Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] Spotkania rycerskie na zamku w Szyd³owcu 20-21
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2006
Stron: 1, 2, 3
muzykus
W dniach 20-21 maja 2006 Szyd³owiecki "Gryf" wraz z Bractwem Rycerskim Ziemi Lubelskej organizuje niedatowane spotkania rycerskie. Wjazd na zaproszenia.
Pinior
muzykus....w co ty sie ³adujesz....smile.gif
Micha³ ¯elazo
A Wolontarska znowu przyjedzie i zanim ktokolwiek zd±¿y napiæ siê piwa ju¿ zape³ni wszelkie swoje beczki, buk³aczki, itp ;)

Pozdr.
M.
Krzysztof
i zje ca³± s³onine albo zas³oni sie, lub spu¶ci bojowe s³onie tongue.gif
Pinior
s³onina doobra baardzo;)
mirek knight
pinior co ty masz do spotkan rycerskich zajmij siê swoim zadem jesli ci nie pasuje i nie obgaduj nas za plecami kurwa jak ch³op anger.gif jak masz co¶ do nas to powiedz nam to prosto w oczy!!!!!!!
pozdrowienia dla ludzi z Lublina
Wojciech Radzki
o kurde.....
widzisz Pinior doigra³e¶ siê.... bigsmile2.gif
Pozdr
WR
Martuszka
Dlaczego niedatowane icon_sad.gif icon_sad.gif z drugiej strony bêdzie to zabawnie wygl±daæ smile.gif .
Halldis(Naamah)
Muzykus napisz jak mo¿esz co¶ wiêcej... by³abym wdziêczna...smile.gif

pozdrawiam
Piotr Czy¿
na spotkania mo¿na bêdzie przyjechaæ w pi±tek. Zakwaterowanie z umywalniami ( prawdopodobnie w schronisku m³odzierzowym) Istnieje mo¿liwo¶æ przyjazdu z w³asnymi namiotami, i rozbicia ich na wyspie zamkowej. Mile widziane namioty historyczne.
na wyspie bed± ubikacje, brak jest niestety umywalni. Jest mozliwo¶æ rozpalenia ogniska.
Im bli¿ej imprezy tym szczegó³ów bêdzie wiêcej. NIE JEST TO TURNIEJ, spotkania maj± polegac na dobrej zabawie zarówno dla uczestników, jak i przyby³ych widzów.
Piotr Czy¿
ps. Pozdrawiam cie Marku, d³ugo siê nie odzywa³e¶.
Ptack
Pan knight chyba pali du¿o gandzi...wiêcej luzu, kolego z "gryfa".

ortografii nie znasz, co pokaza³e¶ poprzednimi postami, ale dyslekcj± nie wyt³umaczysz brak znajomo¶ci zasad interpuncji. Ciê¿ko siê toto czyta.
Piotr Czy¿
Informuje wszystkich zainteresowanych, ¿e spotkania rycerskie w Szyd³owcu mog± zostaæ przesuniête na inny termin. Jest to zwi±zane z pro¶b± przyjaciela z innej dry¿yny, który w tym samym czasie organizuje imprezê która odbêdzie siê w tym samym terminie. Wszystkich BARDZO PRZPRASZAM za zamieszanie. Termin zostanie podany jak najszybciej.
Piotr Czy¿
Halldis(Naamah)
Hej!
No ja jednak czekam na bli¿sze szczególy... smile.gif no a najbardziej to data mnie interesuje teraz... tongue.gif

pozdrawiam

ps. Ej panowie, co tak± nie mi³± atmosferê wprowadzacie... dunno.gif
muzykus
Witojcie na freha!
Prawda dawno siê nie odzywa³em, ale wybaczcie robi³em karierê jak mawia mój przyjaciel. Nic z tego nie wysz³o wiêc wracam dio ¿ywych.
Teraz kilka odpowiedzi:
spotkania s± niedatowane dlatego, ¿eby mog³a przyjechaæ na nie zarówno braæ rycerska ubrana w stroje wcze¶niackie jak i ¶redniackie, pó¼niackie i wikiñskie, a tak¿e szkockie. Datowanie wprowadzi³o niejaki roz³am w¶ród naszej braci, bo ja np. nie pasjonujê siê X wiekiem, ale lubiê XIV i XV ma³o tego, mam kumpli (jak mi siê wydaje - mam) w³a¶nie osadzonych w innych epokach i spotkanie na ortodoksyjnych (datowanych) imprezach dla mnie np. jest niemo¿liwe - nie mam takich ciuchów. Tutaj chcemy, ¿eby spotkali siê wszyscy pasjonaci i pokazali co potrafi± i opowiedzieli wszystkim o "swoich" czasach. Powiecie ciekawe do¶wiadczenie - ano ciekawe i my¶lê, ¿e z sensem.
Teraz z innej beczki - na ¶mieræ zapomnia³em, ¿e Oblê¿enie Twierdzy Zamo¶æ wypada w tym samym czasie (to przez to robienie kariery zrobi³em siê w bambuko - wybaczcie) Dodatkowo ta wspaia³a XVII wieczna imprezka bêdzie okraszona (o ile siê pan m³ody albo jego po³owica nie zbiesi) prawdziwym ¶lubem.
A na zakoñczenie: na lito¶æ Bosk± nie chcê byæ przyczyn± k³ótni pomiêdzy Wami kochani, wiêc przy okazji tego tematu nie wypominajcie sobie wzajemnie "grzeszków" oki?
A Waæpanu panie Michale z Weso³ej Kompani "dziêkujê" za rozpêtanie burzy w szklance wody - Pan to potrafi.
Pozdrowienia dla wszystkich - Muzykus
Nowy termin Spotkañ bêdzie podany jak skontakitujê siê z Piotrem z Szyd³owieckiego "Gryfa"
PS> "Gryf" to m³oda sta¿em, ale wielka duchem i bardzo weso³a grupa. Walcie jak w dym do Szyd³owca to siê przekonacie.
Piotr Czy¿
Informujê wszystkich zainteresowanych ¿e dziêki uprzejmo¶ci dyrektora muzeum termin spotkañ rycerskich w Szyd³owcu zosta³ ustalony w dniach 19 - 21.05.
Nie bêdzie kolidowa³ z Zamo¶ciem.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Micha³ ¯elazo
CYTAT
A Waæpanu panie Michale z Weso³ej Kompani "dziêkujê" za rozpêtanie burzy w szklance wody - Pan to potrafi.

Jakiej znowu burzy ?
Ot, wiedziony wspomnieniami pozwoli³em sobie za¿artowaæ, do tego, aby wszyscy wymowê tego posta zrozumieli doda³em emotikon, który jednoznacznie okre¶la ton wypowiedzi.
Z nikim sie nie k³ócê, bo i nie mam o co, rok temu bawi³em siê w Szyd³owcu z moimi dziewczynami wybornie.

Pozdr.
M.
Halldis(Naamah)
Termina znamy, a jaki¶ program imprezy mo¿na prosiæ...
Bêdê wdziêczna

pozdrawiam
muzykus
Dzisiaj dosta³em wiadomo¶æ, ¿e nast±pi³a zmiana terminu Spotkañ Rycerskich i odbêd± siê one w terminie
OD 19 MAJA DO 21 MAJA 2006 ROKU
spowodowane jest to na³o¿eniem siê terminów dwóch imprez Zamo¶cia i Szyd³owca

dok³adne szczegó³y na pocz±tku lutego czekajcie cierpliwiePozdrawiam Muzykus
Piotr Czy¿
Na Spotkania Rycerskie zapraszam osoby odtwarzaj±ce ¶redniowiecznych rybaków.
Bêdzie mo¿liwo¶æ praktycznego u¿ycia sprzêtu do po³owu w "FOSIE" okalaj±cej szyd³owiecki zamek.
Mam na to wstêpn± zgodê gospodarza zbiornika.
Osoby zainteresowane proszê o kontakt.
Piotr Czy¿
Têcza
CYTAT(Piotr Czy¿)
Osoby zainteresowane proszê o kontakt.
Piotr Czy¿

Tyczy siê rybaków, czy ludzi chetnych na przyjazd - nie rybaków ? icon_wink.gif
Koki
jednych i drugich icon_wink.gif zapraszamy!
Mieszko
Pragnê ostrzec wszystkich rybaków ¿e fosa szyd³owiecka wci±ga smile.gif
Ciesze siê ¿e znowu siê spotkamy
Pozdrawiam.
Piotr Czy¿
PROGRAM
Spotkañ Rycerskich na zamku w Szyd³owcu
w dniach 19-21 maja 2006 roku.

ZG£OSZENIA GRUP

Grupy zg³aszaj± siê do organizatorów a adres mailowy: biuro@muzeuminstrumentow.pl, lub pajak116@op.pl, z podaniem ilo¶ci osób, okresu odtwarzanego w ruchu rycerskim oraz krótkiej prezentacji grupy (zdjêcia mile widziane) wraz z herbem grupy (je¶li taki posiada grupa). Proszê o podanie co grupa chcia³aby zaprezentowaæ w czasie spotkañ (scenki, ¶piewanki, walki, rzemios³o, ¿ycie codzienne itp.) Po zg³oszeniu grupa otrzymuje potwierdzenie przyjêcia zg³oszenia poprzez zaproszenie na „Spotkania”.
Zg³oszenia grup proszê kierowaæ najpó¼niej do 30 marca 2006 roku na podany wy¿ej adres.

PI¡TEK

PRZYJAZD GRUP

Grupy przyje¿d¿aj± do Szyd³owca w dniu 19.05.2006. do godziny 18.00. Punkt kontaktowy Zamek w Szyd³owcu, gdzie oczekiwaæ bêd± organizatorzy, którzy zakwateruj± grupy i podadz± inne szczegó³owe dane. Cz³onkowie grup rycerskich powinni posiadaæ glejty osobiste wystawione przez dowódców grup przez ca³y czas trwania „Spotkañ”.

ZAKWATEROWANIE I WY¯YWIENIE

Zakwaterowanie grup bêdzie w schronisku m³odzie¿owym, lub w namiotach na wyspie wokó³ zamku. Zapewnione jest ca³odzienne wy¿ywienie: od pi±tku – 19.05.2006 – kolacja do niedzieli – 21.05.2006. obiad. W dniu 20.05.2006 sobota wieczorem - przewidziana jest uczta rycerska.

SOBOTA

Rano rozbijane s± na wyspie pozosta³e namioty poszczególnych grup rycerskich wed³ug odtwarzanego wieku i plany ustalonego przez organizatorów oraz organizowane s± obozowiska.
oko³o 12.00 powitanie grup przyby³ych na „Spotkania” przy murze kurtynowym przez Dyrektora Muzeum Instrumentów Ludowych Pana Stefana Rosiñskiego i uroczyste otwarcie „Spotkañ”
oko³o 13.00 Rozpoczêcie Spotkañ i wymiana do¶wiadczeñ w formie prezentacji strojów, orê¿a i sposobów walk, ¿ycia obozowego, rzemios³a itp.
- walki odbywaæ siê bêd± przy murze kurtynowym
- strzelanie z ³uku w okolicach bramy g³ównej
- mo¿na bêdzie ³owiæ ryby, ale wy³±cznie metodami zaprzesz³ymi z wyj±tkiem sieci.
Ca³o¶æ imprezy odbywaæ siê bêdzie wokó³ zamku na wyspie (³±cznie z kramami i straganami)

Na dziedziñcu – prezentowaæ siê bêd± grupy odtwarzaj±ce wiek XVII
Oko³o godz. 19.00 „Stó³ Rycerski”, czyli nape³niania ¿o³±dków metodami zaprzesz³ymi do pó¼nej i ciep³ej nocy.

NIEDZIELA
Do obiadu trwaæ bêd± pokazy i prezentacje w ramach „Spotkañ” na wyspie wokó³ zamku, na dziedziñcu prezentowaæ siê bêda grupy odtwarzaj±ce wiek XVII

Po obiedzie tj. oko³o godziny 17.00 zakoñczenie „Spotkañ Rycerskich na Zamku w Szyd³owcu” przez Dyrektora Muzeum Instrumentów Ludowych Pana Stefana Rosiñskiego.

G³ównym za³o¿eniem i celem tej imprezy jest:
-umo¿liwienie spotkania na jednej imprezie cz³onkom ruchu rycerskiego specjalizuj±cym siê ró¿nych epokach historycznych.
-zaprezentowanie mieszkañcom miasta Szyd³owca przyby³ym do Zamku, historii ¶redniowiecza na ¿ywo.
-Wymiana do¶wiadczeñ pomiêdzy uczestnikami „Spotkañ Rycerskich ...”.
-Wspólna, dobra zabawa, konkursy i mi³e spêdzenia czasu.
Piotr Czy¿
Jeszcze gar¶æ informacji o spotkaniach.
Postaramy siê aby pi±tkowy wieczór by³ mile spêdzony przy ognisku.
S± dwie lokalizacje wieczoru do uzgodnienia z zaproszonymi go¶æmi.
Wyspa zamkowa, lub wyrobisko po wydobyciu kamienia, znajduj±ce siê niedaleko miejsca zakwaterowania.
Noclegi w schronisku m³odzierzowym dla 36 osób. Tyle ³ó¿ek mamy do dyspozycji, lecz nie bêdziemy nikogo sprawdzaæ czy ¶pi pojedyñczo cool.gif icon_redface.gif
Pozostali zakwaterowanie na wyspie zamkowej.
W zamku bêdzie do naszej dyspozycji du¿a sala, w której mo¿na bêdzie z³o¿yæ sprzêt.
W razie pytan proszê pisaæ, chêtnie udzielê wszelkich informacji.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Halldis(Naamah)
Witam! Czy nasze wstepne ustalenia s± nadal aktualne?:> Bo ja ju¿ znam swój terminarz na maj i z przyjemno¶ci± skorzystam z zaproszenia smile.gif
Muzykus prosze Ciebie gor±co o kontakt
pozdrawiam N.N.

edit: a wiêc do zobaczenia ju¿ wkrótce :D dosz³o zaproszenie :D
mirek knight
przewidziano jeszcze mozliwosc zorganizowania turnieju bojowego i ³uczniczego wiec prosimy zabierac istotny sprzêt postaramy sie o satyswakcjonujace nagrody bigsmile2.gif jesli oczywiscie beda chetni:)
Têcza
CYTAT(mirek knight)
przewidziano jeszcze mozliwosc zorganizowania turnieju bojowego ...

O jak konkretnie bojowy chodzi? Impreza jest niedatowana zatem bojówka ¶redniowieczna czy mo¿e szablowa? Na t± drug± bêd± od nas chêtni yes.gif i przy okazji mogli by¶my sprawdziæ swój nowy sprzêt.
mirek knight
to kwestia dogadania,myslelismy ze skoro to spotkania (rycerskie)to warto by by³o zrobic tarcze ,miecze albo cos wtym stylu niewiem jak bedzie z szabla ale napewno sobie powalczymy bo odnas tez bedzie kilku w 17-ce smile.gif
yes.gif
Macko
Zg³aszam siê do udzia³u we wszelakich pieszych walkach XV-tkowych.

Mo¿e jakie¶ delikatne ustawki np. 3 x 3 ?

je¶li s± chêtni to mo¿e co¶ zorganizujemy?

Bardzo chêtnie pomacha³bym moim "Zulem devil.gif "

W ka¿dym b±d¼ razie napewno wezmê sprzêcik by nie by³o niespodzianek bigsmile2.gif
mirek knight
Jak tylko beda chetni to napewno zrobimy ,nawet i walki grupowe wszelakie bitewki i insze zabawy,ale sa jeszcze ch³opaki z 17-stki którym tez trzeba cosik wymyslec aby ich zacne persony sie nie nudzi³y bigsmile2.gif
i jak w tamtym roku ta impreza jest nie datowana wiec mozna bedzie powalczyc od wczesnego po puzne sredniowiecze wiec nie czajcie sie tylko przybywajcie w strojach wszelakich bo wszyscy beda równi na polu bitwy bigsmile2.gif yes.gif smile.gif
Mieszko
W³a¶nie siê dowiedzia³em ¿e moja uczelnia wyznaczy³a mi termin zjazdu dodatkowego na 19-21 maja.Bêde mia³ egzeminy któruch nie moge opu¶cic.Bardzo ¿a³uje ale nie moge przyjechaæ na impreze.Przepraszam. Wiem ¿e swietnie bêdziecie siê bawiæ.Pozdrawiam Organizatoruw i wszystkich uczestnikuw.
Macko
Mieszko................

.............zawiod³e¶ mnie straszliwie icon_sad.gif icon_sad.gif icon_sad.gif

Chocia¿ wiem co to za ból...............
przez szko³ê te¿ musia³em zrezygnowac z kilku imprez.................

.............. "nadrobimy" na Grunwie devil.gif
Piotr Czy¿
INFORMACJA.
Dla osobób przybywaj±cych na szyd³owieckie spotkania.
NIE korzystajcie z dojazdu do stacji kolejowej Szyd³owiec.
Dworzec PKP oddalony jest od miasta o oko³o 5 km.
Najwygodniej jest wysi±¶æ na stacjach PKP Radom, lub Skar¿ysko Kamienna, a do Szyd³owca dojechaæ komunikacj± ko³ow± (autobus, bus).Dworce PKS - BUS w tych miastach s±siaduj± z dworcami PKP
Dworzec komunikacji ko³owej znajduje siê w centrum miasteczka. do zamku jest "rzut beretem".
Pozdrawiam
Piotr Czy¿.
Piotr Czy¿
Do wiadomo¶ci.
Lista uczestników szyd³owieckich spotkañ zosta³a zamkniêta 08.05.2006r.
Przykro mi niezmiernie.
Pozdrawiam
Piotr Czy¿
Martyna
O kurcze... czyli pozostaje mi tylko przyjechaæ jako widz z aparatem na szyi... jak pech, to pech... icon_cry.gif icon_cry.gif icon_cry.gif
mirek knight
brak wyzywienia od sponsorów i noclegi sie skonczy³y ale jesli masz jakis namiot to zapraszamy no i oczywiscie wuzywienie ,tak wysz³o icon_cry.gif z góry przepraszamy
Martyna
Aha, spoko, czyli mogê wpa¶æ w stroju, tak?
Halldis(Naamah)
Hej kochani!
To tak a propos tego dojazdu do skar¿yska...
Czy jaka¶ ekpia z Dolnego ¦l±ska bêdzie oprócz nas uderza³a na Szyd³owiec... zawsze ra¼niej spêdziæ te kilka godzin w poci±gu w mi³ym towarzystwie...

pozdrawiam gor±co i do zobaczenia na imprezie
N.N.
Koki
Martyna a pewnie ¿e tak jaki¶ nocleg siê znajdzie mad.gif jakos damy rade icon_cool.gif
Mieszko
Stwierdzam ¿e szabla wa¿niejsza od ka³ama¿a! Przyje¿d¿am w Sobote!
Koki
Bardzo zacnie ¿e nas panie bracie nawiedzisz ,tylko pamiêtaj ¿e fosa u nas g³êboka i wci±ga ! icon_wink.gif mad.gif
Martyna
CYTAT(Koki)
Martyna a pewnie ¿e tak jaki¶ nocleg siê znajdzie mad.gif jakos damy rade icon_cool.gif

No, to spoko, z góry wielkie dziêki icon_wink.gif
Muminek
Witam!
Da radê siê wkrêciæ jeszcze na t± zacn± imprezê ? Wiemy jaka jest sytuacja mieszkalno-wy¿ywieniowa wiêc przybywamy z w³asnym historycznym namiotem i z w³asnym ¿are³kiem. Mam nadziejê tylko ¿e bêdzie gdzie namiot rozbiæ i s³oma do namiotów i sienników te¿ siê znajdzie ? Na razie do wyjazdu szykuje siê 3 osoby - ja czyli mieszczanin, Misza czyli szpitalnik i Jorund czyli wiking. (mo¿e bêdzie jeszcze jeden wiking) Mogê podes³aæ foty ¿eby za¶wiadczyæ o nie mrokowaniu przez nas tongue.gif A o referencjê prosze pytaæ ekipê Szpitalników z Lublina bo nas znaj±.
mirek knight
Oczywiscie, ze tak przybywajcie, zdjêcia nie s± potrzebne, nie bêdziemy was sprawdzac wierzymy na s³owo, s³oma sie znajdzie i napewno niezle bêdziemy siê bawiæ do zobaczenia!!! bigsmile2.gif yes.gif
Martin.de.Dinan
No mam nadzieje, ¿e Muzykus zaklepa³ miejscówki dla kilku ze ¦widnika (w tamtym roku bylismy, to w tym mam nadziejê, ¿e te¿ bêdzie dla nas miejsce)
mirek knight
My¶lê,¿e tak ale jeszcze niewiadomo dok³adnie, muszê siê dowiedzieæ wszystkiego konkretniej bo to nie do koñca zale¿y od nas, no wiesz sponsorzy,te sprawy....ale raczej was zaklepa³
Oficjalnie miejsca siê skoñczy³y bo jak wiadomo brak bêdzie wy¿ywienia i noclegu w szkole,ale da siê to omin±æ bo oczywi¶cie mo¿na przyjechaæ z namiotami i w³asnym wy¿ywieniem. Tylko co do uczty jest pewien problem,poniewa¿ chcieliby¶my na uczcie siedzieæ razem z wami wszystkimi, je¶æ, ¶miaæ siê i piæ bigsmile2.gif ale jest wyznaczona ilo¶æ jedzenia,a chcieliby¶my wszystkich ugo¶ciæ jednakowo, postaramy siê to skorygowaæ i odpowiedzieæ na wasze pytania smile.gif yes.gif
Martyna
Impreza siê zapowiada fajnie, ju¿ siê nie mogê doczekaæ bigsmile2.gif
Damy radê yes.gif
Martin.de.Dinan
No z tego co mi wiadomo to mielismy zaproszenie czy cu¶ takirgo... i o tym, ¿e jedziemy wiedzia³em jakie¶ 2 miesi±ce temu ju¿... tak¿e chyba wszystko powinno byæ w porz±dku... tylko tak dla upewnienia sie pytam...

Zreszt± zapraszaliscie nas na XVII wiecznej imprezie we wrzesniu (pamietacie szkota przypalanego rozgrzanym ¿elazem??... to ja bum.gif )
mirek knight
Oczywiscie, ze tak ,na i³zy cie naet widzia³em ,ale by³em jako turysta yes.gif na spotkaniach rycerskich by³es jako templar nie prawdasz :)to raczej napewno jestescie na liscie bigsmile2.gif wpadajcie a raczej przybywajcie Martinie.de .dinan i ty nadobna niewiasto Martyno:)juz nie wspomne o reszcie.... smile.gif
DO ZOBACZENIA .
Martin.de.Dinan
Noo... tak w³asnie, by³em jako templar i nadal jestem smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.