Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [kwiecieñ] Beltan 2006 ¦winouj¶cie -> 29.04-01.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Vislav
Witam

Data: 30.04.2006/0900 do 01.05.2006/1800 - oficjalny program
przyjazd mo¿liwy ju¿ 29.04 od rana - plus poprawiny 01.05/02.05/03.05.2006 je¿eli bed± chêtni - a w zesz³ym roku byli.

Nazwa: ¦wiête Ognie - Beltan - Sabat Czarownic

Miejsce: Fort Anio³a - ¦winouj¶cie

Organizator:Piotr-Fort Anio³a, Vislav, Teatr Ognia "Aubrieta"

Charakter imprezy: niedatowana - obowiazuj± stroje historyczne w³a¶ciwe dla odtwarzanego przez uczestnika okresu. Otwarta dla publiczno¶ci w porze dziennej, natomiast noce dla uczestników z zamkniêtym dostêpem publiczno¶ci. Bawimy siê 24/24.

Obowi±zuj± wcze¶niejsze zg³oszenia i rejestracja.

Serdecznie zapraszam wszystkich z zesz³ego roku, równie¿ tych którzy nie dojechali. No i nie mniej serdecznie ka¿dego kto wybierze dobr± zabawê w tym roku.

Osoba kontaktowa: Vislav Vislaff@yahoo.co.uk

pozdrowienia

p.s.

Tak by³o w 2005

Autorzy: Kasia i Willy ¦lusarczyk ze ¦winouj¶cia - dziekujê i zapraszam do ogl±dania.
Vislav
Witam podajê formê zg³oszenia:

¦wiête Ognie – Beltan 2006 – Sabat Czarownic
Zg³oszenie do: vislaff@yahoo.co.uk
Osoba lub Grupa:
Sk±d:
Otwarzany okres:
Grupa:
Ilo¶æ uczestników:
Namiot historyczny: tak/nie
Osoba kontaktowa:
Na Freha (nick):
Nr telefonu:
E-mail:
Propozycje pokazów/insenizacji jakie grupa/osoba chcia³aby wykonaæ:
Orientacyjny termin przyjazdu:

Trochê materia³ów na temat Beltan: Fort Anio³a

pozdrowienia
Marcinek
Wyglada zachecajaca.
Mysle sobie ze jestesmy chetni.
Tak wiec mamy od razu pytania takie:
Czy bedzie mozliwosc rozstawienia namiotu (a wiec czy bedzie tez sianko itp.), no i czy mozna przyjezdzac z psem?
Pzdr.
Elena & Marcinek
Pati
Witaj.
Puszkarze i "Szarotka" stawi± sie na wezwanie.
Pozdrawiam.
Pati
Vislav
Witam

Cieszê siê, ¿e siê spotkamy Elena i Marcinek - oczywi¶cie nie ma problemu z namiotem. Sianko i miejsce pod ognisko bêdzie. Piesek mile widziany.
Dla Eleny przewidujemy z okazji Sabatu kurs latania na miotle, natomiast dla Ciebie melodia od Aubriety Как за Доном, за рекой - bêd± tañce.

Pati - mam nadziejê, ¿e bêdzie g³o¶no.

pozdrowienia Vislav
Valdez
Je¿eli mi fundusze dopisz± to mo¿e i ja sie pojawiê. Coprawda kopalni starych tam nie ma coby to jako¶ wyt³umaczyæ zbieraniem materia³ów do pracy, ale za to widzê ludzi, którymi co¶ ³ykn±æ mia³em, a i zabawa zapowiada siê mi³o. Narazie nic pewnego z mojej strony. Do kiedy zg³oszenia?
Vislav
Witam

Wola³bym na pocz±tku kwietnia wiedzieæ na czym stoimy. Jednak nie ma sprawy, dla Ciebie miejsce zawsze siê znajdzie.

pozdrowienia Vislav

p.s. kopalni nie ma, natomiast jest "plotka", ¿e kiedy¶ Forty w ¦winouj¶ciu ³±czy³y siê podziemnymi korytarzami. Mo¿e kiedy¶ uda siê je odkryæ.
Pati
Ojjjjjj Bêdzie...!
Marcinek
CYTAT(Vislav)
p.s. kopalni nie ma, natomiast jest "plotka", ¿e kiedy¶ Forty w ¦winouj¶ciu ³±czy³y siê podziemnymi korytarzami. Mo¿e kiedy¶ uda siê je odkryæ.

Vislav, zaczynam odnosic wrazenie ze gdziekolwiek nie byloby starej budowli obronnej, lub sakralnej tam sa tez i plotki i podziemnym przejsciu do czegos tam :-)

A wogole to my sie zglaszamy na impreze. Mailowe potweirdzenie ze zgloszeniem wysle jak mi sie bedzie chcialo za to zabrac :-P
Vislav
Witaj Marcinek

Z Twoim zg³oszeniem nie ma problemu - ju¿ wiem, ¿e bêdziesz.

W przypadku ¦winouj¶cia jest to o tyle ciekawe, ¿e Forty po dwa le¿a³y po obu stronach ¦winy i tunel mia³ biec pod dnem rzeki.

Dla zainteresowanych: Dzieje Twierdzy w ¦winouj¶ciu
Wotawa
Bezwarunkowo bêdziemy. blinkie.gif
W zesz³ym roku by³o ¶wietnie. Zabieramy Tajn± Broñ, ³uki i oszczepy. Je¶³i s± chêtni do manewrów oszczepniczych - to zapraszamy do udzia³u. Je¶li wola mozemy wzi±æ broñ z naszej wystawy o broni pierwotnej (krzemienne ostrza).

Mo¿e tym razem uda nam siê k±piel w morzu :-D. Da siê w programie zmie¶ciæ wspólna wycieczka? icon_mrgreen.gif
Vislav
Witam Ogiery ¦wiatowida i nie tylko

Wspólna wycieczka nad morze to dobry pomys³. 1 maja o poranku na przebudzenie - wstawimy to w program. Zobaczymy ile mamy "twardzieli" chêtnych do wej¶cia do wody.

Wszystkie bronie, "tajne" równie¿ bêdziemy mogli w ramach rozrywek/rozgrywek przetestowaæ.

Gdyby Wotawa uda³o Ci siê zabraæ broñ z wystawy by³oby ¶wietnie - jestem ciekawy rozwi±zañ.

Ja ze swojej strony powinien mieæ gotow± midfê i przynajmniej jedn± kuszê czopow±.

Pozdrowienia Vislav
Wojciech
Tak jak i w zeszlym roku devil.gif ale nie wiem jak bedzie z poprawinami.
Passia
Oj,z t± k±piel± by³abym ostro¿na...nie bardzo mi siê to w zesz³ym roku podoba³o... smile.gif
Wojciech
Jaka kompiela ja nic nie pamietam ? :P dunno.gif
Passia
Nie pamiêtasz,bo na szczê¶cie nie wszyscy wpadli na tak "genialny" pomys³ jak ja... smile.gif
Wotawa
CYTAT
Wspólna wycieczka nad morze to dobry pomys³. 1 maja o poranku na przebudzenie - wstawimy to w program. Zobaczymy ile mamy "twardzieli" chêtnych do wej¶cia do wody.
W zesz³ym roku zw±tpi³em - przyznajê. Jakby co - wy¶lemy na rozpoznanie Pasiê icon_cool.gif. A ma³a majówka na pla¿y by³a by ¶wietna. Oczywiscie w strojach z epok :-). Szczury l±dowe z g³êbi Polski od¶piewaj± uroczyscie "Ojcom naszym wystarcza³y ryby stare i cuchn±ce, my po ¶wierze przychodzimy w oceanie pluskaj±ce..." Uda³o mi siê to wpasowaæ (oczywiscie na si³ê) w znanego poloneza Vangelisa z filmu o Kolumbie (taki polski uczony co op³yn±³ kulê ziemsk±) :-D Trzeba to bêdzie wypróbowaæ icon_wink.gif

CYTAT
Wszystkie bronie, "tajne" równie¿ bêdziemy mogli w ramach rozrywek/rozgrywek przetestowaæ.
Atlatl w zesz³ym roku by³ super. Pode¶lê Ci materia³y z wystawy, albo wystawimy u nas na forum. Mo¿na by tê anachroniczn± broñ nieco szerzej pomêczyæ, jest niezwykle inspiruj±ca :-).

CYTAT
Gdyby Wotawa uda³o Ci siê zabraæ broñ z wystawy by³oby ¶wietnie - jestem ciekawy rozwi±zañ.
Powinno siê udaæ. Jakie¶ dwa oszczepy do atlatla z grotami krzemiennymi. Najchêtniej zabra³bym te¿ autora tych replik, ale nie wiem czy bêdzie mia³ czas.
Vislav
Witam

Z pla¿± mia³e¶ dobry pomys³ - stroje koniecznie. K±piele, tañce i ¶piewy - oczywi¶cie.

Niezale¿nie mo¿na wypróbowaæ broñ dalekodystansow±. O tej porze roku, o poranku pla¿a jest zazwyczaj pusta, no i nie ma problemu z odnajdywaniem "pocisków".

Rekonstruktora, gdyby mia³ czas przyjechaæ chêtnie bym pozna³ - zapraszam.

pozdrowienia
Marcinek
CYTAT(Vislav)
Niezale¿nie mo¿na wypróbowaæ broñ dalekodystansow±. O tej porze roku, o poranku pla¿a jest zazwyczaj pusta, no i nie ma problemu z odnajdywaniem "pocisków".

Witam

To biore muszkiet. Bedziemy szukac kul po stronie szwedzkiej :-D
Vislav
Teraz wiem po co zabierasz psa - bêdzie aportowa³ smile.gif yes.gif

pozdrowienia Vslv
Passia
Ja siê nie zgadzam na ¿adne rozpoznanie,o nie,w tym roku kto¶ inny...
Tomic
Szczecin i Miêdzyrzecz pewnie sie stawi, nie przegapi okazji do dobrej zabawy
Marcinek
No, juz myslalem ze zaspaliscie :-)
Tomic
zima d³uga i mro¼na nalezy sie troche snu zimowego smile.gif ale powoli sie budzimy
Vislav
Witam

Mam nadziejê, Tomic na przyk³adny i rozrywkowy stosik w tym roku devil.gif . Po ¶nie zimowym trzeba bêdzie sie trochê rozgrzaæ.
Marcinek ju¿ trenuje tañce kozackie.

Ja ze swojej strony zaj±³em siê alchemi± - bursztynówka powoli dojrzewa.....

pozdrowienia
Faerienn
CYTAT(Vislav)
Witam
Marcinek ju¿ trenuje tañce kozackie.

Ja ze swojej strony zaj±³em siê alchemi± - bursztynówka powoli dojrzewa.....

A mog± byæ tañce irlandzkie? usmieszek_02.gif Lub szkockie? bigsmile2.gif Oraz krupniczek domowej rzecz jasna roboty? blinkie.gif

W zesz³ym roku nie dotarli¶my, ale w tym co¶ mi siê zdaje, ¿e zbierze siê ekipa co najmniej 4-osobowa. Albo i 6cio. Wy¶lê zg³oszenie przed kwietniem. Mo¿e nawet przed marcem. Oj, oby siê dzia³o..
Vislav
Witam

Z pewno¶ci± bêdzie siê dzia³o. Oczywi¶cie wszelkie tañce s± po¿±dane, krupniczek zreszt± te¿ crazy.gif

Brakowa³o nam do kompletu celtyckiej tradycji w zesz³ym roku w ¶wiêto Beltan, nawet Wierzbin ocala³.

do zobaczenia
Bezbub
Ja tez sie zjawie, (wyjde z trawy) tylko nie wiem jak moje chordy zereaguja na kolesi w puszkach. Ale spoko jakos to bedzie. devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif devil.gif crazy.gif anger.gif
Wojciech
Widze ze masz jakies powazne plany. cool.gif A co dokladnie masz zamiar zrobic o wielki Bezbubie??? :P Wrazie czego
daj znac wpadne z krucyfiksem :P
Tomic
my¶le ¿e ka¿da okazja do spalenia czarownicy jest dobra, oczywiscie po uczciwym procesie bigsmile2.gif ma sie rozumiec
jak siê uda namówic ekipe to mo¿e i odbed± sie wielkie manewry wojskowe(asg)
Tomasz Nejman
Tomasz Nejman & pvt. J.F. Ryan s± chêtni bigsmile2.gif

Jak wszystko bêdzie dobrze (w szczególno¶ci transport z W³oc³awka) to wy¶lemy zg³oszenie na pocz±tku/w ¶rodku marca.

Pozdrowienia: Tomasz zwany Jezusem
Vislav
Witam i czekam

Ciekawy jestem jak± formu³ê w koñcu wybierzecie. Tomic powinien potrzebowaæ elokwentnego i zdecydowanego mnicha.

Do zobaczenia
pvt. J.F. Ryan
Witam szanowny Vislavie! Witam pozosta³ych frehowiczów. Zabieramy siê ju¿ z Tomaszem za studiowanie "M³ota na czarownice" innymi s³owy "Podrêcznika" inkwizycji z 1486 roku. icon_mrgreen.gif Je¶li wszystko dobrze pójdzie, to zadebiutujemy na Beltanie. icon_wink.gif
Szanowny Tomic'u! Ja postanowi³em oddwarzaæ mnicha, wiêc w razie gdyby¶my przybyli, mo¿e móg³ bym siê przydaæ.

P.S. Mo¿emy podes³aæ pytania zadawane czarownicom podczas przes³uchañ. smile.gif

Pozdrawiam.
Wojciech
jejku zaczynam miec obawy co do przyjazdu bez druzyny, jeszcze mnie spalicie lub jaki tam... tak latwo sie niedamy devil.gif Bede bronil kobiety i zapasow piwa:P
Wojciech
Czy bedzie ktos robiacy 2 wojne swiatowa??? Zastanawiam sie czy nie zabrac mundurka??
Vislav
Witam

Ca³kiem mo¿liwe, ¿e w przedzieñ Beltan t.j. 29.04.2006 mundurek mo¿e siê przydaæ:
CYTAT(Tomic)
jak siê uda namówic ekipe to mo¿e i odbed± sie wielkie manewry wojskowe(asg)

Bêd± wiadomo¶ci na ten temat

pozdrowienia
Tomic
za¶wita³ nam pewien pomys³ w glowie. po co meczyæ czrownice, mozna je "pomeczyæ" inaczej icon_wink.gif
zastanwaiam sie nad zako³kowaniem i spalenim jakiegos wampierza.
Wiadomo sredniowiecze mroczne czasy i wszelkich strzyg, utopców, wampierzów by³o pod dostatkiem a ludzie zyli w strachu przed nimi. Mozna by uwolnic swiat od jednego ze s³ug ciemno¶ci.
Vislav
CYTAT(pvt. J.F. Ryan)
Witam szanowny Vislavie! Witam pozosta³ych frehowiczów. Zabieramy siê ju¿ z Tomaszem za studiowanie "M³ota na czarownice" innymi s³owy  "Podrêcznika" inkwizycji z 1486 roku.  :mrgreen:  Je¶li wszystko dobrze pójdzie, to zadebiutujemy na Beltanie.  ;-)
Szanowny Tomic'u! Ja postanowi³em oddwarzaæ mnicha, wiêc w razie gdyby¶my przybyli, mo¿e móg³ bym siê przydaæ.  

P.S. Mo¿emy podes³aæ pytania zadawane czarownicom podczas przes³uchañ. smile.gif

Pozdrawiam.

Witaj

Proponujê utrzymaæ to w ¶cis³ej tajemnicy. Zreszt± w to ¶wiêto wszystko mo¿e siê zdarzyæ ........

pozdrowienia
Vislav
CYTAT(Tomic)
za¶wita³ nam pewien pomys³ w glowie. po co meczyæ czrownice, mozna je "pomeczyæ" inaczej  ;-)  
zastanwaiam sie nad zako³kowaniem i spalenim jakiegos wampierza.
Wiadomo sredniowiecze mroczne czasy i wszelkich strzyg, utopców, wampierzów by³o pod dostatkiem a ludzie zyli w strachu przed nimi. Mozna by uwolnic swiat od jednego ze s³ug ciemno¶ci.

Tomic i za to Ciê lubiê - masz poczucie humoru. ¯eby nikogo nie straszyæ zostawmy to na ostatni moment.

Ponadto pewne obszary fortu bêd± we w³adaniu ró¿nych dziwnych si³ - Beltan to nie tylko ¦wiêto Ognia.

Nikt nie wie kto i kiedy zapuka do jego drzwi, b±d¼ zajrzy przed pianiem kura do namiotu bigsmile2.gif

pozdrowienia
Wojciech
No jak tak to na ostrzymy zabki moja Gosia lubi kasac...ale tylko mnie. No ale jesli chodzi o mnie to moge kogosc zagrysc, poza tym ma ostra szabelke, jak sie zjawi moj zeszloroczny znajomy to bedzie ostro, ale to juz pozostawiam Vislawowi licze na pozytywne rozpatrzenie tej sprawy.
Tomic
jak mawiali w sredniowieczu dobry wampierz to bardzo martwy wampierz, dogadamy sie co do tematu i realizacji go na pw.
Wojciechu jak juz kiedys ktos cos takiego powiedzia³ "meczy ci u nas pod dostatkiem" ale kazd± pomoc przyjmiemy w walce ze s³ugami djab³a
pozdrawiam
Wojciech
Jak zjawi sie moj znajomy to bedzie zabawa. Spalimy diabla itp. :D No wkoncu jestesmy chrzescijanami tylko ze innego wyznania.
Tomasz Nejman
Najpierw trzeba by³o usun±æ WSZYSTKIE devil.gif w³osy oskar¿onego, aby diabe³ siê nie schowa³ i nie dawa³ mu si³ i podpowiedzi podczas przes³uchañ (czyt. tortur mad.gif ).

Coraz bardziej mi siê widzi impreza. bigsmile2.gif Ale niestety s± ma³e problemy icon_cry.gif ... ale postaramy siê byæ i wspomóc was w walce ze s³ugami z³a bum.gif ...

Pozdrawiam: Tomasz zwany Jezusem
Tomic
Wojciechu moze swoje prywatne sprawy za³atw wczesniej by nie psuc zabawy ani sobie ani reszcie?
Wojciech
Spoko nie mam zamiaru robic zednej burdy na imprezie. Wszytko bedzie na swoim miejscu:) Widze ze bedzie duzo osob. Jaka ilosc uczestnikow jest przewidywana?? i jak bedzie wygladala sprawa z miejscem na namioty oraz ewentualnym stanowiskiem do pokazow ktore w naszym przypadku nieodzownie wizae sie z namiotem???
Vislav
Witam

1.¦wiêto Beltan nie jest ¶wiêtem ¦wietej Inkwizycji. Jednak uwa¿am, ¿e warto jest pokazaæ jak przez pewien czas wygl±da³a "ciemniejsza" strona kultywowania tradycji siegaj±cej odleg³ych czasów. Zreszt± ¦wiêta Inkwizycja przysz³a i odesz³a, a tradycje tego ¶wiêta w wielu elementach przetrwa³y do chwili obecnej.
Trochê materia³ów na temat ¦wieta Beltan mo¿na znale¼æ tutaj.
Z pewno¶ci± jest to radosne ¶wiêto odwo³uj±ce siê do si³ natury.

2. Spodziewana ilo¶æ uczestników - w zesz³ym roku bawili¶my siê dobrze , wielu ju¿ siê zdeklarowa³a na rok bie¿±cy. By³a nas nieca³a setka - mam nadziejê, ¿e jak za bardzo nie bêdziemy straszyæ bêdzie nas wiêcej.

3. Miejsce, a priorytety - Fort Anio³a jak ka¿de miejsce ma ograniczony obszar, czyli po kolei:
- dziedziniec i zabawy, pokazy, obrzêdy, tañce, koncerty, teatr, publiczno¶æ
- stoiska rzemie¶lników w miarê mo¿liwo¶ci najbli¿ej
- namioty historyczne
- odleglejsze i mniej widoczne zak±tki - namioty cywilne
- taras widokowy we w³adaniu wied¼m i czarownic
Niezale¿nie stale dzia³aj±cy tor ³uczniczy, miejsce do rzucania toporem i w³óczni±, miejsce na zabawy plebejskie.

Ostateczne rozplanowanie miejsc nie pó¼niej ni¿ 15 kwietnia po skompletowaniu oficjalnych zg³oszeñ. Jednak stoiska i namioty warto by³oby zg³aszaæ jak najszybciej.

pozdrowienia
Aneirin
CYTAT(Vislav)
Witam
3. Miejsce, a priorytety - Fort Anio³a jak ka¿de miejsce ma ograniczony obszar, czyli po kolei:

Vislavie, a masz jakie¶ konkretne obrzêdy na my¶li czy poprostu zrobimy ¿ywio³ow± improwizacjê, ku w³asnej uciesze?

O ile Los bêdzie ³askawy to przybedziemy na Beltan ma³± gromadk± blinkie.gif
Vislav
CYTAT(Aneirin)
CYTAT(Vislav)
Witam

Vislavie, a masz jakie¶ konkretne obrzêdy na my¶li czy poprostu zrobimy ¿ywio³ow± improwizacjê, ku w³asnej uciesze?

O ile Los bêdzie ³askawy to przybedziemy na Beltan ma³± gromadk± blinkie.gif

Witam

Tworzony jest ramowy program planuj±cy odtworzenie ró¿nych zwyczajów i obrzêdów zwi±zanych ze ¦wiêtem Beltan podobnie jak w ubieg³ym roku. Obejmuje to m.in. ustawianie i tañce wokó³ Maika, spalenie Wierzbina, rozpalenie ¶wiêtego ognia, pieczenie owsianych ciasteczek, plecenie wianków, skoki przez ogieñ. Inne zdarzenia jak tañce, koncerty itp.

Oczywi¶cie jest miejsce na ¿ywio³owe improwizacje - to nie jest ¶ci¶le zaplanowany spektakl teatralny. Ponadto noce nale¿± do nas - Fort zamykamy pó¼nymi wieczorami dla publiczno¶ci i zabaw ci±g dalszy ....

O pó³nocy je¿eli stawi± siê wied¼my i czarownice - Sabat Czarownic - impreza zamkniêta dla publiczno¶ci.

Niezale¿nie - wszelkie propozycje przedstawienia obrzêdów nie tylko mile widziane, ale wrêcz po¿±dane blinkie.gif

Wierzê, ¿e los bêdzie ³askawy i spotkamy siê na ¦wiêcie Beltan.

pozdrowienia
Tomic
a w³asnie dobrze ze bêdzie pies, urz±dzimy wielkie ³owy na wampiry,
jak bêdzie muszkiet to jeszcze lepiej bedzie aportowa³ ustrzelone bydlaki
Marcinek
No to jeszcze robimy sciepe na srebrne kule :-)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.