Az sie dziwie ze KNSA jest podlaczone do tej listy
dramat...brak slow...pozostaje jedynie nadzieja, ze wszystko jeszcze sie wyjasni, no i ze Jarek jakos odniesie sie do tych wypowiedzi...nie zalamujcie rak!
To ile w ogule bedzie liudzi walczacyh po stronie pogan i krzyzakow?
Bo jak vidze duzo dobryh bratstv niezaproszone...
Mnie to dzivi i gdyby krucjata stanesie lejaniem pogan przeciwko poganom to wygliada na zmiane calej ideji festivalu i nam tez hcialobysie znac wszysko dokladnej.
Bardzo interesuje nas scenarijusz bitev pokazovyh a tez turniejov i innyh valk. Tez bardzo interesujom scegoly walki - kiedy kto "umiera? czy to bedzie na hity czy do poki stojisz, czy co???????????????????????????????????????
Jakie uzbrojenie so dopusczone (prosze o 2mm ostra niemovic - u nas s tum jest wszysko ok)
Odpowiednie moge pomovic ze jiesli my przyjedziemy na impreza a okazesie ze wszyskie walki inscenizacje i / lub jest pusyfaiting - nasze kolegi bedom BAARDZO niezadovoleni z povodu podruzy o 1500 km...
Chyba mamy prawo to znac... i to prosze jak najszybcej, bo zostalo kilku tygodni a te spravy nieznane.
Niepojedziemy 1500 km v nieznajomoscz.
Macie moje kontakty.
Pozdrawiam!
Tu nie ma ¿adnej tajemnicy Panie Wojciechu.
Dru¿yny i Bractwa które przys³a³y zg³oszenia w terminie i wed³ug wskazówek w moich postach, zosta³y zaproszone,
pomimo, ¿e nie otrzyma³em wtedy jeszcze listy od brata Wróbla - ta dosz³a do mnie w ¶rodê o 1:30 rano.
Proszê , aby nie wypowiada³y siê osoby które nie odpowiada³y na wcze¶niejsze posty.
Pozostajê w nadziei,¿e w przysz³o¶ci uda siê zebraæ zg³oszenia na 2 tygodnie przed rozpoczêciem przedsiêwziêcia,
czego Pañstwu i sobie ¿yczê
Z powa¿aniem Jaros³aw.
I Ty Barysiu przeciw mnie !!!?
Czy mo¿na prosiæ o informacjê ile jest w tej chwili zadeklarowanych osób atakuj±cych gród (osób na XIII wiek)?
Witam
Ja wcale nie jestem przeciwko tobie, ale na tej li¶cie nie widzê Bractwa Grodów Czerwieñskich. Jak mam to traktowaæ? Wynika z tego ¿e w imprezie udzia³u nie bierzemy a w projekcie Krucjaty jeste¶my od samego pocz±tku choæ organizatorami nie jeste¶my. Wiele osób wyrazi³o chêæ udzia³u i Krucjacie na stronach FREHy a s± to wolne elektrony i co, ich nie bêdzie? No fakt ¿e informacja o zg³oszeniach by³a od dawna ale nie wszyscy maj± dostêp do internetu np. Ja
Mam nadziejê ¿e jeszcze do wspólnego mianownika dojdziemy.
Pozdrawiam Bary¶
Tatar nie bój ¿aby - pussyfightingu nie bêdzie :-)
------------------
Mi¶
Jedna mnie tylko rzecz zastanawia... ilu bêdzie uczestników XIII wiecznych i ilu tym bardziej walcz±cych po owej stronie bo co¶ czujê, ¿e nie wiele... pussy fightingu nie bêdzie, i tym bardziej nie-pussy fighting bêdzie mierny ze wzglêdu na ilo¶æ uczestników (no chyba, ¿e czê¶æ pogan szybko siê ochrzci....
)
Mam nadziejê, ¿e siê jeszcze organizatorzy dogadaj±, bo naje¼d¼ców ma³o...
My wys³ali¶my zg³oszenie zgodnie z terminem, i co ? Nie ma nas :]
Nie dostalismy nawet ¿adnej odpowiedzi dlaczego nas nie ma, jedynie to w mailu od Bolemira s³owa kasztelana ""Zamkn±³em listê uczestników Krucjaty i lista znajduje siê na forum Freha.
Od tej chwili w sprawach Krucjaty rozmawiam tylko z osobami z listy."
A czy mo¿na chocia¿ wiedzieæ dlaeczgo nas nie ma ????
p.s. nie jestemy zwi±zani z Buzanami na liscie, stanowimy oddzielna druzyne
A, tak, przy okazji - tatra1 pilnuj pyszczka. Akurat na Choinie nie o turystów chodzi, wiêc jak nie by³e¶ i nie wiesz o kim piszesz to najlepiej sied¼ cicho. I plz u¿ywaj bardziej wyszukanego s³ownictwa gdy u¿ywasz przymiotników do okre¶lania imprez i obowi±zuj±cych na nich zasad.
CYTAT(Gniewomir F)
My wys³ali¶my zg³oszenie zgodnie z terminem, i co ? Nie ma nas :]
Nie dostalismy nawet ¿adnej odpowiedzi dlaczego nas nie ma, jedynie to w mailu od Bolemira s³owa kasztelana ""Zamkn±³em listê uczestników Krucjaty i lista znajduje siê na forum Freha.
Od tej chwili w sprawach Krucjaty rozmawiam tylko z osobami z listy."
A czy mo¿na chocia¿ wiedzieæ dlaeczgo nas nie ma ????
p.s. nie jestemy zwi±zani z Buzanami na liscie, stanowimy oddzielna druzyne
My¶lê, ¿e nie ma Was poniewa¿ organizotorowi "siê tak podoba³o" :] tak samo jak z wykluczeniem nas z organizacji.... i z imprezy... powody nie s± znane... niestety a wycieranie twarzy spó¿nionym terminem jest nie na miejscu... poniewa¿ Wróbel wszystkich terminów dotrzyma³ (a jak nie to dawa³ o tym znaæ Jaros³awowi) i by³o wporz±dku z obu stron.... do czasu, kiedy to od osób trzecich dowiadujemy siê o tym "wyczynie"
a nie powiadomienie nas o tym z pierwszego ¼ród³a oraz stwierdzenia, ¿e "nie rozmawiiamy z lud¼mi spoza listy oraz reszta nie bêdzie wpuszczona jest moim zdaniem paleniem za sob± mostów...
Misiu z Brochowa ca³y zarys oraz szczegó³y imprezy oraz panuj±ce zasady zosta³y WSPÓLNIE z Jaros³awem ustalone... dogadane... wszyscy siê zgodzili... wszystko ju¿ by³o dopiête, a¿ tu nagle.... resztê znacie....
Przepraszam wszystkich Pañstwa zawiedzionych, ale trzykrotnie zwraca³em siê w postach o zg³oszenia równie¿ do mnie .
W przysz³o¶ci mo¿e trzeba bêdzie czê¶ciej, aby uzyskaæ odpowied¼ za któr± bêdê wiedzia³, dla ilu osób przygotowaæ miejsce, wodê, WC, parking dla floty pojazdów mechanicznych , samochody dy¿urne po uczestników przyby³ych PKP lub do Lublina itd. itd.
Ps. Barysiu nie ja Ciê wykluczy³em z wspó³organizacji (str.1 Freha) prze³knêli¶my to z Waszym Kniaziem S³awomirem (str.2 Freha) dla dobra sprawy - jak widaæ nadaremnie.
Grody Czerwieñskie zawsze by³y i s± w za³odze grodu a ca³± armi± grodow± dowodzi Knia¼ S³awomir.
( Jednak niewykluczone, ¿e wzorem ubieg³ego roku , grzeczno¶ciowo S³awek przeka¿e dowództwo komu¶ z go¶ci)
Z wyrazami szacunku - Jaros³aw.
Witam! K³ania siê Sir Jacek Maziewski z Bractwa Fortis Bia³a Podlaska. Teraz siê wypowiem jak sam osobi¶cie to odebra³em.
Cieszê siê, ¿e nasze bractwo zosta³o uwzglêdnione w imprezie. I w sumie...tylko dlatego siê cieszê ale nie do koñca, poniewa¿:
-bêd±c na pocz±tku czerwca w grodzie by³em zadowolony i ju¿ snu³em przypuszczenia i plany jak to cudwonie bêdzie wygl±daæ podczas krucjaty: obie strony konfliktu daleko od siebie, wspólne imprezy ludzi z XIII-ki, zabawy, rozmowy, nawi±zywanie nowych kontaktów z lud¼mi odtwarzaj±cymi tê sam± epokê, podchody i zabawy z obleganymi, inscenizacja bitwy dla publiki a pó¼niej wieczorkiem ma³y buhurt dla nas ( sam jeszcze nie walcze móg³bym chocia¿ popatrzeæ, pouczyæ siê!), ogólnie tak jak to bywa na WIÊKSZO¦CI IMPREZ HISTORYCZNYCH! ale có¿...
-w po³owie maja by³em w Szyd³owcu, kto by³ ten wie o co chodzi: datowany czy nie..wszyskto da siê zrobiæ, ale po krótce:
-wyspa zamkowa nie by³a wielka...ale kto mia³ swój namiot, swój strój i swoich ludzi by³ MILE WIDZIANY! wszystko siê znalaz³o bez problemu i by³o lepiej ni¿ siê spodziewa³em,
-zg³oszenia czy nie, ka¿dy kto przyjecha³ miejsce znalaz³, tury¶ci, organizatorzy i wszyscy byli zadowoleni,
Nie by³em nigdy organizatorem podobnej imprezy ale bêd±c tu i tam gadaj±c z tym i z tym nie s±dzê...naprawdê, ¿e jest a¿ tak ciê¿ko przygotowaæ miejsce na namioty, trochê kie³basy, kaszy i wody...a impreza by³aby naprawdê przednia!
I jeszcze co¶ dla organizatora: jak ju¿ kto¶ s³usznie wspomnia³: to MY odtwarzamy historiê a nie organizatorzy i sponsorzy! I to o nas powinno siê zabiegaæ a nie odwrotnie! ale to tak ku pamiêci.
Pozdrawiam
P.S. Chocia¿ jestem ma³o znacz±c± osob± w tym 'wielkim przedsiêwziêciu' to jednak powa¿nie siê zastanawiam czy pojadê, bowiem warto¶æ tej imprezy spada z ka¿dym nowym postem.
A ja widzia³ bym to tak:
Niech przyjad± wszyscy chêtni a co dalej to zobaczy siê na miejscu. Czy wszystko musi siê odbywaæ wg scenariusza czy regulaminu? Miejsce na namioty jest na samochody te¿. I niech to o czym tu przeczytali¶my i sobie powiedzieli¶my przejdzie w niepamiêæ. I co najwa¿niejsze niech zabawa bêdzie przednia, a odczuciami podzielimy siê po Krucjacie na stronach FREHy. Co wy na to??
Pozdrawiam
Witam.
Czytaj±c te posty, dochodzê do wniosku, ¿e ruch XIII wieczny ma siê w tym kraju coraz lepiej, skoro niegdy¶ jeszcze trzeba by³o stawaæ na uszach, ¿eby zorganizowaæ ekipy na imprezê, a teraz organizatorzy mog± przebieraæ w rycerzach jak w ulêga³kach.
A tak na powa¿nie, to pan Jaros³aw nikomu tu ³aski nie robi. Sezon d³ugi, to i imprez jeszcze bêdzie kilka.
A Wróbel te¿ pewnie w przysz³o¶ci jak±¶ fajn± zrobi.
Krótko mówi±c: Jak nie mi³a ksiêdzu ofiara, to pójd¼ cielê do obory. :-)
Pozdrawiam wszystkich XIII wiecznych, zarówno pogan jak i chrze¶cijan.
To co siê dzieje to jakie¶ gigantyczne nieporozumienie i SF.
Dziêki Wszystkim którzy postawili mnie po tej drugiej - obrzydliwej stronie orgów.
Kto by³ u mnie, zna sytuacjê , ile pracy i funduszy to kosztowa³o, ten wie jak bardzo sobie na to zas³u¿y³em.
Wdziêczny jestem za wszystkie g³osy - te krytyczne te¿ , bo w konsekwencji pomog± one i innym i mnie w dalszej pracy.
A, ¿e linie podzia³ów zosta³y ¼le u³o¿one, i ceniê m³odych ludzi którzy czym¶ siê pasjonuj± i co¶ oczekuj± a nie tylko z³orzecz±, proponujê aby uznaæ listê brata Wróbla dostarczon± mi w ¶rodê w nocy .
Widzê to tak ( poniewa¿ jest ma³o czasu):
Brat Wróbel zamie¶ci listê - Nazwa -osoba odpowiedzialna ( dowódca) i ilo¶æ osób.
Osoby niewymienione a które poczyni³y przygotowania zg³osz± siê w postach na forum.
Te osoby je¿eli otrzymaja rekomendacje XIII w. brata Wróbla , a poganie Kniazia S³awomira lub Bolemira zostan± do³±czone.
Jak wcze¶niej sygnalizowa³ Glendziol teren jest ograniczony i nie gwarantujê wszystkim , ¿e zostan± zaproszeni.
Walka i turnieje na zasadach okre¶lonych przez brata Wróbla.
z wyrazami szacunku - Jaros³aw
no w koncu, a juz myslalem ze pod nosem taka impreza mi ucieknia jako dla turysty, juz nawet ludziom nagadalem, zeby jechali i ogladali co to tam ma siê dziac - fajnie ze doszliscie w koncu do porozumienia i zgody - zgoda buduje...... rujnuje
Witam
A ja mam nadzieje ¿e pomiomo "Wielkiej Obrazy" jednak wszyscy którzy chcieli przyjechaæ przyjad±, bo inaczej Litwini bed± sami siebie szturmowaæ :-)
pozdr
i do zobaczenia
Tak jest- panowie, rozlu¼nijcie po¶ladki.
Knia¼ Dyrektor niech przyzna ¿e trochê za bardzo siê uniós³
i mo¿na by³o to spokojniej za³atwiæ - nie ma co siê bawiæ w pultanie po pró¿nicy.
Ci co nie przys³ali zg³oszeñ niech przyznaj± ¿e... dali cia³a
i pajacowato nie przys³ali zg³oszeñ do organizatora.
I na tym skoñczcie sprawê.
Ci którzy uwa¿aj±, ¿e ich obra¿one ego jest wa¿niejsze - niech siedz± w domu.
Ci którzy chcieli i chc± przyjechaæ i dobrze siê bawiæ - niech przyjad± i dobrze siê bawi±.
A z Kniaziem Dyrektorem nie musicie spaæ, jako¶ przebolejecie widok jego pieniackiej gêby
No, z Litwinami bez przesady mo¶ci Xi±¿ê - kilku nas tam pancernych bêdzie :-)
Wyja¶ni³a siê sprawa Bu¿an - s± to dwie ró¿ne dru¿yny.
Jednak Gniewomir musi obiecaæ, ¿e nie skupi na sobie uwagi wszystkich z aparatami i kamerami krêceniem " Po¿egnania Czosnka II"
Równie¿ "Czarny W±¿ " dos³a³ kompletne zg³oszenie.
Mineo, nie za³amuj r±k. Zdj±³em z listy KNSA - przyjedzie kto bêdzie chcia³ i kiedy bêdzie chcia³.
Jednocze¶nie bardzo przepraszam, ale nie otrzyma³em od Ciebie sprzeciwu wcze¶niej.
Aha super, ¶wietnie, ¿e powoli siê wszystko wyja¶nia ale teraz powa¿nie:
proszê o szczere odpowiedzi - kto siê nie obrazi³ i PRZYJEDZIE? Chodzi mi g³ównie o atakuj±cych.
Pozdrawiam
Jacek
Do brata Arkadego - nie mogê siê z Tob± skontaktowaæ ani odnale¼æ w zg³oszeniach - proszê o kontakt do brata Wróbla.
Podajê listê o której w³a¶ciciel grodu wspomnia³ w po¶cie na stronie 8 tematu
Zapadnaja Basznia osób 10 osoba odpowiedzialna Micha³ Trofimow
Bractwo Rycerskie „Gryf” 6 osób, osoba odpowiedzialna Micha³ Soszko kontakt Micha³ Sas
Mercenarius Legio Lupi 3 osoby osoba odpowiedzialna Karol Ziewacz
Bia³ostockie Bractwo Rycerskie i Dru¿yna Czerwonego Jastrzêbia 4 osoby, osoba odpowiedzialna Joanna Kra¶ko
Ordo Militaria et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani Komandoria Szczeciñska 8 osób osoba odpowiedzialna Grzegorz Kuklewski
Ordo Templi Komandoria Warszawska osób 3 osoba odpowiedzialna Arkadiusz Wi¶niewski
Legio Adiutrix 2 osoby osoba odpowiedzialna Konrad Malarski
Kompania ¦wietego Krzysztofa Dru¿yna Ksiêcia Konrada Mazowieckiego 6 osób osoba odpowiedzialna Krzysztof „Indar” Babiñski
Andrzej „Ja¶min” Urbañski (indywidualnie)
Bractwo Rycerskie Smocza Kompania 8 ludzi, osoba odpowiedzialna Micha³ „Drzewiak” Drzewiecki
Gwardia Saladyna 2 osoby osoba odpowiedzialna Marcin „Halfgar”
Poza tym zg³osili siê do mnie te¿ Bractwo Fortis i Obroñcy Akki, ale oni s± na li¶cie w³a¶ciciela grodu.
W obecnej sytuacji jestem zupe³nie zdezorientowany
. W dniu wczorajszym dowiedzia³em siê, i¿ zosta³em od organizacji odsuniêty, teraz nagle dowiadujê siê z forum, ¿e mam zamie¶ciæ listê ludzi i weryfikowaæ zg³oszenia. Zastanawiam siê tylko, czy za dwa dni znowu bêdê odsuniêty od organizacji równie¿ z bli¿ej nieokre¶lonych powodów i równie¿ dowiem siê o tym od osób trzecich.
Zgodnie z dyspozycja zawart± w wiadomo¶ci otrzymanej od w³a¶ciciela grodu, do bractw wyszczególnionych na li¶cie (je¶li kogokolwiek pomin±³em, to bardzo przepraszam) wys³a³em przeprosiny razem z wyja¶nieniami dotycz±cymi sytuacji z wczoraj. Da³em te¿ do zrozumienia w tym mailu, ¿e zaproszone s± bractwa jedynie wyszczególnione na li¶cie, nie musze dodawaæ, ¿e Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej te¿ siê w takiej sytuacji znalaz³o.
O¶wiadczam, ¿e ostatni post w³a¶ciciela grodu nie jest wynikiem ¿adnego porozumienia ze mn±, o obowi±zkach na mnie ci±¿±cych dowiedzia³em siê dopiero z tego¿ postu.
Sytuacjê, kiedy najpierw daje siê do zrozumienia, ¿e siê nie jest zaproszonym, a pó¼niej, ¿e siê jest zaproszonym pozostawiê do rozwa¿enia…
Z tego co wiem, niektóre bractwa np. Ordo Militaria et Hospitalis Sancti Lazari Hierosolymitani Komandoria Szczeciñska ju¿ zadecydowa³y, ¿e nie przyjad±.
Pomimo, i¿ na³o¿one na mnie zosta³y pewne obowi±zki ju¿ po odsuniêciu mnie od organizacji w dalszym ci±gu nie mam ¿adnego wp³ywu na jakiekolwiek kroki czynione w kwestii organizacji imprezy. Tym samym oczywistym jest, i¿ nie jeste¶my ju¿ jej wspó³organizatorami. Zakoñczyli¶my te¿ na tym wspó³pracê z w³a¶cicielem O¶rodka Choina-Horodyszcze.
W zwi±zku tez z zaistnia³a sytuacj± nasza grupa nie pojawi siê na imprezie i obecnie nie ma z ni± ju¿ nic wspólnego.
Wszystkim bractwom, które zdecyduj± siê przyjechaæ, ¿yczymy dobrej zabawy, jeszcze raz bardzo wszystkich przepraszamy za zaistnia³± sytuacjê
Czytajac posty zamieszczone na tym forum wnikliwy obserwator moglby zauwazyc ze kilka osob z posrod " bylych organizatorow" nie wywiazalo sie ze swoich obowiazkow o ktorych -co rowniez mozna tu wyczytac- doskonale wiedzialy. Obrazanie sie jest bardzo dziecinna reakcja a tym bardziej robienie z siebie meczennikow....
Mam nadzieje ze wszystko sie ulozy i w troche lepszych nastrojach spotkamy sie na imprezie!
pozdrawiam
zuza
Hehehe
, oficjalnie obiecujê ¿e nie skupiê na sobie wszystkich kamer i aparatów
Cieszê siê równie¿ z pomy¶lnego rozwi±zania ca³ej sprawy .
Do zobaczenia w takim razie na miejscu
Buziaczki for all
Pozdrawiam!!!
[quote="gaeth"]Czytajac posty zamieszczone na tym forum wnikliwy obserwator moglby zauwazyc ze kilka osob z posrod " bylych organizatorow" nie wywiazalo sie ze swoich obowiazkow o ktorych -co rowniez mozna tu wyczytac- doskonale wiedzialy. Obrazanie sie jest bardzo dziecinna reakcja a tym bardziej robienie z siebie meczennikow....
uff, widzê, ¿e atmosfera bardzo siê zagêszcza, a nie potrzebnie. Nie jestem jednym z najbardziej poinformowanych osób, je¿eli chodzi o organizacjê turnieju, nie mniej jednak orietujê siê na tyle, ile mogê w sprawach jego organizacji, a to dlatego, ¿e ca³y pomys³ krucjaty na gordzie wyp³yn± w³a¶nie z bractwa, do którego nale¿ê, a ¶ci¶le mówi±c od osób, które s± tam moim najbli¿szym otoczeniem -od XIII wieku. Problemy organizacyje mno¿y³y siê, w³o¿li¶my w to bardzo wiele pracy i nerwów, szczególnie nasz komandor - Brat Jarek. Praktycznie z ka¿dego obowi±zku starali¶my siê wywi±zywaæ, na tyle na ile pozwala³a na to praca, szko³a, czy rodzina, ka¿dy przecie¿ wie o co chodzi. Nie ¿yjemy (niestety?) w ¶redniowieczu, i to co robimy, jest raczej form± spêdzania czasu wolnego, a nie ka¿dego jaki siê ma. Je¿eli nie wszystko mogli¶my zrobiæ - pan Woliñski od razu o tym wiedzia³. Dlaczego wiêc piszesz, ¿e nie wywi±zywali¶my siê z obowi±zków? Robili¶my naprawdê tyle, ile mogli¶my. Nie robimy z siebie mêczenników, jak to powiedzia³e¶, przykro mi, ¿e tak uwa¿asz. Wypada³oby napisaæ kilka rzeczy, je¿eli chodzi o odbiór ca³ej sprawy z naszej strony, ale kultularnie jest je przemilczeæ. Proszê was jednak: nie oceniajcie nas jako obra¿onych i uniesionych honorem typków. Stanêli¶my po prostu przed trudn± decyzj±, przybli¿enie jej równie¿ by³oby w tym miejscu niezbyt przemy¶lan± spraw±. A jak jest by³o widaæ, nagle spad³a na nas jak grom z jasnego nieba informacja : "nie ma nas na krucjacie". Kilku osobom (szczególnie tym, które zamówi³y glewie na horodyszcze) opad³y szczeny... Nie traktujcie wiêc nas proszê jako obra¿alskie dzieciaczki. Dowiedzcie siê najpierw wszystkiego, a dopiero potem nas oceniajcie. Przepraszam bardzo, je¶li kogo¶ urazilem, nie mia³em takiego zamiaru. Przepraszam te¿, ¿e nie jest do koñca tak jak mia³o byæ. I od razu mówiê, ¿e tym postem nie reprezentujê mojego bractwa. Reprezentujê siebie...
Salve, b±dzcie pozdrowieni!
Prawdê powiedziawszy chocia¿ nie musia³am siê dozbrajaæ, to przyjazd na krucjatê planowali¶my z bractwem od dawna. Kiedy zaczê³y siê robiæ problemy, to nagle moi znajomi stwierdzili, ¿e nie wiedz±, czy chc± jeszcze jechaæ. I na pewno nie z powodu dumy. Powiem szczerze - my¶la³am, ¿e skoro wszystko jest og³aszane od tak d³ugiego czasu (nie pamiêtam czy od roku, ale na pewno d³ugo) i nagle miesi±c przed zaczyna siê zmieniaæ, a tydzieñ przed g³ówny organizator zostaje odsuniêty - to co¶ jest nie tak. Pomys³ da³o bractwo lubelskie, ale jak siê potem okaza³o nie maj± nic do powiedzenia.
Szkoda mi wszystkich, którzy od tak dawna siê zbroili specjalnie na krucjatê, bo wiem, ¿e to mia³o miejsce - i tym bardziej szkoda, bo ju¿ parê dru¿yn odwo³a³o przyjazd. Nie jestem sama w stwierdzeniu, ¿e zachowanie takie jest trochê niepowa¿ne, tym bardziej ¿e ludzi trzeba sobie zaskarbiæ a tym bardziej wojów, dziêki którym grodzisko mo¿e istnieæ, bo bez wojów to nie by³oby to, a tymczasem takie rygorystyczne podej¶cie do wszystkiego na pewno nie zachêca a wrêcz przeciwnie.
Nic nie jest czarne ani biale... swoja wypowiedzia nie chcialam zageszczac atmosfery tylko zaznaczyc ze wina lezy nie tylko po stronie p. Wolinskiego jak to chca widziec niektorzy... zakonczmy ten temat
Mojmirko- szkoda
, milo by bylo zobaczyc Cie na grodzisku mam nadzieje ze jednak to nastapi.
pozdrowiam wszystkich - szczegolnie tych ktorzy mimo tego calego zamieszania zdecyduja sie jednak dobrze bawic na Grodzisku- oby nastroje wszystkich sie poprawily
zuza
Zapadnaja Basznia mimo okrojonego w tej chwili skladu (w zwiazku z powyzszym balaganem) nadal ma zamiar przyjechac.
Jedyne male pytanko z naszej strony:
czy ktos, kto jest faktycznym organizatorem kontrolowal uczestnikow pod wzgledem historycznosci wygladu?
w nikogo oczywiscie nie celuje po prostu odpowiadam przed ludzmi i nie chcalbym by trafili z Kaliningradu na brazylijski karnawal, maja kawal drogi i granice do pokonania.
pozdrawiam
Bielyj
[/list]
Ja bêdê, Bracie Jarkurze, przyjed¼, bêdzie fajnie zbaczyæ znajome krzy¿e...
Nie obra¿ajmy siê, jest ok i pis end law :]
Niestety decyzja nasza jest ostateczna... nie bêdziemy tañczyæ jak nam zagraj±, ¿e raz tak a raz nie, a kto wie co bedzie pó¼niej (jak to inni zdolni s± zrobiæ)... co do historyczno¶ci strojów to by³a taka kontrola ale, ¿e kontrola zosta³a odsuniêta od wszystkiego to teraz nie mam pojêcia jak to bêdzie wygl±daæ i nie chcê wiedzieæ....
Gaeth... nie uczestniczy³a¶ w rozmowach z panem W. w ani jednej... a ja tak... znam lepiej sytuacjê i w³a¶nie znowu zmieniaj±c zdanie zachowalibysmy siê jak dzieciaki.... a napewno nie robimy z siebie mêczenników poniewa¿ w tym przypadku jako¶ ja wcalê nie uwa¿am dla siebie za z³e, ¿e nie jadê... Poprostu trzeba braæ odpowiedzialno¶æ za swoje decyzje i liczyæ siê z kosekwencjami... jakby nikt nie wywyo³a³ zamêtu nieprzemy¶lanym umieszczeniem wziêtej z sufitu listy, tudzie¿ innych dziwnychi nie zrozumia³ych decyzji to wszystko by by³o ok i impreza odby³a by siê zgodnie z ustaleniami.... a pó¼niejsze odwracanie kota ogonem jest niepowa¿ne i nic nie zmieni.... lepiej dwa razy pomysleæ zanim siê co¶ zrobi...
P.S. tutaj nie chodzi o obra¿anie siê... bo nawet jakby¶my siê zgodzili na ostatnie postualty pana W. to sk±d mielibysmy wiedzieæ, czy na dzieñ przed imprez±, albo na samej imprezie znowu czego¶ nie zmieni bez ustalen z kimkolwiek... poprostu... nauczeni do¶wiadczeniem wolimy nie ryzykowaæ....
Witam
Pozwolê sobie zabraæ g³os.
Sytuacja która ma miejsce jest dla mnie, i dla wielu grup z listy Brata Wróbla, wielce niezrêczna. Od pocz±tku prowadzili¶my rozmowy z Bratem Wróblem, z nim te¿ uzgadniane by³y szczegó³y dotycz±ce wyjazdu. Nie zawsze zagl±da³em na temat Imprezy i nie wiedzia³em jak ma siê sytuacja - mój b³±d, rozumiem.
Niemniej jednak w obecnej sytuacj uwa¿am i¿ moja obecno¶æ tam jest niemo¿liwa - wiem ¿e nie jestem w tym pogl±dzie odosobniony. Nie chodzi tu o ¿adne d±sanie, dumê - czy te¿ obra¿anie na nikogo, to zwyczajne postêpowanie fair w stosunku do dawnego wspó³organizatora. Je¶li ich tam nie bêdzie, to i nas nie powinno. Mam nadziejê i¿ rozumiecie.
Panie Jaros³awie, nie nam jest dane ocenianie kogokolwiek i wskazywanie winy - nie wiemy co tak naprawdê siê sta³o. To zapewne jaka¶ drobnostka, która za³o¿ê siê i¿ da³oby sie rozwi±zaæ bez s³ów które pad³y. Wiem ¿e obie strony w³o¿y³y masê pracy w organizacjê zbli¿aj±cej siê imprezy, imprezy która mog³a i wci±¿ mo¿e wyj¶æ dobrze. Tym bardziej jest mi przykro, szkoda mi równie¿ ludzi którzy mieli siê wybraæ a którzy stoj± przed podobnym dylematem. Szkoda za³atwianego wolnego na weekend, pertraktowania z drug± po³ow± coby nie musieæ jechaæ na jaki¶ dziwny wyjazd no i przyjació³.
W zwi±zku z powy¿szym pozostawiam woln± rêkê pozosta³ym zbrojnym z dru¿yny.
Rozumiem Brata Wróbla i nie dziwê siê jego obecnemu postêpowaniu, ale Panowie... macie jeszcze czas by doj¶æ do porozumienia.
Wypowiadam siê we w³asnym imieniu, ale wiem ¿e podobny pogl±d maj± te¿ inne grupy.
K³anam siê nisko i ¿yczê udanej imprezy
Krzysztof "Indar" Babiñski
Kompania ¦wietego Krzysztofa - Dru¿yna Ksiêcia Konrada Mazowieckiego
£om¿a
Indarze... to prawda... nikt z nas nie chce "blokowaæ" przyjazdu innym grupom. Na prawdê, je¿eli grupy wymienione z listy chc± to droga wolna... mo¿na przyjechaæ, nic nie stoi na przeszkodzie....a ja ¿yczê owym grupom naprawde mi³ej zabawy.
W zwi±zku z ca³± sytuacj± ja oraz koledzy z Mercenario Legio Lupi tak¿e nie przyjedziemy. Czuliby¶my siê jak nieproszeni go¶cie. Byli¶my na li¶cie brata Wróbla. ¯yczymy innym udanej zabawy.
Ja te¿ uwa¿am ¿e w tej sytuacji nie ma mo¿liwo¶ci uczestnictwa w imprezie...
Wszystko mo¿na by³o za³atwiæ polubownie, ale widaæ ze strony w³a¶ciciela grodu nie by³o po temu woli.
Pozdr.
M.
No litviny hyba wszyscy przyjadom. Tylko ze strony organizatora czekac po kilku dni (a to wiecej) odpowiedzi troszke stawia nas niedobro situacje...
Drogi Fiodorze !
Brazylii to pewnie nie bêdzie, ale z pewno¶ci± trudno mówiæ o w pe³ni datowanym przedsiêwziêciu.
Otó¿, ani ja , ani dru¿yny dzia³aj±ce dotychczas w grodzie nie mamy aspiracji do wchodzenia w XIII w.
To mia³o robiæ BRZL.
Na pierwszym spotkaniu z BRZL byli te¿ ludzie z Che³ma i ³êcznej. Wówczas zaproponowali¶my ,¿e nasze dru¿yny oraz z Polski które u nas bywa³y - bêdziemy stanowili t³o dla XIII w .
W trakcie dyskusji Che³m zaproponowa³, ¿e praktycznie mog± stawaæ do boju jako poganie i dalszy ci±g ju¿ znacie z Frehy i innych forum.
Podkre¶lam, ¿e ta krucjata mia³a byæ pierwszym spotkaniem i treningiem przed realizacj± powa¿nych datowanych inscenizacji, w pe³ni wykorzystuj±cych walory mojego grodu, zespo³ów obiektów kultowych i przede wszystkim ludzi którzy tu dzia³aj±.
W krucjatach g³ówn± rolê mia³o odgrywaæ BRZL, Smocza, Sanok , Draconia, oraz rycerstwo zakonne.
Takie by³y plany.
A je¶li chodzi o stroje i uzbrojenie naszych (X,XI) mieli¶my szukaæ jakich¶ rozwi±zañ w przysz³o¶ci - to jest sprawa do za³atwienia.
Zrozumia³ to brat Wróbel, proszê i Was o zrozumienie, ja nie mog³em swoim ludziom powiedzieæ - nie teraz nie przyje¿d¿ajcie bo robimy XIII w.- to tym razem nie dla Was ( zw³aszcza, ¿e wiêkszo¶æ przezbroi³a lub uzbroi³a siê w ci±gu ostatnich 12 miesiêcy, tañcz±ce kupi³y materia³y i szy³y stroje itd.).
Zreszt± sami widzicie jak wszyscy s± pogubieni.
Karnawa³ - nie
Za du¿y przedzia³ wiekowy - tak
Pozdrawiam.
Jaroslawie chodzilo mi o jakosc strojow i uzbrojenia nie o przedzial bo wiem jaki byl ustalony, moze niewlasciwie sformulowalem zapytanie.
natomiast na biezaco wiem ze po rezygnacji z imprezy wiekszosci "3-nastkowcow" zanosi sie na to ze ZB zrezygnuje rowniez, bo kontakt z osobami z XIII-wiecznych imprez to w przypadku tego "projektu" jest bardzo wazny.
Tym bardziej ze jadac na Horodyszcza rezygnowali z Regiomons 2006 - wlasnej imprezy w tym samym czasie, ale teraz raczej nie maja po co.
przykra sprawa
Nie wiem czy mnie wywala z FREHA za te kilka s³ów no ale có¿ i tak zalogowa³em siê tylko po to ¿eby troszkê prawdy napisaæ gdy¿ chcia³em przyjechaæ z tym tematem wobec oblicza wszystkich przyjezdnych i porozmawiaæ o tym z Kasztelanem ale jak widzê impreza siê posypa³a a innej okazji nie bêdê posiada³ gdy¿ wole patrzeæ jak trawa ro¶nie ni¿ wspó³pracowaæ z takim cz³owiekiem: wiêc je¶li chodzi o domniemanego kasztelana Jaros³awa Woliñskiego (nie interesuje siê historia i nie wiem czy ¿eby byæ kasztelanem wystarczy mieæ gród .. ale nie o tym ma tu byæ) moim zdaniem i nie tylko moim jest to cz³owiek niespe³na rozumu oraz nie wiedz±cy o co tu chodzi wysypa³ wa³y wykopa³ kilka do³ków wbi³ kilka kijków i chce robiæ interesy i organizowaæ imprezy nie maj±c zielonego pojêcia o tym „sporcie” .. na ¿adnej z imprez na jakiej by³em nie by³o konkretnych punktów medycznych w takim przypadku Pan Jaros³aw prosi³ nas o delikatniejsze walki (niczym Joomsborg) tak mi siê wydaje, ¿e jakby wsadziæ w pancerz i daæ do jednej bitwy to zesra³by siê i na pewno nastêpnym razem my¶la³ o zapewnieniu punktu medycznego bo jak na razie to poco skoro sami mamy samochody i mo¿emy w razie czego¶ odtransportowaæ poszkodowanego do najbli¿szej przychodni albo szpitala – TAKIE PRZYPADKI JU¯ BYWA£Y a wtedy kasztelan chowa³ siê jakby niczego nie widzia³, przez ¼le pomy¶lany ostrokó³ podczas szturmu na bramê ziomek ma³o nie straci³ ¿ycia albo przynajmniej wzroku w zaistnia³ej sytuacji P. Jaros³aw ponownie siê ulotni³ przychodz±c pó¼niej z wielce zdziwion± min±, jakby tego by³o ma³o podczas jednaj z imprez P. Woliñski nie zapewni³ wody pitnej a z kranu z którego wcze¶niej bra³o siê wodê na jedzenie itp. lecia³a zielona woda o czym te¿ nie zostali¶my powiadomieni, dopiero na ostatniej imprezie pojawi³y siê miejsca za³atwienia potrzeb fizjologicznych, miejsca do rozbicia obozu dla krzy¿owców niema gdy¿ jedyne miejsce gdzie siê zmieszcz± bywa podmok³e i mo¿e siê przytrafiæ i¿ rano krzy¿owcy obudz± siê w b³ocie .. A teraz kilka s³ów na temat DOTRZYMYWANIA S£OWA przez samozwañczego Kasztelana – P. Woliñski sam z siebie uczciwie proponowa³ nam pewien % od sprzedanych biletów (bo nie ma mowy o imprezie bez widowni) nie jedna osoba jest ¶wiadkiem us³yszenia takowych s³ów „mo¿e nie bêd± to kokosy ale przynajmniej koszty przyjazdu zostan± zwrócone” hmm by³em kilka razy i ani razu nawet nie zosta³o mi zwrócone za paliwo a ¿eby nikt nie my¶la³ ¿e przyje¿d¿amy tam dla pieniêdzy to powiem tak: nie jeste¶my tam po to ¿eby robiæ za „czarnuchów” dla p. Woliñskiego, je¶li ma siê P. za cz³owieka powa¿nego nie powinien wykorzystywaæ nas i naszej pasji która nie jest tania a wiêkszo¶æ z nas nie pracuje i jest na garnuszku rodziców i je¶li chce na nas zarabiaæ niech daje nam z tego udzia³ bo tarcze miecze czy topory nie s± z plastiku ze sklepu do 4 z³ to kosztuje i siê zu¿ywa NIE JESTE¦MY MALPAMI NA SZNURKU za co jeszcze mamy dop³acaæ, a je¶li P. Woliñski ma nas za takowych to powinien wiedzieæ ze ma³pie tez nale¿y siê „banan” bo nawet ma³pa w koñcu stwierdzi ze to pierdo** a je¶li ja s³yszê „by³y tylko 3 rodziny na krzy¿ to z czego ja mam zwróciæ za przejazd” to ja odpowiadam „TO NIE MÓJ PROBLEM PAN SIÊ DEKLAROWAL PAN NAS ZATRUDNIA WIEC NIECH PAN P£ACI A CZY PAN PONIESIE STRATE CZY ZYSK TO PAÑSKIE RYZYKO- NIE B¡DZMY DLA TAKICH LUDZI JAK MA£PY NA SZNURKU” dodam jeszcze i¿ mo¿na to rozwi±zaæ w inny sposób np. zapewniæ po¿ywienia itp. ale o tym tez jest tylko mowa i nic wiêcej .. kolejne niepowa¿ne zagranie P. Woliñskiego: zjawiam siê z dziewczyn± i jej siostr± a P. Woliñski „pluje” siê o to ze s± bez strojów historycznych czy nie rozumie tego ze nie ka¿da para zajmuje siê tym samym hobby paranoja kurde je¶li cz³owiek nie zwraca koszta przejazdu nie zapewnia jedzenia to niech chocia¿ nie czepia siê osób towarzysz±cych co mu to przeszkadza i tak robie za t± ma³pê i jeszcze dop³acam za to ¿eby móc byæ t± ma³p± ale P. kasztelan musi siê sadziæ bo albo przez te 2 osoby uciek³y mu 2 bilety albo kolejne 2 ma³py .. na tym zakoñczê bo to jakie perypetie i jak P. Woliñski chcia³ siê migaæ od odpowiedzialno¶ci partycypowania w kosztach itp. wobec „Krucjaty” mo¿na pisaæ i pisaæ ale nie ma ju¿ o kim z reszt± ca³± osobê, inteligencje, fachowo¶æ dzia³ania itp. wszystko o czym pisa³em widaæ w tym jak inteligentnie posypa³a siê krucjata a ¿eby to tak zawodowo pieprzyæ maj±c za wspó³organizatora Brata Wróbla doradcê Ragnara to trzeba mieæ naprawdê bardzo wysoki poziom IQ ale mimo wszystko ¿yczê powodzenia w organizowaniu turniejów i pokazaniu takim osobom jak ja tego jak bardzo siê myli³em wobec Pana .. POZDRAWIAM !!!!!
p.s. TE IMPREZY NA GRODZIE BY£Y TAK CIEKAWE I¯ MA£O BRAKOWA£O DO ZERWANIA Z TYM PIEKNYM HOBBY - wci±¿ ten sam scenariusz walk[color=red][/color]
Panie Moderatorze!
Proszê o wykasowanie/przeczyszczenie powy¿szego postu. Nie wnosi niczego nowego i narusza regulamin.
Ad Banita-Asgautr - kole¿ko, co¶ ci siê pomyli³o. Forum nie s³u¿y do robienia osobistych wycieczek pod czyim¶ adresem. Nie wiem na ile masz do¶wiadczenie w organizowaniu imprez, ale s±dz±c po tonie i formie wypowiedzi bardzo niewielkie. Wiêc, zamiast siê tu wym±drzaæ i krytykowaæ innych zaskocz nas wszystkich pozytywn± krytyk± i nie przeszkadzaj bez sensu.
Pozdrawiam!
Niech to zostanie, na szczê¶cie by³o u mnie trochê wiêcej dru¿yn i oni doskonale wiedz± jak jest naprawdê .
A ten tekst jednak co¶ wyja¶nia.
M³odo¶æ ma prawo b³±dziæ .
Witam
JA by³em na Choinie i nie zauwa¿y³em nic z tego co opisa³ pan Banita.
Wrêcz przeciwnie by³ abardzo przyjemnie . Walki bardzo mocne i do wyrzygania, niezwyk³a sceneria grodu, który chyba jako pierwszy wygl±da jak gród z wa³ami anie otocczona palisad± wioska, rzeka blisko. Malinowo poprostu.
By³a to moja najlepsza impreza zasz³ego roku.
Kniazia w³a¶ciciela (kasztelana) odebra³em jak najlepiej, bardzo mi³y i pouk³adany czlowiek.
Mam nadzieje ¿e jednak ta afera sie jako¶ wyja¶ni bo naprawdê szkoda wspanialego potencja³u miesca i naprawdê przychylnego w³a¶ciciela.
Oczywi¶cie ¿eby nie by³o uwa¿am ¿e nie rozegra³ (w³a¶ciciel) tej sprawy we w³a¶ciwy sposób.
serdecznie pozdrowienia dla wszystkich
a zw³aszcza dla mio¶ników XIII wiecznego Mazowsza
Wszebor (Igor Makulski)
Powiem tak... post Banity troszkê przegiêty.... nie ma co osobitych przemy¶leñ na forum publicznym umieszczaæ.... ale jest w nim troche racji... je¿eli chodzi o miejsce na obóz dla XIII to my¶lê. ¿e nie powinno podmakaæ bo sprawdzali¶my z Wróblem... Impreza ju¿ siê wyja¶ni³a przecie¿.... jest listazaproszonych ekip, jest zgoda w³a¶ciciela na ow± listê.... zg³aszaj± siê ekipy które chc± przyjechaæ... czy co¶ jeszcze pozosta³o niewyja¶nionego ??
Madrath jesli czlowiek bierze sie za organizacje imprezy i nie zapewnia punktu medycznego nie zapewnia wody pitnej a nawet nie informuje o niezdatnosci wody do picia oraz gdy zdazy sie jakis wypadek ucieka jakby go nie bylo a jak sami sobie ze wszystkim poradzimy to przychodzi i robi oczy wielce zdziwionego to chyba ma cos nie tak z g³ow± .. hmm a ciekawe czy kiedykolwiek slyszales tresci umowy i warunkow pobytu na terenie P. Wolinskiego on to robi bardzo sprytnie przyjezdzasz i jestes tylko i wylacznie na wlasna odpowiedzialnosc wrazie czego kolwiek ten czlowiek nie ponosi zadnej odpowiedzialnosci wrazie jakby Ci sie cos stalo i potrzebowalbys naglej pomocy medycznej wrazie nie udzielenia jej ten czlowiek nie mial by zadnej odpowiedzialnosci prawnej za zle warunki w organizacji imprezy masowaj ale poczytaj sobie troche z prawa o tym co ma byc zapewnione przy takich imprezach a zobaczysz co jest na miejscu ten czlowiek zapewnia Ci tylko teren i powietrze nie bierze zadnej odpowiedzialnosci i zgarnia tylko kase (to tak jakbys chcial wiedziec jak to wyglada od zaplecza) Brat Wróbel zna sie na prawie i moze cos o tym powiedziec jakie warunki powinny byc zapewnione .. jesli przyjedziesz do niego to zycze Ci abys ulegl jakiemus wypadkowi to zobaczysz czy bedziesz mogl liczyc na pomoc organizatora .. juz jeden oberwal w lepetyne ze trzeba bylo goscia wiesc na szycie i zgadnij kto sie tym zaj± niejaki Ragnar z Wilczyc± bo szanowny P. Wolinski ponoc by³ ale sie nagle zmy³ .. albo jakbys zatrzyma³ siê twarza milimetry od ostrokolu to tez nie bylbys zadowolony a na to uslyszalbys ze to kosztowalo za wiele zeby dla bezpieczenstwa walczacych usun±æ
... jesli chodzi o wypowiedz "Ksi±¿e Wszebor" to masz racje grod jest fajny sceneria malownicza to trzeba przyznac ze sie uda³o P. Wolinskiemu ale gorzej z organizacja i zapewnieniem dogodnych warunkow bytu i ne pisze tu tego wszystkiego zeby nakupkac na P. Wolinskiego tylko po to azeby sie nikt nie przejechal bo juz wiele osob sie przejechalo ale zebys ie o tym przekonac trzeba byc na miejscu i byc tam kilka razy w sezonie ja gwarantuje ze od nas z druzyny nikt juz sie nie zjawi na grodzie mysle tez ze Brat Wróbel ze swoja ekipa tez sie rowno przejechal i ich noga tez tam nie stanie .. wiêc POWODZENIA !!
CYTAT
Niech to zostanie, na szczê¶cie by³o u mnie trochê wiêcej dru¿yn i oni doskonale wiedz± jak jest naprawdê .
A ten tekst jednak co¶ wyja¶nia.
No to na razie zostaje; niemniej za parê dni (najpewniej podczas trwania imprezy) trochê przeczyszczê temat...
D¿izus ja chromole ale tu sie dzieje ......
Z tego co widzia³am, a sta³am wtedy na wale tu¿ przy bramie to wypadek z ostroko³em by³ z winy poszkodowanego. Dosta³ wielokrotnie i powinien by³ upa¶æ na ziemiê tak, ¿eby sobie krzywdy nie zrobiæ. Ale wola³ kozaczyc, graæ nie¶miertelnego i przekozaczy³. Dosta³ mocniej, ¿eby w koñcu pa¶æ... A ¿e wpad³ do fosy w z³ym miejscu jego wina. Mo¿e jeszcze ponak³adamy gumowe pi³ki na ostrokó³, ¿eby siê woje nie uszkodzili?
To nie wina Kasztelana, ¿e R. przeszar¿owa³.
Usuñcie je¶li offtop, ale na takie zarzuty nie mog³am nie zareagowaæ.