CYTAT
A tak poza tym to w sumie mo¿na siê podpisaæ pod postem Purvisa
No niby tak, ale ca³kiem tego rozwi±zania jak ju¿ wcze¶niej wspomniano nie mo¿na wykluczyæ.. Bo tak naprwade je¿eli odrzucimy nagrobki jako wiarygodne ¼ród³o ze wzglêdu na ich charakter, to tym samym pozostanie nam tylko ikonografia (w której nomen omen te¿ mo¿e dochodziæ do przejaskrawieñ, lub zbytnich uproszczeñ) oraz zabytki (a tu je¿eli chodzi o co¶ tak ulotnego jak tkaniny sprawa równie¿ nie prezentuje siê zbyt kolorowo)
Swoj± drog±, je¿eli chodzi o sam± praktykê odtwórców to i tu pojawiaj± sie rozwi±zania które mo¿na by uznaæ za nietrafione, gdy¿ zaczerpniête zosta³y ze ¼ród³a jakim jest w³a¶nie rze¼ba, a tu np. piêkne odstaj±ce na 8cm pasy (dobra mo¿e trochê przesadzi³em, powiedzmy na 5cm) czy te¿ pas w kszta³cie baszt, moim zdaniem mog³y mieæ znaczenie symboliczne. W pierwszym przypadku mog³o chodziæ o wyra¼ne wskazanie stanu z jakiego pochodzi³ zmar³y, o drugim natomiast mo¿na znale¼æ wiele domys³ów, gdy¿ pochodzi z nagrobka Kazimierza Wielkiego.(chodzi tu w skrócie jak mo¿na przypuszczaæ o obronê kraju) O ile z tym drugim rozwi±zaniem nie spotka³em siê na osobach odtwórców, o tyle z pierwszym a i owszem i to nie tak rzadko.
Chcê te¿ podkre¶liæ ¿e w ikonografi pojawiaj± siê równie¿ takie pasy, ale nie a¿ takich rozmiarów. Je¿eli chodzi o zabytki, to tu równie¿ znam takie odpowiadaj±ce kszta³tom pierwszemu z podanych przezemnie jako przyk³ad pasów, ale i one s± znacznie bardziej p³askie (w zasadzie prawie ca³kowicie [1,5cm?] )
A, i je¿eli kto¶ mi wska¿e jakie¶ wiarygodne dowody (najlepiej zabytki) to z chêci± odszczekam to co napisa³em o pasach, ale i tak to by³ tylko przyk³ad i chcia³bym ¿eby¶cie drodzy koledzy (mam nadziejê ¿e zbytnio siê nie spouchwalam) zwrócili uwagê na ogólny sens wypowiedzi. Czyli obronê rze¼by nagrobnej jako ¼ród³a, (i ¿eby nie by³o ¿e ca³kiem offtopuje) w tym przypadku stosowania p³aszcza przez zbrojnych.
Przepraszam za chaotyczno¶æ mojej wypowiedzi, ale odrobinê siê spieszê.
Pozdrawiam i zapraszam do dalszej dyskusji