Data: 9-10 lipiec
Nazwa wydarzenia: Turniej na zamku w Janowcu
Miejscowo¶æ: Janowiec
Organizator: Chor±giew Rycerska Ziemi Lubelskiej
Charakter imprezy: na azaproszenie XV-XVIIw
Od kogo: £ukasz "Kali" Tarenda
A no w³a¶nie jak w temacie: postanowilismy przenie¶æ organizowany przez nas co roku Turniej Lubelski w bardzie atrakcyjne miejsce.
Odbêdzie sie on teraz na zamku w Janowcu woj. lubelskie(dla tych tych co tam nie byli z pewnaoscia ciekawostk± bedzie fakt i¿ jest on w sliczne poziome czerwone paski )
Planowane by³y dwie imprezy niestety z ró¿nych powodow w tym roku bêdzie tylko jedna. W zwi±zku z czym
po³±czymy dwie interesuj±ce nas konwencje.
Jeden dzien bêdzie XV wieczny drugi XVIIw.(tak jak na ostatnim lublinie)
Bêdzie mozlwo¶æ przyjazdu w pi±tek a komu sie spodoba moze zostaæ i do poniedzia³ku.
Dok³adna nazwa oraz plan imprezy - w zaawansowanej fazie koncepcyjnej.
O wszelkich nowo¶ciach bêdê stara³ sie na bie¿±co informowaæ.
Chêtnych do wziêcia udzialu w imprezie lub z jakimi¶ pytaniami zaprazam na pw lub na mejl tarkali@wp.pl
Acha jakby ktos nie wierzyl, ze jest zamek w pask(bo dostalem upomnienie ze jaja sobie robie)i i do tego tak sliczny to tu mozna zobaczyc pare fotek
http://www.janowiec.com/zabytki.html#
CYTAT(Kali)
(bo dostalem upomnienie ze jaja sobie robie)
GRRRRRR
co za ignoracja .... jak ktos nie ma pojecia o czym sie mowi i nie posiada poczucia humoru to niech najpierw sprawdzi ......
Heh, wiec co w takim razie z impreza Ligi B.??
Jak ma byc w koncu z tym podzialem na XV i XVII??
L.B. zrezygnowala z organizowania tam imprezy i z tego co wiem z zamkiem nie ma juz nic wspolnego,a jako ze dyrektorka obiektu zaproponowala nam poprowadzenie tego dalej to tak wyszlo.....
Muzeum Nadwi¶lañskie obchodzi w tym roku 30-sto lecie z tego wzgledu nie ma czasu na 2 imprezy w roznych terminach, z tad dwie imprezy w jednym terminie...
acha a co do podzialu na XVi XVII no to tak jak napisalem sobota i graszki XV-stowieczne a niedziela XVIIw...choc liczymy sie z tym ze jak ktos nie ma XV ciucha to od poczatu do konca lazi w XVIIw i odwrotnie...
dodatkowo z rzeczy ktore niezmiernie mnie ciesza od godz 18 w sobotea az do rana w niedziele turysci nie maja wstepu na obiekt i zamek jest caly nasz takze uczta na dziedzincu
No to niezle. A jak z zaproszeniami??
No bez was to juz nie bylby ten janowiec
wiec jestescie mile widzini i juz sie mnie Adams pytal tak mozecie sie smiac z ludzi
Na razie nie myslelismy rozsylac listownie zaproszen dlatego puki co chetni do mnei na p.w lub maila
a moze bojowke szablowa zrobimy w sobote zeby bylo co wieczorkiem opijac ??????
Bojowke czyli turniej bojowy?(bo to planujemy na niedziele) czy bitewke? bo to tez raczej w niedziele zalozenie jest zeby sobotea byla na XV no chyba ze jak juz turystow popedzimy czyli kolo 18 to wtedy nie widze przeszkod, jeszcze bedzie widno
ja bym wolal i turniej i bitewke zrobic w sobote bo w niedziele to sporo ludzi bedzie chcialo jak najwczesniej wracac na chate ......
tak skromna uwaga
Zgadza sie Adams.
Choc okolice zamku sa na tyle fajne i rozlegle i malownicze i wogole wow. Ze sami sobie w sobote mozemy zrobic wszystko wyzej wymienione.
Jak rowniez jakis filmik albo cos innego...
No coz, jakby to tylko odemnie zalezalo to byloby 2 dni XVIIw
,ale tak nie jest i jeszcze w tym roku musza byc te 2 nurty w 2 dwa dnia a tak jest bardzij jakby hronologicznie z XV w XVII przejsc...
mam nadzieje ze jednak ktos zostanie dluzej
jak komus sie bardzo spodoba to nawet i do poniedzialku
Co¶ siê wymy¶li, wazne ze jest miejsce.
s³uchajcie czesem i mieszane imprezy s± fajne
Witam!
Czy XV wiek w datacji, jest rozumiany równie¿ jako okres oko³o - grunwaldzki.
Pozdrawiam!
Dobra ustalilismy rozklad jazdy:
Sobota(sredniowiecze):
-turniej luczniczy
-zabawy plebejskie
-turniej bojowy
-melee
-oblezenie zamku-bitwa(most? dziedziniec?)
-?Krag honoru, Krag zdrady(jak beda ludze z grodow czerwienskich to to zrobia i jak bedize czas i jak beda mieli ochote)
-pokazy scenek rodzajowych i tanca prezentowane przez gosci
-koncert
-uczta
Niedziela(XVIIw)
-dokonczenie luczniczego(jak sie tak przeciagnie)
-turniej miecza renesansowego
-turniej bojowy szabli
-pokazy walk i scenek i tancow prezentowane przez gosci
-zabawy kozackie(druga czesc plebeja)
-moze jakas bitewka jak sie znajda ochotni
16godz zakonczenie
Konkurencje bojowe nagradzane te pokazy i scenki tez nagradzane jednakze co do samych nagrod jeszcze nic powiedziec nie mozemy
No i tak te pozycje beda na 99% "dokladne godziny" ustali sie jakos wkrotce
Jak ktos jest zainteresowany regulaminem Turnieju miecza renesansowego lub Szabli bojowej to moge puscic na pw.(tu nie chce wklejac zeby nie robic balaganu i tak bedzie on pozniej na naszej stronce, ale jeszcze nie ruszyla
)
Ja bym prosi³ ten miecz renesansowy na pw.
Pozdrawiam
Jarek P.
No có¿ termin imprezy zbliza siê w zastraszaj±cym tempie wobec czego chcielbym wiedzieæ ile osób(z grup które siê zg³osi³y i zosta³y zaproszone) zamierza do nas przyjechac. Bêdzie wtedy wiadomo na ile osob zarcie zamawiac i czy jest sens zapraszanie jeszcze kogos...
Dla przypomnienia grupy mile widziane i zaproszone:
-Braæ Herbowa Ziemi Rawskiej
-Kompania bez Ziemi wraz z Towarzystwem Jazdy Dawnej
-Tarnowskie Bractwo Rycerskie "Gladii Amici"
-Chor±giew Rycerstwa Ziemi Tarnowskiej
-Kompania Wolontarska
-Grupa Fechtunku i Tanca Dawnego „Lorica”
-Bractwo Grodów Czerwieñskich
-Wolna Kompania Sarmacka(zagadywalem w sumie pare razy z paroma osobami od was ale w sumie nie wiem czy chcecie J)
-Makkac w dwie osoby
-Pepson
-Kompania sw. Jerzego
-Chor±giew Rycerstwa Ziemi Ciechanowskiej
-Swawolna Braæ Szlachecka- to nic zescie siê rozpadli i tak wiem ze siê kochacie i czujcie siê zaproszeni tylko dajcie znac w ilu siê czujecie J
-Pelicanus Invictus
-Leliwa ?
To jak mozecie to dajcie mi na prv info w ile osob przyjedziecie mozliwie jak najszybciej.
Ps. dwie ostatnie grupy wiem ze zostaly zaproszone ale nikt siê od was nie odzywal wiec nie wiem czy trzymac wam miejsca, to tez siê odezwijcie
Witam.
Pelikany bêd±, ju¿ dajê znaæ dowództwu. Dzisiaj powinni¶cie mieæ jakie¶ konkretniejsze dane.
LB zrezygnowa³a z organizowania imprez na zamku w Janowcu bo nie mieli¶my zamiaru firmowaæ panów w krawatach w bia³o-czerwone paski, którzy zmusili do odej¶cia dyrektora zamku, który by³ naszym przyjacielem. Impreza pt. "Dni sarmackie" zosta³a przeniesiona przez nas do stolicy sarmatyzmu, czyli do Wilanowa i odbêdzie siê we wrze¶niu.
Pozdrawiam
M.Franczak
Chcia³bym nadmieniæ ¿e wspó³praca z Muzeum Nadwi¶lañskim i Zamkiem Janowieckim jak i Gmin± Janowiec nie ma nic wspólnego z firmowaniem cyt. " panów w krawatach w bia³o-czerwone paski, którzy zmusili do odej¶cia dyrektora zamku". Sprawy polityki i prywatnych porachunków prosi³bym trzymaæ u siebie w Warszawie a nie wyp³akiwaæ siê tu na forum. Ze swej strony spiesze poinformowaæ ¿e
nowa Pani Dyr. Honorata (sic! ta sama pani Honorata, której kiedys kto¶ nawet nie chcia³ pomóc wywiesic baneru tylko na ni± nawrzeszcza³, wiadomo o kogo chodzi
) jest naprawde w porz±dku, nie ma nic wspólnego z panami w krawatach w paski. My tu siê w polityke nie mieszamy i nie bawimy, chcemy zrobiæ fajny turniej i tyle.
Ze swej strony zapewniam ¿e zabawa bedzie niez³a.
Pozdrawiam
Wojtek Piku³a
Ciagnie pszczoly do miodu - zamek w paski ......
hehehe
Co do Pani dyrektor, to ze¼li³a Pana Namiestnika, który w sposób s³uszny i konieczny j± o¶wieci³, ¿e wiêcej rado¶ci dawa³o mu granie na instrumencie ni¿ rozwieszanie bannerów. Ale potem s³usznie uznaj±c jego argumenta potulna by³a i Pan Namiestnik by³ content
Tak orzek³ Pan Namiestnik.
czy to ta pani co chciala zeby pomagac robotnikom scene skladac ????
och ta pani byla bardzo mila .... chciala tylko zebysmy poskrecali scene zawiesili pare bannerow i ogolnie popracowli troszke
bo przecierz nie przyjechalismy tam na na turniej
Tak to ta sama kobieta, jednak z tego co nam mowila to prosila ona o pomoc organizatorow i nie widze w tym nic dziwnego ze prosi sie ich o pomoc w organizacji turnieju..jezeli poprosila o to takze gosci to coz nie maja obowiazku pomagac bo wkoncu na impreze przyjechali po to by sie bawic...
No ale nie wracajmy do przeszlosci teraz w umowie mamy jako organizator wpisana pomoc przy turnieju i do roboty na pewno nikt nie bedize gonil gosci
Pozdrawiam
ona nas nie prosila tylko gonila do roboty i jeszcze wrzeszczala
bylo fanie
Ale krawata w paski nie nosi.
moze ma stringi w paski ?
Co¶ nas nie widzê na li¶cie - albo jednego piwa by³o ma³o, albo ja siê mylê i tylê.
Hegi to zwyk³e niedopatrzenie.Rozmawiali¶my na ten temat chyba wyra¿nie i po polsku ,je¶li zosta³e¶ wtedy zaproszony to niewidze powodu dlaczego mia³by¶ mysleæ ¿ê jest inaczej .
Witam,
Mamy 4 wolne miejsca w busie z Warszawy do Janowca. Wyjazd w sobote raniutko, zeby byc na miejscu przed 10. Chetnych prosze o zglaszanie sie na priva.
Pozdrawiam.
Witam, witam
Czy spodziewacie siê sporej ilo¶ci drzewcówek na bitwie ¶redniowiecznej i czy takowa bêdzie bezproblemowo dopuszczona?
Jak juz ci pisa³em Wojas bedzie to zale¿eæ od ludzi ale my¶le ¿e nie bêdzie problemu, jak bêdziecie mieli ochote to i ten wasz cep sie przyda, sam sobie glewie montuje przed turniejem
Pozdrowienia
jest dobrze...widzê, ¿e nietypowych atrakcji bitewnych nie zabraknie
No! Czas ju¿ rozrobiæ spirytusik...
Mam nadzieje ¿e spirytusik jedzie w czwartek??? :P
ja ju¿ zacz±³em, mo¿e wytrze¼wiejê do pi±tku
O której sie zaczyna siê ca³a imprezka w sobote?
O 10
Witam jako ze jestem chyba pierwszy w domciu, to w imieniu organizatoro dziekuje wszystkim grupom za przyjazd i swietna zabawe. I mam nadizeje ze uczta podobala sie wam tak samo jak i mi choc nie spodziewalem sie ze rozwinie sie takim kierunku :D Ale bylo super i jeszcze raz dzieki i do zobaczenia
Przez ten repertuar na uczcie musia³em do namiotu sie ewakuowaæ
ale nie ¿a³ujê
W imieniu WiPów i GFiTD Lorica bardzo dziêkujê za zaproszenie i ¶wietn± zabawê.
Moim zdaniem obawy, ¿e turniej z³o¿ony z dwóch epok siê nie uda, zupe³nie siê nie sprawdzi³y. Do zobaczenia za rok.
Pozdrawiam,
Ula
Dzieki. foty jutro wieczorem postaram sie zainstalowac w sieci, ale bez przebierania. Dzis wszystkie baterie zdechly
Czolem ide lulu.
Janowiec jak zwykle s³oneczny, burza przesz³a bokiem, go¶cinno¶æ organizatoró pod sklepienia zamku wynosciæ nale¿y (mimo zimnych potraw na uczcie
)
Kompania Wolontarska dziekuje za zaproszenie i go¶cinno¶c organizatorow
Pozdrawiam
Krzysztof
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.