Witam wszystkich!
Niedawno kupi³em he³m garnczkowy z zas³on±. S³ysza³em od jednych, ¿e spokojnie bêdê móg³ wej¶æ z nim do walki pod I³¿±, poniewa¿ takie he³my datowane s± na oko³o 1280r. Inni mówi±, ¿e nie da rady. Moje pytanie brzmi - jakie s± Wasze opinie?
Pozdrawiam i czekam na Wasze odpowiedzi!
Siewca Kebabu
P.S. za³±czam 3 zdjêcia mojego he³mu
W mojej opinii takie he³my nie istnia³y. Ale niech sie wypowie kto¶, kto siê zajmuje XIII wiekiem.
Pozdr
WR
Hm, straci³e¶ kasê.
Pozdrawiam
Mo¿e zagadaj z osob±, u której zamawia³e¶ ten he³m, czy jest on historyczny. Napewno odpowie Ci, ¿e tak, wiêc wtedy go mo¿esz poprosiæ o przes³anie ¼róde³, na których siê wzorowa³ i bêdzie wszystko jasnie, poniewa¿ albo prze¶le Ci ¼ród³a, albo wyjdzie ¿e ¶ciemnia³...
(pozostaje tylko kwestia dyskusji czy ¼ród³a nie bêd± wyssane z palca...
).
Popieram przedmówców.
To, ze na I³¿ê pasuje to kto¶, kto chce sprzedac, nawet sallade by Ci wcisn±.
Taka rada - najpierw pytaj. Mo¿e otrzymasz troche ostrych odpowiedzi w stylu : no co¶ ty...., czy to kawa³..
Ale na pewno bedziesz móg³ liczyc na pomoc.
Pozdrawiam
Micha³ Z³yMi¶
ten he³m by³ go¶ci³ ju¿ raz na tym forum chyba w alegro aukcje z poczuciem humoru o ile dobrze pamiêtam ten he³m jest od O¿óga mo¿e on ci powie sk±d go wytrzasn±³.Chocia¿ tam go¶æ zna³ ¼ród³a które potwierdza³y istnienie takiego he³mu
Witam!
Moje skromne zdanie jest takie, ¿e pomys³ he³mu jest do bani nigdzie nie widzia³em takiego "cuda". Nie wiem sk±d pomys³ na taki he³m, po za tym linia maski jest prawie prosta takiej te¿ nie widzia³em.Przykro mi ale to chyba faktycznie strata kasy i naprawdê w±tpie by na I³¿ê Ciê pu¶cili w nim, ale mo¿e...
Pozdrawiam!
Dziêki za odpowiedzi. Rozmawia³em ju¿ z O¿ógiem, poniewa¿ rzeczywi¶cie to he³m od niego. Ostrzega³ przed kupnem, ¿e mogê spotykaæ siê z lud¼mi twierdz±cymi, ¿e takie he³my s± niehistoryczne. Zapewne wiele osób zna tego rzemie¶lnika z Legnicy. Te osoby wiedz±, ¿e wykonuje on starannie swoj± robotê i opiera siê na ¼ród³ach historycznych. Wys³a³ mi on pewn± rycinê, na której widniej± rysunki jeszcze dziwniejszych he³mów z XIIIw. niestety, nie ma na niej ¿adnych napisów, wiêc nie wiem, sk±d mo¿e ona pochodziæ. Do mojej pierwszej I³¿y minie jeszcze troche czasu, wiêc my¶lê, ¿e uda mi siê znale¼æ jakie¶ potwierdzenie istnienia takich ha³mów.
P.S. w sumie, to ta zas³ona chyba ja bardzo nie rzuca siê w oczy, gdy jest zamkniêta, co?
Witaj
O¿óg robi stosunkowo ³adnie, ale jego wyroby s± diabelnie ciê¿kie, nie mówi±c ju¿ o cenie. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale ja spotka³em siê z wspawan± "kratownic±" od spodu dzwonu - w kilku jego wyrobach. Mog³e¶ kupiæ co¶ zdecydowanie tañszego, za³o¿e siê ¿e o mniejszej masie, i w pe³ni historycznego.
Co Cie podkusi³o do nabycia tego wynalazku? Wszak nawet on ma w swojej ofercie he³my co do których nie ma w±tpliwo¶ci, przynajmniej wizualnie.
pozdrawiam
I.
To proste - kupi³em ten he³m, bo podoba³ mi siê wizualnie. Z reszt± nie ró¿ni sie on zbytnio od innych garnków na pierwszy rzut oka. W ostateczno¶ci zdejmê zawiasy i przymocujê ca³± zas³onê na nity tak, ¿e bêdzie jak bez zas³ony, ale czy to ma sens? W sumie waga he³mu jest spora, jednak mog³aby byæ mniejsza jednak sam chcia³em, ale gar ten by³ z blachy 2mm do 2,5mm denko.
CYTAT
Wys³a³ mi on pewn± rycinê, na której widniej± rysunki jeszcze dziwniejszych he³mów z XIIIw. niestety, nie ma na niej ¿adnych napisów, wiêc nie wiem, sk±d mo¿e ona pochodziæ.
Ale widzisz, je¶li nawet istnialy "dziwniejsze" he³my, to nie koniecznie znaczy, ¿e twój he³m jest wykonany, zgodnie z ¼ród³ami historycznymi...
Je¿eli te rycinki przedstawiaj± he³m, taki jak masz, to najlepiej wklej je tutaj...
Pozdrawiam.
jako czlonek komisji historycznosci na I³zy moge ci powiedziec ,ze na pewno w tym helmie nie zostalbys dopuszczony
posluchaj tego co ci mowi Indar,zanim cokolwiek kupisz najpierw dokladnie przejrzyj zrod³a ,jest ich naprawde masa wiec nic nie usprawiedliwia twojej decyzji zakupu tego "czego¶"
Przykro mi to s³yszeæ, ale có¿ - nie bêdê k³uci³ siê z lud¼mi, którzy znaj± siê na tym lepiej:( Panie Nieczar proszê powiedzieæ mi tylko jedno - czy je¶li udowodniê istnienie takiego he³mu, zostanie on dopuszczony pod I³¿ê?
Do za³±czników doda³em "he³my garnczkowe", tam znajduje siê te¿ mój he³m (typ 12). Mo¿e kto¶ rozpozna, sk±d jest ten rysunek, bo ja nie wiem.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Obrazek pochodzi z ksi±¿ki:
"Historische Waffen Und Rustungen - Ritten Und Landsknechte Vom 8. bis 16 Jahrhundert" autorstwa Liliane & Fred Funcken.
Co do poprawno¶ci politycznej wydawnictwa jak i wspomnianego he³mu siê nie wypowiadam.
Pozdrawiam
rozumiem Marcinie, ¿e ten he³m to jedna wielka bzdura i bujda? byæ mo¿e s± inne ¼ród³a, bardziej historyczne, które mog± potwierdziæ jego istnienie... a jesli nie, to biore siê za nitowanie zas³ony...
Przepraszam, jeszcze raz powtarzam, nie jestem odpowiedni± osob± do wypowiadania siê w kwestii historyczno¶ci he³mu jak i tego wydawnictwa.
Dobrze, w ka¿dym razie dziêkujê za dane o ksi±¿ce. Jest ju¿ jaka¶ podstawa, od której mogê zacz±æ poszukiwania swojego he³mu. Byæ mo¿e jednak istnia³
chodzi ci o te rycinki ?
moze nie jestem specjalist± w tej dziedzinie ,ale jednak dosyc orientuje sie w lini rozwojowej helmu garnczkowego i co nieco widzialem (moze niewiele)
moim skromnym zdaniem to opracowanie na poziomie naszego pana Michalka, czesc z tych wizji helmow jest tak niemilosiernie niepraktyczna ,ze chocby z tego wzglêdu malo prawdopodobna...nie wim na jakiej podstawie autor wysnuwal swoje teorie
wierz mi ,ze to nie jest zrodlo wyjsciowe
Siewcy Kebabu proponuje siêgn±æ po ¼ród³o a nie rysunkow± ilustracjê z ksi±¿ki naszpikowanej b³êdami i fantastycznymi stworami jak ciasto wielkanocne rodzynkami.
Zastanawia mnie po co szesnastolatkowi na turnieju i³zeckim taki he³m.
Pozdrawiam
Witam!
£ooohoho te he³my s± srooogie! Czego¶ takiego nie widzia³em jeszcze. Fakt to ¿edne ¼ród³o dla mnie te¿ sobie co¶ narysuje i to tak¿e bêdzie ¼ród³o
Pozdrawiam!
Dobra... wiêc ten "szesnastolatek" ma 3 lata na przerobienie he³mu lub kupienie nowego. Dziêki za opinie, nawet je¶li nie s± one dla mnie zadowalaj±ce. Jednak je¶li kto¶ z Was kiedy¶ spotka siê z takim he³mem w jakim¶ zaufanym ¼ródle, proszê o kontakt!
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Nie obra¿aj siê na nas m³ody przyjacielu. Jeste¶my tu po to by Tobie pomóc.
Dlaczego nasze opinie nie s± dla Ciebie zadawalaj±ce? Spodziewa³e¶ siê aplauzu, g³osów w stylu - No stary ale masz ekstra he³m? A mo¿e tego, ¿e zaleje Ciebie fala przyk³adów.
Moim zdaniem masz te czekaj±ce Ciebie lata na przestudiowanie tego i owego. Zapoznanie siê ze ¼ród³ami i naukê ich interpretacji. Tak by potem unikn±æ sytuacji kiedy kto¶, komu¶, co¶.
Przerabiane he³mu, który masz odradzam. Do niczego to nie prowadzi. Szkoda pracy Mariusza O¿óga i Twojej.
Pozdrawiam
Nie obra¿am siê na braci z innych bractw. Troszke mnie nie zadowala to, ¿e muszê pozbyæ siê zabawki, która mi siê podoba³a i stracê trochê kasy. W³a¶ciwie to z w³±snej g³upoty... ale mam nadziejê, ¿e kiedy¶ siê to zmieni, i bêdê mia³ ok sprzêt. Liczy³em na poparcie chocia¿ jednej osobyn w sprawie he³mu.
Siewca Kebabu
Heh co ja mogê powieedzieæ...he³m widzê pierwszy raz na oczy ale zdaje mi siê ¿e czego¶ takiego nie by³o :D najlepiej poczytaj regulamin i siê popytaj organizatorów bo ja naprawdê nie wiem co to jest lol
Pozdro
Parlan
Jamam taka propozycjê.
Zrob kilka ³adnych fotek tego he³mu, opisz skad pochodzi, poprzyj jego istnienie "¼rod³ami" i wystaw na allegro. pojdzie pewnie za ok 230 z³.
CYTAT
Zrob kilka ³adnych fotek tego he³mu, opisz skad pochodzi, poprzyj jego istnienie "¼rod³ami" i wystaw na allegro. pojdzie pewnie za ok 230 z³.
Jednym s³owem, zrób kogo¶ w ch...
Najpierw siê zastanów, jak ty siê poczu³e¶ jak us³ysza³e¶ komentarze o tym he³mie, a potem siê zastanów czy naprawdê chcesz go komu¶ wcisn±æ.
Wiadomo ¿e osoby, które siê znaj± na sprzêcie, nie kupi± tego... ale zawsze siê znajdzie osoba, która to kupi...
Obawiam siê, ¿e bêdê musia³ zrobiæ taki "La petit" przekrêcik, jak poleci³ Jarogniew. Wiem, ¿e to nie rycerskie, ale nie jeste¶my przecie¿ rycerzami, tylko lud¼mi, którzy siê na nich robi±. Jednak zanim sprzedam he³m, jeszcze troche siê w nim pobawiê. Do I³¿y 3 lata (mojej pierwszej walki), wiêc nowy he³m nie jest mi potrzebny natychmiastowo. Dziêki wszystkim za porady i komentarze.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
CYTAT(Siewca Kebabu)
Obawiam siê, ¿e bêdê musia³ zrobiæ taki "La petit" przekrêcik, jak poleci³ Jarogniew. Wiem, ¿e to nie rycerskie, ale nie jeste¶my przecie¿ rycerzami, tylko lud¼mi, którzy siê na nich robi±. Jednak zanim sprzedam he³m, jeszcze troche siê w nim pobawiê. Do I³¿y 3 lata (mojej pierwszej walki), wiêc nowy he³m nie jest mi potrzebny natychmiastowo. Dziêki wszystkim za porady i komentarze.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
zawsze mozesz go sprzedaæ jakim¶ "rycerzom tradycyjnym" oni sie nie obraz± za niehistoryczno¶æ
Zastanawia mnie po co ten temat ma 2 strony
kazdy cos dopisze jaki to mrok, bedzie mial posta wiecej ale nic rozsadnego nie wniesie...
Mam zly humor wiec sie czepiam
no to ja dodam cos rozsadnego w ramach ciekawostki
akurat ten garnek z klejnotem w postaci d³oni ma oparcie w ikonografi ,a sam typ jak ja go nazwalem "muminek" ma rowniez pokrycie w archeologi
daltego polecam czytac i studiowac ¼rod³a przed zakupem czegokolwiek
...a i to przede wszystkim
A moglbys tu umiescic poparcie ikonograficzne tego garnka z dlonia, drogi Nieczrze ?
Jezeli jest on poparty zrodlem to zastanawiam sie nad uzytecznoscia tego helmu
Sadze, ze byl on tylko turniejowy....
Prosze o sprostowanie....
mnie tez sie wydaje ,ze klejnot mial zastosowanie glownie turniejowe ,ale specjalist± w tej materi nie jestem
nie mniej jednak iluminacja ukazuje scene oblêzenia,wiec raczej nie turniej,
ale ukazanie rycerzy w helmach z klejnotami moze byc jedynie wynikiem wizji artystycznej,bo nie wydaje tez mi sie aby rycerze w kawaleryjskim oporz±dzeniu i klejnotami na helmach w rzeczywistosci oslaniali flanki wiezy
:^)
obi³o mi siê o uszy, ¿e w pewnej ksi±¿ce Tomasza Szajewskiego pt. "Miecznicy kontra p³atnerze" jest wzmianka o he³mie z zas³on±. Mo¿emy wyczytaæ tam; "Poniewa¿ obydwa rodzaje he³mów (typu m³odszego i starszego) przypomina³y wiadro i oddychanie w nich by³o uci±¿liwe, przeto ró¿ni wynalazcy kowale - o, przepraszam - p³atnerze, zaczêli dorabiaæ otwierane zas³ony umo¿liwiaj±ce ich u¿ytkownikom swobodne oddychanie, patrzenie i porozumiewanie siê. I tak powsta³y he³my garnczkowe z zas³onami, chêtnie stosowane przez rycerstwo - jako wygodniejsze, szczególnie w XIII w."
Ciekawe tylko, czy autor opiera³ siê na jaki¶ znaleziskach archeologicznych. Jednak myslê, ¿e ten fragment ksi±¿ki mo¿e odeprzeæ zarzuty o niepraktyczno¶ci tego he³mu.
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
... warto jeszcze dodaæ, ¿e jest to druga ksi±¿ka, w której wspomniany jest garnek z zas³on±. Pierwsz± jest niemiecka ksi±¿ka Funckenów, która zosta³a ju¿ wspomniana w tym temacie
CYTAT
I tak powsta³y he³my garnczkowe z zas³onami, chêtnie stosowane przez rycerstwo - jako wygodniejsze, szczególnie w XIII w."
Je¶li tak chêtnie by³y stosowane to dlaczego nie ma ich w ikonografii?
Pozdrawiam
Szykuje siê tu rewolucja w typologi helmów. Trzeba szybko dzwoniæ do P.A.N.u by zarz±dzili zmiane wszystkich publikacji z typologi± helmowi. Wszystko dlatego ze komu¶ siê spodoba³ helm garczkowy z drzwiczkami gdy¿ tego nie mozna tego nazwaæ zas³on±. Zas³ony w helmach podnoszone s± do góry a nie otwierane na bok i nie przypominam sobie abym kiedykolwiek widzia³ jakikolwiek typ helmu z zaslon± otwieran± na bok. I prosze nie posilkowaC siê broszur± Pana Sz., tego typu publikacje sam bym by³ gotów wyprwparowaæ w przerwie miedzy d³ubaniem w zêbach . Oczywi¶cie gdyby nie moja sadomasochistyczna sk³ono¶æ do robienia wielkiej ilo¶ci b³êdów ortograficznych.
Praktyczno¶ otwartych dzwiczek helmu garzckowego w walce:
-Odychanie jest ulatwione oraz zyskujemy szerokie pole widzenia , tylko po co wtedy he³m garczkowy
-Klapka otwiera sie na praw± strone .Wiekszo¶æ z nas operuje broni± praw± rêk±, rozmiar drzwiczek mocno by to utrudnia³ zw³aszcza przy ciosach wyprowadzanych z barku oraz zalonie przed ciosami na g³owe.
- Majtaj±ca klapa moze przysporzyæ wielu atrakcji zwlaszcza gdy wy³apie niespodziewany strza³ zamykajacy wieko.
Ludzie mówi± nie pchaj palcy miêdzy drzwi
Ta rewolucja ju¿ sie dokona³a, w typologii sa to mianowicie he³my latarenkowe
A u pana Szajewskiego mo¿na równie¿ wyczytaæ o tarczach z 1.5mm stali and other s.h.i.t.
A ty sie drogi Siewco nie przejmuj absolutnie t± nasz± polewk±, po prostu zapomnij jak szybko sie da o he³mie garnczkowym, podtyp latarenkowy i czytaj dalej a na pewno jak ju¿ sie we¼miesz za swój he³m bêdzie cacy.
Zapytaj jednak najpierw tutaj na freha ¿eby stare pryki mog³y pochwaliæ wybór, albo sie po¶miaæ [oby nie
]
pozdrawiam
Popieram . najlepiej sie zapytaæ w razie mo¿liwosci dodaæ fitke przedmiotu. Tu s± ludzie którzy maj± o tym OGROMNE pojêcie (ja mam mniejsze) na ten temat. to tyle
Podrawiam
Jak napisa³e¶, producent powiedzia³, ¿e mo¿esz spotykaæ siê z lud¼mi twierdz±cymi, ¿e takie he³my s± niehistoryczne (pod ten tekst ³apie siê ka¿dy kto choæ trochê lizn± ten temat). Je¶li producent nie przedstawi jednoznacznej ikonografii to za¿±daj zwrotu pieniêdzy albo wykonania nowego, w pe³ni historycznego, he³mu. Nitowanie zas³ony na prawdê niczego nie zmieni. Ewentualnie mo¿ecie siê dogadaæ co do kosztów nowego he³mu (w koñcu to co kupi³e¶ to twój wybór).
Pozdrawiam
To powiedzcie mi w takim razie, drodzy przyjaciele, jakie he³my garnczkowe nadaj± siê pod I³¿ê? Zw³szawsza zale¿y mi na he³mie pe³nym, a nie tzw "kapslu" czy pó³garnku. Chêtnie widziana bêdzie jaka¶ ikonografia, oczywi¶cie - jak to siê mawia - "historyczna".
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Podstawa to Biblia Maciejowskiego, znajdziesz j± na sieci bez problemu.
Poza tym polecam ogl±dnaæ zdjêcia z I³¿y u Bagrita lub na stronie Smoczej Kompanii.
Pozdrawiam
...jakie he³my garnczkowe nadaj± siê pod I³¿ê...
A mi siê zdawa³o, ¿e:
- najpierw wybieramy sobie epokê, która nas interesuje,
- potem gromadzimy wiedzê na jej temat,
- zbieramy materia³y, np. dowody na istnienie takiego czy innego he³mu (zero z³o¶liwo¶ci
)
- nastêpnie rozgl±damy siê w poszukiwaniu imprez, na które mogliby¶my pojechaæ i spotkaæ nam podobnych.
Ale widocznie siê myli³em.
Skoro jednak zabieramy siê do tematu od tej strony to proponujê nastêpuj±cy tok postêpowania:
1. Sprawdziæ ramy czasowe turnieju i³¿eckiego
2. Dokonaæ przegl±du uzbrojenia, w tym wypadku he³mów, jakie mieszcz± siê w/w ramach czasowych
3. Upewniæ siê co do poprawno¶ci wytypowanego egzemplarza
4. Zamówiæ
Siewco Kebabu - organizatorzy turnieju w I³¿y z pewno¶ci± udziel± Tobie informacji w sprawie ram czasowych turnieju. Byæ mo¿e znajdziesz te informacje na stronie internetowej turnieju. I tu ju¿ mamy zalatwiony punkt pierwszy. Co do kolejnych punktów - zachêcam do samodzielnej pracy naukowej a potem konsultowania wyników w³asnych obserwacji.
Pozdrawiam
Chocia¿by nie¶miertelna "Maciejka":
Ten link jest za d³ugi wiêc go sobie zast±pimy
A tu ca³a "biblia"
Zarêczam Ci, ¿e do takiego gara nikt siê nie przyczepi.
Wystarczy popatrzeæ na ikonografiê z odpowiedniego okresu i ju¿ wiesz co i jak. Pan O¿óg robi ten typ gara, porozmawiaj, pomêcz, mo¿e Ci wymieni. Nawet za pewn± dop³at± bêdzie warto.
k³aniam siê nisko
Indar
Jestem spokojny, jestem spokojny....
Ksia¿ka pañstwa Funcken jest ¿ywcem r¿niêta z obrazków Violet le Duca, co skutecznie obni¿a jej warto¶æ merytoryczn±. Jest to w du¿ej czê¶ci zbiór najdziwniejszych zbroi ¶wiata. Czêsto narysowanych z b³êdami.
Pana Szajewskiego nie znam, ale za ksi±¿kami z serii, w której wydano "Miecznicy i p³atnerze" nie przepadam. Te¿ ciezko je zaliczyz co "mocnych".
Proponuje zajrzeæ w linki podane przez Indara. Albo tu:
http://www.lib.cam.ac.uk/MSS/Ee.3.59/
Albo wej¶æ na stronê British Library czy innej wiêkszej biblioteki i w wyszukiwarce wpisaæ ¿eby znalaz³ kodeksy datowane na np.:1200-1300. Uzyskasz ogromn± bazê he³mów i innych gad¿etów. Zerknij czy gdzie¶ tam jest co¶ takiego co Ci siê spodoba. Najlepiej takie co powtarza siê w ró¿nych ksi±¿kach to bedzieszmial pewno¶æ, ze to nie fantazja ilustratora.
Zdrowia ¿yczê.
Bartek
Jak siê ma sprawa z poprawno¶ci± historyczn± ksi±¿ki "Liedowoje Morie" z zasobów naszego Watchera ? S± tam dziwne garnki w¶ród których dopatrzy³em siê bardzo podobnego ( trzeci od góry w pierwszym rzêdzie pionowym ).
Faktycznie widaæ pewne podobieñstwo. Jednak i tak zaraz dowiemy siê, ¿e he³m ten to bzdura itd. itp...
Pozdrawiam
Siewca Kebabu
Witam
Ale zwróæcie uwagê ¿e nie jest to ikonografia jeno wspó³czesne przedstawienia garnków. Nie znam tej pozycji i nie bêdê siê wypowiada³ co do jej warto¶ci, ale ¿ród³em ikonograficznym toto raczej nie jest. A nam wszak chodzi o ikonografiê.
pozdrawiam
I.
Dlatego pytam, bo zaraz siê okaze, ¿e wszystkie te knigi ³±cznie z Ospreyami trzeba bêdzie o kant d... obiæ. Mo¿e ruscy maj± jakie¶ odkrycia, którymi nie chc± siê dzieliæ ze ¶wiatem