Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krucjata na gród Choina-Horodyszcze 30.06.2006- 2.07.2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Brat Wróbel
Salve !

W miejscowo¶ci Wólka Bielecka niedaleko £êcznej w województwie lubelskim jest gród wczesno¶redniowieczny Choina- Horodyszcze. Na pewno znany jest on wczesno¶redniowiecznym bractwom. Odbywaja siê tam ju¿ od d³u¿szego czasu imprezy. Wpadli¶my wraz z w³a¶cicielem grodu pewnego piêknego dnia na pomys³, aby tam zorganizowac oblê¿enie na wzór wypraw ksi±¿±t dzielnicowych na Prusów i Jacwiêgów (choc wiemy, ¿e miescje siê "lekko" by przesunê³o smile.gif ). Oblegaj±cymi s± braciszkowie zakonów rycerskich i kwiat rycerstwa XIII wiecznego a bronic sie bêd± wojowie. Wszelkie szczegó³y bêdê podawa na bie¿±co, a pytania kierowac nalezy do mnie na adres jarkur@wp.pl, ewentualnie na komórkê 0607817624. smile.gif

Pozdrawiam

Brat Wróbel
Indar
Witam.
Czemu by nie. To idealnie pasuje do profilu Kompanii, która odtwarza w³a¶nie tych ruszaj±cych za zgod± Ksiêcia Mazowieckiego na "Ma³e Krucjaty" na Prusy. Jeno faktycznie, troszkê miejsce nie te... Ale kto tam bêdzie wnika³, raz ju¿ kiedy¶ ruszyli na jedn± krucjatê i zamiast w Ziemi ¦wiêtej to wyl±dowali w Bizancjum. A ja zamiast na Prusy ruszê na Lubelszczyznê... "za to swoich siec czy obcych, jedna praca...", jak to ¶piewa³ Kaczmarski... :)
W ka¿dym razie bardzo chêtnie, i jak bêdziesz potrzebowa³ pomocy do daj znaæ - my¶lê ¿e nie tylko ja, sporo jest ludzi którym zale¿y na propagowaniu tego okresu w naszym pieknym kraju. Jedna tylko moja pro¶ba, a raczej pytanie... Czy ta data jest ostateczna? ¯eby¶my nie weszli z terminem na cos innego tak datowanego.
Napisz co¶ wiêcej na temat, jakie macie za³o¿enia, wymagania, kogo ju¿ zaprosili¶cie a kogo chcecie zaprosiæ...
Pozdrawiam
Indar
Brat Wróbel
Salve !

Na razie nic nie jest nam wiadome, aby¶my "wle¼li" na jak±¶ inna imprezê XIII-stkow±, date ustalilismy w porozumieniu z w³a¶cicielem grodu, celowali¶my, aby nie wej¶c na inn± "trzynastkê". Co do wymagañ jesli chodzi o oblegaj±cych to uzbrojenie i wyposa¿enie z XIII wieku najlepiej z pierwszej po³owy, ale za koniec XII wieku tez siê nie obrazimy smile.gif . na dzieñ dzisiejszy za³o¿enia s± takie, ¿e ma byc to oblêzenie min. z uzyciem taranów, katapult (przynajmniej podobnych do tej, co by³a na I³¿y 2005 bigsmile2.gif ) moze tez bedzie zasypywanie fosy faszyn± i inne atrakcje bigsmile2.gif . Dok³adny program podam jeszcze, ale my¶limy, ze takich porzadnych starc z obleganiem przy uzyciu ca³ego sprzêtu oblêzniczego bêdzie przynajmniej trzy jak nie wiêcej. Oczywi¶cie wieczorem w sobotê planujemy porz±dn± bitwê, a w niedzielê jak da radê i znajda siê chêtni tez nic nie stoi na przeszkodzie. Mysle, ¿e uda siê tez zrobic jaki¶ ³uczniczy (na wsparcie ³uczników podczas oblê¿enia te¿ liczymy smile.gif ). jakby ktos by³ zainteresowany zaproszeniem to do mnie. Zaproszeñ jeszcze nie wysy³ali¶my, termin ten w ogóle ustalony by³ do¶c niedawno. My¶lê, ¿e w razie jakich¶ strasznych kolizji mo¿e sie z ta dat± da³oby cos zrobi, ale na dzieñ dzisiejszy jest ona raczej ostateczna. W ka¿dym razie w roku 2005 w tej dacie nie by³o ¿adnej XIII-stkowej imprezy (w kazdym razie nic o takiej nie wiem). na krucjatê wzywamy zarówno braciszków zakonnych jak i kwiat rycerstwa smile.gif .

Pozdrawiam

Brat Wróbel
Indar
¯eby daleko nie szukaæ to Kaliningrad, gdzie pojecha³a masa naszych. W tym roku wci±¿ nie wiadomo co z t± imprez±, a Zapadnaja nic siê nie odzywa.
W ka¿dym razie informuj na bie¿±co o ustaleniach i uczestnikach.
pozdrawiam.
Indar
Micha³ ¯elazo
No to piêknie - bêdzie XIII-stkowa impreza rzut beretem od Lublina smile.gif
Zrobili¶cie mi dobrze.

Pozdr.
M.
Halfgar
Gwardia Saladyna od lat ma sojusz z tym¿e Grodem i zamierza broniæ go przed wasz± inwazj± bum.gif bum.gif
Tatar
Witam!
"Prusy bez ziemi" mogom nadejscz na pomoc na obrone kraju (nas 2 osoby smile.gif + na ten czas moze jescze jedna niewalczaca osoba). Tylko przez vas nazvane ziemie nan nieznane... shocked.gif Moze ktosz pokaze w www.pilot.pl ??? smile.gif

Przy hceciu organizatoruv mozemy dostac pomoc z Litwy, Zmudzi i innyh krajow. To mogloby byc okolo dodatkowyh 5-6 liudzi ale moze nawet i 10. Wszysko zalezy od warunkow organizatorow.

Prosze organizatoruw o wiecej namiarow - wyzywienie, nocowka i t.d. na maila tadasd@gmail.com

Pozdrawiam
jawor
Witam.
Lublin to dla mnie daaaleko. Ale kilka technicznych uwag:
W sezonie 2005 mia³em przyjemno¶æ uczestniczyæ w jednej bitwie "integracyjnej" - wcze¶ni kontra pó¼ni. Dla kilku wcze¶niaków a zw³aszcza dla mnie skoñczy³o siê na bum.gif bum.gif. i wcale nie chodzi tu o dumê tongue.gif
Na podstawie powy¿szych do¶wiadczeñ radzê wam wcze¶niej ustaliæ sposób walki.
Maj±c przeciwnika w he³mie ganczkowym lub innym z zas³on± twarzow± + gruba przeszywka + kolcza + os³ony na nogi, mo¿na sobie pozwoliæ na ma³e szaleñstwo bic.gif. Walcz±c z wcze¶niakiem tej mo¿liwo¶ci nie ma, choæ na Wolinie tego nie widaæ smile.gif.
Taki ma³y off topik.
Halfgar
CYTAT(Tatar)
Witam!
"Prusy bez ziemi" mogom nadejscz na pomoc na obrone kraju (nas 2 osoby smile.gif + na ten czas moze jescze jedna niewalczaca osoba). Tylko przez vas nazvane ziemie nan nieznane...  8-O Moze ktosz pokaze w www.pilot.pl ??? smile.gif

Przy hceciu organizatoruv mozemy dostac pomoc z Litwy, Zmudzi i innyh krajow. To mogloby byc okolo dodatkowyh 5-6 liudzi ale moze nawet i 10. Wszysko zalezy od warunkow organizatorow.  

Prosze organizatoruw o wiecej namiarow - wyzywienie, nocowka i t.d. na maila tadasd@gmail.com

Pozdrawiam

Miasto Che³m znajduje sie na wschod od Lublina, blisko granicy z Ukrain±
Glendziol
hmmm...wiesz Halfgar z tego co wiem to w ¼ród³ach nie ma wzmianki o udziale armii Saladyna w walkach w Prusach ale dla ciebie zobacze co da sie zrobiæ icon_wink.gif
A z takich konkretów:spanie w namiotach historycznych,czê¶æ osób mo¿e uda sie zakwaterowaæ w grodzie a w naszych namiotach te¿ mo¿e(ale tylko mo¿e)znajdzie sie jakie¶ wolne miejsce.Ca³a impreza odbywa sie na terenie prywatnym i mamy do¶æ ograniczon± ilo¶æ miejsca na obóz icon_sad.gif .W zwi±zku z tym ilo¶æ uczestników raczej nie powinna przekroczyæ w sumie 200(co te¿ jest raczej maksymalnymi szacunkami).Wiêcej siê po prostu fizycznie nie zmie¶ci.Bêdziemy robiæ z tym co sie da ale niektórych rzeczy sie nie przeskoczy icon_sad.gif Wiêcej danych bêdziemy podawaæ wraz z rozwojem sytuacji.

P.S.Jaworze, nasza grupa odtwarza do¶æ szeroki wachlaez epok min. wcze¶niaków.Sparingi z nimi odbywamy na prawie ka¿dym treningu i zdajemy sobie sprawe z ograniczeñ ich opancerzenia.S±dzê ¿e wspólnie uda sie nam ustaliæ odpowiednie zasady bezpieczeñstwa i nikomu nie stanie sie w walce krzywda bum.gif
Bary¶
Witam
Chcia³em napomnieæ ¿e my te¿ trochê jeste¶my organizatorami bigsmile2.gif smile.gif szczerba.gif .
Co do ustaleñ to teraz wiemy ¿e bitwa jest do "wyplucia". Pi±tek jest dla szkó³ ,czyli kto mo¿e i chce mo¿e byæ nawet w czwartek. Sobota ewentualna widownia a wieczorem crazy.gif tañce chulanki swawola smile.gif tongue.gif Jak dowiem siê wiêcej to zaraz napiszê.

Pozdrawiam Bary¶
pepson
Piszcie kiedy g³ówna bitwa, przyjade popatrzec - robic za gawiedz z otwart± gêb± tongue.gif
Glendziol
Sorry Bary¶ ale masz troche nieaktualne wie¶ci... icon_wink.gif .Po konsultacjach z w³a¶cicielem grodu pare rzeczy sie zmieni³o.Planujemy w najbli¿szym czasie spotkanie z grupami "wspó³organizuj±cymi" impreze w grodzie w celu omówienia wszelkich ¿ywotnych problemów.
Boguta z Bia³ej
Salve i czosnek!

W zesz³ym roku by³em tam jako s³owianin. Nawróci³em siê na "jedyn± s³uszn± drogê" i postaram siê stawiæ, by w tym roku pogan czosnkowych wytêpiæ szczerba.gif Krzysiu - nie bij mnie za mocno bum.gif

Przyczajony brat Boguta
niegdysiejszy czosnek Bu¿an
Brat Wilhelm
Jest mowa o pokazie dla szkó³...ale przeciez rok szkolny konczy siê 23 czerwca!
Halfgar
Chcia³bym nie¶mia³o zauwazyc, ¿e w 1099 roku pod Jerozolim± nie by³o ani jednego templariusza ani joannity .... ale chêtnie siê z spotkamy na polu ... proponuje rok 1187, gdzie Templariuszy i Joannitów by³o wbród usmieszek_02.gif a jako miejsce spotkania ... rogatki Hittin bum.gif bum.gif a pó¼niej grzecznie pomaszerujemy do Jerozolimy warrior.gif warrior.gif warrior.gif warrior.gif warrior.gif warrior.gif
Brat Wilhelm
wiem ze nie by³o,ale chcia³em podac przyk³ad:)
Boguta z Bia³ej
A mo¿e ju¿ byli... smile.gif

"Jeszcze przed I krucjat± w Jerozolimie, w pobli¿u bazyliki ¦wiêtego
Grobu, istnia³ szpital dla pielgrzymów pod wezwaniem ¶w. Jana Opiekuna
Chorych. By³ to równocze¶nie szpital i miejsce schronienia, a za³o¿yli
go ok. 1070 roku kupcy z Amalfi. W 1100 roku na jego czele stan±³
niejaki brat Gerard, o którym niewiele wiadomo; prawdobodobnie przyby³
do Jerozolimy jeszcze przed krucjat±. Po powstaniu królestwa coraz
wiêksza liczba pielgrzymów potrzebowa³a schronienia. Gerard porzuci³
wówczas regu³ê benedyktyñsk± na rzecz regu³y ¶w. Augustyna, a jako
patrona zgromadzenia wybrano innego, wa¿niejszego ¶w.Jana, a mianowicie
samego Jana Chrzciciela"

Desmond Seward "The monks of war. The military Religious Orders" (wyszukane przez brata Muminka)

Przed oblê¿eniem Jerozolimy zostali wygnani z miasta.
Co prawda jeszcze nie z mieczem w rêku, ale s³u¿±c jako przewodnicy i t³umacze przys³u¿yli siê pierwszej krucjacie.

Ale nie miejsce to na takie dysputy szczerba.gif Zapraszam na forum Joannnitów.
Brat Tomasz
Prosimy wszystkich zainteresowanych wcze¶nieków o pisanie postów.
Co do walki gadali¶my z naszymi wcze¶niakami i oni niewiedz± problemu zwi±zanego z walk±.
Ziemowit
¦wietny pomys³, byleby z góry nie by³o ustalone ¿e gród ma pa¶æ smile.gif Chêtnie zagram rolê obroñcy grodu przed hordami Krista anger.gif
Thyrvald
Ja równie¿ chêtnie stanê po stronie Prusów.

Pogany gór±
freescotland
A ja obstawiam 1-0 dla broni±cych bigsmile2.gif na pocz±tek...
Gród jest fajniutki, mo¿na wywalaæ bramy i wogóle. Pozdro dla Barysia i Che³miaków. A i wieczorna imprezka bedzie zapewne przednia.
Gniewomir F
A fe wredne krzyzaki! devil.gif precz! precz! precz! maniac.gif

Nie oddamy grodu!! usmieszek_11.gif
Tatar
A jakie bedom sczegoly walki?
Czy do poki stojisz czy "hotowka" ??? czy jakosz inaczej... ? Do jakih czesci cila niewolno bic. i t.d.
Glendziol
Salve
Póki co niewiele pewnych szczegó³ów mogê podaæ.Je¶li chodzi o sam± walkê przewidujemy jedno starcie re¿yserowane dla publiki a nastêpnie ju¿ bez publiki na zasadzie "niech wygra lepszy" devil.gif To jakie zasady bêd± panowaæ w tym drugim starciu oraz jakie minimalne opancerzenie przewidujemy dam znaæ prawdopodobnie ju¿ pod koniec tygodnia.Mogê juz jednak teraz powiedzieæ ¿e przewidujemy stworzenie do¶æ licznego "korpusu in¿ynieryjnego" sk³adajacego siê z ludzi nie bior±cych udzia³u w w³a¶ciwej walce a potrzebnych do strzelania z katapult,zasypywania fosy itp
freescotland
Kto jest organizatorem? Che³m?
S³awomir z Che³ma
S³awa!
Che³m drogi szkocie jest tylko jednym malutkim trybikiem w maszynie organizacyjnej(jeste¶my zbyt zajêci,by móc siê wiêcej zaanga¿owaæ).
Ale i tak uwa¿amy,¿e nawet pomimo naszego skromnego udzia³u impreza powinna byæ przednia!!
Glendziol
¯eby nie by³o nieporozumieñ to og³aszam:G£ÓWNYM ORGANIZATOREM KRUCJATY NA GRÓD CHOINA-HORODYSZCZE JEST BRACTWO RYCERSKIE ZIEMI LUBELSKIEJ ,a dok³adniej jego sekcja XIII-wieczna.Grupy które wcze¶niej zajmowa³y siê tym grodem takie jak ch³opaki z Che³ma i £êcznej s³ó¿± nam swym nieocenionym wsparciem niemniej zasadniczymi sprawami dotycz±cymi organizacji imprezy zajmuje sie BRZL.Wszystkie zg³oszenia nale¿y wysy³aæ do brata Jarkura(vel Brat Wróbel) na adres jarkur@wp.pl .Na razie jednak wszystko jest jeszcze w stadium organizacji i nie wiemy jeszcze jak wielu uczestników bêdziemy mogli przyj±æ.W zwi±zku z rozwojem sytuacji bêdê podawa³ informacje na freha.
Do zobaczenia w grodzie.
krecik_77
Do tej pory CHRZL pomaga³a Grodzianom Che³mskim w inicjatywach w Wólce Bieleckiej. Czy BRZL widzi nas na tej imprezie, czy mo¿e jeste¶my niemile widziani?
Glendziol
Nie widzê powodu aby¶cie byli na tej imprezie niemile widziani.
Glendziol
Mogê ju¿ podaæ pewne konkrety.
Organizowana impreza bedzie odtworzeniem pewnego epizodu z krucjaty pruskiej z 1223 roku.Szczególy s± oczywi¶cie fikcyjne icon_wink.gif niemniej pradopodobieñstwo podobnej sytuacji ca³kiem spore.Prace nad szczegó³owym scenariuszem w toku.
Odnosnie samej imprezy:
Dla chrze¶cijan przyjmujemy datowanie strojów i uzbrojenia na lata 1180-1250.Je¶li chodzi o obroñców to z uwagi na raczej skromn± liczbê osób odtwarzaj±c± pogan z tego okresu przyjmujemy datowanie na X-XI wiek.Oczywi¶cie obroñców którzy bêd± obszyci na XIII wiek przyjmiemy z otwartymi ramionami smile.gif .
Je¶li chodzi o przyjêt± broñ i opancerzenie:
-dla chrze¶cijan minimalne opancerzenie stanowi przeszywanica,d³uga kolczuga z rêkawami i os³on± d³oni oraz he³m garnczkowy,norman lub kapalin.W przypadku he³mu otwartego niezbêdna jest ochrona szyi i karku w postaci kaptura kolczego z solidnym watowaniem
-w przypadku pogan sytucja jw z tym ¿e dochodzi mo¿liwo¶æ stosowania pancerzy ³uskowych i lamelek.Konieczne jest w takim przypadku zapewnienie sobie os³ony na ³okcie i przedramiê
Je¶li chodzi o broñ rêczn± przyjmujemy miecze i topory(ale nie te w kszta³cie czekana bum.gif ) ale z uwagi na to ze wiekszo¶æ uczestników bedzie mia³a otwarte he³my nie przyjmiemy ¿adnej broñ ³añcuchowej w rodzaju ki¶cienia.Z broni drzewcowej przjmujemy glewie i dwurêczne topory.
Oprócz walcz±cych w bezpo¶rednio przyjmujemy kategorie tzw "pó³zbrojnych".W jej sk³ad wchodz± ³ucznicy oraz obs³uga machin wojennych.Wymaganym opancerzeniem dla nich jest przeszywanica i otwarty he³m ewentualnie czepiec kolczy z dobrym watowaniem.Ogólnie ma to na celu wytrzymaæ trafienie rzucon± cebul± tongue.gif lub strza³± z pacynk±.W ten sposób chroniona musi byc przynajmniej obs³uga taranu.
Wszelkie zg³oszenia i pytania wysy³aæ na adres jarkur@wp.pl .W przypadku wcze¶niaków fotki i pytania mo¿na wysy³aæ tak¿e na adres zelazne.wzgorza@interia.pl .Arek zwany Bolemirem jest naszym oficjalnym konsultantem w sprawach obroñców grodu smile.gif tote¿ wszystkie sprawy odno¶nie zapraszanych grup wcze¶niaków trafiaj± w koñcu do niego.
Tatar
Witam!
Ale jakie sami sceguly walki - hitowka, do poki stojisz, justycja?

Pozdrawiam!
Glendziol
Przewidujemy co najmniej dwie próby zdobycia grodu.Jedna to pokazówka dla publiki wiêc walka delikatna wg scenariusza.Za drugim razem ju¿ bez publiki walka do upad³ego(póki stoisz jeste¶ celem mad.gif ) i niech wygra lepszy devil.gif
Jacobsson
Eeee, aaa.. a kto wygrywa dla publiki?

I czemu bez czekanów? Oczywi¶cie te z nadziakiem odpadaj±, ale czy te z m³oteczkiem te¿? Przecie¿ w XIII chyba nie macie blach które mog³yby siê powgniataæ.

No i czy moga byæ toporki kalibru ¶migaczowo-maleñstwowego? Przepraszam, ¿e siê tak g³upio dopytujê, ale sporo wczesnych u¿ywa takiego sprzêtu i niektóre druzyny mog³yby poczuc braki w etatach na wskutek tych szlabanów.

A tak w ogóle to naprawdê wspaniale, ¿e dzia³acie! blinkie.gif

P.S. ¯eby nie by³o - elementy Wanargandu które nie jad± na Foteviken te¿ bêd±, czytaj ja i jeszcze kilka Misiów z Krainy £agodno¶ci icon_wink.gif .
Glendziol
Jak to kto wygrywa dla publiki?!Ci sami co pó¼niej czyli krzy¿owcy bigsmile2.gif

A tak na powa¿nie to scenariusz dla publiki jeszcze zmieni sie pewnie kilka razy wiêc zeby nie zaciemniaæ obrazu nie bede na razie podawaæ szczegó³ów.Je¶li chodzi o lekkie toporki to s±dzê ¿e nie bêdzie przeciwwskazañ.Jednak w razie w±tpliwo¶ci czy jak±¶ broñ dopusciæ zrobimy ma³y test.Osobnik który chce aby jego broñ dopu¶ciæ do walki bêdzie musia³ ubrany w minimalne dopuszczone opancerzenie wytrzymac cios zadany z ca³ej si³y swoj± broni±. bum.gif .Je¶li dalej bêdzie móg³ walczyæ to broñ dopuscimy.To chyba tyle.Je¶li macie jeszcze jakie¶ w±tpliwo¶ci to pytajcie.
Pozdrawiam.
Tatar
heh anger.gif

Czy ta krucjata - pseudo, czy jest z aktualijami hiostorycnymi??? Tak i niesdazam zrozumiec.
Halfgar
Pragne zdementowaæ pog³oski jakoby krzy¿owcy mieli wygraæ krucjatê ... Otó¿ z pewnych ¼róde³ wiem, ¿e wygraj± obroñcy, zw³aszcza, ¿e kilku atakuj±cych juz zosta³o sowicie nagrodzonych za dokonanie pewnych dzia³añ dywersyjnych bum.gif bum.gif

Buziaczki
Micha³ ¯elazo
Jako osoba atakuj±ca z wielk± przyjemno¶cia pozwolê siê skorumpowaæ smile.gif

Pozdr.
M.
Morrigan
Przepraszam czy przewidziany jest udzia³ kobiet w imprezie ??
Boguta z Bia³ej
Zdrada w szeregach! Zdrada!
Hmm, to gdzie zg³aszaæ siê po te ³apówki? Obiecujê zgin±æ w fosie przed pierwszym atakiem. szczerba.gif Luudzie, kto¶ musi ten gród atakowaæ, wiêc nie dajcie siê korumpowaæ - proponujê ustanowiæ jaki¶ limit tongue.gif

przyczajony brat Boguta
Halfgar
Panowie panowie ... co wam mówi³em?? nie tak oficjalnie, zreszt± mój fundusz "reprezentacyjny" nie jest bez dna devil.gif devil.gif Zg³oszenia przed bitwa w moim namiocie diabel.gif diabel.gif
Jaros³aw
S³awa !!!
Proszê osoby, dru¿yny, bractwa zamierzaj±ce braæ udzia³ w Krucjacie o zg³aszanie równie¿ do mojej wiadomo¶ci:
- ilo¶æ osób
- przyjazd samochodem (osobowy, bus, przyczepa, TIR ?)
- namiot historyczny - tak/nie
- wymiary, m2 powierzchni na obozowisko grupy
- przyjazd poci±giem ( stacja 12 km. ) PKS 1km . Proszê o informacjê jakie auto trzeba wys³aæ po grupê.
- informacja podstawowa o grupie (np):
poganie/krzy¿owcy
2 walcz±cych
2 tañcz±ce
1 kuglarz
1 ³ucznik
1 osoba wykonuj±ca kolczugi

Jaros³aw - Kasztelan Grodu
Dru¿yna Wojów Nadwieprzañskich -"Czarny Odyniec" ³êCZNA
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve !

Mo¿e i ja bym przyjecha³ na t± zaszczytn± imprezê!

hmmmm, strona chyba znana ?

Istnieje mo¿liwo¶æ dojechania wiêksz± grup± powiedzmy 8 ludzi wszyscy walcz±cy .

Pozdrawiam
Jacobsson
Jaros³awie!

mam ja do ciê jedno g³upie pytanie.

Jak siê nazywa przystanek PKS?
Potrzebne mi to do opracowania planu podró¿y, chyba innym te¿ sie przyda.

Jak na razie najblizsze co znalaz³em to Zawadów.

Jaka jest te¿ ta stacja PKP 12 km od grodziska.

Przepraszam raz jeszcze ale musimy porobic scenariusze podró¿y ¿eby wiedzieæ czy da radê pojechaæ, czy te¿ trza sie teleportowaæ albo co takiego.
Brat Tomasz
na astronce grodu jest mapka dojazdowa
http://www.horodyszcze.lbn.pl/index.php?go=6
Jaros³aw
Drogi Jacobssonie, wojowie, braciszkowie, kwiecie rycerstwa oraz bia³ki i niewiasty !
S³usznie wykoncypowa³e¶, ¿e przystanek PKS to Zawadów III.
Dla osób podró¿uj±cych poci±giem bêdzie to stacja Jaszczów ( poci±gi jad±ce do Che³ma, Zamo¶cia przez Lublin)
Z Jaszczowa odbierzemy Was swoim transportem - mo¿e siê obejdzie bez teleportowania.

Pozdrawiam Jaros³aw.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Do kiedy mozna przysylac zgloszenia? Wybralbym sie moze ze swoim pocztem...
Pozdrawiam!
Glendziol
Zg³oszenia bêdziemy przyjmowaæ tak do po³owy czerwca.Dok³adn± date jeszcze podamy.
Pozdrawiam
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
I jak impreza? Badzie wiecej szcaregolow?
Martin.de.Dinan
No mam nadziejê, ¿e uda mi siê na tej imprezie wyj¶æ do bitewki... jako przyk³adny templariusz trzeba zlaæ ty³ki niewiernym mad.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.