CYTAT(Martin.de.Dinan)
No mam nadziejê, ¿e uda mi siê na tej imprezie wyj¶æ do bitewki... jako przyk³adny templariusz trzeba zlaæ ty³ki niewiernym
Bóg jest Wielki ...
Mi³osierny Bóg nie pozwoli, by niewierni zniewa¿ali jego s³ugi ... Zacny Martinie ... moj± odpowied¼ poznasz niebawem ...
Buziaczki
CYTAT(Halfgar)
Mi³osierny Bóg nie pozwoli, by niewierni zniewa¿ali jego s³ugi ...
S³ugi mi³osiernych bogów niech nie licz± na mi³osierdzie...
W najlepszym przypadku pójd± w gorsz± od ¶mierci niewolê.
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
CYTAT(Halfgar)
Mi³osierny Bóg nie pozwoli, by niewierni zniewa¿ali jego s³ugi ...
S³ugi mi³osiernych bogów niech nie licz± na mi³osierdzie...
W najlepszym przypadku pójd± w gorsz± od ¶mierci niewolê.
ejjj a my¶la³em, ¿e ty tak¿e bronisz grodu???? czy¿by zdrajcy w obozie obroñców??
Zdrajcy? Arabów siê nie spodziewa³em po tej stronie wa³u.
Có¿...ma³e nieporozumienie, ale ju¿ wszystko jest jasne.
Oczywi¶cie, ¿e broniê grodu.
CYTAT(Bjorn z Dregowii)
Zdrajcy? Arabów siê nie spodziewa³em po tej stronie wa³u.
Có¿...ma³e nieporozumienie, ale ju¿ wszystko jest jasne.
Oczywi¶cie, ¿e broniê grodu.
¦mieræ Krzy¿owcom .... Inszallah
Halfgar.... ugniecie kolana przed majestatem naszego Zbawiciela i Pana...
CYTAT(Martin.de.Dinan)
Halfgar.... ugniecie kolana przed majestatem naszego Zbawiciela i Pana...
Hmmm o ile pamiêtam to na I³¿y Joannici klêczeli przed Majestatem Jedynego Boga :D
Hehe Halfgar.... ja nie jestem Joannit±.... (coprawda razem z Joannitami by³em w obozie, jako jeden z dwóch przedstawicieli ¦wi±tyni...)
No i mam nadzieje, ¿e Marcinku dogadamy wiêcej szczegó³ów na temat pustyni b³êdowskiej...
A ja jestem Joann± i proszê o wpisanie mnie na listê uczestników imprezy
bêde wspieraæ krzy¿owców, a mo¿e i saracenów te¿
pozdrówka
Witam!
Hcialem przypomnic ze o ~16-20 litwinov tez niezapomnijcie - jesteszny niesamowicie hetni pomoc poganskej stronie!
Pozdrawiam!
Witam,
Chêtnie przyjedziemy, je¶li mo¿na.
Pozdrawiam
Dentysta
Oto obiecane szczegó³y imprezy:
Pi±tek
Przyjazd bractw
Sobota
11.00 rozpoczêcie krucjaty i prezentacja
11.30 -13.00 turniej bojowy zarówno dla rycerstwa jak i obroñców/ pokazy ¿ycia grodowego
Oko³o 13.00 wydajemy obiad
14.00-15.00 przygotowania do szturmu
15.00-16.30 szturm generalny
19.00 szturm drugi (bez udzia³u publiczno¶ci na zasadach ustalonych przez nas)
Niedziela
10.00 wydajemy ¶niadanie
Jest jeszcze jedna kwestia, nasza grupa zobowi±zana jest do dania pokazu w zamian za sponsoring naszej imprezy w niedalekiej miejscowo¶ci Zawieprzyce. W zwi±zku z tym mamy gor±ca pro¶bê o wsparcie nas w tym pokazie je¶li kto¶ by móg³ zostaæ trochê d³u¿ej do godziny 15 -stej w grodzie. Zapewniamy transport w t± i z powrotem, a je¶li kto¶ by jecha³ samochodem to zapewniamy parking strze¿ony
Prosimy tez do koñca maja o potwierdzenie swojego przyjazdu: listê imienn± z nazwa grupy, kto idzie na bojówkê, kto do bitwy jako ciê¿kozbrojny, kto jako lekkozbrojny, kto do klinu in¿ynieryjnego, kto do ³uczników, ile namiotów i jakim transportem (ewentualnie kogo odebraæ z dworca)
Dodam od siebie, ¿e z ka¿dej grupy bêdzie trzeba wydelegowaæ po jednej ewentualnie dwie osoby na przygotowywanie posi³ków podczas imprezy (sobota i niedziela rano)...
salve !
Przy programie imprezy zapomnia³em dopisac bardzo wa¿nej rzeczy. jakby kto¶ mia³ w±tpliwo¶ci, to uczta po oblê¿eniu jest jak najbardziej przewidziana
. Posi³ki tak¿e sa zapewnione jak i te¿ miejsce na rozbicie namiotów, ale tutaj jedna uwaga: obowi±zuja namioty wy³acznie historyczne na naszym obozowisku. Bêdziemy mieli du¿y namiot mieszcz±cy oko³o 20 ludzi i jesli kto¶ z oblegaj±cych nie bêdzie mia³ swojego namiotu, to na pewno siê zmie¶cimy
. Przypominam jescze, iz atakuj±cy potwierdzaj± swoje przybycie do mnie, a obroñcy potwierdzaj± do dowódcy obrony, czyli Bolemira mail do niego: zelazne.wzgorza@interia.pl
Pozdrawiam
Mam nadziejê, panowie walcz±cy z obu stron, ¿e zgie³k bitewny nie przyæmi Wam najwa¿niejszej sprawy, czyli odtwórstwa ¿ycia i obyczaju XIII wieku... Bo o to w imprezach chodzi, a ja tu na razie tylko bojowe posty czytam. Czemu nikt nie pyta np. czy bêdzie gdzie rozpaliæ ogieñ ¿eby rozstawiæ nad nim ruszt i w zaciszu obozu co¶ upichciæ?
Wiem ¿e wszyscy lubimy siê zabawiæ
ale bez przesadyzmu...
Witam.
W dniach 19-21 maja odby³o siê V Spotkanie z ¯yw± Histori± " Obrzêdy i Kult".
Rozpoczê³o ono cykl prowadz±cy do Krucjaty w Lipcu.
Przedstawili¶my ¿ycie grodowe, rzemios³a, obrzêdy, ceremonie.
Podczas ceremonii za¶lubin ( przypieczêtowanie sojuszu zbuntowanego grodu z Jaæwiêgami) przyby³a misja chrystianizacyjna nawo³uj±ca do porzucenia bo¿ków i zawierania sojuszy z nieprzyjació³mi.
Niestety, dosz³o do walki - zgin±³ pan m³ody i osoba duchowna.
Ocaleli z pocztu misji zapowiedzieli powrót - tym razem nie ze s³owem pokoju lecz z orê¿em.
Zw³oki mnicha poæwiartowano i wys³ano do Rzymu.
M³odemu zbudowano piêkny stos na cia³opalenie ( wszak zapowiada³ sie na dzielnego woja)
Obie strony przygotowuj± siê do nieuchronnej ostatecznej rozprawy.
W inscenizacji i odtworzeniu ¿ycia grodu wziêli udzia³:
Ko³o Naukowe Studentów Archeologii Uniwersytetu im. Marii Sk³odowskiej - Curie w Lublinie
Obiekt Kultowy - Konrad Drobek Wojtek £osiewicz
Grupa pod kierunkiem Judyty Nowakowskiej - stanowiska rzemie¶lnicze i zespó³ tañca "Crinale"
Grupa pod kierunkiem Jakuba Ordutowskiego - walka , stanowiska bojowe
Koordynator ca³o¶ci dzia³añ Ko³a i Grodu - £ukasz Mazurek
"TOTEM" Grupa Archeologii Do¶wiadczalnej Uniwersytetu Miko³aja Kopernika w Toruniu
Dru¿yna Wojów Nadwieprzañskich "Czarny Odyniec" z £êcznej
Bractwo Rycerskie Ziemi Lubelskiej ( poczet Brata Wróbla)
Zespó³ Tañca Dawnego " Merival" z LO w Milejowie - instruktor Judyta Nowakowska.
Dru¿yna Najemna - Banici Wschodniego Pogranicza
Specjalne podziêkowania i udzia³: Bractwo Grodów Czerwieñskich z Che³ma pod dowództwem Kniazia S³awomira
Grupa bêbnistów i tancerzy ognia Ewa i Tomasz Kozdraj
Garncarstwo i dziegieæ - Marta i Krzysztof Wasilczyk
Kuchnia wczesno¶redniowieczna - Hanna Lis
Podziêkowania dla Kaliny, Zuzy , Pauliny , Oli oraz najm³odszych uczestników Julii i Patryka.
Dodajê jeszcze 3 fotki :-)
S³uszna uwaga Misia z Brochowa. Wydaje siê to raczej oczywistym, ¿e ogniska bêdzie mo¿na rozpaliæ, ale organizatorzy powinni siê wypowiedzieæ. Skoro jednak posi³ki s± zapewnione nie bardzo widzê sens ci±gniêcia kocio³ka - chyba wystarczy "¶redniowieczna zastawa sto³owa". Je¶li chodzi o namioty niehistoryczne, to ca³kowity brak? Czy te¿ bêd±, ale gdzie¶ pochowane za krzakami poza obrêbem w³a¶ciwego obozowiska?
Witam !!!
W dniach 01-03 czerwca odby³a siê druga czê¶æ widowiska prowadz±ca do Krucjaty.
Plemiona chrze¶cijañskie przy wsparciu Joanitów z Bractwa Fortis przeprowadzi³y atak odwetowy za ¶mieræ misjonarza.
Gród siê obroni³, lecz nie by³o to takie oczywiste - zw³aszcza po tym jak pod ciosami taranu pad³a brama.
Po tej konfrontacji obie strony szykuj± siê do nowych sojuszy i decyduj±cego starcia.
Ps. Osoby, dru¿yny, pragn±ce wzi±æ udzia³ - proszê o zg³oszenia jak w moim po¶cie z czw.02 lutego 2006, oraz zdjêcia
po cywilnemu i w opancerzeniu.
z pozdrowieniem Jaros³aw.
Panowie, nie zapominajcie plz ¿e to nie bêdzie *tylko* bitwa i pojedynki - idea jest taka, ¿eby przez ten czas pokazaæ te¿ ¿yycie codzienne i obozowe, wiêc zabierzcie odpowiednio du¿o sprzêtu cywilno-obozowego
A jako litvinom - to hetnie i v dodatek wlasnie najwiecej po to i hcemy!!!
Jocz ilosci walczacyh i hetnyh na walke to nie zmejszy....
Pozdrowienia!
p.S. dalej czekamy na zaproszenia od organizatoruv,,,
Zaproszenia pojawi± siê ju¿ nied³ugo.Ostatnio sie nie odzywali¶my ale pojawi³o sie kilka komplikacji które na szczê¶cie uda³o siê nam pokonaæ.
Z dobrych wiadomo¶ci jest taka ¿e pokaz w Zawieprzycach do którego byli¶my(czyli grupa organizujaca) zobowi±zani w niedziele odbêdzie siê w innym terminie tote¿ na ca³e dwa dni mamy gród praktycznie tylko dla siebie.Natomiast drug± dobr± informacj± jest taka ¿e publiczno¶æ bêdzie nam towarzyszyæ najprawdopodobniej tylko w sobotê od godziny 15 na g³ównej inscenizacji.
Kwestia posi³ków bêdzie rozwi±zana w ten sposób ¿e ka¿da grupa dostanie przypadaj±c± jej ¿ywno¶æ do wy³±cznej dyspozycji wiêc prosimy o wziêcie wiekszej ilo¶ci sprzêtu obozowego.W razie czego bêdziemy mogli udostêpniæ czê¶æ naszego sprzêtu ale te¿ nie mam go w nadmiarze
P.S.Najbli¿szy sklep znajduje sie ponad 2 km od grodu wiêc we wszelkie "dodatkowe" wypsa¿enie
na wieczorne imprezy nale¿y sie zaopatrzyæ te¿ troszke wcze¶niej.
Salve !
Porozsy³a³em formularze zg³oszeniowe do oblegaj±cych, kto jeszcze takiego nie dosta³, a chcia³by, poprosze okontakt na priva, albo na komórkê czymaila, bo termin nadsy³ania zg³oszeñ jest do niedzieli. W tym tez terminie zamykamy liste uczestników
Co do pytania o ogniska, jak najbardziej bed± miejsca do ich rozpalenia na terenie obozu oblegaj ±cych i w grodzie tez jest takie miejsce
Czesc!!!
Czy bylby ktos chetny z okolic Lodzi jechac, wowczas moglbym odpalic swoj samochod i sie zabrac na ta mila impreze? Niestety, ale sam nie pojade, przez co nie sle obecnie ani zdjecia ani zgloszenia.
Pozdrawiam
CYTAT(jasmin)
Czesc!!!
Czy bylby ktos chetny z okolic Lodzi jechac, wowczas moglbym odpalic swoj samochod i sie zabrac na ta mila impreze? Niestety, ale sam nie pojade, przez co nie sle obecnie ani zdjecia ani zgloszenia.
Pozdrawiam
Ja¶min ... ja jadê, ale jako, ¿e mam swój transport to mogê ciê ze sob± zabraæ
Nie otrzyma³em jeszcze od brata Wróbla ostatecznej wersji listy uczestników ale ju¿ wiem, ¿e nie wszyscy Pañstwo nades³ali do mnie dane o jakie prosi³em w postach z Czw. 02 Lutego i Nie 04 Czerwca.
Terminy sk³adania zg³oszeñ minê³y w Niedzielê.
Czy z Litvinami jest OK? Bo juysz martwiemsie...
Poni¿ej lista zaproszonych na Krucjatê.
Do tej chwili nie otrzyma³em zg³oszeñ od organizatorów.
W takiej sytuacji, po naradzie z najbli¿szymi wspó³pracownikami zdecydowa³em zaprosiæ nastêpuj±ce dru¿yny:
Tadas "Tatar" - Vilkatlakai
Prusai be Zemes
Kovarnis
Varingis
Piotr Tiszczenko - Dregowia Bia³ystok
Igor Makulski - Ksiêstwo Draconii
Robert Szatecki - Obroñcy Akki
Sebastian Bogusz - Bractwo Fortis - sekcja Joannici
Cezary Doroszuk - Bractwo Fortis - sekcja Bu¿anie
Tomasz Abramowicz - Dru¿yna Wojów Kniazia W³odzimierza ¶wiatos³awicza
Zespó³ Tañca Dawnego " Crinale "
Justyna Dobosz i Grzegorz Czmuda z Dru¿yny " Banici Wschodniego Pogranicza"
Arkadiusz Wójcik - Dru¿yna Wojów Nadwieprzañskich " Czarny Odyniec" ³êczna
Dalsze szczegó³y bêdê przekazywa³ na adresy e- mailowe Pañstwa zaproszonych.
Pozdrawiam - Jaros³aw.
A ja na przyk³ad pisa³em do ludzi z bractwa i zosta³em zaproszony, nawet siê ju¿ szykowaæ zacz±³em, a tutaj nagle takie buty.
To jestem w koñcu zaproszony, czy nie ?
Pozdr.
M.
Niestety lista ta zosta³a sporz±dzona przez w³a¶ciciela grodu bez jakiejkolwiek konsultacji ze mn± ani z nikim innym z bractwa lubelskiego. Dopiero w dniu dzisiejszym dowiedzia³em siê o tej li¶cie i dowiedzia³em siê te¿ o tym, i¿ zosta³em razem z bractwem lubelskim odsuniêty od organizacji imprezy a z listy wnioskujê te¿, i¿ od udzia³u w imprezie. Nie polepsza sytuacji tez fakt, i¿ lista ta jest wynikiem selekcji zg³oszeñ uczynionej przez w³a¶ciciela grodu równie¿ bez jakiejkolwiek konsultacji z kimkolwiek z nas. Powy¿sze wiadomo¶ci otrzyma³em niestety od osób trzecich a nie od w³a¶ciciela grodu. Równie¿ w dniu dzisiejszym dowiedzia³em siê, i¿ bractwo lubelskie (które nota bene te¿ by³o do niedawna wspó³organizatorem) równie¿ mia³o obowi±zek z³o¿enia zg³oszenia i to do zesz³ej niedzieli. Nie jest te¿ niestety mi wiadome do koñca czym siê kierowa³ w³a¶ciciel grodu selekcjonuj±c zg³oszenia, nie chce tutaj wysuwaæ insynuacji. Otrzyma³em tez wiadomo¶æ (tym razem w³a¶ciciel grodu osobi¶cie wy¶wiadczy³ mi niewys³owiony zaszczyt zawiadamiaj±c mnie o tym), i¿ wszystkie zg³oszenia przeze mnie przes³ane (a przes³ane by³y we wtorek pó¼nym wieczorem zgodnie z wcze¶niejszymi ustaleniami z w³a¶cicielem grodu) zosta³y odrzucone.
Przykro mi to pisaæ, ale w tej sytuacji czujemy siê oszukani przez w³a¶ciciela grodu, który arbitralnie odsun±³ nas praktycznie z dnia na dzieñ od organizacji imprezy z powodów nam do tej pory niewiadomych (prawdê mówi±c ma³o nas teraz one obchodz±) i bez jakiejkolwiek równie¿ konsultacji dokona³ selekcji bractw odrzucaj±c wszystkie zg³oszenia przeze mnie nades³ane. Wniosek my¶lê, nasuwa siê jednoznaczny…
Bardzo przepraszamy wszystkie bractwa zg³aszaj±ce siê do nas, które nie znalaz³y siê na li¶cie w³a¶ciciela grodu, my tez siê tam nie znale¼li¶my. Mieli¶my nadziejê, ¿e impreza w kszta³cie o jakim by³a mowa ju¿ od d³u¿szego czasu, dojdzie do skutku, takie te¿ by³y pierwotne ustalenia, by³o te¿ ustalone, jakie grupy bêd± zaproszone. Niestety ustalenia te zosta³y przez w³a¶ciciela a grodu zlekcewa¿one i arbitralnie zmienione. Nie mamy ju¿ niestety wp³ywu na kszta³t imprezy, nie mamy tez wp³ywu ju¿ na to, kto jest zaproszony. Jeszcze raz bardzo przepraszamy bractwa za zaistnia³± sytuacjê.
Prosi³bym równie¿, ¿eby nie obwiniano nas (jako BY£YCH wspó³organizatorów, odsuniêtych od tworzenia tej imprezy bez naszej wiedzy) o zaistnia³± sytuacjê, poniewa¿ w tym momencie znajdujemy siê w takim samym po³o¿eniu co reszta grup, których zg³oszenia zosta³y z niewiadomych przyczyn odrzucone...
Witajcie.
Nie s±dzê by Was kto¶ obwinia³ - sta³o siê, trudno. ¯yczê w³a¶cicielowi by uda³a mu siê impreza, szkoda ¿e bez ogromnej wiêkszo¶ci z nas.
I nie martwcie siê.
pok³ony
Indar
Znajomy z UMCSu powiedzia³ mi dzisiaj o zachowaniu organizatora, ¿e ten "ten typ tak ma"...
Kiedy zadzwoni³em do organizatora, us³ysza³em, ¿e nikt inny nie ma prawa wstêpu na imprezê, bo (cytujê): "to nie rycerski woodstock", by³a te¿ mowa o pa³êtaniu siê po jego prywatnym terenie.
Wysz³a wiêc kupa ¶miechu z przewag± kupy i chcia³bym wierzyæ ¿e to wy³±cznie z powodu braku do¶wiadczenia u organizatora...
Pozdr.
M.
P.S.
Wróbel, Marcin, nikt do Was nie ma ani odrobiny pretensji.
Tu¿ to jaka¶ masakra!!!
A¿ przykro s³uchaæ;(
Zapowiada³a siê taka dobra impreza z wieloma uczestnikami, z du¿± bitw±, a wysz³o jak zawsze
.
Pozdrawiam
Galahad
Witam, na wstêpie dziêkuje Bratu Jarkurowi za prace w³o¿on± w to wszystko, trudno siê mówi, tacy s± niewierni... z nimi sie nie mozna uk³adaæ...
Zbyt d³ugo siê przygotowywa³em do tej imprezy....
dlatego z ca³ego serca ¿yczê w³ascicielowi grodu by impra sie nie uda³a :] - za takie akcje
PS: Bracia Rycerze ! Bóg tak chcia³...
Czy¿by w³a¶ciciel grodu chcia³ podzieliæ ¶rodowisko XIII-tki na lepszych i gorszych (czyt. bardziej historycznych i mniej) ? Rozumiem, ¿e wspominaj±c co¶ o "woodstocku rycerskim" mia³ na my¶li podniesienie poziomu imprezy, jednak styl w jakim to zrobi³ nie zachêca do udzia³u w Jego przysz³ych imprezach.
chcia³abym prosiæ wszystkich, którzy nie zostali uwzglêdnieni, a planowali przyjechaæ, ¿eby siê odezwali do mnie 501 583 242 lub na gg 6618372
wszelakie wyja¶nienia ju¿ osobom zainteresowanym przeka¿ê osobi¶cie
Witam,
Proponujê Pana Jaros³awa zacytowaæ z imienia i nazwiska. Niech wszycy wiedz± jak niepowa¿ny i nieodpowiedzialny jest ten cz³owiek i niech go omijaj± szerokim ³ukiem
Nic tylko pogratulowaæ Panu profesjonalizmu w organizacji.
Wróbel - nikt was nie bêdzie wini³ - na g³upotê ludzk± rady nie ma. Dzieki za pracê któr± w³o¿yli¶cie w t± imprezê.
Pozdrowienia!
prosze o kontakt zarowno wczesnych jak i pó¼niejszych - wszystkich ktorzy zglaszali sie do Brata Wróbla oraz gdziekolwiek indziej a nie zostali "zaproszeni" - to mo¿e byc interesuj±ce ;)
Mam nadziejê, ¿e to by³o nieporozumienie...
Zapowiada³o siê naprawdê piêknie. No nic, mo¿e siê jeszcze wszystko wyja¶ni.
jakby ine patrzec czesc pogan tez zostala "odsunieta"
No w³a¶ne, pogany te¿ s± odsuniête , nie tylko nasza dru¿yna
p.s. nie myliæ z dru¿yn± na spisie, ta sama nazwa ale inna druzyna
A mo¿e Szanowny Pan Kasztelan uchyli jednak r±bek tajemnicy?
Pozdr
WR
CYTAT(tatra1)
A osobi¶cie proponuje by ludzie odtwarzaj±cy XIII wiek, krzy¿owców i zakony rycerskie solidarnie ola³y imprezê.
Niech poganie sami sie szturmuj± i broni± jednocze¶nie. Na pohybel s.........m.
Zgadzam siê w 100% niech najlepiej wszyscy olej± t± po¿al siê Bo¿e pseudo impreze
no to niez³a skifa
Jarek ugryz³ rêkê, która go ¿ywi³a...
co do postów tatry1 - kolego pohamuj jêzyk, poganie, o których jak widzê masz niepochlebn± opiniê, zostali tak samo wykiwani przez p. Woliñskiego, jak i grupy "fanatycznych katolików" ;) -> dwa posty na fresze i ju¿ siejesz konflikty??
Witam
CYTAT
Niech poganie sami sie szturmuj± i broni± jednocze¶nie. Na pohybel s.........m.
go¶ciu jak nie wiesz o co chodzi to trzymaj jêzyk za zêbami. Ja sam dowiadywa³em siê rzeczy które mia³y siê dziaæ z frehy i robi³em
takie oczy. Cz³owiek jest nie powa¿ny i niech zak³ada szarawary i garnek i sam szturmuje i broni.
A mia³o byæ tak piêknie
Miejmy nadzieje, ¿e szanowny pan Jaros³aw przeczyta ten temat i mo¿e wyci±gnie wnioski na przysz³o¶æ...
Pomys³ z bojkotem popieram - tylko trzeba solidarnie.
I powtórze za przedmówc± - A mia³o byæ tak piêknie...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.