Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Koszulki FREHY
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
Stron: 1, 2, 3
Halldis(Naamah)
Ej no ogólnie pomys³ jest super... podobaj± mi siê oba projekty...
To chyba mo¿na zacz±æ produkcjê... Kto to mia³ robiæ, bo ja ju¿ chcê tak± koszulk... :D:D
Pozdrawiam
Marcvs Acilivs Glabrio
Ja te¿ chce, bo wzór jeden mi ju¿ przypasowa³smile.gif (rys.2)
Andrzej Siejeñski
A ja bym proponowa³ limitowane edycje dla Dobrodziejów frehy i jeszcze bardziej limitowane dla Mecenasów bigsmile2.gif .
Pozdrawiam
Hako
witam....
....zainspirowany przez Vidrobellinusa pozwoli³em sobie poprawiæ jego rysunek. Liczê, ¿e siê nie pogniewa.
....i dodajê drug±, ju¿ w pe³ni swoj± propozycjê...

ZRP Hako
Thyrvald
To siê mo¿e podobaæ icon_cool.gif
Jednak ja bym wola³ co¶ prostszego - monokolorystycznego
Halldis(Naamah)
Ca³kiem ca³kiem Hako... ale czrno-bia³e by³oby much better...
Podejmijmy jak±¶ decyzjê... mo¿e jaka¶ ankieta albo co¶...
Bo ja ju¿ chcê miec koszulkê...

pozdrawiam
Korinka
jak dla mnie lepiej czarno bia³e - nie do¶æ, ¿e ³atwiejsze (i tañsze) do wykonania to znak powinien byæ prosty, ale brawo Hako za starania smile.gif
Rabiega
£adne projekty, Hako ( Hakonie ? - nie wiem, czy Twe miano podlega odmianie smile.gif )
Czarno - bia³e dla ka¿dego, kolorowe dla p³ac±cych - tak ja my¶lê.
Morrigan
MI sie podoba wersja z mieczami i szpadami (?!)
gdyby tylko te miecze i szpady (?!) byly cale mysle ze by to lepiej wygladalo
Hako
Witam.... mog³oby koszulki zbrakn±æ alboby nale¿a³o j± do kolan wyd³u¿yæ. Pomniejszenie rysynków g³owni sprawi³oby, ¿e by³yby one chyba mniej czytelne. Choæ siê nie upieram.... Biore siê do nastêpnych projektów...

ZRP Hako
Valdez
Pewnie byly by nie czytelne. Projekty sa fajne, ale ja tez bede oponowa³ za monokolrycznymi ze wzglêdów cenowych i mniejszych k³opotów w produkcji. Ale kolorowe te¿ mi siê podobaj±.
The_Fish
Mam nadziejê ¿e nie zdubluje jakiej¶ wypowiedzi - je¶li chodzi o wykonanie to te¿ mogê siê zaoferowaæ mój ojciec to lokalny "spec od koszulek", koszulki podolskie z tego grunva trzymaja sie (przynajmniej mnie :P ) nie¼le, mimo ¿e to chiñszczyzna by³a, a ich produkacja je¶li mnie pamiêæ nie myli to by³o 6-7 z³. Popieram pomys³ dwóch rodzajów koszulek, wersji tañszej i dro¿szej.... Polecam siê w ka¿dym razie, ja sprawdzona firma jestem :]
pozdrawiam
Bartek
Halldis(Naamah)
No to dzia³aujmy... dzia³ajcie... bo ja to bez talencie jestem...
Jakies konkrety...?
Mo¿ê Watcher siê wypowie, bo chyba nasze "postanowienia" dotycz±ce promocji FREHY na koszulkach wymagaj± jego kontrasygnaty...
pozdrawiam
Morrigan
CYTAT
je¶li chodzi o wykonanie to te¿ mogê siê zaoferowaæ mój ojciec to lokalny "spec od koszulek", koszulki podolskie z tego grunva trzymaja sie (przynajmniej mnie :P ) nie¼le, mimo ¿e to chiñszczyzna by³a

o tak koszulka Podoleskiej nie jedno juz przeszla bigsmile2.gif a nadal dobrze sie trzyma
Bartek porozmowawiaj z twoim tatem moze cos fajnego wymysli smile.gif
Hogger
Hilsen.

Cieszy mnie fakt, ¿e ju¿ tyle pomys³ów w formie graficznej. S± to dobre projekty.
Dlaczego chcia³em rozgraniczenia???? Mo¿e dlatego, ¿e nasza polska mentalno¶æ jest taka, ¿e przedstawiciel danego okresu chcia³by lub nalega³by na to, ¿eby by³ taki podzia³.
Ja odtwarzam okres wczesnego ¶redniowiecza i dlatego postanowi³em daæ pomys³ na rozdzielenie koszulki frehy na okresy odtwarzania.
Mnie ten pomys³ siê podoba...aczkolwiek dla danego okresu nale¿a³oby zrobiæ koszulkê.
Z drugiej strony takie podej¶cie powinno zaktywowaæ wiêksz± ilo¶æ osób do dzai³ania w wspólnej sprawie, a nie sk³adania pracy na barki jednej osoby.

Z tych osób, które niedawno w³±czy³y siê w t± rozmowê ¿adna nie spojrza³a chyba na mój wcze¶niejszy projekt koszulki, który jest "dla wszystkich". Przeczytajcie od nowa temat to znajdziemy osoby, które siê ju¿ zaanga¿owa³y w t± kwestiê i to nie tylko w sposób: "ja mogê siê spytaæ........bo kto¶ tam co¶ tam". Na ten czas potrzebujemy konkretów w sprawie technicznej wykonania koszulek, czyli ich produkcji, bo projekty ju¿ siê znajduj±.

A oto mój projekt wcze¶niej zapowiadany. My¶lê, ¿e oddaje "ducha" wcze¶niackiego smile.gif
Sier¶ciak
Ja wcze¶niak nie jestem, ale projekt mi siê bardzo podoba. Mo¿e zostanê wikingiem dla takiej koszulki king.gif
Szacun dla barw projektanta icon_mrgreen.gif

Pozdrawiam Sier¶iuchownik
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Pomysl fajny, ale co z takimi jak ja? Osiem koszulek? smile.gif
Wilkomir
No projekt ca³kiem ca³kiem bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
A beda tez dostêpne w innych kolorach? szczerba.gif
Hogger
Hilsen.

No có¿. Dla tych co "uprawiaj±" wielookresowo¶æ to rzeczywi¶cie problem z koszulkami na ka¿dy okresik smile.gif .
Ale z drugiej strony zawsze mo¿na mieæ jedn± koszulkê i to mo¿e wystarczyæ smile.gif Ale nie wpadajmy w takie szczególiki, bo to kwestia do rozwa¿enia dla ka¿dego z osobna...czy odtwarzaj±c 2 -3 epoki musi mieæ koszulkê reprezentuj±c± ka¿d± epokê, by wiadomo by³o, ¿e jest dobrodziejem/mecenasem frehy, czy nie wystarczy tylko jedna, ta najbardziej upatrzona - bowiem i tak to jest koszulka Frehy, a nie jakie¶ inne widzi mi siê smile.gif I bêdzie znaczy³a zawsze to samo. smile.gif

Proszê uprzejmie osobê znaj±c± dobrze Corela, o podes³anie mi lekcji przerabiania obrazów rastrowych na wektorowe, abym móg³ dostarczyc ju¿ gotowy szablon do wyprodukowania koszulek. NIe chodzi mi tylko o frehowe koszulki...ale tak¿e o koszulki mojej grupy: Skilfingr i Birka Market smile.gif

Z góry dziêkujê za czyje¶ nauki, je¿eli do nie nap³yn±.

hogger@poczta.onet.pl lub market@birkamarket.com

Pozdrawiam.

Heill Odin!!
Chadziaj
Hehe, ale nie przyzna³e¶ siê do swojego runicznego podpisu na dole icon_wink.gif

Hogger Gerdimi(c lub k) je¶li siê nie mylê icon_wink.gif
Hogger
Hilsen.

Chadziaj, ten podpis brzmi: Hogger gerdi mik. Czyli po norwesku: Hogger mnie zrobi³.

Jako, ¿e wikingowie mieli tradycjê w taki sposób podpisywaæ wytworzone przez siebie rzeczy, tak te¿ i ja zado¶æuczyni³em tej tradycji opdpisuj±c swój projekt w taki w³a¶nie sposób smile.gif

My¶lê, ¿e nikomu to nie przeszkadza smile.gif

Pozdrawiam.

Heill Odin!!
Thyrvald
Tylko klimatu dodaje, ja chce tak± mieæ. Nawet jak to nie przejdzie jako oficjalmy projekt - to bede sie u¶miacha³ o plik graficzny a nadrukuje sobie sam.
Chadziaj
A czy ja co¶ mówiê, ¿e mi przeszkadza bigsmile2.gif ? O ile siê nie mylê, to runa Kaunan symbolizuje dwa "znaki literowe" c, lub k
st±d ten nawias icon_wink.gif
Hogger
Hilsen.

Widzê, ¿e od d³u¿szego czasu ten temat pad³ smierci± naturaln±. A tyle siê ludzie nastarali smile.gif

Nie maj±c ¿adnego odzewu w sprawie Corela, sam zacz±³em szukaæ i w Photoshhopie te¿ mo¿na zrobiæ obraz wektorowy. My¶lê, ¿e nied³ugo siê przejdê do sitodrukarni i popytam o konkretne ceny i wymagania.
Jako, ¿e jest parê osób chêtnych na mój projekt koszulki, to zobaczê, czy sam ich nie naprodukujê smile.gif
Przynajmniej dla siebie smile.gif
A jak ju¿ ugadam sprawy i bêd± inni chêtni to.....zobaczymy bigsmile2.gif

pozdrawiam.

Heill Odin!!
Anielka
je¶li temat siê wyklaruje i bêd± dostêpne koszulki to proszê o informacjê na maila, gdy¿ jestem zainteresowany 2 sztukami, a ostatnio rzadko tu bywam.. z góry dziêki
madrath
CYTAT
Nie maj±c ¿adnego odzewu w sprawie Corela, sam zacz±³em szukaæ i w Photoshhopie te¿ mo¿na zrobiæ obraz wektorowy

Mo¿na mo¿na, tylko po co tak kombinowaæ? Nie lepiej w Illustratorze zrobiæ od pocz±tku? Tam masz bezpo¶redni improt z Photoshopa. Bez problemu zamienisz rastry na wektory i odwrotnie. Moze jestem nieoryginalny ale przy pakiecie Adobe Corell jest... kiepski i ma³o "user friendly".

Pozdrowienia!
Viator
S³uchajcie, to nie chodzi o sprawy techniczne, jakim narzêdziem to zrobiæ. Ani o to, na czym nadrukowaæ - czy to bêdzie koszulka lu¼na, obcis³a, stringi, czy smycz do kluczy, czy tatua¿. Temat siê rozmywa i nie mo¿emy znale¼æ wystarczaj±cego odd¼wiêku, bo nie ma decyzji w kwestii samego projektu LOGO FREHA.

Co do projektu: "wcze¶niacki" rysunek Hoggera jest ¶liczny, ale obiektywnie rzecz bior±c, uwa¿am, ¿e ogólne logo Freha powinno byæ w miarê proste - czytelne i ³atwe do zapamiêtania - i jednak mo¿liwie wspólne dla ró¿nych epok. Dla dobra sprawy i dla "si³y przebicia" lobby Frehowiczów. A i równie¿ dlatego, ¿e czêsto siê nam zdarza odtwarzanie kilku okresów równolegle albo "przekwalifikowywanie siê" na inn± epokê.

Z tego punktu widzenia projekty oparte na przeróbkach ¦wiatowida s± chyba najlepsze (z tym ¿e mi te¿ bardziej podoba siê Wiking z brod± w warkocz w wersji z numeru 1, ale to ju¿ moja prywatna opinia). Tak na boku: pierwszy pomys³, jaki mi samemu przyszed³ do g³owy, kiedy te¿ trochê g³ówkowa³em nad tym tematem, by³ bardzo podobny do ¦wiatowida z twarzami w he³mach, bo IDEA jest doskonale oddana (u mnie mia³y byæ trzy pe³ne sylwetki., stoj±ce w wykroku, obrócone w trzy strony - go¶æ w kolczej i z nosalem w lewo, w p³atach i przy³bicy na wprost i muszkieter w kapeluszu z piórami w prawo), ale zanim zd±¿y³em go narysowaæ, pojawi³ siê ¦wiatowid - i chyba, ze wzglêdu na prostotê rysunku - czytelno¶æ kreski i co najwa¿niejsze, zawart± IDEÊ, jest to strza³ w dziesi±tkê!!!

Co do procedury: trzeba by siê zdecydowaæ na który¶ z projektów ju¿ istniej±cych, ewentualnie og³osiæ konkurs na zg³aszanie a potem na wybór przez g³osowanie LOGO FREHA, ale umie¶ciæ to jako osobny dzia³, przypiêty na samej górze Strony G³ównej - tak robili¶my przy ró¿nych pilnych i wa¿nych okazjach na budowlanym Forum Muratora. Odzew jest wtedy znacznie wiêkszy.

Albo te¿ - wariant drugi - administratorzy / Szara Rada - z udzia³em wykonawcy koszulek jako fachowca - zadecyduj± aby nie og³aszaæ konkursu i podejm± decyzjê sami w imieniu nas wszystkich. W koñcu demokracja nie zawsze jest lepsza i nie o wszystkim musi decydowaæ powszechne referendum.

Co do dystrybucji: trudno zmusiæ kogokolwiek do kupna, chyba ¿e ustanowimy koszulkê jako "trzeci etap" po Dobrodzieju i Mecenasie, dla tych co wp³ac± jeszcze wiêcej - ale ten pomys³ raczej jest do dyskusji...

Pozdrawiam!
Anielka
co do dystybucji, to tego typu stronek jest mnustwo, je¶li chodzi o sprzedawanie... osobi¶cie nie chcia³bym mieæ rzadnych tytu³ów, bo kupi³em sobie koszulkê.. samo jej noszenie jest wystarczaj±cym dowodem zarówno na to, ¿e zosta³a zakupiona(bo j± mam) jak i na to, ¿e lubiê frehê(bo j± kupi³em).....

je¶li chodzi o wzór... zawsze mo¿na jeden motyw "stylizowaæ" i w ten sposób daæ jaki¶ wybór.. lub nawet przyj±æ powiedzmy 5 czy 10 ró¿nych pomys³ów(oczywi¶cie uznanych przez frehowiczów za najlepsiejsze) i niech sobie ka¿dy wybiera co chce
Martyna
Mo¿e nie bardzo jestem w temacie, ale w robieniu nadruków, to mogê co¶ zaproponowaæ - mój znajomy ma Studio Reklamowe i miêdzy innymi wykonuje w³a¶nie takie nadruki na koszulkach. Ja sama nieraz skorzysta³am z jego us³óg i jestem bardzo zadowolona. Robi nadruki nie tylko dla znajomych, ale i np dla fanów pi³ki no¿nej robi nadruki na koszulkach z logiem i nazw± danego klubu. Ja ostatnio robi³am sobie u niego koszulkê z logiem Starego Olsy i nie mam zastrze¿eñ. Nie bierze drogo a robi naprawdê dobrze.

Pozdrawiam.
Halldis(Naamah)
nie problem jest wydrukowaæ i wpracowac na koszulkê logo... ale trzeba mieæ to logo.. a my do porozumienia jeszcze nie doszli¶my...
bo w koñcu by³o kilka dobrych pomys³ów, ale nikt nie podj±³ jeszcze decyzji, który projekt ma nas reprezentowaæ....
mo¿e jaka¶ ankieta... albo decyzja Admina... hmmm??
pozdrawiam
Martyna
Hmmm... my¶lê, ¿e ankieta tu by³aby najlepsza...
No to jak? Bo jestem bardzo ciekawa, jak to potoczy siê dalej... icon_wink.gif

Pozdrawiam.
Agata Witkowska
Te¿ jestem za ankiet±. Tylko z ma³ym zastrzezeniem, ze mo¿e warto by opracowaæ jeszcze troche projektów (nawet dwa - trzy), dla wiêkszego wyboru...
Viator
Dobra, spróbujê przez ¦wiêta dopracowaæ ten mój pomys³ o którym napomkn±³em. Kto jeszcze co¶ wymy¶li, niech dorzuci siê w tym temacie - w za³±cznikach, a jak bêdzie potrzebna wiêksza rozdzielczo¶æ to niech admini (pro¶ba) zapodadz± na jak± skrzynkê wysy³aæ, i po Nowym Roku zrobiliby¶my plebiscyt...

Jak kto¶ ma jaki¶ dobry pomys³, a nie ma talentu, niech naszkicuje albo opisze, mo¿e kto inny to narysuje lepiej - w koñcu chodzi nie o prawa autorskie, tylko o efekt i wspólny interes.

Pozdrawiam - Viator
Yhm
a mo¿e ³opatologicznie samo logo frehy? odpad³ by wtedy problem z koszulkami na ró¿ne epoki smile.gif
Martyna
Zgadzam siê z Yhm i przyznam, ¿e sama wcze¶niej my¶la³am nad rzuceniem takiej propozycji.
Przecie¿ logo FREHY jest takie ³adne... king.gif

Pozdrawiam.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Ew. jak kto¶ chcia³by ró¿ne okresy to mo¿e z bannerami? Wiem, to do¶æ skomplikowane wzory :D Pozdrawiam
Gwyn
Korinka
moim zdaniem nie warto robiæ osobnych wzorów dla ka¿dej epoki, co najwy¿ej jeden, który kilka epok ³±czy, by³y ju¿ takie propozycje
Krystian
Dok³adnie poprostu logo z podpisem forum rek....
I taki to znaczek np. ma³y z przodu na sercu heart.gif i do tego du¿y na plecach.
Fionn
A ja wola³bym co¶ takiego z Maciejowskiego czy te¿ grande chronice... na plecach z du¿ym napisem Freha a z przodu tylko jaki¶ ma³y emblemacik frehowy na piersi.
Cormalek
A ja bym wolal, miec koszulke, niz o niej gadac szczerba.gif

tak sobie mozemy wolec wszyscy razem i przez pare lat, tylko ze chyba niewiele to zmieni, no nie?

IMHO - duze logo na plecach, male na piersi. I tyle. Ladne, w miare neutralne itp.
I co, fajnie ze sobie wole logo. Co nie? szczerba.gif

Padlo juz przez te 4 miesiace wiele propozycji, byly projekty. Jest z czego wybierac, teraz ktos musi wybrac. Moze wiec panie Agatka, pomyslodawczyni i tworca tego tematu? smile.gif
Czekamy z niecierpliwoscia na decyzje smile.gif

I wtedy kazdy zadecyduje, czy woli taka koszulke jaka jest, czy zadna.
Agata Witkowska
Ja sama nic nie bêde wybieraæ! To jest zbyt du¿a odpowiedzialno¶æ! Tylko ogólnodostêpna ankieta!
Cormalek
A wiec - zadecydowane! :D
Bedzie ankieta bigsmile2.gif

A wiec moze w ramach pomocy, zbierzemy podane w temacie pomysly

I Logo FREHA

1 Normalne logo frehy

a) duze na plecach
B) male na piersi
c) duze na plecach a male na piersi bum.gif
d) duze na przodzie koszulki
e) Hogger style http://www.freha.pl/download.php?id=7754

2 Bannery FREHA

II Grafika

a) by Hako http://www.freha.pl/download.php?id=7943
- z helmami i kapeluszem
- z bronia biala

B) by Vidrobellinus
- nr 1 http://republika.pl/caratacas/avatary/frehasign1.jpg
- nr 2 http://republika.pl/caratacas/avatary/frehasign2.jpg

c) Hogger style http://www.freha.pl/download.php?id=8013

Co do struktury wypisanych propozycji. Aby uniknac znanych problemow z glosowaniem, proponuje rozdzielic je na fazy, aby uniknac sytuacji gdzie 70% uzytkownikow podzieli swoje glosy na np 4 zblizone pomysly a wygra ten z poparciem 30%, ktory wiekszosci sie nie podoba.

Dlatego moznaby to przeprowadzic w ten sposob:

pierwsza sonda:

Logo vs Grafika

Wygra np logo, to zaczynamy glosowanie nr 2 pomiedzy Logo a banner. Wygra powiedzmy logo i robimy glosowanie 3 pomiedzy punktami a-e. Jesli zadna propozycja nie bedzie miala wyraznej przewagi, bierzemy te najpopularniejsze i nowa sonda pomiedzy nimi. Aby uniknac wspomnianego problemu na tym etapie, moznaby od razu wyrzucic jakies propozycje icon_wink.gif

Nie spieszmy sie jednak, przez swieta produkcji raczej nie uruchomimy. Proponuje aby kto potrafi - tworzyl projekty (nie propozycje, a projekty) koszulek i wrzucal je tutaj, powiedzmy do konca roku.

Oczywisice to tylko moje skromne zdanie i propozycje, majace ulatwic decyzje i zdjac troche odpowiedzialnosci z pani Agaty ( sorka, wole irytowac ludzi zbytnia formalnascia niz poufaloscia :P).

Pozdrawiam i zycze smacznego karpia!
MoRel
£adnie podsumowane :]

Ja osobi¶cie by³bym za jakim¶ motywem graficznym, a nawet fotograficznym, tak jak naprzyk³ad to co zamieszczam w za³±czniku. Trzebaby tylko poprosiæ autorkê zdjêcia o zgodê na wykorzystanie materia³u, ale my¶le ¿e da³oby sie to za³atwiæ.
Halldis(Naamah)
No to co zaczynamy!!!!
Najpierw logo vs grafika, a potem bêdziemy dalej g³osowaæ...
Termin koñca ankiety?? Proponuje do 14 stycznia...wszyscy zainteresowani powinni zd±¿yæ...ok??

Moje zdanie:

...:::GRAFIKA:::... yes.gif

pozdrawiam
Stanis³aw Szal
Te¿ jestem za zrobieniem koszulek z grafik±. Proponujê za³ó¿yæ temat z ankiet± dotycz±c± koszulek.

Pozdrawiam.
Marcvs Acilivs Glabrio
Grafika- o ile bêdzie jaka¶ porz±dna, bo je¶li ma byæ byle co, to ju¿ lepiej, ¿eby by³o logo...
Martyna
Jestem za GRAFIK¡.

Pozdrawiam smile.gif
Krystian
I co i chcecie tak paradowaæ z "rycerzami" na piersi? Logo
Chadziaj
A mo¿e zamiast bezsensownych wypowiedzi kto¶ za³o¿y topic z ankiet±?
Cormalek
ojjj, nie polubilibyscie mnie jako moderatora...

Bardzo, bardzo prosze - w imieniu p. Agaty, zebyscie przestali tak spamowac. Prosze.

Mamy teraz czas wzglednie wolny (niestety dla niektorych to czas zwiekszonej aktywnosci zawodowej, no ale nigdy nie bedzie idealnie), w ktorym MOZE powstanie jakas kolejna ciekawa propozycja. Ankieta teraz bylaby (IMO) bez sensu, gdyz czesc z grafik to jedynie wstepne projekty.

Co wiecej, moj post zabrzmial chyba nie tak jak zamierzalem. Chcialem zaproponowac jedno z wyjsc, ulatwic troche decyzje p. Agacie, do ktorej nalezy (a nie do nas) decyzja jak to poprowadzic, to Ona sie tego podjela i nalezy to uszanowac.
A tak? Wydaje mi sie jakbym niepotrzebnie sie rozpisywal, bo natychmiast powrocono do wypisywania, co, kto woli. Na to bedzie czas gdy p. Agata opublikuje (lub nie, to zalezy tylko i wylacznie od niej) ewentualna sonde, w takiej formie jaka Ona uzna za odpowiednia, wtedy kiedy Ona uzna ze jest odpowiedni czas. Chyba ze sadzicie, ze ktos bedzie zliczal glosy zawarte w postach?

I to TEZ jest moje prywatne zdanie, nikt nie musi sie z nim zgadzac. Ale moze kogos uswiadomi to, ze ten topick zaczyna byc niefunkcjonalny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.