Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Turniej w I³zy
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2007
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Piotrek D.
Hej

S³uchajcie OG£OSZENIE do ekipy z Hufca Bagrita zostawilem na naszym glownym stole drewniana miche jak ktos przypadkiem ja zgarna to bede wdzieczny za wiadomosc na priva bo nawet taka kasa za miske piechota nie chodzi jak dla mnie - osoby w toku nauczania i bez stalego zarobku hehe. to moze daloby rade umowic sie na paczke pocztowa...

Pozdrawiam
Piotrek D.
Kasiula
icon_mrgreen.gif przy³±czam sie do pozdrowien i w szczególno¶ci dla: Smoczej:) wymoderowane
by³o fajnie i do zobaczenia na kolejnych turniejach <gulgulgul;P>
kasiek
jasmin
wymoderowane

Przeniesienie bitwy na pustynię:) dobry pomysł, niektórzy piaskiem pluli długo po zmaganiach.

Pozdrawiam
PS. Mój komentarz na temat bitew i przedstawień w których uczestniczyłem, zna i Robert i Jarek.
Marek z Bytomia
W imieniu Grupy Rekonstrukcji Historycznej "Wilk" dziêkujê Smoczej Kompani za zaproszenie Nas na I³¿ê wraz z koñmi. Warunki stworzone dla naszych zwierzaków by³y wprost idealne. Mimo ¿e Ja oraz mój Koñ zawiedli¶my to nie ¿a³ujê ani chwili spêdzonej na turnieju. Niezwykle cenne by³o to, ¿e dano mi szansê oswojenia m³odego konia z setkami wiwatuj±cych t³umów oraz nag³o¶nieniem. My¶lê, ¿e to zaprocentuje na przysz³ych turniejach konnych.
Jeszcze raz Bardzo Dziêkujê.
Skaras
http://www.youtube.com/watch?v=1F3HkftX-6c - co prawda nie z tegorocznej I³¿, ale dopiero dzisiaj skleci³em ten krótki materia³.
Ania ¯uk
Ostatniego dnia rano znale¼li¶my "pewien sprzêt" po¿yczony na koncert Kowalskiego, po u¶ci¶leniu co to jest i krótkim opisie zguba do odebrania na jakiej¶ imprezie albo w Wawce.
Zapa¶nik
CYTAT(assur @ 19:02 09.05.2007) [snapback]188638[/snapback]
....Mimo ¿e Ja oraz mój Koñ zawiedli¶my to nie ¿a³ujê ani chwili spêdzonej na turnieju. Niezwykle cenne by³o to, ¿e dano mi szansê oswojenia m³odego konia z setkami wiwatuj±cych t³umów oraz nag³o¶nieniem. My¶lê, ¿e to zaprocentuje na przysz³ych turniejach konnych....
.

Nie ma mowy o jakimkolwiek zawodzie!!! Cieszymy siê bardzo, ¿e rycerstwo chce znów wsiadaæ na koñ! W miarê mo¿liwo¶ci s³u¿ymy zawsze pomoc±!
Wierzchowce Ksi±¿êcej Dru¿yny s± oswajane i przyzwyczajane do zgie³ku, kolorowych strojów, walki ju¿ od ponad czterech lat. Jest, to proces, który musi trwaæ. Od czego¶ trzeba zacz±æ. To nie jest prosta sprawa przyzwyczaiæ konia do warunków turniejowych i samemu nauczyæ siê dobrze je¼dziæ w pelnym sprzêcie.
Tak¿e do boju "Wilki" jeszcze spotakamy siê w polu na kopie!

Pozdrawiam
Zapa¶nik
madrath
CYTAT(Zapa¶nik @ 00:14 10.05.2007) [snapback]188690[/snapback]
Wierzchowce Ksi±¿êcej Dru¿yny s± oswajane i przyzwyczajane do zgie³ku, kolorowych strojów, walki ju¿ od ponad czterech lat.

Hehe! Polecam (s)Hit'a icon_mrgreen.gif - pierwsze dwa dni turnieju mia³em w plecy jezyk.gif
Jan Gradoñ
Nie by³o tak ¼le Mesje Bob± bum.gif Przynajmniej na ³uczniczym szed³ jak burza icon_wink.gif Hehe... no ale skutkowa³o to zdrowym ****ykniêciem icon_wink.gif

Marku... trzymaj tak dalej, a o ile wyjdzie przysz³oroczna I³¿a, to pojedziesz ca³y turniej yes.gif
Wilka
Witam!
CYTAT(Wasek @ 19:15 07.05.2007) [snapback]188489[/snapback]
PS.
Hmmmmm , chyba pomys³ z msza by³ naprawdê dobry. Msza sie odby³a i od razu zaczê³o byæ kilka stopni cieplej i wysz³o przepiêkne s³oneczko. Swoja drog± dziêkujê organizatorom tego przedsiêwziêcia

I nie trzeba by³o przelewac krwii niewiernych by nast±pi³a poprawa pogody jak to kto¶ sugerowa³ bigsmile2.gif .
Tak na serio pomys³ z msz± by³ faktycznie bardzo dobry. Mo¿e by tak i na nastêpnej I³¿y j± zorganizowac?

Chcia³am te¿ zapytac czy przypadkiem nikt nie znalaz³ srebrnego kolczyka? Na szczê¶liwego znalazcê czeka moja dozgonna wdziêczno¶c smile.gif .

Pozdrawiam!
Martyna
E... dozgonna wdziêczno¶æ? Nie spodziewaj siê znalezionej zguby :P
Boran
W związku z tym, że od mniej więcej pół roku obowiązuje w tym dziale regulamin mówiący m.in., że
CYTAT
Kalendarium to nie koncert życzeń; jeśli chcesz komuś podziękować za dobrą zabawę na imprezie lub przesłać mu pozdrowienia, zrób to przez priv. Posty o treści: "pozdrawiam XYZ, dziękuję ZYX itd." będą usuwane bez informowania autora. Za recydywę grozi ostrzeżenie.

w sporej ilości postów na ostatnich 5 stronach pojawiło się:
wymoderowane.

Oczywiście czym innym są podziękowania uczestników dla organizatorów i vice versa (i takie pozostały), a czym innym podziękowania dla indywidualnych osób za podwiezienie, nocną zabawę, 5 minut rozmowy, czy pomoc w pakowaniu - i zupełne kuriozum: podziękowania "dla mojej własnej grupy"... - to wszystko poznikało.

Jednocześnie informuję, że następnym razem posty z koncertami życzeń, pozdrowień i podziękowań pójdą pod nóż w całości, niezależnie od pozostałej treści.

Tyle moderatorskiego zrzędzenia, a teraz jeszcze z mojej strony podziękowania dla Smoczej za organizację turnieju i wielkie gratulacje dla wszystkich konnych. rządzicie icon_cool.gif

pozdrawiam
Boran
Piotr z Bêdzina
W koñcu znalaz³em chwile czasu i zamie¶ci³em kilka fotek. W najbli¿szym czasie dorzucê jeszcze kilka.

icon_arrow.gif http://voila.pl/owt8o/

Pozdrawiam
Kordian
a nie zrobi³ nikt przypdakiem fotek jak konnica stuka piechote ?? ;/ no tak± akcje nale¿a³o uwieczniæ smile.gif
krzysztofkolumb
Witam.
Tutaj możecie obejrzeć krótką relację z turnieju, a wkrótce dostępne będą materiały z Karczówki.
pozdrawiam Michał : http://www.krzysztofkolumb.pl
p.s. w Iłży byliśmy krótko, więc nie ma tego dużo, ale...
Szeherezada
Witam!
Turniej by³ ¶wietny, poziom podniós³ siê od zesz³ego roku - chocia¿by wybiegi dla cywili...
Wracaj± do szko³y - mo¿na byæ ultra, ale ptanie o granice zdrowego rozs±dku te¿ trzeba zadaæ. Zazwyczaj ludzie s± przyszykowani na sezon letni i nie ka¿dy mo¿e byæ swoim w³asnym wielb³±dem w czym zgadzam siê z D±brówk±. Poza tym, je¶li kto¶ tak walczy o ultra, to niech zapewni to w stu procentach, czyli na przyk³ad Saracenom porz±dn± i ciep³± ³a¼niê w pobli¿u namiotu. Je¶li to jest z pewnych powodów niemo¿liwe, to s±dzê, ¿e rozs±dnym bêdzie przymkniêcie oka na korzystanie przez coniektórych ze szko³y. Chocia¿... Akurat D±brówka by³a ultra, bo w szkole mog³a siê umyæ, choæ pobie¿nie, jak nakazuje religia, na któr± my, Saraceni, starali¶my siê j± nawróciæ...
Proponujê zatem dobrze poznaæ kulturê, któr± odtwarza b±d¼ z któr± sympatyzuje rozmówca i dopiero wtedy wyg³aszaæ s±dy kategoryczne.
A na marginesie: dziêki dla Bagrita, Halfgara, ludzi z obozu i Wilki za dzielne kibicowanie .
Pozdrawiam
D±brówka
No to wracaj±c do szko³y - jestem w stanie zrozumieæ argument organizatorów, ¿e szko³a jest nam niechêtnie wypo¿yczana ze wzglêdu na stan, w jakim j± pozostawiamy, i ¿e ciê¿ko przeb³agaæ dyrekcjê po raz kolejny.
Nie trafi do mnie natomiast nigdy argument o walce o ultra¶no¶æ. Szko³a przecie¿ jest poza obozem, nikt jej nie przenosi pod zamek na czas turnieju. Je¿eli kto¶ chce wyj¶æ z obozu, bo musi kupiæ sobie aspirynê\sprawdziæ mejle\pos³uchaæ wiadomo¶ci w radiu samochodowym\przespaæ siê w szkole bo jest zimno, to nikt nie mo¿e mu tego zabroniæ. Nie przynosimy wspó³czesno¶ci do obozu, nie psujemy innym zabawy, nie pokazujemy plastiku ani ¶piworów - wiêc w czym problem? Ci, który maj± namioty, chc± marzn±æ w historycznym otoczeniu, maj± tak± mo¿liwo¶æ i osoby wynosz±ce siê na noc do szko³y w niczym im nie przeszkadzaj±. Na tej samej zasadzie mo¿na by przecie¿ zabroniæ ludziom chodzenia do tojtoja czy noszenia wspó³czesnej bielizny. Je¶li kto¶ chce ca³y czas byæ historyczny, to niech dla w³asnej przyjemno¶ci nosi lniane gacie na go³± ass.gif , ale je¶li kto¶ nie mo¿e, a nie widaæ w ¿aden sposób ¿e ma na sobie wspó³czesne gatki, to siê nie czepiajmy. Dajmy sobie nawzajem wolno¶æ i nie zmuszajmy innych do mêczenia siê, je¶li w niczym nam to nie przeszkadza i nie psuje klimatu.
Anuszka
W ca³o¶ci popieram przedmówczyniê.Reenacting swoja drog±, ale nie zmuszajmy wszystkich by byli ultra.Zreszta co tu du¿o mówic, nigdy w pe³ni ultra nie bedziemy chocby nie wiem co. Najgorsze jest to ze reenacting w Polsce miejscami zaczyna zakrawac o niezbyt przyjemny fanatzyzm. Popieram ca³a dusza i sercem ludzi ktorych stac na prawde na duze zaangazowanie w to co robia, popieram, nawet nieco zazdroszczê. Niemiej jak Dabrówka napisa³a o ile tylko wspo³czesne elementy na imprezach nie zak³ócaja spojnego wizerunku epoki jaka probujemy odtwarzac, nie ma sensu narzucac innym swoich standardów.¯yj i daj ¿yc innym- i wszyscy beda zadowoleni ;)
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Przepraszam, zê tak siê wtr±cam, ale jest b. du¿e prawdopodobioeñstwo, ze je¶³i nie bêdziemy zmuszac innych aby byli ultra, to ci inni bardzo sprawnie i szybko zmusz± nas (a w ka¿dym razie ansz± grupê/imprezê) aby ultra nie by³a, a wrêcz poda¿y³a w stronê mroku.

Znam ten problem z pierwszej rêki, chocia¿ z innej epoki ni¿ XIII w (ale generalnie ¶rodowisko i ludzie ci sami). Widzia³em na w³asne oczy jak przez nadmiern± tolerancjê (czêsto wynikaj±c± z dobrej wiary, tak jak u D±brówki, czy Anuszki) przoduj±ca , wrêcz bêd±ca w absolutnej czo³owce grupa z pewnej epoki za spraw± tolerowanych zachowañ pewnych tolerowanych ludzi prêdko spad³a z owej czo³ówki, a teraz pod±¿a mroczn± ¶cie¿k±.

To tak ku przestrodze.
Pozdrawiam!
Bryan
madrath
CYTAT
Poza tym, je¶li kto¶ tak walczy o ultra, to niech zapewni to w stu procentach, czyli na przyk³ad Saracenom porz±dn± i ciep³± ³a¼niê w pobli¿u namiotu. Je¶li to jest z pewnych powodów niemo¿liwe, to s±dzê, ¿e rozs±dnym bêdzie przymkniêcie oka na korzystanie przez coniektórych ze szko³y. Chocia¿... Akurat D±brówka by³a ultra, bo w szkole mog³a siê umyæ, choæ pobie¿nie, jak nakazuje religia, na któr± my, Saraceni, starali¶my siê j± nawróciæ...
Proponujê zatem dobrze poznaæ kulturê, któr± odtwarza b±d¼ z któr± sympatyzuje rozmówca i dopiero wtedy wyg³aszaæ s±dy kategoryczne.

clap.gif
Najbardziej zabawny przyk³ad argumentowania swojej roszczeniowej postawy jaki widzia³em... icon_mrgreen.gif Obiecujê, ¿e je¿eli Saraceni zapewni± sobie ultra historyczne stroje, ultra historyczne namioty i ultra historyczne wszystko, to pomy¶limy nad ow± ³a¼ni±.

Prawda jest taka, koñcz±c ju¿ temat szko³y, ¿e jako organizatorzy raczej nie bêdziemy siê starali o szko³ê dla uczestników w przysz³ym roku. Wynika to z prostego rachunku strat jakie ponosimy
1. Zawsze s± tam jakie¶ dymy za które musimy potem ¶wieciæ oczami.
2. Osoby zatrzymuj±ce siê w szkole nie maj± namiotów historycznych
3. Musimy siê "odwdziêczaæ" za udostêpnienie placówki odpowiednim w³adzom
4. Musimy przeznaczaæ dodatkowe zasoby "ludzkie" na ogarniêcie tego aby szko³a by³a dostêpna.

W zamian za to mo¿emy liczyæ na wdziêczno¶æ kilku wygodnych/niedoekwipowanych osób. Po prostu szkoda zachodu...

M.
Piotr £uniewski
Argumenty powyższe mają swoją wagę.

Niektórzy być może wykorzystują fakt dostępności szkoły dla własnej wygody.
Na zasadzie: " a po co mam sie wyposażac w namiot. Przeciez i tak przespie się w szkole. "

No i fakt rezygnacja ze szkoły wymusiła by pewien postęp. Ale i są argumenty na nie. I nie chodzi tu o walkę wiernosć historii contra niewiernosc, praca contra lenistwo lecz o wzgledy zdrowotne.

Początek maja to zazwyczaj jest huśtawka pogodowa. W tym roku noce były bardzo zimne. Dla waszej wiadomości, pierwszą spedziłem w namiocie ale tak wymarzlem, że rano nabawiłem sie dreszczy i malo brakowalo aby położyło mnie przeziebienie.Miedzy innymi z tego powodu zasuwałem w zimowej abie od Hagiego smile.gif ( ta na zdjęciu w avatarze ). Dlatego też pomimo zachęt zdecydowanie zrezygnowałem z namiotu i przeniosłem się do szkoły.

I teraz taka kwestia. Różne osoby różne organizmy mają. Rozsądek by dyktowal żeby wszyscy zaopatrzyli się ( a co najmniej Ci o słabszych organizmach zakładając, że o tym wiedzą ) w ciuchy na duże chłody. Z zaznaczeniem że szczególnie w czasie snu nalezy unikać wyziebienia a więc nalęzy miec dodaktowo ciepłe ( CIEPŁE ) okrycia do spania.

Teraz takie pytanie: ilu uczestników zaopatrzy sie w potrzebne rzeczy. Czy jest pewność że uczynia to wszyscy? Alternatywą dla nich jest ryzyko choroby bądz usunięcie ich z imprezy. Czy jako organizatorzy wydalibyscie wymóg posiadania ciepłych okryc, dbania o zdrowie ( z zaznaczeniem, że dojrzalośc wiekowa nie zawsze oznacza właściwą odpowiedzialność ) i usuwalibyście tych którzy by się nie zastosowali?
Co z tymi którzy zachorują? I ze wzgledów zdrowotnych nie beda mogli nadal nocować w zimnie? Czy mają byc od tego zmuszeni? Brzmi to bezsensownie prawda?
Kwestia kolejna to jak zostanie ustalona kwestia odpowiedzialności. Czy za własne zdrowie odpowiadaja sami uczestnicy czy także organizatorzy? Patrz powyższy nawias.

Reasumując: rozumiem że na przyszłoroczną Iłżę mam przyszykowac sobie zimowy strój, cieple posłanie albo się nie wybierać. Bo gwarantuję że w przypadku choroby NIKT NICZYM MNIE NIE ZMUSI do nocowania w zimnie! A jesli choroba sprawilaby że nie mógłbym o własnych siłach wrócic do domu to organizatorzy bedą ZMUSZENI do zaopiekowania się mną! Amen.

OK! To tyle w powyższej kwestii.

Teraz chcę gorąco podziękować organizatorom i wszystkim uczestnikom za wspaniałą imprę! respekt.gif Bawiłem sie dobrze i wyżyłem, ( aż za bardzo ) artystycznie.

Plusy: jak wyżej. Bardzo na plus to coraz wieksza liczna jezdzców. A także organizowanie się spontanicznych przedsięwzięc artystyczych ( w czym sam mialem udział ). Brakowało tego.

Jeszcze troszeczkę w kwestii kapel. Bo widzę tu głosy krytyki. Odniosę się głÃ³wnie do strony artystycznej jako, że sam mam pewne doświadczenia na tym polu.

Do dzwiekowców. Nagłosnienie na scenie pozostawiało wiele do zyczenia. Dzwiek był przesterowany. miejscami zbyt rzężący. Kable nie kontaktowały dobrze.Reżyserka ustawniona w miejscu w ktorym dzwiekowcy nie mieli możliwości własciwego kontrolowania nagłosnienia.

Do kondycji wykonawców. Miejscami nie było za pieknie, zwłaszcza na początku ale pamiętajmy o niskiej temperaturze i sporej wilgotności powietrza. Mięśnie sa zbite i nie da rady wydobyć z własciwą swobodą dzwięku. Inna kwestia że instrumenty na ogół nie brzmią w sposób pełny i nie jest łatwo je zestroic ze sobą w takich warunkach. Drzewiak słyszał jak na początku rzępoliłem.

W przypadku Drollsów dochodzi zmęczenie dlugotrwałą podróżą. Chłopcy nadlożyli duzo drogi. gdyż nie zostali puszczeni przez Bialoruś i musieli zasuwać drogą okrężną przez Ukrainę. Raczej cieszmy się, że przyjechali na czas. Natomiast nie do konca rozumiem dlaczego pan Dmitrij przyszedł grać na ucztę w cywilkach gdy jego koledzy mieli na sobie swe estradowe stroje? Minus za to.

Stary Olsa. Standardowo. Wciąż to samo. Minus. Na tym samym nie da sie wiecznie jechac. Jak nie zrobią czegos nowego to zaczną spadac w dół ( już chyba zaczynają ) bo się znudzą i sami i publicznosc. Samo trzymanie poziomu nie wystarczy...
Stosunek do konkurencji. Minus. Drollsom zachorował bębiarz. Na prośbe o pomoc w graniu przy uczcie ( a więc luzniejszym ) żaden z Olsów nie zareagował. Ale wolę to tłumaczyć sobie tak, że po prostu nie usłyszeli. Chyba, że coś mi sie przywidziało...

Reszty spraw nie będę na razie poruszał. Na razie to sprawa prywatna. I być może moja ocena jest zbyt subiektywna...

Pozdrawiam!
D±brówka
CYTAT(Bryan @ 16:25 12.05.2007) [snapback]188931[/snapback]
Przepraszam, zê tak siê wtr±cam, ale jest b. du¿e prawdopodobioeñstwo, ze je¶³i nie bêdziemy zmuszac innych aby byli ultra, to ci inni bardzo sprawnie i szybko zmusz± nas (a w ka¿dym razie ansz± grupê/imprezê) aby ultra nie by³a, a wrêcz poda¿y³a w stronê mroku.

Tak, zgadzam siê - bijmy po ³apach tych, którzy pal± w obozie i wyrzucajmy tych, którzy maj± jakie¶ ciuchy z prze³omu X/XVIIIw. Ale dbajmy o historyczno¶æ samej imprezy. Szko³a jest POZA obozem, wychodz±c do szko³y wychodzê POZA obóz, i tam mogê sobie nawet za³o¿yæ kalosze do kiecki i he³mofon pod plastikowy he³m, i to nie bêdzie wprowadzanie mroku ani zani¿anie poziomu, bo to bêdzie POZA imprez±.

P.S. brak mo¿liwo¶ci nocowania w szkole z pewno¶ci± sk³oni niektórych do przywo¿enia ciep³ych ¶piworów (bo nie oszukujmy siê, ¿adne pos³anie z koców nie da tego, co mo¿e daæ porz±dny alpinus). Bêd± w nich nocowaæ w namiotach. Na terenie obozu. I to bêdzie zani¿anie poziomu.
A je¶li ich siê wywali - to bêd± wywaleni. Albo z góry wiedz±c, ¿e na I³¿y trzeba byæ twardzielem albo zachorowaæ, nie przyjad±.
Piotr £uniewski
Akurat to nie do konca jest prawdą. Może koce nie, ( ale też chyba zależy jakie ) ale futra są już bardzo ciepłe. Wydaje się ze głÃ³wna rzecz to kwestia ceny. I dlatego tak. Obawiam się, że cześc osób przywiezie alpinusy albo nic...

Ps. Kwestie ideologiczne celowo pomijam. I tak ogromna większosc zasuwa w butach z naturalnej skóry etc. Nie wydaje się to więc dużym problemem.
Lukasz XIII
Witam,

Madrath napisa³ :
"Prawda jest taka, koñcz±c ju¿ temat szko³y, ¿e jako organizatorzy raczej nie bêdziemy siê starali o szko³ê dla uczestników w przysz³ym roku"

bigsmile2.gif Traktuje to jako potwierdzenie, ¿e XI juz turniej na zamku w I³¿y odbêdzie siê za rok.
A co do tematu g³ównego to jak widaæ tego tak poprostu nie da siê zakoñczyæ, a skoro nie da sie polubownie o trzeba zamknac-temat.gif icon_mrgreen.gif i nie bedzie problemu.

Ka¿dy ma swoje racje, ale organizatorzy powiedzieli, ¿e nie bedzie wiêc nie bêdzie i czy ktos przyjedzie czy nie, hmm przecie¿ sie Smocza martwiæ nie bedzie, bo na brak uczestnikow napewno nie bedzie na¿ekaæ szczerba.gif ja przyjade :P.

D±brówka napisa³a:
"Tak, zgadzam siê - bijmy po ³apach tych, którzy pal± w obozie i wyrzucajmy tych, którzy maj± jakie¶ ciuchy z prze³omu X/XVIIIw. Ale dbajmy o historyczno¶æ samej imprezy. Szko³a jest POZA obozem, wychodz±c do szko³y wychodzê POZA obóz, i tam mogê sobie nawet za³o¿yæ kalosze do kiecki i he³mofon pod plastikowy he³m, i to nie bêdzie wprowadzanie mroku ani zani¿anie poziomu, bo to bêdzie POZA imprez±."

Niewiem jak reszta ludzi odtwarzaj±cych XIII, ale odnios³em wra¿enie, ¿e my¶lisz strasznie "materialistycznie" , przecie¿ zajmuj±c sie odtwarzaniem jakiegokolwiek okresu samej Tobie powinno zale¿eæ na historyczno¶ci. I my¶le ¿e kwestia historyczno¶ci jest po czê¶ci spraw± "mentaln±" i nie powinna sie zacie¶niaæ tylko do bycia historycznym w swojej klatce (p³oty na turnieju tongue.gif ). No i zgadzam sie, ¿e je¶li Smocza nie za³atwi szko³y ludzie przyjad± ze ¶piworami, ale w brew pozorom bêdzie to krok do przodu, poniewa¿ ci ludzie przyjad± z historycznymi namiotami ( jak ich nie bed± mieli dunno.gif papa ) !! Dochodzenia do pe³nej historyczno¶ci trwa, trwa i sie nie koñczy, ale najwy¿szy czas podnie¶æ poprzeczkê ciut wy¿ej, a powiedzmy za kolejne 3,4 lata na turniej nie bêd± dopuszczani ludzie ze ¶piworami i w tym rezultacie otrzymamy poziom zadowalaj±cy wszystkich (no prawie bum.gif ) Poprostu teoria ewolucji , do coraz wiêkszej doskonalo¶ci clap.gif .

Pozdrawiam,
£ukasz Harazim
jedam von blabo
Witam

Generalnie nie rozumien o co bijecie pianê. Szko³a to idea ktróra sama siê zar¿nê³a... . Same z ni± problemy, syf w niej i nic wiêcej. Jedyne do czego siê przydaje to tylko do pod³adowania baterii od cyfrówki czy komórki, czy te¿ do umycia siê w sensownych warunkach, jak by³o rok temu... .

Co ciekawe to w szkole nocowali jacy¶ dziwni ludzie tak rok temu jak i w tym(nie mówiê o wszystkich!). Co ciekawe w obozie jaki¶ szczególnych kwasów miêdzyludzkich nie by³o, w przeciwieñstwie do szko³y w³a¶nie.

Moim zdaniem mo¿na, skoro siê czlowiek bawi w rekonstrukcje, zapewniæ sobie w miare bezpieczne nocowanie w takich jak i³¿eckie warunkach. Po pierwsze radze my¶leæ o ³ó¿ku sk³adanym, które mo¿na zabraæ ka¿dym osobowym autkiem, po drugie konkretny siennik, po trzecie skóry(s± genialne) i mase innych rzeczy. W³asciwie moim zdaniem od zapewnienia sobie podstawowych elementów obozowych powinno siê zaczynaæ rekonstrukcje.

Rok temu z jednym moich kompanionów wpadli¶my na pomys³ by wybraæ sobie wartê o najgorszej porze. Wszyscy siê pukali w g³owê czemu zg³osili¶my sie na ochotnika na wartê od 4.00 do 6.00 rano. A to dlatego ¿e wtedy jest najzimniej. I najniebezpieczniej dla cia³a jest poddaæ je wyziêbieniu. Wtedy wybrali¶my siê do ogniska Walerki i ogrzali¶my siê. Potem poszli¶my dalej spaæ.

Wiec moim zdaniem jak ma sie troche rozumu i zaciêcia do rekonstrukcji to mo¿na wiele wytrzymaæ.

Pamiêtajmy te¿ ¿e uczestnictwo w turnieju jest niejako przywilejem. Organizatorzy nie maj± mo¿liwosci zapewnic nam ¶ródziemnomorskiej aury, a jedynie miejce w obozwisku. Nikt nie jest zmuszony przyje¿dzac do I³¿y, zw³aszcza ¿e wszyscy wiemy jaka potrafi byæ pogoda w maju...

Pozdrawiam
D±brówka
CYTAT(Lukasz XIII @ 00:33 13.05.2007) [snapback]188978[/snapback]
Niewiem jak reszta ludzi odtwarzaj±cych XIII, ale odnios³em wra¿enie, ¿e my¶lisz strasznie "materialistycznie" , przecie¿ zajmuj±c sie odtwarzaniem jakiegokolwiek okresu samej Tobie powinno zale¿eæ na historyczno¶ci. I my¶le ¿e kwestia historyczno¶ci jest po czê¶ci spraw± "mentaln±" i nie powinna sie zacie¶niaæ tylko do bycia historycznym w swojej klatce (p³oty na turnieju tongue.gif ).
Pozdrawiam,
£ukasz Harazim

Uwierz mi, ¿e gdybym by³a w stanie wytrzymaæ pod namiotem w nocy na tegorocznej I³¿y z pewno¶ci± bym zosta³a, mam historyczne pos³anie itd. i równie¿ uwa¿am, ¿e wa¿ne jest, jak to uj±³e¶, "mentalne" podej¶cie czy te¿ wczucie siê w klimat. Ale kiedy dooko³a ¶migaj± tury¶ci samochody (poza obozem) to nie ma szans na wczucie siê w klimat, i dla tego w³a¶nie uwa¿am, ¿e nocowanie w szkole to nie mrok bo nie ma nic wspólnego z mentalno-klimatyczn± czê¶ci± imprezy.
Zmuszanie ludzi do posiadania historycznych namiotów to inna kwestia, i tutaj mo¿na by by³o co¶ wymy¶liæ poza od³±czeniem ¼ród³a ciep³a.
madrath
Ech... szko³a to nie mrok tylko problem. Ca³y czas mówicie to samo o tym samym:
Jedni - "jeste¶my za deliktani i nawet historycznie poprawne wyposarzenie nic nie pomaga."
Drudzy - "przecie¿ wystarczy ciep³o siê ubraæ i bêdzie ok. Szko³a to mrok."

Nie tu jest problem kto i czy daje radê. Problemem jest to, ¿e organizatorzy nie s± w stanie odpowiadaæ i kontrolowaæ tego co siê dzieje w szkole. A powinni. Praktyka pokazuje ¿e jest to rozwi±zanie, które kuleje rok rocznie - i to powa¿nie.

Jedyne osoby jakie powinny byæ brane przez nas pod uwagê to arty¶ci - z oczywistych wzglêdów.

Je¿eli któ¶ jest wra¿liwy na temperatury, to zawsze istnieje mo¿liwo¶æ wynajêcia tradycyjnego noclegu w I³¿y w³asnym sumptem. Ceny nie powalaj± wiêc - voilà! C'est tout!

CYTAT
Traktuje to jako potwierdzenie, ¿e XI juz turniej na zamku w I³¿y odbêdzie siê za rok.

Hehe. Marna przes³anka do tak daleko id±cych wniosków tongue.gif
Zapa¶nik
Witam serdecznie,

Kilka s³ów ze strony organizatora na temat szko³y...
W tym roku mieli¶my ponownie problem z jakimi¶ gamoniami co zrobili w szkole bardachê. Zamiast przygotowywaæ oprawê uczty musia³em razem z policj± okie³znaæ ich i przywracaæ porz±dek. Efekt jest taki, ¿e na uczcie mog³o pojawiæ siê wiêcej kadzielnic i p³on±ce drewniane s³upy, które sprawi³yby, ¿e wszystko piêkniej by wyglada³o... no ale có¿... na to czasu nie mia³em...

Co do spania w namiocie... Maj±c dwa koce, barani± skórê i p³aszcz wyspa³em siê znakomicie i zimno mi nie dokucza³o. Nie przygotowa³em siê na ekstremalne warunki, a joko¶ dalem radê, no ale mówiê tu ju¿ za siebie... Co do ciuchów ''zimowych", to wystarczy ubraæ siê na cebulkê, bo chyba ka¿dy ma wiêcej ni¿ tylko jedn± zmianê stroju, prawda?

Dla wyjatkowych zmar¼luchów przypomnê dawny ¶wietny sposób na podgrzanie siê w nocy. Kilka kamieni wrzucamy w ognisko, nagrzewamy jak d³ugo siê da, zakopujemy w kupie w do³ku w namiocie (do³ek na jedno wbicie lopaty!), mo¿na sobie na takim ciep³ym miejscu po³o¿yæ siennik i jest na prawdê cieplej...
... tyle wuja Dobrej Rady...

... a Mateusz (madrath) ma racjê, ¿e nie mrokiem jest spaæ sobie poza zamkiem, jak komu¶ zimno. Chodzi o to, ¿e szko³a to kolejna rzecz, któr± organizator musi siê zajmowaæ kosztem samego turnieju!
Wiêc zapewne zrezygnujemy ze szko³y i wszystkim zainteresowanym zaproponujemy wynajêcie sobie domków na MGOSiRze - tanie, ciep³e z wc i publicznym prysznicem o calkiem niez³ym standardzie.

Pozdrawiam,
Zapa¶nik
Fiodor Bie³yj
co do zimna i "ultrasowo¶ci":
W lutym przy -5 +3 przez trzy dni mieszkali¶my w lasach woliñskich przy zastosowaniu wy³±cznie naturalnych ¶rodków, nie chodzi tu o ¿adne "twardzielstwo" tylko o wiedzê i chêci.

spêdzi³em na I³¿y dwie noce (tylko, niestety si³a wy¿sza), przy namiocie rano Ulmo liza³ kr±¿ek lodu w misce, ale wewn±tz mieli¶my ciep³o po zastosowaniu kilku g³azów wyjêtych z ogniska. ot taki naturalny kaloryfer icon_wink.gif nihil novi wystarczy ruszyæ konceptem lub poczytaæ. Same ultrasowe ciuszki, to dzisiaj za ma³o.

CYTAT(D±brówka @ 22:24 12.05.2007) [snapback]188960[/snapback]
(...) ¿adne pos³anie z koców nie da tego, co mo¿e daæ porz±dny alpinus).

"porz±dny" alpinus? hehehe.gif icon_wink.gif
loki08.gif

p.s. Zapasnik, chyba pisali¶my jednocze¶nie val.gif

Jan Gradoñ
Proszê skoñczyæ dyskusjê o szkole. Organizator wyrazi³ swoj± opiniê. Je¶li chcecie rozmawiaæ o ró¿nych formach noclegu na imprezach, to proszê przenie¶æ siê z tym do Karczmy. Oi!
ga³ka muszkato³owa
Oi! Wreszcie kto¶ tu co¶ zarz±dzi³. Dziêki ogromne bo ju¿ mi sie przykro robi³o. Dzieki za Turniej za wszystkie mroki i niemroki i za szko³ê clap.gif

Shaer
Niestety by³am krócej ni¿ chcia³am, ale i tak dziêkujê wszystkim za zabawê :-).
O wiele lepiej zorganizowany by³ ³uczniczy ni¿ w zesz³ym roku i dobrze, ¿e nadchodzi koniec bisoków(piszê to jako wci±¿ u¿ytkownik bisoka). Kto wygra³ kontrowersyjn± nagrodê?
Dziêkujê te¿ za ostatni rok szko³y. Je¶li WORD bêdzie ³askawy w przysz³ym roku siê poprawiê i bêdê z namiotem :-).

Jedno pytanie: kto wykopa³ te wszystkie zdradzieckie ma³e do³ki w obozowisku, o które ci±gle siê potyka³am? tongue.gif

Pozdrowienia, A¶ka

P.S: Mam nadziejê, ¿e ciastka przygotowane na poselstwo saracenów zosta³y wykorzystane po moim wyje¼dzie :-).
wyczes³aw
CYTAT(Shaer @ 17:35 16.05.2007) [snapback]189365[/snapback]
Jedno pytanie: kto wykopał te wszystkie zdradzieckie małe dołki w obozowisku, o które ciągle się potykałam?

Hehe, możliwe, ze to moja sprawka. Przed turniejem kopalismy naprawdę dużą ilość różnych dołÃ³w i dołków wraz ze zmianami koncepcji, jak ma wyglądać obozowisko. Sam parę razy się wywaliłem i przeklinałem "gościa co wykopał te ******* dołki" hehe.
Triss
CYTAT(Shaer @ 17:35 16.05.2007) [snapback]189365[/snapback]
Mam nadziejê, ¿e ciastka przygotowane na poselstwo saracenów zosta³y wykorzystane po moim wyje¼dzie :-).

by³y wykorzystywane przez kilka dni, ale czy zosta³y do koñca wykorzystane, tego nikt nie wie.
ci±gle kto¶ je znajdowa³ w namiocie,ko³o ogniska itd. i chwali³ mi siê cudownym znaleziskiem...
podejrzewam,¿e nadal mog± gdzie¶ tam byæ:-)
napewno na poselstwie by³yby lepiej wykorzystane, ale i tak dziêkujemy bardzo, Asiu, za nieprzebrane ilo¶ci ciastek. pat.gif
Avlvs Pontivs Tavrvs
(...) ¿adne pos³anie z koców nie da tego, co mo¿e daæ porz±dny alpinus).
(...) ¿adne pos³anie z koców nie da tego, co mo¿e daæ porz±dny ............FACET w namiocie

nihil novi wystarczy ruszyæ konceptem .............................................................
nihil novi wystarczy ruszyæ czym niczym ,i odrazu ceplej bedzie

szczerba.gif szczerba.gif szczerba.gif
Triss
nareszcie!!!
mamy zdjêcia z I³¿y...
zapraszamy

http://hosted.filefront.com/triss115/

(ocenzurowano niektóre)

Triss & Kaltman
Martula
To jeszcze trochê zdjêæ...

http://picasaweb.google.com/nataliawitkowska/IA2007V

pozdrawiam
Tatar
Witam
Bede krotki. Turnej Ilzecki jest superski. I mam nadzeje ze on odbedziesie jesce nie jeden raz w takim samym poziomie. A gdyby w wiekszym... no cosz - zrobie wszysko tylko azeby todarzecz do niego. Litwa jest niesamowicie zadowolona z imprezy.
Cosz wiecej powiedzic byloby za malo... a pomuwilem jusz chyba wystarcajaco.

Pozdrawiam
Beithe
Jak zwykle mocno spó¼niona, Fotowawa zaczyna udostêpniaæ zdjêcia smile.gif

Adres:
ftp://ftp3@ania.tanzi.pl/ania.tanzi.pl/ILZA2007
login: ftp3
haslo: ilza2007

Bêdzie wiêcej, to dopiero trailer ;) Bêdê informowaæ o kolejnych wrzutach. Przy okazji wielka pro¶ba - je¶li chcecie u¿yæ zdjêcia gdzie¶ w necie, podpiszcie je nazwiskiem autora i dajcie mi znaæ gdzie wisi. Na ¿yczenie udostêpniamy te¿ wiêksze pliki.

A poza tym wielkie dziêki za dobr± zabawê, szczególnie za cierpliwo¶æ. Smoczej szczególnie dziêkujemy za piêkne wybiegi dla fotoreporterów smile.gif
Anuszka
Link nie dziala dunno.gif
P.S. na I³zy w tym i poprzednim roku wystawialy sie osoby z naczyniami, glinianymi szkliwionymi-chyba polowa ludzi z RR ma ich wyroby szczerba.gif czy owi rzemie¶lnicy maja jakas strone internetowa??
madrath
Wpisuje siê tylko has³o ftp3 jest ju¿ w adresie - mo¿e tak ci zadzia³a icon_wink.gif
Co do naczyñ - lokalna produkcja, do nabycia tylko w i³¿y...
Beithe
W niektórych przegl±darkach ftp nie dzia³a niestety. IE czasem twierdzi, ¿e nie dzia³a, ale oszukuje - trzeba klikn±æ lewym klawiszem myszy i wybraæ "zaloguj jako".

A na ftp-ie s± ju¿ kolejne paczki ze zdjêciami - i to te¿ jeszcze nie wszystko.

Marek Hilgendorf
Hehe - lokalna jak lokalna. Ekipa ( a właściwie para) jest z Ostrowca Św. Mam do nich telefon.
Poza tym Anuszka- nie czytasz tematu o Legnicy? Ta ceramika jest megamroczna i ci ją potłuką na ultra imprezach..... Boże.... nie wierzę, że to napisałem, chyba się czymś zaraziłem od Indara....
Anuszka
Marku, mam swoje powody by pytac o naczynia icon_cool.gif
Beithe
kolejna aktualizacja na FTP - zdjêcia Tomka Piotrowskiego
Anuszka
http://www.youtube.com/watch?v=CWB9TWQutpk bardzo fajny filmi z tegorocznej I³¿y smile.gif
Indar
W koñcu ¶wiat³o ujrza³a moja galeria:
http://grod.org/galeria/podgaleria.php?nad...;idgal=ilza2007
I.
Marek Hilgendorf
Bo¿e!!! Ale pozer!!!
Przebi³e¶ nawet mnie, choæ zdjêcia z Pysiakow± s± urocze. Kategoria: ¦redniowieczne Rozwodówki.
hihihihi
Ales Chumakou
Przeproszam panstwo, kto zrobil tyja zdjeca na Ilzy 2004:

Bardzo treba imie i kontakt fotografa.
Ales Chumakou
Przeproszam ze mylu sie z tematem.
Ale Kalendarium 2004 juz jest zaknety od nowych wiadomosci.

Chcel by zapytac jak mne zkontoktowac sie z Krzysztofom Kowalewskim? Juz zobaczyl ze on jest fotograpfem pierwswzego zdjeca.

I nie wiem kto jest fotografem drugiego.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.