Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Oblê¿enie Malborka -> 19-20.07
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2003
Stron: 1, 2, 3, 4
Robert Bagrit
Zapraszam Frehowiczów do zamieszczania komentarzy odno¶nie tej imprezy.
Mam nadziejê, ¿e w nied³ugim czasie równie¿ organizator tej¿e imprezy zamie¶ci tu szersze informacje.

Zapraszam do dyskusji
puszkasz
Witam!
I odrazu z grubej rury...Co jest Ludzie!czyzby wszystkie Bractwa skupily
sie TYLKO na Grunwaldzie hehehe.gif a gdzie chec obrony slusznej wiary pod murami stolicy Zakonu moro.gif
Pawe³ S³awski h. Szeliga
Na malborku bedzie sporo ludzi Z tego co mi wiadomo Praktycznie ca³a Unia Janowiecka oraz kilak innych stowarzyszeñ
Têcza
CZO£EM

Czy przewidziany jest udzia³ niewielkiej liczby si³ tatarskich podczas oblê¿enia. face4.gif:

mad.gif ... pod Grunwaldem by³y to czemu pod Malborkiem mia³o by nie byæ ...
Pati
Co siê tyczy udzia³u Tatarów w Oblê¿eniu to jest do¶æ ciekawe ale w tej sprawie mo¿e wypowiedzieæ siê tylko organizator ca³ej imprezy!
Pozdrawiam Pati.
Pati
Witam!
Wiadomo¶æ dla Têczy z Stowarzyszenia Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej.
Dotyczy udzia³u-Tatarów pod Malborkiem.
W tej sprawie skontaktuj Siê z TOMKIEM SZAJEWSKIM e-mail to:
Tomek szajewski<tmogila@go2.pl> lub telefonicznie-+++++++++.
Ten kontakt powinien daæ Ci wyczerpuj±c± odpowied¿ na Twoje pytanie.
Pozdrawiam
Pati.

Na pro¶bê Tomka skasowa³em jego numer telefonu. Email pozostaje bez zmian smile.gif (Jan Gradoñ)
Têcza
Dziêki Pati

Z Tomkiem widzia³em siê nie dawno w Janowcu i dotychczas nic konkretnego o oblê¿eniu nie us³ysza³em. Wiem ¿e jest to "w miarê" datowana impreza, a bractwo nasze jest XVII w. i siê zastanawia³em czy ew. tatarzy z tego¿ wieku ujd± podczas oblê¿enia.
Wotawa
devil.gif
Mo¿e byæ weso³o...
Scytowie te¿ mog± byæ pod Malbork?
Pati
Witam!
Wotawo, nie nabijaj siê z inscenizacji Malborskiej...ja nie nabijam siê z waszego Zamku Królewskiego i imprez które tam wystawiacie!!!
Ale serdecznie zapraszam Ciê do udzia³u w imprezie Malborskiej.
Pozdrawiam Pati.
Wotawa
Nie nabijam sie z imprezy jako takiej. Na prawdê.
Chodzi tu tylko o XVIIw w XVw. Malbork to nie jest jaka¶ impreza robiona na szybko. Ma spor± widownie i jednocze¶nie du¿e odzia³ywanie na kszta³towanie stereotypu wojowników w wyobra¼ni zwyk³ych ludzi.

Ca³y czas prze¶laduje w RR niemo¿no¶æ odciêcia "pêpowiny sienkiewiczowskiej". Elementy XVIIwieczne s± bez cienia ¿enady u¿ywane w imprezach z XVw. Przepraszam za porównanie (dla ukazania przyczyn mojej alergii na pewne anachronizmy), ale wcze¶niejsze hoffmanowskie wizje Tatarów tupu "kud³aty gnom z ko³czanem na plecach"
do tej pory strasza w ¶wiadomo¶ci przecietnego Polaka. Takich samych dziadów przedstawia siê te¿ pod Grunwaldem.
Po porstu schemat z XVIIw (i to wdodatku nieprawdziwy) jest wszechobecny i bardzo szkodliwy dla wizerunku wojownika ¶redniowiecznego.

Oczywi¶cie je¼dziec stepowy najni¿szej rangi bywa³ uzbrojony bardzo podobnie na przestrzeni stuleci, ale takie rzeczy jak kszta³t szabli, bechter zamiast pancerza lamelkowego (upraszczaj±c) itp. od razu umiejscawiaj± delikwenta w konkretnej epoce.
Uwa¿am tylko ¿e 200 lat ró¿nicy to bardzo du¿o. Tatarzy z XVIIw z Kmicicem na czele pod Malborkiem, to nieco hm... odwa¿ne rozwi±zanie.
Po prostu s±dzê, ¿e równie dobrze mo¿na tam ustawiæ Scytów.
Ale obawy, rzeczywi¶cie mog³em wyraziæ czytelniej. Tym bardziej, ¿e piszê to jako ewentualny widz uwielbiaj±cy uzbrojenie koczownicze, nie za¶ jako Wyrocznia. A widzê, ¿e to tak zabrzmia³o. Przepraszam.

Dziekujê za zaproszenie i zapraszam te¿ do obejrzenia imprezy ³êczyckiej.
Baza turystyczna jest w £êczycy kiepska, ale ostatecznie jest siê gdzie zatrzymaæ.
Pati
I tu siê z Tob± zgadzam ¿e XVII wiek i XV-sty to jest do¶æ du¿y rozga³ê¼nik wiekowy i koligowanie na si³ê nie wyjdzie nikomu na dobre!!!
Cieszê siê te¿ ¿e jako jeden z nielicznych traktujesz inscenizacjê Oblê¿enia Malborka jako imprezê która ma ju¿ Tradycjê i ¿e spora liczba odwiedzaj±cych turystów wyrobi³a tej inscenizacji ju¿ dobr± MARKÊ!!! bo do tej pory czê¶æ RR w Polsce traktuje Oblê¿enie za imprezê 2-iej kategori która nigdy nie wyjdzie z cienia Grunwaldu...
Dziêkujê te¿ za zaproszenie na Twoj± imprezê.
Pati.
P/S je¶li to jest mo¿liwe,to chcia³bym porozmawiaæ z tob± "prywatnie"
Wotawa
Pewnie, ¿e mo¿na. :-)
Tym bardziej, ¿e czêsto odreagowujê cie¿k± pracê projektow± przy komputerze napadami gadulstwa. swinka.gif
krecik_77
ja na malborku by³em raz, w 2001 roku i mi siê sama inscenizacja bardzo podoba³a z dwóch powodów:
a> zabawa w nocy
b> ogólna nie¶miertelno¶æ - normalnie siê tak obi³em ¿e mia³em autentycznie do¶æ

cieszê siê ¿e trafi³em do oddzia³u rozbijaj±cego bramê a nie np do obrony ³uczników na wa³ach, którym tylko ¶linka ciek³a jak patrzyli na m³óckê na dole devil.gif
Pati
Witam w coraz wiêkszym gronie bêd±cych ZA Oblê¿eniem...
Zatem wracacaj±c do tematu bytno¶ci na ka¿dej z inscenizacji,co Ciê wtrzymuje ¿eby¶ nie wzio³ w niej udzia³u jeszcze raz w tym roku!
Pati.
Jakub Zieliñski
Postaram siê powiedzieæ to jak najdelikatniej siê da: na Malborku by³em raz, w 2000 roku, na £êczycy dwa razy (2001, 2002) i nawet tylko patrz±c na zdjêcia z tych imprez na ró¿nych stronach, poziom £êczycy jest wy¿szy. Zestawianie tych imprez...? cool.gif
http://www.zamek.malbork.pl/pl/oblezenie/index.php pan w napier¶niku, kilcie, he³miaczu przerobionym z polaka, i kie³bas± - gigantem... no rzeczywi¶cie - nic ¶miesznego aaa.gif.
Pati
Widzê ¿e trafi³ siê kto¶ PRZECIW!...tak masz racje ¿e widaæ bylo wtedy pewne niedoci±gniêcia, ale jak sam twierdzisz by³e¶ na tej inscenizacji TYLKO raz a w £êczycy dwa wiêc zrozumia³e jest Twoje porównania to 2-1 dla £êczycy.Jednak poka¿ mi chod¼ jedn± tak± imprezê{now±}w Kraju która od samego pocz±tku by³a by super dok³adna,gdzie dla porównania taka "stara" impreza jak Grunwald ma do tej pory swoje nie doci±gniêcia i mimo szczerych zapewnieñ ¿e ju¿ w "tym roku " bêdzie dobrze i tak nie pokazuje tego co mia³o byæ bo zawsze co¶ nie wypali,a i tam te¿ mo¿na spotkaæ jaki¶ garnek z "wojaka".
Zatem proponujê Ci ¿eby¶ odwiedzi³ Malbork w tym roku jeszcze raz,we¼ udzia³ w tegorocznej inscenizacji i dopiero wtedy oceñ co siê zmieni³o!
Pati.
Wotawa
No fakt, maestro w kilcie samym wygl±dem zwala z nóg.
Trudno ty wogóle wchodziæ w g³êbsze analizy.
Poza tym:
My¶lê, ze to nie jest kwestia "za" czy "przeciw", tylko tego co mo¿na zrobiæ z nagromadzonym potencja³em.
Bo ta impreza jest i sprawdza sie jako wydarzenie w kalendarzu. Czy sprawdzi siê jako odtwarzanie historii?

Chyba po prostu dobrze by by³o, bo czemu nie ma byæ lepiej skoro mo¿e byæ? To jeszcze stosunkowo m³oda impreza i ³atwo mo¿e do siebie przekonaæ, je¶li bedzie siê rozwija³a.

Na pewno dobrze jet siê troche przyjrzeæ sobie na wzajem.
Si³± £êczycy jej s± go¶cie, ludzie wiedz±cy o co im chodzi i na prawdê solidnie pracuj±cy nad odtwarzanymi artefaktami, w³asnym wizerunkiem i dopasowaniem go do naszej zabawy.
Obie imprezy s± dostêpne dla turystów.
Têcza
CZO£EM

Pragnê wyja¶niæ kilka spraw tycz±cych siê mych wypowiedzi, ale przede wszystkim mam zastrze¿enia do wypowiedzi wotawy z czwartku 26.06.

CYTAT
... odciêcia "pêpowiny sienkiewiczowskiej"...

Co wa¶æ rozumiesz przez takie sformu³owanie, czy¿ jeste¶ jednym z tych którzy uwa¿aj± wiek XVII za co¶ gorszego w RR.

CYTAT
"kud³aty gnom z ko³czanem na plecach"

Czy wa¶æ kiedy kolwiek widzia³ moj± osobê w stroju tatarskim b±d¼ innego cz³onka naszego Bractwa? Czemu z góry zak³adasz ¿e bêdziemy kud³atymi gnomami. Jedyny kud³aty element mojego stroju to futrzana czapa.
Nie widzia³em jeszcze takich dziadów pod Grunwaldem gdy¿ tam nie by³em do tej pory, ale zapewniam ¿e nie jest to dla mnie wzorem.

CYTAT
Po porstu schemat z XVIIw (i to wdodatku nieprawdziwy)

Skoro to jest nie prawdziwe, a wa¶æ uwa¿asz siê za eksperta proszê o o¶wiecenie - Jak powinien wygl±daæ tatar z XV w. i XVII w. Chêtnie porównam to ze swoj± wiedz± na ten temat.

A teraz trochê o samej imprezie.
Nie zamierzamy psuæ wizerunku imprezy ani na si³ê nic szkodliwego robiæ, poprostu zostali¶my zaproszeni i g³upio byæ tylko widzem, a sprawa z tatarmi by³a tylko mrzonk±, która raczej nie wypali gdy¿ zbyt ma³o ch³opa od nas pojedzie, a je¶li ju¿ tatar bedzie tylko 1 w mojej osobie. I nie bêdê siê pcha³ miêdzy ciê¿kozbrojnych, lecz dostosujê siê do odpowiedniej sytuacji (je¶li takowa siê pojawi).

Inna sprawa jest taka ¿e z nieoficjalnych rozmów z osob± która miêdzy innymi zajmuje siê te¿ wspó³organizowaniem imprezy, planowane jest od tego roku wprowadzenie w³a¶nie elementów XVII w. Ale zastrzegam oblê¿enie pozostaje nadal historyczne i bêdzie to nadal XV w. , a reszta ma byæ tylko niewielkim dodatkiem do g³ównego programu i celu imprezy.
Wotawa
CYTAT(têcza)
Co wa¶æ rozumiesz przez takie sformu³owanie, czy¿ jeste¶ jednym z tych którzy uwa¿aj± wiek XVII za co¶ gorszego w RR.

Chodzi³o mi o to co dosyæ wyra¼nie napisa³em:
Uzbrojenie i elementy stroju z XVIIw strasz± na niejednej imprezie z wieku XVw. Bo wychowni na sienkiewiczohoffmanie Polacy wtykaj± gdzie popadnie znane im najlepiej akcesoria.
Równie dobrze mo¿na wstawiæ tam Scytów i nie zani¿± poziomu.
Uwa¿am, ze wpychanie XVIIw w XV jest przykre dla oka.

CYTAT(têcza)
Czy wa¶æ kiedy kolwiek widzia³ moj± osobê w stroju tatarskim b±d¼ innego cz³onka naszego Bractwa? Czemu z góry zak³adasz ¿e bêdziemy kud³atymi gnomami.

Mówi³em o foffmanowskim stereotypie, nie owas. Tak ¿eby uwidoczniæ jak ¼le przyjete za³o¿enie ciagnie siê potem w ¶wiadomo¶ci latami.
Ciebie nie boli taki stereotyp? A w³a¶nie bior± sie one ze zbyt luzackiego utykania znanych schematów gdzie sie tylko da.

CYTAT(têcza)
Skoro to jest nie prawdziwe, a wa¶æ uwa¿asz siê za eksperta proszê o o¶wiecenie - Jak powinien wygl±daæ tatar z XV w. i XVII w. Chêtnie porównam to ze swoj± wiedz± na ten temat.

Zapraszam do dzia³u "Uzbrojenie". I nie wyz³o¶liwiaj sie proszê z tym ekspertem, bo szkoda naszego czasu na k³ótnie je¶li na prawdê chcemy pogadaæ o uzbrojeniu.

Waszej obecno¶ci na imprezie siê nie czepiam, bo nie moja.
Po prostu jako widz wola³bym nie ogl±daæ kicajacych tam wojaków z XVIIw. Bo bêdzie pó¼niej tak jak p³ytowym obojczykiem typu "¶liniaczek Wo³odyjowskiego". Nie da sie teraz ludziom wyt³umaczyæ, ze u¿ywanie czego¶ takiego w XIVw to kompletny nonsens.
W koñcu widzieli to ju¿ na tylu imprezach...

CYTAT(têcza)
Inna sprawa jest taka ¿e z nieoficjalnych rozmów z osob± która miêdzy innymi zajmuje siê te¿ wspó³organizowaniem imprezy, planowane jest od tego roku wprowadzenie w³a¶nie elementów XVII w. Ale zastrzegam oblê¿enie pozostaje nadal historyczne i bêdzie to nadal XV w. , a reszta ma byæ tylko niewielkim dodatkiem do g³ównego programu i celu imprezy.

Acha, no to pomyli³em siê, przepraszam. Ju¿ siê nie czepiam.
Po prostu to nie moja sfera zainteresowañ. Nie mój styl imprezy.
Bo co ma Kmicic do Maborka, to zaiste nie pojmujê.
Hoplici te¿ bed±?
Sorry, pomyli³em sie.
Jakub Zieliñski
Wszystkie cytaty za Patim (przepraszam je¶li ¼le odmieni³em)

CYTAT
Widzê ¿e trafi³ siê kto¶ PRZECIW!...tak masz racje ¿e widaæ bylo wtedy pewne niedoci±gniêcia, ale jak sam twierdzisz by³e¶ na tej inscenizacji TYLKO raz a w £êczycy dwa wiêc zrozumia³e jest Twoje porównania to 2-1 dla £êczycy.

No my¶lê, ¿e to, ¿e w £êczycy skutecznie chroniono mnie przed widokiem he³mów garnczkowych te¿ mia³o tu jakie¶ znaczenie...

CYTAT
Jednak poka¿ mi chod¼ jedn± tak± imprezê{now±}w Kraju która od samego pocz±tku by³a by super dok³adna,

Ale chyba nie chodzi o to, ¿e organizatorzy maj± za³atwiaæ uczestnikom szmaty i ¿elastwo. Trzeba mieæ odwagê powiedzieæ "dziêkujemy, do zobaczenia za rok" osobom, które siê pomyli³y i wygl±daj± tak: king2.gif jester.gif irish.gif czyli w sumie jak ass.gif, nawet je¶li s± naszymi znajomymi.
A zamek w Malborku jest takim magnesem, ¿e nie widzê problemu zapraszania tam kogokolwiek kogo sobie organizatorzy wymy¶l±.

CYTAT
gdzie dla porównania taka "stara" impreza jak Grunwald ma do tej pory swoje nie doci±gniêcia i mimo szczerych zapewnieñ ¿e ju¿ w "tym roku " bêdzie dobrze i tak nie pokazuje tego co mia³o byæ bo zawsze co¶ nie wypali,a i tam te¿ mo¿na spotkaæ jaki¶ garnek z "wojaka".

Ale ja nie mówi³em nic pozytywnego na temat Grunwaldu. G. jest najwiêkszy w Polsce i z samej statystyki trafiaj± siê tam ró¿ne potwory. Co wiêcej, mo¿liwo¶ci p³yn±ce (lub nie) z infrastruktury s± nieporównywalne.
¯eby by³a jasno¶æ: absolutnie jestem za stworzeniem konkurencji dla G. bo to wyjdzie wszystkim na zdrowie, tylko nie wiem czy obecny Malbork zmierza w tym kierunku.

CYTAT
Zatem proponujê Ci ¿eby¶ odwiedzi³ Malbork w tym roku jeszcze raz,we¼ udzia³ w tegorocznej inscenizacji i dopiero wtedy oceñ co siê zmieni³o!

Mam wielk± ochotê jechaæ w tym roku na Malbork i je¶li co¶ siê zmieni na lepsze to bêdê pierwsz± osob± s³awi±c± t± imprezê, jej organizatorów i uczestników.
krecik_77
z tego co s³ysza³em to wiêkszo¶æ rymcerstfa z pó³nocy siem obrazi³a na Malbork po tym jak sturmfuhrer z Gniewu przedstawi³ alternatywny plan imprezy, który zosta³ odrzucony przez organizatorów....
Pati
Witam Jakubie!
Widzisz teraz ¿e te wszystkie rozwa¿ania dotycz±ce nie tylko Malborka{mo¿e to byæ ka¿da tego typu impreza w Kraju}zawsze prowadzi do typu rozwarzañ-co,gdzie,po co i dlaczego...
Wiem te¿ ¿e impreza w Malborku,ma du¿e szanse na ¿eby z roku na rok staæ siê coraz lepsza i w koñcu stan±æ na takim poziomie ¿eby staæ siê tak± sam± co ka¿da podobna impreza w Polsce ale ¿eby tak by³o musi byæ wiêcej takich jak My!!!
Zatem spotkamy siê w Malborku...
Pozdrawiam Pati.
Wotawa
CYTAT(Jakub Zieliñski)
Mam wielk± ochotê jechaæ w tym roku na Malbork i je¶li co¶ siê zmieni na lepsze to bêdê pierwsz± osob± s³awi±c± t± imprezê, jej organizatorów i uczestników.

Amen.
Zagramy sobie w nowoczesna wersjê "bibera". Kto naliczy wiecej he³mów garczkowych, rajtuz, ¶liniaczków Wo³odyjowskiego i Kmiciców - wygrywa icon_wink.gif

A tak ju¿ bardziej serio po co robiæ co¶ gorzej, skoro mo¿na lepiej? "Minimum ³êczyckie" opracowane kiedy¶ przez Hlawê jest na prawdê ³atwe do zrobienia.
@Wynika z bardzo rozs±dnego kompromisu miedzy mo¿liwo¶ciami a idea³em.
Oczywi¶cie wielu siêga du¿o wy¿ej. Bo có¿ w³a¶ciwie pozostaje jak nie sta³e ulepszanie naszej zabawy?
Inaczej by³oby nudno.
Ka¿da impreza która stwarza szanse do dobrej, historycznej zabawy jest mile widziana :-).
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Bylem na stronie oblezenia Malborka i jeszcze nie ochlonalem... Ufff... Ale hardcore! Myslalem, ze takich imprez dawno juz nie ma... Az specjalnie sprawdzilem date, bo to wygladalo jak zdjecia z polowy lat 90-tych...

Szkoda tylko, ze w tym przedsiewzieciu bierze udzial Druzyna Drabow Pieszych, onegdaj chyba pierwsza w Polsce grupa, ktora zaczela robic cos zwiazanego z prawdziwym, historycznym sredniowieczem.

Najwyrazniej to prawda, ze nalezy bardzo uwazac, aby nie wpasc w zle towarzystwo :D
Jan Gradoñ
CYTAT(Bryan)
Najwyrazniej to prawda, ze nalezy bardzo uwazac, aby nie wpasc w zle towarzystwo :D

Kto jest Maæku tym z³ym towarzystwem w które wpad³y Draby Piesze???
Jakub Zieliñski
CYTAT
Kto jest Maæku tym z³ym towarzystwem w które wpad³y Draby Piesze???

Nie wypowiadam siê za Bryana ale byæ mo¿e chodzi o fusiarzy, którzy uszyli sobie jakie¶ 5 lat temu (kojarzê ich z "turniejów" w Toruniu z ok. 97 roku) stroje wzorowane na Errolu Flynnie & The Kiss i od tego czasu nie zrobili nic ¿eby je zmieniæ (co najwy¿ej wiêcej æwieków).

coby nie byæ go³os³ownym, chodzi na przyk³ad o drugiego kolesia z prawej. (Reenactment ruchu rycerskiego?) aaa.gif Poza tym w 2000 pojawiali siê tam kolczugow³óczkowcy z Golubia - Dobrzynia.

Zdjêcie pochodzi ze strony muzeum malborskiego.
Jakub Zieliñski
£o ja nie moge!!! to te¿ z zesz³orocznego Malborka!!! crazy.gif Reanimacji!!!

Zdjêcie pochodzi ze strony muzeum malborskiego.
Marcus Aurelius Carnifex
Pomimo to warto pojechaæ ¿eby zwiedziæ zamek.
Jan Gradoñ
CYTAT(Jakub Zieliñski)
£o ja nie moge!!! to te¿ z zesz³orocznego Malborka!!! crazy.gif Reanimacji!!!

Jakubie, pokaz "legoludków" nie jest czê¶ci± imprezy Oblê¿enie Malborka. Z drugiej strony zamku odbywa³ siê festyn dla dzieci i nie mia³ zwi±zku z inscenizacj±... Osobna impreza. W sk³ad imprezy Oblê¿enie Malborka, wchodzi bitwa, turnieje bojowe, turnieje ³ucznicze, jarmark rzemios³a ¶redniowiecznego i ew. walki pokazowe.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Co do zlego towarzystwa... Jak to mowia - uderz w stol, a nozyce sie odezwa...

Ktoz jest owym zlym towarzystwem, pozostawiam domyslnosci tudziz inwencji Frehowiczow, zwlaszcza tych, co ogladali zdjecia z Malborka lub tam byli...

diabel.gif

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie!
Jan Gradoñ
Chodzi³o mi raczej o to, ¿e nie widzê powodu, dla którego piszesz takie rzeczy na forum publicznym. Czemu to ma s³u¿yæ?? Zaognieniu sytuacji w RR devil.gif Jak masz sprawê do kogo¶ z "towarzystwa" Drabów, to zg³o¶ siê do niego. Szerzej napisa³em na priva
Jakub Zieliñski
CYTAT
Jakubie, pokaz "legoludków" nie jest czê¶ci± imprezy Oblê¿enie Malborka.

Sugerowa³em siê tym, ¿e jest na stronie muzeum i do tego w galerii oblê¿enia... wniosek jeden: Licho nie ¶pi

CYTAT
Pomimo to warto pojechaæ ¿eby zwiedziæ zamek.

Z czym siê oczywi¶cie zgadzam.
Kamil Mieloszyk
Dodam co¶ od siebie. By³em w zesz³ym roku i stwierdzam ¿e by³o to dno.
A mia³em okazjê odwiedziæ kilka imprez. Mo¿na by pisaæ wiele, ale moje osobiste refleksje zawieraj± siê w kilku zdaniach. Malbork ma niesamowity potencja³, przy tym potencjale mog³aby to byæ impreza jakiej zazdro¶ciliby nam w ca³ej Europie. Jak wygl±da - widaæ na zdjêciach. Nie wierze ¿eby w tym roku by³o inaczej, znowu zwali siê t³umnie towarzystwo niewiadomo jakich, bli¿ej nie okre¶lonych wojów, wojowników lub innych cudaków. Pomiêdzy nimi cz³owiek ubrany zgodnie z realiami epoki zaczyna siê czuæ dziwnie, prawie jak na zakupach w supermarkecie /a tam przecie¿ chodze ubrany po "cywilnemu" /. Mo¿e by³by ju¿ czas wzi±æ przyk³ad z £êczycy - zamek w porównaniu z Malborkiem tyci a jaka mi³a atmosfera, jak ludzie s± ubrani... Mo¿e trzeba by by³o podziêkowaæ za uczestnictwo 80% niewiadomo czego i pozostawiæ tych, którzy wygl±daj± jak trzeba. Zarêczam ¿e za rok zamiast 250 niewiadomo jakich, by³oby 100 odzianych co najmniej dobrze, bez glanów, rajstop, motocyklowych spodni i innych cudownych atrybutów cz³owieka ¶redniowiecznego. Mo¿e po prostu pok³oniæ siê jako¶ci odpuszczaj±c sobie ilo¶æ, mo¿e... ale do¶æ ju¿ o tem.
Wszystkich kochaj±cych Malbork proszê o wybaczenie, ja te¿ uwielbiam to miasto, ale bez du¿ej dawki alkocholu crazy.gif tej imprezy nie da siê strawiæ w obecnej formie.
Wotawa
Ech, zamek faktycznie nie do przebicia :-/.
Potencja³ faktycznie jest, termin w kalendarzu jest...
Potrzeba alternatywy dla Grunwaldu jest...
Infrastruktura, zaplecze ludzkie, komunikacja...

To Ferrari jedzie 20km/h, rozbujajcie je trochê! smile.gif

BTW
Mo¿e pewne hmm... niedostatki imprezy nawi±zuj± do z³ego ducha pobliskiego blokowiska którym niegdy¶ zmasakrowano Malbork?
Gdybym przyczyni³ siê do wyburzenia tego zwa³owiska kloców mieszkalnych, czu³ bym siê zawodowo spe³niony :-D. Ju¿ nic wiêcej nie musia³bym projektowaæ (poza w³asnym pomnikiem). icon_wink.gif
Pawe³ S³awski h. Szeliga
king.gif Ja tam na malborku 2002 by³em swietnie siê bawi³em. A ludzie z którymi siê bawi³em tez wracali rado¶nie do domów. face4.gif nie wiem mo¿e my siê lubimy bawic inni czepiaæ i docinaæ. :!: jester.gif Ale w tym roku na Malbork te¿ pojadê i jestem praktycznie w 100% pewien ¿e siê bêde dobrze bawi³, jako rycerz bede stawa³ w szrankach i jak zdrowie pozwoli i si³a w bitwie smile.gif
A jesli chodzi o legoludki i im podobne sorry wielcy rycerzykowie dzieciaki maja z nas ma³y ubaw oczywi¶cie nie wszystkie s± takie które chêtnie patrz± na rycerzy jak wlacz± jednak w³a¶nie takie rzeczy typu karuzele czy miasteczko legoludków, bêd±cfe dodatkiem i urozmaiceniem sprawia ¿e siê smiej± i chc± przyjechaæ ponownie jak bêd± z rodzicami w okolicy. icon_wink.gif
Bartko z £om¿yñca
By³em kiedy¶ na Malborku, jeszcze jako turysta.
Jednak ju¿ wtedy wiedzia³em, ¿e co¶ jest nie tak....

Czytaj±c t± dyskusjê mam coraz wiêksz± ochotê tam pojechaæ.
Mam nadziejê, ¿e spotkaj± siê tam ludzie prezentuj±cy Co¶ sob± i swoim strojem.
Mo¿e i Kamil Mieloszyk spróbuje jeszcze raz icon_wink.gif
Kto¶ bardzo s³usznie zauwa¿y³, ¿e charakter imprezy zale¿y od ludzi.
Rol± organizatorów jest zapraszaæ tych odpowiednich...
Uwa¿am, ¿e nie ma co siedzieæ z za³o¿onymi rêkami.
Malbork to jeden z najwspanialszych zamków Europy, wiêc zróbmy co¶ z tym!
Pati
Witam!
Zgadzam siê z Bartkiem i nadal twierdzê ¿e Oblê¿enie jest imprez± przysz³o¶ciow± ale ¿eby tak by³o trzeba tej imprezie pomóc...zatem przestanimy siê rozwodziæ nad tym co by³o,i zajmijmy siê tym co bêdzie!
Wiêc wszyscy Ci którzy s± ZA i PRZECIW powini zebraæ si³y, wykorzystaæ swoje do¶wiadczenia i pokazaæ ¿e mo¿na co¶ zrobiæ-a nie tylko gadaæ!!!
Pozdrawiam Pati.
Pawe³ S³awski h. Szeliga
A mo¿e zostawmy za murami miasta wa¶nie i dobrze siê bawmy w odtwórstwo z u¶miechem na twarzach zamist szukac nie doróbek i wytykaæ je gdzie siê da. razem mo¿emy siêcej zdzai³aæ ni¿ osobno pomy¶lcie o tym
Pati
Witam!
Dziêki za poparcie Pawle! zgadzam siê z tym wszystkim co piszesz... yes.gif
Pozdrawiam Pati.
Têcza
Czo³em

Rzec mo¿na ¿e po czê¶ci przyczyni³em siê do rozpêtania tej niepotrzebnej dyskusji, ale cieszy mnie to ¿e s± ludzie w RR jak Bartek, pati i Pawe³ z którymi w zupe³no¶ci siê zgadzam.

A wszystkim uczestnikom oblê¿enia ¿yczê dobrej zabawy.
Pati
My¶lê ¿e po tej niepotrzebnej dyskusji,wszystko siê unormuje i wszyscy którzy s± ZA i PRZECIW podadz± sobie rêce oraz zrobi± wszystko ¿eby "Oblê¿enie Malborka" sta³o siê Super Imprez±!
Pozdrawiam Pati.
P/S. Têcza dziêki za wyró¿nienie.
Aiuto
CZy nie za duzo tego slodzenia ???
Przeciez nie jest chyba wielka tajemnica , ze niebez znaczenia jest fakt, kto firmuje obie imprezy ( czyli w tym przypadku Grunwald i Malbork) , nie zamierzam, tu nic oceniac ,ale po prostu wystarczy porownac material zdjeciowy i chyba mozna zobaczyc , dlaczego jedni jezdza tu ,a drudzy tam ... ?????
POzdr.
Aiuto
Pati
To przestañ S³odziæ!!!We¼ siê do czynnu,zdejmij klapki "Grunwaldzkie" z oczu{a tak apropo- pamiêtam pierwsze dni Grunwaldu,a co siê tyczy fotek z tej imprezy to te¿ nie by³y SUPER!}to mo¿e i dziêki Tobie zdjêcia Malborskie dostan± wiêcej blasku...!
Pozdrawiam Pati.
Tomaszek
Przecie¿ Ajut nie s³odzi... nie rozumiem... mo¿na ja¶niej????
Pati
Masz racjê, nie s³odzi...¼le to okre¶li³em!!!Reszty wypowiedzi nie zmieniam...!!!
Pati.
EwKa
Aiuto ma racje-roznica miedzy imprezami jest.
Na Grunwaldzie futerkowce, wloczkowce i inne takie turbomroki chodza oplotkami...Nikt faceta w owijaczach i kamizeli goralskiej nie dopusci do walki. To sa te "delikatne" roznice.
Poza tym jak ktos uparcie twierdzi, ze Malbork "jeszcze sie wyrobi" bo ma czas na poprawe wizerunku, na pierwszych Grunwaldach tez na poczatku bylo do bani to ja dziekuje za taka argumentacje. Wystarczy wejsc na stronki pewnych ludzi spoza Polski i zobaczyc, ze oni od poczatku przykladali sie solidnie do tego co prezentowali. Wyrabianie sie polegalo na tym, ze zaczynali jako poprawni historycznie a teraz sa turbohistoryczni.
Polecam przejzenie stron Gildii Sw Olafa, Bauer und Bonde i innych grupek zaprzyjaznionych z Kompania Sw Jerzego.
Zacznijcie kiedys rownac do wyzszego zamiast plawic sie w bylejakosci ogolu.
Tomaszek
jaaaa!!!! ale wypas!!!! ¿adko mo¿na us³yszeæ/zobaczyæ równie celny komentarz... pe³en szacuneczek icon_cool.gif Ewka rz±dzi i w ogóle...

Panom z Malborka polecam - za kole¿ank± - równanie w górê - to siê na prawdê op³aca... zw³aszcza w d³u¿szym czasokresie - albo robicie mroczn± impreze na której wolno wszystko, albo klimat... tyle w temacie... decyzja nale¿y do was - ¼ród³a do na¶kladowania s± - poda³a je Ewka... tyle...

papa
EwKa
Tomaszku, ja mam wprawe. Indoktrynuje w domu mojego faceta-pracuje nad nim w pocie czola zeby nie robil mi obciachu na wyjazdach. Tak wiec codzien tlumacze jak krowie na granicy co to jest historycznosc i czemu warto sie w to bawic na powaznie i profesjonalnie.
Dla przykladu sytuacja z zeszlorocznego Grunwaldu-wmowilam, ze warto wiesc ze soba TYLKO zarcie sredniowieczne (no grule+kawa), gotowac na ogniu i nosic nogawice z welny gryzacej w d...Moj triumf trwal do momentu gdy chlopie nie zaczelo pokazywac mi roznych przejawow XXI wiecznosci i to nawet wsrod calkiem solidnych grup. Zalagodzilam sytuacje pokaznym kopem w kostke i tekstem, ze "to nie znaczy ze my tez musimy" i uratowalam sytuacje. W tym roku chlopie popiera pomysl spania w sredniowiecznym namiocie, kupna kociolka, chodzenia w doublecie i nogawicach w 30 stopniowy upal i innych takich tam histeryzmow. Nadal ma pociag do noszenia nagiego miecza za paskiem ale powoli pojmuje zasade:nie walczysz-nie nosisz broni.
Pozytywizm stosowany. Mowie Ci praca organiczna jak w morde...
Pawe³ S³awski h. Szeliga
icon_wink.gif tia prawda jest taka ¿e grunwald robi jedna ekipa a malbork druga i co by sie nie stara³o zrobic zawsze jedna drugie co¶ wytknie.
----Taa wiem jestem wed³og was turbo mroczny etc.-------
ale ja se przynajmniej z swoich wad zdaje sparwê...
Pati
Czytam te ostatnie posty i widzê ¿e wymiana miêdzy ZA i PRZECIW dotycz±ca Malborka i Grunwaldu zamiast maleæ ci±gle znajduje swoje nastêpne piêæ minut...wiêc i ja znowu dorzucê swoje.
EwKo je¶li twierdzisz ¿e Grunwald jest sto procent Historyczny{pozbywaj±c siê futrzaków} to wyt³umacz mi proszê kto zatem "gra"rolê wojsk Litewskich i ¯mudzi? kiedy oni w wiêkszo¶ci byli lekko ubrani,czy organizator w/w inscenizacji celowo wykre¶li³ ich z udzia³u w "bitwie" tylko dlatego ¿e nosili futra! i wyt³umacz mi udzia³ bractw odtwarzajacych Zakon Templariuszy kiedy jak wiemy Zakon ten w czasie bitwy Grunwaldzkiej ju¿ NIE ISTNIA£...i to ma byæ Historyczno¶æ!!!
My¶lê ¿e czas ju¿ zakoñczyæ wymieniaæ miêdzy sob± e-maili szukaj±cych Historyczno¶ci w tych dwóch imprezach i zacz±æ siê dobrze bawiæ a czas sam poka¿e kto z nas mia³ racjê!
Pozdrawiam Pati.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.