dalsze walki zgodnie z powy¿szymi zasadami i tak, a¿ do czasu, gdy pozostanie czterech walcz±cych, z tych przegrani stocz± nastêpnie walkê o trzecie miejsce, a zwyciêzcy stocz± walkê o zwyciêstwo w turnieju.

IV. Pozosta³e postanowienia.

Sytuacje nieokre¶lone w niniejszych zasadach rozstrzygaj± sêdziowie, a ich decyzje s± ostateczne.

Zabronione jest posiadanie jakichkolwiek innych ni¿ historyczne elementów uzbrojenia i stroju ( posiadaj±cy takowe zostan± wykluczeni z udzia³u w walkach).

Walcz±cym odpoczywaj±cym pomiêdzy walkami bêdzie podawana woda. Wodê mo¿na podawaæ wy³±cznie w naczyniach stylizowanych na historyczne ( prosimy o przygotowanie przez bractwa, których cz³onkowie bêd± stawali do turnieju, takich naczyñ).

Walcz±cy pomiêdzy walkami przebywaj± w wyznaczonych dla nich miejscach przy szrankach. W miejscach tych mog± przebywaæ wy³±cznie walcz±cy oraz osoby ( w strojach historycznych) podaj±ce im wodê i dbaj±ce o ich uzbrojenie.
Zabronione jest palenie tytoniu.

Walcz±cy powinni byæ we w³asnym zakresie ubezpieczeni.

Pamiêtaæ nale¿y o tym, aby czci i honoru rycerskiego przestrzegaæ, co najwiêksz± chwa³ê przynosi.

na razie tyle, zasady turnieju ³uczniczego zostan± podane za parê dni...

pozdrawiam Kapral diabel.gif
Tomko Konopczyc
No, na szczê¶cie Kapral mnie wyrêczy³, bo bym chyba umar³ przy tym wypisywaniu.

Tomko Konopczyc
Zamieszczam jeszcze pokrótce regulamin turnieju ³uczniczego:

- eliminacje: 5 strza³ów do tarczy punktowanej od 1-10,
( po ka¿dej turze punkty s± kasowane)

- konkurencja I: po 3 strza³y do ró¿nych celów ( postaci zwierz±t) w czasie 1 klepsydry ( oko³o 30 s. ). Cele w ró¿nym oddaleniu i wielko¶ci, tak wiêc o ró¿nym stopniu trudno¶ci,

- konkurencja II - po 5 strza³ów do celu pojawiaj±cego sie i na przemian znikaj±cego - czas 1 klepsydra,

- fina³: nieograniczona ilo¶æ strza³ów do zblizaj±cego sie ku niemu celu w okre¶lonym czasie i oczywi¶cie ró¿nej punktacji w zalê¿no¶ci od trafienia w dana strefê celu.

Turniej ³uczniczy jest w tym roku turniejem mysliwskim. Cele bêd± w kszta³cie zwierz±t dwu lub trójwymiarowe.

Bardzo mile bed± widziane stroje mysliwskie, elementy wyposa¿enia zwiazane z polowaniem.

Minimum dopuszczonego do turnieju stroju to dublet, nogawice, pas itd., nakrycie g³owy. Nie zostana dopuszczone do strzelania osoby w samych koszulach.

Kobiety mog± strzelaæ w sukniach.

Poniewa¿ czê¶ciowo cele bêd± stanowi³y wypchane zwierzêta, prosimy o zaopatrzenie sie w ostre strzaly, aby mog³y one wbiæ siê w cel.

Oczywiscie do turnieju dopuszczane s± ³uki tradycyjne bez jakichkolwiek przyrz±dów celowniczych. £uki Bisoka bêd± dopuszczane. Strza³y wy³±cznie drewniane, z lotkami naturalnymi. Dopuszczane bed± groty toczone.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.