Witajcie
Temat móg³ rozwin±æ siê w rzeczow± dyskusjê o he³mach garnczkowych z zas³onami, a zamieni³ siê w ostr± jazdê bez trzymanki po mrokach.
Argumenty zwolenników zas³on s± kiepskie niepodparte konkretnymi rycinami czy odkryciami, tylko opracowaniami z drugiej rêki, prawie ¿e historical fiction, nawet czêsto bardziej fiction ni¿ historical ;).
Niestety niektóre argumenty przeciwników te¿ by³y absurdalne, typu; "W mojej opinii takie he³my nie istnia³y. Ale niech sie wypowie kto¶, kto siê zajmuje XIII wiekiem."
Przepraszam bardzo, ¿eby powiedzieæ co¶ takiego to te¿ trzeba mieæ solidne podstawy, np. znale¼æ dokument z koñca XIII wieku, w którym jaki¶ skryba by napisa³ "HE£MÓW Z ZAS£ONAMI U NAS NIGDY NIE BY£O, ANI ZA DZIADA ANI ZA PRADZIADA" a i to by³o by podej¿ane
By³bym szczê¶liwy gdyby temat jednak rozwin±³ siê w kierunku wybrania jakiego¶ wzoru garnka zas³onowego historycznego (je¶li faktycznie istnia³) z kupy ch³amu i najlepiej ¿eby wypowiedzieli siê Ci którzy jednak siê znaj±, bo wypowiedzi "wydaje mi sie", "s±dzê ¿e chyba" czy inne w tym stylu nie podparte konkretami, mo¿na wsadziæ miêdzy w³asne wyobra¿enia o ¶redniowieczu, a nie dowody :/
Po pierwsze zachowane orygina³y, ja znam jeden XIII wieczny he³m, który wydaje sie byæ "zas³onowcem" Datowany na o po³owê XIII wieku
Znajduje siê w Szwajcarii. A. Ritter, Die Topfhelme aus der Waffensammlung Boissonas. "Waffen und Kostumkunde" str.38 ryc.1 (zdjêcie Szwajcar 1250)
Nastêpnie miniatura z "Brewiarza Mi³o¶ci" datowana na XIII wiek Prowansja. Biblioteka Escorialu Madryt.
Kolejna od miniaturzysty z Amiens 1286r "Plusieurs romans de la table ronde". Bonn, Uniwersitatsbibliothek.
Osobi¶cie mi wisi, fakt zas³on w garnkach, bo raczaj nie chcia³ bym w tym walczyæ, przy ka¿dym headshot'cie ca³o¶æ by brzêcza³a, jakby¶ mia³ puszkê z
monetami miedzy uszami, ale jestem ciekaw rozstrzygniêcia bo chcia³em poznaæ ca³± faktyczn± "garnkologiê" razem z dziwad³ami i paskudztwami
Ca³kiem sensowny jest ten garnek który ma zas³onê tylko na szyjê, dziêki temu mo¿na za³o¿yæ he³m na mocno pikowan± i okolczon± (+sekretka) g³owê a nastêpnie opusciæ zas³onê zmniejszaj±c dostêp do gard³a kopii, która ude¿a lekko od do³u.
Ogó³em he³m jest przy tym rozwi±zaniu bardziej szczelny wokó³ szyii, co nie jest bez znaczenia, gdy¿ ju¿ niektóre he³my garnczkowe z pocz±tków XIII wieku posiada³y maskê wyoblon± i zaci±gniêt± za brodê dla lepszej ochrony szyi przy frontalnym ataku. Czyli ruchoma zas³ona mog³a byæ natyle istotna, ¿e jednak j± stosowano?
Sam± budow± ten he³m przypomina bardzo, ob³y he³m wielki z pocz±tków XIV wieku uwieczniony rycin± 1312r. ale wystêpuj±cy tak¿e na miniaturze z XIII wieku.
Museum Atger, Montpellier. Encyklopedia Historii ¦wiata s.776-777
Co mo¿e oznaczaæ, ¿e zas³ona ruchoma szczêki by³a tylko modyfikacj±, która mo¿e wyst±piæ.
Wystêpowanie tego he³mu wyoblanego na miniaturze koronacji króla, wskazuje na wysok± jako¶æ uzbrojenia.
pozdrawiam i zachêcam do fachowej dyskusji