Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] Turniej Rycerski i £uczniczy o... - Bêdzin - 27-29.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4
Robert Bagrit
V Ogólnopolski Turniej Rycerski i £uczniczy o "Z³oty Miecz Czarnego
Rycerza" - Królewski Zamek w Bêdzinie - 27-29 maja 2005r. ( turniej XIV-XV
w. )
Reyki
Jak mówi³em Bêdzin na sta³e zawita³ do naszego kalendarza imprez.
Na pewno kto¶ od nas siê pojawi.
A dla ludzi którzy jeszcze nie byli powiem jadno:GOR¡CO POLECAM.
¦wietna atmosfera i niesamowici ludzie.

Do zobaczenia.
Tomko Konopczyc
Reyki. Co to znaczy " kto¶ od nas siê pojawi "?! Macie byæ wszyscy!!!!!!!!!!!!! Bo napuszczê na Was w¶ciek³± Babciê, a ja potrafiê to zrobiæ, a wtedy gorze Wam.
Micha³ ¯elazo
Weso³a Kompania równie¿ ma w swoich planach kolejn± wizytê w Bêdzinie smile.gif

Tym razem bêdziemy ju¿ we trójkê, lepiej obszyci, uzbrojeni (to akurat tylko ja), i w ogóle bigsmile2.gif

W zamian domagamy siê ¿adnego deszczu w sobotê i uczty co najmniej tak ¶wietnej jak w ubieg³ym roku.

Pozdr.
M.
Reyki
Komes kaza³ i musi tak siê staæ .Wiêc stawi siê ca³a nasza gromadka i bêdziecie mieli k³opot gdzie to upchn±æ.
Tomko Konopczyc
Znowu temat deszczu. Zadnego deszczu nie bêdzie- to w ramach propagandy, przecie¿ wszyscy wiedz±, ¿e w Bêdzinie na biesiadzie wiêcej niz piwa leje siê tylko deszczu, a ja ¿eby nie laæ wody serdecznie zapraszam Michale z rodzink± ( syn?, córka? - musimy to oblaæ). Nareszcie bêdzie mia³ Ciê kto broniæ, nie tylko przed deszczem! ).

Pozdrawiam. Czekamy

Reyki.

A upchniemy Was choæby w pustych beczkach po piwie, a tych bêdzie niema³o ( po uprzednim ich opró¿nieniu ma siê rozumieæ ).
Remko £ysy
My te¿ z chêci± wpadniemy z ca³± kup± ¿elastwa a i pewnie Piêknego Mariana przywieziemy.
Tomko Konopczyc
Przybywajcie, a z Maryjanem koniecznie, gdy¿ Jego Piêkno¶æ ozdob± jest turnieju ka¿dego.
Thengal
Czy impreza jest zamkniêta dla ludzi po cywilnemu?
Jeste¶my pocz±tkuj±cym bractwem, a w cz±stkowym wyposa¿eniu chyba nie ma co komedii z siebie robiæ....
Torkell
Witam,
Czy i w tym roku odbêdzie siê równie¿ podzia³ na wczesnych i pó¼nych tak jak poprzednio? Je¶li tak DNW Blotunga z mi³± chêci± znów siê stawi smile.gif
Pozdrawiam,
Thorkell
Tomko Konopczyc
CYTAT(Thengal)
Czy impreza jest zamkniêta dla ludzi po cywilnemu?  
Jeste¶my pocz±tkuj±cym bractwem, a w cz±stkowym wyposa¿eniu chyba nie ma co komedii z siebie robiæ....

Turniej jest otwarty dla publiczno¶ci, wiêc je¶li macie ochotê mo¿ecie na nim zjawiæ siê w tym charakterze.
Zamkniêty dla publiczno¶ci jest obóz historyczny oraz biesiada. Mo¿ecie jako m³ode bractwo pogadaæ z ju¿ bardziej do¶wiadczonymi grupami i poogl±daæ co siê bêdzie dzia³o. My te¿ tak robili¶my i dziêki temu mogli¶my siê trochê nauczyæ.

Pozdrawiam
Tomko Konopczyc
Thorkell

Z prawdziw± przykro¶ci± muszê napisaæ, ¿e od tego roku turniej bêdziñski bêdzie datowany i niestety nie mo¿my w zwi±zku z tym zaprosiæ grup wczesnych. Wiecie, ¿e darzymy Was przyjazni± - zapraszamy w czerwcu na festiwal ognia na Zamek Lipowiec.
Za karê damy siê obiæ waszej "kosiarce". Zartowa³em!

Pozdrawiam
Tomko Konopczyc
Do koñca marca zamie¶cimy program oraz wymagania dotycz±ce tegorocznego turnieju.

Poczawszy od tego roku turniej bêdzie datowany w przedziale czasowym- od daty powstania naszego zamku, czyli 1358r. do roku 1420.
Szykujemy trochê niespodzianek i planujemy nowe atrakcje- miêdzy innymi machiny oblê¿nicze do szturmu na zamek. Oczywi¶cie nie obêdzie siê bez palenia ( mo¿e wiocha, a mo¿e wie¿a strzelecka).

Turniej jest na zaproszenia. Zainteresowanych prosimy o zg³aszanie siê do mnie: biurokonopka@wp.pl, tel 0601 425828, tel/fax. 032 2597304 lub do Kasztelana: czarny_rycerz_@poczta.onet.pl.

Zaproszenia wy¶lemy mailem lub poczt±. Bractwa, które bêd± go¶ciæ u nas pierwszy raz ( bractwa, których nie znamy) bêdziemy prosiæ o przes³anie zdjêcia grupy.

Wiêcej szczegó³ów wkrótce.
Ewa z Raciborza
Meldujê, ¿e równie¿ zawitam do Bêdzina. Jeszcze nie wiem, czy wezmê Efendiego, co by wam obciachu nie narobi³. Ubierzemy go fajnie, uczeszemy (brodê, oczywi¶cie) i bêdziemy go bacznie obserwowaæ, czy gdzie¶ z beczki piwa nie upija potajemnie
Tomko Konopczyc
Ewuniu- Twoja obecno¶æ wynagrodzi nam straty moralne zwiazane z pojawieniem siê u nas tej paskudy Efendiego. Umie¶cimy go w klatce na murach, aby móg³ z³o¿eczyæ z góry i siaæ ogólny postrach.

Ale siê rozpisa³a¶ w tematach dotycz±cych waszych imprez, wiêc odpiszê Ci w tym miejscu.

W nied³ugim czasie damy znaæ Tobie lub Andrzejowi, gdzie siê pojawimy ( znowu zaszaleli¶cie z ilo¶ci± imprez ).
Postaramy siê byæ liczn± grup± na jak najwiêkszej ilo¶ci.
Mam nadziejê,¿e Wy tak¿e pojawicie siê z wielk± rzesz± tak lubianych przez nas opolskich mordek.
Zaproszenie i inne informacje prze¶lemy.

Serdecznie pozdrawiam
efendi
Macie szcze¶cie ze mnie ze starosci strzyka w palcach i pisac nie moge icon_wink.gif , bo bym Wam.............. no.gif ...
Nic to, jak juz dojade to znajdzie sie i sznur -Ewko uwazaj- devil.gif i jakowys lubczyk dla Konopczyca co by sie ze sp³odzeniem poTOMKA nie oci±ga³ icon_redface.gif
Ewa z Raciborza
Andrzeju - ja siê Ciebie nie bojê. Wszak wszyscy wiedz±, ¿e ci ju¿ w ko¶ciach strzyka i w krêgos³upie ³upie, si³y ju¿ nie masz, w turniejach ³uczniczych do pierwszej dziesi±tki ju¿ nie wchodzisz, a i na biesiadach ju¿ o 22.00 idziesz spaæ...
Popieram Ciê tylko w jednym - trzeba Agnieszce i Tomkowi stworzyæ idealne warunki do powiêkszania grona rycerzy (¿eby Micha³ - syn Czarnego Rycerza, mia³ rówie¶nika do walk). Musimy co¶ wykombinowaæ, bo CHCÊ NA CHRZCINY!!!!!!!
Wicher
Witaj Tomeczku!! Zdajesz sobie oczywiscie sprawe, ze Excalibur sie pojawi w sporej ilosci?!?! Tym razem i ja nie zrobie zyciowego bledu i przyjade na pewno! Jeszcze pamietam ta masakre na Lipowcu (troche nie pamietalem tylko jak trafilem do namiotu...)!!!! Moja zemsta bedzie straszna!! Pytanko czy ludzie od Was wychodza do bojowego? Kiedy bedzie regulamin bojowego? Zakazane uzbrojenie?

Serdecznie pozdrawiam caly Bedzin, z Jego W³adzami na czele!
Reyki
A ja mam problem.27-29 maj to termin mojego turnieju i sam ju¿ nie wiem co mam robiæ.
AAAAAAA!!!! Chyba oszalejê.
Zrezygnowa³bym z robienia mojej imprezy ale to jest turniej organizowany z okazji bardzo fajnej imprezy dla dzieciaków.I juz wszystko jest zapiete na ostatni guzik.
I kto przyjedzie do mnie skoro wszyscy pojad± na Bêdzin?

Ratujcie!!
Tomko Konopczyc
Ewka!!!!!!!!

Gratulujê cudownego opisu Efendiego. Rewelacja. O ma³o nie umar³em ze ¶miechu jak to zobaczy³em.
Co do ewentualnych chrzcin to na pewno kiedys bêd±. A tak przy okazji to Andrzej do¶æ d³ugo nie chcia³ przyj±æ do wiadomo¶ci, ¿e nie ma szans na chrzciny na sierpniowy festyn w Bierkowicach. Nie mo¿na mu by³o przet³umaczyæ, ¿e ci±¿a nie trwa 5 miesiêcy ( no mo¿e u gryzoni ). Pocz±tkowo nie stanowi³o to dla niego ¿adnej przeszkody.
Tomko Konopczyc
Wicherku

Liczymy na to i czekamy. Co do bojowego to tak jak w poprzednich latach, jako gospodarze nie wychodzimy do niego, ale oczywi¶cie bêdziemy gêsto w bitwie. Regulamin, wymagania turniejowe itp. zamie¶cimy, jak ju¿ napisa³em, wkrótce. Napisa³em, ¿e do koñca marca, ale zapomnia³em o ¶wiêtach, wiêc trochê to mo¿e siê przeci±gn±æ ( o kilka dni ).
Tomko Konopczyc
Reyki

Co siê sta³o? Wcze¶niej nic nie pisa³e¶ o Twojej imprezie. A nie mo¿esz przesun±æ jej o kilka dni? Skontaktuj siê ze mn± koniecznie na priva lub pod tel. podany parê postów powy¿ej. Czekam na kontakt. Mo¿e co¶ wymy¶limy?!
Ewa z Raciborza
Tomku, broñ Bo¿e nie czytaj ju¿ moich postów, bo jak masz "umrzeæ ze ¶miechu", to szkoda by Ciê by³o. Kawa³ dorodnego ch³opa jeste¶, zdrowego, z pe³nym uzêbieniem, si³ami do walki, poczuciem humoru... By³aby to wielka strata dla ruchu rycerskiego. A tak poza tym, to nie mia³by kto mi przeczy¶ciæ przewodu paliwowego.
A z tymi chrzcinami, no có¿... zawiedli¶cie na ca³ej linii
Ewa
jasmin
Pewnie My tez sie pojawimy:) Rezerwowac miejsce na namiot i dodatkowa beczka:) wezme swego malego gangstera i zrobimy na miejscu przedszkole. Czy na kostki slomy do siennikow mozna liczyc?

Pozdrawiam
J
Tomko Konopczyc
Ja¶min

Cieszymy siê ogromnie. Sianko bêdzie, beczka te¿. My¶lê, ¿e mo¿emy wybudowaæ taki ma³y kojec dla maluchów - pierwsze medievialne przedszkole, bo bedzie te¿ Micha³ syn Kasztelana, a wiem, ¿e Micha³ ¯elazo te¿ siê wybiera z dzieciêciem.

Czy bêdziecie z namiotem historycznym, czy zwyk³ym?
Micha³ ¯elazo
Owszem, wybieramy siê z nasz± Julk±.
Ale w jej przypadku kojec chyba nie bêdzie potrzebny, bo w wieku 7 miesiêcy jeszcze nie powinna byæ zdolna do nag³ych ucieczek z naszego pola widzenia bigsmile2.gif

Ale nigdy nie wiadomo...

Pozdr.
M.
jasmin
CYTAT(TOMKO KONOPCZYC)
Ja¶min

Cieszymy siê ogromnie. Sianko bêdzie, beczka te¿. My¶lê, ¿e mo¿emy wybudowaæ taki ma³y kojec dla maluchów - pierwsze medievialne przedszkole, bo bedzie te¿ Micha³ syn Kasztelana, a wiem, ¿e Micha³ ¯elazo te¿ siê wybiera z dzieciêciem.

Czy bêdziecie z namiotem historycznym, czy zwyk³ym?

No ja tez sie ciesze, zabieram swoj medievalny wigwam. Duzy; podstawa 4,5 m srednicy; A Pawel z B. jedzie i zabiera tez swgo brzdaca?

Pozdro;
J
Remko £ysy
Nie zapominajcie o "kujawskiej my¶li in¿ynieryjnej". Te¿ przyje¿d¿a z nami. bigsmile2.gif
Tomko Konopczyc
Jezus Maria i Wszyscy ¦wiêci!!!!!!!!

Krwawy Jan syn Paw³a i " Kujawska My¶l In¿ynieryjna " jednocze¶nie pod naszym zamkiem. O panie oby zamek to wytrzyma³, bo ja napewno nie.

Ratuj siê kto mo¿e. Na mury bracia, do broni!!!!!!!
Reyki
Teraz tylko czekaæ kiedy sie ma³y Komes Bêdziñski pojawi bigsmile2.gif .

Mo¿e nie na tym turnieju ale mo¿e za rok?

Tomko do roboty!!
Tomko Konopczyc
Wszystko we w³a¶ciwym czasie!!!!

Trzeba siê m³od± ¿onk± nacieszyæ zanim zamiast czu³ych szeptów bêdzie siê s³ucha³o wrzasku z ko³yski.
Tomko Konopczyc
Jak zawsze z nadmiaru moich obowi±zków spóznione, ale nareszcie mogê zamie¶ciæ dalsze informacje dotyczace turnieju.
Jak pisa³em planujemy w tym roku trochê nowo¶ci m.in.: budowany bêdzie trebuszet, który zostanie u¿yty podczas ataku na zamek. Pod silnym naciskiem naszych pañ zdecydowali¶my siê po raz pierwszy przeprowadziæ ¿eñski turniej bojowy, którego regu³y ustalone zostan± w zale¿no¶ci od ilo¶ci i zapa³u do walki chêtnych. Po raz pierwszy przybêd± do nas na turniej tak¿e nasi bracia z Bia³orusi bêd±cy wraz z niektórymi z nas w nowoutworzonej Miêdzynarodowej Lidze ¦redniowiecza.
Mamy nadziejê, ¿e mo¿e wreszczie oprócz pokazów odbêdzie siê turniej konny. Zale¿eæ to bedzie oczywi¶cie od ilo¶ci chêtnych, którzy wcze¶niej zg³osz± siê do niego- od tego bêdzie zale¿a³ te¿ regulamin. Niestety nie bedziemy mogli zwróciæ kosztów transportu koni. Zapewniamy paszê dla koni na miejscu oraz boksy.

Chêtnych do udzia³u w turnieju oraz rzemie¶lników prosimy o jak najszybsze skontaktowanie siê ze mn± w celu otrzymania zaproszenia itd.
Bractwa, które ju¿ siê zg³osi³y otrzymaj± ode mnie materia³y do koñca tego tygodnia.
Tomko Konopczyc
Postanowili¶my nieco rozszerzyæ datowanie turnieju do roku 1450 z uwagi na zainteresowanie odtwarzaj±cych XV w.
Tomko Konopczyc
PROGRAM TURNIEJU

Pi±tek

- przyjazd zaproszonych bractw

20.00- Zamkowe Bajanie - o historii Bêdzina i Zamku, o kulturze i obyczajach oraz o zbrojach turniejowych ( z udzia³em prof. Malickiego, dyrektora Biblioteki ¦l±skiej w Katowicach, wyk³adowcy katedry historii Uniwersytetu ¦l±skiego
- rozgrywki szachowe

21.00 - historia w filmie ( projekcja jednego lub dwóch filmów na dziedziñcu zamkowym )
24.00 - zakoñczenie pierwszego dnia

Sobota

8.00 - 10.00 - ¶niadanie
10.00 - odprawa dowódców bractw
10.30 - przegl±d strojów
11.30 - rozpoczêcie wielkiej parady przez miasto
12.00 - oficjalne otwarcie turnieju
12.15 - prezentacja i powitanie bractw przyby³ych, ¶lubowanie nowych cz³onków Chor±gwi Czarnego Rycerza Kasztelanii Bêdziñskiej
12.30 - turniej konny
13.00 - pokazy konne
13.45 - turniej bojowy pieszy
16.00 - turniej ³uczniczy
18.00 - turniej bojowy pañ
18.30 - zapasy
19.00 - bieg po sukno
20.00 - wielka bitwa o Zamek Bêdziñski
21.00 - koncert zespo³u " Odpust Zupe³ny "
22.00 - biesiada na dziedziñcu zamkowym i w karczmie ( turniej bardów )

Niedziela

9.00 - 11.00 - ¶niadanie
11.00 - msza ¶wiêta w ko¶ciele zamkowym
12.15 - harce i swawole rycerskie: baronka, przeciaganie liny itd., itp., bieg rycerski
14.00 - uroczyste wreczanie nagród turniejowych, oficjalne zakoñczenie turnieju
15.00 - pokaz tañców oraz nauka publiczno¶ci
17.00 - zabawy plebejskie dla dzieci i doros³ych
20.00 - zakoñczenie imprezy
Tomko Konopczyc
Zasady obowiazuj±ce podczas V Turnieju Rycerskiego w Bêdzinie:

1. Turniej jest datowany na okres 1360 - 1450.
2. Uczestników przez ca³y czas trwania turnieju obowi±zuj± stroje, naczynia, uzbrojenie, wyposa¿enie zgodne z w/w okresem.
3. Zabronione jest u¿ywanie przedmiotów wspó³czesnych: elementów stroju, picie z puszek, plastikowych naczyñ itd., u¿ywanie telefonów komórkowych.
4. Stój oraz uzbrojenie ka¿dego uczestnika powinno byæ spójne dla okresu, który on odtwarza.
5 .Podczas ca³ego turniju nale¿y przestrzegaæ jego zasad oraz zachowywaæ sie w sposób odpowiedni.
6. Dowódcy poszczególnych bractw s± odpowiedzialni za wygl±d, zachowanie i przestrzeganie zasad przez swoich podkomendnych.
7. Palenie tytoniu w strojach historycznych dozwolone jest wy³±cznie w wyznaczonym do tego celu miejscu zwanym " Marlborkiem ".
8. Wszyscy uczestnicy turnieju zostan± poddani oglêdzinom stroju, które nast±pi± w sobotê o godz. 10.30, przed rozpoczêciem parady.
9. Oglêdziny przeprowadzi specjalnie w tym celu powo³ana Szlachetna Rada Obalania Mroku, w skrócie SROM na czele z Blanc± i Ester±.
Rada nie bêdzie stara³a siê doprowadziæ uczestnikóe do depresji i prób samobójczych i nie bêdzie drobiazgowo analizowa³a krojów i rodzajów szwów w szatach, lecz bêdzie bezlito¶nie têpi³a wszelkie mroczno¶ci, takie jak np.: niehistoryczne obuwie ( do takowych zaliczone zostan± równie¿ wszelkiego rodzaju baletki, sanda³y, kierpce ), wszelkiego rodzaju t-shirty, getry i temu podobne elementy stroju i wyposa¿enia ).
Nale¿y bezwzglêdnie przestrzegaæ poleceñ i uwag Rady, pamiêtaj±c, ¿e posiada ona na jedno tylko swoje skinienie specjalny oddzia³ zbrojny sk³adaj±cy siê ze z dawna nie op³acanych, w¶ciek³ych najemników, który tylko czeka, ¿eby interweniowaæ.
W czasie turnieju w¶ród jego uczestników dzia³aæ bêd± nieoznaczeni, tajni agenci SROMU, którzy zg³aszaæ bêd± Radzie, Kasztelanowi lub Namiestnikowi Turnieju przypadki naruszania zasad turnieju.
O przypadkach naruszania zasad turnieju powiadomiony zostanie dowódca bractwa, z którego wywodzi siê delikwent, a osoby takie mog± zostæ wydalone z turnieju, b±dz poddane resocjalizacji przez w/w oddzi³ najemników.
Pamietajcie: SROM czuwa !!!!!!!!!!!
10. Pod zamkiem ogrodzony zostanie obóz historyczny, w którym mog± przebywaæ wy³±cznie uczestnicy turnieju w strojach historycznych. Na terenie obozu bêd± rozbite wy³±cznie namioty historyczne> Obóz bêdzie pilnowany przez wartowników.
11. Uczestnicy turnieju maj± zapewnione wy¿ywienie: w sobotê - ¶niadanie, obiad i moc jad³a i napitku na biesiadzie, w niedzielê - ¶niadanie i obiad.
Sniadanie w sobotê wydawane bêdzie od 8.00 do 10.00, a w niedzielê od 9.00 do 11.00. Obiady wydawane bêd± od godz. 14.00.
Posi³ki wydawane bed± w namiocie kuchennym na terenie obozu historycznego ( obowi±zuj± naczynia historyczne ).
Dostêpne bed± równie¿ woda bie¿±ca, drewno oraz s³oma.
Orzech
Witam!
I Chor±giew Ziemi O¶wiêcimskiej z chêci± pojawi³aby siê w Bêdzinie, jednak z racji braków w uzbrojeniu uczestnictwo w turniejach raczej odpada... Wspomniano wcze¶niej o przyje¼dzie jako publika, mam jednak pytanko ma³e - wybaczyæ musicie, nie by³em na zbyt wielu takich imprezach - mo¿emy chyba zjawiæ siê jako publika ¶redniowieczna..? Wiecie, stroje itp. Z góry dziêki i mi³ego dzionka!
Tomko Konopczyc
W zwi±zku z datowniem turnieju muszê zaznaczyæ, ¿e jedynym odstêpstwem od datowania turnieju, bêdzie obecno¶æ na nim naszego bractwowego XIII wiecznego Najemnego Oddzia³u Wilka, z przyczyn oczywistych, to jest bycia czê¶cia naszego bractwa. Bêd± oni jednak w strojach XIII- wiecznych cywilnych, mo¿liwie najmniej rzucaj±cych siê w oczy, jako odbiegaj±ce od datowania turnieju.
Tomko Konopczyc
CYTAT
Witam!
I Chor±giew Ziemi O¶wiêcimskiej z chêci± pojawi³aby siê w Bêdzinie, jednak z racji braków w uzbrojeniu uczestnictwo w turniejach raczej odpada... Wspomniano wcze¶niej o przyje¼dzie jako publika, mam jednak pytanko ma³e - wybaczyæ musicie, nie by³em na zbyt wielu takich imprezach - mo¿emy chyba zjawiæ siê jako publika ¶redniowieczna..? Wiecie, stroje itp. Z góry dziêki i mi³ego dzionka

Orzech
Prze¶lij mi zdjêcia cz³onków Waszej chor±gwii w strojach i skantaktuj sie ze mna na priva. Zobaczymy co da sie zrobiæ. W najgorszym wypadku zapraszamy w charakterze publiczno¶ci.

Pozdrawiam

Tomko
Tomko Konopczyc
Zasady turnieju bojowego pieszego.

I. Uzbrojenie.

1. Uzbrojenie zaczepne.

W walkach turniejowych dopuszczalne jest u¿ywanie jednej z nastepujacych broni:
- miecz jednoreczny z tarcz±,
- miecz pó³torarêczny,
- topór z tarcz±.
Broñ zaczepna, jak itarcze powinny byæ têpe i pozbawione ostrych krawêdzi.
Wysoko¶æ tarczy nie mo¿e przekraczaæ 100 cm.

2. Uzbrojenie ochronne.

Minimalne wymagane uzbrojenie ochronne stanowi±:
- he³m zamkniêty mocno le¿±cy na g³owie ( wymagany czepek pikowany pod he³m ), ze stabiln± zas³on±, która nie mo¿e otwieraæ siê podczas walki ( dopuszczalny jest kapalin, ale wy³±cznie z podbródkiem, mocno zachodz±cy na twarz, dopuszczalne s± te¿ mocno os³aniaj±ce twarz barbuty ),
- solidna ochrona szyi ( np. pikowany ko³nierz, czepiec kolczy lub kaptur kolczy ),
- ochrona korpusu cia³a: przeszywanica wraz z kolczug± lub wraz ze zbroj± sztywn± tak± jak p³aty, kirys kryty,napier¶nik p³ytowy,
- ochrona r±k i ramion: wymagana jest ochrona stawów- naramienniki, na³okietniki wraz z pikowanymi lub kolczymi rêkawami ( dla walcz±cych mieczem pó³torarêcznym wymagane s± pe³ne p³ytowe lub zbrojnikowe narêczaki ),
- ochrona d³oni: rêkawice pancerne lub mocne, podszyte rêkawice kolcze ( dla walcz±cych mieczem pó³torarêcznym wymagane s± rêkawice pancerne ),
- ochrona nóg: p³ytowe lub zbrojnikowe beigwanty lub nakolanniki z d³ug± przeszywanic± siêgaj±c± co najmniej do po³owy uda.

Uzbrojenie winno byæ zgodne z przedzia³em czasowym ( 1360 - 1450 ), a jesgo elementy spójne dla okresu odtwarzanego przez dan± osobê.
Przeciwnicy mog± przed walk± uzgodniæ rodzaj broni, na jak± bed± walczyæ.

II. Zasady walk turniejowych.

Walki oceniane s± przez trzech sêdziów na czele z Namiestnikiem Turnieju. Sêdziowie decyduj± o dopuszczeniu do walki pod k±tem wymaganego uzbrojenia. Sêdziowie mog± przerwaæ walkê i wykluczyæ w jej trakcie walczacego, który nie przestrzega regu³ turniejowych lub gdy jego uzbrojenie uleg³o zniszczeniu oraz we wszelkich sytuacjach zagra¿aj±cych bezpieczeñstwu walcz±cych lub publczno¶ci.
Do walki nie zostan± dopuszczone osoby bed±ce pod wp³ywem ¶rodków odurzaj±cych oraz alkoholu.

Walka trwa 2 minuty.Zaliczane s± ciêcia w nogi powy¿ej kolan, w rêce powy¿ej ³okci, w korpus oraz g³owê. Zabronione s± pchniecia ( sztychy ) oraz przechwytywanie rêk± broni przeciwnika. Zabronione s± ataki po utracie broni ( wypadniêcie, zniszczenie ). W razie utraty broni przez walczacego, przeciwnik decyduje o tym, czu pozwala podnie¶æ mu broñ (je¶li nie zezwoli, ten który utraci³ broñ przegrywa walkê ), jednak¿e po trzykrotnej utracie broni sêdziowie mog± przerwaæ walke i og³osiæ zwyciêstwo przeciwnika. Dozwolone jest nacieranie powierzchni± tarczy w celu zablokowania broni, odepchniêcia, powalenia przeciwnika. Uderzenia tarcz± nie s± traktowane jako trafienia. Zabronione s± celowe ataki krawêdzi± tarczy. W razie powalenia walcz±cego to jego przeciwnik decyduje o tym, pozwala mu walczyæ dalej ( je¶li nie - powalony przegrywa walkê ), jednak¿e po trzykrotnym powaleniu jednego z walcz±cych, sêdziowie moga przerwaæ walkê i og³osic zwyciêstwo jego przeciwnika.
Po zakoñczeniu walki sêdziowie og³aszaj± zwyciêstwo jednego z walcz±cych, bior±c pod uwagê ilo¶æ zadanych trafieñ oraz ogóln± przewagê. W razie wyrównanej walki,gdy sêdziowie nie mog± jej rozstrzygn±æ na rzecz jednego jednego z walcz±cych, mog± oni zarz±dziæ dodatkow± walkê, która toczy siê do uzyskania przez jednego z nich trzech trafieñ ( po ka¿dym uznanym przez sêdziów trafieniu nastêpuje rozej¶cie przeciwników ).

Decyzje sêdziów s± ostateczne i nie podlegaj± ¿adnym dyskusjom.

III. Przebieg walk.

Walcz±cy przed przyst±pieniem dp walk turniejowych stawiaj± siê wszyscy razem w szrankach, gdzie nast±pi ich prezentacja, a nastêpnie zostanie sprawdzone ich uzbrojenie przez sêdziów. Walcz±cy, który chce wyzwac do walki wchodzi w szranki, rzuca wyzwanie i walczy z tym, który je podj±³ ( mile widziane bed± kwieciste, acz przystojne wyzwania oraz ¶luby wobec dam czynione przed walk± ). Wstêpuj±cy w szranki mo¿e rzuciæ wyzwanie wskazanemu przez siebie przeciwnikowi. W razienieparzystej liczby walcz±cych, o tym, któremu z przegranych daæ szansê na jeszcze jedn± walkê z ostatnim wyzywaj±cym zadecyduje Trybuna³ Piêkno¶ci, czyli damy zasiadaj±ce na trybunie . Po zakoñczeniu pierwszej tury walk zwyciêzcy stocz± dalsze walki zgodnie z powy¿szymi zasadami i tak, a¿ do czasu, gdy pozostanie czterech walcz±cych, z tych przegrani stocz± nastêpnie walkê o trzecie miejsce, a zwyciêzcy stocz± walkê o zwyciêstwo w turnieju.

IV. Postanowienia pozosta³e.

Sytuacje nieokre¶lone w niniejszych zasadach rozstrzygaj± sêdziowie, a ich decyzcje s± ostateczne.

Zabronione jest posiadanie jakichkolwiek innych ni¿ historyczne elementów uzbrojenia i stroju ( posiadaj±cy takowe zostan± wykluczeni z udzia³u w walkach ).

Walczacym odpoczywaj±cym [pomiêdzy walkami bedzie podawana woda. Wodê mo¿na podawaæ wy³±cznie w naczyniach stylizowanych na historyczne ( prosimy o przygotowanie przez bractwa, których cz³onkowie bêd± stawali do turnieju takich naczyñ ).

Walcz±cy pomiêdzy walkami przebywaj± w wyznaczonych dla nich miejscach przy szrankach. W miejscach tych mog± przebywaæ wy³±cznie walcz±cy oraz osoby ( w strojach historycznych ) podaj±ce im wodê i dbaj±ce o ich uzbrojenie.

Zabronione jest palenie tytoniu.

Pamiêtaæ nale¿y o tym, aby czci i honoru rycerskiego przestrzegaæ, co chwa³ê najwiêksz± przynosi.
Wicher
A powiedz, Tomeczku co rozumiecie pod okresleniem "przechwytywanie broni reka". Czy chodzi o lapanie broni przeciwnika czy o zwykle zaslanianie sie przedramieniem, w zeszlym roku mozna bylo sie zaslaniac. Wiesz, ze mam to w zwyczaju i ciezko bedzie sie odzwyczaic. Jak jest w bojowym z takimi rzeczami jak atakowanie piesciami, kopniaki, podciecia...? Czy ma to byc raczej lightowe czy ma przypominac full kontakt rodem z Grunwy?

Czy sa jakies zabronione typy broni na bitwie? Mozna polatac z berdyszem...? Wiesz jakim... mad.gif

Serdecznie pozdrawiam i do zobaczenia!!
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Czy sa jakies zabronione typy broni na bitwie? Mozna polatac z berdyszem...? Wiesz jakim...

A co kolega ma mordercze zapêdy ??? cool.gif

Moim zdaniem nie powinno siê zabraniaæ na bitwie ¿adnych rodzajów broni zgodnych z za³o¿onym datowaniem (bo to przecie¿ inscenizacja), tylko têpiæ g³upotê w ich wykorzystaniu. Na bitwie naj³atwiej zrobiæ komu¶ krzywdê "niechc±cy", wiêc mo¿e po prostu dopuszczaæ wszystko, a je¶li kto¶ ma nadmiar testosteronu, albo pomyli³ turniej z uliczn± rozrób± i bêdzie szala³ to go "gongowaæ" ???

Czy kto¶ z udaj±cych siê na Bêdzin robi polsk± piechotê z okolic 1450 roku ???
Z Lublina przyjad± prawdopodobnie 3 osoby walcz±ce: pawê¿nik, strzelec z hakownic± i kto¶ jeszcze, wiêc jakby by³o wiêcej ludzi to na bitwê mo¿na jak±¶ rotê ad hoc stworzyæ ku wiêkszej uciesze.
Bêdzie wiêcej pawê¿ników ???

Pozdr.
M.
Wicher
Morderczych zapedow raczej nie mam. Nie jestem pewien co spowodowalo takie przypuszczenia. Jesli chodzilo Ci, Michale o ten berdysz to on po prostu jest spory... dunno.gif Jesli o styl walki... no coz Excalibur uczy sie tak walczyc bum.gif i moje pytania maja na celu maksymalne dostosowanie sie do zasad obowiazujacych na turnieju.

PZDR

P.S. Od nas chyba beda ze dwa paweze ale na razie nic pewnego...
Tomko Konopczyc
Zgadzam sie z Micha³em, ¿e najwa¿niejsze kto dan± bronia siê pos³uguje.Wichrze wiem, ¿e twój berdysz jest srogi, ale choæ walczysz nim równie srogo to nie masz w zwyczaju gruchotaæ ludziom krêgów, wiêc my¶lê, ¿e dopu¶cimy. Co do bojowego to przez przechwytywanie broni rêk± rozumiemy ³atpanie d³oni±, a tak¿e np. klinczowanie miecza przeciwnika pod pach±. Nie dopuszczamy uderzeñ piê¶ci±- turniej ma byæ rycerski, a nie bokserski. Dopuszczamy kopniêcia ( oczywi¶cie takie, które s± wymierzane w tarczê w celu " otwarcia przeciwnika" lub w razie walki na pó³toraki odepchniêcia nog± przeciwnika, a nie kopniecia rodem z kick-boxingu itp. ). Podciêcia s± dozwolone. Ogólnie rzecz bior±c my¶lê, ¿e wiesz z do¶wiadczenia, ¿e turniej bêdziñski jest ostry i taki ma byæ, ale ma siê toczyæ wed³ug zasad i ma byc turniejem rycerskim. Jestem pewien, ¿e nie bedziesz zawiedziony. W sytuacjach spornych zawsze decyduja sêdziowie. W razie, gdy walki bêd± przypomina³y bardziej zapasy itp. bêdziemy wkraczali.
Micha³ ¯elazo
CYTAT
Nie jestem pewien co spowodowalo takie przypuszczenia

To nie by³y przypuszczenia tylko ¿art smile.gif

Fajnie ¿e bêdzie wiêcej pawê¿y, nawet trzy obok siebie na bitwie wygl±daj± bardzo malowniczo.
A jeszcze co do samej bitwy i broni jaka ewentualnie mog³aby wzi±æ w niej udzia³: na wielu imprezach, gdzie do bitwy dopuszczane s± tylko osoby maj±ce w mniemaniu organizatorów najbardziej bezpieczn± broñ (czyli miecze itp.) dochodzi do wypadków. Problemem s± ludzie, bo mo¿na wyj¶æ z m³otkiem lucerneñskim i bawiæ siê fajnie i bezpiecznie, a mo¿na te¿ po³amaæ zwyk³± "jedynk±".

My¶lê, ¿e jak Tomek przed bitw± walcz±cym wyja¶ni, ¿e ca³o¶æ jest nie po to ¿eby¶my siê pozabijali, tylko bawili, to zabawa bêdzie fajna. Bo jak ludzie s± rozumni i nie odwala im to mo¿na sobie pozwoliæ na wiêcej numerów w stylu palenie, rozbijanie bramy itp.

I tylko mnie martwi, ¿e do Bêdzina jeszcze 3 tygodnie...

Pozdr.
M.

P.S.
Czy kto¶ mo¿e zna strony gdzie jest wojskowa prognoza pogody dla lotnisk ???
Mo¿naby sprawdziæ dla Katowic, my¶lê, ¿e 3-tygodniowe wyprzedzenie powinno byæ.
Tomko Konopczyc
Micha³, co Ty z t± pogod±, jak pragnê....... Nie zapeszaj, bo i tak jeste¶my w strachu. My¶lê, ¿e co do bitwy to chcemy, ¿eby by³o jak najwiecej atrakcji: i palenie, strzelanie, szturmowanie bramy i walka. Oczywiscie chcemy, ¿eby by³o bezpiecznie. My¶lê, ¿e je¶li bedzie tak jak w zesz³ym roku to bedzie ok. Uczymy sie na b³êdach i np. nie dopu¶cimy w tym roku np. drewnianych m³otów, które zbyt szala³y w zesz³ym roku. Chodzi o to ¿eby siê nacieszyc walk± o nie " wyszaleæ".
Tomko Konopczyc
Micha³, co Ty z t± pogod±, jak pragnê....... Nie zapeszaj, bo i tak jeste¶my w strachu. My¶lê, ¿e co do bitwy to chcemy, ¿eby by³o jak najwiecej atrakcji: i palenie, strzelanie, szturmowanie bramy i walka. Oczywiscie chcemy, ¿eby by³o bezpiecznie. My¶lê, ¿e je¶li bedzie tak jak w zesz³ym roku to bedzie ok. Uczymy sie na b³êdach i np. nie dopu¶cimy w tym roku np. drewnianych m³otów, które zbyt szala³y w zesz³ym roku. Chodzi o to ¿eby siê nacieszyc walk±, a nie " wyszaleæ".

Mam nadziejê, ¿e nie zawiodê i " wyt³umaczê" " szaleñcom " o co chodzi. W razie czego moja dru¿yna bedzie " t³umaczyæ".
Reyki
Jak co¶ to i moja dró¿yna pomo¿e.Bo w³a¶nie uformowa³em w³asny Poczet.

A co do pogody.
My siê deszczu nie boimy w koñcu mamy Hammerite'a.

Mogê powiedzieæ ¿e mój Poczet rycerski herbu Torelli stawi sie w ilo¶ci wielkiej(2 max 3 osoby).
Wicher
Moze ktos ma jakichs zaprzyjaznionych Rosjan dysponujacych mysliwcem i odpowiednia chemia? Z taka pomoca kazda chmure nad Bedzinem przepedzimy (oni dali rade na swojej rocznicy, to i my bysmy sobie poradzili!) A tak na serio to atmosfera Bedzinska jest zawsze tak goraca, ze nie potrafie sobie wyobrazic deszczu, ktory by mnie z tamtad wygonil!

PZDR

P.S.Tomeczku! Czy macie juz jakis konkretny scenariusz bitwy? Mozesz cos zdradzic?
Tomko Konopczyc
Nad scenariuszem bitwy jeszcze pracujê, ale jak skoñczê to mo¿e go tu wrzucê.
KRZYS
Tomko,
o pgode sie nie martw. Byczyna przyjezd¿a, je¶li ³aska, wiec pogode masz pewn±! Bardzo chcemy tym razem zobaczyc s³ynny Bêdzin.
Pozdrowienia dla ma³zonki
PS Zaimponowa³ mam Wasz program i regulamin. Wiele mozna sie od Was nauczyc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.