Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Czerwiec] II Turniej Rycerski na Zamku w Bobolicach
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
Mechme
Witam

Mam pytanie, czy bêd± dopuszczone na bitwie oddzia³y lekko zbrojne jako uzupe³nienie bitwy ??
Rycerz Ocet
Jak na razie nie jestem wstanie ci jedno znacznie odpowiedzieæ. My¶lê ze tak, ale musisz mi powiedzieæ, co rozumiesz przez s³owo lekko zbrojni.

Podstawowa kwestia to osoba, która chce wzi±æ udzia³ w bitwie musi byæ pe³noletnia.

Regulamin bitwy oraz pozosta³ych konkurencje bêdzie rozdany wszystkim dowódcom bractw po przyjedzie do Bobolic oraz dodatkowo omówiony przed rozpoczêciem konkurencji z zainteresowanymi przez osoby, które odpowiadaj± za dan± konkurencje.
Rycerz Ocet
Witam smile.gif

Ostatnim zaproszonym bractwem na II Turniej na zamku w Bobolicach jest Kompania £ucznicza ¦w. Sebastiana.
Proszê ju¿ nie nadsy³aæ zg³oszeñ na moj± skrzynkê. Lista zaproszonych bractw jest zamkniêta. read.gif

Pozdrawiam

Ocet
Vlad
Witam Familie Knapkiewiczów:) Ptasia Grypa jest wszêdzie:) Paluszek uwolni³em dzi¶ z gipsiku i zgina sie wprawdzie troche inaczej ni¿ kiedy¶ jako¶ tak pod skosem ale wazne ze sie zgina.
Macieju we¼ hakownice prochu jeszcze troche mam a wiecej powinienem na bobolice za³atwiæ to postrzlamy nieco:))
Pozdrawiam i do zobaczenia ju¿ nied³ugo
Vladin
Herger(Bêdzin)
Mam nadzieje ¿e zabawa bêdzie tak przednia jak w zesz³ym roku, ciekawe jak tam drzewka które sadzili¶my:)
Ewelina
Witam. Mam takie pytanko. Czy dosz³o do organizatorów zg³oszenie od Mercennarius Legio Lupi dotycz±ce przyjazdu na Wasz turniej od 4 do 6 osób? Pytam, bo niemoge sie dogadac ze swoimi ch³opakami a tu czytam,ze lista zamkniêta i nie wiem,czy sie na niej znale¼li¶my? Bêdê wdziêczna za odpowied¼. Pozdrawiam
efendi
Vlad, zabrac Ci troche pprochu? bo nie wiem...
Pozdrawiam
Efendi
Vlad
O tak baaardzo ciê proszê i jeszcze jakie¶ lonty je¶li mo¿esz. Chêtnie odkupiê.Rêkê uwolni³em z gipsu wiêc bêdzie mi siê lepiej strzelaæ i na bojowo siê poka¿ê.Effendi wielkie dziêki za pamiêæ i do zobaczenia
Rycerz Ocet
Witam

Tak dosz³o zg³oszenie. Mam was zapisanych ze przyjedziecie w 5 osób. read.gif

Nazwê waszego bractwa, co prawda inaczej zapisa³em huh.gif , ale ju¿ w moim kajecie zmieni³em i jest Mercennarius Legio Lupi.

Pozdrawiam i zapraszam

Ocet IV
Ewelina
Dziêki za odpowied¼. Tylko,¿ebym Ci nie namiesza³a w kajecie smile.gif .Mercennarius to jeden z oddzia³ów Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin. Chyba,¿e mia³e¶ nas zapisanych jako Najemny Oddzia³ Wilka. No w ka¿dym razie dziêki za odpowied¼.
Rycerz Ocet
Zapisa³em wilki z Bêdzin a ale ju¿ jest poprawna nazwa. Pan Zwierzak mi wszystko wyt³umaczy³.

Pozdrawiam
blinkie.gif Fajny Grze¶ blinkie.gif
Kszysz
interesuje mnie jedna sprawa, tyczaca sie bojówki
czy jej dok³adne zasady ( czyt. specjalne je¶li wystapia, czyli np. walka na wyzwania )
sa znane i mo¿na je tu umie¶cic
i jakie bêda wymagania co do uzbrojenia

pozdrawiam
Kszyszo
Rycerz Ocet
Witam

Po pierwsze to ka¿dy uczestnik bojówki musi mieæ skoñczone 18 lat. Tego siê bêdê czepia³ i egzekwowa³ od dowódców bractw icon_neutral.gif

Przeciwnik bêdzie sobie wybiera³ walcz±cego wiec walka na wyzwanie bêdzie mo¿liwa.
Wszystkie szczegó³y wkrótce na freha zamieszczê. smile.gif
Gregor z Krakowa
Je¶li lista ju¿ zamkniêta, chêtnie dowiem siê kogo bêdzie zaszczyt spotkac w Bobolicach.
Mo¿e umie¶cisz spis bractw, które otrzyma³y zaproszenia>?

turniej juz nied³ugo, wiêc do zobaczenia....
Rycerz Ocet
Witam
Gregor nie widzê takiej potrzeby ¿eby umieszczaæ listy bractw, ale przes³a³em ci j± na p.w. read.gif
Wiec sobie zobaczy, kto nas odwiedzi i z kim bêdziesz mia³ okazje siê bawiæ

Pozdrawiam
Grzegorz Bêdkowski
Herger(Bêdzin)
Nie zapomnij zamie¶ciæ dok³adnych zasad co do turnieju.
Gregor z Krakowa
tyko pyta³em bum.gif , co mam wiedzieæ ju¿ wiem, dziekuje
Kszysz
witam
ale dlaczego bojówka jest od 18 ?
tego nie rozumiem, na innych bojówkach nie ma ograniczenia wiekowego
przyk³adem tego mo¿e byc bedzin gdzie na bojówie by³ 14 latek
prosze o jakie¶ uzasadnienie, przecie¿ bojówa to nie grunwald

czy na bitwe sa takie same warunki ?

pozdrawiam
Tomasz z Bienii
Bitwa to inscenizacja przynajmniej pierwsze starcie, wiêc mo¿esz wzi±æ udzia³, w kolejnych na ostro ju¿ niestety nie, je¶li inni organizatorzy pozwalaj± braæ udzia³ 14,15-latkom w bojówce to ich sprawa i oni bior± za Ciebie odpowiedzialno¶æ, choæ dziwiê im siê bardzo..., ja ani Grze¶ takiej odpowiedzialno¶ci na siebie nie we¼miemy...

P.S. A o tego 14-latka spytam Tomka jak siê bêdê z nim widzia³ w sobotê na zamku, bo co¶ mi siê nie chce w to wierzyæ...
Kszysz
witam
a je¶li bede mia³ zgode opiekunów na wyj¶cie na bojówke i bitwe ?
pozdrawiam

P.S. gosc by³ z Ekskalibura , ¿ó³ty czepiec , he³m mardinusowy ( bodajrze arlena)
a ca³a reszta w platach
Tomasz z Bienii
Je¶³i bêd± z Tob± na miejscu i bêdziesz mia³ pe³ne ubezpieczenie OC i NNW to pomy¶limy...
Rycerz Ocet
Witam

Tomek ma racje. Ja tym bardziej jestem bardzo wyczulony na tym punkcie i niestety piêtnastolatek na pewno nie bêdzie walczy³ w bojówce. Wyj±tek to siedemnastolatek no mo¿e 16 latek, ale to w szczególnym wypadku.
Bitwa tak jak Tomek powiedzia³ w pierwszym starciu owszem, ale pó¼niej na ostro ju¿ odpada.

Mo¿e na innych turniejach pozwalaj±, ale niestety u nas to nie przejdzie. Przemawia przez nas po prostu zdrowy rozs±dek mam nadzieje ze nas rozumiesz i szanujesz nasz± decyzje. smile.gif

Pozdrawiam
Fajny Grze¶
Puenta
Hejka! Ja osobi¶cie odradza³bym organizatorom w ogóle dopuszczanie niepe³noletnich do udzia³u w konkurencjach kontaktowych. Jedyny wyj±tek mo¿na zrobiæ dla 16-latków i to w razie ich ubezpieczenia, zgody rodziców i podpisania przez nich deklaracji o wziêciu na siebie odpowiedzialnosci za wszelkie mozliwe urazy. Zasadniczo w±tpiê by jaki¶ rodziæ podpisa³ co¶ tak sformu³owanego jak mu siê pod nos podstawi dunno.gif Jak cz³owiek widzi co¶ takiego, to od razu ma wra¿enie, ¿e na 80% jaka¶ szkoda nast±pi, podczas gdy szansa na co¶ wiêcej ni¿ pot³uczenie w rzeczywisto¶ci jest chyba 0,5%-owa...

Z drugiej strony doskonale rozumiem m³odszych, którzy chcieliby powalczyæ. Swoj± drog± Gutek ile¶ lat temu te¿ zaczyna³ walkê w Bêdzinie jako cz³onek BRE w wieku 14 lat. Ale to by³o stosunkowo ukrywane a wtedy chyba jeszcze kije by³y w u¿yciu w starciach. Dlatego proponowa³bym zagl±danie do jakich¶ dokumentów osób nie bêd±cych ewidentnie starcami (jak np. Tomek od Was z bractwa bigsmile2.gif ). Szansa na rzeczywiste prolemy jest nanoskopijna, ale nie ma sensu ryzykowaæ.

Do zobaczenia na turnieju Siewierz i okolice! Powinno siê udaæ...

Mówi³ - od jutra - bardzo wa¿ny pan magister prawa szczerba.gif
M¶ciwoj (wilki)
Witam!!!
Prosi³bym o jakie¶ zasady turnieju bojowego je¶li to mo¿liwe. bum.gif
Pozdrawiam!!!
Tomasz z Bienii
Plazma!!! bigsmile2.gif A Ty siê do nas wybierasz? crazy.gif
Puenta
No niby nas zaprosili¶cie... I to jeszcze w zesz³ym roku. Postaram siê za³atwiæ ze 2-3 osoby jeszcze (bo Ocet zwany Grze¶kiem mówi³ o jakich¶ 4 miejscach) i przybyæ. Jaki¶ namiocik historyczny i te sprawy. A jak mi nie wyjdzie z lud¼mi (sesja / termin obron prac dyplomowych) to wezmê od kumpla jego ma³ego soldiera i sam sie zakwaterujê. bum.gif
Rycerz Ocet
Witam blinkie.gif

Regu³ami turnieju i bojówki po po³udniu bêdzie ju¿ zamieszczony. read.gif

Co siê tyczy puenty to macie 4 zaproszenia tak jak siê umawiali¶my read.gif . Wiec ¶mia³o mo¿ecie przyje¿d¿aæ tylko mi jeszcze potwierd¼ do koñca tygodnia ilu was na pewno przyjedzie. Bo je¶li mniej to mogê rozdysponowaæ te miejsca na innych uczestników smile.gif , którzy chc± przyjechaæ a nie dostali za proszeñ lub upominaj± siê o zwiêkszenie liczby zaproszeñ dla swoich bractw. smile.gif
Barbra
"plazma" ----> clap.gif buhaha spasc_z_krzesla.gif tomasz, ale ty to tworczy jestes bigsmile2.gif (biedny puenta bedzie musial cie znosic szczerba.gif )
Tomasz z Bienii
Plazma w niektórych ¶rodowiskach znany jest tak¿e jako Plomba... bigsmile2.gif
Puenta
Dam znaæ. A docinki zakutych ³bów (ale mi siê kiedys to okreslenie blacharzy podoba³o) nie robi± na mnie wiêkszego wra¿enia Ba¶ku drogi...
Rycerz Ocet
Witam

Warunki Uczestnictwa w Turnieju na Zamku w Bobolicach 2006

1. Warunkiem uczestnictwa w turnieju jest posiadanie zaproszenia od Chor±gwi Rycerskiej Ksiêstwa Siewierskiego

2. Stroje historyczne powinny byæ dopasowane do odpowiedniej epoki, jakie bractw odtwarza.

3. Ubezpieczenie rycerzy we w³asnym zakresie.

4. Zaproszeni wojownicy i ich damy musz± przestrzegaæ regu³y turniejowej i stosowaæ siê do wszystkich poleceñ organizatora dotycz±cych przebiegu turnieju.

5. Agresywne i bezkarne zachowanie na turnieju, eliminuje dane osoby z imprezy wraz z wrêczeniem im wilczego biletu.

6. Ka¿dy z uczestników powinien posiadaæ w³asn± historyczn± zastawê sto³ow± (miska, sztuæce, naczynie do picia).

TURNIEJ BOJOWY XIV-XV i Turniej Bojowy XIII

1. Broni± dopuszczan± do bojowego turnieju jest: miecz jednorêczny, tasak, kord, d³ugi miecz. Broñ nie mo¿e zawieraæ ostrych krawêdzi i zadziorów oraz ¶ladów rdzy. Brak jelca, g³owicy i zdecydowanie nie historyczny wygl±d g³owni w broni mo¿e byæ powodem nie dopuszczenia takiej broni do walki. Tarcza max 90cm dla Turnieju Bojowego XIV-XV (tarcze drewniane, ale mog± byæ okute) oraz dla XIII Tarcze: Migda³y, Okr±g³e, Trójk±tne.

2. Wojownicy startuj±cy w walkach oraz w bitwie powinni posiadaæ zbrojê wzorowan± na pancerzach z okresu, jaki odtwarzaj±

Zbroja miêkka - przeszywanica, nogawice pikowane (mo¿e byæ pikowaniec do po³owy ³ydki), czepek pikowany.

Zbroja twarda:

W turnieju bojowym XIV-XV
He³m, rêkawice pancerne (kolcze, p³ytowe), na³okietnice, nakolanniki, kolczuga,(p³aty, kirysy, napier¶niki). Szyja musi by¶ os³oniêta pikowan± kryz±, na któr± zachodzi ko³nierz kolczy.

W turnieju bojowym XIII.
Uzbrojenie kolcze ( kolczuga d³uga z d³ugim rêkawem po³±czona z mitynkami, kaptur kolczy), Lamelka (wymagane bazubanty lub inna ochrona przedramienia i ³okcia!!! Albo d³uga kolcza)
He³my (grubo¶æ blachy min. 1,5 mm):Typu normañskiego - kaptur kolczy musi zakrywaæ usta oraz kark (w tym miejscu obowi±zkowe pikowanie),Typu frygijskiego, je¶li bez maski, to tak jak wy¿ej,Kapaliny z kapturem kolczym, jw.,Garnki,Pó³garnki, z kapturem kolczym, jw.,
He³my twarzowe (je¶li nie posiadaj± ochrony karku - kaptur kolczy lub ³uskowy z pikowaniem)

3. Miecz nie mo¿e byæ przywi±zany do d³oni.

4. Zakazane s± uderzenia rantem i kantem tarczy. Mo¿na uderzaæ jej ca³± powierzchni±.

5. Nie mo¿na atakowaæ przeciwnika stoj±c za jego plecami.

6. Ciosy punktowane musz± byæ silne, widoczne i osadzone, zadane powy¿ej kolan i ³okcia.

7. W przypadku utraty broni przeciwnik decyduje o mo¿liwo¶ci jej podjêcia, je¶li nie wyrazi zgody na jej podjêcie uznaje siê go zwyciêzc±

8. Nie mo¿na stosowaæ sztychów.

9. Nie mo¿na podhaczaæ i stosowaæ ciosów zapa¶niczych. Walka ma byæ techniczna i czysta.

10. Walkê ocenia trzech sêdziów.

11. Walka ci±g³a - trwa 2 minuty lub do znacznej przewagi, jaka zostanie uzyska przez jednego z walcz±cych.

UWAGA!
Tu¿ przed przyst±pieniem do walki nast±pi przegl±d uzbrojenia. Osoby, które nie zastosuj± siê do powy¿szych punktów zostan± wykluczone z turnieju bojowego.
pan_m
Na zamku nie ma zakazu strzelania z armat szczerba.gif
wiec wszyscy "bombardierzy" beda mile widziani ze swoim sprzetem.
Bjorn z Dregowii
A co z zasadami wczesnej bojówki dla X- XI w.? Czy¿by mia³o jej nie byæ?
Kordian
CYTAT
Na zamku nie ma zakazu strzelania z armat Szczerba
wiec wszyscy "bombardierzy" beda mile widziani ze swoim sprzetem.

to zbudowanie jakowej pirery(i jej u¿ycie) te¿ wchodzi w grê ? icon_mrgreen.gif
Tomasz z Bienii
O Bjorn widzê, ¿e nowe blachy przyodzia³e¶... usmieszek_11.gif A zasady dla wczesnych faktycznie gdzie¶ siê zapodzia³y, ale Grze¶ pewnie szybko to nadrobi bum.gif ewentualnie tak jak w zesz³ym roku... bigsmile2.gif

Kordian budowaæ pewnie mozna wszystko, ale my raczej w bud¿ecie ¶rodków ju¿ na to nie znajdziemy...
ttin
hmm... czy jest jakis plan imprezy? :> od kiedy mozna przyjezdzac? czy beda jakies "atrakcje" dla osob, ktore pojawia sie juz w piatek? no i w ogole co tam w planach macie oprocz bojowek? szczerba.gif
ttin
i jeszcze jedno pytanko: czy mozna ubezpieczyc sie na miejscu?
Rycerz Ocet
Witam

Ju¿ po kolei odpowiadam na pytanka.

Niestety nie bêdzie mo¿liwo¶ci ubezpieczenia siê na miejscu.

Co siê tyczy wczesnej bojówki to niestety, ale w tym roku bêdzie mniej wczesnych bractw i siê zastanawiamy czy ja zorganizowaæ, ale jak bardzo bêdziecie chcieli to ja zorganizujemy a zasady tak jak w tamtym roku by obowi±zywa³y.

Przyjazd bractw jest zaplanowany ju¿ od godziny 16 na wieczór ognisko i jak dobrze pójdzie miodek dla ka¿dej ekipy, która siê zjawi w pi±tek. Ponadto bêdzie mo¿na zwiedziæ zamek

Plan imprezy zamieszczê ju¿ za nie d³ugo na freha dodatkowo ka¿de bractwo dostanie wydrukowany plan imprezy po przyje¼dzie na miejsce.

Pozdrawiam
Ocet
svart
W razie braków turniejowych wcze¶niaków zapraszam na le¶ny buhurt w formule "capture the flag". Co wy na to?

Dani³o
Bjorn z Dregowii
CYTAT(svart)
W razie braków turniejowych wcze¶niaków zapraszam na le¶ny buhurt w formule "capture the flag". Co wy na to?

My¶lê, ¿e damy sobie radê na miejscu i jedno i drugie siê odbêdzie. icon_wink.gif
Argaro
Ostatnio studiowa³am mapê. Jest du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e by³a to mapa Polski i znalaz³am blinkie.gif Bobolice ko³o Z±bkowic ¦l. oraz Bobolice ko³o Koszalina... I tu zaczynaj± siê schody dunno.gif gdzie dok³adnie jest ta impreza? Mo¿e podacie jakie¶ bli¿sze wspó³rzêdne?
svart
Bobolice, woj. ¶l±skie, pow. myszkowski, gmina Niegowa. Blisko ¯arek, Myszkowa, Niegowej...

I ko³o Siewierza smile.gif
Rycerz Ocet
Svart ma racje bobolice na jurze krakowsko-czestochowskiej

Poni¿ej kilka linków odno¶nie zamku w Bobolicach
http://www.zamekbobolice.pl/
http://www.zamkipolskie.com/bobol/bobol.html
http://bobolice.zamki.pl/
http://zamki.res.pl/bobolice.htm

blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif blinkie.gif
Barbra
CYTAT(svart)
Bobolice, woj. ¶l±skie, pow. myszkowski, gmina Niegowa. Blisko ¯arek, Myszkowa, Niegowej...
i jeszcze ko³o Siewierza smile.gif icon_wink.gif
Tomasz z Bienii
CYTAT(Argaro)
Ostatnio studiowa³am mapê.
Jak by¶ równie mocno jak mapê studiowa³a ten temat to na pierwszej stronie poda³em linki, z lokalizacj± naszych Bobolic... icon_wink.gif

Poproszê o info je¶li kto¶ planuje pob³±dziæ ;), to opiszê najprostsz± drogê, proszê te¿ o info je¶li kto¶ siê wybiera do nas autobusem lub poci±giem, bo do Bobolic praktycznie nie je¿dz± PKSy, wiêc by siê przyda³o gdzie¶ umówiæ sensownie...
svart
Czo³em niezmotoryzowani,

Informacja PKS Myszków - 034 313 13 75.
Sobotnie kursy z Myszkowa do Mirowa: 7.25, 11.00, 14.20
Mozna siê te¿ wbic w kurs do Kotowic a stamt±d na nogach/stopem przez Mirów.
Bezpo¶rednich niestety nie znalaz³em...

do zobaczenia,
Dani³o
Rycerz Ocet
Witam

Poni¿ej podaje uproszczony plan imprezy

W pi±tek zje¿d¿aj± siê bractwa ju¿ od godziny 16 na wieczór ognisko.

W sobotê jest przewidziane ¶niadanie obiad i ok. 20 biesiada.

Zbiórka dowódców ok. godziny 10 w ¶rodku zamku.

Oficjalne rozpoczêcie turnieju ok. godziny 12

Z samego rana rozpocznie siê turniej kuszniczy i ³uczniczy, które za koñcz± siê ok. godziny 15

Od 13 zacznie siê turniej bojowy, który potrwa do godziny 18 pó¼niej zaczn± siê przygotowania do bitwy, która rozpocznie siê ok. 19 po bitwie biesiada i wrêczenie nagród dla zwyciêzców.

Turniej zapa¶niczy odbêdzie siê ok. godziny 16 a bieg dam z tego, co zdo³a³em siê dowiedzieæ od dziewczyn zostanie rozegrany w godzinach popo³udniowych.

W niedziele rano jest przewidziane ¶niadanie, które bêdzie wydawane od 8 rano do 10..

Pozdrawiam

Ocet
Puenta
Niestety bêdziemy w stanie zobaczyæ siê z Wami Siewieracy dopiero na Grunwaldzie. Wielce mi przykro. Pisa³em ju¿ Grze¶kowi na priva. Pozdrawiam Wasze przesympatyczne dziewczêta oraz wszystkich ponurych panów.

A dla wszystkich, którym nic nie stanê³o na przeszkodzie, kolejna mapka do pomocy:

http://mapa.szukacz.pl/?&n=50,60721&e=19,4...&z=3&m=Bobolice
Kszysz
mam jeszcze jedno pytanko w kwestii rzemie¶lników
czy bedzie obecny jaki¶ p³atnerz ? smile.gif
Rycerz Ocet
Witam

Mam zapisanych ponad dziesiêciu rzemie¶lników, którzy wyrazili chêæ przyjazdu na turniej w tym chyba jest 2 p³atnerzy read.gif , ale ilu przyjedzie tak naprawdê nie jestem wstanie powiedzieæ.
Oka¿e siê na miejscu.

Pozdrawiam
Ocet
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.