Czo³em. Zapraszamy po raz drugi na Inscenizacjê Bitwy pod ¦wiecinem z dnia 17.09.1462, która odbêdzie siê w dniu 18.08.2007 (sobota) w ¦wiecinie ko³o Wejherowa.
Kto by³ to mamy nadziejê przyjedzie z przyjemno¶ci± po raz drugi a kto nie by³ to serdecznie zapraszamy. Organizatorzy jak w zesz³ym roku czyli Choragiew Wejhera - Rota Pana Kacpra - Hufiec Przedni Wójtowstwa Lêbork.
Datowanie uzbrojenia 1440 - 1470.
Zapraszamy oczywi¶cie wcze¶niej - morze blisko a obóz trzeba budowaæ ³adniejszy i wiêkszy ni¿ w zesz³ym roku, prowiant zapewniamy.
Szczegó³y po spotkaniu wydelegowanych przedstawicieli grup w lutym.
Na wszelkie pytania odpowiemy na bie¿±co.
Do zobaczenia latem.
Marcin
wtr±cê swoje trzy grosze:
ma³a uwaga dla pracuj±cych w naszym piêknym kraju - 15 sierpnia (sroda)wypada ¶wiêto. dziêki dwom dni0om urlopu (16, 17)mamy piêc dni wolnego (15-19). bior±c kolejne dwa dni urlopu (13,14) wolne mamy od 11 do 19 sierpnia.
Czyli czasu w bród.
pozdrawiam
purvis
A tak by³o m.in. w zesz³ym roku
http://swiecino1462.info/album/index.htmlMarcinie nied³ugo siê zjawiê po kolejne informacje do strony. Przepraszam za zw³okê ale rozbi³em auto, a przed ¶wiêtami koledzy sami do Ciebie zawitali po drzewka nic mnie nie informuj±c.
Sorry za offtopa.
Pierwsz± edycjê imprezy niestety przegapi³em(z powodu zerwania g³owy ko¶ci strza³kowej prawej
koñczyny dolnej)
drugiej-za nic na ¶wiecie!
zdjêcia-wielce obiecuj±ce.
mam na dziejê ¿e w tym roku bêdê mia³ w³asne.
Widzê, ¿e górne datowanie uzbrojenia spad³o o 10 lat w dó³. Rok temu by³o do 1480 teraz do 1470. Czy mo¿na siê dowiedzieæ jaki jest tego powód?
Tristanie, tak to bywa, ¿e z ka¿d± edycj± imprezy warto j± udoskonalaæ, st±d zawê¿enie datowania do bardziej ¶cis³ego. O tym z reszt± chyba by³a mowa od pocz±tku - pierwsza impreza w miarê rozrzucona datowaniem (dla zachêty ;) ), potencjalnie kolejne za¶ coraz bardziej zawê¿one.
Wo³k - dziêki za fotki, mi³o wspomnieæ sobie po takim czasie dobr± imprezkê. Kolejnej edycji równie¿ nie zamierzam odpu¶ciæ.
Spotkanie organizatorów odby³o siê w niedzielê a oto g³ówne ustalenia:
1. Spotykamy siê na placu boju w ¶rodê 15.08 (kto mo¿e) - zapraszamy juz wcze¶niej chêtnych ale generalnie od srody zapewniamy wikt oraz z góry uprzedzamy, ¿e zamierzamy pracowaæ przy "fortyfikacji" obozu.
2. Inscenizacja w sobotê staramy siê o teatrzyk kukie³kowy, zespó³, msze ale tylko po ³acinie.
3. Dla ludzi pokazy od oko³o 10 - 11 do 17 wtenczas msza i bitwa.
4. Je¶li sa chêtni rzemie¶lnicy to prosimy o wcze¶niejsze zg³oszenia.
To chyba z grubsza wszystko, oczywi¶cie chetnych konnych proszê tak¿e o zg³oszenia wcze¶niejsze tak¿e kobiety, które maj± nie za bardzo wygl±daæ w czasie bitwy jak kobiety mog± braæ udzia³ w inscenizacji. Ludzie nie ubrani wg wymagañ a chetni do udzia³u zapraszamy po minimalnych kosztach jako ch³opstwo. Nadal poszukujemy wozów kto mo¿e pomóc prosimy o info. Hej
PS. Kazimierz czy Ty siedzisz na koniu? Je¶li tak to mo¿e powiêkszysz szeregi konnych.
No, w tym roku spróbujemy z Basi± przyjechaæ na ponad tydzieñ
Nie wyobra¿am sobie, ¿eby Basia mia³a nie zabraæ dodatkowych sznurków i innych wyrobów na sprzeda¿.
Dla mnie to w ka¿dym razie g³ówna impreza sezonu. Ju¿ grzejê akumulatory do aparatu
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
Witka
Nasza skromna rodzinka tez ma zamiar przybyæ na ponad tydzieñ. Juzsobie w listopadzie zarezerwowa³em urlop w pracy na ten okres. Miejmy nadzieje ze sie jak najwiêcej pojawi osób "robi±cych" pó¼n± pietnastkê.
Pozdrowionka
Świecino było u mnie wpisane w grafik imprez jako pierwsze na ten rok. Świetna impreza, rewelacyjna atmosfera, fenomenalne otoczenie. Wszyscy entuzjaści późniejszego XV wieku powinni zawitać na tę imprezę. Polecam!
(brzmi jak pozytyw na allegro
)
Strzelcy postaraj± siê, ¿eby by³o g³o¶no
Bo na Gniewie chyba by³o, co?
Nie ma szans, ¿eby sobie odpu¶ciæ
Postaram siê byæ. Co do zesz³orocznych budowniczych to postaram siê namówiæ coby przybyli - zobaczymy jak to wyjdzie.
Witka
Bez budowniczych to sie rze¼niczku nie pokazuj
Pozdrawiam Igor
CYTAT(Rze¼niczek @ 19:40 29.03.2007)
Postaram siê byæ. Co do zesz³orocznych budowniczych to postaram siê namówiæ coby przybyli - zobaczymy jak to wyjdzie.
Koniecznie! Doczyta³em siê w³a¶nie, ¿e pod ¦wiecinem by³y
wagenburgi po
obu stronach. Trzeba to bêdzie zmontowaæ
Co wiêcej - jest robota dla wydzielonego oddzia³u strzelców. Piotr Dunin m±drze zaplanowa³ w tej bitwie taktykê i ukry³ strzelców na flance (mia³ o wiele mniej wojska). Strzelcy ci zaskoczyli oddzia³y krzy¿ackie, ¶cigaj±ce polsk± jazdê. Dziêki temu, jazda mia³a czas na przeformowanie siê i kontratak.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
witam....
a co myślicie o tym by strzelcy wyskoczyli zza pleców publiczności i wtedy zaczęli strzelać do krzyżackiej jazdy. Publika się prochu nawącha, będzie zaskoczenie a więc i emocje a relacionującemy Gwynowi załatwimy maskę szermierczą coby mu papier i przybitki filcowe oczu nie wybiły....
Hako
Je¶li bêdzie na tyle strzelców, to mo¿na podzieliæ ich na dwie grupy: ogólnie widoczn± i t± "schowan±". Jak przyjdzie co do czego, to mo¿emy oddaæ salwê z zaskoczenia.
Je¶li chodzi o blisko¶æ publiczno¶ci, to za³o¿ê siê, ¿e znajdzie siê du¿o wkurzonych pañ z dzieæmi, ¿e bez ostrze¿enia strzelamy im przed nosem. My w koñcu jeste¶my do tego przyzwyczajeni, a oni niezbyt.. Ja nie chcia³abym byæ poci±gana do odpowiedzialno¶ci za czyj¶ atak serca ;)
Musieliby¶my wiêc w tym przypadku ustaliæ jak±¶ bezpieczn± odleg³o¶æ, co by nikt pretensji nie mia³. W ka¿dym razie jeste¶my w stanie ustaliæ wszystko, co dotyczy strzelania na miejscu, maj±c ju¿ przegl±d dostêpnych strzelców.
HA! W³a¶nie odebra³em ¶wierzusie narzêdzia- pi³a jak ta lala i toporek jak...ee
W kazdym razie zmontujemy wagenburka ¿e ho ho a nawet ,¿e ho ho ho!
Witam!
Zapowiada siê milusia impreza
a ¿e mieszkam w Gdyni jest jeszcze bli¿sza memu sercu.
Postaram siê przybyæ do ¦wiecina i pokazaæ wszystkim jak powstaje filc i filcowa czapka,
chocia¿ w czasie bitwy pewnie na takie g³upoty nie by³o wtedy czasu
pozdrówki
no ¿o³nierze to mo¿e niekoniecznie robili filcowe czapki w czasie bitwy, ale kobietki to ju¿ sobie potrafi³y poradziæ same, a chêtnych te¿ siê pewnie znalaz³o na czapeczki
W ka¿dym razie czekamy
No, no ;) bardzo mnie to cieszy. Im wiecej straganów/rzemie¶lnikow na poziomie tym lepiej.
Pozdr
WR
Urlop zaplanowany. Jak nogi nie z³amiem to bendem.
Parê fotek z zesz³orocznego ¦wiecina tutaj mo¿na znale¼æ:
http://www.rzezniczek.lh.pl/index_06kac.htm
Mam nadziejê, ¿e urlopy s± ju¿ u wiêkszo¶ci zaplanowane, bo na razie siê nie odzywacie
A i tym razem nie powinno siê obej¶æ bez jaki¶ warsztatów szermierczych! Skoro wszyscy siê dozbrajamy, to powinni¶my siê umieæ dobrze tak± broni± pos³ugiwaæ
Ja mogê zrobiæ np. warsztaty pasamoniczo-dziewiarskie
Je¶li kogo¶ to oczywi¶cie interesuje
Plan doskona³y, niniejszym wprowadzam warsztaty Basi do programu 'dla uczestników'. Z szermierczymi pokombinujemy. Pozdrawiam
Gwyn
Hehe, dobrze, postaram siê co¶ ciekawego wymy¶liæ, przywioze trochê we³enki, co by ka¿dy móg³ trochê dostaæ do ³apki i popróbowaæ samemu, no i mo¿e opracujê jakie¶ proste materia³y pogl±dowe
A z warsztatami pokombinuj, byle z odpowiednim wynikiem :P
A mo¿e po³±czyæ warsztaty szermiercze z pasamoniczo -dziewiarskimi? Zawsze jako¶ ciekawiej
Ty majster , ja mogê poprowadziæ warsztaty, jak przecudownie i fachowo nar±baæ sie , jak ¶winia i wygladaæ potem
jak szmata Co myslita, gupki? No szmata, bo warsztaty dziewiarskie , nie? Tylko nie krzyczcie na mnie, musia³em to napisac...
Znaczy jest git:
Gwyn - warsztaty szermiercze
Basia - warsztaty pasamoniczo-dziewiarskie
Czarny - warsztaty bawarskie
Kazimierz - warsztaty wtr±cania trzech groszy
Do zobaczenia! (mo¿e w koñcu chocia¿ tam!
).
Basiu, mozesz podac jakies rozwiniecie programu warsztatow pasamotniczo-dziewiarskich? Sznurki w jakich technikach i czy bedziesz szyc igla (moze ludki zainteresowane zdolaja sobie sprzet potrzebny porobic/zakupic)?
ja przywiozê druty.
bêdê robic na drutach i pachnieæ wanili±
a tak serio
gotowaæ mam?
Hej!
My¶lê, ¿e wszyscy chêtni bêd± mieli wp³yw na to, co by mog³o ewentualnie siê znale¼æ w programie warsztatów. A mo¿na wybieraæ pomiêdzy:
1. technik± wyplatania sznurka na lucecie (ale to chyba najwiêcej osób zna), mo¿na zaopatrzyæ siê w lucet samemu lub zg³osiæ chêæ otrzymania lucetu na warsztatach (najlepiej wcze¶niej, ¿ebym mog³a odpowiedni± ilo¶æ przygotowaæ).
2. technik± wyplatania sznurków metod± fingerloop w wybranych "¶ciegach" - tu ¿adne narzêdzia nie s± potrzebne, tylko improwizowany punkt zaczepienia
3. technik± tkania ¶ciegiem ig³owym (bo to w³a¶ciwie nie jest dzianie) i znów ig³ê mo¿na zrobiæ sobie samemu lub otrzymaæ w ramach warsztatów)
Je¿eli chodzi o materia³, to mogê zapewniæ pewn± ilo¶æ we³enki, proszê siê równie¿ zg³aszaæ wcze¶niej, ¿ebym wszystko przygotowa³a.
Op³ata za taki pakiet narzêdziowo-materia³owy bêdzie wynosiæ ok 15-20 z³otych (w zale¿no¶ci od zawarto¶ci - lucet, igie³ka + we³enka (ok. 100 g.) oraz materia³y pogl±dowe o danej technice).
Je¿eli chcecie co¶ jeszcze to proszê siê upominaæ, a ja napiszê, czy jestem w stanie uwzglêdniæ to w moich warsztatach.
Pozdrawiam
Basia
CYTAT(Tunia @ 09:45 23.05.2007) [snapback]190034[/snapback]
a tak serio
gotowaæ mam?
Gotuj Tuniu gotuj nam
A mo¿e naucz innych to bêdziesz mia³a wreszcie spokój.
CYTAT(Tunia @ 09:45 23.05.2007) [snapback]190034[/snapback]
a tak serio
gotowaæ mam?
Wchodzê w to, jako wsparcie logistyczne, w ramach przerw w manewrach
Mo¿e zrobimy warsztaty gotowania klaretu?
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
jak sie uda to przyjade z krosnami na Swiecino ale w ramach rozprostowywania plecow mode jakas cebulke lub marchew pomoc siekac. Z reszta ja gotowalam w Gniewie teraz przydalaby sie zmiana Naczelnej Kucharki:) Mam nadzieje, ze dziesiatka kuchenna nie byla formacja jednorazowa i spotkamy sie na lace pod Swiecinem?
Slodziutki, ale klarecik sie musi "odstac" a czasu bedzie niewiele:(
Hej
Jak juz kiedy¶ gdzie¶ pisa³em moge pomóc jako szkrzat kuchenny: nar±banie drewna( i siê), krojenie marchwi, mieszanie w kocio³ku, szczenie do mleka(to ¿art)
. A propos warsztaty gotowania klaretu to mo¿emy zrobiæ na pocz±tku imprezy a potem na koniec skosztowaæ czy aby nie cierpki. A skoro mia³ by byæ ogólny wojskowy catering to mo¿e by ustaliæ wcze¶niejszy jad³ospis i pod tym kosztem ludkowie by robili zapasy na wyjazd albo opodatkowali siê na okoliczno¶æ.
Pzdr Igor
Witam, w zesz³ym roku zawita³em na wasz± impreze i choæ nie mam jeszcze ¿adnego uzbrojenia na ten okres chcia³bym siê i w tym roku u was pojawiæ. Posiadam jedynie struj na okres 1460-1480r. W zwi±sku z tym prosze o pozwolenie na przybycie.
Guardian, zg³o¶ siê do mnie na priv. Tunia, Du bist unsere Kocherin. Panie, przygotowujcie robótki, ja ostrzê narzêdzia zbrodni. Pozdrawiam
Gwyn
CYTAT(Gwyn @ 23:25 23.05.2007) [snapback]190113[/snapback]
Tunia, Du bist unsere Kocherin.
"Tunia, jeste¶ nasz± kuchenk±?"
Je¶li chodzi o klarecik, to tylko taka propozycja. Zawsze mo¿na go trochê zagotowaæ, a potem zabraæ do domu ¿eby siê odsta³ na nastêpn± imprezê. Igor ma trochê racji, ¿e po tygodniu to on najgorszy nie bêdzie.
Zw³aszcza je¿eli dokonamy umiejêtnego kupa¿owania, np. w stosunku 1 kieliszek miodu pitnego na butelkê nowego klaretu.
Pozdrawiam serdecznie,
S³odziutki.
PS: Gwynie, czy je¶li chcieliby¶my przywie¼æ jedn± lub dwie kole¿anki, to musz± siê z Tob± skontaktowaæ w celu wpisania na listê?
Slodki, a co za roznica-kucharka/kuchenka? Wazne zeby dobrze gotowala:)
Co do kosztow wspolnej kuchni to przypominam, ze zrzuta na Gniewie wyniosla 5 zlotych polskich na osobe i pokrylo to koszta w zupelnosci. System poboru skladki to byla zupelnie inna sprawa.
Jakies dodatkowe koszta np. drewna tez chyba musza byc? Pan Organizator z ramienia RPK moze sie dowiedziec o wysokosc skladek, zrzutek wszelakich?
Caluski!
Chcialbym tylko zaproponowac, po doswiadczeniach gniewskich, zeby moze w przypadku
jedzonka skladkowego zywnosc byla racjonowana, a nie "kto pierwszy ten lepszy".
Pozdr
WR
ja ptrzepraszam, ale wolê byæ kuchark±
kuchenk± byc odmawiaæ ja
co do ¿arcia kucharzenia - dajcie mi kwile czasu to pomy¶lê logistycznie.
nie wiem jak z logistyk± na miejscu - kto mnie zawiezie i dok±d po zakupy
i co mam planowaæ
w ogóle nic nie wiem <ryczy>
ale jak siê odnajdê - w sensie zmolestujê Gwyna (wez Ty sie [beeep] do mnie na gmailu odezwij co????) - to co¶ zaplanujê jak tylko odnajdê mózg swój.
tak wiem
bredzê.
aha - i zarcie jesli bedzie skladkowe - bedzie racjonowane
tunia dzieli i radzi. takie tam.
Heh, ja bym te¿ sobie pogotowa³a, ale chyba musia³abym zostaæ zwolniona z dzia³añ wojskowych ;) Bo ju¿ z rozdwojeniem mam k³opot, a co dopiero z roztrojeniem... ;)
W ka¿dym razie zapisujê siê na warsztaty bawarskie do Seby!
Spoko luz Basia Tylko ja juz nie pijê ...Znaczy ostatnio da³em spokój...Zapewne chwilowo
A co do racjonowania zarcia to jestem jak najbardziej za , bo przepraszam, jesli kogo¶ ura¿ê, ale na Gniewie to chamstwo by³o jak ja [beeep]ê ...
CYTAT(Czarny @ 23:42 24.05.2007) [snapback]190247[/snapback]
Spoko luz Basia Tylko ja juz nie pijê ...Znaczy ostatnio da³em spokój...
Spoko, Seba. Ty ¶rednio raz na rok dajesz spokój. Do ¦wiecina siê zagoi
I warsztaty bawarskie odbêd± siê bez przeszkód.
Ja siê zapisujê
Uwaga Uwaga!
Podczas imprezy ¶wieciñskiej RPK prowadziæ bêdzie zaci±g ¿o³nierza na s³u¿bê pod panem Kacprem ;). Poznasz nowych znajomych, zwiedzisz kraje, z³upisz, spalisz i zabawisz siê! Zasmakuj musztry, zbierz chochl± po g³owie, zwied¼ koñcówkê piêtnastego wieku a nie zechcesz ju¿ próbowaæ niczego innego! Ju¿ wkrótce bannery rekrutacyjne i coraz bardziej pomys³owe slogany. Slogan na dzi¶:
Z ROT¡ MO¯NA SIÊ NIE¬LE POPISAÆ.
Pozdrawiam
Gwyn
A tu taki sobie pewien link..mo¿e nie wszyscy znaj±:http://swiecino1462.info/1462.html.
Jeszcze gwoli og³oszeñ duszpasterskich: sama inscenizacja bêdzie mia³a miejsce oczywi¶cie w sobotê, natomiast na miejsce bêdzie
mo¿na przyje¿d¿aæ wcze¶niej, my¶lê, ¿e w ¶rodê 15-go na miejscu bêdzie ju¿ niemal komplet, przynajmniej ze strony RPK.
Bêdzie du¿o czasu ¿eby siê zapoznaæ, pomaszerowaæ oraz wzi±æ udzia³ w warsztatach bawarskich
Slogan na dzi¶:
WST¡P DO ROTY ALBO ROTA WST¡PI DO CIEBIE !!!
Pozdr.
M.
Hej
Co do warsztatów bawarskich wymagania to :
Umiejêtno¶æ picia du¿ej ilo¶ci piwa
Umiejêtno¶æ ¶piewania chóralnie po niemiecku (bawarsku)
Umiejêtno¶æ sikania bez wstawania od sto³u przez rozpiêty saczek
W zamian oferujemy niezapomniane chwile i kaca moralnego na drugi dzieñ.
Zg³oszenia proszê s³aæ do Seby vel Czarnego.
A tak na powa¿nie to mi³o by by³o gdyby siê jak najwiêcej towarzystwa zmobilizowa³o i pojawi³o ju¿ tydzieñ wcze¶niej. Jest sporo do roboty i mnóstwo okazji do integracji.
Tak wiêc: Oh meine lieber Augustin Augustin Augustin ... pruuutt... Buuhaaahhaa
ja ze swojej strony oferuje mo¿liwo¶æ zakosztowania s³odkiej niewoli
u mnie
w kuchni
:D
gratis warsztaty z przeklinania ;)
CYTAT(Tunia @ 11:32 18.07.2007) [snapback]195347[/snapback]
ja ze swojej strony oferuje mo¿liwo¶æ zakosztowania s³odkiej niewoli
u mnie
w kuchni
W niewolê do kuchni - chêtnie
Pozdrawiam
Marta
bosko.
kto nastepny
juz mam dwóch niewolników :D
tunia - domina
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.