Jedno pytanko (mo¿e tez jest gdzies opisane, jesli tak, to chêtnie odno¶nik poproszê): Na ile historyczne s± strza³y z 4 lotkami o soad± ciêt± na krzy¿? Mam to w jednej pracy (Pr±dzyñski, Gawêdy o ³ucznictwie) i nie wiem, jak bardzo temu ufaæ.
Kitab fi bayau fadl al-qaws w-al-sahm wa-awsufihima
(Ksiêga o doskona³o¶ci ³uku i strza³, Maroko, +/- 1500r AD)
http://www.caama.ca/kitab2/seclistin.html
(t³umaczenie angielskie)
O nasadzie nacinanej na krzy¿ jest w rozdziale 7 (o zasadach strzelania i ró¿nych istniej±cych szko³ach)
O czterech lotkach w rozdziale 39 (o lotkach i opierzeniu)
W skrócie: cztery lotki autor uwa¿a za standard, trzy s± stosowane przy strzelaniu na dalekie odleg³o¶ci.
Wystêpowa³y te¿ inne kombinacje np 6 (3 du¿e i 3 ma³e wklejone na przemian)
Je¶li chodzi o nacinanie na krzy¿ rowków na ciêciwê, to by³o stosowane niekiedy przez ³uczników, którym zale¿a³o na szczególnie du¿ej szybkostrzelno¶ci.
PozdrawiaM.
Piêkne dziêki. W³a¶nie o to mi chodzi³o.
Trzeba pamiêtaæ przy odtwarzaniu historii, ¿e to co dla Marokañczyka czy Chiñczyka jest standardem, to wcale nie musi byæ i w tym wypadku ( ilo¶æ lotek) nie jest dla ³ucznika z Wysp Brytyjskich!
pozdrawiam
Abrat
No, akurat wolê ³ucznika z terenów Polski, X - XI wiek
Ale chêtnie poczytam wszelkie ¼ród³a, a pod podanym linkiem jest pare prac historycznych.
Oczywi¶cie, je¶li by kto¶ mial dane odno¶nie s³owiañskich ³uczników (inne ni¿ wygl±t grotów z wykopalisk), to ja bardzo chêtnie.
niestety poza opisami z Tietmara trudno co¶ sensowanego znale¼æ jest jeszcze fragment bizantyjski o s³owianach stosuj±cych zatrute strza³y ale to nie X wiek.
Abrat
Witam wszystkich
Mam takie pytanie gdize mozna kupic takie lotki jak na zdjeciu:
bardzo mi na tym zalezy i prosilbym o pomoc
i czy znacie moze kogos w okolicy Jaworzna kto mialby tokarke i wytoczyl by groty?? oczywiscie za oplata
A mo¿e sprowad¼ sobie ze sklepu internetowego??
Witam!!!
www.eamarrows.com wszystko tam dostaniesz, tylko b³agaj sprzedawce o to aby kurierem nie wysy³aj bo za przsesy³ke zap³acisz 40pln
Pozdrawiam
Dzieki wszystkim
Pytalem goscia o te lotki ale powiedzial mi 3 zl za sztuke!!!!!!!!!! <wow> to mnei naprawde zwalilo z nog... Chcialem zrobic strzaly wzorowane na strzalach legolasa z "Wladcy Pierscieni": :D ale wychodzi na to ze bede zmuszony zrobic tradycyjne strzaly z bialymi lotkami
No chyba ze wymysle jakies fajne wzornictwo i poczekam do wielkanocy na barwnik do jajek i bede farbowal lotki wtedy :]
CYTAT
No chyba ze wymysle jakies fajne wzornictwo i poczekam do wielkanocy na barwnik do jajek i bede farbowal lotki wtedy :]
Zawsze mo¿na atramentem
jajki siê chyba w wywarze z cebuli te¿ da "malowaæ', ³uski cebuli wrzuca siê do gara i gotuje jaki¶ tam czas okre¶lony one puszczaj± sok i siê robi barwnik, mo¿e na piórach te¿ by zadzia³a³o, kolorek jest - br±zowy/ ¿ó³ty/ be¿owy - w zalezno¶ci od czego¶ tam.
Jakby co mogê zebrac ca³e info od babci ona w 'tym' siedzi
pozdrawiam Piotrek
o cebuli wiem
ale bardzo mi zalezalo na tym wzornictwie wladcy pierscieni bo jest bardzo ladne... obecnie uzywam strzal zrobionych przez siebie tez na wizerunek tych Legolasowskich... tylko ze piora zafarbowalem na zolto (tez barwnikiem) i musze przyznac ze wyglada to ZAROMBISCIE, a jeszcze lepiej by wygladalo jakby mialy kolor podchodzacy pod oliwkowy
no ale coz zostaje mi zrobic tradycyjne strzaly z promieni sosnowych o sr 10mm, grotem toczonym za 2zl z allegro
i lotkami z pior gesich, rowniez z allegro
obcnie sa po 1.5 za 4 sztuki wiec uwazam ze sie nawet oplaca... wedlug moich obliczen za gdybym robil 15 strzal to koszt jednej wyniosl by mnie okolo 5.6zl wiec niejest to az tak duzo
aczkolwiek szkoda by takiej strzaly stracic gdzies w trawie po pas, lub obecnie w zaspach sniegu
Wiem, ¿e trochê odbiegam od tematu...Powiedzcie, jakich strza³ czê¶ciej u¿ywacie: 8mm, 9mm, 10mm??? Wiem, ¿e to zale¿y od ³uku... A w³a¶ciwie to od jakiego naci±gu longbow'a u¿ywa siê strza³ 10mm (taka orientacyjna liczba-bo przecie¿ du¿o zale¿y od ciê¿aru strza³y etc)???? Powiedzmy, ¿e mowa jest o strza³ach wykonanych z sosny, chyba tego dre
wna u¿ywa siê najczê¶ciej na promienie... Jak macie pojêcie o innych gatunkach to te¿ powiedzcie. Od jakiego¶ czasu nurtuje mnie ta kwestia...
Ciêzkie strz±³y z duzymi lotkami na bliskie odleg³o¶ci, lekkie z ma³ymi - na du¿e.
Ja strzelam strza³ami 11/32 ". Grubo¶æ strza³y jest zwi±zana z jej sztywno¶ci± (a raczej na odwrót). Ogólnie im szybszy/ mocniejszy ³uk tym grubszy/sztywniejszy patyk.
Promienie wykonuje siê z sosny, ¶wierku, jesionu, cedru, jod³y, orzecha,...
Pozdrawiam
Adsumus, o jakim naci±gu posiadasz ³uk???
witam
ja mam wschodni Bisoka 16 kg, strzelam sosnowymi 10-tkami i bukowymi 8-kami, z porz±dnymi grotami metalowymi (repliki indiañskich grotów metalowych) wpuszczanymi w promieñ. i nie narzekam. szczególnie te bukowe dobrze lataj±.
piór na lotki u¿ywam indyczych, kiedy¶ czêsto bralem myszo³owa i gawrona - tez by³y ok - ale odk±d prawo zabrania, musze siê zadowoliæ piórami ptaków domowych. a szkoda, bo - nie wiem czy zauwazyli¶cie - od rodzaju piór zalezy odg³os lec±cej strza³y.
witam
no i prosze, najlepszy przyklad na to, ze jezeli mowimy o lucznictwie tradycyjnym, to tak na prawde nie ma zasad;
o ile w lucznictwie sportowym i mysliwskim pozyczamy sobie informacje z tabelek odnosnie doboru pociskow, to kiedy w gre wchodza luki tradycyjne i historyczne repliki nie wiele taki sciagi pomagaja;
organizacja AMO stara sie jak najbardziej wszystko standaryzowac, przynajmniej jezeli chodzi o miary (dlugosc lukow, naciagi, waga, strzal i ich srednice itp) ale i tak sami musimy wykombinowac co dla nas dziala najlepiej;
bo np strzala o srednicy powyzej 23/64 jest wg AMO o wiele za sztywna i prawdopodobnie za ciezka dla luku o naciagu 16 kg, nie posiadajacego dodatkowo glebokiego wyciecia w majdanie;
wiec na co trzeba zwracac uwage? rodzaj strzaly, srednice, na material z ktorego zostala wykonana (ma tu na mysli tylko strzaly drewniane) rodzaj drotu, ciezar grotu, rodzaj nasadki, dlugosc i wysokosc lotek, w jak sposob sa klejone, rodzaj luku, cieciwy, dlugosc naciagu, twardosc luku, czy ma wyciecie w majdanie, jezeli tak, to jak glegokie i jeszcze pewnie kilka innych cech o ktorych zapomnialem;
fajne jest jednak to, ze nawet jak nie mamy super zestawu na poczatku, to jak sie troche pokombinuje, wszystko lata w miare dobrze, czego nie mozna powiedziec o drogim sprzecie sportowym, gdzie liczy sie szwajcarska precyzja;
pozdrawiam
w ³ucznictwie tradycyjnym piêkne jest to iz strza³a mo¿e kosztowaæ 2 z³ i nawet krzyw± mo¿na nauczyæ siê trafiac w cel. gdy siê je robi w³asnorêcznie, ka¿da jest inna, inaczej le¿y w palcach i inaczej trzeba j± traktowaæ (celowaæ), bo te¿ nie da siê zrobic dwóch identycznych grotów, gdy siê je wycina z blachy, identycznie przyci±æ piór czy te¿ identycznych owijek. ale to czyni ³ucznictwo tradycyjne ciekawszym.
pozdrawiam
Ree
Ree, czy móg³by¶ zamie¶ciæ zdjêcia swoich grotów( replik indiañskich grotów metallowych)????? Tak siê sk³±da, ¿e oprócz ¶redniowiecznego ³ucznictwa interesujê siê Indianami Pó³nocnej Ameryki...
Witam!!!
Czy kto¶ z was s³ysza³ o brzozie jako materia³ na promienie??? Jaka jest, czym siê chrakteryzuje?? CZy jest ciê¿sza od jesionu??? A mo¿e nawet angielscy ³ucznicy u¿ywali takowych strza³??
Witam.
Odnosnie Twojego pytania to brzoza nadaje sie bardzo bobrze na strzaly,jest bardzej wytrzymala jak sosna,zrobilem bardzo duzo strzal dla porownania waga strzaly jesionowej 9mm 42gr a strzaly brzozowej 8mm 36gr.
Witam
nigdy nie mialem stycznosci z promieniami brzozowymi;
pytanko: te 36gr/8mm to kompletna strzala czy tylko patyk? jak z prostowaniem? czy latwo sie wypaczaja?
Witam.
To jest kompletna strzala, ma bardzo dobre wlasciwosci i latwo mozna ja prostowac w razie czego.
Pozdrawiam
Wielkie dziêki za info...
Witam!!!
Czy ktos ma, zna... - ile wa¿y m3 wysezonowanego jesionu, sosny i brzozy???
Witam wszystkich frechowiczów!!!
Ostatnio strza³y po³ama³y mi siê przy grocie. Tato mówi ¿e to wina promienia ( jest z sosny). A mnie siê wydaje ¿e strza³y zosta³y ¼le obe³towane. I mam problem czy je naprawiaæ czy nie. Proszê o w miarê szybk± odpowied¼.
Pozdrawiam Pawe³
A trafi³e¶ w cel czy w np. mur?
Trafi³em w skarpe ale nie sadze ¿by od tego polamal³y mi sie strz³y, poniewa¿ wiele osób te¿ czasami trafia w ni±.
Je¶li strza³y mia³y trochê wiêksz± d³ugo¶æ od d³ugo¶æi naci±gu to ponowne przyklejenie grotów uwa¿am za mo¿lliwe i stosowne. Nie s±dzê, aby by³a to wina promieni sosnowych, poniewa¿ takowych u¿ywam i... rzadko ³ami± mi siê przy grocie. Mo¿e jest to wina z³ej spoiny, która nie niweluje przepa¶ci w twardo¶ci materia³ów (drewno-grot).
Dziêki Siemko. Rozmy¶laj±c nad t± spraw± przysz³a mi do g³owy my¶l ¿e z³amanie to, mo¿e byæ spowodowane zbyt grub± tulej± grotu. Bo przecierz je¿eli grot jest grubszy to strza³a musi byæ cieñsza (mam na my¶li miejsce, na które zak³adamy grot).
Mo¿e ma zbyt du¿± masê w stosunku do promienia; je¶li siê nie mylê to w tym przypadku ma du¿o mniejsze przyspiesznie ni¿ strza³a-ona ma wiêksze i uderza z wiêksz± si³± i w tym momencie spoiwo+drewno nie wytrzymuj±???? Byæ mo¿e poprostu z tego powodu promieñ ³amie siê...pamiêtam,¿e mój kolega tak mia³.... Nie jestem pewnien czy to prawda
Takie ma³e wykorzystanie moich fizycznych umiejêtno¶æi.
Dziêki za pomoc bo ja niestety fizyki jeszcze nie mam:] Kupi³em sobie groty toczone i miejmy nadziejê ¿e bêd± odpowiednie.
Wina jest drewna sosnowego, jako ma³o wytrzyma³e pêka pod duzym obci±zeniem - w³a¶nie tu¿ przy grocie. W³a¶nie w ten sposób stracili¶my wiekszo¶æ strza³.
Co mo¿na zrobiæ:
- trafiaæ w cel, nie w skarpê / drzewo / mur zamku
- robiæ strza³y klejone
- robiæ strza³y z mocniejszego drewna
- zmienic technike osadzania grotu.
W polskich warunkach to sosna naj³atwiej dostêpny surowiec.
Dlatego przy doborze promieni trzeba bacznie siê im przygl±dac .fi 9mm jest jak najbardziej ok . Mo¿na te¿ brac na warsztat np buk ,
jeesion ,leszczynê ,akacjê .Ka¿de drewno ma inne w³¶ciwo¶ci dltego wskazana jest cierpliwo¶c aby wybrac to co nam bêdzie pasowac!!!!
CYTAT
- zmienic technike osadzania grotu
Jakiej techniki mo¿na u¿yæ ¿eby strza³y siê nie ³ama³y??
Nie ma jednej, jedynej, hiperrewelacyjnej techniki osadzania grotu.
S± natomiast techniki mocniej i s³abiej os³abiaj±ce promieñ strza³y w tym miejscu. Nie mam pojecia, jak Ty osadzasz groty.
Ja kupi³em swoje strza³y u Pana Mykietyszyna . Jak mam mocniej osadzic grot toczony. Je¿eli to u³atwi odpowied¼ to dodam ¿e moje strza³y maj± ¶rednicê 9mm
Nia mam strzal Mykietyszyna z grotem toczonym, nie wiem, jak one sa osadzone. Natomiast maj±c gotowy grot - nic innego nie wymyslisz, wiêc tylko bierz klej i klej.
Ewentualnie zmieñ drewno. Sosna jest ³upliwym gatunkiem, ale za to tania. Lepszy jest jesion, ale dro¿szy. Jak masz talenta rzemie¶lnicze, bierz siê za strza³y kleojone w poprzek, z dwóch gatunków drewna. Szczegó³y wyrobu strza³, jak i wszystko co do ³ucznictwa - znajdziesz u Jankowskiego w ksi±¿ce.
Witam.
Mialem kiedys strzaly Mykietyszyna i tez mialem ten problem ze strzala lamala sie przy grocie.
Co moge poradzic to albo robisz stozek na glebokosc grotu ,albo kupisz sobie w luksporcie za 18zl temperowka do strzal,ktora ma 2 wejscia dluzsza do ostrzenia na grot a krotsza do ostrzenia promienia na nasadke.
Pozdrawiam
No i zamawiasz groty z identycznym sto¿kiem wewn±trz.
Witam.
Na promien 9mm polecam grot toczony 11/32 " 125grs,na 8mm 5/16" 100-125grs wzystkie tarczowe toczone
Stell Field lub Bullet paraboliczne.
Pozdrawiam
Witam szanowny Bodzio.
Kupi³em akurat te same groty które mi polecasz. Sprubuje je osadziæ pierwszym sposobem jakim mi polecasz i zobacze co z tego faktu wyniknie.
Pozdrawiam
PS. Jak to zrobie to zapewniam ¿e napisze o ewentualnym sukcesie
"kupisz sobie w luksporcie za 18zl temperowka do strzal,ktora ma 2 wejscia dluzsza do ostrzenia na grot a krotsza do ostrzenia promienia na nasadke."
Witam
nie polecam tych tanich temperowek z tworzywa sztucznego; jezeli mozesz to zainwestuj w sprzet o nazwie
"True-Center Taper Tool" (
http://www.3riversarchery.com/Product.asp?...8&p=109&i=5346)
na prawde dobry sprzet, na wiele, wiele lat; tak jak widzisz na fotce masz do dyspozycji trzy nakretki o roznych srednicach i dwa otwory w maszynce, jeden na nasadki ze zjazdem 5 stopni kolejny na 11 stopni do stozka na grot
maszynka dobra do strzal o srednicach od 5/16 cala (0.79mm) przez 11/32 (0.87mm) do 23/64 (0.91mm)
warto zaopatrzec sie w zapasowe ostrza, zwlaszcza jesli wykonujesz strzaly o promieniach z twardego drewna jak np jesion;
Witam.
Ja to wlasnie uczynilem i czekam na taka maszyne widzialem ,zamowilem i cene tez znam jest super tylko ta cena.
Pozdrawiam
Witam!
szybko zapomnisz o cenie, bo to na prawde fajne i pomocne urzadzenie; kupilem to trzy lata temu i teraz tylko czasem zamawiam ostrza;
jak bedziesz temperowal promienie pod grot, nie pozwol aby stozek byl za wysoki, najlepiej ostrzyc promien tylko do polowy otworu w maszynce; stozek bedzie krotszy, tempo zakonczony, ale mocnieszy;
jak dostaniesz ta maszynke, napisz na prv to powiem Ci jak optymalnie przykrecic ostrza;
pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.