Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Niejasno¶ci i problemy z uzbrojeniem
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Stron: 1, 2, 3
Tomek
Witam!

Mam pro¶bê o wspomo¿enie jakimi¶ wzorami/¼ród³ami szabel pasuj±cymi na rotowy okres. Wed³ug popisów by³y u¿ywane na równi (czasami w wiêkszej ilo¶ci) z mieczami. Niestety nie posiadam wiêcej przyk³adów szabel na drug± po³owê XV w. jak t± z Ciechanowa czy przyk³ad wêgierski.

Pozdrawiam!
Borg
Mam podes³aæ jaki¶ wzór pochwy do kordu/ szabli z P³ocka.
Zastanawiam siê nad czym¶ takim jak w za³±czniku. Obrazek jest pó¼niejszy, z oko³o 1500 autorstwa Stwosza.
Tu jest co¶ zbli¿onego ide± z lat 80tych.
http://www.lib-art.com/imgpainting/4/0/500...t-sint-jans.jpg
No i nie wiem co z tym zrobiæ. Poradzicie?
Borg
Przepraszam, ¿e tak jedno po drugim ale mam jeszcze jeden problem.
Poszukujê zdjêæ dolnego arkebuzu

Czy kto¶ by³ w Brnie w muzeum i zrobi³ przypadkiem jemu zdjêcie?
Pozdrawiam
S³odziutki
Odpowiadam na pierwszy post Borga:

Jest ciekawa pochwa do szabli lub zakrzywionego korda na znanym przedstawieniu podró¿uj±cych zbrojnych z o³tarza ¶w. Trójcy z Krakowa. Lata 60-te. Nie mogê znale¼æ zdjêcia na necie. Daj znaæ, je¶li mam skanowaæ jak wrócê do domu.

Pozdrawiam,
S³odki.
Borg
O tym kordzie mówi³e¶?
W sumie nie sprecyzowa³em. Poszukujê trzewików zakoñczonych w kwadrat.
Ale dziêki za odpowied¼ smile.gif
S³odziutki
Hej smile.gif

S±d Najwy¿szy jest po stronie strzelców. Zapraszam do lektury:

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20869

Pozdrawiam,
S³odziutki.
Borg
Mam pytanie. Co s±dzicie o rotelli na u¿ytek piechura? W trakcie zabaw na Grod¼cu odczuwa³em brak niedu¿ej, porêcznej tarczy do walki w zwarciu. Chodzi o co¶ wiêkszego od puklerza.
Szuka³em jaki¶ czas tych tarcz i w sumie u Schillinga siê pojawiaj±, we Wrocku w XVI wieku te¿. Ale szczerze nie wiem co z tym zrobiæ. Nie chcê tego do manewrów, a do takich nocnych zabaw w poszukiwaniu zajebistego Gawrona czy innych podchodów.
Rotmiszcz
To raczej pawê¿ka albo tylko puklerz, ale puklerz to maleñstwo...
Borg
Pawê¿ki chcia³em unikn±æ ze wzglêdu na uchwyt puklerzowy. Chyba, ¿e kto¶ poratuje wizerunkiem z paw꿱 przymocowan± do przedramienia przed 1500 rokiem.
Igor Weso³owski
Trzeba biceps poprawiæ Borg to uchwyt puklerzowy nie bêdzie wadzi³. Si³a!!! bigsmile2.gif
Próbowa³em siê troszkê biæ z moj±, a dawniej wróblow± pawêrzk± i daje rade, ale strasznie niewygodnie.
No ale tak serio to puklerz ino panowie. Jak by siê wyklu³a jaka¶ wiêksza ekipa z puklerzami mo¿e by poæwiczyæ ?
Chaos666
Witam!

Natrafi³em na temat zbrojników na pó¼n± XVktê na forum Cohortes Poloniae Armatus:

http://cpa.phorum.pl/viewtopic.php?f=5&t=56

Chcia³bym skonsultowaæ z kim¶ kto mo¿e bada³ temat, bo jak dla mnie jest to rewelacja :o Zw³aszcza ¿e pierwsza ikonka wskazuje równie¿ na zbrojnikowe opachy smile.gif
Ma kto¶ mo¿e co¶ wiêcej na ten temat?? Bo jestem ¿ywo zainteresowany tematem.

Pozdro
Chaos
Borg
Ja tylko pozrzêdzê, ¿e pierwszy to Mag ze wschodu, drugi to Maur smile.gif
Chaos666
Hej!

Super, o to mi chodzi³o. Borgu, ale np. na drugiej ikonce Ci panowie wygl±daj± na zwyk³ych piechurów, no i podobno to ikona niemiecka :o Mo¿esz mi podaæ namiar na te ikony, w sensie dok³adnie gdzie one s± itd.?

Pozdro
Chaos
Borg
To pierwsze siê po fresze przewija³o. Ale nie pamiêtam sk±d... A drugie to jakie¶ francuskie czy podobne na oko...
Aa i przyznaje chyba mnie ponios³o z Maurem... wydawa³o mi siê, ¿e widzê adargê.
marta.br
Ja przepraszam, mo¿e nie do koñca na temat, ale cholernie mnie to dra¿ni...

S³owo 'ikona' nie jest ¿adnym zdrobnieniem od terminu 'ikonografia'.
'Ikona' to termin oznaczaj±cy obraz sakralny, charakterystyczny dla ko¶cio³a wschodniego.

Natomiast lepiej jest u¿ywaæ terminów 'przedstawienie' czy 'obraz', je¶li nie po drodze jest do 'ikonografii'.

To nic osobistego Chaos tracker.gif

Pozdrawiam
Marta
Wojciech Radzki
Chaos, co¶ podobnego o czym piszesz mo¿na znale¼æ te¿ w ilustracjach do wojny 100 letniej, oczywi¶cie tych pó¼no piêtnastowiecznych.
Chaos666
Witam!

CYTAT(Wojciech Radzki @ 12:47 06.07.2011) *
Chaos, co¶ podobnego o czym piszesz mo¿na znale¼æ te¿ w ilustracjach do wojny 100 letniej, oczywi¶cie tych pó¼no piêtnastowiecznych.

No w³a¶nie smile.gif Jednak aby nie pope³niæ faux pas, chcia³bym siê dowiedzieæ czy czasami nie jest tak, ¿e to co jest (uwaga!) w ikonografii pokrywa siê z rzeczywisto¶ci±. Mówi±c inaczej czy czasami nie powsta³y jakie¶ przek³amania artysty i zbrojniki mimo wszystko s± passe na pó¼n± XVtkê. Mo¿e kto¶ zaobserwowa³ zbrojniki np. na nagrobkach z tego okresu.

P.s. Nic siê nie sta³o, obiecujê ¿e podci±gnê siê w tych sprawach i nie bêdê dra¿ni³ moim s³owotwórstwem niczyich oczu smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Muszê Ciê Chaos rozczarowaæ, trochê po¶wiêci³em czasu wszelakim "zbrojnikom" i wg mnie w tej ikonografii artysta specjalnie zarhaizowa³ przedstawienie, ikonografia jak komiks pos³uguje sie wieloma ¶rodkami wyrazu, które s± w du¿ej mierze nieczytelne juz dla nas. Je¶li mi nie wierzysz b±d¼ nie jestes przekonany, prze¶led¼ temat tzw zbroji szyderczej w przedstawieniach. Generalnie do dobrej rekonstrukcji s± potrzebne przynajmniej 3 niezale¿ne ¼ród³a: oryginalny zabytek z opracowaniem, b±d¼ przynajmniej dobrze wydatowany, ¼ród³o ikonograficzne, najlepiej nagrobek (z dat± jego powstania, a nie ¶mierci w³a¶ciciela, fundacje s± nieraz i o 100 lat pó¼niejsze) poniewa¿ nie by³o powodu aby umieszczaæ na nich przedstwaienia szydercze, no i ¼ród³a pisane które o ile dla pó¼nej XV s± ju¿ dostepne tak w XIV w w³asciwie nie istniej±, przynajmniej je¶li chodzi o Polskê (tê ¶redniowieczna)
Chaos666
Hej!

I st±d te¿ moja niepewno¶ci i zapytanie :o No nic, poszukam jeszcze trochê na w³asn± rêkê, ale gdyby kto¶ co¶ takiego odkry³ to proszê informowaæ na bie¿±co.

Pozdrawiam
Chaos
Stefan Mi¶kiewicz
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikWitajcie

Mam takie pytanie dotycz±ce os³ony g³owy a dok³adniej kapalinu. Czy ten na zdjêciu jest za pó¼ny na nasz okres, niestety wydaje mi siê ¿e tak bo datowanie które znalaz³em na FREHA waha siê pomiêdzy 1460 a 90.
I ci±g dalszy jaki kapalin zabudowany z podbródkiem nada³ by siê najlepiej na czasy Roty. Dziêki za info
Borg
Kapalin jest z lat 60tych, powsta³ w Insbrucku, warsztat Vetterlina i Treytza.
Wiêc bêdzie jak znalaz³ smile.gif

A ja chcia³em zapytaæ, czy kto¶ z Was by³ w Leeds i widzia³ t± tarczê:

Wiem ju¿, ¿e jest XV wieczna i niemiecka. Tylko nie mogê znale¼æ zdjêcia, z którego da³oby siê okre¶liæ rozmiar. Kto¶ co¶ mo¿e wie?
Dariusz
Witam,
chcia³em siê dowiedzieæ czy rêkoje¶ci ze zdjêæ nie s± za bardzo rozbudowane na okres Roty?

http://imageshack.us/photo/my-images/269/1000985k.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/62/ga...2115424098.jpg/
Pawel ChmurnoOki
Witam
Jezeli ktos czasem tu zaglada :P to mam pytanie ;) Co sadzicie o takim rozwiazaniu na nasz okres?
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Zetknal sie ktos moze z czyms takim? Bo ja nie smile.gif Ale na logike wydaje sie to dosc zasadne.
Z gory dziekuje za opinie.
Pozdrawiam
Pawel
Borg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...2r1_Heerzug.jpg

Trzecia grupa piechoty u góry. Kole¶ ma g³êbsz± t± ³ebkê, ale z czepcem smile.gif
Grzyp
Wygl±da trochê jak bascinet z doczepion± tarczk±.
Borg
Bo to jest ³ebka z doczepianymi tarczkami. Oko³o 1420-50 (orientacyjnie) jest tego du¿o. Widocznie przetrwa³a idea, czy mo¿e nawet pojedyncze egzemplarze. Podobnie jak tzw psie pyski smile.gif
Grzyp
Bascinety przetrwa³y tak¿e w innej formie do interesuj±cego nas okresu, mianowicie widzia³em gdzie¶ ³ebkê (zachowany egzemplarz) przerobion± z bascinetu poprzez obciêcie "zbêdnych" fragmentów - zostawiono nawet otwory do wszycia wy¶ció³ki na czê¶ci czo³owej.
Borg
kto¶ wie mo¿e co to za zbroja?

S³odziutki
CYTAT(Borg @ 19:58 29.01.2012) *
kto¶ wie mo¿e co to za zbroja?

Zapytaj bezpo¶rednio Radka, na przyk³ad na FB. On akurat mo¿e kojarzyæ smile.gif

Odpowiadaj±c na Twoje pytanie z listopada: by³em w Leeds, widzia³em tê tarczê, zrobi³em jej zdjêcie.

Masz porównanie z ma³± pawê¿k± i godendagiem.

Pozdrawiam,
Slodki.
Pawel ChmurnoOki
Witam szanowne towarzystwo smile.gif
Pisze poniewaz mysle ostatnio o zrobieniu tego rodzaju spisy/szydla Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
i zastanawiam sie jak by przytwierdzic tarczke aby mialo to jakis sens.
Z orgonalow znalazlem cos takiego http://ksiegarnia.bellona.pl/obrazki/wojsko11147385971.jpg
(moze ma ktos w lepszej jakosci) gdzie wyglada jakby bylo jakies przewezenie byc moze na tarczke ale nie mam zabardzo koncepcji jakby to wykonac. Ma ktos moze jakies pomysly albo inne orginaly tego typu? Z gory dzieki za odpowiedzi smile.gif
Pozdrawiam
Pawel
Dariusz

Grzyp
Mo¿na spróbowaæ nabiæ tarczkê na szyd³o na gor±co, powinna siê trzymaæ. Ewentualnie po nabiciu rozgrzaæ ca³o¶æ i spróbowaæ zgrzaæ.
Pawel ChmurnoOki
Dzieki wielkie za fotki smile.gif tez myslalem o nabiciu na goraco ale nie jestem do konca przekonany czy bedzie sie to trzymac, ze zgrzaniem natomiast moge miec problem techniczny. Zastanawiam sie tez nad opcja bez tarczki -sama igla. Najprawdopodobniej sprobuje nabic tarczke na goraco a jak sie nie uda to ja wywale i zostanie bez. Gdyby ktos jeszcze mial jakies zrodla czy propozycje to poprosze. Z gory dzieki
Pozdrawiam
Pawel
Borg
Chyba mam co¶ lepszego.
Tarczka ma ko³nierz i jest wbijana w naciêcia w spisie.
Do tego chyba od spodu dochodz± trzy k±towniki dla wzmocnienia.
Spisa pochodzi z wiedeñskiego arsena³u.
Mam nadziejê, ¿e siê przyda.
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
Dzieki wielkie, wlasnie tak chcialem to robic ;) Zobaczymy jak wyjdzie.
Pozdrawiam
Pawel ChmurnoOki
Dzieki ;)
Dariusz
Witam, czy kto¶ kojarzy jakie datowanie i sk±d pochodzi ta zbroja? 1480+?

Borg
a nawet 1490+
baaardzo bogata,baardzo zawansowana zbroja zrobiona dla Gaudenza von Matsch, znajduje siê w Churburgu. Odpada dla ¿o³nierza niestety... te¿ j± chcia³em, ale Radzio mnie na ziemiê sprowadzi³ :P
Dariusz
Mnie bardziej interesuje napier¶nik, taki prosty ;)
Borg
Masz opracowanie zbrojowni Churburskiej Scaliniego?
Ten odpada, przyjrzyj siê, pod pachami ma dodatkowe ruchome blaszki, by mo¿na by³o mocniej do przodu dac rêce. Rozwi±zanie pojawia siê bardziej w XVI wieku.
Rotmiszcz
CYTAT(Borg @ 18:51 04.06.2012) *
Masz opracowanie zbrojowni Churburskiej Scaliniego?
Ten odpada, przyjrzyj siê, pod pachami ma dodatkowe ruchome blaszki, by mo¿na by³o mocniej do przodu dac rêce. Rozwi±zanie pojawia siê bardziej w XVI wieku.

Ostatnio spotka³em siê z wcza¶niejszym datowaniem takich pach, 1485 ale w zdecydowanie bardziej gotyckich egzemplarzach. No i wypada³o by byæ co najmniej ksiêciem ;)
Chaos666
Hej!

Znalaz³em ciekawy dokument w sieci. Jest tam zaskakuj±ca zas³ona salady, ³okcie i nogi gotyckie, kordy i inne znaleziska Ma³opolskie ;)

http://www.muzeum.sanok.pl/pdf/acta1_9.pdf

Pozdro
Chaos
Borg
Zbroja ze Spytkowic. 1490+ z uwag±, ¿e nosi³ j± jeden z najbogatszych ludzi w Koronie.
Dajcie mi kilka dni, zbieram zgodnie z obietnic± kolejn± porcjê materia³ów.
Dariusz
Witajcie,
szukam zabytków hakownicy/arkebuza czy jak to nazwaæ, jakie pojawiaj± siê na obrazach Schiling'a. Jedyny podobny zabytek datowany jest na 1520+ , a do tego wa¿y 18kg i ma kaliber 32mm. Widzia³em w Rocie kilka sztuk muszkietów i przyznam siê nie widzia³em zamków z typowym spustem przed 1500 a tak¿e tak charakterystycznych panewek . Mo¿ecie napisac sk±d brali¶cie wzorce ?

Pozdrawiam

Grzyp
CYTAT
przyznam siê nie widzia³em zamków z typowym spustem przed 1500

Pierwszy rysunek takiego zamka jest z 1475r, niemiecki. Niestety w tym momencie nie pamiêtam gdzie to by³o, ale postaram siê znale¼æ jak bêdê mia³ d³u¿sz± chwilê (czyli, niestety, nieprêdko).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.