Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Producenci - ró¿ne informacje
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Konrad
Ja reklamowa³em miecz produkcji obu Panów, poniewa¿ nie spe³nia³ pierwotnych wymagañ. Reklamacja przebieg³a bez ¿adnych problemów i ostatecznie dosta³em to co chcia³em. Jako¶æ g³owni jest dobra, chocia¿ zawsze mo¿na by siê do czego¶ przyczepiæ, ale za tak± cenê to nie powinno siê wiêcej oczekiwaæ. Oprawy wymagaj± jednak zdecydowanie wiêkszej staranno¶ci.

Pozdrawiam
krzyzak
taaaaaa Arma sc, chcialem zamowic pare lat temu u nich poltoraka, dzwonilem umawialem sie kilka razy na konkretny dzien (dla pewnosci rano przed wyjazdem do nich dzwonilem tak na wszelki wypadek i zawsze slyszalem no jescze nie ma ale w przyszly weekend na 100% bedzie,)
pozatym widzialem ich wyroby i srednio mi sie podobaja -ale to juz jest kwestia gustu.
Widzialem tez na grunwaldzie 2003 dwie jedynki ktore poszly podczas bitwy, tak tak przy tylko juednym uzywaniu, a kupione dzien przed bitwa
Ja osobiscie odradzam bo moje zdanie na ich temat jest krótkie: BADZIEWIE ,
ale co kto lubi
krzyzak
A moze tak Michal Kossewski z Chotomowa??
Marcvs Acilivs Glabrio
Widzia³em te "cacka" na Grunwaldzie i z dala wygl±da³y jak z plastiku icon_wink.gif
Dir
Najtaniej i najlepiej i tak robi Patryk "Nieczar" Nieczarowski bez dwoch zdan wlasnie czekam na moj kapalin i juz nie moge sie doczekac wiem ze bedzie to dzielo godne ceny....full wypas
Prezes
zgadzam siê z przedmówc±. klinga jest ca³kiem niez³a,sprê¿ysta,choæ krawêd¼ ostrza mog³aby byæ nieco twardsza.wywa¿enie miecza i waga równie¿ jest na plus.

najgorszym elementem jest oprawa - sposób wykonania jest taki,¿e i tak ¶rednie walory estetyczne szybko siê obni¿aj±. szybko na niej widaæ efekty u¿ytkowania (bez ¿adnych hardcore`ów - normalne u¿ytkowanie).

mam osobi¶cie nadziejê,ze Panowie bêd± siê ci±gle rozwijaæ i ich miecze bêd± coraz lepsze.
S³awomir z Che³ma
S³awa!!!
No to i ja muszê swoje 3 grosze dorzuciæ do tej dyskusji.
Otórz My mamy od Antera ju¿ 7 he³mów i ze wszystkich jeste¶my zadowoleni.
Baniaczki s± baaardzo solidnie wykonane,obywa siê u nas praktycznie bez ¿adnych wiêkszych wgnieceñ pomimo tego,¿e nie walczymy lekk± broni± i nie oszczêdzamy sprzêtu.
He³my Antera s± wg.mnie lepiej wykonane od he³mów Mardinusa (wystarczy porównaæ szyszaki obu tych producentów),a ceny ma mniejsze od ww.
Ja jego wyroby serdecznie polecam!!!
Wotawa
CYTAT(Marek Degórski)
ps. kto¶ kiedy¶ przyczepi³ siê do jego "lorici saegmentat'y". Z czystej ciekawo¶ci ... co jest w tym nazewnictwie, b±d¼ samej zbroicy nie tak?

Oczywi¶cie.
Napisane by³o u Antera: "Lorica segmentata preafectorum I po³owa II wieku Rzym."
Có¿, w³a¶ciwie jedna wielka pomy³ka.
Prawid³owo powoinno byæ: "Lorica segmentata, typ "Corbridge C" (albo B - nie jest to zbyt wyra¼ne zdjêcie), ok. po³owy I w.n.e. Raczej "C", bo ma oprócz zawieszenia na haczyki, typowego dla "B" i "C", ma poszerzon± doln± folgê - po tym z grubsza odró¿nia siê "C" i "B". Nie wiem jednak czy dobrze widzê na tych mrocznych zdjêciach.

Nie wiem sk±d termin "praefectorum", ale nie jest on u¿ywany, nie wiem sk±d te¿ pomys³ upychania jej do II w.n.e. Mog³± przetrwaæ do jego pocz±tków, ale tak na prawdê typowa jest dla I w.n.e. IIw.n.e. - jego pierwsza po³owa to zdecydowanie typ "Newstead". ¯eby to sprawdziæ, wystarczy pobie¿na lektura Ospreyów (te ostatnie "rzymskie" s± o niebo lepsze od ¶redniowiecznych), nie trzeba trudno dostêpnej u nas literatury przedmiotu.

Wiêc mi³o by by³o podpisywaæ wszystko (bo jest tam wiêcej takich kwiatków) zgodnie ze stanem rzeczywistym. Tym bardziej, je¶li p³atnerz jest zdolny. A widaæ, ¿e momentami jest na prawdê fajnie.
Thengal
Po miesi±cu oczekiwania wykuli panowie dla mnie zamówiony tasak. Wed³ug moich rysunków.
I jest po prostu genialny. Wszystkim szczerze polecam firmê - mo¿na 100% polegaæ.

P.S.
Tasak jest oczywi¶cie na stronie w dziale trasaki.
Koper
£adnie wygl±da.Wzorowa³e¶ siê mo¿e na "Codex Wallerstein"?Ile to to wa¿y?

Pzdr. Koper
Thengal
Na stronie Wolnej Kompanii Najemnej Poznañ jest strona po¶wiêcona tasakom - tam by³ rysunek który mnie zainspirowa³.

Tasak wa¿y dok³adnie 1,2 kg.
kewi
tez mam salade, moze dzwon nie wyklepany najlepiej, ale helm za to potrafi duzo wytrzymac, dosc wytrzymaly
ale jak walcze w helmie - wole wiedziec ze mnie ochroni niz miec swiadomosc ze ladnie wyglada
Boran
CYTAT(Sigurd)
Mia³em w rêku dwa sz³omy wielkopolskie i dwa vendele jego roboty

To ja dodam, ¿e jeden z tych sz³omów jest aktualnie w moich rêkach i bardzo sobie go chwalê smile.gif troche by³ krzywy, to fakt, ale klep³em tu i tam i ju¿ dzia³a jak trzeba bigsmile2.gif
Odyn
S³awa !
Mo¿e mi kto¶ podaæ namiary na jakiego¶ dobrego kowala z okolic katowic, bêdzina ??
Z góry dziêki
Pozdrawiam
Odyn
Kinia
Na ulicy Brata Alberta w Bêdzinie jest zak³ad gdzie kuj± rzeczy. S± tam mili panowie którym mo¿na powiedzieæ co siê chce (zwiedzi³am go raz) Ceny nie wiem jakie s±.

O miejscówkê spytaj Zwierzaka powinien ci lepiej wyt³umaczyæ. Chyba ¿e wiesz gdzie jest w/w ulica.

pozdrawiam

Kinia
boruffa
Ja mam nieprzyjemne wspomnienie o mieczu który kupowa³em za ok 300 z³, i ja równie¿ zastanawiam siê nad mieczami ze strony "spartakusa". A poniewa¿ jestem laikiem w dziedzinie wytrzyma³o¶ci mieczy czy to hartowanych czy robionych maszynowo to proszê was o radê.
Chcia³ bym po prostu kupiæ miecz który jako tako wygl±da (choæ te firmy Kasto wygl±daj± lepiej ni¿ dobrze), ,ale przedewszystkim bêdzie wytrzyma³y i nie bêde musia³ sie zastanawiaæ po ka¿dym ude¿eniu czy wytrzyma nastêpne
Proszê o radê.
svart
S³awa,
Kupi³em u Antera olszówke. Ekstremalnie szybka realizacja i naprawde wysoka jako¶æ wykonania. Pe³ny wypas. Do tego dorzuæta sympatycznego kowala i naprawde nie trzeba szukaænigdzie indziej. Juz szykujê kolejne zamówienie dla moich.

Dani³o z Rarogów
JomsDRAGOMIR
Hehe... moja wypowiedz raczej obiektywna nie bedzie... smile.gif Z prostego powodu, razem ze Staszkiem Jasikiem wspolpracuje... szczerba.gif
Tak wiec, POLECAM!!!
A na powaznie to wyroby Staszka sa solidne. Co do wygladu to rzeczywiscie roznie to bywa, ale staramy sie robic coraz ladniejsze rzeczy. smile.gif Jednak reczna robota ma to do siebie ze nie zawsze udaje sie ja wykonac idealnie. Duzo tez zalezy od ceny, poniewaz nie kazdego stac na pelny wypas dlatego najtansze wyroby sa troszke gorsze niz te drozsze, co chyba dla wszystkich jest zrozumiale...
Tu mozna po ogladac wyroby, stronka jest caly czas w budowie wiec za utrudnienia przepraszam w imieniu Jasika. dunno.gif
http://www.platnerz.neostrada.pl/wyrobyall.htm
Bjorn z Dregowii
Hmm... Ale to straszyd³o ze Starej Bajki, to przyda³oby siê podpisaæ, bo widzia³em takich co to kupili jako he³m wikiñski!!! shocked.gif

Pozdrawiam
Micha³ ¯elazo
W³a¶nie oczekujê na bascinet z nosalem wzorowany na he³mie z Sandomierza.
Jak tylko Anter go skoñczy, a ja go dostanê wrzucê tutaj fotki i komentarz.
Cena jak najbardziej atrakcyjna - 400 z³.

Pozdr.
M.
JomsDRAGOMIR
Z tego co mi wiadomo to oprocz filmu, innych rogatych "straszydel" nie bylo robionych. Moze jakas podrobka... smile.gif Chyba ze chodzi o wszystkie wyroby. bigsmile2.gif
Bjorn z Dregowii
Chodzi dok³adnie o rogate straszyd³o. Mia³em styczno¶æ z go¶ciem, który to kupi³ i stosowa³ w roli he³mu wikiñskiego. Potem dowiedzia³em siê, ¿e nie by³ odosobnionym przypadkiem. Nie wiem czy to by³ he³m od Jasika, ale wydawa³ sie bardzo podobny.
Boran
Henzlik pope³ni³ trochê podobnych do tego staroba¶niowego devil.gif , tylko prostszych w formie
JomsDRAGOMIR
To pewnie byla robota Henzlika... smile.gif Juz sie dowiedzialem i oprocz Starej Basni byl jeszcze jeden rogacz robiony, zamowiony przez producentow filmu a mial byc prezentem (o ile nie pokrecilem nazwiska) dla pana Borowskiego, marszalka sejmu ? senatu? bigsmile2.gif Polityka to nie moja broszka... crazy.gif
Wiecie, wytworca czy to Jasik czy Henzlik czy ktokolwiek inny robi to co, sobie zamawiajacy wymysli. I liczy na jego minimalna znajomosc tematu... Moze doradzic albo zaproponowac cos, ale roznie to bywa....
Niestety...
Pawe³ Lipnicki
Do tematu g³ównego - jestem zadowolonym posiadaczem PanaJasikoweg vendela - wykoñczenie
'm³otkowe' , zdobienia mosiê¿ne. Porêczny, z wzmocnieniem z listew stalowych, bardzo dobrze chroni ryjek icon_wink.gif
(zw³aszcza w ¶rodowisku "no headshots!" tongue.gif )
Thengal
Witam!

Przyszed³ wreszcie taki czas, kiedy mogê wymieniæ star±, dobr± kolczugê, na wymarzony XV-sto wieczny kirys i zacz±æ kompletowaæ uzbrojenie z pocz±tku tego wieku.

Znalaz³em a¿ dwie (!) strony internetowe p³atnerzy oferuj±cych kirysy - jeden to oczywi¶cie obgadany Mardinus, drugi to p³atnerz "Tomala".

U Mardinusa musia³bym czekaæ na kirys do pa¼dziernika... A na stronie Tomali w wiêkszo¶ci s± kirysy gotyckie, po bardzo wysokich cenach, jeden w³oski, który mnie w ogóle nie interesuje.

I co mam pocz±æ? Czy mo¿ecie z czystym sercem poleciæ mi jakiego¶ p³atnerza? Albo mo¿e powinienen wydaæ kupê kasy na zamówiony indywidualnie kirys u Tomali?
Thengal
Oho, dochodzi jeszcze p³atnerz "Morion".

Ceny ma bardzo podobne, wiêc widzê, ¿e muszê siê liczyæ z wydatkiem 800 z³ na kirys, i nie ma zmi³uj siê.

A propos, co w³a¶nie o Morionie s±dzicie? Piêkne te jego dzie³a. Jak siê sprawuj±?
P³atnerz Czcibor
ten ze ''starej bajki'' to jeszcze nic proponuje odwiedzic kilka amerykanskich stronek z helmami czasami to juz nie wiadomo czy to helmy czy oferta mrocznego sexshopu. Nie wiadomo czy sie smiac czy p³akac bigsmile2.gif tears.gif

http://www.by-the-sword.com/acatalog/image...lms/ah-3807.jpg
http://www.kultofathena.com/product~item~3...kull+Helmet.htm
http://www.kultofathena.com/product~item~U...%27s+Helmet.htm
http://www.medievalcollectibles.com/Search...x?CategoryID=82
Thengal
Kurcze, nikt nie odpowiada.........

A co s±dzicie o p³atnerzu Melibrudzie? Ma kto¶ jego wyroby?
Kordian
a mi opowie kto¶ o przeszywkach i i daæ recenzje ich producentów bo kurwa jego maæ na kazdym temacie jak pytam mnie mnie totalnie olewaj± anger.gif
Breja
moi drodzy, co s±dzicie o tym: www.museumreplicas.com ??

wszelkie komentarze mile widziane.

pzdr
Elchon
CYTAT
A na stronie Tomali w wiêkszo¶ci s± kirysy gotyckie, po bardzo wysokich cenach, jeden w³oski, który mnie w ogóle nie interesuje.

Tak sie sk³ada ze ja mam ten kirys w³oski(+naramienniki) i jestem zadowolony.Ogolnie drogo ale piekne wykonanie ktorego nie spotkalem gdzie indziej.Rozne rodzaje blachy-czasami moglyby byc nieco twardsze-zwlaszcza w helmach..no ale spotkalem sie ze stwierdzeniem ze miekka blacha lepsza niz twarda bo amortyzuje...coz...
Ruchomosc nareczakow i nog plytowych wieksza niz czlowieczych-zginaja sie na pol bez przerw miedzy folgami.
Krystian
Zastanawiam sie nad kupnem broni drzewcowej. Jest ktos godny polecenia?
Marek H.
Salve!

Poszukujê Miecznika z Zamo¶cia. P³atnerz z 30 latami praktyki.

Tak o sobie Pisze na Stronie Bagrita:

Grzegorz Ciep³owski i Tomasz Szomber - Miecznicy

Nazywam siê Tomasz Szomber, wraz z moim nauczycielem (30 lat kowalskiej praktyki), wykonujemy broñ bia³±, uzbrojenie ochronne - wed³ug wzorów powierzonych i z opisu. Wszystkie epoki (równie¿ broñ japoñsk±).

Tutaj Tak¿e Pojawia siê jego og³oszenie pseudonim Takeda:
http://www.bractwo.vampire.strefa.pl/index....php?id=kg&p=16

Przyj±³ on ode mnie na pocz±tku Lutego zlecenie i pobra³ zaliczkê w wysoko¶ci 500z³. Do tej Pory nie otrzyma³em Broni ani nie zwrócono mi pieniêdzy. Nie mogê siê z nim skontaktowaæ, nie odbiera On Moich telefonów

Tomasz Szomber jest za³o¿ycielem Zamojskiego Bractwa Rycerskiego

Je¿eli kto¶ zna którego¶ z WW Panów, potrafi siê z nimi skontaktowaæ to proszê o pilny kontakt ze mn±.
Czy nast±pi³a jaka¶ katastrofa która nie pozwala mu na wykonanie zlecenia b±d¼ oddaæ pieniêdzy? Czy kto¶ inny ma b±d¼ mia³ podobne problemy z ww Miecznikami?.

Bardzo proszê o informacjê
Mój nr telefonu:
607 699 981
Proszê tak¿e o info na gg, Tlen, @.
Maciek Kaliñski
Witam

bardzo pilnie potrzebuje numeru telefonu do Sylwestra Pêku³a[y?] z Ku¼ni Rycerskiej.

z góry dziêki za ewentualn± pomoc
Aethis
Witam, ja bym ponowi³ pro¶bê kolegi o Wasze opinie na temat p³atnerza Morion, jak siê jego wyroby sprawuj± no i czy warto u niego zamawiac?

pozdrawiam
watman
CYTAT(Aethis)
Witam, ja bym ponowi³ pro¶bê kolegi o Wasze opinie na temat p³atnerza Morion, jak siê jego wyroby sprawuj± no i czy warto u niego zamawiac?

bralismy u kotlarza troche sprzetu na stowarzyszenie... pierwsza partia - kapaliny i lokcie z kolanami - dotarla 'w miare' na czas - jakies dwa miesiace poslizgu... co prawda musielismy placic za przesylke przy odbiorze, mimo ustalonego sposobu platnosci 'na konto', ale niech juz bedzie - sprzet byl potrzebny, wiec nie grymasilismy za bardzo... szkoda tylko, ze w paczce nie bylo zamowionych klepsydr, ktore tez byly potrzebne...
nic to - na klepsydry czekalismy kolejne piec czy szesc miesiecy, a jak przyszly, to szybko zdecydowalismy sie je odeslac - zrobione 'na odpieprz' - niestarannie, zle zaklepane nity, krzywo cieta bl;acha...
z puszczy stanowczy glos 'nigdy wiecej u kotlarza'...
Aethis
Dziêkuje piêknie, czyli z tego co widac to za dobrej opinii nie ma w ¶rodowisku, a wielka szkoda, bo ju¿ sobie z nim troche pogada³am i ceny oraz termin jaki mi poda³ s± sensowne i nie musia³bym przynajmniej czekac do listopada jak to mi pewien p³atnerz zaproponowa³.

To teraz mo¿e inne pytanie, chociaz te¿ w temacie. Kogo by¶cie polecili do wykonania sprzetu? Chodzi o klappvisier z zas³on± ala psi pysk, klepsydry, naramienniki, na³okietniki i bigwanty na okres 1370. Je¶³i znacie jakiego¶ porz±dnego rzemie¶lnika do pode¶lijcie w miarê mo¿liwo¶ci jakies namiary.

Z góry piêknie dziêkujê.
Cormalek
Co do wiekszosci sprzetu (bez helmu, nie klepie ich) polecam Adama Sacherskiego, z Legnicy (Ryszard).

http://www.zbroja-ryszard.prv.pl/

Robi naprawde ciekawe rzeczy, szybko i solidnie. Jedyny, malutki minus, to wprost przemyslowe uzycie trokow wojskowych, no i oczywiscie rekawice spawalnicze w "standarcie" :P
Ale to jest chyba norma - a zawsze mozna zastrzec jakies swoje "ale".

Co do helmu - osobiscie polecalbym Hefajsto, ale popytaj jeszcze. Mozesz tez napisac do O¿óga z Legnicy (nie sugeruj sie raczej cenami ze strony... ani ta strona wogole :P To, czemu ma taka strone (helmy... czesto dziwne, ceny wysokie) jest jakas kolejna zagadka III Rzeszy crazy.gif

No i nie zapominaj, ze korespondencyjne klepanie sprzetu to nienajlepszy pomysl... wiec moze poszukaj kogos w okolicy ( w sensie: z dwie- trzy godzinki drogi pociagiem/pks-em/autkiem :P )
Fionn
Wiesz bardzo dobrym rzemie¶lnikiem jest Puchatek, robi naprawdê sprzêt wysokiej jako¶ci tyle ¿e u niego zaklepywaæ siê trzeba du¿o wcze¶niej bo terminy miewa ró¿ne, ale czasem warto poczekaæ ponad pó³ roku by dostaæ he³m czy rêkawice z naprawdê najwy¿szej pó³ki.
Borg
Potwierdzam!
Odebra³em dzis rekawice i napiersnik i placze pod nosem ze terminu na helm nie zaklepalem angsad.gif
Maciek Kaliñski
Wojciech Szanek, miecznik ze Szczecina

Chcia³em gor±co poleciæ tego rzemie¶lnika, bardzo dobry kontakt, konkretny i rzeczowy, termin dotrzymany, jako¶æ wyrobu [miecz typ XVI] na wysokim poziomie, crashtesty przeszed³ pomy¶lnie i ROKUJE [celowo pisze wielka liter± bo jak wiadomo, nigdy nic nie wiadomo icon_mrgreen.gif ] na d³ugie u¿ytkowanie.
Dosta³em to co chcia³em, kiedy chcia³em no i za rozs±dn± cene.

pozdrawiam
klepa
Czy kto¶ z was ma he³m od Jacka Matery strona :www.kuznica.dew.pl czy jest to solidny p³atnerz, nie trzeba odsy³aæ he³mu do poprawek, bardzo prosze o opinie dunno.gif
Krystian
POLECAM
EO
Odebrawszy w³a¶nie Anterow± ³ebkê z nosalem, muszê stwierdziæ, ¿e takiej obs³ugi klienta 99% rzemie¶lników mog³oby siê od Szymona uczyæ.

Pytania o termin rozsy³a³em jako¶ w okolicach ¦wi±t. Odpowiedzi dostawa³em ró¿ne, tak¿e propozycjê czekania do listopada smile.gif Szymon powiedzia³, ¿e da radê na po³owê lutego. Pomny swoich do¶wiadczeñ i famy rzemie¶lników pomy¶la³em "dobra, w marcu mo¿e bêdzie". Kiedy dowiedzia³em siê, ¿e sprecyzowany termin to 7 lutego, przesun±³em sobie tê datê na kwiecieñ. Tymczasem he³m przyjecha³ do mnie 4 lutego, i to jeszcze na koszt Szymona smile.gif

Co do wytrzyma³o¶ci - nie mia³em jeszcze okazji sprawdziæ, ale wykonanie jest bardzo ³adne i mimo najszczerszych chêci nie mam siê czego przyczepiæ. smile.gif

Na dzieñ dzisiejszy polecam smile.gif
Trollsky
apropos HEFAJSTO - swietny kontakt, termin ... bylem powaznie zaskoczony , 3 tygodnie przed terminem ( a sam termin byl nie cale 2 miesiace) . Tanio i solidnie, jak bede cos zamawial to tylko tam smile.gif
Kokosz79
Witam

Je¶li chodzi o rêcznie pikowane przeszyweczki to ja polecam sam siebie.

Zapraszam do ogl±dania fotek
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=8644
Chadziaj
Ja chcia³bym poleciæ z czystym sercem Szymona Skurskiego z pracowni Loricamos- kapalin bardzo ³adnie zrobiony, dok³adnie taki, jaki zamawia³em icon_wink.gif .
Kordian
witam
Co s±dzicie o wyrobach S³awomira Ciszewskiego,chcia³bym zamówiæ od niego miecz ale nie wiem jest to dobry rzemie¶lnik
watman
CYTAT(Kordian)
witam  
Co s±dzicie o wyrobach S³awomira Ciszewskiego,chcia³bym zamówiæ od niego miecz ale nie wiem jest to dobry rzemie¶lnik

podobno robi niezle rzeczy... my czekamy aktualnie na dostawe nozy - zrodla twierdza, ze glewie i czekan sprawdzaja sie okej ;P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.