Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³m garnczkowy z zas³on±
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Ochronne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Stron: 1, 2, 3
Siewca Kebabu
Witam wszystkich!
Niedawno kupi³em he³m garnczkowy z zas³on±. S³ysza³em od jednych, ¿e spokojnie bêdê móg³ wej¶æ z nim do walki pod I³¿±, poniewa¿ takie he³my datowane s± na oko³o 1280r. Inni mówi±, ¿e nie da rady. Moje pytanie brzmi - jakie s± Wasze opinie?
Pozdrawiam i czekam na Wasze odpowiedzi!

Siewca Kebabu

P.S. za³±czam 3 zdjêcia mojego he³mu
Wojciech Radzki
W mojej opinii takie he³my nie istnia³y. Ale niech sie wypowie kto¶, kto siê zajmuje XIII wiekiem. icon_wink.gif
Pozdr
WR
Andrzej Siejeñski
Hm, straci³e¶ kasê.
Pozdrawiam
Stanis³aw Szal
Mo¿e zagadaj z osob±, u której zamawia³e¶ ten he³m, czy jest on historyczny. Napewno odpowie Ci, ¿e tak, wiêc wtedy go mo¿esz poprosiæ o przes³anie ¼róde³, na których siê wzorowa³ i bêdzie wszystko jasnie, poniewa¿ albo prze¶le Ci ¼ród³a, albo wyjdzie ¿e ¶ciemnia³... smile.gif (pozostaje tylko kwestia dyskusji czy ¼ród³a nie bêd± wyssane z palca... smile.gif ).
Micha³ Templarem zwany
Popieram przedmówców.

To, ze na I³¿ê pasuje to kto¶, kto chce sprzedac, nawet sallade by Ci wcisn±.
Taka rada - najpierw pytaj. Mo¿e otrzymasz troche ostrych odpowiedzi w stylu : no co¶ ty...., czy to kawa³..
Ale na pewno bedziesz móg³ liczyc na pomoc.

Pozdrawiam
Micha³ Z³yMi¶
Kordian
ten he³m by³ go¶ci³ ju¿ raz na tym forum chyba w alegro aukcje z poczuciem humoru o ile dobrze pamiêtam ten he³m jest od O¿óga mo¿e on ci powie sk±d go wytrzasn±³.Chocia¿ tam go¶æ zna³ ¼ród³a które potwierdza³y istnienie takiego he³mu
M¶ciwoj (wilki)
Witam!
Moje skromne zdanie jest takie, ¿e pomys³ he³mu jest do bani nigdzie nie widzia³em takiego "cuda". Nie wiem sk±d pomys³ na taki he³m, po za tym linia maski jest prawie prosta takiej te¿ nie widzia³em.Przykro mi ale to chyba faktycznie strata kasy i naprawdê w±tpie by na I³¿ê Ciê pu¶cili w nim, ale mo¿e...
Pozdrawiam!
Siewca Kebabu
Dziêki za odpowiedzi. Rozmawia³em ju¿ z O¿ógiem, poniewa¿ rzeczywi¶cie to he³m od niego. Ostrzega³ przed kupnem, ¿e mogê spotykaæ siê z lud¼mi twierdz±cymi, ¿e takie he³my s± niehistoryczne. Zapewne wiele osób zna tego rzemie¶lnika z Legnicy. Te osoby wiedz±, ¿e wykonuje on starannie swoj± robotê i opiera siê na ¼ród³ach historycznych. Wys³a³ mi on pewn± rycinê, na której widniej± rysunki jeszcze dziwniejszych he³mów z XIIIw. niestety, nie ma na niej ¿adnych napisów, wiêc nie wiem, sk±d mo¿e ona pochodziæ. Do mojej pierwszej I³¿y minie jeszcze troche czasu, wiêc my¶lê, ¿e uda mi siê znale¼æ jakie¶ potwierdzenie istnienia takich ha³mów.
P.S. w sumie, to ta zas³ona chyba ja bardzo nie rzuca siê w oczy, gdy jest zamkniêta, co? tongue.gif
Indar
Witaj
O¿óg robi stosunkowo ³adnie, ale jego wyroby s± diabelnie ciê¿kie, nie mówi±c ju¿ o cenie. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja spotka³em siê z wspawan± "kratownic±" od spodu dzwonu - w kilku jego wyrobach. Mog³e¶ kupiæ co¶ zdecydowanie tañszego, za³o¿e siê ¿e o mniejszej masie, i w pe³ni historycznego.
Co Cie podkusi³o do nabycia tego wynalazku? Wszak nawet on ma w swojej ofercie he³my co do których nie ma w±tpliwo¶ci, przynajmniej wizualnie.
pozdrawiam
I.
Siewca Kebabu
To proste - kupi³em ten he³m, bo podoba³ mi siê wizualnie. Z reszt± nie ró¿ni sie on zbytnio od innych garnków na pierwszy rzut oka. W ostateczno¶ci zdejmê zawiasy i przymocujê ca³± zas³onê na nity tak, ¿e bêdzie jak bez zas³ony, ale czy to ma sens? W sumie waga he³mu jest spora, jednak mog³aby byæ mniejsza jednak sam chcia³em, ale gar ten by³ z blachy 2mm do 2,5mm denko.
Stanis³aw Szal
CYTAT
Wys³a³ mi on pewn± rycinê, na której widniej± rysunki jeszcze dziwniejszych he³mów z XIIIw. niestety, nie ma na niej ¿adnych napisów, wiêc nie wiem, sk±d mo¿e ona pochodziæ.

Ale widzisz, je¶li nawet istnialy "dziwniejsze" he³my, to nie koniecznie znaczy, ¿e twój he³m jest wykonany, zgodnie z ¼ród³ami historycznymi... smile.gif Je¿eli te rycinki przedstawiaj± he³m, taki jak masz, to najlepiej wklej je tutaj...

Pozdrawiam.
nieczar
jako czlonek komisji historycznosci na I³zy moge ci powiedziec ,ze na pewno w tym helmie nie zostalbys dopuszczony

posluchaj tego co ci mowi Indar,zanim cokolwiek kupisz najpierw dokladnie przejrzyj zrod³a ,jest ich naprawde masa wiec nic nie usprawiedliwia twojej decyzji zakupu tego "czego¶"
Siewca Kebabu
Przykro mi to s³yszeæ, ale có¿ - nie bêdê k³uci³ siê z lud¼mi, którzy znaj± siê na tym lepiej:( Panie Nieczar proszê powiedzieæ mi tylko jedno - czy je¶li udowodniê istnienie takiego he³mu, zostanie on dopuszczony pod I³¿ê?
Do za³±czników doda³em "he³my garnczkowe", tam znajduje siê te¿ mój he³m (typ 12). Mo¿e kto¶ rozpozna, sk±d jest ten rysunek, bo ja nie wiem.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Marcin Chy³a
Obrazek pochodzi z ksi±¿ki:

"Historische Waffen Und Rustungen - Ritten Und Landsknechte Vom 8. bis 16 Jahrhundert" autorstwa Liliane & Fred Funcken.

Co do poprawno¶ci politycznej wydawnictwa jak i wspomnianego he³mu siê nie wypowiadam.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
rozumiem Marcinie, ¿e ten he³m to jedna wielka bzdura i bujda? byæ mo¿e s± inne ¼ród³a, bardziej historyczne, które mog± potwierdziæ jego istnienie... a jesli nie, to biore siê za nitowanie zas³ony...
Marcin Chy³a
Przepraszam, jeszcze raz powtarzam, nie jestem odpowiedni± osob± do wypowiadania siê w kwestii historyczno¶ci he³mu jak i tego wydawnictwa.
Siewca Kebabu
Dobrze, w ka¿dym razie dziêkujê za dane o ksi±¿ce. Jest ju¿ jaka¶ podstawa, od której mogê zacz±æ poszukiwania swojego he³mu. Byæ mo¿e jednak istnia³
nieczar
chodzi ci o te rycinki ?

moze nie jestem specjalist± w tej dziedzinie ,ale jednak dosyc orientuje sie w lini rozwojowej helmu garnczkowego i co nieco widzialem (moze niewiele)

moim skromnym zdaniem to opracowanie na poziomie naszego pana Michalka, czesc z tych wizji helmow jest tak niemilosiernie niepraktyczna ,ze chocby z tego wzglêdu malo prawdopodobna...nie wim na jakiej podstawie autor wysnuwal swoje teorie

wierz mi ,ze to nie jest zrodlo wyjsciowe
Robert Diabe³
Siewcy Kebabu proponuje siêgn±æ po ¼ród³o a nie rysunkow± ilustracjê z ksi±¿ki naszpikowanej b³êdami i fantastycznymi stworami jak ciasto wielkanocne rodzynkami.
Zastanawia mnie po co szesnastolatkowi na turnieju i³zeckim taki he³m.

Pozdrawiam
M¶ciwoj (wilki)
Witam!
£ooohoho te he³my s± srooogie! Czego¶ takiego nie widzia³em jeszcze. Fakt to ¿edne ¼ród³o dla mnie te¿ sobie co¶ narysuje i to tak¿e bêdzie ¼ród³o cool.gif
Pozdrawiam!
Siewca Kebabu
Dobra... wiêc ten "szesnastolatek" ma 3 lata na przerobienie he³mu lub kupienie nowego. Dziêki za opinie, nawet je¶li nie s± one dla mnie zadowalaj±ce. Jednak je¶li kto¶ z Was kiedy¶ spotka siê z takim he³mem w jakim¶ zaufanym ¼ródle, proszê o kontakt!
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Robert Diabe³
Nie obra¿aj siê na nas m³ody przyjacielu. Jeste¶my tu po to by Tobie pomóc.
Dlaczego nasze opinie nie s± dla Ciebie zadawalaj±ce? Spodziewa³e¶ siê aplauzu, g³osów w stylu - No stary ale masz ekstra he³m? A mo¿e tego, ¿e zaleje Ciebie fala przyk³adów.

Moim zdaniem masz te czekaj±ce Ciebie lata na przestudiowanie tego i owego. Zapoznanie siê ze ¼ród³ami i naukê ich interpretacji. Tak by potem unikn±æ sytuacji kiedy kto¶, komu¶, co¶.

Przerabiane he³mu, który masz odradzam. Do niczego to nie prowadzi. Szkoda pracy Mariusza O¿óga i Twojej.

Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Nie obra¿am siê na braci z innych bractw. Troszke mnie nie zadowala to, ¿e muszê pozbyæ siê zabawki, która mi siê podoba³a i stracê trochê kasy. W³a¶ciwie to z w³±snej g³upoty... ale mam nadziejê, ¿e kiedy¶ siê to zmieni, i bêdê mia³ ok sprzêt. Liczy³em na poparcie chocia¿ jednej osobyn w sprawie he³mu.
Siewca Kebabu
Parlan
Heh co ja mogê powieedzieæ...he³m widzê pierwszy raz na oczy ale zdaje mi siê ¿e czego¶ takiego nie by³o :D najlepiej poczytaj regulamin i siê popytaj organizatorów bo ja naprawdê nie wiem co to jest lol
Pozdro
Parlan
Colin
Strasznie dziwny ten wynalazek devil.gif devil.gif devil.gif Troszke traca mrokiem...A co do tych ekomych "rycin" to albo mi sie zdaje, albo to sa fantazje z ksiazek pana Michlka bigsmile2.gif ....

Ps. A ten garnek z reka na gorze to fajny jest bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif Ciekawi mnie po co ta reka...Moze po to zeby rekawic nie trzeba bylo zdejmowac..Klaniasz sie tylko i odrezu podajesz komus reke devil.gif devil.gif
.Jarogniew.
Jamam taka propozycjê.
Zrob kilka ³adnych fotek tego he³mu, opisz skad pochodzi, poprzyj jego istnienie "¼rod³ami" i wystaw na allegro. pojdzie pewnie za ok 230 z³.
Stanis³aw Szal
CYTAT
Zrob kilka ³adnych fotek tego he³mu, opisz skad pochodzi, poprzyj jego istnienie "¼rod³ami" i wystaw na allegro. pojdzie pewnie za ok 230 z³.

Jednym s³owem, zrób kogo¶ w ch... devil.gif Najpierw siê zastanów, jak ty siê poczu³e¶ jak us³ysza³e¶ komentarze o tym he³mie, a potem siê zastanów czy naprawdê chcesz go komu¶ wcisn±æ.

Wiadomo ¿e osoby, które siê znaj± na sprzêcie, nie kupi± tego... ale zawsze siê znajdzie osoba, która to kupi...
Siewca Kebabu
Obawiam siê, ¿e bêdê musia³ zrobiæ taki "La petit" przekrêcik, jak poleci³ Jarogniew. Wiem, ¿e to nie rycerskie, ale nie jeste¶my przecie¿ rycerzami, tylko lud¼mi, którzy siê na nich robi±. Jednak zanim sprzedam he³m, jeszcze troche siê w nim pobawiê. Do I³¿y 3 lata (mojej pierwszej walki), wiêc nowy he³m nie jest mi potrzebny natychmiastowo. Dziêki wszystkim za porady i komentarze.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Thyrvald
CYTAT(Siewca Kebabu)
Obawiam siê, ¿e bêdê musia³ zrobiæ taki "La petit" przekrêcik, jak poleci³ Jarogniew. Wiem, ¿e to nie rycerskie, ale nie jeste¶my przecie¿ rycerzami, tylko lud¼mi, którzy siê na nich robi±. Jednak zanim sprzedam he³m, jeszcze troche siê w nim pobawiê. Do I³¿y 3 lata (mojej pierwszej walki), wiêc nowy he³m nie jest mi potrzebny natychmiastowo. Dziêki wszystkim za porady i komentarze.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu

zawsze mozesz go sprzedaæ jakim¶ "rycerzom tradycyjnym" oni sie nie obraz± za niehistoryczno¶æ icon_wink.gif
Borg
Zastanawia mnie po co ten temat ma 2 strony
kazdy cos dopisze jaki to mrok, bedzie mial posta wiecej ale nic rozsadnego nie wniesie...
Mam zly humor wiec sie czepiam
nieczar
no to ja dodam cos rozsadnego w ramach ciekawostki

akurat ten garnek z klejnotem w postaci d³oni ma oparcie w ikonografi ,a sam typ jak ja go nazwalem "muminek" ma rowniez pokrycie w archeologi

daltego polecam czytac i studiowac ¼rod³a przed zakupem czegokolwiek
nieczar
...a i to przede wszystkim
Colin
A moglbys tu umiescic poparcie ikonograficzne tego garnka z dlonia, drogi Nieczrze ?
Jezeli jest on poparty zrodlem to zastanawiam sie nad uzytecznoscia tego helmu face4.gif
Sadze, ze byl on tylko turniejowy....

Prosze o sprostowanie....
nieczar
mnie tez sie wydaje ,ze klejnot mial zastosowanie glownie turniejowe ,ale specjalist± w tej materi nie jestem

nie mniej jednak iluminacja ukazuje scene oblêzenia,wiec raczej nie turniej,
ale ukazanie rycerzy w helmach z klejnotami moze byc jedynie wynikiem wizji artystycznej,bo nie wydaje tez mi sie aby rycerze w kawaleryjskim oporz±dzeniu i klejnotami na helmach w rzeczywistosci oslaniali flanki wiezy
:^)
Siewca Kebabu
obi³o mi siê o uszy, ¿e w pewnej ksi±¿ce Tomasza Szajewskiego pt. "Miecznicy kontra p³atnerze" jest wzmianka o he³mie z zas³on±. Mo¿emy wyczytaæ tam; "Poniewa¿ obydwa rodzaje he³mów (typu m³odszego i starszego) przypomina³y wiadro i oddychanie w nich by³o uci±¿liwe, przeto ró¿ni wynalazcy kowale - o, przepraszam - p³atnerze, zaczêli dorabiaæ otwierane zas³ony umo¿liwiaj±ce ich u¿ytkownikom swobodne oddychanie, patrzenie i porozumiewanie siê. I tak powsta³y he³my garnczkowe z zas³onami, chêtnie stosowane przez rycerstwo - jako wygodniejsze, szczególnie w XIII w."
Ciekawe tylko, czy autor opiera³ siê na jaki¶ znaleziskach archeologicznych. Jednak myslê, ¿e ten fragment ksi±¿ki mo¿e odeprzeæ zarzuty o niepraktyczno¶ci tego he³mu.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Siewca Kebabu
... warto jeszcze dodaæ, ¿e jest to druga ksi±¿ka, w której wspomniany jest garnek z zas³on±. Pierwsz± jest niemiecka ksi±¿ka Funckenów, która zosta³a ju¿ wspomniana w tym temacie
Andrzej Siejeñski
CYTAT
I tak powsta³y he³my garnczkowe z zas³onami, chêtnie stosowane przez rycerstwo - jako wygodniejsze, szczególnie w XIII w."

Je¶li tak chêtnie by³y stosowane to dlaczego nie ma ich w ikonografii?
Pozdrawiam
Cukieras
Szykuje siê tu rewolucja w typologi helmów. Trzeba szybko dzwoniæ do P.A.N.u by zarz±dzili zmiane wszystkich publikacji z typologi± helmowi. Wszystko dlatego ze komu¶ siê spodoba³ helm garczkowy z drzwiczkami gdy¿ tego nie mozna tego nazwaæ zas³on±. Zas³ony w helmach podnoszone s± do góry a nie otwierane na bok i nie przypominam sobie abym kiedykolwiek widzia³ jakikolwiek typ helmu z zaslon± otwieran± na bok. I prosze nie posilkowaC siê broszur± Pana Sz., tego typu publikacje sam bym by³ gotów wyprwparowaæ w przerwie miedzy d³ubaniem w zêbach . Oczywi¶cie gdyby nie moja sadomasochistyczna sk³ono¶æ do robienia wielkiej ilo¶ci b³êdów ortograficznych.
Praktyczno¶ otwartych dzwiczek helmu garzckowego w walce:
-Odychanie jest ulatwione oraz zyskujemy szerokie pole widzenia , tylko po co wtedy he³m garczkowy
-Klapka otwiera sie na praw± strone .Wiekszo¶æ z nas operuje broni± praw± rêk±, rozmiar drzwiczek mocno by to utrudnia³ zw³aszcza przy ciosach wyprowadzanych z barku oraz zalonie przed ciosami na g³owe.
- Majtaj±ca klapa moze przysporzyæ wielu atrakcji zwlaszcza gdy wy³apie niespodziewany strza³ zamykajacy wieko.

Ludzie mówi± nie pchaj palcy miêdzy drzwi
Maciek Kaliñski
Ta rewolucja ju¿ sie dokona³a, w typologii sa to mianowicie he³my latarenkowe icon_mrgreen.gif

A u pana Szajewskiego mo¿na równie¿ wyczytaæ o tarczach z 1.5mm stali and other s.h.i.t.

A ty sie drogi Siewco nie przejmuj absolutnie t± nasz± polewk±, po prostu zapomnij jak szybko sie da o he³mie garnczkowym, podtyp latarenkowy i czytaj dalej a na pewno jak ju¿ sie we¼miesz za swój he³m bêdzie cacy.
Zapytaj jednak najpierw tutaj na freha ¿eby stare pryki mog³y pochwaliæ wybór, albo sie po¶miaæ [oby nie icon_wink.gif]

pozdrawiam
wbtrzcina
Popieram . najlepiej sie zapytaæ w razie mo¿liwosci dodaæ fitke przedmiotu. Tu s± ludzie którzy maj± o tym OGROMNE pojêcie (ja mam mniejsze) na ten temat. to tyle

Podrawiam
Andrzej Siejeñski
Jak napisa³e¶, producent powiedzia³, ¿e mo¿esz spotykaæ siê z lud¼mi twierdz±cymi, ¿e takie he³my s± niehistoryczne (pod ten tekst ³apie siê ka¿dy kto choæ trochê lizn± ten temat). Je¶li producent nie przedstawi jednoznacznej ikonografii to za¿±daj zwrotu pieniêdzy albo wykonania nowego, w pe³ni historycznego, he³mu. Nitowanie zas³ony na prawdê niczego nie zmieni. Ewentualnie mo¿ecie siê dogadaæ co do kosztów nowego he³mu (w koñcu to co kupi³e¶ to twój wybór).
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
To powiedzcie mi w takim razie, drodzy przyjaciele, jakie he³my garnczkowe nadaj± siê pod I³¿ê? Zw³szawsza zale¿y mi na he³mie pe³nym, a nie tzw "kapslu" czy pó³garnku. Chêtnie widziana bêdzie jaka¶ ikonografia, oczywi¶cie - jak to siê mawia - "historyczna".
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Andrzej Siejeñski
Podstawa to Biblia Maciejowskiego, znajdziesz j± na sieci bez problemu.
Poza tym polecam ogl±dnaæ zdjêcia z I³¿y u Bagrita lub na stronie Smoczej Kompanii.
Pozdrawiam
Robert Diabe³
...jakie he³my garnczkowe nadaj± siê pod I³¿ê...

A mi siê zdawa³o, ¿e:
- najpierw wybieramy sobie epokê, która nas interesuje,
- potem gromadzimy wiedzê na jej temat,
- zbieramy materia³y, np. dowody na istnienie takiego czy innego he³mu (zero z³o¶liwo¶ci bigsmile2.gif )
- nastêpnie rozgl±damy siê w poszukiwaniu imprez, na które mogliby¶my pojechaæ i spotkaæ nam podobnych.

Ale widocznie siê myli³em. cool.gif

Skoro jednak zabieramy siê do tematu od tej strony to proponujê nastêpuj±cy tok postêpowania:

1. Sprawdziæ ramy czasowe turnieju i³¿eckiego
2. Dokonaæ przegl±du uzbrojenia, w tym wypadku he³mów, jakie mieszcz± siê w/w ramach czasowych
3. Upewniæ siê co do poprawno¶ci wytypowanego egzemplarza
4. Zamówiæ

Siewco Kebabu - organizatorzy turnieju w I³¿y z pewno¶ci± udziel± Tobie informacji w sprawie ram czasowych turnieju. Byæ mo¿e znajdziesz te informacje na stronie internetowej turnieju. I tu ju¿ mamy zalatwiony punkt pierwszy. Co do kolejnych punktów - zachêcam do samodzielnej pracy naukowej a potem konsultowania wyników w³asnych obserwacji.

Pozdrawiam
Indar
Chocia¿by nie¶miertelna "Maciejka":
Ten link jest za d³ugi wiêc go sobie zast±pimy
A tu ca³a "biblia"
Zarêczam Ci, ¿e do takiego gara nikt siê nie przyczepi.
Wystarczy popatrzeæ na ikonografiê z odpowiedniego okresu i ju¿ wiesz co i jak. Pan O¿óg robi ten typ gara, porozmawiaj, pomêcz, mo¿e Ci wymieni. Nawet za pewn± dop³at± bêdzie warto.
k³aniam siê nisko
Indar
Bart
Jestem spokojny, jestem spokojny....

Ksia¿ka pañstwa Funcken jest ¿ywcem r¿niêta z obrazków Violet le Duca, co skutecznie obni¿a jej warto¶æ merytoryczn±. Jest to w du¿ej czê¶ci zbiór najdziwniejszych zbroi ¶wiata. Czêsto narysowanych z b³êdami.
Pana Szajewskiego nie znam, ale za ksi±¿kami z serii, w której wydano "Miecznicy i p³atnerze" nie przepadam. Te¿ ciezko je zaliczyz co "mocnych".

Proponuje zajrzeæ w linki podane przez Indara. Albo tu:
http://www.lib.cam.ac.uk/MSS/Ee.3.59/
Albo wej¶æ na stronê British Library czy innej wiêkszej biblioteki i w wyszukiwarce wpisaæ ¿eby znalaz³ kodeksy datowane na np.:1200-1300. Uzyskasz ogromn± bazê he³mów i innych gad¿etów. Zerknij czy gdzie¶ tam jest co¶ takiego co Ci siê spodoba. Najlepiej takie co powtarza siê w ró¿nych ksi±¿kach to bedzieszmial pewno¶æ, ze to nie fantazja ilustratora.

Zdrowia ¿yczê.

Bartek
Sigurd
Jak siê ma sprawa z poprawno¶ci± historyczn± ksi±¿ki "Liedowoje Morie" z zasobów naszego Watchera ? S± tam dziwne garnki w¶ród których dopatrzy³em siê bardzo podobnego ( trzeci od góry w pierwszym rzêdzie pionowym ).
Siewca Kebabu
Faktycznie widaæ pewne podobieñstwo. Jednak i tak zaraz dowiemy siê, ¿e he³m ten to bzdura itd. itp...
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Indar
Witam
Ale zwróæcie uwagê ¿e nie jest to ikonografia jeno wspó³czesne przedstawienia garnków. Nie znam tej pozycji i nie bêdê siê wypowiada³ co do jej warto¶ci, ale ¿ród³em ikonograficznym toto raczej nie jest. A nam wszak chodzi o ikonografiê.
pozdrawiam
I.
Sigurd
Dlatego pytam, bo zaraz siê okaze, ¿e wszystkie te knigi ³±cznie z Ospreyami trzeba bêdzie o kant d... obiæ. Mo¿e ruscy maj± jakie¶ odkrycia, którymi nie chc± siê dzieliæ ze ¶wiatem icon_wink.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.