Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Uzbrojenie ochronne przy szabli?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Stron: 1, 2, 3
AdamS
bosy apropo tych powolnych pojedynkow i niemozliwosci zadawania "ciekawych" ciosow (np inquartata sycylijska) w blachach to czy widziales filmik z bojowki warszawsiej ?
bosy
Je¶lli to ten, który Ptack podes³a³ to tak.

A w³a¶nie, mia³em was spytaæ, czy macie gdzie¶ ryciny z traktatów szermierczych z nazwami i ew. ma³ym opisem? Chcia³bym je zobaczyæ i porównaæ z tym, co czasami widze. Je¶li kto¶ co¶ takiego posiada, prosze za³±czaæ.
AdamS
i po "lektorze"filmu nadal twierdzisz ze nie da sie dossc dynamicznie walczyc ani uzywac zwodow ?
bosy
No tak twierdze.

Porównuj±c to z tym, co my robimy to mam podstawy tak uwa¿aæ. Szkoda, ¿e nie moge zamie¶ciæ filmu z naszego treningu, porówna³by¶ sobie choæby sam± dynamike i szybko¶c. W zbrojach na d³u¿sz± mete dynamiczna walka jest niemo¿liwa.

A powiedz mi, czy kto¶ uczy hamowac ciosy? Ja kiedys przeczyta³em, u Zab³ockiego chyba, ¿e to wa¿na rzecz, a teraz ludzie siê ze mnie ¶miej±. Nie rozumiem tego, co ty na to?

I nie chodzi tu o zahamowanie ca³ego uderzenie tylko zatrzymanie szabli tu¿ przy miejscu uderzenia. To jest mo¿liwe przy u¿yciu lekkiej, dobrze dopasowanej do d³oni, szabli.
bosy
¯eby mo¿na siê bezpiecznie w koszulach laæ. I nie mów nic o z³ych nawykach, ok?
AdamS
nie ma co dluzej ciagnac tematu o hamowaniu ciec ...
tez kiedys na poczatku myslalem ze to fajne ....
po prostu jak sie spotkamy to sprubujemy i sie obaczy
Ptack
proszê moda o zamkniêcie tego tematu, bo w kó³ko to samo.

BOsy wie swoje, my znamy prawdê smile.gif
bosy
S³uchaj Ptack, jest tak jak Adams stwierdzi³, nie dogadamy siê do chwili spotkania. Jak siê postukamy to sie obaczy co i jak.

I nie b±d¼ taki pewien ¿e ta prawda ca³kiem do was nale¿y smile.gif
AdamS
mlodzi gniewni smile.gif
Lestek
zamiast wyhamowywania to po prostu wyobrazmy sobie ze trzymamy szable w reku, taki trening dopiero jest bezkontuzyjny ;D
bosy
Pewnie, 100 razy lepiej jest przypierdoliæ z ca³ych sil i patrzeæ jak facet naprzeciw zêby gubi wraz z po³ow± ryja, tak?

Gratuluje pomys³owo¶ci... szermierze...

Powtarzam po raz setny chyba, widzieli¶cie ¿eby szlachcic przed walk± tony zbroi na siebie zak³ada³?! Czytali¶cie pamiêtniki Paska? Przekoloryzowane, ale jednak bardziej prawdziwe ni¿ walka z 30 kg na ciele.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Do¶æ. Wiadomo z góry, ¿e nikt tu nikogo nie przekona, skoñczymy wiêc za¶miecanie. Proszê ustawkê sobie zorganizowaæ na priv i tyle. Pozdrawiam
Gwyn
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.