Czy kto¶ mo¿e jeszcze raz wstawiæ ten schemat ochronny palców (nie zakier, nie rêkawica) ? te zdjêcie podane przez Anite jest nieaktualne i mi go nie wyswietla
najlepiej jakby kto¶ wrzucil skan z tej ksi±¿ki o której my tak ci±gle piszemy (drewniany ³uk ¶redniowieczny). mo¿liwe ¿e zdjêcie podane przez Anite jest "chwilowo" niewidoczne bo podkre¶lala ze z strony Bisoka a strona Bisoka jest obecnie nieczynna... tak czy siak prosze o wstawienie skanu :] mojjjjje biedne palce...
no co z wami? strzelam z bardzo niewygodnej rêkawicy czekaj±c na schemat
eno... co jest czemu nikt nie wrzuci skanu? przeciez to chwila
badz ze ktos tak laskaw i wrzuc tu ten skan bo strzelanie z rekawica robacza juz mi sie niei podoba :/
plz
CYTAT(Gloria)
Do mongolskich ³uków siê stosowa³o jakie¶ zekiery, czy co¶ takiego... Prawda? Jak tego siê u¿ywa?
http://www.zurawiejki.horsesport.pl/archery.html
(rozdzia³ 'u¿ywanie zekiera')
Rozdzia³ bêdzie niebawem znacznie rozbudowany.
PozdrawiaM.
Co do rêkawic, to czym powinny siê one charakteryzowaæ? Chodzi mi o rêkawice piêciopalczaste bo za trójpalczastymi nie przepadam. Proszê o jak najwiêcej informacji na ich temat gdy¿ przymierzam siê do zrobienia takich a mam tylko jeden malusi obrazeczek...
O zapomnia³bym, odtwarzam prze³om wieków XIV i XV.
Szukam wzoru 1:1 ochrony na palce-³atki ze skory, zeby sobie to có¶ wyci±æ ze skóry - kto¶ mo¿e ma jakiego¶ linka - albo bylby w stanie zeskanowac to co ma i podrzucic na forum?
Witam!
Mo¿esz skorzystaæ z www.lukbis.pl i po prostu odrysowaæ sobie ze zdjêcia. Metoda skuteczna bo sam tak zrobi³em
Mo¿esz skorzystaæ równie¿ ze wzoru z ksi±¿ki pana Jankowskiego
Pozdrawiam Spuciarz
Witam!
Tê skórzan± pierdó³kê przedstawi³em na rysunku (UWAGA, rysowane myszk± w paincie, przy³o¿y³em do monitora t± os³onkê i odrysowa³em
) i pokaza³em jak to siê zak³ada
Pozdrawiam, Ukasz
Ukaszu, wspania³y rysunek.
To teraz jeszcze napisz, jakie maj± byæ tego wymiary i ile trzeba zostawiaæ 'rezerwy' z boków i wzglêdem koniuszków zcharatanych palców?
Ja sam próbowa³em, chyba przedwczoraj, zrobiæ sobie tak± os³onke. Mianowicie, ¼le wyci±³em otwór, bo za wysoko, i w efekcie os³onka opiera³a siê zbyt nisko. Kolejny problem, to za szeroki 'pier¶cieñ'. Skóry by³o miêdzy palcami za du¿o i nie da³o siê ich normalnie z³o¿yæ. I wreszcie wyciêcie miedzy palcem ¶rodkowym, a wskazuj±cym by³o za d³ugie i siê palce os³onki rozje¿d¿a³y. A kupa z tym. Trzeba si±¶æ i porobiæ eksperymenty metod± prób i bol±cych palców...
Pozdrawiam
a moze ktos moglby po prostu taka ³atkê wrzucic w skaner.. dodac tylko wymiary i bedzie cacy.
Witam!
Widzia³em takie skórki na allegro za na¶cie zete³. chocia¿ osobi¶cie bardziej podobaj± mi siê te z pier¶cieniem.
No to zdrowia.
Witam!
Hehe, dziêki IndyanaMax
Wiêc dopóki kto¶ nie wrzuci tu skana, to ja wrzucê kolejne moje dzie³o
Przy wyprostowanej d³oni, koniuszki palców wystaj± troszeczkê zza skórki, ale gdy d³oñ siê zegnie do strzelania, skórka os³ania ca³e palce. Dodatkowo ja u prawej rêki mam d³u¿sze paznokcie (do grania na gitarze), to os³ona koniuszków jest dla mnie wa¿na (³oj, jakby tak paznokcia wyrwa³o to aaajajaj). Jeszcze tak mi siê nie zdarzy³o
Pozdrawiam, Ukasz
Witam...
.....udogodnienie do postu i za³±cznika mojego przedmówcy Ukasza. Po zrobieniu takowej skórki najczê¶ciej okazuje siê, ¿e niemi³osiernie zsuwa siê z palców. Na stronie zewnêtrznej, w miejscu zaznaczonym, naszywam kawa³ek skóry oznaczonej w za³±czniku kolorem czerwonym. Skórka musi byæ zszyta do¶æ w±sko. Nastêpny kawa³ek skórki, na rysunku w kolorze ¿ó³tym zwijam w rulonik i wciskam w powsta³y przez odpowiednie zszycie skórki czerwonej otwór.
.....po takowej modyfikacji palec wskazuj±cy i ¶rodkowy rozsuwaj± siê na odpowiedni± odleg³o¶æ by strza³a wesz³a a ponadto podtrzymuj± ¶wietnie skórkê siw± przy d³oni.
ZRP Hako
Pozwoli³em sobnie zmieniæ za³±cznik by sta³ siê bardziej przejrzysty.
Jednej rzeczy nie rozumiem - strona zewnêtrzna to która? To znaczy, czy ten rulonik potem ma miejsce miêdzy palcami?
Tak
Rulonik znajduje siê pomiêdzy palcem ¶rodkowym i wskazuj±cym. Nie pozwala ¶cisn±æ owych palców na strzale
Wszelkie dobroci do strzelania wyj±wszy ko³cany, ³ubia itp. Czyli o mankietach, zekierach i paluszkach.
nie wie mczemu wy odrusowujecie ochrone na palce. nie mozna poprostu sobie sciagnac tego zdjecia?
Przegl±daj±c stronê jamalskiej ekspedycji archeologicznej, trafi³am na takie tarczki, chroni±ce rêkê przed ciêciw±. U¿ywali tego Bu³garowie Nadwo³¿añscy w XII-XIV w. Fotki w za³±cznikach, a wziête zosta³y
st±d i
st±d.
Pozdrawiam!
Vlasta
Witajcie!
Pozwolê sobie od¶wie¿yæ trochê temat, gdy¿ nie widzê sensu zak³adniania nowego ;]
Mam kilka pytañ dotycz±cych ochrony przedramienia, co do której nazwy w tym temacie wywi±za³a siê burzliwa dyskusja ju¿ gro czasu temu. Lecz nie o nazwê sam± mi chodzi. Otó¿ jak kto¶ s³usznie zauwa¿y³, na wszelkich ikonografiach z okresu XIV i XV wieku (jak choæby z znanego i lubianego "English Longbowman") ochrony takie by³y ma³e i zapinane na jeden pasek. Wiadomo¶æ t± przyj±³em z ³agodnym trzepotem neuronów odpowiedzialnych za moje niezadowolenie - ¶pieszê z wyja¶nieniem. Otó¿ wykona³em dla siebie tak± os³onê w kszta³cie, z którym spotykam siê najczê¶ciej, czyli ochraniaj±cej ca³e przedramiê. Mimo wszystko my¶lê i¿ jest to do przyjêcia, jako i¿ bêd±c ³ucznikiem z umiarkowanie d³ugim sta¿em, ale równie d³ugimi przerwami w treningach, nadal zdarza mi siê oberwaæ moj± przyjació³k± ciêciw± w przedramiê i to czasem ni¿ej, a czasem wy¿ej. Wiem, ¿e to kwestia prawid³owej postawy, ale strze¿onego Pan Bóg strze¿e. Pomijaj±c moje w³asne do¶wiadczenia, wielce interesuj± mnie 3 rzeczy:
1. Zdobienia na karwaszach czy te¿ mankietach wykonywanych ze skóry. W szczególno¶ci chodzi mi o kwestiê historyczno¶ci wypalania ró¿nych wzorów (motywów ro¶linnych, zwierzêcych itp.) na owych os³onach w celu po³echtania w³asnego ego a tak¿e odczuæ estetycznych ów karwasz/mankiet ogl±daj±cych. Czy takie zdobienia by³y, je¶li tak, to szukam ikonografii czy jakichkolwiek innych materia³ów - g³. prze³om XIV i XV wieku.
2. Od pewnego czasu mêczy mnie my¶l, swoj± drog± ¶ci¶le powi±zan± z odpowiedzi± na pytanie 1, dotycz±ca os³ony przedramienia z bia³ej skóry. Chodzi o to, ¿e marzy mi siê bia³y karwasz/mankiet z wypalonymi na czarno wzorami. Czy co¶ takiego wogóle przesz³oby na imprezach historycznych (zak³adaj±c rzecz jasna historyczno¶æ wypalanych zdobieñ)?
3. Ostatnim mêcz±cym mnie problemem, jest poprawno¶æ mocowania takiego karwasza/mankietu na rzemienie...
Proszê mi wybaczyæ, za tak d³ug± i nu¿±c± wypowied¼, jednak chcia³em zawrzeæ w niej wszystkie nurtuj±ce mnie problemy.
Pozdrowienia
Mateusz Zalewski
PS. Nie chcia³bym, by znów rozgorza³ spór o nazwê "os³ony przedramienia"/"karwaszu"/"mankietu" - nazw tych u¿ywa³em zamiennie (z przyzwyczajenia nie popartego ¿adnymi sensownym argumentami najbli¿sza jest mi nazwa "karwasz") i ¿adna z nich nie ma charakteru prowokacyjnego ;)
zdobienia w skórze(utwardzonej) jest w opachach z Anglii (Datowane na II po³ XIV wieku ).nie pamiêtam czy to by³o t³oczone czy wypalone
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.