Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oporz±dzenie strzeleckie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Stron: 1, 2, 3
Zawisza
Mam pytanie!

na pocz±tku przyznam, ¿e przygodê z ³ukiem dopiero rozpoczynam wiêc proszê o wyrozumia³o¶æ!

Obecnie u¿ywa siê ochrony na palce naci±gaj±ce ciêciwê - mam pytanie czy takie ustrojstwo by³o u¿ywane w wiekach ¶rednich i je¿eli tak to czy kto¶ ma obrazek jak co¶ takiego wygl±da³o?

pozdr
Anita Weber
Witam!
W ksi±¿ce Jaros³awa Jankowskiego "£uk - drewniany ³uk ¶redniowieczny" jest rysunek takiej os³onki w skali 1:1. Trzeba mieæ tylko kawa³ek miêkkiej i grubej skóry na zrobienie os³ony. Jak chcesz, mogê wrzuciæ skan, ale to tak jako¶ kolo 13 (nie mam w³asnego skanera). No, chyba ¿e gdzie¶ w Sieci jest...

Pozdrawiam!!

Anita
Zawisza
Anito dzieki za odzew!!!!
Jak by¶ mog³a "wrzuciæ" ten rysynek by³bym bardzo wdziêczny!!

pozdr.
Anita Weber
Przepraszam za opó¼nienie. Zamiast skanu za³±czam zdjêcia os³on identycznych praktycznie ze schematem przedstawionym w ksi±¿ce Jaros³awa Jankowskiego. Pochodz± one ze strony Bisoka.

Pozdrawiam!!

Anita

Vudu
ja bym je nazwa³ wspó³czesnymi sportowymi, jak siê wiêc one maj± do ¶redniowiecznych?

Na stronce Wolnej Kompani Najemnej znajduje siê wzór trójpalczastej rêkawicy. Prosi³bym o opiniê równie¿ na jej temat.
Anita Weber
Sportowe wygl±daj± nieco inaczej (nie ma w nich otworu na palec), nie mówi±c o materiale, z którego siê je wykonuje. Swoj± przygodê z ³ucznicwtem te¿ dopiero rozpoczynam, zupe³nie amatorsko, ale os³ony podobnego typu, jak na zdjêciu s± u¿ywane w ³ucznictwie tradycyjnym. Prawdê mówi±c, nie mam ¼róde³ na temat os³on na palce stosowanych w ¦redniowieczu, ale wydaje mi siê, ¿e ogólnie chyba rêkawice by³y do¶æ czêsto u¿ywane... Jakby kto¶ mia³ wiêcej informacji, to te¿ by³abym wdziêczna.

Pozdrawiam!

Anita
Gloria z Krakowa
I ja te¿, boæ nawet siê nie domy¶lam, jak co co¶ na zdjêciu ma byæ u¿ywane:) ¦redniowiecznie nie wygl±da, a rêkawice chyba te¿ nie s± zbyt wygodne. Bez ochrony palce w koñcu obdzieraj± siê do krwi, a potem pod owiniêtymi lepcem co¶ pulsuje i ¿yje w³asnym ¿yciem (bez skojarzeñ z ¿adnymi horrorami proszê;))...
Do mongolskich ³uków siê stosowa³o jakie¶ zekiery, czy co¶ takiego... Prawda? Jak tego siê u¿ywa?
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Mój przyjaciel z powodzeniem stosuje "rêkawiczkê" zak³adan± tylko na trzy palce (wskazuj±cy, ¶rodkowy i serdeczny). Je¿eli chcecie, to postaram siê wys³aæ jakie¶ zdjêcie (najwcze¶niej pod koniec przysz³ego tygodnia). Je¿eli uda mi siê go trochê o to wypytaæ, to podam te¿ ¼ród³a z których korzysta³ projektuj±c j±.
Mongo³owie u¿ywali czego¶, co nazwa³bym drewnianym pier¶cieniem z nibyhaczykiem crazy.gif . Próbowa³em co¶ takiego zrobiæ (sam strzelam z krymki), ale... efekt marny.

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Szymon de Conti Sarré
Ave!

Jak na razie zekier z opisem. Skan z albumu "Dawna broñ w polskich zbiorach" Z. ¯ygulskiego.
http://www.szymdi.republika.pl/images/zekier.jpg

Pozdrawiam!
Szymon de Conti Sarré
Anita Weber
Ladny... Ale nasunê³o mi siê pytanie - czy u¿ywano trzy zekiery (na trzy palce)? No bo chyba nie naciagano ciêciwy jednym palcem...

Pozdrawiam!

Anita
Gloria z Krakowa
Ju¿ sprawdzi³am... To siê na kciuk zak³ada i tylko kciukiem siê strzela...
Wotawa
Pier¶cieñ nie by³ drewniany z regu³y, haczyka nie musia³ mieæ.
Zekier by³ u¿ywany od Chin a¿ po Polskê (w ró¿nych formach).

Tak, naciaga siê kciukiem.
Kciuk dobrze jest docisn±æ do palca srodkowego i "za³o¿yæ" wskazuj±cym.
W ten sposób mo¿na sobie trochê pomóc, ale s± magicy którym kciuk wystarcza.

Przy strzelaniu strza³ê nale¿y prze³o¿yæ na drug± stronê ³uku, Tzn. k³adzie siê po prawej stronie (dla praworêcznych). Inaczej ³uk bêdzie bi³ mocno w lewo.
To sposób zwiazany z tradycj± strzelania z ³uku refleksyjnego.

Niestety barzo trudno siê przyzwyczaiæ do dobrego u³o¿enia d³oni naciagaj±cej i w³a¶ciwego naci±gania. Przynajmniej mnie.
Abrat
A poszukajcie trochê w serwisie "Czas ³uku" (http://bowtime.republika.pl) po to go w koñcu robimy aby sie nie powtarzac wci±¿ i wci±¿.
Poza tym o ³ucznictwie wschodnim najwiêcej znajdziecie na stronach ATARN www.atarn.org Tylko jak juz ktos bedzie chcial koniecznie pytac na forum o to jak sie strzela z zekiera to proponuje najpierw przeszukac archiwum forum.

Te skorki ze strony Bisoków to sportowe, co do ¶redniowiecznych skuzanych ochron na palce to zrodel jakby za malo devil.gif oczywiscie chodzi o dlugie luki a nie wschodnie bo tam znow zrodel troche jest :-P
sotosowano zarowno twarde zekiery jak i skorzane nakladki na kciuk.

Wojtku, a wybierz sie w niedziele (czyli pojutrze) do Warszawy na piknik organizowany przez Tomka to Ci moze cos pomoge z tym zekierem icon_cool.gif bo problemow jest kilka, jednym z czestych jest zbytnie usztywnienie kciuka, i jaszcz parê. W najbli¿szym czasie bêd± mo¿e zdjêcia dostêpne ze szczegó³ami strzelania z zekiera - o ile wyszly icon_neutral.gif

O jakich haczykach na zekierach mowicie crazy.gif

Abrat
Wotawa
Pewnie, ¿e nie ma haczyka, ale po co ludzi od razu straszyæ, ze nie ma jak ciêciwy przytrzymac? icon_wink.gif
Serwisy polecone przez Andrzeja polecam te¿ bigsmile2.gif
Vudu
Parê ciekawych zdjêæ ochron na palce( rêkawic i zekierów) znajduje siê na stronie Grozera.

http://www.grozerarchery.com/acc/vedo/guard.htm
Zawisza
witam proponujjê aby osoby zainteresowane tematem zekier zajrza³y sobie pod ten link

http://www.geocities.com/qilich/otherrings/ringoth.htm

pozdr
Redler
Witam
Mam pytanie a propos ochraniacza przedramienia, nazywa sie to jak gdzies wyczytalem karwasz. Czy szanowne FREHOWE ³ucznicze bractwo uzywa czegos takiego? Wykonane to jest jak sadze ze skory. Prosilbym o jakiekolwiek informacje na temat tego ustrojstwa. Jesli ten temat gdzies sie juz pojawi³ prosze o skierowanie do niego.

Pozdrawiam
Xun_Vixx
Karwasz to bardzo przydatna rzecz dla lucznika. Zdarza sie, ze cieciwa luku obrabia przedramie reki trzymajacej majdam (oraz palce dloni napinajacej ciecie). By temu zapobiec uzywa sie wlasnie skorzanych karwaszy (i takich fajnych skorznych nakladek na palce od cieciwy, ktorych nazwy teraz nie pamietam). Karwasz jednak musi byc wykonczony tak by cieciwa sie o niego nie zaczepiala. Powinien takze byc gladki by sie o niego cieciwa nie scierala. Jesli sie pominie ten fakt, jest bardzo niewykluczone, ze cieciwa zostanie przez karwasz uszkodzona badz nawet zerwana. A zerwanie cieciwy moze sie skonczyc nawet zlamaniem luku.
Przem z Fraterni
warto te¿ pod sqrê sobie malutkie ze 3 deseczki wszyæ (oczywi¶cie na wnêtrzu ramienia). jak masz mocny ³uk (ok 20 kilo naci±gu) i zejdzie ci ciêciwa po ramieniu to potem sinioki siê odzywaj±, oj tak.
Jaros³aw (Gêsik)
Przyznam siê ¿e nigdy nie korzysta³em z karwasza ( strzelam z 21 kg), je¶li strzelam treningowo w t-shirtcie to zdarza siê ¿e ciêciwa zejdzie mi po przedramieniu ale wystarczy ¿e mam d³ug± koszulê lub dublet a ten problem ju¿ dla mnie nie istnieje. Ciêciwa mi w jaki¶ sposób wytraca si³ê na fa³dach np. koszuli, a dodatkowo du¿e znaczenie ma to ¿e nie strzelam z ca³kowicie wyprostowan± rêk± trzymaj±c± ³uk.
Langus
Witam

Ja te¿ wolê nie u¿ywaæ karwasza tylko d³ugiego rêkawa od koszuli, tuniki itp. Kiedy¶ widzia³em osobi¶cie jak ciêciwa podczas strza³u wlaz³a naszemu bractwowemu Robinowi pod karwasz bum.gif Drastycznie to potem wygl±da³o i a¿ mnie bola³o jak patrzy³em.
Dlatego je¿eli ju¿ robiæ karwasz to po pierwsze z grubej skóry a po drugie tak ¿eby siêga³ do samego ³okcia od wewnêtrznej strony rêki.

Pozdrowienia
Grzechotnik
U¿ywanie karwasza to szersza sprawa, konieczno¶c jego u¿ycia jest zale¿na od w³asnej budowy, typu ³uku i pozycji z jakiej strzelamy. Ale ogólnie powinno sie go u¿ywaæ bo uderzanie ciêciwy w czasie strzelania w fa³dy tkaniny ma wp³yw na celno¶æ.
Poniewa¿ 20% mê¿czyzn i 60 % kobiet cierpi na tzw. nadwyprost rêki w stawie ³okciowym, wiêc w ich przypadku ciêciwa czê¶ciej bije i to nie nisko przy nadgarstku ale czêsto ju¿ w okolicy ³okcia. Zaradziæ temu mo¿na albo przez u¿ywanie d³ugiego karwasza albo mo¿na to zminimalizowaæ strzelajac z pozycji otwartej.
W strzelaniu z pozycji klasycznej, mozna ustawiæ stopy w trzech pozycjach, zamknietej, zwyk³ej i otwartej. zwyk³a to wtedy gdy stopy s± na lini cel, ³uk, strza³a, w zamkniêtej tylna stopa jest przesunieta do ty³u w otwartej za¶ do przodu, w przypadku otwartej zwiêksza to kat miêdzy rêk± trzymaj±ca ³uk a osia ³uk-cieciwa, a co za tym idzie zwiêksza siê odleg³o¶c nadgarsta od ³uku.
Nastêpna sprawa to budowa ³uku, w parametrach ³uków czêsto podaje siê taki parametr jak "brace height" to odleg³o¶c miêdzy ciêciw± napietego ³uku a najdalszym punktem na rêkoje¶ci. W poradnikach my¶liwych ³uczników podaj±, ¿e je¶li ta odleg³o¶c jest w wiêksza ni¿ 8 cali, u¿ywanie karwasza nie jest konieczne, je¶li miêdzy 7-8 cali mo¿na w zale¿no¶ci od budowy cia³a i pozycji z której strzelamy, jesli mniej ni¿ 7 cali u¿ywanie jest praktycznie niezbêdne.
I tak np mój stary bloczkowiec mia³ 9 cali i nigdy nie zdarzy³o siê bym cieciw± oberwa³, Bisokowski Krymsko tatarski mia³ u mnie oko³o 7,5 cala i te¿ mog³em strzelaæ bez, ale nowy bloczkowiec bardzo zreszt± szybki i z agresywnymi bloczkami, ma brace height tylko 5,5 cala i jak z przyzwyczajenia strzeli³em bez to mia³em bardzo bolesne do¶wiadczenie. W tym przypadku nie pomaga³ nawet Bisokowski karwasz z podwójnej skóry który musia³em rozpruæ i pomiêdzy nie wstawiæ pasek stalowej blachy. Ciêciwa jest tak blisko, ¿e bije ju¿ w nasadê d³oni. ¯eby z niego strzelaæ bez karwasza to praktycznie muszê byæ zwrócony do celu przodem.

Pozdrowka

Grzechotnik
Wotawa
Formalne:
Z tego co wiem nazywa siê to mankiet.
Czy mo¿emy u¿ywaæ takiej nomenklatury?
W zbroi p³ytowej, europejskiej te¿ mamy do czynienia nie z "karwaszem" a z "zarêkawiem".
Redler
Witam

Jesli Grzechotnik wspomnial o postawach, to czy moze mnie ktos powiedziec jak wyglada postawa do naciagania lukow pow. 35 kg, bo dowiedzialem sie ze takowa rozni sie od "standardowych".

Pozdrawiam
Cyjanek
witam
ponizej link do karwasza ³uczniczego bêd±cego eksponatem w british museum. smile.gif

Archer's bracer
Wotawa
MANKIETU
Danesz
Czo³em !!!
Drobna sugestia: wzorem Wotawy my¶lê ¿e nazwa "mankiet" jest odpowiednia i tylko z takow± siê spotyka³em.
Oprócz tego mam jeszcze ma³e pytanko. Od kiedy i w jakiej formie u¿ywano tego wynalazku ?
Mile widziane by³y by skany i fotki ( za te które sa dziêkujê ), oraz mo¿e teksty ¼ród³owe dotyczace mocowania , obróbki skóry ( tudzie¿ drewna wszytego w skórê ) i oczywi¶cie zdobieñ.
Pozdrawiam .
Micha³ ¦l±czka
Ja osobi¶cie spotyka³em siê tylko z nazw± "karwasz". Je¶li chodzi o nazwê "mankiet" to kojarzy mi siê to z czê¶ci± koszuli. Niewydaje mi siê jednak aby sprawa nazwy by³a tematem do sporów. Warto jednak powiedzieæ i¿ karwasz czy te¿ mankiet jest naprawdê przydatn± rzecz±, a potwierdzi to ka¿dy kto strzela³ z ³uku, a ci którzy go nie u¿ywaj± musz± nie lubiæ swoich r±k. Szczególnie je¶li naciêg ich ³uków to oko³o 20 kg i wy¿ej. Kiedy¶ strzela³em bez ochraniacza i pêk³a mi strza³a w momêcie wypuszczenia na 3 czê¶ci. Szczê¶ciem w tym by³o, ¿e ¿adna z nich nie wbi³a mi siê w rêkê. Jednak ciêciwa bardzo mocno ude¿y³a w rêkê i efekt by³o widaæ po kilku sekundach (ca³e sine przedramie i ogromny ból). Je¶li chodzi o jego wykonanie warto go wykonaæ z grubej skóry lub tak jak wy¿ej kolega wspomnia³ wkleiæ z 2-3 cienkie deseczki. Ten drugi wypróbowa³em sam. Uda³o mi siê kiedy¶ zdobyæ skórê z wê¿a, któt± podkei³em 3 deseczkami i p³atem cienkiej, miêkkiej skóry i efekt jest naprawdê super. Ochrona ¶wietna a i wygl±da ³adnie. Ka¿dy z takim kawaszem, mankietem, czy po prostu ochraniaczem mo¿e spokojnie strzelaæ nie obawiaj±c siê bólu.
Maku
Pomijaj±c ju¿ u³atwianie/umilanie sobie strzelania za pomoc± mankietu, chcia³bym dodaæ, ¿e s± odpowiednie æwiczenia, które zmniejszaj± efekt nadwyprostu rêkiw stawie ³okciowym. Otó¿ dla tych, którzy nie wiedz± o co chodzi: ciê¿ko to trochê opisaæ, ale na pocz±tku æwiczeñ nale¿y oprzeæ lew± ( w przypadku praworêcznych ) d³oñ np. o ¶cianê i staraæ siê przekrêciæ rêkê w ³okciu maksymalnie zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Po pewnym czasie mo¿na wykonywaæ to æwiczenie bez opierania rêki o ¶cianê, a co za tym idzie np. trzymaj±c ³uk w rêce. Sam tak robiê i w³a¶ciwie nie potrzebujê mankietu ( w³a¶ciwie, bo przydaje siê po podtrzymywania rêkawów, a tego ju¿ ¿adnym æwiczeniem siê raczej nie wyeliminuje smile.gif ) Z tego co siê orientuje æwiczenia te polecaj± tak¿e na strzelnicach sportowych.
Bartko z £om¿yñca
... oraz w teatrze pantomimy smile.gif

A ja jaki¶ zmutowany chyba jestem, bo ca³e ¿ycie strzelam bez karwasza, a rêka jest nietkniêta przez ciêciwê...
Danesz
Czo³em !!!
Z do¶wiadczenia wiem ¿e mankiet przydaje siê raczej sporadycznie. Zda¿y³o siê na ten przyk³ad i¿ pêk³a ciêciwa od ³uku znajomka ( Têcza - uk³on w Twoj± stronê ) i có¿ mogê powiedzieæ... Tydzieñ nosi³em siniaki ( mimo koszuli i ¿upana bum.gif ).
Muszê tu przyznaæ , i¿ w czasie strzelania ( strzelania bez ¿adnych "wpadek" ) nie zda¿y³o mi siê oberwaæ ciêciw± ( ani ¿adn± inn± czê¶ci± ³uczniczego ekwipunku ). Strzelam co prawda z compounda, gdzie technika strzelania jest "ciut" inna ni¿ w przypadku strzelania z ³uku "klasycznego", ale widzia³em delikwenta który na trzy strza³y z mojej maszynki dwukrotnie oberwa³ po przedramieniu... Pó¼niej strzela³ z mankietem bigsmile2.gif
Pozdrawiam.
Micha³ ¦l±czka
W³a¶nie o tym mówiê. Nie nale¿y wychodziæ z zalo¿enia, ¿e ochrona przedramienia jest zbêdna, bo : "umiem strzeleæ". Wypadki chodz± po ludziach i wg praw Murphiego je¶li mo¿e co¶ nie wyj¶æ dobrze to napewno nie wyjdzie. Jak prawi stare po¿ekad³o: Strze¿onego Pan Bóg strze¿e. I tu w³a¶nie ta sporadyczno¶æ jest problemem. Czasem i mistrzom zdarza siê wpadka, a nie daj Bo¿e podczas turnieju pope³nisz ma³y b³±d, lub co gorsza strza³a ci pêknie i oberwiesz w rêkê. Ten kto ma chronion± rêkê bêdzie dziêkowa³, ¿e za³o¿y³ mankiet i strzela dalej, ten bez mankieta ma du¿ego siniaka i trzês± mu siê rêce. Jak my¶licie kto bêdzie lepszy, zak³adaj±c ¿e wcze¶niej strzelali na tym samym poziomie ?? Ja strzelam z ³uku od 5 lat i zawsze zak³adam mankiet choæ ani razu nie zesz³a mi ciêciwa z mojej winy, tylko jak pisa³em wcze¶niej z³ama³a mi siê strza³a i wtedy bola³o. Wtedy to by³ ten raz kiedy chcia³em pocwaniakowaæ i popisaæ siê jaki to ja dobry jestem w strzelaniu. Efekt by³ odwrotny do zamierzonego. I tu wydaje mi siê ¿e nie muszê dalej prawiæ o s³uszno¶ci zak³adania mankieta, no mo¿e tylko tyle, ¿e gdyby by³ zbêdny to po prost by nie istnia³.
Ciwun
Witam!

Haslo "karwasz", "zarekawek luczniczy" oraz "mankiet luczniczy" znajdziesz w slowniku antologicznym "Pojecia Lucznictwa Tradycyjnego", ktory od lutego 2003 r. jest wywieszony na stronie http://konfraternia.w.interia.pl a jego najnowsza wersja na stronie http://zawory.fm.interia.pl
Zbysio
Ja sam zrobi³em sobie karwasz i nie narzekam, w sumie jest to kawa³ek skóry na którym s± za³o¿one pasy skórzane, które s± za³o¿one od wewn±trz. Moim zdaniem lepiej jest mieæ karwasz ni¿ nie mieæ nic. Ja strzelam z ³uku od Bisoka o naci±gu 27kg. Kumpel strzeli³ z niego i ciêciwa walnê³a go w przedramiê co on siê nakrzycza³ angshock.gif .
Ja mia³em karwasz i dosta³em w przedramiê po ¶ci±gniêciu karwasza mia³em lekkie zaczerwienienie które minê³o po ok. 15 min. smile.gif

Chwa³a!!!
Zbyszko
Hej. zadziwi³o mnie ¿e ró¿ni ludzie maj± tyle teorii na temat karwaszy.strzelam z ³uku od czasu do czasu.ale tak karwasze robi siê ze skóry.je¶li chcesz takie troche dok³adniejsze szczegó³y to napisz.boromir40@op.pl smile.gif
Jakub T. Pr±dzyñski
Karwasz to karwasz, element uzbrojenia (wcale nie ¶redniowiecznego np:
http://free.of.pl/p/panoplia/galnow/duzejpg/kaw001.jpg
i z ³ucznictwem nic nie ma wspólnego, s³u¿y do ochrony zewnêtrznej! strony przedramienia, g³ównie przed szabl±.
Narêczak to co innego - element zbroi p³ytowej - rura na przedramiê.
A to "co¶" dla ³uczników to nie ma w polskim jêzyku w³asnej nazwy poza opisowym - ochrona przedramienia.
Niewiedza po³±czona z uporem spowodowa³a utrwalnie tego - tfu! - karwasza.
A co do agielskich ³uków - u¿ywano tych ochraniaczy ze wzglêdu na si³ê ³uku i spoczynkow± blisko¶æ ciêciwy i przedramienia ³ucznika. crazy.gif
Jakub T. Pr±dzyñski
Dodam, ¿e robiono je (tzn. ochraniacze) od skóry pocz±wszy, poprzez szylkret, ko¶æ, drewno, a na metalu skoñczywszy.
Abrat
Ju¿ Wotawa usi³owa³ naprowadziæ wszystkich na "mankiet", tak to siê przyjê³o nazywaæ w Polsce. Co prawda przez ³uczników sportowych ale nie zapominajmy, ¿e jednak przez lata takie ³ucznictwo dominowa³o, a rekreacyjne ³ucznictwo by³o tylko nie wyczynow± odmian±. Teraz jest wyra¼na ró¿nica z uwagi na sprzêt ale 50 lat temu nie by³a ona wyra¼na.

Z drugiej strony, czêsto z czasem niektóre okre¶lenia zmieniaj± swoje znaczenie lub zaczyna siê u¿ywaæ innych, zaczerpniêtych z innych dziedzin. Oczywi¶cie o ile to jest ¿ywy jêzyk. Wiadomo, ¿e nie wszystkim siê to podoba i nie zawsze ma to sens. Bardzo du¿o ludzi nazywa mankiet karwaszem, ja osobi¶cie zgodzê siê z tez±, ¿e najbardziej poprawna by³aby nazwa "opisowa" podana przez Jakuba. Bo przecie¿ mankiet to mankiet, a nie jaka¶ ochrona przedramienia, karwasz to karwasz. I niby dlaczego mieliby¶my na¶ladowaæ ¿argon sportowy, skoro oni taftujem nazywaj± frêdzle do obcierania strza³, a nie ochronê na strza³y wystaj±ce z ko³czanu. Poza tym odtwarzaj±cy wczesne ¶redniowiecze (to na pewno, a trudno powiedzieæ o jakiej¶ konkretnej granicy stosowania tego s³owa) nie powinni mówiæ ko³czan tylko tu³ itd itp.
A jak mówiæ na promieñ/brzechwê/szyp/be³t ? Nastêpne to zaczepy mylone z gryfami i rogami itp itd crazy.gif
To tylko dysputy dotycz±ce nazewnictwa, jedni je lubi±, inni traktuj± jako konieczno¶æ ustalenia jednej nazwy, a jeszcze inni uwa¿aj± za stratê czasu.

Odno¶nie tego czy jest potrzebny to dodam, ¿e ta kwestia bardzo zale¿y od indywidualnej budowy cia³a, a dok³adnie rêki i pasa barkowego oraz od zastosowanego stylu strzelania (w rozumieniu ca³o¶ci elementów, g³ownie sposobu ci±gniêcia <kciuk lub klasycznie> oraz postawy <otwarta lub zamkniêta>). Widzia³em ludzi z niewiarygodnym "przeprostem" (nie wiem czy to fachowe medyczne okre¶lenie) ramienia rêki ³ucznej, którzy musieli bardzo pracowaæ nad uchwytem ³uku i po³o¿eniem rêki, a i tak s± skazani albo na "mankiet" albo na siniaki (wersja dla twardzieli i maso...).

Do listy materia³ów jeszcze dorzucê, kamieñ, korê, róg, do ko¶ci zaliczaj±c k³y i poro¿e, a do drewna bambus itp itd.
Jakub T. Pr±dzyñski
Tu trzeba jak w matematyce przyj±æ pewne za³o¿enie wstêpne.
Jesli poruszamy siê w obrêbie uprawianej przez nas odtwórczo¶ci historycznej moim zdaniem nie powinno siê mieszaæ pojêæ i stosowaæ w³a¶ciwe do miejsca i czasu. Je¶li siê przyjmie zbyt szeroki zakres to albo wymaga wyjasnienia, albo robi siê zamêt.
Wzmiankowany ³okieæ jest dobrym przyk³adem - przeprost jest pojêciem jak najbardziej zrozumia³ym potocznie, ale anatomicznie nazywa siê ko¶lawo¶ci± ³okcia.
Je¶li zabawiamy siê dyscyplin±"naukowo-poznawczo-historyczn±" w zakresie ³ucznictwa i uzbrojenia, wypada znaæ wszelkie mo¿liwe pojêcia a u¿yywaæ adekwatnych do danej sprawy.
Abrat
Ano zgadzam siê z przedmówc±, trzeba te¿ tak mówiæ aby byæ zrozumianym. To zale¿y czasami do kogo siê mówi i inaczej bêdê rozmawia³ z osob±, o której wiem, ¿e zna specyficzne okre¶lenia, a inaczej np. na forum publicznym. smile.gif

Aaa i rada dla tych co mieli by ambicjê uczyæ strzelania innych: lepiej powiedzieæ go¶ciowi, ¿e ma przeprost ramienia ni¿ ko¶lawo¶æ bigsmile2.gif , niektórych ³atwo uraziæ (chyba, ¿e to lekarz i zrozumie).
Baku Baku
gdzie mo¿na zakupuciæ ochraniacze na palce i na ³okieæ do ³uków??
najlepiej w formie adresu internetowego
Garret
Nie wiêksza satysfakcja zrobiæ samemu ? crazy.gif
Bohun
Witam

Baku wydaje mi siê, ¿e lepiej bêdzie jak zrobisz sam. Zaoszczêdzisz trochê kasy i satysfakcja bêdzie :o Poszukaj w domu albo u babci jakie¶ stare niepotrzebne skóry lub co¶ w tym rodzaju i rób!! ¯yczê powodzenia.

Bywajcie zdrów!! devil.gif
Redler
Witam

Proponowa³bym http://www.goldenarrow.com.pl/ ale sprzet tam sprzedawany nie ma nic wspolnego z historycznoscia, po prostu lucznictwo sportowe.

Pozdrawiam
Ania Kryska
Ja siê niekiedy zaopatrujê u panów Bisoków, z zastrze¿eniem jak wy¿ej.
Baku Baku, chyba mia³e¶ na my¶li ochronê przedramienia, a nie ³okcia?
S³awomir
Czy kto¶ potrafi mi odpowiedzieæ na nastêpuj±ce pytanie:

Ze skóry jakich zwierz±t wyrabiano w ¶redniowieczu rêkawiczki dla ³uczników? Wiem, ¿e to kwestia kraju i okresu historycznego, ale pewne rzeczy nie zmieniaj± siê chyba zbyt gwa³townie z racji swej sprawdzalno¶ci.

Od znajomego Szweda wiem, ¿e w Szwecji by³a to skóra ³osia.

Z góry dziêkujê za wszystkie powa¿ne odpowiedzi.

Pozdrawiam
Valdez
Ja wiem ze temat juz byl, ale otwiera sie tylko pierwsza jego strona:( Robie sobie owa skorke juz jakis czas, mniej wiecej wiem jak wyglada, ale co sobie zrobie to jest cos z nia nie tak. Czy moze ktos mi podeslac rysunek/zdjecie owej rzeczy, tak zebym mial dokladny wzor?
Jaros³aw (Gêsik)
A co powiecie na taki wynalazek?
Przyznam ¿e nasz³o mnie to weekendowym Opolu, na którym nowe strza³y (a raczej ich lotki) pociê³y mi troszkê rêkê bo nie mia³em stosownej rêkawiczki na lew± rêkê. Szkoda tylko ¿e nie widaæ jak to jest rozwi±zane po wewnêtrznej stronie d³oni...
Shimi
CYTAT(Valdez)
Ja wiem ze temat juz byl, ale otwiera sie tylko pierwsza jego strona:( Robie sobie owa skorke juz jakis czas, mniej wiecej wiem jak wyglada, ale co sobie zrobie to jest cos z nia nie tak. Czy moze ktos mi podeslac rysunek/zdjecie owej rzeczy, tak zebym mial dokladny wzor?

Je¶li masz na my¶li ochraniacz na przedramie to mam co¶ takiego:

Wystarczy wyci±æ kawa³ek o mniej wiêcej takim kszta³cie (polecam zrobienie prubnego kawa³ka z papieru a potem przeniesienie go na skóre).
Garret
A mo¿e chodzi o "skórkê" na palce ?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.