Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krucjata na gród Choina-Horodyszcze 30.06.2006- 2.07.2006
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
S³awomir z Che³ma
Witam!
Nie mam niestety netu,wiêc dopiero dzi¶ zabieram g³os w powy¿szej dyskusji.
Do Banita-Asgautr : Przeginasz! Organizatorem 2 imprez w grodzie by³em Ja,wspó³organizowali¶my z naszym bractwem prawie wszystkie wydarzenia które siê w tym miejscu odbywa³y i spora czê¶c rzeczy wypisywanych przez Ciebie(znamy siê w koñcu) jest poprostu bzdur±!! (bêdziemy siê widziec za dwa tygodnie to wyja¶nimy wszelkie w±tpliwo¶ci).
Sytuacja widzê jednak dziêki kilku spokojniejszym osobom siê unormowa³a!!

Je¿eli chodzi o jako¶c strojów,za "pogan" rêczê ,¿e prezentej± dobry poziom historyczno¶ci,wiêc nie bêdzie karnawa³u!!
S±dzê,¿e wiêkszo¶c rzeczy zosta³a ju¿ wyja¶niona,Ci którzy przyjad±,sami oceni± gdzie le¿y prawda.
A do wszelkich osobistych wycieczek,niech s³u¿± wiaomo¶ci prywtne(jest taka funkcja na Freha!!!!),by n ie robi z tego forum ¶mietnika!!!

Bracwo Grodów Czerwieñskich zjawi siê zwarte i gotowe!
Pozdrawiam!!

Knia¼ S³awomir
jaroslaw_
Dru¿yna Kniazia ¦wiat³owoda dobrze wspomina swoje ubieg³oroczne wyprawy na gród i tym razem równie¿ stawimy siê w komplecie. Mamy nadziejê ¿e wszelkie nieporozumienia zostan± wyja¶nione z korzy¶cia dla wszystkich zainteresowanych osób i imprezy.

ELAG !
Mojmira_
w tym momencie stwierdzam, ¿eby wypowiedzi Asgautra nie traktowaæ jako zdania ca³ej naszej dru¿yny.
ka¿dy ma swoje zdanie i ka¿dy wyra¿a je na swój sposób.

Je¶li chodzi o mnie, to moje jest inne, ale nie o tym jest ten temat, wiêc na razie zamilknê, ¿eby ju¿ wiêcej offtopów nie robiæ.
Brat Konrad
nie jad± turbany , wiêc my tez nie ...
Tatar
A moze ktosz poideslac nr. komorki organizatoru? bo na wszelaki rodzaj w podruzy hcemy mac kontakt z organizatorem...

Pozdrawiam!
Zawisza
Ja mam postulat chyba do Bractwa Grodów Czerwieñskich - ZRÓBCIE KRUPNIK PLIZZZZZZZZZZZZZ!!!!!!!!!!!!!!!!
Chodzi on za mn± i za nasza dru¿yn± od roku a na jego wspomnienie oczy sie ¶wiec± i u¶miecha gêba bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Bary¶
Witam
£oj KRUPNICZEK no by³ przedni icon_mrgreen.gif bigsmile2.gif szczerba.gif ale niestety nic nie wyjdzie ¼róde³ko ze spirytusem wysch³o dunno.gif angsad.gif . Jak ze ¼róde³ka zacznie siê s±czyæ to nastawimy crazy.gif . Pogadaj z Knia¼em to mo¿e zdradzi przepis read.gif , robili¶my go razem a ja nie wiem czy mogê zdradziæ przepis bez jego wiedzy icon_rolleyes.gif .

Pozdrawiam
Gniewomir F
Szkoda, ¿e nie bêdzie :-) ,znowu móg³bym siê zatrudniæ jao polewacz devil.gif
heart.gif
czcibor_waz
Wszelkie swary czas od³o¿yæ!! Jutro ca³a czelad¼ i mo¶ci rycerze powinni siê zbieraæ i pod miejsce bitki jechaæ! Mam nadzieje ¿e impreza poziomem dorówna ubieg³orocznej czego wszystkim i sobie przedewszystkim zycze! Zreszta i tak wszyscy skoñczymy t± impreze tak samo:)¿e tak zacytuje pewien znany szlagier:
"trzymaj mnie bo bêde ... trzymaj mnie bo bêde .... trzymaj mnie bo bêde ... tzrymaj mnie bo ....!!" Dla tych co w zesz³ym roku nie byli w miejsce kropek co nale¿y "wstawiæ" szybko siê w tym roku zorientujecie:):D

Poganie!!! Ot tam chre¶cijanie na nas id±... poka¿my im gdzie ich miejsce*

*obym za to nie bekn±³;)
Poprostu
Wiecie co Wam powiem?
...
Poganie moi mili...jutro...to Wy sami siebie bêdziecie oblegaæ i broniæ bo z XIIIw to raczej nikt nie przyjedzie, mo¿e dwie..góra cztery osoby z czego nie wszyscy bêd± walcz±cy.
I nie ma co ukrywaæ...bowiem z 'wielkiej' krucjaty bêdzie wszechpogañska biba wewn±trz grodowa. Wszyscy bêd± piæ i weseliæ siê, ¿e obronili siê przed naje¼d¼c±, który (werble...) ... nie przyby³! face4.gif tak wiem...co za zaskoczenie.

I ten o to przyk³ad pokazuje nam jak to XIIIwieczne rycerstwo jest solidarne, bo po co w pojedynkê zdobywaæ gród jak wszyscy mo¿emy odwróciæ siê ass.gif od 'imprezy' i równie solidarnie skoczyæ na piwo icon_cool.gif

Nie ¿ebym tutaj kogo¶ obra¿a³ czy po kim¶ robi³ pojazd, po prostu...nikt nie jest idealny, wysz³o tak, ¿e dla krzy¿owców impreza skoñczy³a siê w trakcie organizowania a reszta posz³a z górki za nimi. A jako, ¿e gród s³owiañ¶ki to strona broni±cych ma zawsze ten + i¿ ma siê gdzie schowaæ i ze swoimi siê zintegrowaæ.
Zatem nie przed³u¿aj±c, ¿yczê wszystkim, którzy siê pojawi±: dobrej zabawy.

pozdro & poæwicz!
Bjorn z Dregowii
CYTAT(Poprostu)
.
I nie ma co ukrywaæ...bowiem z 'wielkiej' krucjaty bêdzie wszechpogañska biba wewn±trz grodowa.

"Wszechpogañska" ? bigsmile2.gif bigsmile2.gif Co to jest "wszechpogañstwo"? bigsmile2.gif
Czy wszystkie wczesne imprezy s± wszechpogañskie?
Zawisza
Bjornie nie wiesz co to wszechpogañstwo??????????????? To tak na nowej fali by³a M³odzie¿ Wszechpolska teraz bedzie M³odzie¿ Wszechpogañska devil.gif crazy.gif mad.gif
Poprostu
Hej hej spokojnie! nie zapêdziajmy siê tak w te tematy bo zaraz wyjdzie kto jest tutaj Ojcem Imperatorem tego (jak to okre¶li³em) Wszechpogañstwa devil.gif

Ale tak ogólnie to my¶lê, ¿e jednak co¶ uratuje t± imprezê i mo¿e bêdzie siê przed kim broniæ icon_rolleyes.gif
pepson
Kilka fotek z Soboty http://www.wlodawa.pl/galeria/pepson/Grood/
Poprostu
icon_cool.gif Pozdro & poæwicz!

By³em jednak ja tam i powiem Wam, ¿e bawi³em siê przednio, ale to tak naprawdê przednio (nie chodzi o alk.). Mimo wszystkich wcze¶niejszych spiêæ i sprzeczek oraz niejasno¶ci odby³a siê ta krucjata naprawdê w po¿±dku, by³o warto tam przyjechaæ i siê bawiæ do rana.

A tak konkretnie:
plusy:
-ludzie sympatyczni i w ogóle super (nie by³o friendly fire tongue.gif )
-wielkie dziêki dla Brata Arkady i Piotra z Boreis Tempore, du¿o siê nauczy³em od Was, mam nadziejê, ¿e spotkamy siê na nie jednej imprezie || dziêki dla draconii obecnej na imprezie, mi³o by³o Was poznaæ, pogadaæ i popatrzeæ jak wpie**** poganom mad.gif || dziêki dla Roberta Galahada, ¿e przyby³ i zasili³ nasze szeregi sw± dzieln± i godn± na¶ladowania postaw±, dziêki te¿ jego towarzyszce, której imiê mi niestety ukmnê³o icon_cry.gif , za towarzystwo, opiekowanie siê moimi okularami crazy.gif i wywiad ;D || dziêki Jarkowi z ¶wiat³owodów i Villowovi (nie wiem jak to siê piszê dunno.gif ) z Wê¿y za ciekawostki i opowie¶ci snute do bladego ¶witu i jeszcze d³u¿ej icon_cool.gif || dziêki litwinom za towarzystwo, za to, ¿e zdecydowali siê przebyæ taki kawa³ drogi by razem z nami bawiæ siê na tej imprezie, byæ mo¿e lekka bariera jêzykowa czasem ogranicza³a bli¿sze poznanie ale 'jak nie dzi¶ to jutro', by³o ¶wietnie || dziêki wielkie dla pana z kapalinem i mieczem, który maj±c to i jeszcze przeszywkê stawa³ dzielnie do walki z niewiernymi (niezwykle wiernie i full historycznie odtwarzaj±c piechotê XIIIwieczn±!) || dziêki za reszty bractw i ludno¶ci za towarzystwo, ¶miechy, bitwy i w ogóle ca³± zabawê ||dziêki ogromne dla Pauli, Marty i Katarzyny, które dba³y by¶my co z g³odu nie pomarli, smaczne by³o naprawdê tongue.gif ||a teraz na koñcu chocia¿ to wbrew pozorom honorowe miejsce, dziêkujê panu J. Woliñskiego za to i¿ mimo wielu przeszkód napotkanych po drodze doprowadzi³ tê wspania³± imprezê do pocz±tku do koñca, ogólnie za ca³± ideê, któr± siê ca³y czas rozwija w tym grodzie i ca³ym ruchu rycerskim.

A teraz minusy, a raczej moje w³asne uwagi takie wiecie...na marginesie icon_mrgreen.gif
z tych co da³o siê zrobiæ:
-troszeczkê mnie ubod³o to i¿ obóz wczesnych zmiesza³ siê z obozem XIIItki (której i tak by³o ma³o), co prawda ma³a czê¶æ by³a w grodzie i iglopolis ale tak mi siê wydawa³o, ¿e skoro XIII oblega gród to ma obóz na zewn±trz a skoro poganie broni± to obóz maj± wewn±trz lub za grodem, no ale to tak propo klimatu krucjaty
z tych, które nie do koñca zale¿± od organizatora:
-w sumiê to tylko to, ¿e na XIIIwiek byli¶my tylko my (2osoby w tym jeden fighter), dwóch templariuszy z Warszawy, jeden obroñca Akki - Galahad zwany Robertem (:P) i 3-4 z draconii przednich wojów, w sumie 7-8 walcz±cych krzy¿owców contra [jak dobrze liczy³em] ok. 26-30 wczesnych. To mnie najbardziej zabola³o, ¿e XIII by³o tragicznie ma³o jak na krucjatê, na imprezê, ognisko etc. to spoko ale do walki niestety ma³o. Chocia¿ patrz±c na brata Arkadego siej±cego pop³och w szeregach pogan zacz±³em siê zastanawiaæ czy aby jednak tamtych nie jest za ma³o mad.gif
Ale tak powa¿niej to chodzi mi o sam± ideê i wizjê krucjaty, skoro pogan by³o tyle a tyle to XIIItek winno byæ przynajmniej 15-20 by to naprawdê wygl±da³o na krucjatê, wtedy te¿ mo¿na mówiæ o ³adnych bitwach gdzie widaæ kto swój a kto wróg (przyk³ad: sobota rano, trening ma³a bitewka, w ramach wyrównania si³ s³owianie dodali kilku swoich do nas no i có¿ z tego skoro oni tak samo praktycznie wygl±daj± i krzy¿owcy w garankach nie widz± za bardzo który z tych posi³kowych jest po ich stronie i bij± ka¿dego bez krzy¿a stoj±cego przodem do nich) chyba wszyscy ju¿ wiedz± o co chodzi i wiadomo, ¿e organizator tego na miejscu zmieniæ nie móg³ ale to tak ku pamiêci dla wszystkich.
Chyba tyle, troszkê popisa³em, bez ³adu i sk³adu jak zawsze ale co¶ jest szczerba.gif
By³o ¶wietnie, liczê na nastêpne wiêksze imprezy w grodzie! (wiêcej XIII pls icon_wink.gif )

Wszystkich - pozdro & poæwicz!
Bjorn z Dregowii
Dziêkujemy organizatorowi za zaproszenie, a wszystkim z którymi siê zintegrowali¶my za dobre towarzystwo. W szczególno¶ci za¶ Kniaziowi S³awomirowi z Grodów Czerwieñskich (bardzo fajnie siê z Wami walczy³o - zarówno po jednej stronie jak i naprzeciw. devil.gif ) oraz archeologom.

CYTAT(Poprostu)
-w sumiê to tylko to, ¿e na XIIIwiek byli¶my tylko my (2osoby w tym jeden fighter), dwóch templariuszy z Warszawy, jeden obroñca Akki - Galahad zwany Robertem (:P) i 3-4 z draconii przednich wojów, w sumie 7-8 walcz±cych krzy¿owców contra [jak dobrze liczy³em] ok. 26-30 wczesnych. To mnie najbardziej zabola³o, ¿e XIII by³o tragicznie ma³o jak na krucjatê, na imprezê, ognisko etc. to spoko ale do walki niestety ma³o. Chocia¿ patrz±c na brata Arkadego siej±cego pop³och w  szeregach pogan zacz±³em siê zastanawiaæ czy aby jednak tamtych nie jest za ma³o   mad.gif

Zapewniam Ciê, ¿e w szeregach pogan nie by³o nawet ¶ladu pop³ochu. I poza inscenizacj±, która by³a tak ustawiona, ¿e poganie mieli przegraæ bitwê nie dosz³o do ¿adnego pogromu.
Po bitwie pokazowej za¶, kiedy urz±dzili¶my sobie w³a¶ciwe starcie "do wyplucia", XIII wieczni wraz z Litwinami, nie zdo³ali siê przebiæ i musieli odstapiæ, bo mimo ciê¿kich pancerzy i po¶wiêcenia zostali solidnie wym³óceni i wiêkszo¶æ pad³a.
Najlepiej bawi³em siê jednak w tych kilku ostatnich starciach w fosie, kiedy ju¿ byli¶my przemieszani. By³o naprawdê dobrze i ostro.devil.gif Lamelka i he³m wymagaj± napraw, ale jestem zadowolony.. yes.gif

Niestety XIII-wiecznych rzeczywi¶cie by³o zbyt ma³o, ¿eby odczuæ klimat krucjaty.
Poprostu
CYTAT
Po bitwie pokazowej za¶, kiedy urz±dzili¶my sobie w³a¶ciwe starcie "do wyplucia", XIII wieczni wraz z Litwinami, nie zdo³ali siê przebiæ i musieli odstapiæ, bo mimo ciê¿kich pancerzy i po¶wiêcenia zostali solidnie wym³óceni i wiêkszo¶æ pad³a.

Hmm...jakby Ci to powiedzieæ, mo¿e lepiej jakby to napisa³ sam brat Arkady ale to by³o tak: ¿e oni maj±c niez³e pancerze a Wy maj±c nieco gorzej chroni±ce i do tego otwarte he³my, nie chcieli Wam zrobiæ krzywdy i nie bili na tyle mocno by tak siê sta³o, kto¶ zreszt± brata Arkadego strzeli³ toporem centralnie w plecy i tu skoñczy³ siê dzieñ dziecka, wzi±³ topór i nie wal±c szczególnie mocno zrobi³ dziurê w he³mie bodaj¿e kogo¶ z £êcznej (jak siê nie mylê). Ich by³o mniej to raz, dwa nie mogli u¿yæ wszystkich atutów swojego opancerzenia i uzbrojenia wobec Was gorzej chronionych przez lamelki i he³my nie chroni±ce ca³ej twarzy. Krótko mówi±c rozs±dek wzi±³ górê u krzy¿owców, nie chcieli Waszej krwi. I dlatego walki wczesnych z XIII wygl±daj± tak a nie inaczej. Gdyby by³a Zapadna a oni w buhurcie przeciw Wam wszystkim, no có¿, ka¿dy chyba wie jakby siê to skoñczy³o...przeszliby po Was jak czo³gi a kurs ambulansów o¶wietla³by ca³± drogê z grodu do £êcznej.
Nie ura¼ siê Bjornie ani nie odbierz tego opacznie jako jak 'wyzwanie' lub co¶ podobnego, po prostu, tak naprawdê by³o. XIII bi³a siê dzielnie na tyle na ile mogli sobiê pozwoliæ wzglêdem Was i ogólnego bezpieczeñstwa. Wczesny z wczesnym walczy naprawdê dobrze (chodzi mi o Was w grodzie), fajnie to wygl±da i za turnieje i krêgi walk - szacun - miêdzy sob± to zupe³nie inna walka jak przeciw garom.
Boguta z Bia³ej
Wielkie podziêkowania dla dziewczyn, które skryte w dymie ognisk pichci³y jedzonko dla rzeszy facetów, a miêdzy walkami zjawia³y siê z zimn± wod±. Czo³a chylê.
Podziêkowania wszystkim z którymi ¶piewa³em, bawi³em siê i walczy³em. Za du¿o by tu imion i dru¿yn wymieniaæ, a pomin±æ nikogo bym nie chcia³. Zabawa by³a przednia.
Endrius
S³awa i podziêkiwania dla wszystkich!!! By³o naprawdê fajnie, chæ teraz muszê wyklepaæ che³m i jako¶ za³ataæ w nim dziurê (pozdrowienia dla Krzy¿owca z toporem). Jeszcze raz pozdrawiam i co z³ego to nie ja.
kayleigh
Zdjêcia s± boskie :D
Dziêki wszystkim za dobr±... ba! ¶wietn± zabawê.
~*Amazonka
mniaam - by³o pysznie! - tyle mogê powiedzieæ i nie chodzi tu o stronê kulinarn± krucjaty (chocia¿ pichcenie jak nigdy da³o mi du¿± satysfakcjê ; P) lecz o zorganizowanie, oraz atmosferê tam panuj±c±.

wielkie dziêki tym którzy raczyli zamieniæ klika s³ów ze mn± i tym którzy przy ognisku dowcipem i pie¶ni± bawili... ; ))

pozdrawiam.
Robert Szatecki
Witam!

Tak¿e chcia³bym wszystkim podziêkowaæ za wspania³± imprezê, a w szczególno¶æ jej organizatorowi panu Jaros³awowi Woliñskiego, który bardzo ciep³o nas przyj±³ i mimo piêtrz±cych siê przeciwno¶ci doprowadzi³, ¿e krucjata siê jednak odby³a.

Moim zdaniem ta impreza ma potencja³ i mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku krzy¿owcy na tyle licznie przybêd±, ¿e wy³±cznie w³asnymi si³ami zdobêd± gród.

Tak¿e, pragnê zaznaczyæ, ¿e jestem pod du¿ym wra¿eniem wszystkich wczesnych grup, które mimo lej±cego siê ¿aru z nieba ca³y czas byli chêtni do walki i co rusz urz±dzali jakowe potyczki.

Postaram siê jeszcze dzisiaj jak serwer zacznie znowu dzia³aæ wrzuciæ trochê zdjêæ.

Pozdrawiam
Galahad
Boguta z Bia³ej
To prawda, pan Jaros³aw by³ wszêdzie i sprawnie zawiadywa³ ca³o¶ci±. Zorganizoawny by³ punkt opatrunkowy z mi³± pani± pielêgniark± - by³em chyba jedynym "klientem" bum.gif Niczego nie brakowa³o, nie by³o dymów, ani spiêæ. Trzy dni wakacji smile.gif
Robert Szatecki
No uda³o siêsmile.gif 21 zdjêæ dostêpnych pod adresem http://krucjatachoinahorodyszcze.prv.pl/

Zapraszam do przegl±dania!

Pozdrawiam
Galahad

P.S. jak kto¶ tylko dorwie relacj± z Telewizji TVP3 Lublin to niechaj postara siê j± wrzuciæ na jaki¶ serwer lub daæ wiadomo¶æ sk±d ¶ci±gn±æ (mo¿e siê pojawi ona na oficjalnej stronie telewizji, tak jak to by³o z ciechanowem)
Racibor
Ja równiniez chcialbym wszystkim podziekowac bylo naprawde fajnie a i jedzenia nie zabrakll punktu medycznego, takze wszystko co powinno sie znalesc na takiej imprezie sie znalazlo.

CYTAT
wzi±³ topór i nie wal±c szczególnie mocno zrobi³ dziurê w he³mie bodaj¿e kogo¶ z £êcznej

kolego poprostu nie chem cie martwic ale ten helm o ktorym mowisz byl w fatalynm stanie i kazde uderzenie moglo to spowodowac ze sie rozsypie akurat trafilo w tym momêcie ze pêk³, pozatym on juz pekal w dwuch innych miejscach ale byl spawany, Jak widac niemasz bladego pojecia o budowie Helmu, helm garnczkowy i otwarty sa robione z takej samej grubej blachy 2mm. Pozatym po 1 bochurcie 2 krzyzowcow zrezygnowalo z walki niewiem dlaczego..
W drugim bochurcie dostalem od jednego z krzyzowcow prosto w twarz z dopora o duzym kalibrze i szczerba.gif utrzymalem sie na nogach bigsmile2.gif
Robert Szatecki
CYTAT(Racibor)
helm garnczkowy i otwarty sa robione z takej samej grubej blachy 2mm.

Mój ma 2,5 mm bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Galahad
Ro¶cigniew
S³awa!!!
Dru¿yna "Czarny Odyniec" znad Wieprza dziêkuje za zorganizowanie i doci±gniêcie do koñca imprezy przez Pana Jaros³awa Woliñskiego (mimo tylu trudno¶ci impreza siê uda³a i chyba wszyscy s± zadowoleni-niech ¿a³uj± ci co nie przyjechali).
Dzieki wszystkim za ¶wietn± zabawê zarówno w polu jak i na biesiadzie.

CYTAT
"Bjorn z Dregowii"

Najlepiej bawi³em siê jednak w tych kilku ostatnich starciach w fosie, kiedy ju¿ byli¶my przemieszani. By³o naprawdê dobrze i ostro.devil.gif Lamelka i he³m wymagaj± napraw, ale jestem zadowolony.. yes.gif

Tak tak panowie ten smak piachu (a mo¿e to skruszone zêby?)
Ale tym Dunem Bjorn wywijasz, ¿e te¿ mam jak nigdy he³m do wyklepania, ale co tam s³awa Ci za to i innym którzy dotarli do koñca
Poprostu
CYTAT
kolego poprostu nie chem cie martwic ale ten helm o ktorym mowisz byl w fatalynm stanie i kazde uderzenie moglo to spowodowac ze sie rozsypie akurat trafilo w tym momêcie ze pêk³, pozatym on juz pekal w dwuch innych miejscach ale byl spawany

powiem Ci tak: widzia³em tylko cios z dala i ten he³m po walce, zdjêcia chyba bêd± tej dziury, je¶li s±dzisz, ¿e wiedzia³em o stanie tego he³mu i wszystkich jego przygodach to siê mylisz, wcale mnie nie zmartwi³e¶ bo dziura w tym he³mie to ju¿ nie mój problem bigsmile2.gif

CYTAT
Jak widac niemasz bladego pojecia o budowie Helmu, helm garnczkowy i otwarty sa robione z takej samej grubej blachy 2mm. Pozatym po 1 bochurcie 2 krzyzowcow zrezygnowalo z walki niewiem dlaczego..

Jestem ciekaw czy przeczyta³ to ju¿ kto¶ ze znawców budowy he³mu jak to opisale¶, he³m mo¿e byæ zrobiony zarówno z blachy 1,5mm jaki i 3mm przedzia³ 1,5mm to jest du¿o w he³mie, zreszt± nie wa¿na jest grubo¶æ blachy tylko stal u¿yta do robienia owego he³mu. Nie pisz mi, ¿e wszystkie he³my s± zrobione z blachy 2mm (tak to odczyta³em) bo widaæ po tym, ¿e tym sam niewiele o tym wiesz.
Co do dwóch krzy¿owców, którzy odpadli: by³o zapytaæ dlaczego, to raz, dwa: jeden dosta³ toporem po rêku i musia³ siê ratowaæ medycznie, a jeden jak dobrze pamiêtam dosta³ toporem centralnie w plecy od kogo¶ z broni±cych, wiêc sorry za takiego akcje podchodzenia od ty³u...no ale u wczesnych jaka¶ drobna postawa rycerska nie obowi±zuje, mo¿e nie u ka¿dego, przepraszam je¶li kogo¶ urazi³em tym ale ja tak to widze.
Brat Arkady (Qvintvs Arrivs Atellvs)
Salve !

Wreszcie i ja siê nieco wypowiem :

Zabawa by³a przednia i z góry dziêkujê organizatorom jak i uczestnikom za wspania³± zabawê bo przecie¿ o to chodzi .

Co do buhurtu :

By³o nie¼le 9 atakuj±cych na oko³o 20 kilku broni±cych (ale to akurat nieistotne) mimo tego obie strony stawa³y mê¿nie w miare mo¿liwo¶ci szczerba.gif w koñcu poco¶ by³y te obronne grody budowane ! ci co wiedz± o co chodzi zrozumiej± ...

poza tym nie mam do nikogo ¿alu o bicie mnie prosto w kregos³up zachodz±c od ty³u bigsmile2.gif

co do mojego toporka to wzi±³em go dla ¿artu ju¿ po mojej walce i tak poza wszelkimi zasadami chcia³em sobie lekko kogo¶ stukn±æ ....

icon_redface.gif na szczê¶cie nie wzi±³em go do bitwy bo dopiero by³by szok tears.gif

dlatego drogi Raciborze usta³e¶ poniewa¿ ten cios by³ z samej si³y grawitacji topora a nie cios zadany przez rêke i masê cia³a, bo ma to byæ zabawa a nie walka na ¶mieræ i ¿ycie .... co dziury w he³mie icon_redface.gif jeszcze raz sorki ....

dlatego z góry przepraszam za mój niewinny ¿art z moim toporkiem anger.gif

plusy imprezy:

miejsce super i z klimatem,
organizator je¿eli dogra sie z nim wszystko do koñca bardzo w porz±dku ( i nie chce tu lukrowaæ, choæ jecha³em na turniej z nastawieniem porozmowania sobie konkretnie z panem Woliñskim),
jego decyzje i postanowienia na miejscu bardzo konkretne co bardzo mi siê podoba³o,
jedzonko przednie i podejrzewam , ¿e nikt g³odny nie chodzi³,
w³asciwie brak gapiów i ogromnego t³umu pijanego dresiarstwa które zdarza sie na wielu turniejach,
na koñcu du¿ym plusem by³y zaproszone grupy które na miejscu by³y i uczestniczy³y w turnieju,
bardzo odwa¿ni uczestnicy szczególnie wcze¶niacy blinkie.gif tak dalej ch³opaki

minusy :

przede wszystkim komary a by³o ich mnóstwo,
niestety brak wiekszej ilo¶ci XIII wiecznej krucjaty (ale przed wyjazdem spodziewa³em siê takiej sytuacji),
niedogadanie dok³adne na jakich zasadach maj± odbywac sie walki (choæ teoretycznie by³o wszystko ugadane), za s³abe opancerzenie przeciwników, no nie za bardzo by³o w co biæ jak chcia³o sie uderzyæ i przed kolejn± krucjat± na pogan powinno sie trochê zmieniæ ....

Uwa¿am jednak, ¿e mimo pocz±tkowych problemów organizacyjnych impreze moge uznaæ za udan± i chêtnie jeszcze nieraz zawita³bym w grodzie .....

Pozdrawiam

P.S. Je¶li kogo¶ urazi³em albo zdenerwowa³em moim postem to z góry jeszcze raz przepraszam !!!
krecik_77
[quote="Poprostu"][quote]u...no ale u wczesnych jaka¶ drobna postawa rycerska nie obowi±zuje, mo¿e nie u ka¿dego, przepraszam je¶li kogo¶ urazi³em tym ale ja tak to widze.[/quote]

czytam Twoje posty i utwierdzam sie w przekonaniu, ze na Fresze nie powinni sie wypowiadac teoretycy w tematach, ktore znaja jedynie teoretycznie...

pozyj troche, powalcz zarowno z "wczesnymi", "wczesnymi pozniejszymi" (XIII) jak i "poznymi" (XV), wtedy bedziesz mogl mowic o "postawie rycerskiej", megapancernych pancerzach krzyzowcow, ciosach toporami w plecy itp
bitwa to nie turniej, potyczka grupowa to nie pojedynek bum.gif
no offence rzecz jasna tongue.gif

edit: Slowa Barat Arkadego potwierdzaja moje spostrzezenia ( jak dla mnie ) bigsmile2.gif
Poprostu
smile.gif
Mi¶ z Brochowa
Poprostu, odpu¶æ, bo bijesz niepotrzebnie pianê i szczujesz na siebie ludzi. Nie wiesz kogo (potencjalnie) wyzywasz w moim pojêciu na walkê o nie wiadomo co. Nadziejesz siê kiedy¶ na wczesno¶redniowieczny czo³g 140kg i bêdzie ból, a po co ci to, ch³opcze? Walki na Choinie to nie turniej samojeden, je¶li kto¶ boi siê i¶æ, to nie idzie. Je¶li kto¶ dostanie i go boli, to niech ma pretensje do siebie.
Owszem, w tym roku nas nie by³o, ale rok temu sporo gadali¶my z organizatorami i cieszê siê ¿e nasze rozmowy nie posz³y w pró¿niê - ch³opaki, tak trzymaæ. Rad jestem ¿e impreza idzie w tê stronêw któr± chcieli¶my ¿eby sz³a.
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Je¶li kto¶ dostanie i go boli, to niech ma pretensje do siebie.

A jak kto¶ lutnie Ciê w kark od ty³u piêkn± maczug± z Biblii M. i do koñca ¿ycia bêdziesz jedzi³ na wózku, którym trzeba kierowa³ brod±, to te¿ bêdziesz mia³ do siebie pretensje ?
A wystarczy odrobina wyobra¼ni. Wypadki w RR zdarzaj± siê naprawdê czêsto, po co je jeszcze prowokowaæ ?

Koniec OT.

Pozdr.
M.
Boguta z Bia³ej
Panowie - proszê, wypowiadajmy siê tutaj na temat krucjaty. O he³mach, niebezpieczeñstwie i stylach walk to gdzie indziej.
Endrius
Witam ponownie! Zapomnialem, ¿e by³y dwa dziurawe che³my: mój sz³om wielkopolski i okularówka kolegi z £êcznej - jesli dobrze pamiêtam to zrobiona z solidnej blachy z pociêtego che³mu wojskowego, muj sz³om muszê przyznaæ jest do¶æ miêkki, ale gdy go robilem, tylko tak± blachê mia³em pod rêk±. Jak zauwa¿y³em, to krzy¿owcy by nas nie poobijaæ za bardzo , czêsto t³ukli nas tylko po che³mach bic.gif i z t±d ich uszkodzenia, ale to ryzyko zawodowe i chyba nikt nie ma o to do nikogo ¿alu (mi siê nawet podoba taka klepa na che³mie) smile.gif
Poprostu
Przepraszam Panów za OT i za ton mojej wcze¶niejszej (zmienionej ju¿) wypowiedzi, w ramach usprawiedliwienia mogê dodaæ tylko, ¿e m³odo¶æ b³±dzi czêsto a cz³owiek uczy siê ca³e ¿ycie. Wiêc przepraszam je¶li kogo¶ mocno tym urazi³em lub zrozumia³ to opacznie, ale dziêkujê te¿ za szczere s³owa osób starszych i do¶wiadczonych, które wiele wyja¶niaj±. Mam nadziejê, ¿e za wiele chaosu tu nie wprowadzi³em.

¯eby nie by³o OT:

S³owa uznania dla Helgi z Czarnych Wê¿y, której uda³o siê skubn±æ sztandar szpitalników nad ranem w niedzielê, znalaz³em go pó¼niej za namiotami w trawie, z jak±¶ szpilk± :P Nie by³o to ³atwe zadanie (tak szczerze to by³em wtedy w wc icon_rolleyes.gif ). Chocia¿ nadal siê dziwiê, dlaczego podczas bitew rano i pó¼niej nikt nie wpad³ na to, by mnie ¶ci±æ i zabraæ sztandar, sta³em sobiê i czeka³em, zachodzili od ty³u, kogo¶ usiekli i wracali znów na pole bitwy, a ja nadal sta³em i bitwa by³a dalej nierozstrzygniêta.. Póki chor±¿y ¿yje i trzyma sztandar bitwa trwa nadal tongue.gif

Aha i jeszcze ¶mieszna sprawa: proszê organizatora o instrukcjê obs³ugi do drzwi zewnêtrznego WC albo mapkê jak dotrzeæ do toi toii, bowiem o godzinie 3:47rano cz³owiekowi my¶lenie sprawia najwiêksz± trudno¶æ i skory jest prêdzej wywa¿yæ dzrzwi ni¿ je otworzyæ szczerba.gif
kayleigh
Drzwi otwieraj± siê w bardzo prosty sposób :P wystarczy to ma³e drewienko przekrêciæ w prawo i ju¿ same siê odchylaj±, a w ¶rodku ¶wiat³o jest to z zakmniêciem chwilowym nie powinno byæ problemów.
Toi Toi po ciemku? Na Welesa! To¿ to hardkor :P
Poprostu
Kayleigh: dziêki za instrukcjê, nastêpnym razem bêdê o tym pamiêta³, ale wtedy ju¿ by³o jasno w miarê wiêc nie taki hardcore bigsmile2.gif isc do toi toia. Zreszt± bywaly gorsze ze mn± przypadki tongue.gif
kayleigh
S³u¿ê uprzejmie smile.gif nastêpnym razem nie wahaj siê pytaæ na Grodzie. Kto pyta nie b³±dzi noc± w poszukiwaniu kibelka :P
pepson
trzeba by³o walic w gacie i udawac pijanego bigsmile2.gif devil.gif a innych zmartwien brak?
Grid
Chcia³abym podziêkowaæ organizatorowi, za zaproszenie oraz przywitanie nas (po pó³nocy) chlebem i kie³bask± yes.gif oraz wszystkim, z którymi dobrze siê rozmawia³o, jadlo i pi³o bigsmile2.gif s³awa wojownikom za ¶wietne walki, naprawdê robi³y wra¿enie! maniac.gif
Dziewczyny roztañczy³y ludziom serca usmieszek_02.gif , a biesiada tak¿e g³owy crazy.gif
Bardzo pozytywny klimat, na który liczê równie¿ w przysz³ym roku!
Pozdrawiam!
Bjorn z Dregowii
Kilka zdjêæ jest ju¿ na naszej stronie: Wyprawy, a wkrótce byæ mo¿e pojawi siê filmik.
Boguta z Bia³ej
I kilka
FOTEK od nas.
kayleigh
Mo¿e kto¶ jeszcze zd±¿y to przeczytaæ. Dzi¶ o 18.30 jest na TVP3 Lublin relacja z Krucjaty, podobno ca³kiem spory materia³. Mi³ego ogl±dania.
Gunnar
Impreza bardzo mi siê podoba³a. Dziêkujê wszystkim za wspóln± zabawê.

KOD
Mo¿e kto¶ jeszcze zd±¿y to przeczytaæ. Dzi¶ o 18.30 jest na TVP3 Lublin relacja z Krucjaty, podobno ca³kiem spory materia³. Mi³ego ogl±dania.

Kto¶ mo¿e to nagra³ jako¶?....
oryl
Ja takze przylaczam sie do podziekowan, ale pozwole sobie nie wymieniac, bo jakbym kogos pominal to bedzie mi glupio icon_wink.gif

Na naszej stronie jest kilka zdjec:
http://www.draconia.pl/index.php?strona=20...60701-02_choina

"Sex miêdzy dwoma kobietami jest przepiêkny, problem tylko jak siê miêdzy nimi znale¼æ" - Woody Allen
Lutek
S³awa!
Ja rowniez chcialbym podziekowac wszystkim za swietna zabawe-slawa Wam!
Do Boguty- chyba jednak ja bylem pierwszy w punkcie medycznym bigsmile2.gif Z tego co pamietam to oberwales w tej potyczce ktora przegapilem siedzac u medyka-ktos mi rozcial blizne na twarzy bum.gif
I chcialbym podziekowac w szczegolnosci Czarnym Wê¿om i Willowowi z ktorym doczekalismy wschodu slonca popijajac ichniejsza miodowke i perelke! I chcialbym zdementowac pogloski ze ja tam kogos spijalem-ja tylko czestowalem tym co akurat wyciagnalem z namiotu icon_mrgreen.gif
Jeszcze raz wielkie pozdrowienia dla wszystkich dzieki ktorym tak swietnie sie bawilem!
S³awa!
Gunnar
Nikt nie ma tego filmu na tvp3 Lublin?? tears.gif
kayleigh
Obróbka filmu trwa z tego co wiem... chcemy usun±æ te "¶wietne" wstawki z Rajdu Nadbu¿añskiego. Ju¿ nied³ugo powinien pojawiæ siê link w tym temacie. S³awa
Gunnar
¦wietnie smile.gif Dziekuje i S³awa!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.