Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Niejasno¶ci i problemy z uzbrojeniem
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Stron: 1, 2, 3
S³odziutki
CYTAT(Borg @ 08:48 12.02.2007) *
A nawet jesli to bedzie musial to robic czlowiek wykfalifikowany i potwierdzone przez kogos tam jak pamietam... co kosztuje znow

No w³a¶nie. Poza tym, w przeciwieñstwie do broni palnej, nie spotka³em siê z ¿adnym aktem prawnym, który okre¶la³by dok³adnie, jak siê pozbawia kuszê cech u¿ytkowych, oraz jakie s± tzw. "istotne czê¶ci" kuszy. A contrario, istotne czê¶ci broni palnej to np. zamek, lufa, iglica itd. A tego w kuszy przecie¿ nie ma za bardzo...

Radek pisa³ z tego licencjat - mo¿e on nas o¶wieci smile.gif

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Tomasz Rajtar
CYTAT("Michał Żelazo")
Ale tak na logikę, jeśliby połączyć oba rozwiązania, tj. gumowe cięciwy kusz, z bełtami o gumowych "grotach" to myślę, że będzie to wystarczająco bezpieczne żeby strzelać nie tylko do ludzi w pełnych blachach (których wciąż chyba mamy niewielu) ale i do "przeszywkowców" takich jak ja.

Tak na logikę to pozostaje jeszcze wtedy problem ochrony oczu. Ja tam swoje całkiem lubię.

Oczywiście - jest to do rozwiązania, jeżeli ścierające się oddziały prowadzą ostrzał w umówiony sposób i wszyscy mają możliwość schowania się czy zasłonienia jakoś twarzy.
Ale to nie może być wtedy "wolna amerykanka", wszystko musi być dobrze dograne i przećwiczone.

Czyli - ja nie jestem przeciw, a nawet za. Tylko to trzeba z głową, żeby nie było biedy.

-
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Czyli z pawê¿nikami na froncie i reszt± schowan± za ¶cian±. Tak to wygl±da na moje, æwiczyli¶my ju¿ podobne patenty smile.gif Pozdrawiam
Gwyn
Rotmiszcz
W obowi±zuj±cej ustawie mowa o kuszy jest dwa razy: raz ,¿e jest broni± ciêciwow± i dwa ¿e wydaje siê na ni± pozwolenie kolekcjanerskie (obecnie oko³o 1000pln). Ani ustawa ani akty wykonawcze nie posiadaj± definicji kuszy ani jej budowy, a co dopiero "istotnych czê¶ci". Tak naprawdê to "odpowiedni organ policji" mo¿e okre¶liæ wed³ug w³asnego widzimisie czy dany egzemplarz to ju¿ jest kusza czy jeszcze zabawka.
Pisa³em o tym w pracy licencjackiej ;)
Osobi¶cie nie lubiê jak siê do mnie strzela...
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Rotmiszcz @ 12:43 13.02.2007) *
Osobi¶cie nie lubiê jak siê do mnie strzela...

To siê schowasz za mn± icon_mrgreen.gif

Poprawcie mnie je¶li siê mylê, ale pozwolenie kolekcjonerskie "przyporz±dkowuje" chyba dany przedmiot do miejsca jego przechowywania i aby go zgodnie z prawem przewie¼æ trzeba wyst±piæ o pozwolenie do nieszczêsnego "odpowiedniego organu policji", który na rozpatrzenie ma 30 dni i chyba nie robi tego za darmo...

A gdyby tak z³o¿yæ siê i wystaraæ o ekspertyzê prawn± (np. Micha³ Wojtysiak z £êczycy móg³by pewnie tak± sporz±dziæ du¿o taniej ni¿ zwyk³e stawki za taki papier) w kilku kopiach i woziæ ze sob± na wypadek gdyby przydarzy³ siê nadgorliwy glina uwa¿aj±cy ¿e zabieraj±c nam kusze rozbraja zorganizowan± grupê przestêpcz±...

A swoj± drog± w ramach zmuszania ministra Ziobry do my¶lenia przyda³oby siê kiedy¶ zrobiæ taki test: z jednej strony Ziobro z roz³adowan± kusz±, z drugiej kto¶ z roz³adowanym coltem navy i na trzy cztery maj± za³adowaæ i wystrzeliæ np. trzech celów. Mo¿e wtedy minister by siê zastanowi³ nad sensem niektórych zapisów obecnej ustawy...

Pozdr.
M.
Kazimierz
No to chyba jednak Ziobro wins icon_wink.gif Micha³ ³adowa³e¶ kiedy¶ Colta Navy? Kusza przy jego tempie ³adowania to automat icon_wink.gif Co innego ju¿ za³adowane...

Co do rozwi±zañ prawnych o kuszy dla naszych zabaw - w dziale ³ucznictwo by³ kiedy¶ ca³y temat po¶wiêcony inicjatywie w tym kierunku, chyba kierowanej przez £êczycê. Kto¶ wie do czego doszli?
Micha³ ¯elazo
Ma³y OT smile.gif

Nie trzeba stosowaæ metody ³adowania z koñca I po³owy XIX wieku smile.gif
Wystarczy zamiast sypania prochu z prochownicy u¿yæ pó¼niejszych gotowych ³adunków, wtedy tylko: przybitka - kula - ³adunek - kapiszon. I jedziemy smile.gif

Podejrzewam, ¿e czas za³adowania 3 komór by³by poni¿ej 30 sek.

Pozdr.
M.
Borg
Witam
A ja z taka sprawa wyjasniajaca pewna sensacje
W popiach rot pojawia sie koles z samym naplecznikem. I tu drobna uwaga nim ktos zacznie tak zasuwac
W licznych popisach, czy tez innych dzielach pisanych (spisy majatkow, prawne) pomija sie pewne fragmenty uzbrojenia jako zbyt oczywiste by o nich wspominac, np miecze wystepuja tylko w popisach z 1471, czy w "Memoriale o naprawie Rzeczpospolitej" Ostroroga wystepuja tylko przy "szermierzach": a brak ich przy kopijnikach. (za Nowkaowskim "Arsena³y domowe...")
Stad uwazam ze jesli koles mial naplecznik to z automatu rozumie sie ze mial napiersnik, przynajmniej wg spisujacego..
Ale gdyby co to tylko moje wnioski
Jak sie komus chce niech sprawdzi czy w danym spisie wystepuja inne kirysy i jak sa zapisane jesli ich brak dodaje to prawdopodobienstwa teorii, jesli sa to wciaz nic pewnego, przeciez zdazaja sierozne nazwy na ten sam element...
Wojciech Radzki
Skoro w popisach rot wystepuja okreslenia dotyczace oslony tulowia: plach przedny, plach zadny, i plachy oba, to wszystko wskazuje na to ze spisywano to dosyc precyzyjnie. Watpie zeby pod terminem plach zadny wystepowal napiersnik.
Bejbs
Kusza jest piekna itp itp . Osobiscie nie za bardzo widzê mozliwosc urzywania jej w rekonstrukcjach ........po pierwsze jest niebezpieczna ( nawet os³abiona czy z gumow± cieciw± ) moze jestem przewrazliwione ale by³em swiadkiem jak dziewczyna straci³a oko w "zabawach" ³ukiem i pacynkami . Jak kto¶ ma watpliwosci ze be³t z gumowym grotem jest bezpieczy niech poprosi kolegê aby dotkn±³ jego oka ( energiczne ) jakim¶ twardszym zdzb³em trawy ...........bo chodzi tu przede wszsytkim o oczy...............
Druga sprawa to problem prawny ..............
Osobiscie jestem zdania ze najlepiej sie jednak sprawdz± róznego rodzaje flinty ( czy to atrakcyjnosc pokazu jego realizm a i koszty wykonania repliki sa umiarkowane oraz co nie jest bez znaczenia mamy jasny stan prawany )
Hasior
W³a¶nie!

Zgodzê siê tutaj z I Burgundczykiem RP misterem Bejbsem smile.gif Kusze wiadomo, s± fajowe. Ale za du¿o przeciwno¶ci z tym zwi±zanych (bezpieczeñstwo, prawo, itd.) W innym temacie pad³ temat zawê¿enia lat do 1475-1485. W tym wypadku u¿ywanie ró¿norakiego sprzêtu na proch jest bardziej historycznie uzasadnione. Ludkowie zaciê¿ni ju¿ sie przekonali do tej niby prymitywnej, ale taniej broni. W popisach widaæ wzrastaj±c± liczbê ¿o³daków uzbrojonych w³a¶nie w broñ paln±. I mimo wszystko twierdzê ¿e salwa oddana powiedzmy z 10-15 hakownic, piszczeli, rusznic itp. jest bardziej efektowna od salwy tej samej ilo¶ci kusz. Do tego pozostaje problem zrobienia tych 15 kusz devil.gif i ich u¿ytkowania.
Pozdrowionka!
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
A ja tak z innej beczki...

Czy ktos moglby mnie oswiecic w sprawie tego napiersnika? Przypadl mi do gustu, jednak niepokoi mnie brak grani i po przekrzeniu Nowakowskiego i Kajzera jestem w kropce. Moze ktos mi pomzoe go wydatowac? Bo zaczynam sie dozbrajac smile.gif

http://morion.imperial.net.pl/galeria/panc...menty/ep20.html

Pozdrawiamk i z gory dziekuje!

Bryan
S³odziutki
CYTAT(Hasior @ 20:58 22.02.2007) *
W innym temacie pad³ temat zawê¿enia lat do 1475-1485. W tym wypadku u¿ywanie ró¿norakiego sprzêtu na proch jest bardziej historycznie uzasadnione. Ludkowie zaciê¿ni ju¿ sie przekonali do tej niby prymitywnej, ale taniej broni. W popisach widaæ wzrastaj±c± liczbê ¿o³daków uzbrojonych w³a¶nie w broñ paln±.

Wzrastaj±c±, ale to jeszcze jakie¶ 15-20 lat musia³o zaj±æ ¿eby liczba broni palnej dorówna³a liczbie kusz. Czy masz jaki¶ popis z lat 1475-85, w którym s± same piszcza³y, a nie ma kusz?

A za³±cznik jest dla Bryana. Oto napier¶niki bez grani.

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Hasior
Nie powo³ujê sie tutaj na konkretne ¼ród³a, mianowicie popisy. Nie chodzi mi o tych kilka popisów z Grabarczyka które s± wa³kowane bez przerwy (oczywi¶cie nadal uwa¿am je za bardzo wa¿ne ¼ród³a) Piszê to troszkê z innej perspektywy. Uwa¿am ¿e powinny byæ wziête pod uwagê inne rzeczy jak ikonografie, chocia¿by Hausbuch. Piszê to te¿ trochê z punktu widzenia Wroc³awiaka. ¦l±sk by³ od 1 po³. XV wieku pod wp³ywem husytów, a wiadomo ¿e husyci = du¿o broni palnej. I to nie tylko ¦l±sk by³ terenem który przej±³ wp³ywy husyckie. Ja osobi¶cie przyjmujê taki punkt widzenia, nie mo¿emy sie ograniczaæ tylko do tych (cennych mimo wszystko) popisów. Pozdrowionka
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ale i w Hausbuchu i inszych do¶æ pó¼nych ¼ród³ach kusz nie brak. Pozdrawiam
Gwyn
Hasior
Oczywi¶cie ¿e kusz nie brak Gwyn smile.gif Ja tylko mówiê ¿e posiadanie przez Rotê broni palnej ma wiêcej zalet i u³atwieñ,

- mo¿na tanio to zamowiæ (w porównaniu z kuszami),
- nie ma problemów prawnych jak w przypadku z kuszami,
- jest to broñ bezpieczniejsza ni¿ kusze (nawet zak³adaj±c gumowe ciêciwy itd.),
- w ¼ród³ach z 2 po³. XV wieku broñ palna wystêpuje bardzo czêsto, a wiêc jest to historycznie uzasadnione,
- jakby nie by³o broñ palna jest bardziej efektowna przy rekonstrukcji (tak mi sie wydaje smile.gif )

Na koncu dodam ¿e oczywi¶cie nie zabraniam nikomu kupowaæ kusz i ich wo¿enia na XV-wieczne imprezy, chcia³em tylko przedstawiæ ogólnie jak to wygl±da w dzisiejszych realiach.

Pozdrowionka
S³odziutki
CYTAT(Hasior @ 11:56 23.02.2007) *
Nie chodzi mi o tych kilka popisów z Grabarczyka które s± wa³kowane bez przerwy (oczywi¶cie nadal uwa¿am je za bardzo wa¿ne ¼ród³a) (...) Uwa¿am ¿e powinny byæ wziête pod uwagê inne rzeczy jak ikonografie, chocia¿by Hausbuch. Piszê to te¿ trochê z punktu widzenia Wroc³awiaka. ¦l±sk by³ od 1 po³. XV wieku pod wp³ywem husytów, a wiadomo ¿e husyci = du¿o broni palnej. I to nie tylko ¦l±sk by³ terenem który przej±³ wp³ywy husyckie. Ja osobi¶cie przyjmujê taki punkt widzenia, nie mo¿emy sie ograniczaæ tylko do tych (cennych mimo wszystko) popisów.

Wiesz, ja pochodzê z Lubina i te¿ móg³bym tak mówiæ smile.gif No, ale skoro jako Rota mamy ambicje byæ oddzia³em polskim, to popisy powinny byæ dla nas ¼ród³em podstawowym i najwa¿niejszym, a niemiecki Hausbuch i tendencje panuj±ce na ¦l±sku powinni¶my traktowaæ pomocniczo.

Druga sprawa: Masowe u¿ycie przez Husytów broni palnej, w oparciu o taktykê wagenburga, zosta³o opracowane w regulaminach wojskowych Jana ¯i¿ki na pocz±tku lat 20-ych XV wieku dla wojsk polnych Taboru. Wojska te, jak pamiêtamy, zosta³y rozbite w bitwie pod Lipanami bodaj¿e w 1434 i rozwi±zane. Zajmowa³em siê swego czasu bardzo intensywnie tym tematem i nie przypominam sobie ¿adnych "husyckich zaciê¿nych rot strzelczych", walcz±cych w czworobokach przy u¿yciu broni palnej. Innymi s³owy, husyci nie walczyli w taki sposób, jak my - a zatem u¿ycie przez nich du¿ych ilo¶ci broni palnej nie oznacza, ¿e mia³o to wp³yw na wyposa¿enie wojsk, które walczy³y w Polsce przy pomocy innej taktyki.

Rzecz jasna, nie zapominajmy o wagenburgu z Hausbucha. Tam oczywi¶cie mamy wspomniane oddzia³y strzelców itd. Ale skoro mamy byæ Polakami, to mo¿e lepiej jednak skupiæ siê na popisach? W koñcu, ile mamy polskiej ikonografii przedstawiaj±cej polsk± piechotê? Obraz "Bitwa pod Orsz±" to ju¿ ciut za pó¼no.

Mam okropnej jako¶ci zdjêcia powiêkszonej i pokolorowanej fotografii zaginionego obrazu "Oblê¿enie Malborka" z czasów wojny 13-letniej. Mo¿e tam co¶ wypatrzê.

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Tomaszek
mamy byæ Polakami S³odki...??

ciutê to nowum dla mnie - k u r d w a - znowu nic nie wiem - kurde konkrety s± nieodzowne...

dobra wiem - pawê¿e, te sprawy, pitu-pitu... ale Polakami... cholera... strzelcza rota znaczy tak??
to wiele zmienia...

dobra nie wa¿ne - sam sie gubiê...
Marcus Aurelius Carnifex
Ja ju¿ te¿ nie wiem czy Polakami czy Niemcami? Kto¶ zna jakie¶ konkrety? Czujê siê zagubiony!
bigsmile2.gif
Tomaszek
okej, nie wa¿ne... wychodzi ¿e robimy polaków, bo jest nacisk napawê¿e i kusze itp., w ka¿dym razie jak ju¿ siê odgra¿a³em, robiê ¶l±sk, znaczy sie bede wygl±da³ jak niemiec... powiedzmy, bo z drobnymi zmroczeniami :> ;>

pozdrawiam
tz
Zbigniew Tomicki
hmm a w planie rozwoju nie jest napisane co innego, bo jednym temacie a w drugim tamto.... moze sie wkoncu ustali co i jak, ozyje jakis inny temat ktos cos powie ze robimy nagle ruskich lancknechtow smile.gif i znow bedzie bajzel...
Hasior
My¶lê ¿e maksymalne zkonkretyzowanie "kim jeste¶my" nie ma sensu. Rota jakby nie by³o jest grup± entuzjastów 2 po³. XV wieku i nasze spotkania nie powinny byæ traktowane jako "rób strzelca albo wy....aj, tudzie¿ "wyrzuæ t± halabardê bo to nie polskie" Jest w Rocie sporo ludzi z drzewcówkami, co zrobiæ z nimi? Kto¶ ma jakis he³m z 1450 roku, ma go wyrzucic? My¶lê ¿e nie o to chodzi. Tak jak Gwyn zauwa¿y³ musimy tylko unikaæ nowinek z samej koñcówki XV wieku, bo to ju¿ klimaty wchodz±ce pod lancknechtów. Jestem tak¿e za popieraniem regionalizmów, a wiêc je¿eli kto¶ chce zrobiæ "co¶" co wynalaz³ w jakim¶ muzeum, ikonografii itd. , a pochodzi to z jego regionu niech ¶mia³o to robi smile.gif Wydaje mi siê ¿e najwiêkszym problemem w stworzeniu polskiej Roty jest liczna halabardników, tak¿e albo przezbrajamy oko³o 30 osób w pawê¿e i kusze, albo zostawiamy to jak jest. My¶lê ¿e pierwsza opcja bedzie trudna do przeprowadzenia :D Przede wszystkim jest to hobby i nikt nikogo nie zmusi ¿eby porzuci³ ukochan± halabardê na rzecz pawê¿y smile.gif
saiko
niektorzy bardzo lubia nowinki z samej koncowki XV i tez nie beda chcieli z nich zrezygnowac
Hasior
Dlatego w³a¶nie ustalona jest data "graniczna" - 1488. Chcê przez to powiedzieæ ¿e bardziej usprawiedliwione bêdzie noszenie troszkê starszego uzbrojenia (lata 1450-60) ni¿ nowego (po¼ne lata 90 - pocz±tek XVI wieku) Uzbrojenie by³o rzecz± kosztown± i ka¿dy musia³ sobie je sam zakupiæ. Zdarza³o siê w Arsena³ach Milicji Miejskiej uzbrojenie które mog³o dobrze nale¿eæ do ojców stra¿ników. Ale pomykanie w maksymiliankach albo wypasionych gotykach to ju¿ inna bajka...
Tomaszek
CYTAT(Hasior @ 19:58 26.02.2007) *
Ale pomykanie w maksymiliankach albo wypasionych gotykach to ju¿ inna bajka...

ale ja chcê byæ ksiêciuniem smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif

noo!! prooooszê... smile.gif
saiko
CYTAT(Tomaszek @ 09:03 27.02.2007) *
CYTAT(Hasior @ 19:58 26.02.2007) *
Ale pomykanie w maksymiliankach albo wypasionych gotykach to ju¿ inna bajka...

ale ja chcê byæ ksiêciuniem smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif

noo!! prooooszê... smile.gif

jeszcze cala nie gotowa a juz trzeba zlomowac ;)
Hasior
Hehe, projekt "ksiêciunio" mi sie bardzo podoba smile.gif Mo¿e w drodze wyj±tku zrobimy lordzie Tomaszku wyj±tek ;) :P A tak na powa¿nie to oczywi¶cie mówi³em o zwyk³ych piechurach smile.gif
Chêtnie w koñcu zobaczê wypasionego rymcerza z 2 po³. XV wieku smile.gif
Tomaszek
nie mam konia, ale umiem je¼d¿iæ.ani namiotu, ale prace trwaj±...

dajê sobie rok na zostanie wszechgalaktycznym lordem ze ¦l±ska...

bêdzie fajnie - a przynajmniej ¶miesznie.

obiecujê

buziaki
Basia
Nie mo¿emy siê ju¿ doczekaæ, Jego Lordowska Mo¶æ devil.gif
Mo¿e zrobisz jak±¶ fundacjê?
W ka¿dym razie liczê, ¿e zostaniesz nabywc± moich jedwabnych podwi±zek bigsmile2.gif
A tymczasem musisz poczekaæ na 5 tom Herbarza szlachty ¶l±skiej smile.gif
Tomaszek
k...a - Basiu, nie mów - nie ma tego herbu???????? ale kupa!! wielka olbrzymia nawet i potwornie ¶mierdz±ca... dobra - jakby kto¶ s³ysza³ o herbie rodziny von Popplau ze z Wroc³awia to prosze o znaki dymne...

a jedwab wci±gam... w ka¿dej formie i ilo¶ci - w tym równie¿w postaci pasty spo¿ywczej... smile.gif

buziaki
Basia
Ja¶nie O¶wiecony, z mojego researchu wynika, ¿e herb jaki¶ jest, tylko jaki, to jeszcze nie wiem, czekam na tom z literk± O :P Mo¿na spróbowaæ poszukaæ w jaki¶ niemieckich ¼ród³ach heraldycznych z przedwojnia, bo rycerstwem polskim to raczej nie byli.
Proponujê poza tym b³êkitne podwi±zki :P
Owen
Hej
Tomaszku ¿e siê wtr±cê zapewne nie bêdziesz mia³ mi za z³e, nie wiem sk±d twoje zainteresowanie rodem kupieckim Popplau z Wroc³awia, przypuszczam ¿e przez "Opisanie podró¿y Miko³aja von Popplau", w ka¿dym razie jest tam informacja o herbie: "17 maja 1469 roku otrzyma³ od papie¿a Paw³a II, wraz z krewnymi (...) za zas³ugi w walce z Jerzym z Podiebradu, herb - na czerwonej tarczy, z³otego jednoro¿ca wspiêtego, w tylnej czê¶ci jednoro¿ca pole szachowe piêciorzêdowe, z³o¿one z 12 romboidalnych cegie³ na przemian czarnych i srebrnych. Klejnot w postaci rogów bawolich w dolnej po³owie szachowanych, ka¿dy w 2 rzêdy po 3 ceg³y romboidalne w kolorze naprzemian czarnym i srebrnym, w górnej po³owie srebrnych. Labry li¶ciaste od strony zewnêtrznej z³ote, od wewnêtrznej czerwone. Wed³ug dokumentu cesarskiego z 1483 roku pocz±tkowe barwy pól szachowych stanowi³y czerñ i biel"
Opi dosyæ klarowny wiêc z jakim¶ dobrym herbarzem do odtworzenia. Je¶li potrzebujesz dotrzeæ do ¼ród³a to podam jeszcze namiar na XIX w. pozycjê niemieck± ale teraz nie chce mi siê wklepywaæ.
Zdravim
Tomaszek
o urwał nać... dzięki... to wiele wyujaśnia... potrzebuje teraz kogoś kto to narysuje smile.gif

dziękuję
bardzo smile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gifsmile.gif
buziaki

smile.gif

PS - a i owszem zainteresowanie wzięło się po przeczytaniu wspomnianego artykułu w mówią wieki... zresztą gorąco polecam... niezła ciekawostka kurde...
Owen
Hej
Aha to trochê wyja¶nia, bo ja mia³em na my¶li nie artyku³ o tym ¼ródle, tylko samo ¼ród³o. Jest ono wydane choæ bardzo kiepsko niestety, ale przeczytaæ oczywi¶cie warto, fajne jest smile.gif.
Poszukaj w bibliotece, w BUWie jest a napewno w instytucie historycznym.
Opisanie podró¿y Miko³aja von Popplau, rycerza rodem z Wroc³awia, Prze³o¿y³ opatrzy³ przedmow± i komentarzami Piotr Radzikowski, Kraków 1996.

Je¶li bêdziesz chcia³ rycersk± tarczê kopijnicz± z herbem, to polecam siê ;)
Zdrówko
Tomaszek
dziêki Owen...

tak powa¿nie to na pewno bêdê chcia³... zg³oszê siê niechybnie... albo nie - od razu sie zg³osze, znaczy napisze priva... smile.gif

a ksi±¿ki muszê znale¼æ... s± w pytê-pasuj±ce...

dziêkujê bardzo i pozdrawiam
tz
¦wider
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

witam wszystkich !

ja tu siê z tak± pro¶b± o pomoc zwróce. Gdzie¶ kiedy¶ na freha kto¶ umiesci³ zdjêcie takiej halabardki. Potem widzia³em j± jeszcze w dragonie którym¶. ¯e datacja na Rote odpowiada to wim, ino mam problemy z lokalizacj±. Kochany Internet raz mówi ze to Szwajcar a raz ¿e Niemcy. Proszê o pomoc je¶li ktokolwiek widzia³, ktokolwiek wie. A i jeszcze jedno. Zna ktos jakie¶ ³adne zachowane egzemplarze g±sek ? No i pro¶ba do wannabe kuszników, decydujta sie szybciej bo nie wiem czy ³ebke zamawiaæ czy jednak bezpieczniejsz± salade smile.gif

pozdrawiam !!!
Igor Weso³owski
Powitaæ
Ma pytanko z innej beczki. Planuje sobie sprawiæ pawê¿ (wiadomo wiekszy ¿o³d) i tu moje pytanie. Niestety przez naturê zosta³em stworzony leworêcznym i siako¶ tak mi jest wygodnie gdy tarczê mam na prawej rêce. Niestety w przypadku pawêzy moze sie zacz±æ problem bo jak to wygl±da gdy jedna piz... trzyma tarczê inaczej ni¿ wszyscy. Dodam ¿e w sumie to juz mam kord zrobiony do lewej rêki. Pozatym zastanawiam sie (bo nic na ten temat nie trafi³em) jak jest w XV z leworêczno¶ci± (bo w sumie to jeszcze moi dziadkowie p³akali ¿e pisze i wszystko robie lew± rêk±). Wiadomo ¿e jak bêdê robi³ uchwyty do pawêzki to musze podj±æ decyzjê na któr± stronê. Wiadom ¿e lepiej by mi by³o z tarcz± na prawej rêce ale nie chce waln±c jakiego¶ babola. Z leworêcznym pozdrowienie Igor
Micha³ ¯elazo
Igor, jak ju¿ rzeczy tak naturalne jak choæby lewo-, czy praworêczno¶æ planujesz dostroiæ do odtwarzanej epoki, to mam dla Ciebie z³± wiadomo¶æ:

I Ty i Tomaszek i Bryan bêdziecie musieli wykosztowaæ siê solidnie na operacje plastyczne, ¿eby¶cie byli nieco mniejsi. Z pawê¿ników na razie tylko Tomek Rejf, Synek i ja mamy wzrost mniej wiêcej odpowiadaj±cy ¶redniowiecznym orygina³om tongue.gif

Taka karma.

Pozdr.
M.
S³odziutki
Igor, Ty się nie martw jeśli chodzi o rozmieszczenie uchwytów w pawęży. Te które znam to albo umieszczony centralnie i symetrycznie bardzo gruby rzemień rozcięty w "Y", albo dwa równoległe poprzeczne paski.

Swoją drogą, jak się trzymało pawęż za takie uchwyty? Czy istnieje jakaś wiarygodne źródło opisujące technikę użycia pawęży?

Pozdrawiam,
Słodziutki.
¦wider
ech, widzê ¿e pomocy znik±d angsad.gif no ale w takim razie pytanie do wszystkich drzewcówkarzy, z czego korzystali¶cie zamawiaj±c swoj± broñ? poszukujê jakichkolwiek ¼róde³, moja biblioteka uniwersytecka jaka¶ uboga jest strasznie. Macie wszyscy wzorce raczej niemieckie? czy jakie¶ klasyczne szwajcary w tej rocie te¿ s±? bede wdziêczny za wszelk± pomoc, nie ukrywam ¿e chcia³bym siê wyrobiæ przed lubelsk± imprez±smile.gif
pozdrowienia dla wszystkich prawdziwie wiernych drzewcówkarzy!
Czarny
Cze¶æ ¦wider Moja glewia jest burgundzka a korzysta³em z burgundzkiej w³a¶nie tapiserii i gdzie¶ u Memlinga jest identyczna, ale nie chce mi siê szukaæsmile.gif Tak¿e z Niemiec to nie ma nic w tej glewii...
A co do wiernych drzewcówkarzy to ja mogê byæ za szpiega u [beeep]zodrzwiowych , bo siê troche przerabiam... jakbym mia³ k... wyj¶cie Wymyslili se polskie klimaty... devil.gif No to pozdro
Tomek
Witka ¦wider ! Nie wiem czy Ci to pomo¿e, ale przeszukuj±c moje marne ¼ród³a natrafi³em na takie co¶ Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik. Ostatnia pozycja jest podpisana; Helmbarte, schweizerisch Ende 15 Jhr. Niestety nie znam tytu³u tego ¼ród³a :/ - mam je jako kilka lu¼nych skanów. Ja swoja halabardê Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik zamówi³em na podstawie tego zdjêcia Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik ( ta w ¶rodku) - podobna do tej z Twojego postu.

Pozdrawiam!
EwKa
Polecalabym fotograficzna dokumentacje dostepna na stronie www.bildindex.de
Swider, jestes w stanie sprawdzic czy w interesujacym Cie miescie na terenie Niemiec, Austrii czy Szwajcarii jest muzeum i czy maja tam zbiory broni dawnej z tego miejsca i okolic.
S³odziutki
CYTAT(EwKa @ 11:00 08.05.2007) [snapback]188597[/snapback]
Polecalabym fotograficzna dokumentacje dostepna na stronie www.bildindex.de
Swider, jestes w stanie sprawdzic czy w interesujacym Cie miescie na terenie Niemiec, Austrii czy Szwajcarii jest muzeum i czy maja tam zbiory broni dawnej z tego miejsca i okolic.

Ewa, jakie has³o wpisa³a¶ w Bildindeksie, ¿e Ci wysz³y te obrazki? Wpisywa³em ró¿ne "waffen", "schwert" i "rustung" i inne takie, ale tych obrazków nie spotka³em.

Najlepsze rezultaty, jak do tej pory, da³o mi wyszukiwanie poprzez nazwy muzeów.

Pozdrawiam,
S³odziutki.
EwKa
wyszukiwarka haslowa i ta rozszerzona na w zwyczaju pokazywanie tylko czesci katalogu.
Osobiscie szukam przez "Orte"-"Deutschland"/"Schweiz"-katalog z literka np. Z lub S i dalej katalog z nazwa miasta. Pozniej wybieram podkatalog o nazwie "Sammlungen" gdzie jest kolejny podkatalog z nazwami instytucji lub muzeum. Jesli znajde w srodku teczke "Kunstgewerbe" to przewaznie jest w niej kolejna teczka "Rustungen und Waffen".
Lukasz Butowski
Witam!

Chciałbym wrócic do tematu kusz, a mianowicie czy ktoś z was wogóle posiada takie cacko??No i czy znacie jakiegoś wiarygodnego producenta??(Na necie jest ich sporo, ale może ktoś z was zna producenta godnego polecenia)
Tak sobie pomyślałem o małej reaktywacji i o przerobieniu się na strzelca. Pomysł ze zdejmowaniem cięciwy i zakładaniem zamiast niej np:nitki dentystycznej smile.gif, wydaje mi się bardzo rozsądny, wtedy chyba nie da się nikogo zastrzelic na manewrach.
pozdr
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Dobry
Jedna kuszê posiada Tom (Matuls), wiarygodnym za¶ producentem jest W³odek Ku¶mierowski ze ¦wiecia, jest na Freha. Pozdrawiam
Gwyn
S³odziutki
A ja wrócê do tematu kapalina, o który pyta³ Synek.

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=9731&st=20

Ostatnio w ksi±¿ce "Stara broñ w Polskich zbiorach" natkn±³em siê na opis tego (takiego) kapalina, który sytuowa³ go gdzie¶ oko³o 1475 r. Innymi s³owy, chochlik wkrad³ siê w moje przekonanie o szesnastowiecznym datowaniu tego¿.

Czujê siê na nowo zaintrygowany. Mo¿e dowiedzieli¶cie siê czego¶ nowego?

Pozdrawiam,
S³odziutki.
¦wider
Witam

Pozwolê sobie wróciæ do tematu drzewcówek. Generalnie to do¶æ ciekawe, ¿e Rota, która z tego co wiem ( a mo¿e ¼le wiem) mia³a siê wzorowaæ na niemieckiej piechocie nie ma ¿adnej niemieckiej halabardy tylko raczej szwajcarskie lub burgundzkie glewie. I ta kwestia moim zdaniem wymaga omówienia w wiêkszym gronie z nie ukrywam KONIECZNYM udzia³em dowództwa. Przed wakacjami chyba zosta³o ustalone, ¿e pozostajemy przy wzorcach zachodznich ale na potrzeby ¦wiecina czê¶c osób robi siê na typowo polsk± rotê czyli wiecej strzelców i pawê¿y, czy tak? Przyda³o by siê jakie¶ potwiedrzenie tych ustaleñ i je¿eli tak ma byæ to ta czê¶c zachodnia jak daleko mo¿e siêgaæ? Burgundia? Szwajcaria? wiem, ¿e to kwestia nie tylko broni ale i ubioru, a tu sporo osób ma co¶ szystego na szwajcarsk± mod³ê. Tak powa¿nie to chcia³bym us³yszeæ wreszcie na czym stoimi bo na razie to tu jest jak w "tym Archeo..." I tu kolejna kwestia, czy kto¶ wie dok³adnie sk±d mogli byæ zaciê¿ni w oddzia³ach krzy¿ackich pod ¦wiecinem? Czy to byli ludzie na przyk³ad z pó³nocy Niemiec czy mog³a przywiaæ ich a¿ z Po³udnia? To te¿ do¶æ wa¿ne w kwestii doboru broni, przez ostatnie kilka tygodni przegl±da³em bildindex (tu wielkie podziêkowania dla Ewki!!!) i w muzeach miast na pó³nocy Niemiec nie ma æwieræ halabardy... podobnie jest z malarstwem. Wiêc albo pope³niam jakie¶ straszliwe przeoczenia albo ta broñ by³a ma³o popularna na pó³nocy, bo wszystko co jest, jest bli¿ej Szwajcarii (generalnie po³udnie Niemiec). Podsumowuj±c, je¿eli pod ¦wiecinem czê¶æ drzewcówkarzy ma byæ po stronie niemieckiej to sk±d ci ludzie byli i jak± sobie dobraæ broñ, i czy bêdzie to ogólnie pasowaæ do koncepcji Roty? Podzielê sie moim pomys³em i tu te¿ bardzo prosze o komentarz. Niedawno Gwyn zamie¶ci³ fajne opracowanie tematu w dziale 'broñ drzewcowa' - by George A. Snook.
http://virtuatheque.free.fr/The%20Halberd%...%20Polearms.pdf
Po wnikliwej lekturze wychodzi na to, ¿e wzór o który wcze¶niej pyta³em jest zdecydowanie za pó¼ny (ok 1500) Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik , taki jaki ma Tomek. Wed³ug tego opracowanka taki wzór to do¶æ pó¼na ewolucja halabardy, ale znalaz³em w¶ród zbiorów z Munchen tak± halabardkê, która jest odpowiada naszej datacji - u Snooka jest to mniej wiecej 1470. Chodzi tu g³ównie o przesuniêcie górnego ostrza wzglêdem drzewca (zorientujecie siêpo obrazkach). Niestety na zbiorczym zdjêciu podpisano ¿e to halabady z XV wieku - trochê zbyt ogólnie, ale obstawiam, ¿e ta najbardziej po prawej Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik siê nadaje i w 100% odpowiada temu co o ewolucji tej broni pisze Snook Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik . Proszê, ¿eby mnie kto¶ skorygowa³ je¿eli widzicie jakie¶ b³êdy w moim toku rozumowania, bo jak nie to zamawiam! Ok sorki za d³ugosæ tych wymiocin.. tfy wypocin, pozdrawiam i prosze o komentarze!
Micha³ ¯elazo
Chcia³bym siê dowiedzieæ co kole¿eñstwo my¶li na temat kapalinów w stylu plemiêckich w Rocie.

Niby datowanie gródka w Plemiêtach nijak nie przystaje do ram czasowych przyjêtych w naszej zabawie, ale...

W artykule o kapalinie z Le¶na trafi³em na przerys fragmentu malowid³a w mojego rodzinnego Lublina, z ko¶cio³a Brygidek, które to malowid³o datowane jest na II po³owê XV wieku. Niestety jest to tylko przerys i orygina³u prawdopodobnie ju¿ nigdy nie zobaczymy, poniewa¿ ju¿ 4 lata temu kiedy robi³em tam zdjêcia ten fragment by³ niewidoczny. W zasadzie jedyna ró¿nica to ni¿ej po³o¿one po³±czenie dzwonu z rondem.

Dodatkowo za³±czam znany chyba wszystkim Wawel.

I co Wy na to ?
Kapalec plemiêcki mam i powa¿nie my¶lê nad zabraniem go na nastêpn± nasz± imprezê smile.gif

Pozdr.
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.