Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Wrzesieñ] Gostyñ 15-17.09.2006 r.
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4
efendi
Impreza jest szeroko datowana: koniec XIII w. do pocz±tku XV w.; odbêdzie siê 15 - 17 wrze¶nia 2006 r.
Rajcy Gostyñscy wraz z familij± Knapkiewiczów zapraszaj± rycerzy i mieszczan wraz ze swoimi damami (¿eby by³o kogo paliæ ;) ) rzemie¶lników, ziejaczy ogniem, magów, trefnisiów, kuglarzy, katów i innych ¯ydów, ¿ebraków, trêdowatych oraz ubogich (acz brzuchatych) mnichów. W programie inprezy przewidujemy zabawy dla go¶ci i widzów, jarmarek, konkurs ³uczniczy, dzidziczy ( smile.gif rzut dzid± do wcze¶niej upatrzonego, nie koniecznie nieruchomego celu), tañce, hulanki, swawole. Na koniec buhurt z palenie wsi i uczta, a dla ucztuj±cych inaczej - nieszpory i koncert muzyki organowej.
Zg³oszenia ze zdjêciami w strojach prosimy kieowaæ do Ofki: qnegunda@gmail.com
Vibivs Silivs Alatvs
O któr± Gostyñ chodzi? Impreza namiotowa czy zamkowo-salowa?
Wspomina³e¶ o go¶ciach - cywile ze wsi czy VIPy?
Jakie¶ zobowi±zania? Zwroty kosztów przejazdu?

Za odpowiedzi dziêki.
Radek
Skoro organizuj± to Knapki to co tu Robi Efendi;), to wasz nowy rzecznik prasowy:)? icon_mrgreen.gif
efendi
Witam!
Wszystkie pytania do Knapkiewiczów smile.gif
Mail podany, a poprosili zebym wywiesil ten temat bo nie mieli dostepu do kompa. icon_sad.gif
o wiecej prosze mnie nie pytac bo bede zajety pijacy.gif
Tomko Konopczyc
CYTAT
O któr± Gostyñ chodzi? Impreza namiotowa czy zamkowo-salowa?  
Wspomina³e¶ o go¶ciach - cywile ze wsi czy VIPy?  
Jakie¶ zobowi±zania? Zwroty kosztów przejazdu?

Chodzi o Gostyñ w Wielkopolsce.

A wiêc jednak Knapki zdecydowali siê wzi±æ na swe nierozwa¿ne g³owy trud zorganizowania turnieju. A przestrzegali¶my Was jak mogli¶my. Niechybnie przyjedziemy, ze s³oniem of course.
Aubrey
Pojawiê siê napewno, oj pojawiê...
Grze¶ko z Osiêcin
Gratulujê!
Je¿eli od Ogrodzieñca AD 2005 rady starszyzny nie zrobi³y na rodzinie wra¿enia to znaczy, ¿e s± pozytywnie zdesperowani.
No zatem skoro Tomko "Hanibal" Konopczyc przybêdzie na s³oniu (z przero¶niêtym gruczo³em krokowym - s³oñ oczywi¶cie) to, o ile dostanê zaproszenie, bêdê wreszcie móg³ urzeczywistniæ moje zawo³anie bojowe. bum.gif
Pozdrawiam
Ofka
Chodizi oczywi¶cie o Gostyñ w Wielkiej Polszcze, a nie gdzie¶ na ten przyk³ad na jakim¶ tam Mazowszu, czy w Zag³êbiu, gdzie kejtry motykami szczekaj± ;) (mam nadziejê, ¿e nie obrazi³am ¿adnego ksenofoba).
Je¶li chodzi o go¶ci to myslê tu o Was, gospodarzami s± bowiem Gostyñscy Rajcy i gostyñskie mieszczuchy (czyli miêdzy innymi Knapki). Co do szczególnych zobowi±zañ - to obiecali¶my, ¿e wszyscy bêd± siê dobrze bawiæ, ¿e przyjedzie Konopczyc na s³oniu i ¿e zrobimy obronê Kartaginy. Co do zwrotu kosztów przejazdu, awentualnie innych gratyfikacji to niestety dunno.gif z poznaniakami jest trudo - czuj± ogromne przywi±zanie do bejmów, ale na pewno bêdzie siê mo¿na naje¶æ, napiæ i nabiæ do syta.

Kapitnie, nie wpad³am wczesniej ¿eby z Efendiego zrobiæ rzecznika Szuwarka ale pomys³ jest przerdni, czemu nie?

Chêtnych prosimy o podawanie io¶ci osób maj±cych ochotê przyjechaæ i mali zwrotnych.
efendi
Witam!
Rzecznikiem moge byc, a co blinkie.gif, z woda mam do czynienia zawodowo jakies 25 lat,
to dam sobie rade bigsmile2.gif tylko moze nazwijcie mnie bardziej dostojnie, SZUWAR , a nie szuwarek bigsmile2.gif
OBR przyjedzie, tylko napszcie ile osob moze sie zjawic?
Czekamy na Was w czasie jarmarku w Opolu i na turnieju w Byczynie. A w Byczynie czeka na Was niespodzianka hi hi smile.gif
Pozdrawiam
Efendi
Ofka
Po pierwsze primo: Efendi Szuwarze Ko¶ciuku z NIEK£AMAN¡ przyjemno¶ci± stawimy siê w Opolu na jarmarku w liczbie mo¿e nawet 6 osób (szybko siê rozmna¿amy), ale co Byczyny to nie jeszcze nie wiemy, bo z niespodziankami bywa ró¿nie - czasem chodz± parami, czasem mozna w nie wdepn±æ, a czasem jak siê je tknie to smierdz± huh.gif ale jesli dasz parol, ¿e prze¿yjemy - to jeste¶my!
efendi
Witam!
Nie obawiajcie sie, daje slowo ze niespodzianka bedzie sympatyczna. Tak ze nie ma sie czego obawiac.
A jezeli pomysleliscie ze mozecie w cos wdepnac to fe, w zyciu bym Was na cos takiego nie narazil
` usmieszek_09.gif
Pozdrawiam
Vlad
Witam Bractwo Orlich Gniazd z Krakowa te¿ chêtnie by siê pojawi³o
Pozdrawiam
W³odzimierz Vlad Wo³oszyñski
Ofka
Witamy Orl± Grypê! Napiszcie w jakiej sile chcecie zlecieæ - coby miejscowych weterynarzy zmobilizowaæ bigsmile2.gif
Ofka
Teraz 2 s³owa wymagañ:
minimum uzbrojenia to przeszywka +plemiura, kolczuga z kapturem kolczym i rêkawice + ochrona nóg, miecz jednorêczny i tarcza (p³ótoraki owszem, ale do pokazówek) - bêdzie bitwa i lepiej ¿eby ka¿dy wyszed³ z niej ca³o. Jak dojad± Husyci z Kaziem i Wujem na czele, to bêdziemy siê przed nini broniæ, a jak nie, to porwiemy przeje¿d¿aj±ce opodal Krzy¿ackie posi³ki i bêdziemy od Jungingena ¿±daæ okupu.
Na XV w. dobrze by by³o, gdyby rycerz siê zaku³: kirys, naramienniki, na³okietniki, nakolanniki, nagolenniki + jaka¶ barbuta albo inny kapelusz.
Je¶li chodzi o cywilki to nie chcieliby¶my, ¿eby kto¶ wyst±pi³ np w glanach. Prosimy o w miarê historyczne odtworzenie przynajmniej ubogiego stroju: gacie, koszula, nogawice, dublet, buty i "bobas" na g³owê. Ja¶mina w sukience zniesiemy i Anielkê bez gaci te¿ ass.gif (jak siê podzieli utargiem )
Dla chêtnych bêdzie turniej ³uczniczy (wykluczamy ³uki bloczkowe ) na 5 strza³ i jak siê uda to te¿ kuszniczy na 5 be³tów (wykluczamy kusze ze spiekanych wêglików i celownikami optycznymi, tudzie¿ laserowymi). Ponadto nie nalejemy jedzonka w plastikowe talerzyki ani manierki, ani piwka w plastikowe kubasy.
Acha, bêdzie zabezpieczone miejsce na namioty historyczne, igloo nie wpu¶cimy, ale zapewnimy wygodne spanko w pobliskiej szkole.
Je¶li kto¶ chce przyjechaæ z rêkodzie³em - prosimy o informacjê w kwestii kramów: czy jest w³sny yes.gif , czy mamy pozbijaæ deseczki ( no.gif nie lubimy zbijaæ deseczek, ale czego siê nie robi dla przyjació³ dunno.gif )
Jak co¶ nam jeszcze do g³owy przyjdzie to zaraz napiszemy.
Vlad
Jesli nas jaka¶ ptasia choroba nie zabije a nasi weterynarze nie odizoluj± to wys³aliby¶my bardzo chêtnie kilka osób tak my¶lê ze do 5. Oczywi¶cie w pe³ni ubranych:)
Pozdrawiam
W³odzomierz Vlad Wo³oszyñski
BOG
Ofka
blinkie.gif Impreza nabiera wysokiej rangi...
Efendi, dwóch Komesów, Grze¶ko z Osiêcin... ¿e nie wspomnê cz³onków rodzimej Chor±gwi Wielkoposkiej yes.gif
white_mouse
Strzeliñska tak¿e przybêdzie smile.gif
Zapowiadamy siê ju¿ teraz, bo kto¶ od nas na pewno przyjedzie (chod¼by ja z moj± zabawk± do robienia huku smile.gif )

Pozdrawiam!
Radek ze Strzelina
Ofka
Radku - przyje¿d¿ajcie - serdecznie zaprasamy! Jak pêdziecie ju¿ pewni - napiszcie ile osób (mamy chyba nie zostawisz w domu tears.gif ). Postaramy siê zamówic dla Was dzbany smile.gif
Tomic
Jak to wrzesieñ to nasza swawolna ekipa pewnie Was nawiedzi, oj bêdzie sie dzia³o bigsmile2.gif
mam nadzieje ze nie bêdziemy musieli oczyszczac imprezy z plugastwa ciemno¶ci i innych tworów mroku bigsmile2.gif
ostatnio sie tym zajmujemy zawodowo, zaczyna powaznie my¶³eæ o za³o¿enii firmy i kasowaniu pieniêdzy za us³ugi. G³ównym has³em bêdzie " zabijam strzygi za talary a potwory za dukaty" bigsmile2.gif bigsmile2.gif

pozdrawiam serdecznie
Halfgar
Mo¿e i paru saracenów tez siê u was pojawi :D ... szykujcie nam branki, bo z pustymi rêkoma nie wyjedziemy mad.gif mad.gif
Ofka
Pantomika witamy serdecznie i czekamy na powtórkê z grunwaldzkiej rozrywki blinkie.gif
A co do Moherowych Turbanów Ojca Sladyna, to wprawdzie nie kojerzê dunno.gif ale zapraszam (je¶li siê znamy - przypomnijcie siê).
Tomic
mam nadziejê ze po drodze siê spotakmy jeszcze na kilku imprezach, najblizsze to Swinouj¶cie i Miêdzyrzecz
Szykujcie magiczny p³yn do rozpalania ogniska bigsmile2.gif
Puenta
To podobne pytanko jak do innych wrze¶niowych organizatorów... Do kiedy mo¿na ewentualnie zg³oszenia wysy³aæ. Bo jeszcze 3 miesiace i cz³owiek nie zna wszystkich planów swoich, a co dopiero swych znajomych, których by siê w namiocik upchnê³o...

Co do kwestii organizacyjnych, to dla XV-wiecznych sugerowa³bym poszerzenie wymagania przynajmniej o kamizelkê jak±¶. Jak ju¿ strój ch³opski, to niech bedzie taki, jak u ch³opów w tamtym czasie. A za plastiki, glany czy tenisówki i suwaki proponujê w trybie nag³ym organizowaæ now± konkurencjê: Strza³ z kuszy do biegn±cego, lub rzut kuflem w ruchomy cel.

Pozdrawiam i ¿yczê udanej imprezy, niezale¿nie od naszej ewentualnej obecno¶ci na niej!
jasmin
Z ta sukienka to przegieliscie pytonga. Szykujcie sie na najazd chrabaszczy. Tabake juz krece i "wory" do ssania sa juz gotowe zatem ostrzegam ... tylko spora ilosc ambrozji moze ukoic ta zaczepke:))))
Halfgar
CYTAT(Ofka)
Pantomika witamy serdecznie i czekamy na powtórkê z grunwaldzkiej rozrywki  :hop:  
A co do Moherowych Turbanów Ojca Sladyna, to wprawdzie nie kojerzê  :-?  ale zapraszam (je¶li siê znamy - przypomnijcie siê).

Nie znamy siê, ale siê poznamy ... :D
Ofka
Jesli siê nie znamy, to prosimy o zdjêcia i referencje (od NASZYCH znajomych) bigsmile2.gif
Remko £ysy
Witam
Czy uczestnik bêdziñskiej pi±tkowej nocnej wyprawy przeciwko prohibicji te¿ mo¿e zaanonsowaæ swoje przybycie na turnamentum?
Halfgar
CYTAT(Ofka)
Jesli siê nie znamy, to prosimy o zdjêcia  i referencje (od NASZYCH znajomych)  :grin:

Zdjêcia prosze bardzo:

http://www.tkdami.net/~wilkomir/Halfgar/100.JPG - ja to ten zas³oniêty

http://www.bbr.bialystok.pl/galeria/podgal...006/img_042.jpg - ja to ten zas³oniêty

http://www.bbr.bialystok.pl/galeria/podgal...006/img_106.jpg - ja to ten zas³oniêty

Krótko o stroju ... i tak siê nie znacie na strojach saraceñskich devil.gif

a referencje ... hmmm ... Je¶li waszymi znajomymi jest Poznañska Rota Zaciê¿na to zapewne oni za mnie zarêcz± tongue.gif

Buziaczki

PS. Aubrey mo¿e za mnie zarêczyæ smile.gif
jasmin
Halfgar to pijak i moczymorda. Sam widzialem na Ilzy. 4 dni spod drzewa nie wychodzil, by go Allah nie widzial. A jak zaczelo padac to juz siedzial na deszczu, bo jak pada, to tez nie widzi. A w Gostyniu bedzie tak samo. Mowie wam:) A wogole to Ci saraceni sa tacy jacys nie tegos - niebieskie oczy, blond wlosy ... dlatego nosza takie turbany, by sie nikt nie poznal:)))
Halfgar
CYTAT(jasmin)
Halfgar to pijak i moczymorda. Sam widzialem na Ilzy. 4 dni spod drzewa nie wychodzil, by go Allah nie widzial. A jak zaczelo padac to juz siedzial na deszczu, bo jak pada, to tez nie widzi. A w Gostyniu bedzie tak samo. Mowie wam:) A wogole to Ci saraceni sa tacy jacys nie tegos - niebieskie oczy, blond wlosy ... dlatego nosza takie turbany, by sie nikt nie poznal:)))

W Imiê Boga Mi³o¶ciwego

Per³o w Naszyjniku Mojej Przyja¼ni, Gwiazdo Zachodu, czemu¿ to tak straszliwe kalumnie rzucasz na mnie, którego nie tak dawno zwa³e¶ swoim wiernym przyjacielem. Wszak te 4 dni chla³e¶ ze mn± i jeszcze mi dolewa³e¶ mówi±c, i¿ w kraju niewiernych Allah nie widzi ;) Zaprawdê powiadam ci, ¿e kaw± uraczyæ ciebie pragn±³em, ale chyba zrobiê ci embargo coffee.gif

Buziaczki
bombardman
Trza nam prochu krêciæ ,puszki i inne zabawki rychtowaæ.Oj bêdzie siê DZIA£OOO!!!! Mi³o nam wielce ¿e pamietacie o skromnych Husytach.Jak mi Bóg mi³y i na ³by wrogów ,przy¿ekamy ¿e sie stawimy na tej zacnej imprezie.Pozdrowienia dla Ofki i reszty Knapków.
Wuja. icon_mrgreen.gif
Ofka
Wuja!!
Z przyjemno¶ci± witaæ bêdziemy Husytów :owacja: w naszych skromnych progach! Mamy nadziejïê, ¿e zjawicie siê w komplecie i mê¿nie staniecie przeciw wojskom katolickim :moro: :run: :bic:
Jak ju¿ siê wszyscy wyr¿niemy do nogi to ... :impra:
Ofka
Ale bêdzie jazda, jak Was na Rynku wyczytamy jako Gwardia Moherowych Turbanów Ojca Saladyna! Ubaw po pachy!
Z bronami w kirysach siê rano bêdziemy budziæ :D
Reyki
Heh to zaraz po moich urodzinach.Hmmm mo¿e wpadniemy ekip± ca³±.Od¶wiêtnie ubrani i gotowi na ¶wietn± zabawê.
Robert Diabe³
Do Ofki

A gdzie dok³adnie w Gostyniu bêdzie siê to wszystko dzia³o?
No i czy mo¿na Was odwiedziæ (zbrojnie) a raczej odwiedziæ stare k±ty?
Halfgar
CYTAT(Reyki)
Heh to zaraz po moich urodzinach.Hmmm mo¿e wpadniemy ekip± ca³±.Od¶wiêtnie ubrani i gotowi na ¶wietn± zabawê.

ty masz do tego czasu byæ obszyty ... inaczej nahajka bêdzie w uzyciu :P
Ofka
Do Roberta:
W Gostyiu Rynek jest jeden smile.gif i trudno go nie znale¼æ - obojêtnie sk±d jedziesz i dok±d - przez Rynek musisz przejechaæ. To taka tutejsza atrakcja... devil.gif Wszystkie ulice s± jednokierunkowe i jak nie wiesz kiedy zjechaæ, to ten Rynek mo¿esz kilka razy obejrzeæ anger.gif
Bêdziesz sam, czy z wiêksz± ekip±? No i oczywi¶cie b±d¿ z kusz± smile.gif
Mo¿e, jak przyjedzie Czerwionka, zrobimy Wam ma³y turniej?
Czekaj, czekaj.... Jakie "stare k±ty"? Czy¿by¶ mia³ co¶ wspólnego z Gostyniem? shocked.gif
Ofka
Reyki - czekamy devil.gif napisz tylko ile bêdzie osób zbrojnych.
Robert Diabe³
A wiêc rynek ... jako¶ nie zauwa¿y³em wcze¶niej o nim informacji w tym temacie, ale to nic. Choæ tajemnic± pozostaje dla mnie gdzie Wy macie zamiar na rynku przeprowadziæ turniej. Z twierdzeniem, ¿e w Gostyniu rynek jest jeden, owszem zgodzê siê, jednak nie koniecznie trzeba zawsze przez niego jechaæ. Ja robi±c trasê Rawicz - Poznañ omijam go, nic sobie nie robi±c z informacyjnych tablic kierunkowych. smile.gif

Czy sam czy z kim¶ jeszcze - sprawdzê terminarze znajomych i odezwê siê na priva.

W Gostyniu siê urodzi³em, a niedaleko mieszka³em przez ponad 20 lat.
Ofka
Jaki ten ¶wiat jest ma³y!
Wprawdzie jestem z urodzenia Wroc³awiank±, ale w Gostyniu mieszkam juz kilkana¶cie lat i bardzo lubiê to miasteczko. Ca³a impreza (organizowana przez Gostyñskie Towarzystwo Historyczne) odbêdzie sie "na b³oniach" za Far±. Na Rynku bêdzie powitanie Bractw w sobotê o godz. 11.00.
Bractwa bez namiotów historycznych spaæ bêd± w Szkole Podstawowej nr 1 lub tu¿ obok - w Gimnazjum nr 1 (budynek Szko³y Podstawowej jest raczej nowy, wiêc mo¿esz go nie znaæ).
Dok³adny program przedstawimy ju¿ niebawem.
Pieszczoszek
Ewka bardzo przepraszam i informujê, ¿e niestety z Gumisiem nie bêdziemy mogl siêi w Gostyniu stawiæ i ¿e bardzo tego ¿a³ujemy icon_sad.gif dunno.gif icon_cry.gif . Niestety moi rodzice w sobotê organizuj± swoj± rocznicê ¶lubu. I tak jak z innych imprez rodzinnych mog± siê wykrêciæ to z tej ju¿ nie bardzo...
Rycerz Ocet
Witam

S± jeszcze wolne miejsca we wrze¶niu bêdê mieszka³ w poznaniu to g³upio by by³o ze bym opu¶ci³ tak± imprezê nawet blachy z kobiet± bym przywióz³ ze ¶l±ska na turniej organizowany prze was.

Pozdrawiam

Fajny Grze¶ smile.gif
white_mouse
Niestety nie bêdê móg³ przyjechaæ, ale moj± hakownicê, mam nadziejê, przywiezie brat i zrobi du¿o huku.

pozdrawiam i przepraszam, ¿e nie bêdê móg³ siê stawiæ osobi¶cie
Radek ze Strzelina
Hubert
A mo¿e jednak, Radku, sie pojawimy... bylo by ¶miesznie.. i do¶æ g³o¶no smile.gif
Pozdrawim organizatorów!!

Hubert Tarka
Reyki
Je¶li Hubert pojedzie jako "ha³a¶nik" to ode mnie bêdzie jeden zbrojny czyli ja.
A je¶li nie to mo¿e bêdzie dwóch (ta zale¿y czy p³atnerz w koñcu mi blaszki zrobi).
Ofka
Po kolei:
Pieszczoszku, jest nam niezmiernie przykro! icon_cry.gif Mam nadziejê, ¿e zobaczymy siê gdzie¶ niebawem smile.gif
Ocet - nie przyszed³ Mahomet do Góry, to przyjedzie Ocet do Gostynia! bigsmile2.gif
White Mouse - hakownica Ciê nie zast±pi, ale mo¿e reszta rodzinki dopisze (pozdrowienia dla mamy)
Hubert - nakrêæ Radka i mamêsmile.gif
Reyki - zmobilizuj swojego p³atnerza

Pozdrowienia dla pozosta³ych smile.gif
Reyki
Z tego co s³ysza³em to powienien siê wyrobiæ.
Wiêc Mój poczet pojawi siê.
white_mouse
Jakbym przyjecha³ z Hubertem to rzeczywi¶cie by³oby ¶miesznie crazy.gif W koñcu samoloty... znaczy smoki pasa¿erskie lataj± cool.gif Postaram sie wys³aæ do was mamê i brata smile.gif

Ale jak zaznaczy³em, niestety szanse na mój przyjazd (to samo sie tyczy zreszt± nie tylko mnie) s± prawie zerowe. Ale jak to mówi±: "¯ycie zweryfikuje" crazy.gif

pozdrawiam!
wujek_szatan
Strzeliñska Chor±giew Zaciê¿na zjawi siê na waszym turnieju. Bêdzie nas troche, my¶le ¿e z 10 osób przybêdzie. Radka raczej napewno nie bêdzie, wiêc ja zajme siê jego ha³a¶liw± zabawk± moro.gif diabel.gif . Moja mama te¿ powinna siê zjawiæ.

Pozdrawiam
Arbor
"Jest taki wiatr co zapach krwi przynosi..."

Melduje siê dowódca Husyckiej Roty Pieszej!
(osobi¶cie zaproszony na Boles³awcu)

Wraz z 3-4 podkomendnymi.

S³uchajcie je¶li macie uszy bo oto nadchodzi kres wszelkiego grzechu i niewiary...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.