Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Sie]VII Jarmark ¦redniowieczny na zamku w Chudowie 12-15.08
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4
Roma
Taaaa.....ludziom to sie w g³owach przewraca. Rozumiem mieæ blachy, ale pod taka postaci±? huh.gif No ale ja tam w blachach nie chodzê, mo¿e siê nie znam... diabel.gif
Jarek Przyby³o
Roma, ty tyle nie my¶l tylko dawaj foty :-).
ttin
No to my te¿ dziêkujemy za zaproszenie, by³o ¶wietnie :] Wojtku - dziêki za spokojne znoszenie naszego ma³ego marudzenia :P Puszczy i Bielsku dziêki za po¿yczanie garów. Malinie i Kless dziêki za pomoc i rady w kwestii odzienia :]. No i za bieg dam hyhy :D Watmanowi za u¶wiadomienie, dlaczego renifery nie kaszl± :D. Sztuczne ognie by³y niesamowite. Tylko jedna uwaga na przysz³o¶æ: Puszczanie, ustalcie jedn± wersjê organizacji obozowiska, ¿eby¶my znowu nie wyl±dowali po¶rodku sk³adu drewna, a raczej ¿eby ten¿e nie wyl±dowa³ na nas :P.
£ukasz Lewandowski
Witam, tak¿e do³±czam siê do chórku spiewaj±cego gloria, haaba i takie, takie. Na poczatek pozdrowienia dla wszystkich Grzymalitów, a nawet Na³êczów, oczywiscie dla Andegawenów (szczegolnie Jadzi) i calej reszty Doliwów i innych Diablów Weneckich. Dzieki wielkie za zaproszenie i moc atrakcji. Jedno jest pewne, na przysz³y rok zabieram innego trenera i dietetyka bo tegoroczny nieco mnie przeforsowa³ w czasie ro¿nych wystepów wokalno-taneczo-bojowo-aktorskich i mam problem z odsyskaniem formy z przed zawodów. Bedac juz przy temacie roznych nocnych zawodów chcia³em siê nieco poskazrzyæ na b³êdne zrozumienie przez niektórych terminu : "inscenizacja", która w czasie nocnych rozruchów po koncercie MIG-a przeistoczy³a siê w prawie stadionowa zadyme (zwana tez Wojna Grzymalitów z NAleczami) , bo wyglada na to ¿e na kolejn± "ostatni± szar¿ê starosty Domarata" bêdê musia³ naprawde zabraæ he³m... panowie zrozumcie to tylko zabawa, a nie zawody strongman (te by³y w inny wieczór).
Chcia³em zapewniæ takze (jako frontman znanej grupy wokalnej) wszystkich naszych fanów, ze prace nad repertuarem trwaj± i mamy nadziej wystapic jeszcze w tym sezonie. Takze wystepy znanych wokalistek i pewnego strongmena s± w fazie finalizacji umów, choc jak wspominalem wyzej JAros³aw D. narzeka³ na przetrenowanie .

Co do samego Jarmarku to cieszê siê, ¿e mieli¶my okazje zaprezentowaæ nasz± wczesn± fazê "Interregnum" i dziêki wszystkim walcz±cym którzy bawili sie z nami w sobote , a nie s± sta³ymi uczestnikami projektu. Wszytskich chêtnych do zg³ebiebnia mrocznych czasów bezkrólewia zapraszamy do wspó³pracy - oczywi¶cie tylko zbrojno.
Je¶li chodzi o oceny czê¶ci militarnej Jarmarku to czuje siê kompetentny wypowiadaæ na temat soboty z racji tego, ¿e by³em jedn± z osób wspó³organizuj±cych ten dzieñ. My¶lê, ¿e sposób oznaczeñ roznych kategorii kombatantow nie jest z³y i z czasem mia³by szanse dobrego dzia³ania, pod warunkiem, ze naprawde zaczniemy szanowac lekko zbrojnych (dobrze zrobionych- nie z ³apanki:)), a z drugiej strony je¶li lekkozbrojni nie bêd± przesadzaæ z si³± swoich ciosów . Z tego co wiem i zdo³a³em zauwa¿yæ to w sobote, przypadki zbyt mocnego podniecania siê zarówno przez ciê¿ko jak i lekkozbrojnych by³y sporadyczne.
Pierwsza inscenizacja byæmo¿e by³a nieco ma³o dynamiczna , ale by³o to pierwsze starcie w czasie ca³ej imprezy i mysle, ze wszyscy musieli sie nieco rokrêciæ. Co do drugiej insceniacji )próba porwania Jadwigi) to zabrak³o mi w niej klimatu dworskiego, czyli tañców dworskich, o których jeszcze na piêæ minut przed wejsciem orszaku zapewnia³ Wojtek, jednak jak siê okaza³o panie mia³y za d³ugie suknie... no có¿, ja nigdy nie mia³em za d³ugiej zbroi wiêc siê nie bêde wypowiada³smile.gif. Tak¿e lekko denerwuj±ce jest noszenie sobie w sprzecie sto³ów i innych krzese³ek na inscenizacje, no ale trudno, chcieli¶my mieæ projekt militarny, to mamy:). Przyda³aby siê takze pomoc organizatora w kilku innych sprawach, ale trudno, nie od parady jeste¶my starostami i innymi kasztelanami smile.gif wiêc jako¶ dalismy rade podowowodziæ.
Wnioskiem do przemy¶lenia dla wszystkich walczacych i organizatorów jest równie¿ zakaz uzywania broni obuchowej (my w projekcie napewno z tego zrezygnujemy) dziury w he³mach po ¶rubach okrêtowych i super szybkich czekanach nie nale¿± do najprzyjemniejszych rzeczy. Broñ drzewcowa jest konieczna na polu bitwy, ale konieczne s± zabezpieczone groty.

To mo¿e by by³o na tyle z szybkich przemysleñ, jeszcze raz dziêki za udan± imprezê.
pozdrawiam
niech ¿yj± Grzymalici, Ewa S. i zespó³ z Bia³egostoku.
p.s. Czy lodówkowy rycerz (Ice-man) zabra³ ze sob± lodówke spowrotem do dom, czy tez mu siê nie chcia³o jak w przypadku zabrania zbroi na Jarmark?
Roma
krótko:
www.romafoto.pl
ovation.gif
watman
CYTAT(Roma @ 08:25 18.08.2006) *
krótko:
www.romafoto.pl
ovation.gif

przepraszam, a daloby sie po prostu wrzucic na serwer paczke ze zdjeciami?
flashowe strony moze sa i ladne (de gustibus... icon_neutral.gif ), ale za to woooolne jak zolw na spacerze...
GhaSh
Zdjêcia niez³e, ale nie mo¿na by tak w bardziej przyjaznej dla ogl±daj±cego formie (inny sposób przewijania miniatur, sta³y odpowiednio du¿y rozmiar ramki na zdjêcie i przyciski do przewijania zdjêæ). Bo ogl±daj±c te zdjêcia bardziej zwa¿am na to ¿eby mi miniatury nie uciek³y ni¿ na same zdjêcia.
Ania Franczyk
Nie rozwlekaj±c siê jako¶, pragne wszystkim gor±co podzêkowaæ, szczególnie Puszczakom za kawa³ dobrej roboty no i Konfraterni-obozowanie z Wami to sama frajda! Dziêki wielkie!
Roma, niskie uk³ony za zdjêcia, jeste¶ moim idolem!
D±brówka
Ja te¿ by³am, miód i wino pi³am smile.gif
Dziêkujê przede wszystkim Puszczakom, za zaproszenie, ¶wietn± zabawê, za ¶wietn± organizacjê, i, ju¿ ca³kiem osobi¶cie, za to, ¿e mnie nie przeganiali od swojego sto³u, choæ czêsto tam przesiadywa³am.
Dla Drollsów za granie, mo¿liwo¶æ za¶piewania i zatañczenia do ich muzyki no i za CARMINÊ BURANÊ.
Dla Konfraterni za obozowanie w czterech namiotach, z przytupem i wszystkim, co potrzebne dla wszelakich wygód.
Dla Justyny, Ani, Glorii, Asi, Tymka i Gniewka za wspólne muzykowanie.
Dla Dioptera za znaczek Skody na wozie husyckim.
Dla wszystkich, którzy tworzyli klimat wczuwaj±c siê w grzymalicko-na³êczowskie i katolicko-husyckie wa¶nie
i w tym dla ju¿ nie pamiêtam kogo za przyniesienie wie¶ci "hej! Grzymalici pij± Na³êczowiankê"

Je¶li chodzi o pokazy, mo¿e siê czepiam, ale bra³am udzia³ w dwóch z nich - porwanie Jadwigi i rzeja¿d¿ka Ginewry - i zgadzam siê, ¿e zabrak³o troszeczkê dogrania szczegó³ów, zw³aszcza w pierwszym. Kajam siê, bo trzeba bylo zrobiæ kilka prób tañca i min. ja mia³abym w tym braæ udzia³, mog³am siê uprzeæ i do tego doprowadziæ, ale niestety nie do koñca by³o wiadomo, kto we¼mie wogóle udzia³ w pokazie, z kim nale¿y rozmawiaæ, ile bêdzie osób, ile bêdzie czasu itd... Je¶li w przysz³ym roku bêdzie potrzeba zorganizowania podobnego pokazu, my¶lê, ¿e nie obejdzie sie bez wcze¶niejszego skrzykniêcia ludzi na gg, ¿eby na miejscu nie miotaæ siê po obozie tylko zebraæ wcze¶niej ustawion± grupê i przeæwiczyæ pokaz.

Ogólnie jednak przed Chudowem nale¿y ugi±æ kolana i z niecierpliwo¶ci± czekaæ na nastêpne wydanie, ja ju¿ siê nie mogê doczekaæ <tuptup>

Acha, nadzieja matk± g³upich - moze kto¶ jednak znalaz³ w obozowisku PRZYWIESZKÊ DO NASZYJNIKA, srebrn±, z malachitem, owaln±, oko³o 4cm. d³ugo¶ci.
Melissa
W zesz³um roku by³am na Chudowie jako pó³turysta, w tym roku w obozie.
Faktycznie jest to ¶wietnie zorganizowana impreza, za co wszystkim, którzy siê do tego przyczynili nale¿± siê s³owa podziêkowania i pochwa³y.
Dodatkowe podziêkowania kierujê do niezawodnej, wspania³ej MALINY, z³otego ZAJ¡CA, ASI Druidowej, KLESS i wszystkim, którzy przyczynili siê do wspania³ej atmosfery.

Jedyna wada pobytu - wrz±tek, za który trzeba zap³aciæ. Popieram Malinê i uwa¿am, ¿e impreza nie zbnkrutuje, gdy rozda obozowiczom trochê wrz±tku za darmo.
Go¶ka(B³êkitna)
Zmêczona bardzo zabieganymi wakacjami nie do koñca mog³a siê cieszyæ uroakiem Chudowa. Teraz jak patrzê z perspektywy czasu wydaje mi siê on coraz bardziej wyjatkowy [ troche szkoda ¿e taki jest przyda³oby siê nieco wiêcej turniejów " na poziomie" gdzie mo¿na sie na prawde dobrze zabawiæ <z góry zazanaczam ¿e na I³¿y jeszcze nie by³am wiec sie nie wypowiadam :P >] Szczególnie urzek³y mnie ognizkowe ¶piewy i tu ¶lê szczególne pozdrowienia do Gwniewka :D Bardzo te¿ mi siê podoba³y inscenizacje, maj±ce w koñcu jaki¶ sens w sobie. Nie bêd±ce macank± tylko porz±dn± napieprzank± :D Urzek³ mnie "bohurcik", a¿ mi³o by³o popatrzeæ na takie walki. Na koniec chcia³am podziekowaæ jeszcze paru osobom smile.gif

- Vroobelkowi i Oli zami³e pogadchy i u¿yczenie dachonamiotu w deszcz smile.gif
- Margo z Warszawy za profesjonalne porady :D
- Konfraterni Rycerskiej dobrze mieæ pod rêk± " tê gorsz± grupê z Krakowa" ;)
- Wszystkim zasiedlaj±cym nasze skromne kompaniowe ognisko
- G¿daczowi za pouczaj±c± rozmowê smile.gif
- Oczywi¶cie Wojtkowi z Puszczy za organizacjê tego przedsiêwziêcia respekt.gif

Serdecznie wszystkich pozdrawiam

Margo z Krakowa ;P
£ucz z Toviru
Kozia równie¿ dziêkuje i pozdrawia:
* przede wszystkim Paw³a, ¿e jej tam nie ut³uk³ ---- smile.gif
* nastêpnie Kangura i Vroobla za podwo¿enie
* £o¶ka, Kasiê i S³awka K., temu ostatniemu pok³ony za "opowie¶æ patologiczn±", Morganka, Marcina, Smocz±, Aiuta....
* No i oczywiscie organizatorów - dziêki za wpuszczenia nas "po czasie":)

A zdjecia bêd± nied³ugo:)
Gagatt
Serdeczne dzieki za bardzo sympatyczna impreze. Podziekowania dla wszystkich Organizatorow i szczegolne podziekowania dla Loricowego Fraucymeru za umilanie czasu na straganie:) Wielkie dzieki Idze i Suaronowi za przemily wieczor i pomoc w opiece nad Martusia. Dzieki dla Asi i Ani z Czochy za dzielne dotrzymywanie towarzystwa i szczegolne podziekowania dla Ali i Zuzi za pomoc w opiece nad naszym Maluchem:)
Wszystkim ktorych pominelismy rowniez serdecznie dziekujemy,
Agata & Wiktor & Martusia Nyckowska
Andrzej Siejeñski
Witam
Chudów juz dawno za nami ale co stoi na przeszkodzie trochê powspominaæ. Zapraszam do galerii na naszej stronie: www.sielec.pl (145 zdjêæ). Jutro dojdzie jeszcze osobna galeria tylko z Xsi±¿êc± Dru¿yn±.

Przy okazji kilka podziêkowañ (lepie pó¼no ni¿ wcale), kolejno¶æ ca³kowicie przypadkowa:
Wszystkim za przybycie,
organizatorom za to, ¿e po raz kolejny im siê chcia³o,
Xsi±¿êcej Dru¿ynie za koniki,
Bielskim za wspólne mieszkanie,
Hermanowi za kokosowego "wierzchowca",
Waskowi za pomoc w biciu sodomitów,
a sodomitom z Owenem na czele, za to ¿e dali siê pobiæ :-),
Drudowi i pozosta³ym "drzewcówkofilom" za manewry,
Gosi za obecno¶æ i za po¿yczenie kilku zdjêæ do galerii.

Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Andrzej Siejeñski
Galeria z Xi±¿êc± Dru¿yn± dodana. Linki poprawione (niektórym co¶ nie dzia³a³o).
Pozdrawiam
Marcus Aurelius Carnifex
Ja przepraszam, ¿e mimo obietnic nie przyjecha³em, ale ten zdezelowany Polonez mi siê rozwali³. Kupi³em Skodê Fabiê któ± teraz mogê ¶migaæ. Jeszcze raz przepraszam, ¿e mnie nie by³o na takiej fajnej imprezie - spróbujê za rok - ju¿ innym autem. icon_wink.gif
Marcin Hajda¶
Dla podtrzymania tematu bo turniej taki jak w Chudowie zas³uguje na kilkomiesieczne WIWATY! Tak dla pochwa³y Ojców i Matek tej zacnej imprezy jak i na zachête dla tych, którzy sie jeszcze wachaj± czy warto. Skromnie bo ja wylewny nie jestem w imienu swoim, organizatorom jak i uczestnikom za wspóln± zabawê - Dziêkuje.
Vibivs Silivs Alatvs
Witam.
Mam przyjemno¶æ powiadomiæ o rozpoczêciu prac planistycznych nad organizacj± VIII Jarmarku ¦redniowiecznego na zamku w Chudowie.
Pierwsz± i chyba najwa¿niejsz± informacj± jest termin w którym impreza mia³aby sie odbyæ.
Po naradzie z g³ównym organizatorem, Fundacj± Zamek Chudów wstêpnie ustalili¶my termin przysz³orocznego Jarmarku na 15-20 sierpnia.
Tak, tak! Id±c za ciosem (uwzglêdniaj±c jednak tegoroczne spostrze¿enia) postanowili¶my szarpn±æ siê na 5,5 dniow± imprezê historyczn±.

Technicznie mog³oby to wygladaæ w taki sposób:
- ¶roda, 15.08, ¶wiêto - przyjazd pierwszych ekpi, stawianie obozu, popo³udniowo-wieczorna atrakcja dla turystów, manewry lub warsztaty.
- czwartek, pi±tek - przyjazd reszty ekip, roz³o¿enie obozu, przygotowania do turnieju, manewry lub warsztaty.
- sobota, niedziela - turniej w³a¶ciwy.
- poniedzia³ek - gratulacje, u¶ciski, ³zy szczê¶cia i wyjazd do domu.

Taki uk³ad mo¿e przywodziæ na my¶l 2 dniow± imprezê. Otó¿ nie, impreza jest 5 dniowa, 2 dni s± g³ówne atrakcje.

Mamy nadzieje, ¿e wiêkszo¶æ sta³ych uczestników rozumie dualizm Jarmarku. Z jednej strony jest to impreza publiczno-pokazowa, z drugiej jednak historyczno-hobbystyczna. I w³a¶nie ta druga czê¶æ mia³aby trwaæ 5 i pó³ dnia (za pó³ dnia rozumiemy urlopowy poniedzia³ek w który zwija siê obóz i wszyscy szczê¶liwie jad± do domu) - prosimy o Wasze zdanie na ten temat (ale co¶ wiêcej ni¿: "to wszystko jest do ass.gif ")
Pamiêtajcie, ¿e impreza jest kompromisem w¶ród wielu, czasem ró¿nych, interesów. Niemniej robimy j± MY i te¿ dla SIEBIE.

W tym roku troche nawali³o wykonanie w terenie zamy¶lonych scenariuszy. Na przyszly rok widzimy dwa wyj¶cia: Albo bedziemy od ¶rody (15.08) æwiczyæ kolejne odcinki historycznej opery mydlanej (pierwszy problem: z racji tego, ¿e ludziska bêd± zje¿dzaæ siê kolejno, bêdzie trzeba wszystko powtarzaæ za ka¿dym razem).
Drugim wyj¶ciem jest wyznaczenie okresu historii w którego klimacie bêd± siê dzia³y kolejne zmagania, wyznaczymy konkretnych dowódców, oficerów i ¿o³nierzy i bêdziemy siê laæ, oblegaæ, ratowaæ, uprowdzaæ i gwa³ciæ wg wojskowej maniery.

Bior±c pod uwagê spektakularny sukces i du¿e zainteresowanie projektem Wojny Grzymalitów i Na³êczów, proponujemy przyj±æ za rok bardziej militarny charakter imprezy. Ju¿ wyja¶niam o co chodzi:
Zamiast zapraszania bractw, towarzystw lub stowarzyszeñ planujemy zapraszaæ konkretnych rycerzy wraz ze swoimi pocztami (lub dam z dworami) na turniej w którym bêd± mogli wykazaæ siê wieloma swoimi pozytywami.
Zdajemy sobie sprawê z tego, ¿e taka koncepcja stanowi³a 90% produkcji imprez pierwszych lat RR. I dlatego mo¿e siê troche ¼le koja¿yæ. Niemniej wydaje nam sie, ¿e wtedy brakowa³o wiedzy, do¶wiadczenia, sprzêtu na poziomie itd. Zreszt± takie s± za³o¿enia Wojny Domowej. Organizacja pocztów konkretnych postaci historycznych. Z tym, ¿e tutaj ludzie przyjad± dla sportu (byæmo¿e powrót do pompatycznych turnieji, zawodów w typie "bitwy o flage" któr± mieli¶my ju¿ w tym roku, a wydaje sie, ¿e siê podoba³a, wielkich i d³ugich oblê¿eñ (Fundacja ma mieæ nowy trebusz, ma byæ te¿ nowy zamek do zdobywania), powrót polowania z ³ukiem b±d¼ oszczepem, a i w koñcu wielki turniej kopijniczy clap.gif blinkie.gif

Bêdzie to wymagaæ od uczestników przygotowania pocztów (okre¶lona ilo¶æ ludzi i odpowiedni sprzêt), okre¶lenia ról w jakich maj± uczestniczyæ w imprezie (redukcja Jasiów i samotnych ksiê¿niczek) oraz wziêcia w tych atrakcjach udzia³u.

Aby urozmaiciæ zabawê i daæ szansê na ni± rówie¿ osobom które niebardzo bawi± siê w "rycerstwo", Fundacja my¶li o wykonaniu/ufundowaniu rekonstrukcji wozu husyckiego (wszystkich zainteresowanych proszê o kontakt na priva).

Je¶li do sierpnia 2007 roku nadal bêdzie mi dane nadzorowaæ (ze strony "historycznej") t± imprezê to macie jak w banku, ¿e conajmniej raz na miesi±cu bêdê sia³ postrach u chêtnych przyjazdu osób: jak id± przygotowania? czy masz ju¿ swoich pocztowych? w jakich barwach wyst±pisz? ¶wietnie, ¿e chcesz wzi±æ udzia³ w ka¿dej konkurencji! itp, itd.

Pozdrawiam
Wojtek - Marzyciel smile.gif
Pawe³ z Krosna
MI SIĘ TAKA koncepcja podoba. może byłby to początek końca "jasiowania" i nieróbstwa w jakim pogrąża się 'elyta" ;)
Jarek Przyby³o
Zapraszanie pocztów - O'k
Trebusz - po co ? jako rekwizyt ?
Nowy zamek drewniany - koniecznie bo tegoroczny by³ przyczyn± zajadów ze ¶miechu
Zdecydownie wiêcej ochrony maj±cej oczy wokó³ g³owy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.