Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] Turniej Rycerski i £uczniczy o... - Bêdzin - 27-29.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4
Arbor
A te co za wojskiem ci±gn± to gorsze? Z tym oburzeniem to taki pic, udaj± trudne do zdobycia... tongue.gif Chc± nam wodê w ch³odnicy zagotowaæ... Powinna¶ co¶ o tym wiedzieæ, jeste¶ kobiet±... yes.gif

Pozdrawiam!

ps: wrzucajcie zdj±tka na stronê pliz, czekamy zniecierpliwieni :D
Reyki
Nareszcie wytrze¼wia³em crazy.gif ehhh ta ¶liwowica i Excaliburowe "Apple Wine".

Jako "Naczelny przekupny sêdzia turniejowy" Chcia³em podziêkowaæ Bêdziniakom za przygarniêcie mnie i Kubusia do "zapchanego" namiotu.

Jak zwykle zabawa z Wami by³a ¶wietna.Ale jest jeden minus,¿adna z waszych Dam nie jest tak przekupna jak Ja i musia³em grzecznie staæ w kolejce po jedzonko i nie dosta³em dodatkowej bu³eczki.

Je¶li chodzi o bojówkê to chcia³em powiedzieæ tylko jedno : ZAJEBISTY poziom.Naprawdê ciê¿ko nam siê sêdziowa³o.
Mam nadziejê ¿e nikt z Excalibura (a by³o ich chyba 13) nie jest na nas z³y za to ¿e wyeliminowali¶my a¿ 12 z nich przed fina³em. szczerba.gif

Kamilus mia³ wielkie szczê¶cie ¿e doszed³ do fina³u (jak widaæ kobiety go kochaj±).
Ale w finale pokaza³ klasê.
Olek z Chêcin jak zwykle by³ niezmordowany i walczy³ do upad³ego.
Powinien za to dostaæ nagrodê za ducha bojowego.

No i teraz czas na bitwê.

666 Chor±giew (szaleni hakownicy) ¶wietnie siê bawi³a strzelaj±c do rycerzy kwiatkami i traw±.
Uwijali¶my siê na tych murach z ³adowaniem broni tak bardzo ¿e pot nam kapa³ do prochu i po bitwie byli¶my tak zmêczeni jak niektórzy walcz±cy.

Chcia³bym podziêkowaæ za dotrzymywanie towarzystwa Z£U, ch³opakom z Lublina i doktorowi z Excalibura (ehh te nocne polaków rozmowy).

Jak co¶ mi wpadnie do g³owy wiêcej to naskrobiê jeszcze conieco.

I je¶li mo¿na prosiæ o fotki na maila to bêdê "d¼wiêczny" teslu@wp.pl

Pozdrawiam.Reyki "NIE-przekupny sêdzia turniejowy"
Indianin
By³o super!!! bigsmile2.gif Nie bêdê narzeka³ na pogodê, bo zawsze mog³o byæ jeszcze cieplej, albo mog³o by byæ standardowe oberwanie chmury smile.gif
Ogólnie turniej bardzo udany (a szczególnie bojówka hehehe.gif )
Po tym ca³ym dniu w blachach by³em tak zmordowany, ¿e dwa piwka od razu po³o¿y³y mnie spaæ pijacy.gif

Pozdrawiam
Indianin
Indianin
i jeszcze kilka
Krzysztof Czarny Rycerz
Witam !!!

Ja tylko gwoli wyja¶nieñ kilku drobnych spraw :

1. "Panienka w sanda³ach na rzepy" to prawdopodobnie osoba , która zajmowa³a siê naszym synem podczas turnieju ( nie zwi±zana z RR ), która sukienke mia³a po¿yczon± by bardzo nie odstawa³a od reszty.

2. czê¶æ ludzi obs³uguj±ca rycerzy ( równie¿ w imitowanych strojach dawnych ) by³a etatowymi pracownikami nie zwiazanymi z RR - nie wymagam od nich wierno¶ci w strojach, równie¿ je¿eli chodzi o buty !!! Nie staæ mnie na to by 10 pracownikom zafundowaæ kompletne stroje historyczne - a jeszcze przy tej rotacji kadr ....

3. no có¿ mój syn te¿ by³ w sanda³ach i tego nie zmieniê gdy¿ on zaledwie zacz±³ chodziæ, a to wymaga dobrych butów ... i w tym wypadku nie cofnê sie do ¶redniowiecza . ( PAMPERS te¿ by³ niehistoryczny.... icon_sad.gif )

4. Grupa ludzi zwana "wcze¶niakami" nie by³a naszymi go¶æmi lecz niestety go¶æmi naszych go¶ci i postawieni zostali¶my przed faktem dokonanym, a ¿e przyjeciele naszych przyjació³ ..... my¶lê , ¿e nasi przyjaciele nastêpnym razem zostawi± swoich przyjació³ w domu smile.gif ...

Dziêkujê wszystkim za przybycie na nasz turniej i zapraszam za rok !!!

Pozdrawiam
king.gif

Sprawa zdjêæ :
--> z naszego Urzêdu by³ fotograf , który ma du¿o zdjêæ i FILM.
Po obróbce wstawimy co sie da na FREHA lub wy¶lemy na adresy !

Pozdrawiam

king.gif
Andrzej Siejeñski
W kwestii formalnej.
Wyci±g z regulaminu FREHA:
"Z powodu ci±gle rozrastaj±cej siê bazy danych oraz plików na serwerze jeste¶my zmuszeni wprowadziæ zakaz dodawania w KALENDARIUM galerii zdjêæ z imprez w za³±cznikach . Je¶li chcesz pokazaæ zdjêcia z imprezy, umie¶æ je na innej stronie internetowej, lub skorzystaj z serwisu takiego, jak Picgoo lub ImageShack."
Pozdrawiam
KRZYS
Wielki podziekowania Czarnemu , Tomkowi, Babci, Matce i ca³emu Bêdzinowi za wspania³y turniej.
Z pogoda troche przesadzili¶cie bigsmile2.gif ale sam wiem jak obszerne jest pojecie" ³adna pogoda". bigsmile2.gif Za to ch³odne napitki by³y tak jak Tomko obiecywa³.
Walka z mrokiem przypomnia walke z wiatrakami, ale dobrze, ¿e s± ludzie którzy potrafi± to wytkn±c i robia to ku nauce, z ¿yczliwoscia a nie jedynie siê wyz³o¶liwiaj±. Niektórych z naszych uda³o sie zawstdziæ. Zobaczymy jaki bedzie efekt...
Ja¶minowi dziêki za uwagi dotyczace treningów.
Pozdrowiena
jasmin
Dzieki serdeczne za impreze.
Dzieki Poznaniakom za nocleg.
Dzieki dziewczynom z jadlodajni za usmiechy pomimo zmeczenia i osobno za robienie porannych bulek;)
Dzieki mym towarzyszom rozmow za mile pogawedki, poznalem paru fajnych ludzi i warto bylo w zamian za odpuszczenie bojowego poznac ich i porozmawiac z nowymi jak i starymi znajomymi.
Dzieki napojowi z chmielu, ze dodawal mi mocy w ciagu dnia:) niestety przez to na bitwie nie dalem frajdy mym adwersarzom.

Wy z Bedzina, to nie potraficie jakos normalnej pogody zalatwic? Ze skrajnosci w skrajnosc, albo burze albo skwara. Za rok co? Gradobicie? Szarancza? Zamiecie sniezne?

Dla lowcow mroku po raz kolejny: zrobcie se w koncu wlasna impreze, aby mozna bylo przyjechac i pokrytykowac, co? Organizatorow prosze by zamiast tracic czas na S.R.O.M. i inne Ch...e (Ch... to: Czad Hiper Ultras Jestem:D)zrobili wyklad na temat strojow, materialow - czasowo wyjdzie lepiej i z pozytkiem. Nie kazdy musi czytac frehe, by zobaczyc urocze komentarze na temat plaskich blach, rynien, rzepow, zas na turnieju sa tzw morczni i weseli, moze chetnie wysluchaja, co macie do powiedzenia? Zreszta chyba SROM przyjmie kazdego ch...a w swe grono:). Zreszta jest sporo osob majacych bogata wiedze i chetnych do podzielenia sie z nia, by w sposob pozytywny eliminowac mroczniactwo i chamstwo z imprez.

Anielka: zasypianie w pozycji siedzacej na murach jest przerabane, budzisz sie w momencie, jak "zaczynasz dziobac ziarno" a przed toba 2 metry w dol ...

Pozdrawiam
Kordeus
Po raz kolejny sie powtorze. Sa imprezy gdzie mroku nie ma prawie wcale. Mozesz przyjechac, popatrzec i pokrytykowac:)
SZY
Witam!
Ja osobi¶cie w pierwszej kolejno¶ci chcia³abym podziêkowaæ Czarnemu Rycerzowi i ca³ej za³odze bêdziñskiego zamku za docenienie kobicej waleczno¶ci i zorganizowanie nam bojówki. Nareszcie kto¶ nas dopu¶ci³ do miecza i mimo ze nasze umiejêtno¶ci s± jeszcze kulawe to mamy teraz ogromn± motywacje ¿eby siê za nie wzi±¶æ. Szczegulne podziêkowania dla Tomka Konapczyca za to, ¿e nie zarz±dzi³ nam dogrywki do 3 trafieñ, bo na biesiadzie zgodnie z Justyn± ( potrzykroæ chwa³a jej za wygran±!!!)stwierdzi³y¶my, ¿e nie prze¿y³yby¶my tego szczerba.gif

Ponadto uwa¿am, ¿e impreza by³a fantastyczna.

a teraz kilka wra¿eñ w my¶lnikach:
- na ¿adnym turnieju chyba nie widzia³am jeszcze tyle dobrego jedzenia, chwa³a temu kto przygotowa³ ³azanki i dzieki Zosi z Exkalibura ze podzieli³a siê nimi z nami kiedy ich zabrak³o
- bojówka kobiet jak ju¿ pisa³am to ¶wietny pomys³, licze ¿e bedzie nas wiecej nastêpnym razem
- zwyk³a bojowka by³a fantastyczna (mo¿e dlatego ze Mateuszowi uda³o sie wygraæ, a mo¿e dlatego, ¿e niektórzy rycerze z Koszalina tongue.gif tak fajnie wygladali)
- w tym roku wiecej ni¿ piwa la³o siê tylko potu ze wszsytkich
- bardzo podoba³y mi sie "kangurki" na zakoñczeniu turnieju bigsmile2.gif
- tak dobrze siê bawi³am ¿e szczerze mówi±c nie zwraca³am uwagi na MROK
- zdziwi³a mnie obecno¶æ X na turnieju, bo wyra¼nie wszyscy mówili ze turniej jest w XV
- wyszala³am siê na Beltane za wszystkie czasy, co moje rozwalone stopy odczuwaj± po dzi¶ dzieñ

W przysz³ym roku te¿ przyjade bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
jasmin
CYTAT(Kordeus)
Po raz kolejny sie powtorze. Sa imprezy gdzie mroku nie ma prawie wcale. Mozesz przyjechac, popatrzec i pokrytykowac:)

Dyskusja off topic i absolutnie bez sensu. Nie kazdy ma ochote podporzadkowywac sie Lowcom Mroku, no, chyba ze to oni zasponsoruja np brazawe klamerki do butow czy zlota bizuterie z kamieniami szlachetnymi. Nie kontynuujmy tego off topica, bo to jest meczace juz. Kazdy ULTRAS jest mega mrokiem, bo ma welne robiana maszynowo, myje sie regularnie ... przykladow na jego mroczniactwo mozna by bylo mnozyc ale nie o to w tym chodzi.
Arbor
Ja¶min... S± granice, których przeskoczyæ siê nie da ¿yj±c w kapitalistycznym ¶wiecie (ma³o czasu), ale jest ich naprawde niewiele...

Wystarczy siê staraæ i np. szyj±c ju¿ dublet nie pope³niæ b³êdu i nie robiæ spodni z nogawic, ani koszuli z jopuli. Jest mrok i MROK. Uwa¿am, ¿e we³na przemys³owa to mrok, a sanda³y to MROK smile.gif

Mam s³uszno¶æ?

A co do Bêdzina... Kasztelanowi nale¿± siê wielkie brawa i podziêkowania yes.gif yes.gif yes.gif yes.gif - to oczywiste. Pozostajê jednak w nadziei, ¿e Krzysztof Czarny Rycerz nie zapomni o dziewczynach "¿ywno¶ciowych". smile.gif

Nie daj Wam Bo¿e nas zaprosiæ za rok... Zburzymy tê kupê kamieni! mad.gif
Micha³ ¯elazo
Ja jeszcze s³ówko odno¶nie strojów na Bêdzinie, ultrasowstwa i mroku:

Poziom ten by³ bardzo niski, zapewne z powodu ogromnego niechciejstwa mnóstwa ludzi. Szycie wcale nie jest takie skomplikowane jak siê wydaje, wykroje s± ogólnodostepne o ikonografii nawet nie wspomnê.
Pasy WP, legginsy, aksamit bawe³niany typu narzuta na sofê i du¿o, du¿o innych mrocznych wynalazków to by³a zmora Bêdzina.

Mam nadziejê, zê nie bêdê ¼le zrozumiany: Bêdzin to ¶wietny turniej, mili ludzie i dobra organizacja (w tym roku mo¿e poza s³u¿bami porz±dkowymi...). Gdyby do tego jeszcze do³o¿yæ o kilka stopni wy¿szy poziom strojów, blach i dodatków, by³oby na prawdê megafajnie.

Poniewa¿ i tak by³o lepiej ni¿ w ubieg³ym roku, na nastepny sezon sugerujê:

- prosiæ grupy przyje¿d¿aj±ce o zdjêcia w strojach
- wprowadziæ w ¿ycie komisje strojów, która bêdzie na prawdê dzia³a³a
- zasugerowaæ przychodzenie na ucztê w strojach wierzchnich (przypominam dublet nie jest strojem wierzchnim)

Niech nie bêdzie idealnie, ale niech bêdzie lepiej.
A Weso³a w 2006 roku znów z przyjemno¶ci± zawita w Bêdzinie smile.gif

Pozdr.
M.
lewa
tak sobie czytam i czytam i bardzo ¿a³ujê, ¿e nie by³o mnie tam w tym roku. ludziom, którzy o mnie pytali - obiecujê byæ w roku przysz³ym.
Pozdrawiam
Lewa
Danniels
No to ja tez podziêkujê:

1.Ksiê¿niczkom, które dba³y o nasze wiecznie puste brzuchy; za przygarniêcie mnie i pawe³ka do namiotu i znoszenie naszych porz±dków icon_redface.gif Jeste¶cie anio³ami i za rok flaszka ¶liwek dla was.

2.Bêdziniakom za ¶wietnie zorganizowany turniej, wspania³e bojówki (które na szczê¶cie tongue.gif tylko ogl±da³em), bosk± ucztê i zabójcz± pogodê. Tylko leniwa ochrona nieco Wam cieñ rzuci³a na imprezê, ale wobec reszty to drobiazg (tyle, ¿e móg³ byæ kosztowny)

3.¯elazkom za to, ¿e nas wogle zechcieli zabraæ.

4.Reyki pijacy.gif , Ja¶minowi, Husytom i wariatom z Excalibura za dotrzymywanie kompanii podczas nocnych dyskusji.

Pozdrawiam wy¿ej wymienionych i wszystkich obecnych na imprezie po jedynej s³usznej usmieszek_08.gif stronie.
A dla ³owców mroku ass.gif mam radê: nie wy¶miewajcie tak wszykich, bo was nigdzie nie bêd± zapraszaæ. Ludzie je¿d¿± naturnieje dobrze siê bawiæ, a nie ogl±daæ przez ramiê, czy ich jaki¶ zakompleksiony paparazzi nie namierza.

POZDRAWIAM
JACUNIO
Trabant666
Witam Wszystkich !
Równie¿ chcia³bym wtr±ciæ swoje 3 grosze na temat Bêdzina. Mo¿e nie bêdê do koñca obiektywny bo by³ to pierwszy turniej, jaki widzia³em w ¿yciu a poza tym mia³em przyjemno¶æ byæ jego wspó³organizatorem. Bojówka - im dalej tym bardziej mia³em wra¿enie, ¿e jeszcze wiele miesiêcy pracy przede mn± zanim odwa¿ê siê wej¶æ w szranki. Szczególne uznanie dla Mateusza, Kamilusa, Wichra, Indianina, Bohuna i Olka. Bitwa - niestety nie bra³em udzia³u bezpo¶rednio ale na pocieszenie pozwolono mi podpaliæ wioskê devil.gif . W ¶wietle ognia wygl±dali¶cie niesamowicie. Biesiada - fajna atmosfera, d³uga kolejka do piwa, ciekawe rozmowy. Mrok - szczerze mówi±c mniej zwracam uwagê na detale stroju, bo kiedy widzê super ubranego gostka, który rzuca miêsem przy dziewczynach itp. itd to zastanawiam siê nad wy¿szo¶ci± mroku zewnêtrznego nad wewnêtrznym albo odwrotnie crazy.gif
Podsumowanie - cieszê siê, ¿e dane mi by³o spêdzic z Wami ten szalony ³ikend ! smile.gif
tatsu
Parê zdjêæ z Bêdzina w kozielskiej galerii smile.gif
Piotr £uniewski
Na pro¶bê zainteresowanych umieszczam sprostowanie.

Jedno ze zdjêæ zamieszczonych przez Micha³a podpisane Gacek versus Indianin w rzeczywisto¶ci przedstawia walkê Gacka z Grzegorzem £uniewskim " Mordechajem ". Indianin ( Marcin Szczeblewski ) potyka³ sie tego dnia z Arturem Koczkowskim.

Pozdrawiam!
Tomko Konopczyc
No, wreszcie jestem.

S±dzê, ¿e jednak ja jestem najbardziej "zmêczonym" osobnikiem bedziñskiego turnieju. Pomijaj±c sam turniej i spr¿atanie po nim da³em sobie dogrywkê do 30 trafieñ ( po której zdoby³em najwiêksz± ilo¶æ promili na turnieju ) i jak zawsze opu¶ci³em nasz zamek ostatni o 2.30 i mój organizm da³ mi wyraznie do zrozumienia co o mnie my¶li. No i te zaleg³o¶ci w pracy.

Trochê sie rozpisaliscie. Pozwólcie, ¿e ja te¿ podsumuje turniej.
Bêdzie to moje osobiste podsumowanie turnieju, natomiast podziêkowania s± z ca³ego serca w imieniu moim i bractwa.

Najwa¿niejsze.
Dziêkuje w imieniu swiom i ca³ego bractwa wszystkim, którzy przybyli na nasz turniej i bawili siê oraz meczyli razem z nami. Specjalne podziekowania dla kolegów sêdziów: Reykiego, Micha³a ¯elazo, Ciastonia i Bezdreda. Sprawili¶cie siê dobrze i solidnie,nie ulegaj±c intratnym propozycjom korupcyjnym oraz naciskom na nasze niezawis³e werdykty. Dziêkujê ca³emu naszemu bractwu za ciê¿k± pracê i zaanga¿owanie, a szczególnie mojej dru¿ynie. Wiem ile kosztowa³o to Was wysi³kuy i jestem z Was dumny.
Tak, wiêc po kolei.

1. Pogoda.
Niestety znowu jeste¶my bici za pogodê. Wiem, chyba przesadzili¶my, ale mieli¶my do nadrobienia 4 lata deszczu i burz, a nasze mod³y by³y tak gor±ce-st±d ten upa³. A zreszt± chcieli¶cie pogody to ja mieli¶cie- Wy wszyscy niedowiarkowie.

2. Biesiada.
Rzeczywi¶cie biesiada tego roku nie by³a tak ¿ywio³owa i weso³a jak rok temu> nocó¿ muszê przxyznaæ, ¿eniestety mia³em do¶æ po kilku dniach wyniszczaj±cej pracy w upale i nie uruchomi³em turnieju bardów, a my¶le, ¿e wszyscy byli te¿ wykoñczeni upa³em. W przysz³ym roku oddam czê¶æ swoich obowi±zków i dam Wam popaliæ.
Niestety jad³o w ci±gu dnia by³o reglamentowane i ciê¿ko to by³o nam prze¿yæ, wiedz±c, ¿e nasi go¶cie przyzwyczaili siê do jad³a bez ograniczenia w Bêdzinie. Ale, co¿ miasto w ostatniej chwili obciê³o nam fundusze i musiel¶my sobie radziæ. Ale g³ody chyba nikt nie by³.

3. Turniej bojowy.
Naprawdê ogromnie nmi by³o ¿al Was walcz±cych. Chylê cho³a przed Wasz± waleczno¶ci±. Warunki by³y trudne, ale turniej musia³ skoñczyæ siê w sobotê. Mistrzem Kondycji zosta³ Olek z Chêcin. Mnie te¿ zaniepokoi³ s³aby poziom pocz±tkowych walk, ale od pó³fina³u by³o juz lepiej, a¿ do rewelacyjnego fina³u. Ch³opaki naprawdê pokazali!!!!!!! Jest to satysfakcj± dla sêdziów- nasze werdykty by³y s³uszne i do fina³u trafili rzeczywi¶cie najlepsi.

Niniejszym podajê wyniki turnieju bojowego:

I miejsce: Mateusz herbu Godziemba- Bractwo Rycerskie Ziemii Ogrodzienieckiej
II miejsce: Kamilus- Rota Piesza Bocków
III miejsce: Krzysztof Wicher- Bractwo Rycerskie Excalibur.
Tomko Konopczyc
Ci±g dalszy....

4. No wreszcie temat mroku.
Organizuj±c turniej po raz pierwszy jako datowany nie mieli¶my w±tpliwo¶ci, ¿e nie bêdzie on ultrasowski. Chcemy z roku na rok podnosiæ jego poziom, a ¿e do bardzo dobrego poziomu strojów i uzbrojenia jest jeszcze daleko wiemy o tym doskonale. Chodzi o to aby w przysz³ym roku i latach nastêpnych by³olepiej. Powo³uj±c SROM chcieli¶my zasygnalizowaæ, ¿e bedziemy narzucaæ pewne wymagania i je egzekwowaæ. Pisa³em, ¿e SROM nie bêdzie w tym roku zbyt srogi. Na poczatek chcieli¶my wytepiæ megamroczno¶ci typu glany, sanda³y, rajtuzki, t-shirty itp. My¶lê, ¿e prawie siê to uda³o. Na pewno trzeba udoskonaliæ SROM, choæ powiem Wam, ¿e nie by³ on tak bezbronny. Paru ludzi na turniej nie wesz³o. Przegl±d odby³ sie na ¶rodku obozu przed wyj¶ciem na rozpoczêcie i by³ wielokrotnie g³o¶no zapowiadany. Zapewniam, ¿e Ci, którzy przeszli przed SROMem nie mieli wynalazków. Ci prezentowali dobry poziom. I tu smutny wniosek, Skoro mimo to by³o sporo mroku, znaczy to, ¿e mroczyli Ci, którzy na przegl±d nie przyszli. Nie przyszli, bo mo¿e niektórzy nie wiedzieli, ale czê¶æ musia³a nie przyj¶æ dlatego, ¿e wiedzieli, ¿e mrocz±> Czyli niestety mroczyli ¶wiadomie. Chcieli¶my, aby SROM by³ przyjazny i w sposób sympatyczny zwraca³ uwagê. I my¶lê, ¿e tak by³o. Otrz±sa mnie na my¶l, ¿eby np, wyczytywaæ z list jak na apelu i poddsawaæ oglêdzinom. Ale na pewno na przysz³y rok podniesiemy znacznie wymagania i ( zgadzam siê z Ja¶minem) dok³adnie je okre¶limy, podasmy do wiadomo¶ci i bêdziemy egzekwowaæ. A przsegl±d rozwi±¿emy chyba tak, ¿e bêdziemyprosili po kolei dowódców bractw aby zaprezentowali w3szystkich soich przyby³ych cz³onków. Zeby nikt nie omin±³ przegl±du To by³ pierwszy raz i brak czasu i nadmiar obowi±zków spowodowa³, ¿e SROM nie zafunkcjonowa³ tak jak nale¿y, ale do przysz³ego roku nabrzmieje i stanie sie porz±dnym SROMem, czasami ze z³o¶ci rozgrzanym do czerwono¶ci.
Sprawa tych "wikingów" ( piszê w cudzys³owiu, bo znam wiele wczesnych ¶wietnych grup i niechcia³bym ich uraziæ) wygl±da³a tak, ¿e przyjechali z naszymi przyjaciólmi prosto z pokazu i mieli tylko wczesne ciuchy ( nie mieli nawet wspó³czesnych), a musieli z nimi wróciæ. Jedyne co mogli¶my zrobiæ to spowodowaæ, ¿eby szwendali siê gdzie¶ z boku. Byli te¿ ( jak napisa³ powy¿ej Kasztelan) jego pracownicy w kostiumach i to czasami niepe³nych, którzy musieli obs³ugiwaæ karczme i gastronomiê.

Bardzo cieszymy siê z opinii o dobrej atmosferze. My¶lê, ¿e jest to od lat atutem naszego turnieju i chcemy, aby tak by³o zawsze. Ale to tak¿e Wasza zas³uga. My¶lê, ¿e spisali¶my siê organizacyjnie. Ogólnie najbardziej zgadzam siê z opiniami Micha³a ¯elazo. Micha³ zgadzam siê i z pochwa³ami i z Twoj± krytyk±. Mam te same odczucia, ale je¶li kto¶ taki jak Micha³ i parê jeszcze podpisanych wy¿ej osób pisze, ¿e by³o mimo wielu braków mniej mroku ni¿ rok temu i widz±, ¿e jest szansa na rozwój to to jest najbardziej buduj±ce i satysfakcjonuj±ce dla nas. Trzeba przy¶pieszyc tempo rozwoju, a my¶lê, ¿e jednym z przejawów by³ ów trebuszet, z ltórego jeste¶my szaleniue dumni. Zosta³ wykonany z najwieksz± dba³o¶ci± o szczegó³y ( ma newet rêcznie robiony pêdzelek do oliwienia itd.) i jest nasz± prób± ( my¶lê udan±) odtworzenia ¶redniowiecznej machiny miotaj±cej. Zosta³o nam du¿o drewna i teraz przymierzamy siê do budowy katapulty. Mam nadziejê, ¿e podoba³y siê liczne elementy turnieju - dopieszczona w tym roku wiocha, wykonana z detalami g³owa ludzka nad bram±. Poch³onê³y kupê czasu, ale by³o warto.

W tym miejscu koñcz±c temat mroku , bo ma racjê ma Ja¶min, ¿e to offtopic, wujek Tomek Sromek musi Wam Kochani niestety pogroziæ palcem. My te¿ mroczyli¶my, ale musicie wzi±æ pod uwagê , ¿e przecie¿ mrok nie jest zjawiskiem bezosobowym. Mrocz± konkretne osoby: Zenek, Stefan, Jadzia- ludzie z Waszych bractw. Poziom strojów i uzbrojenia turnieju jest taki jakie stroje na grzbietach jego uczestników. My do³o¿ymy starañ, ¿eby zadbaæ o siebie, na³o¿yæ i egzekwowaæ wymagania, Wy i Wasi ludzie spe³nijcie je. I wtedy w przysz³ym roku lub latach nastêpnych bêd± zachwyty nad megawypa¶nym turniejem w Bêdzinie. Nie ukrywam, ¿e moj± ambicj± jest stworzenie bardzo dobrego, o wysokim poziomie turnieju godnego naszego wspania³ego zamku, który kocham i jest dla mnie domem.

Dziêkujê i pozdrawiam

Tomko Konopczyc

P.S.

My¶lê, ¿e warto by³oby za³o¿yæ na freha temat o tym jak powinna wygl±daæ komisja strojów i jak to Waszym zdaniem przeprowadziæ ( je¶li takowego nie by³o proszê o to moderatorów). Mo¿e da³oby siê poznaæ odczucia wielu w tym wzglêdzie i stworzyæ jakie¶ standardy.

P.S. 2
Tatsu wielkie dziêki za ¶wietn± i dowcipn± galeriê na Waszej stronie.

P.S. 3
The Fish
Chêtnie zaprosimy na przysz³y rok.
tatsu
Tomko, staram siê jak mogê bigsmile2.gif
Przepraszam jeno, i¿ z umowy siê nie wywi±za³am do koñca i zdjêcia z bitwy marnie wysz³y icon_cry.gif
Stanis³aw Kossakowski
W imieniu Krakowskiej Chorgwi Rycerskiej pragne podziekowaæ gospodarzom za zaproszenie nas do siebie. Uwazam i¿ ich wysi³ki by turniej by³ naprawde na poziomie sa godne pochwaly (szkoda ze spora czesc gosci miala zupelnie inne podejscie do tego tematu).

Obrazy zrobione przez naszego artyste za pomoc± magicznej skrzynki mo¿na ju¿ sci±gaæ z poni¿szego adresu
http://members.lycos.co.uk/bractwokcr/view...topic.php?t=177

Podziekowania i pozdrowienia:

1) Pozdrowienia dla Sierotek
2) Pozdrowienia dla jegomoscia który do bitwy poszedl z berdyszem (czy czyms takim). Pomysl uderzania z pelnego zamachu byl genialny. Dzieki tobie mozna sie bylo wczuc w role gwozdzia i przetestowalem nowy helm i wiem juz ze nawet 5 mm blachy do ochrony przed Toba to zamalo. Zastanawiam sie tylko co by bylo gdybys tak lal kogos kto ma cos z 2 mm ??
3) Podziekowanie dla Chotomowa ze robi takie cudowne he³my.

Spraw Kilka:

1) Wiem, ¿e siê powtarzam ale SROM by³ nieskuteczny
2) Proponuje na przysz³y rok powo³aæ te¿ Rade Walki z Chamstwem i Dresiarstwem. Niektorzy ludzie na terenie obozowiska naprawde wykazywali siê brakiem kultury i ordynarnym zachowaniem bez wzgledu na obecno¶æ niewiast (i nie tylko). Zwrotu typu mi³e s³owo(..), spier(...). hu(...) by³y bardzo pospolite w niektórych grupach i mo¿na by³o poczuæ prawdziwy klimat meczu pi³karskiego a nie Turnieju Rycerskiego.
3) Osoby, które wyrazi³y na turnieju zainteresowanie reaktywacj± projektu TOG (Traktat o Granicach) zaparszam tu ( http://members.lycos.co.uk/bractwokcr/index.php?c=13 )
The_Fish
Z powodu ma³ych komplikacji zrobione przeze mnie zdjêcia ( 70 ) bêdê udostêpnia³ na p³ytach cd na Grunwaldzie, szukajcie Bartka w ch. Podolskiej, p³yt bêdzie du¿o wiêc starczy dla wszystkich :D
Tomko - czujê siê zaproszony szczerba.gif
Ci±gn±c komisyjny off-topic - brutalny ale skuteczny by³ sposób prowadzenia komisji ³êczyckiej - nie przejdziesz kontroli, nie dostajesz identyfikatora....Dla mnie takie sformalizowane zasady by³y do¶æ du¿± mobilizacj±, ¿eby siê w tym roku podci±gn±æ i kolejn± komisjê przej¶æ bez problemu. Sporym zadaniem dla organizatorów wydaje siê jednak sk³ad personalny takowej komisji ( vide poprzednia £êczyca face4.gif ) Komisja powinna nie tylko krytykowaæ, ale te¿ mówiæ ka¿demu dok³adnie co jest nie tak i co ma poprawiæ, czasami jakie¶ ma³e mroczki mo¿na w ci±gu godziny zlikwidowaæ....
Kinia
CYTAT
Otrz±sa mnie na my¶l, ¿eby np, wyczytywaæ z list jak na apelu i poddsawaæ oglêdzinom

CYTAT
My¶lê, ¿e warto by³oby za³o¿yæ na freha temat o tym jak powinna wygl±daæ komisja strojów i jak to Waszym zdaniem przeprowadziæ ( je¶li takowego nie by³o proszê o to moderatorów). Mo¿e da³oby siê poznaæ odczucia wielu w tym wzglêdzie i stworzyæ jakie¶ standardy.

Pogadaj z Magd± albo Rud±. One przechodzily przez wg mnie porz±dn± komisje strojów nie dawno.

pozdrawiam

Kinia
Andrzej Siejeñski
Witam
Zgodnie z sugesti± za³o¿y³em w Karczmie temat o komisji strojów:
http://www.freha.pl/viewtopic.php?p=101939#101939 .
Z pewno¶ci± bêdzie to odpowiedniejsze miejsce na tego typu dyskusje ni¿ ten temat.
Pozdrawiam
Karczmarz
Arbor
CYTAT
2) Pozdrowienia dla jegomoscia który do bitwy poszedl z berdyszem (czy czyms takim). Pomysl uderzania z pelnego zamachu byl genialny. Dzieki tobie mozna sie bylo wczuc w role gwozdzia i przetestowalem nowy helm i wiem juz ze nawet 5 mm blachy do ochrony przed Toba to zamalo. Zastanawiam sie tylko co by bylo gdybys tak lal kogos kto ma cos z 2 mm ??

Poczekaj a¿ zobaczysz nasze cepy i morgensterny :P

CYTAT
Niektorzy ludzie na terenie obozowiska naprawde wykazywali siê brakiem kultury i ordynarnym zachowaniem bez wzgledu na obecno¶æ niewiast (i nie tylko). Zwrotu typu czochowa baba(..), spier(...). hu(...) by³y bardzo pospolite w niektórych grupach i mo¿na by³o poczuæ prawdziwy klimat meczu pi³karskiego a nie Turnieju Rycerskiego.

By³o paru chamów cool.gif
Stanis³aw Kossakowski
CYTAT
Poczekaj a¿ zobaczysz nasze cepy i morgensterny :P  

Tez takie zabawki posiadam, ale nie biore ich do inscenizacji. NAwet podczas przyjacielskiej wymiany zdan mogloby zabraknac karetek szczerba.gif
Tomko Konopczyc
Dziêkujê Andrzejowi z Sielca za za³o¿enie tematu dotycz±cego komisji. Ja przechodzê z t± problematyk± do tamtego tematu.

Z³o. Je¶li Wy jeste¶cie prawdziwe z³o, to ja jestem cycata blondynka. Jak na z³o bardzo sympatyczne z Was mordy.
Ofka
Umbra Sagittae z Poznania serdecznie dizêkuje za zaproszenia!
Znowu (tak, jak w Byczynie) omin±³ nas kontakt ze Straszn±Rad±ObalaniaMroku i dalej nie wiemy jak bardzo mroczymy dunno.gif (bo, ¿e trochê mroczymy, to wiemy ;) W zwi±zku z powy¿szym, nie bêdziemy siê wypowiadaæ na temat innych.
Niniejszym dziêkujemy oganizatorom za przepyszn± zabawê (g³ówn± konkurencj± by³o: kto ostatni ugotuje siê w we³nianym/stalowym piekarniczku w sosie w³asnym ;)) , za wspania³e jedzonko i przypomnienie okresu kartkowego :D, za wodê w beczkowozie i mineralkê w ¯ywcu.
Niestety, w turnieju ³uczniczym nie wyst±pi³am z racji k³opotów z (dawno nie trenowanym) rozdwojeniem - miêdzy czekaniem na dosma¿enie miêska na obiad a stawieniem sie w wyznaczonym czasie na Turniej. Ale i tak emocyj by³o w bród: Legolas (mam nadziejê, ¿e Ciê nie obra¿am, bo ksywka pasuje jak ula³, a szyjesz z ³uku lepiej ni¿ Elf) czy S³awek? Jednak S³awek - s³awa mu! S³awa! S³awa!
Mamy nadziejê, ¿e nikomu nie nadepnêli¶my na odcisk i na przysz³y rok mo¿emy liczyæ na zaproszenia blinkie.gif
Zabawa by³a przednia! yes.gif Chwa³a Wam Czarny Rycerzu, chwa³a, chwa³a!
Krzysztof Czarny Rycerz
Witam !!

Dzieki za dobre s³owo !!!

Czasy kartek to te¿ odtwarzanie historii .... no trochê nam bli¿szej , bigsmile2.gif ale tym razem nie mielismy wyj¶cia z przyczyn finsnsowych ... icon_sad.gif

" ale to se ne wrati" jak mówi± staro¿ytni Czesi ...

UWAGA _ UWAGA !!!

na serwerze Urzêdu Miasta zamieszczono zdjêcia : [size=18]www.zamek.bedzin.info

Pozdrawiam

Kasztelan
king.gif

18-19 czerwca - I Ogólnopolski Festiwal Ognia .... Zamek Lipowiec k/ Babic ..... + bitewka

anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif anger.gif blinkie.gif
................................................................................
..................................
Ofka
PS
Zapytujê wszem i wobec, czy znajdzie siê kto¶, kto znalaz³ by³ na turnieju w Bêdzinie, w trawie tudzie¿ w innych krzakach na polu namiotów historycznych czarno-bia³y XV wieczny damski kapturek (z tych mniej mrocznych :D ) mojej piêknej córki.
Dobr± nowinê proszê na priv. Pod Grunwaldem wymienimy mroczn± puszkê dobrego piwa na znaleziony medievalny kapturek. Z góry uprzedzam ewentualne w±tpliwo¶ci: wymiany ca³usów nie bêdzie bo córka za m³oda, a matka za stara ;)
Arbor
CYTAT
Z³o. Je¶li Wy jeste¶cie prawdziwe z³o, to ja jestem cycata blondynka. Jak na z³o bardzo sympatyczne z Was mordy.

Ma³e masz piersi i do¶æ ciemne w³osy jak na cycat± blondynkê... tongue.gif

Z³o by³o w os³abionym sk³adzie a obroñca faulowa³ face4.gif

Ale¿ gdzie nam sympatyczno¶ci± do Ciebie, Tomku... yes.gif
Stanis³aw Kossakowski
Poniewaz w poprzednich postach zapmnialem. Pozdrowienia oczywi¶cie dla Ligi Baronów !!!
Ludka
Witam!

[quote="Reyki"]Nareszcie wytrze¼wia³em crazy.gif ehhh ta ¶liwowica i Excaliburowe "Apple Wine".

Je¶li chodzi o bojówkê to chcia³em powiedzieæ tylko jedno : wyczosnkowany czosnek, ¿e a¿ czosnek poziom.Naprawdê ciê¿ko nam siê sêdziowa³o.
Mam nadziejê ¿e nikt z Excalibura (a by³o ich chyba 13) nie jest na nas z³y za to ¿e wyeliminowali¶my a¿ 12 z nich przed fina³em. szczerba.gif

Zemscilismy sie jak sam wspomnialas w pierwszej linijce listu bigsmile2.gif

Ludka Excalibur
Reyki
Mam nadziejê ¿e odegram siê na grunwaldzie "moim specja³em".
ultras-wojas
Witam Wszystkich !
Po wielu namowach nareszcze powst³lo moje Ja na FREHA, ale co tam, do rzeczy szczerba.gif
wielkie pozdro i dziekujê dla organizatorów turnieju/bylo naprawdê bosko/, szczególnie dla naszych ksie¿niczek od karmienia/i co zlego to nie ja icon_cool.gif /,Reykiego, Ja¶mina ,Husytów/ na OSTRÓDÊ przywiozê mojego cepa-DZIDZIÊ-siê powyg³upiamy devil.gif , calego Excalibura/ co z karet± Doktora angsad.gif ?? mam nadziejê, ¿e siê znalaz³a /... i wogóle wszystkich uczestników imprezki, dzieki za ca³y ten wspania³y czas spêdzony razem devil.gif smile.gif

ps.1)za rok we¼miemy wiecej ¶liwek i blach icon_cool.gif , 2)czosnkiem smierdzia³o ode mnie a¿ do ¶rody, wspó³czujê tym, co nas ze stopa brali bum.gif ,3) za³o¿yli¶my z Jacuniem i ¯elazkiem specjaln± fundacjê do walki z MROKIEM, wiêc do nastêpnego roku mo¿e go trochê wiêcej ubêdzie

NAGAZIE cool.gif
ultras-wojas
Dodam , ¿e zamierzamy "walczyæ" z MROKIEM dobrym s³owem, wyk³adem i cierpliwo¶ci± do nastêpnego razu, prosimy te¿ o niemylenie naszego poczucia humoru ze z³ym wychowaniem, chocia¿ co walka to walka...najgorzej boli "ra¿±ce,ultrasowskie" podejscie do MROKU niektórych Mrokowców-O NICH TU G£ÓWNIE MOWA. smile.gif
jasmin
Masz 3 paski na cote, to juz cos sugeruje ... i szalik na glowie:)

Gdzie jedziecie teraz?

Pozdrawiam
ultras-wojas
Heya, Jacunio rozmawia³ ostatnio ze ¦wie¿ym z Ostródy/von Frische/ i podobno mamy zaproszenie na turniej (sierpieñ-trzeba odkurzyc 15-kê),nie wiem jeszcze czy przyjadê na 100% bo za³o¿ylem sobie, ze bêde w tym czasie robi³ karierê w bran¿y rolniczej/farmy/ albo budowlanej/remonty/ u Anglików. Jadê napewno, je¶li nic siê nie znajdzie to poprzestanê na wizycie u brata stryjecznego w Londynie, byæ mo¿e wrócê na czas. A z bli¿szych rzeczy to Janowiec(9-10 lipca) u naszych lubelskich Ziomów. Mamy problem...Jacunio siê buntuje, nie chce je¼dziæ na 13-tkowe turnieje-potrzebujemy wsparcia w walce z jego uporem. Mi po g³owie chodzi Ciechanów, a ¯elazkowi Lipowiec(wrzesieñ), chyba postaramy siê o o mo¿liwo¶æ wyjazdu na to drugie. W tym roku siê nie popiszê, za to w nastêpnym zamierzam ostro je¼dziæ na turnieje( po 2-letniej przerwie-ostatni przed Bêdzinem by³o Osterlars na Bornholmie w 2003. Ostatnio byli¶my w Szyd³owcu, po tym wyje¼dzie w³a¶nie powsta³a my¶l o efektywniejszej walce z Mrokiem (napisz do mnie maila to napiszê ci jak by³o-mnie, ¯elazka i ch³opaków ze ¦widnika strasznie przeros³a ta impreza, mamy ciekawe fotki ). uslow@wp.pl
Odbijam, a ty gdzie siê wybierasz?

pozdrawiam smile.gif
ultras-wojas
gg przeciez mamy smile.gif
ultras-wojas
nie jestem dresiarzem-kibolem, uchodzê tylko za takiego icon_cool.gif
Rafa³ Molik
Fura Doktora znalaz³a siê.
Reyki
I na takiego wygl±dasz bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif

Ehh ta wasza ¶liwowica.To wszystko przez ni±. crazy.gif
ultras-wojas
Co prawda jestem mi³o¶nikiem Legii, ale nie warszawskiej tylko francuskiej cudzoziemskiej devil.gif

¦liwki s± najwa¿niejsze szczerba.gif

i serce heart.gif - patrz opis/przynajmniej twierdzê, ¿e posiadam king.gif
Lotgar
Mam w dupie bêdzin fajnie nas tam potraktowali jak przyjad± na impreze z opolem to maj± ³adny ( bêcki ) zw³aszcza kasztelan.
Tomko Konopczyc
Mam wielk± pro¶bê do moderatorów, aby reagowali na posty tego typu jak powy¿szy. Domy¶lam siê, ¿e jego autorem jest jeden z owych pseudowikingów , którzy ws³awili siê tym, ¿e przyjechali nieproszeni i mimo tego na imprezie zostali, choc w bardzo krótkim czasie zd±¿yli obraziæ kilka osób, w tym dziewczyny. Ogólnie ten post potwierdza ich zachowanie na imprezie. Gratulujê pocz±tków na freha. Kto¶ kto zaczyna pobyt na tym forum od takiego posta jest wielk± nadziej± Ruchu Rycerskiego.
Smok Migu¶
"Trochê" spó¼nione fotki z tegorocznego Bedzina sa tutaj:

http://www.kasztel.kylos.pl/index.php?opti...tegory&catid=62

zapraszam
Tomko Konopczyc
Dziêki Tomku za fajne zdj±tka. Przy okazji mog³em zobaczyæ twoja stronkê. Bardzo fajna.
Smok Migu¶
Bardzo mi milo. Ale poczekaj az zobaczysz fotki z Lipowca z Festiwalu Ognia devil.gif

A moze pokusisz sie o skomentowanie kto jest na fotkach?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.