Proszê bardzo. W opieraniu siê na traktatach mniej czy bardziej nie ma nic z³ego. Tyle tylko , ¿e równie dobrze mo¿na siê opieraæ nie na niemieckich, a np. na pó¼niejszych w³oskich (mówiê o d³ugim mieczu). Troche mam wra¿enie traktujecie niemców jako fetysz lub mo¿e raczej obiekt kultu, ale to nie znaczy, ¿e inne szko³y s± gorsze. Poza tym adaptowanie podstaw to chyba nie to samo co praca z traktatami. Jak w wielu miejscach na Fresze przeczyta³em, wiêkszo¶æ traktatów by³y dla ludzi, którzy znali podstawy, wiêc nie jestem pewien czy twoje podziekowania nie s± nazbyt wczesne. Co do bezpieczeñstwa: nie staram siê nikogo zmuszaæ, ani nawracaæ. W koñcu najbezpieczniej jest zostaæ w domu i w ogóle nie bawiæ siê w fechtunek lub/i RR. Trzeba po prostu znale¼æ równowagê miêdzy bezpieczeñstwem, a innymi wa¿nymi stronami tej zabawy, jak swoboda ruchów, motywacja, ¿eby nie dostaæ, spora realistyczno¶æ i adrenalina,... . Problem w tym, ¿e jak siê z nadmiaru entuzjazmu przegnie, to nie mo¿na potem walczyæ i to w³a¶nie jest najgorsze. Moje uczulenie na tym punkcie wynika z faktu, ¿e ci±gle rozwalam sobie wiêzad³a (co prawda nie przez fechtunek) i z w³asnego do¶wiadczenia wiem, jakie to wkurzaj±ce - siedzieæ w domu i nudziæ siê marz±c, by móc porobiæ to co siê na prawdê uwielbia.
Marcinie, bazê trzeba tworzyæ kiedy siê jej nie ma, a kiedy ju¿ jest, trzeba siê jej nauczyæ. Ja nie tworzê nowych sztuk wali typu longsword-do czy co tam, tylko uczê siê od lepszych ode mnie. Uczê siê bazy. Nie tworzê jej. To co pisa³em o szabli, to moje dywagacje (w sensie pieprzenia g³upot) a propos jej wspó³czesnych szkó³ i zastrzeg³em, ¿e problem jest w braku historycznych materia³ów. Szko³y wspó³czesne istniej±. Podobo sawicki-do (signum polonicum) opiera siê na starzewskim. Mi starzewski troszke paskiem pachnie z tym wypinaniem piersi i gro¼nym patrzeniem. Huttona "cold steel" jest fajne tylko ,¿e to ju¿ troszke inna broñ. Krótko mówi±c s± problemy i w du¿ej mierze po nauczeniu siê podstawe trzeba samemu kombinowaæ, badaæ sprawdzaæ (do czego ja jeszcze nie doszed³em, bo muszê sobie zautomatyzowaæ podstawowe dzia³ania).
Pozdrawiam