Witam..
No to jest przyk³ad jak nie nale¿y publikowaæ materia³ów...
0 podpisów do tych he³mów, zapewne bêdzie trzeba szukaæ w ksi±¿kach które widniej± w bibliografii autora...
Pozdrawiam
Pobawi³em siê trochê i oznaczy³em te rysunki co do których jestem pewien, ¿e maj± potwierdzenie w ¼ród³ach. Czê¶æ z nich to przerysowane detale miniatur, czê¶æ to rysunki rze¼b lub zachowanych egzemplarzy. Je¶li by po¶wiêciæ temu wiêcej czasu by³bym w stanie przyporz±dkowaæ wspomnianym rysunkom ¼ród³a.
Byæ mo¿e kto¶ zidentyfikuje kolejne. Zapraszam do zabawy.
Dla jasno¶ci dodam, ¿e g³osy w stylu - pierwszy he³m z drugiego rzêdu widzia³em w filmie "Powrót Robin Hooda" z Seanem Connery, nie mog± byæ brane pod uwagê bo to ¿adne ¼ród³o. Inna sprawa, ¿e w³¶nie taki he³m tam wystêpuje.
ja oznaczyl bym jeszcze ten w lewym,gornym rogu (taki klapp-garnek)
znam go z fotografii, zachowal sie w nadzwyczaj dobrym stanie co niestety moze tez swiadczyc na jego niekorzysc,bo moze sie okazac ,ze to kolejny przyklad tworczosci 19-wiecznych ozdobkarzy,
ale moze sie okazac ,ze to oryginal...nie mniej jednak sadzac po wysokosci to raczej rodzaj helmu-wielkiego
i raczej 14 wiek ...wiec i tak odpada
...ale ekspertem nie jestem
Hehehe. Jestem straszny nie ma co.
Nie znam ksi±¿ki "Liedowoje morie". Niestety. A Ospreye sa moimi ulubionymi ksi±¿eczkami. Szczególnie zdjêcia w czêsci czarno bia³ej.
A co do konkursu. To identyfikujê he³m w pierwszym rzêdzie z lewej, trzeci od góry. Zdjêcie "orygina³u" w za³±czniku. Jest tylko jeden feler ten he³m zosta³ zrobiony w XIX wieku dla jakiego¶ angielskiego bractwa rycerskiego.
Obecnie w Royal Armouries w Leeds. (jest ca³a wystawa po¶wiêcona XIX wiecznym bractwom)
Zdrufko
Bartek
He³my opisane przez Nieczara i Barta te¿ znam, jednak ... nie o¶mieli³bym siê traktowaæ ich inaczej jak XIX wiecznych wariacji na temat. Dlatego nie zaznaczy³em ich na rysunku.
O KURCZE TO¯ TO ISTNA KLASYKA MROKU!!! CUDO!!!
...moze helm ,ktory przytoczylem wyszedl spod reki tego samego tworcy :^)
...i tu nasunela mi sie pewna mysl moze warto by utworzyc dzial "Pradzieje Mroku" gdzie umieszczalo by sie takie pere³ki
Ciekawe, czy w tym he³mie cokolwiek widaæ... S±dz±c po wielko¶ci wizur, to to raczej he³m z typu "kieruj siê instynktem, a mo¿e trafisz przeciwnika". W sumie, to kto¶ o¶lepiony przez w³asny he³m, potrafi byæ bardziej niebezpieczny od cz³owieka bez ha³mu. Wiêc mo¿e to ma jaki¶ sens
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Zapewne widaæ.... kiedy ju¿ siê odsunie zas³onê. Po lewej stronie he³mu widoczny jest zawias. Dla pe³nej klarowno¶ci drugie zdjêcie. Mo¿e st±d wzi±³ sie pomys³ na te zawiasy w Twoim he³mie?
Zdrufko
pomys³ na zawiasy w moim he³mie wzi±³ siê z kilku ksi±¿ek, które wed³ug Was, k³ami±.
P.s. Je¶li Wy walczycie z otwartymi zas³onami, np. w przy³bicy pod Grunwaldem, to albo Wam ¿ycie niemi³e, albo jeste¶cie amatorami mocnych wra¿eñ. Rozumiem, ¿eby wpu¶ciæ troszke ¶wie¿ego powietrza przed walk±, ale w trakcie?! dziewna technika walki...
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Drogi Siewco Kebabu,ksiazki k³ami± nie wed³ug przedmówców,tylko ilustracje zamieszczone w materiale który przedstwi³es to w du¿ej czesci bzdura i nieprawid³owo zinterpretowana ikonografia. Rysunki te z publikacji bodaj¿e ledwio morie to jakichs chory wymys³ rosyjskich historyków - ilustratorów - bronioznawców i niestety w wiêkszo¶ci nijak majacy siê do tego co z du¿a doza prawopodobnosci istnia³o. Pomys³ z zawiasami to ju¿ niestety ca³kowite kuriozum i zaprzeczenie ogólnej formie wykonywania he³mu z lat 1200- 1300. Sugestia i¿ walczymy w podniesionych zas³onach jest tak¿e nieprawid³owa, w przy³bicy wbrew pozorom widaæ w miarê dobrze i da sie walczyæ ( abstrakujac oczywi¶cie od tego i¿ he³my tego typu najwczesniej mo¿na datowaæ od oko³o 1360r). Walczymy w he³mach które s³u¿y³y jednak konnym i by³y przeznaczone dla nich ALE dla nas jest to zabawa i potrzebujemy maxymalnej ochrony szczególnie na g³owie , twarzy. Piechota walczy³a w he³mach otwartych. A wracajac do tematu he³mu garneczkowego da siê w nim bezproblemowo walczyæ i widaæ w miarê du¿o , zarezykowa³bym tezê ( na podstawiê w³asnych do¶wiadczeñ) iz w he³mie wykonanym na podstawie /Bibli Maciejowskiego walczy sie lepiej ni¿ w przy³bicy ( typ hundsgugel). Odnosi sie to oczywiscie tylko i wy³acznie do wspólczesnych zabaw i wynikajacych z tego ograniczeñ i mo¿lwo¶ci. Tak jak ci ju¿ napisano przejrzyj sobie publikacje wydawnictwa osprey i potraktuj rysunki tam zamieszczione jako pogl±dowei dopiero jak ju¿ troszkê zorientujesz siê w temacie wtedy zamawiaj sprzêt i ciuchy.
pozdrawiam
Mam ju¿ ¶wiadomo¶æ tego "mrocznego" he³mu i mam zamiar zamówiæ garnek z Bibli Maciejowskiego. W sumie mo¿na uznaæ temat za zamkniêty. Liczê, ¿e na swojej pierwszej I³¿y, nie bêdê wyró¿nia³ siê z t³umu w moim he³mie - bo he³my wyj±tkowe s± od razu uznawane za niehistoryczne. Pewnie i tak jest. Mo¿e usi±dê z ³opatk± gdzie¶ na ziemi, zacznê kopaæ i wydobêdê ten he³m z zas³on±. Dziêki wszystkim za opinie na tym forum nawet, je¶li by³y one pisane tylko po to, ¿eby siê ze mnie ponabijaæ, czego mam ¶wiadomo¶æ. Za pare lat pewnie bêdê po tej drugiej stronie pisz±cych. Jak narazie nie mam co wymieniaæ he³mu - jestem NIESTETY za m³ody, ¿eby braæ udzia³ w walce. Jest on u¿ywany tylko do pokazów. Klapa nie jest otwierana zbyt czêsto, tylko na treningach.
No có¿ koledzy, liczê ¿e wszyscy spotkamy siê kiedy¶ tarcza w tarczê pod Grunwaldem lub I³¿± i powalczymy przeciwko innym, którzy maja niehistoryczne ciuchy itd.
Pozdrawiam i ¿yczê ¶ciecia wielu g³ów
Siewca Kebabu
Ja tam nie mam zamaiaru walczyæ z nikim kto ma niehistoryczne ciuchy itd.
....zawsze mo¿esz pograæ z nimi w szachy...
helm "wyjatkowy" to nie to samo co "mroczny"
...a ja na pewno bede sie staral niedopuszczac do walki ludzi w "czyms takim" na glowie i pozostali "komisarze"
rowniez
...tym bardziej ,ze w tym roku na Ilzy obostrzenia bed± jeszcze wieksze, ale o tym uczestnicy dowiedza sie od Waska ...ja jestem tylko pracownikiem sezonowym :^)
Uwaga Panowie i Panie , oraz Wy nieletni, mamy tu gorliwego neofitê który:
- nie chce wyró¿niaæ siê z t³umu w swoim he³mie - bo he³my wyj±tkowe s± od razu uznawane za niehistoryczne
- chce spotkaæ siê kiedy¶ tarcza w tarczê pod Grunwaldem lub I³¿± i powalczyæ przeciwko innym, którzy maja niehistoryczne ciuchy itd.
- zna siê na technikach walki i dziwi siê jak mo¿na walczyæ z otwartymi zas³onami
- no i jest w³a¶cicielem he³mu z zawiasami które wzi±³ z kilku ksi±¿ek, które wed³ug Was -Nas (?), k³ami±.
Onie¶mielaj± mnie tacy ludzie.
Trafi³e¶ w sedno sprawy przyjacielu!
Garnek w lewym górnym rogu JEST XIX wieczn± produkcj±. podstawa: Broñ i zbroje z serii Patrzê, podziwiam, poznajê. Sweet Mother of God ;) dzieci ju¿ to wiedz± ;)
...a moglbys zalatwic jego zdjecie ,bo chcialbym go miec w swojej kolekcji cudow :^)
Podepnê siê do tematu, poniewa¿ strasznie podoba mi siê ten "he³m" drugi z lewej u do³u
osoba, która go nosi nie wygl±da na zbytnio zadowolon±
w sumie to wygl±da jak jaki¶ bezg³owy boa-dusiciel atakuj±cy cz³owieka
Pozdrowienia dla Braci!
Arytm
Specjalnie dla Nieczara
dzieki :^)
idealny do mojego osobistego "muzeum osobliwosci platnerskich"
Witam!
Nieczar - to jescze dla kolekcji moge dodac -
http://antikoskarys.puslapiai.lt/pl/photo.html
No i v ogule innym to jest kolekcjas zdjiec " NIGDY, NIGDY tego i podobnego nierob. I nawet lepej niemysl o czymsz podobnym"
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=88162396
No wyja¶ni³o siê, po co jest ta ruchoma zas³ona.
wiec ktos sie jednak skusil na wykonanie tego cuda :^)
zadziwiajaca jest elastycznosc tego helmu(moze to przez te g±bkê wewnatrz) pasuje na 10 numerow g³owy
to zadziwiaj±ce
Taaak...:D
Przecie¿ mo¿liwo¶æ zaopatrzenia w wodê spragnionego rycerza to niesamowity argument za tym, aby w podobny siê zaopatrzeæ...
Wyborny
Hehe... nie wiedzia³em, ¿e w ¶redniowieczu mieli gumowe he³my na ka¿d± g³owê
pewnie dobrze t³umi uderzenia! a co do klapy, to ciekawie musi byæ, jak kto¶ chc±cy siê napiæ, wleje sobie wodê do he³mu i siê utopi
niebezpieczna sprawa dla w³a¶ciciela
Witam!!!
mam pewne w±tpliwo¶ci co do niehistoryczno¶ci he³mu pierwszego od góry po lewo który znajduje siê na rysunku Roberta Diab³a , a dlatego tak uwa¿am gdy¿ he³m ten widzia³em w podrêczniku do szko³y ¶redniej wydawnictwa Gdañskie Wydawnictwo O¶wiatowe autorstwa Miko³aja G³adysza i nazwany on by³ he³mem krucjatowym a wiêc u¿ywanym w wieku XII b±dz XIII a nie wiem komu przysz³o do g³owy robiæ he³m w XIXw. kiedy to u¿ywano muszkietów itp. o i jeszcze widzia³em ten he³m w ksi±¿ce wydawnictwa Larousse Gallimard i równie¿ by³ on przedstawiony jako he³m u¿ywany podczas wypraw krzy¿owych .
PS.pamiêtajmy ¿e podrêczniki do szkó³ s± sprawdzane przez osoby kompetentne które znaj± siê na rzeczy i ich decyzja nie podlega komentarzom, tak wiêc ja wierze ¿e taki he³m istnia³ poniewa¿ zosta³ on zatwierdzony przez osoby znacznie bardziej do¶wiadczone ni¿ ja ,trudno takie jest moje zdanie .
Chyba ¿e twierdzicie ¿e szko³a robi nam wode z mózgu, to ju¿ inna sprawa, pozdrawiam !!!
no coz..gdyby to jeszcze byla prawda ,z ta zetelnoscia wydawnictw pedagogicznych ..niestety to raczej pobozne zyczenia , babole zdazaja sie unas i w ksiazkach firmowanych przez uznanych bronioznawcow , a od czlowieka dobiarajacego ilustacje w wydawnictwie nikt nie oczekuje ze bedzie specem odruzniajacym XIXw .falsyfikaty od orginalow( tak dla informacji kolegi ,w XIX w wykonano bardzo wiele zbroji w stylu XVIw ,do postawienia przy kominku, robione wiele rozych cudow m.in. ow dziewny helm z klapka ,oczywiscie nie do celow militarnych;)
CYTAT
PS.pamiêtajmy ¿e podrêczniki do szkó³ s± sprawdzane przez osoby kompetentne które znaj± siê na rzeczy i ich decyzja nie podlega komentarzom,
Rozumiem, ¿e takie same zaufanie masz te¿ pewnie to swojego nauczyciela (wzglêdnie nauczycielki) historii. Zapytaj o wagê miecza, zbroi i ilu ludzi potrzeba by wsadziæ rycerza na konia :-).
Pozdrawiam
W XIX w wykonano bardzo wiele zbroji w stylu XVIw ,do postawienia przy kominku.(zdanie AIUTO z którym sie zgadzam)
A w³a¶nie w stylu XVIw a nie w stylu XIIw czy XIIIw , tak¿e mam wci±¿ w±tpliwo¶ci co do niehistoryczno¶ci tego he³mu ale co¿ wszystko jest mo¿liwe.
a od czlowieka dobiarajacego ilustacje w wydawnictwie nikt nie oczekuje ze bedzie specem odruzniajacym XIXw falsyfikaty od orginalow(z tym zdaniem siê nie zgadzam)
PS. SZKO£A ROBI NAS w balona najlepiej do niej nie chodzmy (proponuje strajk
)
W XIXw wykonywano jednak zbroje z tego te¿ samego powodu budowano zamki (Grodziec,Czcha ) romantyczne ruinki oraz groty w parkach . Poczytaj o tym a do szko³y lepiej chodz . Moze wpadniesz czemu tak by³o.
Witka. Jako ciekawostkê do tematu dorzucê link do bardzo dziwnego pomys³u pana producenta he³mu garneczkowego z zas³ona ( ten od picia wody )
http://www.allegro.pl/item87897498_helm_ga...wy_wielki_.html
Skad ludzie czerpi± takie pomys³y na takie t³umaczenia swych"innowacji" ?
Nie wspominaj±c o tym, ¿e pierwsze co zrobi cz³owiek z toporem, to zachaczy w ³añcuch i wyrwie kolesiowi g³owe. Gratuluje pomys³ów tego pana, czekam na he³m z zamontowan± rurk± do picia wody
Witam
CYTAT(Aiuto)
od czlowieka dobiarajacego ilustacje w wydawnictwie nikt nie oczekuje ze bedzie specem odruzniajacym XIXw .falsyfikaty od orginalow
Od cz³owieka pracuj±cego w Wydawnictwie WYMAGA siê by zna³ siê na okre¶lonym materiale ikonograficznym z ró¿nych epok. A je¶li siê nie zna, to pisze pro¶bê do Muzeum Wojska Polskiego i liczy na rzetelno¶æ tamtejszych specjalistów. Osoby pracuj±ce w tzw. fotoedycji w wydawnictwach edukacyjnych/pedagogicznych musz± mieæ fachowe przygotowanie. Wiem, bo sama jestem fotoedytorem, z zawodu historykiem, w wydawnictwie edukacyjnym. Wielokrotnie toczy³am boje redaktorami merytorycznymi, tzw. historykami, którzy nie s± mediewistami, by do ilustracji realiów bitwy pod Grunwaldem nie wciskali zbroi gotyckiej lub co gorsza, nie wstawiali rycerza w zbroi kompozytowej o rozpiêto¶ci jaki¶ 100 lat. Je¶li siê jest fotoedytorem, to nie ma bata - odpowiada siê g³ow± przed szefem i przed rzeczoznawcami [historykami], dziêki którym podrêcznik ma tzw. wpis z Ministerstwa i dopuszczenie do u¿ytku szkolnego. Je¶li jednak siê strzela gafy - to siê d³ugo nie popracuje.
Pozdrawiam
eRe
PS. A wymienione tu wydawnictwo GWO to z ca³ym szacunkiem, ale strzela gafy a¿ ¿al patrzeæ...
co do MWP to raczej bym nie liczyl na zetelnosc ,patrzac na babole w podpisach eksponatow ...
Mog± [choæ oczywi¶cie nie powinni!] sobie mieæ babole. Mnie interesuje eksponat i to ja przygotowujê jego opis. Je¶li z kolei fotoedytor jest niedouczony, to podpisem b±d¼ ewentualnymi pretensjami do MWP powinien siê zaj±æ redaktor merytoryczny, Ale tu wnikamy w specyfike pracy wydawniczej, a to juz ma niewiele wspólnego z re-kreacj± historyczn±.
Pozdrawiam
eRe
Cytujê za klepa: ... by³ he³mem krucjatowym a wiêc u¿ywanym w wieku XII b±dz XIII a nie wiem komu przysz³o do g³owy robiæ he³m w XIXw. kiedy to u¿ywano muszkietów itp. ...
Muszkiety w XIX wieku???
Przysz³o to komu¶ do g³owy byæ mo¿e z tych samych powodów co i dzisiaj. No bo jak to jest, ¿e w czasach broni masowego ra¿enia i atomowych okrêtów podwodnych przychodzi komu¶ do g³owy wykonywanie broni i uzbrojenia ¶redniowiecznego?
Trzydziestego sierpnia 1839 roku na zamku Eglinton odby³ sie turniej rycerski.
Byæ mo¿e ten link oka¿e siê pomocnym ...
http://www.georgeglazer.com/archives/print...ngtonjoust.html
Mój Bo¿e! Wtedy ludzie równie¿ interesowali sie ¶redniowieczem!
kolejny cytat za klepa: ...W XIX w wykonano bardzo wiele zbroji w stylu XVIw ,do postawienia przy kominku.(zdanie AIUTO z którym sie zgadzam)
A w³a¶nie w stylu XVIw a nie w stylu XIIw czy XIIIw ...
Dlaczego tak uwa¿asz? Czy¿by wiek XIX og³oszono wiekiem wykonywania zbroi w stylu XVI wieku tak samo jak rok 2006 og³oszono rokiem jêzyka polskiego?
I na koniec pytanie do klepa - co to jest he³m krucjatowy?
Co siê tyczy he³mu z ³añcuchem to jego autor wiedzia³ ¿e dzwoni± ale w którym ko¶ciele to ju¿ nie bardzo.
W po³owie XIV wieku zapanowa³a na krótko bowiem moda na przytwierdzanie niektórych elementów uzbrojenia, tj. miecza, pugina³u czasem he³mu wielkiego (ilustracja w za³±czeniu)za pomoc± ³añcucha do napier¶nika..
Okaza³o siê to jednak wysoce niepraktyczne, mimo i¿ mia³o zapobiegaæ zagubieniu broni w czasie bitewnego zamêtu.
Tak wiêc ³añcuch przy he³mie wielkim to co¶ z czym mo¿na siê spotkaæ, jednak he³m wystawiony na przywo³anej aukcji ani nie jest he³mem wielkim
ani ³añcuch do niego przymocowany nie s³u¿y do mocowania go do napier¶nika.
... ³añcuch pomocny przy transporcie ... co za bzdura!
Pozdrawiam
Przegl±daj±c informacje zawarte w encyklopediach itp. doszed³em do wniosku ¿e muszkiety istnia³y w XIXw.
HE£M KRUCJATOWY JAK SAMA NAZWA WSKAZUJE
TO HE£M U¯YWANY PODCZAS WYPRAW KRZY¯OWYCH .Proponuje
Robertowi aby nie zadawa³ takich banalnych pytañ
.Zgadzam sie z Robertem ¿e wykonywano wówczas zbroje dla ozdoby albo jak dzisiaj do "zabawy" to jest racja ale nie robino ich dla celów militarnych .
PS. nie jestem pewien czy ten he³m istnia³ ju¿ w XIIIw (podobnie zreszt± jak wy) tak¿e koñcze ten temat .
Pamiêtajmy ¿e w historii niczego nie mo¿emy byæ pewni , dzisiaj z tego he³mu ¶miejecie siê ale kto wie mo¿e gdzie¶ on sobie spokojnie le¿y i czeka na "odkrywce"
no patrz±c logicznie nazwa he³m krucjatowy nie wskazuje, ¿e by³ u¿ywany podczas wypraw krzy¿owych - mo¿e siê krzy¿owy powinien nazywaæ
nie mog³am siê powstrzymaæ
Nazwa "krucjatowy" nic, absolutnie nic, nie mówi o jego wygl±dzie, cechach charakterystycznych, datowaniu [te¿! w koñcu jakie¶ 150 lat to do¶æ d³ugi okres]. My¶lê ¿e o to chodzi³o Panu Diab³owi, kiedy pyta³ o wyja¶nienie nazwy "HE£M KRUCJATOWY".Ale ja nie o tym.
Zastanawia mnie upór niektórych mlodych odtwórców w poszukiwaniu oryginalno¶ci i udowadnianiu wszystkim w okó³ twierdzenia" a sk±d mo¿ecie wiedzieæ ¿e tak nie by³o?". Wiem jedno - ta dyskusja toczy³a siê na Freha wielokrotnie dok³adnie z tym samym skutkiem. Zapaleniec nie by³ w stanie udowodniæ ¿e "co¶ takiego" by³o w powszechnym u¿ytku, bo posiada³ jeden rysunek, w dodatku w±tpliwej warto¶ci i prowieniencji, a antenaci - z oczywistych wzglêdów - nie mogli udowodniæ ¿e tak nie by³o. Sytuacja patowa. Czemu nie mo¿na zrobiæ sobie repliki czego¶ odnalezionego [wykopanego, zachowanego] i stokroæ opisanego i udokumentowanego z dok³adno¶ci± do roku [patrz Visby], tylko siê rzucaæ i krzyczeæ "bo ja tak chcê!".Czy¿ nie lepszy jest komfort posiadania np. repliki miecza he³mu b±d¼ ciuchów, które wci±¿ mo¿na obejrzeæ za szyb± b±d¼ na zbli¿eniach z biblii, kodeksów i innych ikonografii? Bynajmniej to nie s± pytania retoryczne [notoryczne?!]. I jeszcze jedno. Z pewnych rzeczy siê wyrasta. Z chorobliwej potrzeby bycia za wszelk± cenê "inszym" równie¿.
Pozdrawiam
e.
Do klepa -
To nie moje pytania s± banalne a Twoje odpowiedzi. Uuuuu... mocno powiedziane
Proponujê odrobiæ zadanie domowe i zapoznaæ siê z typologi± he³mu.
Dla zachêty - lekcja pierwsza.
Mo¿na rozró¿niæ he³my zamkniête, os³aniaj±ce ca³± g³owê (np. he³m garnczkowy) i otwarte (np. he³m sto¿kowy, ³ebka, kapalin).
Ca³e pok³ady wiedzy le¿± gdzie¶ sobie spokojnie i czekaj± na twoje "odkrywce".
Powodzenia.
Moje wypowiedzi s± poparte faktami zawartymi w ksi±¿kach i to nie do mnie miej pretêsje a do autorów tych ksi±¿ek ja pisze tylko to co przeczyta³em .Czy tak ciê¿ko domy¶liæ siê co oznacza termin "he³m krzy¿owy" czy "he³m krucjatowy" ten termin jest powszechnie uzywany m.in. mardinus nazywa tak jeden ze swych he³mów w swojej ofercie , u¿ywany jest on równie¿ w podrêcznikach , ksi±¿kach itp.
Wracaj±c do sedna sprawy czy he³m przeze mnie opisywany istnia³ ju¿ w XIIIw. a nie dopiero w XIXw. Na jakich podstawach twierdzicie ¿e ten he³m pochodzi z XIXw. prosze mi przedstawiæ ¿ród³a na których opiera siê wasza teza.
Klepa, trochê Ci siê pomyli³o. To nie my powinni¶my udowadniaæ, czy co¶ nie istnia³o ale Ty, ¿e co¶ istnia³o.
Pozdrawiam
P.S. He³m krucjatowy Mardinusa nie ma ¿adnego pokrycia w ¼ród³ach historycznych.
Do klepa -
Piszesz nam tutaj o
faktach zawartych w ksi±¿kach...
Profesor Franciszek Kusiak, pracownik Instytutu Historycznego Uniwersytetu Wroc³awskiego, pisze w swojej ksi±¿ce pt. Rycerze ¶redniowiecznej europy ³aciñskiej, wydawnictwo PIW, 2002, o tym ¿e:
... Dobrze wycelowana kopia, przy odpowiedniej szybko¶ci konia, która dochodzi³a do 80 km/h, w zasadzie nie dawa³a przeciwnikowi szans przezycia. ... (str. 124),
...Charakterystyczn± czê¶ci± ubioru joannitów by³y czarne p³aszcze z naszyt± bia³± gwiazd± o o¶miu ostrych rogach, bardzo zbli¿on± do wizerunku krzy¿a ... (str.212)
... Koñ z regu³y bardzo pasowa³ do swojego pana. Piêkny i nieustraszony rycerz posiada³ na ogó³ piêknego i dzielnego konia ... (str. 108)
Tyle przyk³adów.
Trudno informacje zawarte w powy¿szych cytatach nazwaæ faktami.
I nie mam pretensji do Ciebie o to co kto w ksi±¿kach wypisuje. Warto jednak czasem w³±czyæ funkcje
my¶lenie podczas czytania ksi±¿ek, nawet tych napisanych przez tych z prof. przed nazwiskiem.
To ¿e termin "he³m krzy¿owy" czy "he³m krucjatowy" jest powszechnie u¿ywany, m.in. mardinus nazywa tak jeden ze swych he³mów w swojej ofercie niczego jeszcze nie przes±dza.
I ju¿ na koniec bo nie mog³em siê powstrzymaæ -
Na jakich podstawie twierdzisz ¿e ten he³m pochodzi z XIIIw., proszê mi przedstawiæ ¼ród³a na których opiera siê twoja teza.
Ja nie twierdze ¿e ten he³m na 100% istnia³ w XIIIw tylko ja siê was o to pytam , gdy¿ ,byæmo¿e ,macie wiêcej wiadomo¶ci na ten temat ni¿ ja, kto¶ z was pisa³ i ¶mia³ siê z tego he³mu poczym napisa³ ¿e wykonany by³ on przez XIXw. rzemie¶lnika i tu zrodzi³o siê moje pytanie "czy he³m który wygl±da na he³m garnczkowy i uwa¿any przez WIELU ZNAWCÓW (niby)za he³m XIIIw. móg³ istnieæ w XIIIw.
PS.ca³y czas dostaje wymijaj±ce odpowiedzi, mo¿e jest to spowodowane tym ¿e koledzy nie posiadaj± wiadomo¶c(wystarczaj±cych) na temat tego he³mu.WY uwa¿acie siê za m±drzejszych,dobrze, to udowodnijcie mi czy w 100% ten he³m istnia³ w wieku XIX.O i z jakich ¿róde³ ko¿ystali¶cie bo to jest NAJWA¯NIEJSZE!!!
JE¦LI KSI¡¯KI NAPISANE PRZEZ PROFESORÓW ZAWIERAJ¡ B£EDNE FAKTY TO POWIEDZCIE MI JAKIE TAKOWYCH B£EDÓW NIE ZAWIERAJ¡(jestem w kropce)
Kolego stajesz siê mêcz±cy.
Errare humanum est. To na pocz±tek. Nikt tu nie twierdzi ¿e jest wszechwiedz±cy, ale opieraj±c siê na dostêpnych ¼ród³ach jeste¶my w stanie stwierdziæ z du¿ym prawdopodobieñstwem i rownie duzym marginesem b³êdu ¿e co¶ istnia³o lub nie.
Jestesmy Ci w stanie "udowodniæ" ¿e co¶ istnia³o lub nie na 99,9%, je¶li dana rzecz/fakt pochodzi z II po³. XX wieku. Dlaczego? ¬ród³a. Tu pope³niæ b³±d jest nie lada wyczynem i ³atwiej jest co¶ udowiodniæ lub nie. Opieranie siê na ¼ród³ach - to jest podstawa, bo kiedy interpretacje zawodz±, to sory batory ale trzeba sie pofatygowaæ do biblioteki albo muzeum i skorzystaæ ze ¼róde³. Rozumiem, ¿e jako osoba chodz±ca prawdopodobnie do liceum masz znikomy kontakt ze ¼ród³ami [kroniki, traktaty, ikonografia, znaleziska archeologiczne]. Ale je¶li Cie tak nurtuje XIX wieczny romantyzm [znowu ten romantyzm] tudzie¿ turboniemieckie wyobra¿enie o ¶redniowieczu, to radze poczytaæ najpierw trochê ksi±¿ek filozoficznych. Popracuj nad warsztatem i przygotuj siê do kwerendy. Rozumiem ¿e napawaj± Ciê odraz± he³my z Biblii Maciejowskiego.A zachwytem ten spychacz. Osobliwe poczucie estetyki. Ale zapomnij, powtarzam, ZAPOMNIJ ¿e kto¶ ze 100% pewno¶ci± udowodni Ci ¿e co¶ nie istania³o je¶li to dotyczy artefaktów z XIII wieku. Praktycznie nie ma takiej mo¿liwo¶ci. I tu nie chodzi o braki w naszej wiedzy, tudzie¿ w wiedzy uniwersyteckiej ale o ¬RÓD£A. Czasem, jak to ju¿ zauwazy³ Pan Diabe³ (swoj± drog± Panie Diable mia³e¶ siê ju¿ nie znêcaæ nad o[d]pornymi... :P ), choæ w³a¶ciwie ZAWSZE, nale¿y u¿yæ zdrowego rozs±dku. To te¿ pomaga. Zapoznaj sie z realiami i obyczajowo¶ci± ¶redniowiecza dla uzyskania wiêkszego spektrum, poznaj historiê uzbrojenia dla danego okresu i... wywietrzej± Ci z g³owy problemy rodem z Krety [wszyscy Kreteñczycy s± k³amcami - powiedzia³ mieszkaniec Krety...]
Z du¿ym dystansem
eRe
Ja siê nabija³em i dalej siê bêdê nabija³ z tego typu he³mów. Klepa lepiej chod¼ do szko³y, studiuj, ucz siê to mo¿e zorientujesz siê dlaczego liczne grono ob¶miewa te he³my. I czytaj ze zrozumieniem
Od pocz±tku tego tematu wszyscy wyja¶niaj± dlaczego takie he³my s± fe.
Oczywi¶cie mo¿na próbowaæ rekonstruowaæ, odtwarzaæ itd. na podstawie ksi±¿ek do szko³y ¶redniej. Chêtnie obejrzê rezultaty.
Przeczytaj wypowied¼ Roberto w tym temacie.
Przeczytaj wypowied¼ Andrzeja z Sielca kilka postów wy¿ej.
POZDRAWIAM.
Ja nie jestem mêcz±cy , ja chce dociec prawdy i dostaæ od WAS SZANOWNE GRONO odpowiedz na moje pytanie i prosze bardzo prosze aby¶cie nie prawili mi mora³ów bo ja tych waszych mora³ów nie potrzebuje(NAJPIERW WYMAGAJ OD SIEBIE A POTEM OD INNYCH).Prosze o odpowiedzi na temat gdy¿ chce wiedzieæ czy ten he³m napewno pochodzi z XIXw(TAK TWIERDZI SZANOWNE GRONO) naprawde bardzo mnie to ciekawi .Je¶li kto¶ zna odpowiedz i bêdzie ona potwierdzona ¿ród³ami prosze j± zamie¶c
ja siê ca³y czas pytam ja nie twierdze ja pytam i oczekuje odpowiedzi
PS.odtwarzam wiek XIII tak¿e ciekawi± mnie zbroje z biblli Maciejowskiego(nie nie czuje odrazy dla tych zbroji przedstawionych w biblli),ludzie ja chce dociec prawdy a WY mi w tym przeszkadzacie .Odpowiedzcie stanowczo np." tak ten he³m istnia³ w wieku XIX i tylko w nim" , " nie ¿ród³a nie podaj± aby ten he³m istnia³ w XIXw." podajecie ¿ród³a z których ko¿ystali¶cie i po sprawie.
Chyba zaraz dostanê pierwsze ostrze¿enie w mojej karierze.
"ludzie ja chce dociec prawdy a WY mi w tym przeszkadzacie"
Mam do¶æ.
"spychacz"
hehe... piêkne okre¶lenie tego typu he³mów Pani eRemito:D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.