Bardzo siê cieszymy i oczekujemy. Przyje¿d¿acie razem z ca³ym OBR-em, czy osobno? Bo Effendi napisa³ mi, ¿e OBR przyje¿d¿a w 40 osób autobusem. Czy Wy jeste¶cie w tej liczbie, czy mam Was doliczyæ?
Równie¿ pozdrowienia dla ma³¿onki
Mam nadzieje ,¿e Efendi nas uj±³ w OBRz-e ale chcieliby¶my przyjechac pe³nym sk³adem po nauke / zabawe oczywiscie tez/
Nie przesadzaj z t± nauk±. Zabawa na pewno. Mamy nadziejê, ¿e nasze plany siê powiod±. Co do listy osób to ustalê to z Efendim.
hehe to widze zxe bêdzie niez³a impreza.
Za chwile wy¶le zg³oszenie.
¯e Wasze plany siê powiod±, to jestem spokojny
A ¿e my chcemy to zobaczyæ , to siê nie dziw. Strasznie sie niecierpliwie nasi na Bêdzin szykuj±. Póki co æwiczymy...
Ech, szkoda, ¿e nas znowu nie zaprosz±. Tak bardzo chcia³bym stan±æ twarz± w twarz ze SROM-em
.
Pozdrawiam
witam
czy mozna jeszce sie dopisac do chetnych na przyjazd?
Manson
proszê o kontakt na priva lub telefonicznie. Nie chc± mi przej¶æ maile do Was.
Kochani - bêdziemy stawaæ z Ollem na czubu .... g³owy ¿eby przyjehcaæ - ju¿ bardzo siê za wami stêsknili¶my!!!!!!!!
Jakby¶cie mieli jaki¶ przepis na to ¿eby doba mia³a 48 godzin to dajcie znaæ!
Mam nadziejê, ¿e do zobaczenia buziaczki!!!!!!!!!!
No my juz te¿ usychamy z têsknoty, a szczególnie Babcia. Owszem mamy taki przepis, ale niestety nie mo¿emy zdradziæ...., no mogê tylko powiedzieæ, ¿e najwa¿niejszym sk³adnikiem jest du¿o piwa.
Ju¿ wiem ¿e bêde na pewno na turnieju.Bêdê tylko Ja z mojego Pocztu.Ale zabiorê ze sob± 2 ch³opaków z zaprzyja¼nionego bractwa.Mam nadzieje ¿e nie bêdzie to sprawia³o problemu.
Witaj Tomaszu(jak to powaznie brzmi)!!
Byczyna jest ujeta w tych 40 osobach. Wazna sprawa-czy bedzie p....æ w czasie uczty?
Nie wymawiam tego slowa zeby nie zapeszyc. Ale jak nie bedzie to ja to chromole w morde jeza!!!
bo co tradycja to tradycja
Pozdrawiam
Efendi
CYTAT
co tradycja to tradycja
Jaka tradycja ???
W ubieg³ym roku z tego co pamiêtam (a pi³em stosunkowo niewiele) to nie pada³o podczas uczty
Oby nie pada³o. Sam z zapartym tchem ¶ledzê prognozy pogody na internetia.pl niestety wyprzedzenie maj± tylko tygodniowe...
Pomny jednak ubieg³orocznych braków specjalnie o Bêdzinie my¶l±æ naby³em sobie oraz ma³¿once patynki, bo rok temu chlupa³o w butach
Pozdr.
M.
jaka tradycja?! jakie patynki?! Lepiej wezcie sobie ma¶æ na poparzenia s³oneczne. Te¿ co¶!
Tomko
Mam nadzieje, ¿e przewidzia³e¶ duzo zimnych napitków, bo spodziewamy siê upa³ów w Bêdzinie.
Nasi nie moga sie doczekaæ i ju¿ teraz trzeba niektórych studziæ
Pozdrowienia
Dla Byczyny extra napitki za jedynie s³uszne pogl±dy na temat pogody!
Czy móg³bys Tomku zdradziæ cos a propos rzemie¶lników, którzy w tym roku wystawi± swoje kramy na Waszym turnieju ?
Interesuje nas zw³aszcza obecno¶æ naczyñ z gliny i kamionki lub jej brak, bo nie chce nam sie woziæ naczyñ, a jak bêd± na miejscu dostepne to problem sam siê rozwi±¿e
Pozdr.
M.
Micha³
niestety nie mogê zagwarantowaæ, ¿e garncarze na pewno bêd±. Jeszcze trwaj± rozmowy z rzemie¶lnikami i nie mamy jeszcze ich pe³nej listy. Zg³osi³o siê ich trochê, ale od sporej czê¶ci nie mamy jeszcze potwierdzeñ.Je¶li chodzi o naczynia to wiem, ¿e na pewno bêdzie Sebastian z Bolkowa, ale on wyrabia tylko drewniane.
Wiadomo¶æ z ostatniej chwili:
ma³a zmiana w programie- nie bêdzie w sobotnie przedpo³udnie parady przez miasto. Po oglêdzinach przez SROM rozpoczynamy uroczystym otwarciem turnieju na placu turniejowym. My¶lê, ¿e wszyscy z tego powodu zadowoleni.
Aha, zamiast Odpustu Zupe³nego, bêdzie Celtic Folk, który wprawdzie celtycki i irlandzki, ale my¶lê, ¿e wspólnie wp³yniemy na ich repertuar na biesiadzie, podczas której bêd± nam gêsto przygrywaæ.
Co, do filmu pi±tkowego, to bêdzie to " Kazimierz Wielki "- polska produkcja z Krzysztofem Chamcem w roli g³ównej- film, który usilnie chcieli¶my zdobyæ z oczywistych powodów ho³du i pamiêci dla naszego króla, dobrodzieja i za³o¿yciela zamku naszego.
Odbêdzie siê w pi±tek turniej krasomówczy, wiêc szykowaæ siê> Dla osobników spokojniejszego usposobienia odbêd± siê rozgrywki szachowe.
A na sobotni± biesiadê szykowaæ mi siê na turniej bardów- ma byæ lepszy jak w zesz³ym roku. Ci co byli to wiedz± co mam na my¶li. My¶lê, ¿e nie zdzier¿ê i sam w tym roku wezmê w nim udzia³. Mam ju¿ pomys³y na dwa poematy i je¶li czas pozwoli to je napiszê i na biesiadzie odczytam, albo ( o zgrozo ) od¶piewam.
Szkoda, ¿e nie bêdzie Odpustu Zupe³nego, fajnie siê z nimi i przy ich muzyce pije.
Ale nie ma tego z³ego
Co do popisów podczas uczty, to Weso³a przygotowuje piosenkê p.t. "Dziewczyna Szatana", na znan± melodiê utworu J. Steczkowskiej
No to jeszcze tylko 8 dni...
Pozdr.
M.
Tomku mam nadzieje, ¿e podczas twoich poematów bêdzie mo¿na zasi±¶æ(domy¶lam siê, ¿e nie bêd± zbyt krótkie
)
Zosta³y jeszcze tylko nieca³e 4 dni
Ciastoniu
na moje nieszczê¶cie mój giermku
ju¿ ty sobie na pewno nie zasi±dziesz, bo bêdziesz mia³ pe³no roboty. No dobra, ale ¿eby pokazaæ, ¿e czasami mam lito¶æ to poematy nie bêd± zbyt d³ugie.
I jeszcze regulamin ³uczniczego.
p.s.
Uzupe³niaj±c poni¿ej zamieszczony regulamin:
- do turnieju dopuszczane s± wy³±cznie ³uki historyczne o konstrukcji drewnianej, ko¶cianej ( bisoki s± dopuszczane),
- podobnie strza³y,
-zabronione s± przyrz±dy celownicze,
-strzelaj±cy stawiaj± siê na tor ³uczniczy w odpowiednich strojach historycznych
Ja nie chcia³bym byæ z³ym prorokiem, ale prognoza pogody dla ¦l±ska na przysz³y weekend nie jest niestety taka, jakiejby¶my sobie wszyscy ¿yczyli...
http://www.internetia.pl/pogoda/?miasto=ka...atowice&skala=C
Ale to siê jeszcze mo¿e zmieniæ.
Pozdr.
M.
Micha³
Ka¿ no onych przepowiadaczy wlec za koniem po majdanie, albo choæby rozeczkami ich osmagaæ za ono krakanie. Po za tym to darmozjady s±, bo np. pisz±, ¿e dzi¶ w Katowicach zachmurzenie umiarkowane itd., a ja jestem w tej chwili w samym centrum Katowic i upa³ jak diabli i ani chmurki.
Nie wiem Tomku co kaza³e¶ zrobiæ ludziom z Internetii, ale teraz prognoza pokazuje 30 stopni i s³oneczko
Chylê czo³a
Pozdr.
M.
Jestem ciekaw czy uzbrojenie bior±cych udzia³ w potyczkach zostanie poddane weryfikacji (tak jak stroje). W zesz³ych sezonach mo¿na by³o zobaczyæ w Bêdzinie ró¿ne cuda.
Pozdrawiam
Tak. Pod k±tem bezpieczeñstwa, a tak¿e historyczno¶ci.
Kurde szkoda ze nie zostalismy zaproszeni. No nic pozostaje mi podziwiac was jako cywil:)
Moja malutka grupka wraz z tak¿e malutkim wsparciem Oporowskich ju¿ jest gotowa na turniej.
BABCIU nadchodzimy!!
Szczeroz³o (Oktawian) z ultraniedobrem (Tobiasz) nadchodzi...
Powiadamiam lojalnie, ¿e Husycka Rota Piesza stawi siê w ilo¶ci ludzi: dwie/dwóch/dwa/dwoje (tak wysz³o). W praktyce bêdzie to: Sianie i zbieranie z³a, gwa³cenie dziewic i trzody chlewnej, podpalanie palnego i niepalnego, oraz picie mocnego i niemocnego.
Trzy Artyku³y Jeleniogórskie (husyckie s³owo na niedzielê):
1) Chcemy strzelaæ z hakownicy! Tutaj pytanie do organizatora: Czy jest to mo¿liwe i po¿±dane?
2) Chcemy gdzie¶ zaparkowaæ... Tak ¿eby prócz radia i kó³ co¶ jednak zosta³o z samochodu.
3) Co z tym spaniem w O¶. Kul.? Daleko to od zamku?
Do zobaczenia!
PS: Jako appendix jest nasza fotka, tak dla ³atwiejszej identyfikacji.
Arbor
Ad.1
Strzelamie z hakownicy jest bardzo po¿±dane.
Ad.2
Samochody zaparkujecie pod zamkiem tam, gdzie nasze ( teren pod zamkiem jest w nocy pilnowany przez nasze warty i patrolowany przez agencjê ochrony, wiêc nic nie powinno siê staæ.
Ad.3
Dom kultury jest ok.300 m od zamku-nasz goniec Was zaprowadzi i zakwateruje.
Od dzi¶ przenoszê siê mieszkaæ na zamek, wiêc mogê nie odpowiadaæ na maile i nie byc na freha ( chyba, ¿e uda mi siê na chwilê wskoczyæ do jakiej¶ kafei ). Je¶li kto¶ chcia³by sie ze mna skontaktowaæ to tel. 0 601 42 58 28.
Pozdrawiam wszystkich. do zobaczenia na turnieju. No, wyczuwa sie juz gorac± atmosferê.
Z³o pojê³o i zrobi z tego niedobry u¿ytek.
Apropos: "Msza ¦wiêta w ko¶ciele zamkowym."
Czy mamy zastrzeliæ/spaliæ/zad¼gaæ ksiêdza-papiste, czy tym razem podej¶æ do tego na luzie?
Zdecydowanie podej¶æ na luzie. Nasz zamkowy proboszcz Andrzej to bardzo fajny , lajtowy ksi±dz i oddany naszej sprawie.
Dzi¶ upa³ taki, ¿e ju¿ wymiêkamy, ale prace siê posuwaj± zdecydowanie. Nasz Chor±¿y zwany te¿ " Mac Giverem " lub " In¿ynierem " w³a¶nie koñczy z ch³opakami trebuszet. Jest genialny i szalejemy ze szczê¶cia, zw³aszcza, ¿e strzelanie próbne wypad³o idealnie, a pocisk wystrzelony z dziedziñca mimo niewielkiej tylko przeciwwagi wylecia³ cudn± parabol± za oba mury.
Pozdrawiam i wracam do roboty.
Witam!
Na prawie kazdej imprezie mozna zobaczyc cuda przyklady Leczyca czy Grunwald.
Jedzeniem (zasluga Kasztelanowej) i atmosfera ta impreza bije wszystkie na glowe w Polsce..
ah szkoda pisac bo jeszcze chwila i pojade na lotnisko coby jakis samolot zlapac jeszcze bym zdazyla
Przynajmniej wypijcie za moje zdrowie
Ludka Excalibur
CYTAT(Andrzej z Sielca)
Jestem ciekaw czy uzbrojenie bior±cych udzia³ w potyczkach zostanie poddane weryfikacji (tak jak stroje). W zesz³ych sezonach mo¿na by³o zobaczyæ w Bêdzinie ró¿ne cuda.
Pozdrawiam
CYTAT(Ludka)
Witam!
Na prawie kazdej imprezie mozna zobaczyc cuda przyklady Leczyca czy Grunwald.
Tak ale na paru imprezach tych cudow jest tak malo, ze az prawie nie ma:)
Niestetu od cudów trzeba zacz±æ nikt sie nie rodzi ultrasem. Wa¿ne ¿eby na nich nie poprzestaæ. Lub maj±c masê materia³ów dalej brn±æ w mrok. A to ju¿ chyba ka¿dy powinien os±dziæ sam w swoim historycznym sumieniu
pozdrawiam
Kinia
Wreszcie Freha dzia³a i mo¿na siê podzieliæ wra¿eniami
Po pierwsze by³o mniej mroku ni¿ rok temu. Niestety organizatorom nie uda³o siê im go wyeliminowaæ w zadowalaj±cej mierze, tak¿e za spraw± uczestników, którzy czasami "w trakcie" zak³adali na siebie np. jeansy... Generalnie sukcesem jest to, ¿e uczestnicy zaczêli nosiæ w miejsce rajtuzów nogawce (choæ nie wszyscy), oby w przysz³ym roku przy takim samym datowaniu turnieju ludzie zaczêli ju¿ je sznurowaæ do dubletów albo kamizel.
Turniej bojowy a¿ do fina³ów polega³ niestety g³ównie na tym kto komu mocniej przyp*erdoli, dopiero pó¼niej zaczê³y siê ciekawe walki, na bardzo dobrym moim zdaniem poziomie.
Bitwa by³a fajna, choæ w du¿ej mierze po ciemku.
Jedzenie by³o reglamentowane, ale kilka u¶miechów za³atwia³o sprawê zagubionych karteczek. Przy okazji kartki na wszystkie posi³ki dosta³a tak¿e moja 7,5 miesiêczna córka, dziêki czemu w sobotê zjad³em 2 obiady
Szkoda ¿e podczas uczty nie by³o tak przyjemnie jak rok temu. Szybko zaczê³y siê "zajêcia w podgrupach" i ca³a integracja w du¿ej mierze na tym polega³a, a szkoda.
Na sam koniec dwa okropieñstwa:
1. Poziom blach na bojówce by³ momentami ¿enuj±cy. Du¿a czê¶æ blach noszonych przez walcz±cych nie pasowa³a do siebie, nie mówi±c o jakiejkolwiek zgodno¶ci z oryginalnym uzbrojeniem. Mistrzem za¶ ¿enady zosta³ nieznany mi d³ugow³osy brunet z czarn± bródk±, który wyskoczy³ do walki w fartuchu rze¼nickim, zapewne imituj±cym p³aty, oraz ¶mietniku na g³owie, który chyba w za³o¿eniu mia³ byæ barbut±...
Kolego, podziêkuj Tomkowi, ¿e w ogóle wyszed³e¶, gdybym ja by³ g³ównym sêdzi±, wylecia³by¶ na "dzieñ dobry" za tak± bezczelno¶æ i brak szacunku do organizatorów.
2. Jak zwykle klas± sam dla siebie by³ wielokrotnie ju¿ wspominany na Freha Mistrz Pieczonka wraz ze swym szykiem rycerskim. Udowodni³ on, ¿e nakaz posiadania historycznego stroju nie obowi±zuje "krewnych i znajomych królika". Jestem pe³en podziwu dla ilo¶ci æwieków jak± mo¿na naszyæ na "szmatê rycersk±", przez niektórych zwan± tunik±.
Zdjêcia ju¿ niebawem.
Pozdr.
M.
Juz po imprezie...poszwedalem sie tam troche po cywilu i...zostalem zaskoczony. Niemilie. Po pierwsze sadze ze komisja strojow sie nie odbyla-a jesli sie odbyla to ponad polowa uczestnikow jakos ja ominela.Spotkalem rozne smieszne(choc raczej smutne) rzeczy. Nie bede wspominal o tuniczkach, metalowych guzikach przy dublecie, rajtuzach,strojach z syntetykow oraz zolnierskich paskach( sensie takich jakich uzywa Wojsko Polskie)ale wspomne o jednej rzeczy jaka mnie zadziwila:) Buty z mieciutkiej...welny:DNajgorsze jest to, ze nie tylko przyjezdni mroczyli, ale rowniez gospodarze.Po drugie: komisja strojow miala rowniez przebadac uzbrojenie... tez nie za bardzo im wyszlo. Na przyklad:helm na pierwsza cwierc wieku pietnastego, nogi na polowe czternastego a naramienniki ..hm... powiedzmy...2 era srodziemia Tolkiena:)Jesli idzie o bezpieczenstwo uzbrojenia tez bylo roznie...Jak dla mnei zdecydowanie za duzo kratek zamiast porzadnych zaslon;] Ale w koncu to twarz walczacego, nie moja, byla narazona, wiec nie bede komentowal.A skoro juz o uzbrojeniu mowa, pierszy arz w zyciu widzialem niemal plaskie nogi plytowe:) Koncze i pozdrawiam, moze za rok bedzie lepiej, a jak nie za rok to za dwa, albo trzy lata:)
PS. zeby nie bylo ze tylko krytykuje:
Bardzo mi sie podobala jedna walka na poczatku turnieju, gdzie chyba ze 3 toporki poszly:D
Poozdrawiam.
CYTAT(Kordeus)
Juz po imprezie...poszwedalem sie tam troche po cywilu i...zostalem zaskoczony. Niemilie. Po pierwsze sadze ze komisja strojow sie nie odbyla-a jesli sie odbyla to ponad polowa uczestnikow jakos ja ominela.Spotkalem rozne smieszne(choc raczej smutne) rzeczy. Nie bede wspominal o tuniczkach, metalowych guzikach przy dublecie, rajtuzach,strojach z syntetykow oraz zolnierskich paskach( sensie takich jakich uzywa Wojsko Polskie)ale wspomne o jednej rzeczy jaka mnie zadziwila:) Buty z mieciutkiej...welny:DNajgorsze jest to, ze nie tylko przyjezdni mroczyli, ale rowniez gospodarze.Po drugie: komisja strojow miala rowniez przebadac uzbrojenie... tez nie za bardzo im wyszlo. Na przyklad:helm na pierwsza cwierc wieku pietnastego, nogi na polowe czternastego a naramienniki ..hm... powiedzmy...2 era srodziemia Tolkiena:)Jesli idzie o bezpieczenstwo uzbrojenia tez bylo roznie...Jak dla mnei zdecydowanie za duzo kratek zamiast porzadnych zaslon;] Ale w koncu to twarz walczacego, nie moja, byla narazona, wiec nie bede komentowal.A skoro juz o uzbrojeniu mowa, pierszy arz w zyciu widzialem niemal plaskie nogi plytowe:) Koncze i pozdrawiam, moze za rok bedzie lepiej, a jak nie za rok to za dwa, albo trzy lata:)
PS. zeby nie bylo ze tylko krytykuje:
Bardzo mi sie podobala jedna walka na poczatku turnieju, gdzie chyba ze 3 toporki poszly:D
Poozdrawiam.
powiem krotko
ta osoba napiasla prawie wszystko to co ja chcialem napisac poza jedna zecza mnie w uzbrojeniu spodoba³ siê bardzop jeden he³m ja bym go nazwa³ "¶wiñski pysk"
w zyciu nie widzi³em czegos takiego slyszalem o psich pyskach krcich nnawet "muminach" ale o czyms takim jak ¶winski pysk w zyciu nie slyszalem ani nie widzialem jakiegokolwiek zachowanego eksponatu
jesli takie istnieja to prosze dac mi namiary na ich zdjêcia lub miejsce gdzie sie znajduja
dodam ze mnie rowniez bardzo spodobala sie walka w ktorej zosta³y "zniszczone" 3 torpy
PS. teraz chyba juz nie ¿a³uje ¿e nie zosta³em zaproszony
PS.2 mam jeszcze jedno pytanko kto wie ile z³ama³o siê strza³ na tej skale na s³omiank± i pojedyñczym snopku siana??
pozdrawiam
Hej! Ja równie¿ by³em trochê zakamuflowany w cywilu, wiêc przedstawiê moje spostrze¿enia bardziej z punktu widzenia widza
1. Ca³kiem ciekawe prowadzenie, chodzi mi o wtr±cenia w stylu etymologicznego pochodzenia s³owa rycerz, które zape³nia³y ew. przerwy tak, ze (w przeciwieñstwie do wiekszo¶ci turniejów) widzowie nie odczuwali po¶lizgów
2. Taniec - dziewczyny, jeste¶cie wielkie!! Mimo ze wiêksza czê¶c tego pokazu to by³a chyba Wielka Improwizacja, to wypad³o fantastycznie, ku uciesze wiekszo¶ci pañ na widowni, których ok³adaj±cy siê mieczami faceci( tudzie¿ damy) niezbyt ciekawi±. Przy okazji mam pytanie - czy mo¿e kto¶ mnie u¶wiadomiæ jak zwie siê i ew. z jakiego bractwa by³o to cudowane zjawisko w br±zowej sukni tañcz±ce praktycznie ca³y czas? Ta dziewczyna mnie po prostu zauroczy³a ( technik± tañca... i nie tylko
) , na widzach te¿ robi³a spore wra¿enie
3. Mroki - ekhm, tu niestety jest tak jak pisa³a Ludka - zdarza siê wszêdzie. Niestety momentami fantazja ludzi by³a tak du¿a, ¿e nawet widzowi z du¿ej odleg³o¶ci rzuca³a siê w oczy..
.Owszem nie ka¿dy musi byæ ultrasem, ale stroj/uzbrojenie niektorych pasowa³ bardziej na LARPy niz do imprez RR ( okrzyki bojowe te¿ takie larpowate, ale to juz z³o¶liwa dygresja
)
4. Bojówka - oprócz wspomnianych toporów wra¿enie robi³a te¿ pocz±tkowa walka póltorak vs. jedynka (chyba?) trzymana dwur±cz. Zastrze¿eñ do organizacji mieæ nie mo¿na, poziom samej walki zale¿y od ¶redniego poziomu nas, czyli walcz±cych. Prentensje mo¿na wiêc miec tylko do siebie...
5. Trebuszet i inne akcesoria - po raz kolejny brawo! Mój ojciec ( zapalony konstruktor wszelkiego typu machin miotaj±ch) nie posiada³ siê z rado¶ci. Oby wiêcej takich pomys³ów!
Podsumowuj±c, ogólnie jest nie¼le, fakt ¿e mo¿e byæ lepiej dowodzi jedynie, ¿e jest sens robiæ turniej w przysz³ym roku ( ¿eby znowu by³o lepiej!
). Je¶li organizatorzy bed± ³askawi zaprosiæ w przysz³ym roku go¶cia z odleg³ego Ciechanowa, nie omieszkam zawitaæ i przekonaæ siê, jak to wygl±da "od ¶rodka"
Mam trochê zdjêæ i 2 krótkie filmy z soboty, je¶li kto¶ jest chêtny to dajcie maile na priv. Ewentualna odpowied¼ na pytanie w pkt. 2 te¿ na priv je¶li mo¿na
CYTAT
"¶wiñski pysk" Cool w zyciu nie widzi³em czegos takiego slyszalem o psich pyskach krcich nnawet "muminach" ale o czyms takim jak ¶winski pysk w zyciu nie slyszalem ani nie widzialem jakiegokolwiek zachowanego eksponatu
http://www.fioredeiliberi.org/gallery/Artifacts/abc - w terminologi angielskiej nasz psi pysk zwany jest ¶wiñskim
...Wiem, wiem wym±drzam siê
No có¿ nazwa mo¿e i siê zgadza ale chodzi o ca³kiem inny he³m (nie o nazwê ale o kszta³t).
CYTAT
w terminologi angielskiej nasz psi pysk zwany jest ¶wiñskim
Anglicy zawsze byli inni
Pozdrawiam
wlasnie o kszta³t mi chodzilo a nie o nazwe
ale dzieki za poprawienie mojego bledu Andrzej
Wielkie pok³ony i gor±ce podziekowania dla organizatorów ¶le Najemna Kompania Grodu Ko¼le!
Pogoda - wspania³a, ¿are³ka niegdy nie brakowa³o i zawsze dostosowane do potrzeb - nawet najdziwniejszych!
Cha³wa z polew± Wam za to! :D
Co do mroku... by³, jest i bêdzie... póki siê wszyscy nie doszyj± :P
Patronem mroku obwo³ano Master of the Æwiek... ;)
W turnieju ³uczniczym i podczas æwiczeñ przed nim posz³o 16 strza³ - Geralt liczy³ skrupulatnie (w koñcu jest Podskarbim :P )
Za tarcz± i strza³ochwytem znajdowa³a siê lita ska³a - to nie motywowa³o do celno¶ci, ale wrêcz zniechêca³o, bo zdarza³o siê niektórym przestrzeliæ tarczê, strza³ochwyt i... po strzale
Strza³a Geralta zatrzyma³a siê o mikrometry od ska³y po przestrzeleniu wszystkiego... inni nie mieli tyle szczê¶cia...
Na nastêpny rok ³ucznicy prosz± o nieco szersz± wie¿ê, w której mo¿na spokojnie naci±gn±æ ciêciwê w ³uku angielskim.
Rozwali³a mnie na ³opatki ekipa wcze¶niaków (nie mogê nazwaæ ich Wikingami, czy S³owianami, bo daleko im do nich) na DATOWANEJ na 14 - 15 wiek imprezie... tu ju¿ jest totalne przegiêcie...
Nie bêdê komentowaæ ich zachowania, bo s³ów - tych niewulgarnych - brakuje...
Ode mnie prywatne pozdrowienia dla rycerza, który miê zauroczy³ sw± walk± i postaw±... dla rycerza Bohunem zwanego...
Oby w przysz³ym roku by³o piêknie albo piêkniej... bo jak nie, to Tomko Konopczyc ma obiecan± dogrywkê do 3 trafieñ :P ;)
Witam!
To teraz ja trochê pochwalê i ponarzekam
Przede wszystkim Dru¿yna Rycerska Zamku Królewskiego w Chêcinach dziêkuje ca³emu Bêdzinowi za gor±ce przyjêcie! Ogólnie turniej siê nam podoba³ i na pewno przyje¿d¿amy za rok! Je¶li jestem przy komplementch to pochwalê pomys³ z trybuszetem - by³ rewelacyjny - robi³ wrazenie i by³ bezpieczny. Dobry by³ ogólny klimat imprezy, spotka³em du¿o znajomych i siê napi³em
Wobec wszechobecnego upa³u po prostu zakocha³em siê w waszej zamkowej karczmie! Turniej bojowy by³ na dobrym poziomie, a bitwa naprawdê robi³a wra¿enie! ¯arcie te¿ by³o pycha:) No i brak deszczu na biesiadzie
Oczywi¶cie, ¿eby¶cie siê nie przewarto¶ciowali dorzucê te¿ kilka s³ów krytyki
W koñcu dziêki niej turniej jest z roku na rok coraz lepszy
1. Nie wygra³em;)
2. W imieniu wszystkich walcz±cych proszê, ¿eby w przysz³ym roku fina³y bojówki odbywa³y siê nastêpnego dnia! W ¿yciu nie widzia³em tak zmordowanych ludzi, zreszt± ci co byli, wiedz± w jakim by³êm stanie po trzeciej walce w ci±gu pól godziny (ze zmêczenia na biesiadzie upi³em siê chyba trzema piwami co doprowadzi³o do pewnych... niezrêcznych sytuacji;) )
3. Nie jestem idea³em, ale my¶lê, ¿e powinni¶cie udoskonaliæ SROM - mnie nikt wogóle nie sprawdza³, a widzia³em nawet panienkê w sanda³ach na rzepy...
4. o ostatnie - w przysz³ym roku na uczcie ka¿cie, ¿eby jedna osoba mog³a wzi±æ naraz np. max.3 kufle piwa. W kolejce sta³em z pó³ godziny, bo przede mn± ka¿dy bra³ od razu dla ca³ego bractwa po 10, 20....
Oczywi¶cie i tak was kochamy! Pozdrawiam wszystkich organizatorów i uczestników! Mi siê te¿ najbardziej podoba³a akcja jak Gatzbaum trzy razy straci³ broñ
Czekam na zdj±tka!!!!
Pa!
W imieniu Najemne Dru¿yny £uczniczej "Umbra Sagittea" serdeczne dziêkujê za zaproszenie. Dziêkujemy równie¿ za bardzo gor±ce przyjêcie. Turniej by³ wspania³y. Cieszymy siê, ¿e mogli¶my w nim braæ udzia³. Za rok pojawimy siê na pewno. Ale mam nadziejê, ¿e spotkamy siê wcze¶niej. Tomko zrobi³am co obieca³am, ale siê przy tym namêczy³am........ Jeszcze raz dziêkujê..........
No to jeszcze kilka zdjêæ.
Przepraszam za ich jako¶æ, nie ja je robi³em...
Acha, w sumie zapomnia³em napisaæ, ¿e pomimo mankamentów bawili¶my siê z ca³± Weso³± na Bêdzinie wy¶mienicie
Pozdr.
M.
P.S.
W Podpisach do zdjêæ jest b³±d - powinno byæ Gacek vs. Grzegorz £uniewski. Przepraszam zainteresowane osoby.
1. Dziêki Tomko! U¶miechnij siê do kasztelana, aby
dziewczyny, które przygotowywa³y jedzenie, oraz wstawa³y o 5:00 AM by¶my wszyscy (tak¿e i Ty) mogli zje¶æ,
dostatecznie wynagrodzi³, inaczej spotkamy siê na ubitej
. Upodle siê do roli rymcerza dla sprawy
.
2. Mrokiem
NIE JEST nie noszenie koszuli pod we³nianym dubletem z podszewk± podczas 32stopniowego upa³u, proszê sobie to gdzie¶ zapisaæ
.
3. Mieli¶cie szczê¶cie, ¿e
Z£O by³o tym razem w os³abionym sk³adzie. Dziêki temu zamek jeszcze stoi, dziewice nadal maj± hymen, a trzoda chlewna nie rodzi cz³ekokszta³tnych dzieci...
(z t± trzod± to nie postawie na to du¿ych pieniêdzy, do¶æ du¿o wypi³em)
4. Loda.
5. W tym s³oñcu bojowy wygl±da³ do¶æ... Hmm... Mokro.
6. Wiêcej fotek! Jak siê komu¶ chce s³aæ to czekam na paczuszki: tra7@wp.pl
7. Je¶li komu¶ zawadzi³em, zrobi³em krzywdê, albo zrani³em jego uczucia: L.O.D.A.
Pozdrowienia dla z³ego gr. Ko¼le, Warszawskich psubratów, Krakowskich namiociarzy, Bohuna, Reyki, ¯elazo, Janusza z ¯arek, Bêdzin i resztê totalnego z³a nie wart± wymienienia.
Tyle.
Proszê o wybaczenie Wielkie Z³o, ¿em pod urokiem imæ Bohuna o nich zapomnia³a!
K³aniam siê im przeto od ca³ej naszej czwórki.
I niech z³o ro¶nie kwadratowo!
Bojówka by³a wyniszczaj±ca - z tym siê zgodzê. Nigdy nie widzia³am, ¿eby wojownikom i rycerzom tak czêsto broñ z rêki wypada³a... a te toporki, co siê ³ama³y jak zapa³ki, jak±¶ tandetê sobie panowie dali wcisn±æ :P
Ostatnie walki to chyba tylko jeno z silnej woli walcz±cych siê odby³y...
Na bitwie ju¿ si³ by³o tak ma³o, ¿e zbrojni wiêcej stali, siedzieli i le¿eli ni¿ walczyli, ale wiadomo - bojówka w upale 30 stopniowym wykañcza.
Przeto chylê czo³a przed Wami pe³na podziwu!
Cha³wa Wam i zimne piwo! :D
Zniesmaczy³o mnie jedno... do facetów bez koszul pod dubletami, ze zwiniêtymi nogawicami jeszcze siê idzie przyzwyczaiæ, bo faceci, to takie stworzenia, co to przedk³adaj± wygodê nad wygl±d
Ale ¿e dziewczyny chodzi³y w histerycznych giez³ach, z rozpuszczonymi w³osami, bez nakrycia g³owy i jeszcze mia³y w±ty, ¿e faceci je zaczepiaj± jednoznacznie, to ju¿ lekka przesada.
Wiem, gor±co by³o, ale jakie¶ zasady obowi±zuj±...
No chyba ¿e dziewki to by³y takie, co to za wojskami ci±gn±, to siê nie czepiam :P (tylko czemu siê w takim razie oburza³y sk³adanymi im propozycjami?)
Dziewczyny - miejcie choæ trochê honoru....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.