Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Napoje] Przepisy na nalewki... :)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Kuchnia
Stron: 1, 2
Lubov Rybakov
Witam:)
Mo¿e podzielê sie przepisem na pyszn± nalewkê z pigwy, któ± co roku robimy z moj± mam±. Polecam ka¿demu:)

Bierzemy kilogram owoców pigwy, pozbywamy siê pestek, myjemy i kroimy na plasterki. Do du¿ego, szczelnie zamykanego naczynia(my u¿ywamy takich du¿ych s³oików 3l) wrzucamy plasterki warstwowo przesypuj±c 3/4 kg cukru. Zakrêcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, co dwa dni energicznie potrz±samy naczyniem(¿eby siê ³adnie cukier rozprowadzi³- nie otwieramy!). Po dwóch tygodniach zlewamy sok, który siê wytr±ci³(mo¿e byæ mêtny i mieæ delikatnie sfermentowany zapach- jest okej), dolewamy do niego pó³ litra spirytusu, zamykamy w innym s³oiku/naczyniu, zostawiamy. Owoce zalewamy szklank± wódki wymieszan± z pó³ szklanki wody, zakrêcamy w naczyniu, mieszamy i odstawiamy na piêæ dni. Po tym czasie mieszamy wszystko razem(sok ze spirytusem i owoce z wódk±) i odstawiamy na tydzieñ do przerobienia. Nastêpnie filtrujemy(naj³atwiej jest przez filtry do ekspresu). Najlepsza jest jak jeszcze sobie "pole¿y" ;) Lepiej trzymaæ j± w ciemnym miejscu bo na s³oñcu br±zowieje-normalnie ma piêkny z³oto-¿ó³ty kolor smile.gif Smacznego!

A jak to by³o z pigw± kiedy¶? mo¿e s± jakie¶ przes³anki?

Pozdrawiam loki08.gif
Jarl Ragnarr Thoresen
CYTAT(Inga Thoresen @ 20:39 06.06.2012) *
Witam:)
Mo¿e podzielê sie przepisem na pyszn± nalewkê z pigwy, któ± co roku robimy z moj± mam±. Polecam ka¿demu:)

Bierzemy kilogram owoców pigwy, pozbywamy siê pestek, myjemy i kroimy na plasterki. Do du¿ego, szczelnie zamykanego naczynia(my u¿ywamy takich du¿ych s³oików 3l) wrzucamy plasterki warstwowo przesypuj±c 3/4 kg cukru. Zakrêcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, co dwa dni energicznie potrz±samy naczyniem(¿eby siê ³adnie cukier rozprowadzi³- nie otwieramy!). Po dwóch tygodniach zlewamy sok, który siê wytr±ci³(mo¿e byæ mêtny i mieæ delikatnie sfermentowany zapach- jest okej), dolewamy do niego pó³ litra spirytusu, zamykamy w innym s³oiku/naczyniu, zostawiamy. Owoce zalewamy szklank± wódki wymieszan± z pó³ szklanki wody, zakrêcamy w naczyniu, mieszamy i odstawiamy na piêæ dni. Po tym czasie mieszamy wszystko razem(sok ze spirytusem i owoce z wódk±) i odstawiamy na tydzieñ do przerobienia. Nastêpnie filtrujemy(naj³atwiej jest przez filtry do ekspresu). Najlepsza jest jak jeszcze sobie "pole¿y" ;) Lepiej trzymaæ j± w ciemnym miejscu bo na s³oñcu br±zowieje-normalnie ma piêkny z³oto-¿ó³ty kolor smile.gif Smacznego!

A jak to by³o z pigw± kiedy¶? mo¿e s± jakie¶ przes³anki?

Pozdrawiam loki08.gif



To jest to co¶, co wczoraj mi proponowa³a¶? Jak mówi³a¶ "nalewka" to my¶la³em, ¿e Ci o jabola jakiego¶ chodzi. bum.gif
Lubov Rybakov
CYTAT(Jarl Thoresen @ 20:45 06.06.2012) *
To jest to co¶, co wczoraj mi proponowa³a¶? Jak mówi³a¶ "nalewka" to my¶la³em, ¿e Ci o jabola jakiego¶ chodzi. bum.gif


Jabol a nalewka icon_rolleyes.gif tak, to jest to;P

Dodam, ¿e z pigwy wychodzi te¿ pyszna galaretka, super do herbaty;)
Jarl Ragnarr Thoresen
Zboczenie zawodowe. Ucz siê nalewki malinowej, tej powy¿ej, odbiór.

Koniec offtopicu. bigsmile2.gif
kublika
CYTAT(Lady Draconia @ 18:59 01.02.2012) *
"Elixir Garusa"

"Aloesu Sukkotyryjskiego 5 ³utów, mirry ³ut, szafranu 2 drachmy, cynamonu, go¼dzików sklepowych, ga³ki muszkatelowej po 24 grany, nalaæ kwart± spirytusu a, moczyæ przez 24 godzin w wodzie gor±cej, potem dolaæ trochê wody i spirytus oddestylowaæ w alembiku szklanym, na gor±cym piasku, zmieszaæ równo z syropem kapillorowym i dolaæ pó³ kwaterki wody pomarañczowej dubeltowej."

Warte wypróbowania smile.gif

warte!
A sk±d to?
Brzmi przedwojennie?
Wat Tyler
CYTAT(Inga Thoresen @ 20:39 06.06.2012) *
Witam:)
Mo¿e podzielê sie przepisem na pyszn± nalewkê z pigwy, któ± co roku robimy z moj± mam±. Polecam ka¿demu:)

Bierzemy kilogram owoców pigwy, pozbywamy siê pestek, myjemy i kroimy na plasterki. Do du¿ego, szczelnie zamykanego naczynia(my u¿ywamy takich du¿ych s³oików 3l) wrzucamy plasterki warstwowo przesypuj±c 3/4 kg cukru. Zakrêcamy i odstawiamy na 2 tygodnie, co dwa dni energicznie potrz±samy naczyniem(¿eby siê ³adnie cukier rozprowadzi³- nie otwieramy!). Po dwóch tygodniach zlewamy sok, który siê wytr±ci³(mo¿e byæ mêtny i mieæ delikatnie sfermentowany zapach- jest okej), dolewamy do niego pó³ litra spirytusu, zamykamy w innym s³oiku/naczyniu, zostawiamy. Owoce zalewamy szklank± wódki wymieszan± z pó³ szklanki wody, zakrêcamy w naczyniu, mieszamy i odstawiamy na piêæ dni. Po tym czasie mieszamy wszystko razem(sok ze spirytusem i owoce z wódk±) i odstawiamy na tydzieñ do przerobienia. Nastêpnie filtrujemy(naj³atwiej jest przez filtry do ekspresu). Najlepsza jest jak jeszcze sobie "pole¿y" ;) Lepiej trzymaæ j± w ciemnym miejscu bo na s³oñcu br±zowieje-normalnie ma piêkny z³oto-¿ó³ty kolor smile.gif Smacznego!

A jak to by³o z pigw± kiedy¶? mo¿e s± jakie¶ przes³anki?

Pozdrawiam loki08.gif

Bardzo proszê autorkê przepisu o doprecyzowanie czy chodzi faktycznie o nalewkê z pigwy czy tez o pigwowiec japoñski, który to bardzo czêsto z pigwa bywa mylony. Z obu tych owoców mo¿na robiæ nalewki, z pigwy smak delikatny gruszkowy i trudna do zrobienia nalewka bo wymaga wielu dodatków by nie by³a md³a w smaku a nalewka z pigwowca japoñskiego to w³a¶ciwie samograj, wyra¼ny niepowtarzalny aromat i wspania³y smak prosty do osi±gniêcia, Pozdrawiam!
Lubov Rybakov
CYTAT(Wat Tyler @ 20:15 12.06.2012) *
Bardzo proszê autorkê przepisu o doprecyzowanie czy chodzi faktycznie o nalewkê z pigwy czy tez o pigwowiec japoñski, który to bardzo czêsto z pigwa bywa mylony. Z obu tych owoców mo¿na robiæ nalewki, z pigwy smak delikatny gruszkowy i trudna do zrobienia nalewka bo wymaga wielu dodatków by nie by³a md³a w smaku a nalewka z pigwowca japoñskiego to w³a¶ciwie samograj, wyra¼ny niepowtarzalny aromat i wspania³y smak prosty do osi±gniêcia, Pozdrawiam!


Witam:)
Faktycznie, mój b³±d, nie sprecyzowa³am ;) ja robiê akurat z pigwowca ale moja s±siadka robi³a z pigwy. Wed³ug tego samego przepisu, nalewka nie by³a md³a smile.gif chyba, ¿e doda³a czego¶ o czym nie wiem(a przepisy na nalewki dostajê od niej) ;). Podpytam i w razie czego doprecyzujê.

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.