Witam
Mam pytanie, czy bêd± dopuszczone na bitwie oddzia³y lekko zbrojne jako uzupe³nienie bitwy ??
Jak na razie nie jestem wstanie ci jedno znacznie odpowiedzieæ. My¶lê ze tak, ale musisz mi powiedzieæ, co rozumiesz przez s³owo lekko zbrojni.
Podstawowa kwestia to osoba, która chce wzi±æ udzia³ w bitwie musi byæ pe³noletnia.
Regulamin bitwy oraz pozosta³ych konkurencje bêdzie rozdany wszystkim dowódcom bractw po przyjedzie do Bobolic oraz dodatkowo omówiony przed rozpoczêciem konkurencji z zainteresowanymi przez osoby, które odpowiadaj± za dan± konkurencje.
Witam
Ostatnim zaproszonym bractwem na II Turniej na zamku w Bobolicach jest Kompania £ucznicza ¦w. Sebastiana.
Proszê ju¿ nie nadsy³aæ zg³oszeñ na moj± skrzynkê. Lista zaproszonych bractw jest zamkniêta.
Pozdrawiam
Ocet
Witam Familie Knapkiewiczów:) Ptasia Grypa jest wszêdzie:) Paluszek uwolni³em dzi¶ z gipsiku i zgina sie wprawdzie troche inaczej ni¿ kiedy¶ jako¶ tak pod skosem ale wazne ze sie zgina.
Macieju we¼ hakownice prochu jeszcze troche mam a wiecej powinienem na bobolice za³atwiæ to postrzlamy nieco:))
Pozdrawiam i do zobaczenia ju¿ nied³ugo
Vladin
Mam nadzieje ¿e zabawa bêdzie tak przednia jak w zesz³ym roku, ciekawe jak tam drzewka które sadzili¶my:)
Witam. Mam takie pytanko. Czy dosz³o do organizatorów zg³oszenie od Mercennarius Legio Lupi dotycz±ce przyjazdu na Wasz turniej od 4 do 6 osób? Pytam, bo niemoge sie dogadac ze swoimi ch³opakami a tu czytam,ze lista zamkniêta i nie wiem,czy sie na niej znale¼li¶my? Bêdê wdziêczna za odpowied¼. Pozdrawiam
Vlad, zabrac Ci troche pprochu? bo nie wiem...
Pozdrawiam
Efendi
O tak baaardzo ciê proszê i jeszcze jakie¶ lonty je¶li mo¿esz. Chêtnie odkupiê.Rêkê uwolni³em z gipsu wiêc bêdzie mi siê lepiej strzelaæ i na bojowo siê poka¿ê.Effendi wielkie dziêki za pamiêæ i do zobaczenia
Witam
Tak dosz³o zg³oszenie. Mam was zapisanych ze przyjedziecie w 5 osób.
Nazwê waszego bractwa, co prawda inaczej zapisa³em
, ale ju¿ w moim kajecie zmieni³em i jest Mercennarius Legio Lupi.
Pozdrawiam i zapraszam
Ocet IV
Dziêki za odpowied¼. Tylko,¿ebym Ci nie namiesza³a w kajecie
.Mercennarius to jeden z oddzia³ów Bractwa Rycerskiego Zamku Bêdzin. Chyba,¿e mia³e¶ nas zapisanych jako Najemny Oddzia³ Wilka. No w ka¿dym razie dziêki za odpowied¼.
Zapisa³em wilki z Bêdzin a ale ju¿ jest poprawna nazwa. Pan Zwierzak mi wszystko wyt³umaczy³.
Pozdrawiam
Fajny Grze¶
interesuje mnie jedna sprawa, tyczaca sie bojówki
czy jej dok³adne zasady ( czyt. specjalne je¶li wystapia, czyli np. walka na wyzwania )
sa znane i mo¿na je tu umie¶cic
i jakie bêda wymagania co do uzbrojenia
pozdrawiam
Kszyszo
Witam
Po pierwsze to ka¿dy uczestnik bojówki musi mieæ skoñczone 18 lat. Tego siê bêdê czepia³ i egzekwowa³ od dowódców bractw
Przeciwnik bêdzie sobie wybiera³ walcz±cego wiec walka na wyzwanie bêdzie mo¿liwa.
Wszystkie szczegó³y wkrótce na freha zamieszczê.
Je¶li lista ju¿ zamkniêta, chêtnie dowiem siê kogo bêdzie zaszczyt spotkac w Bobolicach.
Mo¿e umie¶cisz spis bractw, które otrzyma³y zaproszenia>?
turniej juz nied³ugo, wiêc do zobaczenia....
Witam
Gregor nie widzê takiej potrzeby ¿eby umieszczaæ listy bractw, ale przes³a³em ci j± na p.w.
Wiec sobie zobaczy, kto nas odwiedzi i z kim bêdziesz mia³ okazje siê bawiæ
Pozdrawiam
Grzegorz Bêdkowski
Nie zapomnij zamie¶ciæ dok³adnych zasad co do turnieju.
tyko pyta³em
, co mam wiedzieæ ju¿ wiem, dziekuje
witam
ale dlaczego bojówka jest od 18 ?
tego nie rozumiem, na innych bojówkach nie ma ograniczenia wiekowego
przyk³adem tego mo¿e byc bedzin gdzie na bojówie by³ 14 latek
prosze o jakie¶ uzasadnienie, przecie¿ bojówa to nie grunwald
czy na bitwe sa takie same warunki ?
pozdrawiam
Bitwa to inscenizacja przynajmniej pierwsze starcie, wiêc mo¿esz wzi±æ udzia³, w kolejnych na ostro ju¿ niestety nie, je¶li inni organizatorzy pozwalaj± braæ udzia³ 14,15-latkom w bojówce to ich sprawa i oni bior± za Ciebie odpowiedzialno¶æ, choæ dziwiê im siê bardzo..., ja ani Grze¶ takiej odpowiedzialno¶ci na siebie nie we¼miemy...
P.S. A o tego 14-latka spytam Tomka jak siê bêdê z nim widzia³ w sobotê na zamku, bo co¶ mi siê nie chce w to wierzyæ...
witam
a je¶li bede mia³ zgode opiekunów na wyj¶cie na bojówke i bitwe ?
pozdrawiam
P.S. gosc by³ z Ekskalibura , ¿ó³ty czepiec , he³m mardinusowy ( bodajrze arlena)
a ca³a reszta w platach
Je¶³i bêd± z Tob± na miejscu i bêdziesz mia³ pe³ne ubezpieczenie OC i NNW to pomy¶limy...
Witam
Tomek ma racje. Ja tym bardziej jestem bardzo wyczulony na tym punkcie i niestety piêtnastolatek na pewno nie bêdzie walczy³ w bojówce. Wyj±tek to siedemnastolatek no mo¿e 16 latek, ale to w szczególnym wypadku.
Bitwa tak jak Tomek powiedzia³ w pierwszym starciu owszem, ale pó¼niej na ostro ju¿ odpada.
Mo¿e na innych turniejach pozwalaj±, ale niestety u nas to nie przejdzie. Przemawia przez nas po prostu zdrowy rozs±dek mam nadzieje ze nas rozumiesz i szanujesz nasz± decyzje.
Pozdrawiam
Fajny Grze¶
Hejka! Ja osobi¶cie odradza³bym organizatorom w ogóle dopuszczanie niepe³noletnich do udzia³u w konkurencjach kontaktowych. Jedyny wyj±tek mo¿na zrobiæ dla 16-latków i to w razie ich ubezpieczenia, zgody rodziców i podpisania przez nich deklaracji o wziêciu na siebie odpowiedzialnosci za wszelkie mozliwe urazy. Zasadniczo w±tpiê by jaki¶ rodziæ podpisa³ co¶ tak sformu³owanego jak mu siê pod nos podstawi
Jak cz³owiek widzi co¶ takiego, to od razu ma wra¿enie, ¿e na 80% jaka¶ szkoda nast±pi, podczas gdy szansa na co¶ wiêcej ni¿ pot³uczenie w rzeczywisto¶ci jest chyba 0,5%-owa...
Z drugiej strony doskonale rozumiem m³odszych, którzy chcieliby powalczyæ. Swoj± drog± Gutek ile¶ lat temu te¿ zaczyna³ walkê w Bêdzinie jako cz³onek BRE w wieku 14 lat. Ale to by³o stosunkowo ukrywane a wtedy chyba jeszcze kije by³y w u¿yciu w starciach. Dlatego proponowa³bym zagl±danie do jakich¶ dokumentów osób nie bêd±cych ewidentnie starcami (jak np. Tomek od Was z bractwa
). Szansa na rzeczywiste prolemy jest nanoskopijna, ale nie ma sensu ryzykowaæ.
Do zobaczenia na turnieju Siewierz i okolice! Powinno siê udaæ...
Mówi³ - od jutra - bardzo wa¿ny pan magister prawa
Witam!!!
Prosi³bym o jakie¶ zasady turnieju bojowego je¶li to mo¿liwe.
Pozdrawiam!!!
Plazma!!!
A Ty siê do nas wybierasz?
No niby nas zaprosili¶cie... I to jeszcze w zesz³ym roku. Postaram siê za³atwiæ ze 2-3 osoby jeszcze (bo Ocet zwany Grze¶kiem mówi³ o jakich¶ 4 miejscach) i przybyæ. Jaki¶ namiocik historyczny i te sprawy. A jak mi nie wyjdzie z lud¼mi (sesja / termin obron prac dyplomowych) to wezmê od kumpla jego ma³ego soldiera i sam sie zakwaterujê.
Witam
Regu³ami turnieju i bojówki po po³udniu bêdzie ju¿ zamieszczony.
Co siê tyczy puenty to macie 4 zaproszenia tak jak siê umawiali¶my
. Wiec ¶mia³o mo¿ecie przyje¿d¿aæ tylko mi jeszcze potwierd¼ do koñca tygodnia ilu was na pewno przyjedzie. Bo je¶li mniej to mogê rozdysponowaæ te miejsca na innych uczestników
, którzy chc± przyjechaæ a nie dostali za proszeñ lub upominaj± siê o zwiêkszenie liczby zaproszeñ dla swoich bractw.
"plazma" ---->
buhaha
tomasz, ale ty to tworczy jestes
(biedny puenta bedzie musial cie znosic
)
Plazma w niektórych ¶rodowiskach znany jest tak¿e jako Plomba...
Dam znaæ. A docinki zakutych ³bów (ale mi siê kiedys to okreslenie blacharzy podoba³o) nie robi± na mnie wiêkszego wra¿enia Ba¶ku drogi...
Witam
Warunki Uczestnictwa w Turnieju na Zamku w Bobolicach 2006
1. Warunkiem uczestnictwa w turnieju jest posiadanie zaproszenia od Chor±gwi Rycerskiej Ksiêstwa Siewierskiego
2. Stroje historyczne powinny byæ dopasowane do odpowiedniej epoki, jakie bractw odtwarza.
3. Ubezpieczenie rycerzy we w³asnym zakresie.
4. Zaproszeni wojownicy i ich damy musz± przestrzegaæ regu³y turniejowej i stosowaæ siê do wszystkich poleceñ organizatora dotycz±cych przebiegu turnieju.
5. Agresywne i bezkarne zachowanie na turnieju, eliminuje dane osoby z imprezy wraz z wrêczeniem im wilczego biletu.
6. Ka¿dy z uczestników powinien posiadaæ w³asn± historyczn± zastawê sto³ow± (miska, sztuæce, naczynie do picia).
TURNIEJ BOJOWY XIV-XV i Turniej Bojowy XIII
1. Broni± dopuszczan± do bojowego turnieju jest: miecz jednorêczny, tasak, kord, d³ugi miecz. Broñ nie mo¿e zawieraæ ostrych krawêdzi i zadziorów oraz ¶ladów rdzy. Brak jelca, g³owicy i zdecydowanie nie historyczny wygl±d g³owni w broni mo¿e byæ powodem nie dopuszczenia takiej broni do walki. Tarcza max 90cm dla Turnieju Bojowego XIV-XV (tarcze drewniane, ale mog± byæ okute) oraz dla XIII Tarcze: Migda³y, Okr±g³e, Trójk±tne.
2. Wojownicy startuj±cy w walkach oraz w bitwie powinni posiadaæ zbrojê wzorowan± na pancerzach z okresu, jaki odtwarzaj±
Zbroja miêkka - przeszywanica, nogawice pikowane (mo¿e byæ pikowaniec do po³owy ³ydki), czepek pikowany.
Zbroja twarda:
W turnieju bojowym XIV-XV
He³m, rêkawice pancerne (kolcze, p³ytowe), na³okietnice, nakolanniki, kolczuga,(p³aty, kirysy, napier¶niki). Szyja musi by¶ os³oniêta pikowan± kryz±, na któr± zachodzi ko³nierz kolczy.
W turnieju bojowym XIII.
Uzbrojenie kolcze ( kolczuga d³uga z d³ugim rêkawem po³±czona z mitynkami, kaptur kolczy), Lamelka (wymagane bazubanty lub inna ochrona przedramienia i ³okcia!!! Albo d³uga kolcza)
He³my (grubo¶æ blachy min. 1,5 mm):Typu normañskiego - kaptur kolczy musi zakrywaæ usta oraz kark (w tym miejscu obowi±zkowe pikowanie),Typu frygijskiego, je¶li bez maski, to tak jak wy¿ej,Kapaliny z kapturem kolczym, jw.,Garnki,Pó³garnki, z kapturem kolczym, jw.,
He³my twarzowe (je¶li nie posiadaj± ochrony karku - kaptur kolczy lub ³uskowy z pikowaniem)
3. Miecz nie mo¿e byæ przywi±zany do d³oni.
4. Zakazane s± uderzenia rantem i kantem tarczy. Mo¿na uderzaæ jej ca³± powierzchni±.
5. Nie mo¿na atakowaæ przeciwnika stoj±c za jego plecami.
6. Ciosy punktowane musz± byæ silne, widoczne i osadzone, zadane powy¿ej kolan i ³okcia.
7. W przypadku utraty broni przeciwnik decyduje o mo¿liwo¶ci jej podjêcia, je¶li nie wyrazi zgody na jej podjêcie uznaje siê go zwyciêzc±
8. Nie mo¿na stosowaæ sztychów.
9. Nie mo¿na podhaczaæ i stosowaæ ciosów zapa¶niczych. Walka ma byæ techniczna i czysta.
10. Walkê ocenia trzech sêdziów.
11. Walka ci±g³a - trwa 2 minuty lub do znacznej przewagi, jaka zostanie uzyska przez jednego z walcz±cych.
UWAGA!
Tu¿ przed przyst±pieniem do walki nast±pi przegl±d uzbrojenia. Osoby, które nie zastosuj± siê do powy¿szych punktów zostan± wykluczone z turnieju bojowego.
Na zamku nie ma zakazu strzelania z armat
wiec wszyscy "bombardierzy" beda mile widziani ze swoim sprzetem.
A co z zasadami wczesnej bojówki dla X- XI w.? Czy¿by mia³o jej nie byæ?
CYTAT
Na zamku nie ma zakazu strzelania z armat Szczerba
wiec wszyscy "bombardierzy" beda mile widziani ze swoim sprzetem.
to zbudowanie jakowej pirery(i jej u¿ycie) te¿ wchodzi w grê ?
O Bjorn widzê, ¿e nowe blachy przyodzia³e¶...
A zasady dla wczesnych faktycznie gdzie¶ siê zapodzia³y, ale Grze¶ pewnie szybko to nadrobi
ewentualnie tak jak w zesz³ym roku...
Kordian budowaæ pewnie mozna wszystko, ale my raczej w bud¿ecie ¶rodków ju¿ na to nie znajdziemy...
hmm... czy jest jakis plan imprezy? :> od kiedy mozna przyjezdzac? czy beda jakies "atrakcje" dla osob, ktore pojawia sie juz w piatek? no i w ogole co tam w planach macie oprocz bojowek?
i jeszcze jedno pytanko: czy mozna ubezpieczyc sie na miejscu?
Witam
Ju¿ po kolei odpowiadam na pytanka.
Niestety nie bêdzie mo¿liwo¶ci ubezpieczenia siê na miejscu.
Co siê tyczy wczesnej bojówki to niestety, ale w tym roku bêdzie mniej wczesnych bractw i siê zastanawiamy czy ja zorganizowaæ, ale jak bardzo bêdziecie chcieli to ja zorganizujemy a zasady tak jak w tamtym roku by obowi±zywa³y.
Przyjazd bractw jest zaplanowany ju¿ od godziny 16 na wieczór ognisko i jak dobrze pójdzie miodek dla ka¿dej ekipy, która siê zjawi w pi±tek. Ponadto bêdzie mo¿na zwiedziæ zamek
Plan imprezy zamieszczê ju¿ za nie d³ugo na freha dodatkowo ka¿de bractwo dostanie wydrukowany plan imprezy po przyje¼dzie na miejsce.
Pozdrawiam
Ocet
W razie braków turniejowych wcze¶niaków zapraszam na le¶ny buhurt w formule "capture the flag". Co wy na to?
Dani³o
CYTAT(svart)
W razie braków turniejowych wcze¶niaków zapraszam na le¶ny buhurt w formule "capture the flag". Co wy na to?
My¶lê, ¿e damy sobie radê na miejscu i jedno i drugie siê odbêdzie.
Ostatnio studiowa³am mapê. Jest du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e by³a to mapa Polski i znalaz³am
Bobolice ko³o Z±bkowic ¦l. oraz Bobolice ko³o Koszalina... I tu zaczynaj± siê schody
gdzie dok³adnie jest ta impreza? Mo¿e podacie jakie¶ bli¿sze wspó³rzêdne?
Bobolice, woj. ¶l±skie, pow. myszkowski, gmina Niegowa. Blisko ¯arek, Myszkowa, Niegowej...
I ko³o Siewierza
CYTAT(svart)
Bobolice, woj. ¶l±skie, pow. myszkowski, gmina Niegowa. Blisko ¯arek, Myszkowa, Niegowej...
i jeszcze ko³o Siewierza
CYTAT(Argaro)
Ostatnio studiowa³am mapê.
Jak by¶ równie mocno jak mapê studiowa³a ten temat to na pierwszej stronie poda³em linki, z lokalizacj± naszych Bobolic...
Poproszê o info je¶li kto¶ planuje pob³±dziæ ;), to opiszê najprostsz± drogê, proszê te¿ o info je¶li kto¶ siê wybiera do nas autobusem lub poci±giem, bo do Bobolic praktycznie nie je¿dz± PKSy, wiêc by siê przyda³o gdzie¶ umówiæ sensownie...
Czo³em niezmotoryzowani,
Informacja PKS Myszków - 034 313 13 75.
Sobotnie kursy z Myszkowa do Mirowa: 7.25, 11.00, 14.20
Mozna siê te¿ wbic w kurs do Kotowic a stamt±d na nogach/stopem przez Mirów.
Bezpo¶rednich niestety nie znalaz³em...
do zobaczenia,
Dani³o
Witam
Poni¿ej podaje uproszczony plan imprezy
W pi±tek zje¿d¿aj± siê bractwa ju¿ od godziny 16 na wieczór ognisko.
W sobotê jest przewidziane ¶niadanie obiad i ok. 20 biesiada.
Zbiórka dowódców ok. godziny 10 w ¶rodku zamku.
Oficjalne rozpoczêcie turnieju ok. godziny 12
Z samego rana rozpocznie siê turniej kuszniczy i ³uczniczy, które za koñcz± siê ok. godziny 15
Od 13 zacznie siê turniej bojowy, który potrwa do godziny 18 pó¼niej zaczn± siê przygotowania do bitwy, która rozpocznie siê ok. 19 po bitwie biesiada i wrêczenie nagród dla zwyciêzców.
Turniej zapa¶niczy odbêdzie siê ok. godziny 16 a bieg dam z tego, co zdo³a³em siê dowiedzieæ od dziewczyn zostanie rozegrany w godzinach popo³udniowych.
W niedziele rano jest przewidziane ¶niadanie, które bêdzie wydawane od 8 rano do 10..
Pozdrawiam
Ocet
Niestety bêdziemy w stanie zobaczyæ siê z Wami Siewieracy dopiero na Grunwaldzie. Wielce mi przykro. Pisa³em ju¿ Grze¶kowi na priva. Pozdrawiam Wasze przesympatyczne dziewczêta oraz wszystkich ponurych panów.
A dla wszystkich, którym nic nie stanê³o na przeszkodzie, kolejna mapka do pomocy:
http://mapa.szukacz.pl/?&n=50,60721&e=19,4...&z=3&m=Bobolice
mam jeszcze jedno pytanko w kwestii rzemie¶lników
czy bedzie obecny jaki¶ p³atnerz ?
Witam
Mam zapisanych ponad dziesiêciu rzemie¶lników, którzy wyrazili chêæ przyjazdu na turniej w tym chyba jest 2 p³atnerzy
, ale ilu przyjedzie tak naprawdê nie jestem wstanie powiedzieæ.
Oka¿e siê na miejscu.
Pozdrawiam
Ocet
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.