Witam
Czy kto¶ ma jaki¶ w³asny sposób na dok³adne obrabianie koñcówek strza³ na które potem nasuwa siê groty? Sposób z pilnikiem i trzymaniem strza³y w rêku podczas obróbki jako¶ do mnie nie przemawia....
Pozdrawiam
Witam
Mozna ewentualnie zastosowac imadlo
, ale nie ma rady ,pilnikoterapia musi byc...
Pozdrawiam
Witam
Hmmm....Ja takie rzeczy robi³em przy takim urz±dzeniu, które siê nazywa ostrza³ka:P Chod¼ s³u¿y ona do ostrzenia ró¿nego rodzaju metali ja u¿ywa³em jej do szlifofania koñcówek promieni i musze przyznaæ, ¿e to jest co¶. Polecam, to jest naprawdê lepsze ni¿ szlifowanie rêcznie tych oñcówek.
P.S a je¶³i nie masz dostêpu do tego rodzaju urz±dzenia to nie pozostaje Ci nic innego jak pilnik i "jazda", chyba ¿e znajdziesz podobny sposób:P
Pozdrawiam
Czo³em !!!
Na promienie do grotów ze sto¿kowymi gniazdami s± odpowiednie temperówki
, natomiast co do innych metod to rzeczywi¶cie pilniczek i / lub ostrzarka ( zwana równie¿ szlifierk± )
Pozdrav
Witam,
do ostrzenia promieni polecam temperówkê. Tak± do kredek do oczu, która ma 2 dziurki ;). Ewentualnie jak wolisz mniej mrocznie to ³ap siê za ostry nó¿ i strugaj.
pozdrawiam
Jimmy
je¶li chodzi o groty tulejkowe ( w sensie ¿e kute, a nie klepane z rurki ) to chyba lepiej u¿ywaæ ostrego no¿a ( np. skalpela do ciêcia wyk³adzin ) ni¿ tarnika ( bo pilnik to jest do metalu
), bo tarnikiem to siê trzeba namachaæ, a ostrym no¿em to wystarczy wykonaæ kilka machniêæ. Ale zale¿y kto co lubi... mi osobi¶cie ³atwiej jest no¿em ( nie mówi±c ju¿ o grotach z rurki ... )
aha - i ostrza³ka te¿ jest mistrz
Z moich w³asnych do¶wiadczeñ
:
- temperówki s± OK, znakomicie przyspieszaj± pracê, ale pilnika i tak nie unikniesz bo wnêtrza tulejek grotów s± niejednakowe (zdarzaj± siê wogóle krzywe i wtedy niewiadomo czy jest sens je osadzaæ
) i ¿eby dopasowaæ musisz "popilnikowaæ". Nie ma rady.
Ja do tego celu u¿ywam szlifierki, wymaga to nieco wprawy, lecz efekt koñcowy jest zadowalaj±cy
. No có¿ sam kiedy¶ robi³em to przy pomocy no¿a, lecz jest to nieco ¿mudne zajêcie, polecam szlifierkê
!!!
Pozdrawiam.
Coprawda nie liczê na to, by który¶ z producentów zdradzi³ sw± tajemn± recepturê wyrobu strza³ :P .. Mi³ym gestem jednak by³oby, gdyby kto¶ mi w kilku sprawach poradzi³.
A wiêc:
- gdzie w drwa i pióra potrzebne do zrobienia promieni najlepiej siê zaopatrywaæ (bezpo¶rednio w le¶nictwie/ gospodarstwie jakim¶?) ?
- jakie narzêdzia (historyczne oczywi¶cie :P ) mog³yby byæ mi pomocne w owych rzeczy wyrobie?
Dziêkuje serdecznie z góry za potencjaln± odpowied¼ :P .
Podrawiam.
Ja mieszkam niedaleko firmy która czasami wypuszcza gê¶i na ¶wie¿e powietrze.No i mo¿naby siê tam wybraæ no i obskubaæ je troszku z piór
Nic im by siê nie sta³o.Albo przyj¶æ po wycieczce gêci i napewno sporo by siê piór znalaz³o.A nie kupuj piór na strza³ z allegro bo to tylko strata kasy
Drwa to chyba promienie czyli drzewce
najlepiej t³oczone.Gdzie¶ tu na Freha o tym by³o bodaj¿e w dziale ³ucznictwo.
Jezeli chodzi owyrób strza³ to dobry opis znajdziesz w ksi±¿ce J.Jankowskiego "Drewniany ³uk ¶redniowieczny"
Generalnie zrobienie strza³y to nie jest jaka¶ szczególna filozofia ale wymaga trochê cierpliwo¶ci no i zw³aszcza na pocz±tku efekty nie bed± takie o jakich by¶ marzy³.
Je¿eli chodzi pióra na lotki to najlepiej poszukaj jakie¶ rodziny czy znajomych na wsi którzy hoduj± gêsi. ewentualnie mo¿na pióra gêsie kupiæ na Allegro. Ostatnio kupi³em 20 szt za 18,50 z³ (z kosztami przesy³ki) Nie by³y wcale najgorsze i da siê z nich wybraæ materia³ na 4 mo¿e 5 strza³. Lepiej jednak znale¶æ dostêp bezpo¶rednio do gêsi.
Nie polecam wyrywania jej piór "na ¿ywca" próbowa³em - ptak gor±co protestowa³ dosz³o do szarpaniny itp, skutek by³ taki, ¿e pióro (jedno) zosta³o wyrwane ale nie wygl±da³o dobrze (poszarpane i postrzêpione) i nie by³o z niego ¿adnego po¿ytku. Znajdz lepiej kogo¶ kto gê¶ u¶mierci³ i ma na zbyciu pióra. Osobi¶cie wolê otrzymywaæ odciête szkrzyd³o zabitego ptaka i samemu wydostaæ z niego pióra. Nie wyrywam ich lecz wycinam ostrym no¿em. Tak naprawdê z ka¿dego skrzyd³a mo¿na uzyskaæ tylko 5 bardzo dobrych d³ugich piór, od biedy mo¿na z reszy co¶ wybraæ ale tylko do krótszych lotek.
W sprawie drewna do wyrobu promieni osobiscie nie radzê wybieraæ siê do lasu czy le¶niczego. Jezeli bardzo by¶ chcia³ wykonaæ je zaczynaj±c do pnia drzewa to oczywi¶cie mo¿esz ale zanim podzielisz je na odpowiednie listewki i ostrugasz to mo¿e ci przej¶æ ochota na strzelanie. Proponuje raczej wizytê np w Castoramie i kupno gotowych okr±g³ych listewek. osobi¶cie kupuje bukowe o ¶rednicy 8mm i d³ugo¶ci 1 m w cenie 1,5 z³ za sztukê.
Trudniejsza jest sprawa grotów. Mo¿esz kupiæ sportowe groty tarczowe ale to rozwi±zanie ca³kiem nie historyczne. Na allegro widzia³em, ¿e kto¶ sprzedaje ca³kiem ciekawe groty kute po 7 z³ szt. Mo¿esz te¿ spróbowaæ wypi³owaæ grot np z b. grubego gwo¿dzia (10 cali d³ugo¶ci ¶rednica 8 mm - kosztuje dos³ownie grosze) ale to ¿mudna zajêcie no i nie ma to nic wspólnego z grotami historycznymi.
Narzêdzia jakich bêdziesz potrzebowa³ to przede wszystkim ostry nó¿, co¶ do przycinania listewek , ma³ypilnik 9do wypi³owania osad strza³, dobry klej, trochê papieru ¶ciernego ( bardzo nie historyczne ale bardzo u¿yteczne) Pozatym przyda ci siê dobry klej i nici na owijki.
Jak znajdê czas to opisze ci dok³adnie jak robi³em strza³y
Pozdrawiam S.
Witam
W tym samym dziale czyli £ucznictwo jest temat Zrób to sam....
Poczawszy od strony 2-giej pojawiaj± siê ró¿ne ciekawe informacje. Po prostu trzeba cierpliwie przejrzeæ ca³o¶æ. Przemy¶leæ i jeszcze raz pytania
Pozdrowienia
A zobacz sobie tutaj, oni sprzedaj± piora rozne i inne tematy ³ucznicze-
eamarrows.com
BOB
Ja mam pytanie co do samych promieni.
Czy wszyscy jako promieni uzywaja odpowiednio przycietych listewek z castoramy?
Podczas poszukiwania informacji na temat wyrobu strzal natknalem sie na galerie w ktorej byly zdjecia wykonywania promieni z galezi. Niestety nie potrafie po raz drugi znalezc tej strony. Probowal ktos wytwarzac promienie w ten sposob?
CYTAT
Trudniejsza jest sprawa grotów.....
No nie wiem czy to taka trudna sprawa. Ja ostatnio wzi±³em siê za wytwarzanie klepanek. Za³atwilem sobie rurke stalow± i siê t³ukê w mieszkanku. Roboty jest nie du¿o, wystarczy albo ¶cisn±æ w imadle, albo m³otkiem potraktowaæ, pó¼niej to ju¿ tylko odciêcie zbêdnych kawalków i oszlifowanie. Nie wiem jak tam z ich historyczno¶ci±, ale na pewno siê sprawdzaj± i zawsze lepsze to ni¿ wydaæ kase na kuty albo tarczowy.
CYTAT
Nie wiem jak tam z ich historyczno¶ci±
chyba jednak dobrze wiesz jak z histeryczno¶ci±
CYTAT
, ale na pewno siê sprawdzaj± i zawsze lepsze to ni¿ wydaæ kase na kuty albo tarczowy
hmm... niby tak, w ogóle nie warto wydawaæ kasy, z tym, ¿e to jest forum maj±ce ponoæ odniesienie do historii
sprawd¼ przynajmniej aby groty mia³y ten sam ciê¿ar dla tego samego kompletu strza³ i zaklepuj nie na p³asko ale formuj±c sto¿ek (i tak to w ogóle to nie jest historyczne to nie powinno Ci robiæ ró¿nicy) aby nie niszczyæ sobie maty/s³omianki czy czego tam u¿ywasz.
Mo¿e z czasem docenisz wa¿no¶æ jako¶ci strza³.
Oczywi¶cie zalezy ma na hisorycznosci, ale nie zawsze na to mo¿na sobie pozwolic. Groty które robiê id± do strza³, którymi bêdê strzela³ w lesie nie do slomianki lecz wa³u ziemnego (od razu nadmeniam, ¿e na tym wale k³ade sobie jakis cel, ¿eby pó¼niej nie by³o ¿e do wa³a strzelam). Z do¶wiadczenia wiem, ¿e tarczowe szybko sie zu¿ywaj± a w przypadku z³amania strza³y szkoda mi straciæ kuty grot.
Poza tym, ja tylko da³em proste rozwi±zanie problemu grotów.
Czy kto¶ móg³by mi sprzedaæ gêsie (niekoniecznie - mog± byæ rownie¿ indycze) pióra do wyrobu lotek??
Je¶li tak to
Witam!!!
Polecam tê stronê www.eamarrows.com w ofercie znajuduj± siê pióra, ale tak¿e gotowe lotki, które w³a¶nie przyklejam klejem polimerowym do sosnowych promieni.
Pozdrawiam
Witam!
Lotka to jak dla mnie najbardziej irytuj±ca czê¶æ strza³y, bo klej mam do... niczego ;) . Ciekawi mnie porównanie twardo¶ci piór gêsich i indyczych, do np. kaczych, jastrzêbich(nigdy tego w rêkach nie mia³em
). Robi³em z kaczych, to masakra. Targa siê, strzêpi... Planuje zakupiæ indycze w eam.
Pozdrawiam,
Indy
Ludzie proszê! Czy kto¶ móg³by mi sprzedaæ gêsie (niekoniecznie - mog± byæ rownie¿ indycze) pióra do wyrobu lotek?? A mo¿e kto¶ wie gdzie w pobli¿u Torunia znajdyue siê gêsia lub indycza ferma??
A jesli chodzi o promienie z eam to jakie sa najoptymalniejsze ? Tzn chodzi mi o stosunek ceny do jakosci i wogole jakosc takiego promienia
Gdzie mo¿na kupiæ, w miarê tanio (tj. poni¿ej 3 z³
), promienie sosnowe o ¶rednicy 8-10mm
W Obi, Kastoramie, BricoMarche, ogólenie w sklepach z materia³ami budowlanymi.
Albo za 3.5 w eamarrows
Jesli chodzi o opierzenie do strza³ to polecam zwróciæ siê do sokolników ew. ornitologów. Jesli kto¶ mieszka w Wawie niech pójdzie na SGGW i siê popyta - a nó¿ widelec tarfi siê sokolnik :D a tak serio, to najlepiej pój¶c na wycdzia³ le¶ny, do dziekanatu i spytaæ gdzie urzêduj± zoolodzy, i tam siê pytaæ. Co prawda posiadanie piór ptakó³w drapie¿nych bez pozwolenia jest karalne ( paranoja! choæ z drugiej strony nie do koñca... ) ale i tak wydaje mi sie ¿e to dobry pomys³. Mój znajomy ornitolog przysniós³ mi kiedy¶ kilka piór jastrzêbi, soko³ów i nawet bielików ( mam to szcze¶cie ¿e studiujê lesnictwo : ).
Co do promieni - trzeba uwa¿aæ. Ja kiedy¶ g³upi kupi³em promieñ ( na szczê¶cie jeden ) i okaza³o siê ze by³ krzywy :/ wyprostowaæ nie sz³o wiêc zrobi³em krzyw± strza³ê...
Wynika z tego ze najciê¿ej jest z grotem, bo samemu to ciêzko zrobiæ ( chyba ze ma siê znajomego kowala... ) a je¶li chodzi o kupno to s± najdro¿szym elementem...
Witam!!!
Je¶li chcesz kupiæ tarczowe lubi kute to tak- ja mam toczone za 1pln, za sztukê.
Pozdrawiam
No, toczone toczonymi
mam kilka nawet, dosta³em gratis od pañstwa Bisoków jak kupowowa³em ³uk i strza³y
A mnie o kute chodzi... bo chyba samemu wykuæ to troche ciê¿ka robota...?
No, OK, a co ze strza³ami bez grotów? tzn. chodzi mi o strza³y które na koñcu s± w specjalny spsoób impregnowane ¿ywic± i przypalane - kto¶ s³ysza³ o czym¶ takim? i jak to siê robi? domy¶lam siê ¿a najpierw trzeba by porz±dnie nas±czyæ koñcówkê strza³y zywic±, potem przypaliæ na p³omieniem? jaki daje to efekt?[/code]
Witam!
Ja tak nie¶mia³o chcê przypomnieæ, ¿e dobry materia³ na promienie (sosnowy, bukowy i brzozowy) w cenie w porywach do 1 z³oty 40 groszy dostaniecie w wysy³kowym sklepie modelarskim Model Making.
No to zdrowia.
unikajcie buczyny , jest za malo sztywna
tak samo z jesionem , jest gibki i ciezki
odpowiednia sztywnosc ma dopiero przy sporych srednicach , a wiec i wagach
jedynie twardziel jesionu jest dostatecznie sztywna , ale niestey tez krucha
)))))
polecam sosne lub swierk
witam
Bodkin ma racje
promienie bukowe: dosyc ciezkie, bardzo trudne do prostowania, nie polecam zwlaszcza dla poczatkujacych
jesion: jedyne promienie jesionowe, ktore byly w miare ok, to te zwezane do 5/16 przy nasadce
kosztowaly jednak wiecej niz te najlepsze cedrowe, byly bardzo ciezkie i wsiakaly jak kamien w wode po 30 m z 25 kg luku;
jodla: w miare ok podobna struktura do swierku, jednak duzo ciezsza, jak masz szczescie to moze uda Ci sie wykonac z osiem strzal z calego zakupionego tuzina;
northen pine: bardzo dobry material na strzaly, znowu jakosc promieni jest czynnikiem krytycznym; czasem dostawalem 12 prawie idealnych patykow, innym razem tylko polowa nadawala sie do uzytku (rada dla wszystkich: jak znajdziesz dobrego producenta, trzymaj sie go) wracajac do shaftow: ciezsze i mocniejsze niz cedr, w miare proste i w miare latwe do prostowania, swietnie nadaja sie na repliki ciezkich strzal, dobre do strzelania na male do srednie dystanse; generalnie polecam!
cedr: na pewno dobrze znany, za Oceanem nadal "krol shaftow", lekkie latwe do prostowania i w miare wytrzymale promienie, jak na miekke drewno (polecam zwlaszcza zwezane przy nasadce i kompresowane) wielu uwaza cedr za idealeny material na strzaly: swietne, polecam szczegolnie!
swierk: jak dla mnie nr 1! zabralo mi troche czasu zanim znalazlem dostawce, ktory wie jak robic te promienie
drewno lekkie, bardzo wytrzymale, aczkolwiek nizbyt proste na poczatku, promienie te mozna z czasem doprowadzic niemal do perfekcji, a kiedy juz zostana odpowiednio zabezpieczone nie ma wg mnie naturlanego materialu, ktory zdeklasowal by swierk (tak jak pisalem na poczatku jakosc ma bardzo duze znaczenie, ja place po okolo $40 za tuzin zwezanych patykow, w Polsce kupilem kiedys podobny material w Lukbisie, przypominalo to dziryty, a jakosci wykonania nie bede nawet zestawial z materialem, ktorego uzywam obcnie)
swierk od dawna byl uzywany w lotnictwie, ze wzgeldu na to, ze drewno to ma najwieksza wytrzymalosc w stosunku do masy, drewno to "nie lubi" jednak poddawac slojow dla tego trudno jest uzyskac material odpowiedniej jakosci, a tym ktorzy to potrafia nalezy sie odpowiednie wynagrodzenie
pozdrawiam
Daniel
Pytanie numer 1:
Co to jest kompresowane drewno? jak to siê robi?
nr2:
jak prostowaæ promienie? wspomina³e¶ ze te ¶wierkowe czêsto tzreba doprostowaæ
nr3:
czym zabezpieczyæ promieñ?
Pytania ogólne:
Czym zabezpieczyæ lotkê przed wod±?
Lepsza jest lotka gêsia czy drapola?
Drewno na prmieñ powinno byæ ze starszych czy m³odszych s³oi?
Nie us³ysza³em odpowiedzi na pytanie o strza³y bez grotów
Bochra i Bodkin - dziêki za pomoc
Witam,
patrzysz w którym miejscu jest strza³a krzywa, "przyk³adasz" to miejsce nad parê i nad par± prostujesz.
Promieñ zabezpieczyæ lakierem nitrocelulozowym.
A tak w ogóle wiele z tego jest powiedziane w "Zrób to sam..."
Pozdrawiam
moj wypraktykowany sposb na prrostowanie polega na ogrzaniu niklym plomieniem z palnika gazowego
prostuje sie bardzo latwo i co wazniejsze trwale
przypomnialem sobie test ktory dosc dawno temu robilem
mianowicie strzelalem ok 20 razy z odleglosci ok 5 m do blachy 2 mm
blacha byla polozona na drewnianym podlozu
uzylem luk typu recurve o naciagu ok 48 lbs
najciekawsze jest to , ze uzywalem tej samej strzaly , a byla zrobiona ze ...... swierku
)))))
po tym tescie wytrzymalosci ulegla w koncu zniszczeniu
drzewce bylo od bisoka ze starej produkcji , ladnie przebrane o grubosci lekko pow . 9 mm
mocna rzecz
jezeli moge cos niesmialo poradzic to uzywajcie panowie raczej drzewcy sztywniejszych niz to wynika z madrych tabel
ze zbyt miekkich wlasciwie nie da sie strzelac i jest to w dodatku ryzykowne
natomiast scisle dopasowane to takie balansowanie na granicy - to oczywiscie moje zdanie
rowki to ( zabrzmi brutalnie ) szlifierka katowa z tarcza do ciecia metalu - ladnie to wychodzi
jest to oczywiscie amatorski sposob na owe rowki , ale niezwykle skuteczny i prosty
drzewce trzeba zamocowac w imadle
groty kleic na poxipol
jak troche podeschnie to latwo i trwale mozna je wycentrowac
drzewca latwo sie robi z kwadratowych listewek
struga sie je w derwnianej pryzmie za pomoca malego struga
wygladaja klimatycznie - tak jak powinny zreszta
potem dla pociemnienia i konserwacji przeciagnac olejem lnianym
piora jak kto chce - stocina darta albo cieta
jest to dosc zmudna robota i dlatego prakycznie jest zrobic strzale o 2 cm dluzsza niz byc powinna
lamie sie ona bowiem przewaznie przy grocie i jest z czego skrocic , a te 2 cm dodadza tak minimalna wage , ze mozna to wlasciwie pominac - wazniejsza bedzie sztywnosc
Dunadan przeoczylem cos
lotke mozna szybko zabezpieczyc pryskajac na nia bezbarwnym lakierem w sprayu
ale nie jest to absolutnie konieczne
strzala bez grotu jest niepelnowartosciowa i zachowuje sie przyzwoicie tylko na male dystanse
potem szybko traci swoja energie ( mysle o strzalach drewnianych ze sporymi naturalnymi lotkami )
poleci blizej niz ta sama strzala na koniec ktorej wsadzimy chociazby nakretke
jezeli owa nakretka bedzie naprawde ciezka to strzala poleci niewiele blizej niz z nakretka lekka
poleci za to duzo stabilniej
Co to jest kompresowane drewno? jak to siê robi?
witam!
kompresowanie to praktyka polegajaca na zmniejszeniu srednicy promienia najczesciej z 23/64 do 11/32 za pomaca odpowiednie metalowego urzadzenia podgrzanego do odpowedniej temp.
stosuje sie to powszechnie na zachodzie, glownie na miekkim drewnie (np. cedr) promienie kompresowane sa mocniejsze niz te zwykle, powierzchnia jest bardzo gladka, generalnie tez nie wymagaja prostowania;
sa jednak dosyc drogie, dlatego tez widzi sie je przewaznie w luksusowych strzalach mysliwskich;
jezeli chodzi o prostowanie, to tak jak napisal bodkin, metoda cieplna jest najlepsza, zwlaszcza na twardym drewnie (buk, jesion) poniewaz nie kruszy wlokien w drewnie i promienie generalnie pozostaja w miare proste
jednak przy drewnie lekkim i w miare miekkim (ja takie lubie najbardziej) mozesz uzyskac bardzo dobre rezultaty prostujac patyki "na zimno"
ja zawsze prostuje wszystkie promienie recznie, nie stosuje nawet zadnych urzadzen, wystarczy dobre oko i cierpliwosc
zabezpiecznie lotek przed wilgocia:
stosowalem wszystkie mozliwe metody, proszki, spreje, "kaczy olej" dziala niezle,zwlaszcza kombinacja: "kaczy olej" + proszek, ale czy na prawde musicie strzelac w deszczu? sniezycy? bez przesady Panowie
moge zrozumiec kogos, kto wydal kupe kasy na przelot do tropikow czy daleka polnoc, oplacenie przewodnikow, tygodniowego pobytu, jedzenia, szczepionek itp. wszystko po to, aby poslugujac sie tradycyjnym sprzetem ustrzelic jakies egzotyczne zwierze.
wiekszosc z nas jednak strzela glownie dla przyjemnosci, wiec po co marnowac kase? dobra lotka, zwlaszcza indycza "obroni" sie sama, jezeli nie bedziemy sie bawic w warunkach extremalnych
pozdrawiam
Daniel
No ale czêsto na trawie bywa rosa. Podobnie ze strzelaniem po deszczu :/ lotka wtedy zmniejsza rozmiary do minimum :D
ja mam sposob na mokra trawe
mianowicie uzywam slabego luku i strzaly nie nurzaja sie piorami
strzelam prawie wylacznie w polu i nie mialem zadnych powazniejszych problemow z lotkami
najlepiej robic tak jak pisze Daniel - nie strzelac w deszczu
nawet jak sie zdarzy taka sytuacja to faktycznie po dobrej lotce " splywa jak po gesi "
slaby luk taki do 34 lbs jest w sam raz do rekreacji i nauki
trzeba jednak bardzo uwazac
zrobilem ostatnio testy penetracji w drewnie przy uzyciu takiego slabego luku i wyniki sa dosc przerazajace
zabawka to z pewnoscia nie jest
tak wiec korzystajac z okazji apeluje o uwage przy naszych zabawach z lukiem
bodkin napisal:
zrobilem ostatnio testy penetracji w drewnie przy uzyciu takiego slabego luku i wyniki sa dosc przerazajace
zabawka to z pewnoscia nie jest
napisz bodkin jakie byle te wyniki, strzelales tylko po drewnie, czy moze tez do czegos "miekkiego" jakie groty, jakie strzaly?
aby nie zasmiecac watku wyslalem pw
CYTAT
aby nie zasmiecac watku wyslalem pw
No bez jaj,dawaj tutaj,bêd± jakie¶ konkrety (liczby,tabelki a kto wie,mo¿e nawet STATYSTYKI).
to jednak jest chyba zasmiecanie watku , ale na twoj wniosek daje to
luk prosty 34 lbs / 31 " ( strzelano nieco krotszymi strzalami i naciag
wynosil 32 lbs , energia lzejszej strzaly wyniosla 28 j )
bh ( tu w cm ) 19,5 cm
strzaly sosnowe z ciezkim szpiczastym grotem
waga strzal 49 i 55,5 g
cel - przepolowiony kloc sosnowy , suchy
penetracja 45 mm
strzal w deske 27 mm - groit wystawal 35 mm z drugiej strony
grot plaski penetrowal w wymienionym sosnowym klocu na 40 mm
spostrzezenie :
ciekzka i wolna strzala ( 49 gram - 34 m/s ) osiagnela prawie max dystans
wynikajacy z obliczen
wnioseki :
wolne i ciezkie prawie nic nie traci
energia na koncu toru lotu niewiele mniejsza niz na poczatku
biorac pod uwage testy penetracji zrobione w niemczech wyciagam wniosek , ze
jest to absolutnie uzytkowy luk - w aspekcie historycznym oczywiscie , a
obecnie bardzo rekreacyjy
mowiac o uzytkowosci mam na mysli uzytkowosc oderwana od wizji bitew
warto sobie poczytac co tam pisza ( po niemiecku )
lub poogladac fotki , tudziez poprzegladac tabele
warto wiedziec czym grozi trafienie z luku zanim sie wystrzeli strzale
Witam! Postanowi³em podzieliæ siê moim skromnym do¶wiadczeniem w zakresie wyrobu strza³. Je¿eli chodzi o promienie, to kupi³em w sklepie z materia³ami wykoñczeniowymi listewkê o przekroju prostok±tnym i odpowiedniej d³ugo¶ci. Listewka musi mieæ oczywi¶cie proste, równoleg³e s³oje. Mnie uda³o siê tak± znale¼æ. Nastêpnie przeci±³em listewkê wzd³u¿ na pile tarczowej na mniejsze listewki o przekroju 10x10 mm. Takie listeweczki zestruga³em ma³ym strugiem w specjalnej ³aweczce do strugania strza³, której projekt znalaz³em gdzie¶ w internecie. Po dobrym zestruganiu promienie s± prawie okr±g³e, ale ja je jeszcze wkrêci³em w wierkarkê zamocowan± w imadle i oszlifowa³em papierem ¶ciernym. Trzeba przy tej czynno¶ci uwa¿aæ ¿eby nie z³amaæ promienia. W ten sposób mamy niemal idealne promienie. S± bardzo proste. Lotki wykona³em z piór gêsich. Mam szczê¶cie, bo mam znajom±, która pracuje z zak³adach drobiarskich, gdzie prowadzi siê róznie¿ ubój drobiu, wiêc ze zdobyciem piór nie by³o problemu. Zrobi³em te¿ 4 groty z rurki stalowej, ale na razie ich nie wkleja³em, bo bojê siê ¿e bêd± siê rozdzielaæ. Ma mo¿e kto¶ do¶wiadczenie z tym? I mam jeszcze kilka pytañ odno¶nie owijek na strza³ach: z jakiej nici, czy jest to jedna warstwa i czy s± one przyklejane do promienia?
PS. Jak bêdê mia³ zdjêcia gotowych strza³ to wy¶lê
PS.2 Przepraszam, ¿e ten post taki d³ugi, ale mam nadziejê, ¿e siê komu¶ przyda ;)
witam, pisze z pro¶b± do wszystkich twórców strza³ aby podali swoje sposoby na robienie grotów i je je¶li ³aska wyczerpuj±co opisali
pozdrawiam santiago
Sir Santiago napisal:
witam, pisze z pro¶b± do wszystkich twórców strza³ aby podali swoje sposoby na robienie grotów i je je¶li ³aska wyczerpuj±co opisali
witam!
a moze tak pooszczedzac troche, skontaktowac sie z Panem J.Belza, dobrze zaplacic za tygodniowe szkolenie, materialy i surowce a potem "poklepac" cos samemu
pozdrawiam
daniel
hmmm... w±tpie ¿eby pan Be³za zechcia³by by mnie jako czeladnika, a poza tymnijak niemam siê z nim jak skontaktowaæ
Je¿eli chodzi o groty z rurki, o których pisa³em wcze¶niej, to zrobi³em je z rurki stalowej o ¶redn. zewn. 10 mm, i wewn. 8 mm. Koniec (ok. 2 cm) kilkunastocentymetrowego odcinka takiej rurki ¶cisn±³em w imadle, po prostu chodzi³o o to ¿eby zmia¿d¿yæ ten koniec równomiernie z obu stron. Raczej nie powinno byæ prze¶witu. Nastêpnie ten zmia¿d¿ony koniec obici±³em w szpic pi³k± do metalu, a nastêpnie opi³owa³em pilnikem. Pó¼niej to ju¿ tylko odciêcie grotu od pozosta³ej czê¶ci rurki. Moje groty maj± d³ugo¶æ 4 cm. Aby grot nie rozdziela³ siê na koñcu mo¿na jeszcze go zespawaæ i jescze raz opi³owaæ pilnikem ewentualnie jakim¶ sprzêtem elektrycznym. To tyle na temat grotów z rurki. W za³±czniku zdjêcia gotowych grotów. Je¿eli chodzi o kucie grotów to jeszcze nie próbowa³em, ale polecam stronê
http://saszko.c2000.pl/rusznice.htm
wracaj±c do promieni: polecam zapytaæ siê w najbli¿szej stolarni ewentualnie tartaku o "beleczki" tudzie¿ "tralki" o interesuj±cej nas ¶rednicy. S± to rzeczy które czasem wytwarzane s± po prostu z odpadów drewna po ciêciu listew i wrecz czekaj± na jakich¶ "szurniêtych" ¿eby je zabrali ;) W ten sposób uda³o mi siê kupiæ kilkaset sztuk (z których ju¿ mamy wybranych ok.200 idealnych promieni na strza³y) za...50 zl
Dla wnikliwych - stolarnia pod Koszalinem, ale nie wiem czy drugi raz sie uda za tak± cenê bo chyba zauwa¿yli moj± euforiê i siê pokapowali ¿e mo¿na by wzi±æ wiêcej:)
Szukam kontaktu do p. Jackowskiego. Proszê o pomoc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.