Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Maj] O Pier¶cieñ Ksiê¿niczki Damroki - Zawory ->28-29.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2005
Stron: 1, 2, 3, 4
kriss
LOS JEST OKROTNY I POTRAFI ROBIC POTEZNE PSIKUSY!!!!!!!! icon_sad.gif Zabardzo chcielem brac udzil w turnieju DAMROKI,wiec mnie pokaral icon_redface.gif .Z uwagi na prace zawodowa zmuszony jestem wyjechac ,dlatego tez nie bede bral udzialu w turnieju / a mialem takie wielkie plany/.Napewno zrobilbym wszystko zeby znalesc sie w finale smile.gif Widac niejest mi to pisane /TYM RAZEM icon_wink.gif/ ZYCZE WSZYSTKIM UCZESTNIKOM TURNIEJU ZDOBYCIA PIERSCIENIA KSIEZNICZKI DAMROKI yes.gif pozdrawiam KRISS.
Milten
Nasza ekipa jutro przyje¿d¿a a bêdzie nas do¶æ du¿o...
Mam nadzieje ¿e impreza bêdzie conajmniej tak udana jak poprzedni albo nawet lepsza.

ps. bêdzie mo¿e w tym roku jakie¶ siano za³atwione przez organizatorów??
Student_Kartuzy
Nooo piêkna pogoda siê zapowiada...Ja ju¿ wyruszam do Zawór a wiêc do zobaczenia wszystkim
Pozdrawiam smile.gif
Ciwun
[b]W Turnieju £ucznictwa Tradycyjnego "Oczko £ukasza" w dniu 27.05.2005 na biwaku mediewalnym w Zaworach pierwsze miejsce zdobyl Eryk Gajdiss z oliwskiej dru¿yny "Inogici", a w turnieju zapa¶niczym równie¿ 27.05.2005 r. pierwsze miejsce zdoby³ Mariusz M±drzyk ze z³otowskiej Wolnej Dru¿yny Pieszej z Chor±gwi Pomorskiej
Adsumus
Witam!!!

"Oczko £ukasza"? Nagrodê przygotowan± dla £ukasz Barana zgarn±³ Eryk Gajdiss? I bardzo dobrze!

POzdrawiam
Pawe³_czyli_ja
CYTAT
"Oczko £ukasza"? Nagrodê przygotowan± dla £ukasz Barana zgarn±³ Eryk Gajdiss? I bardzo dobrze!

Czy¿bym wyczuwa³ zawi¶æ? Zapewniam Ciê,i¿ czasami lepiej jest milczeæ i uchodziæ za g³upiego,ni¿ odezwaæ siê i rozwiaæ wszelkie w±tpliwo¶ci.
Ogólnie,to waln±³e¶ jak go³±b na parapet.Jak ju¿ poznasz szczegó³y ca³ej sprawy,to my¶lê,¿e przyznasz mi racjê.
http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=1777
http://relaz.o2.pl/forum/index.php?showtopic=1757
Bobkovsky
Witam!!!

Drogi Adsumusie nagrode, któr± zagarn±³ mi Eryk, sam fundowa³em. Zreszt± i tak bym jej nie wygra³ bo sêdziowa³em. Eryk wygra³ Ma³y urodzinowy turniej ³uczniczy "Oczko £ukasza" rozegrany w pi±tek 27.05.2005. Wiêc nie wiem z czego siê cieszysz. Czy¿by jaka¶ zawi¶æ z Twojej strony? tongue.gif
W tym roku mieli¶my naprawdê piêkn± pogodê. Upa³ pow 30 stopni dawa³ siê we znaki nie tylko walcz±cym w bojowym ale i uczestnikom ³uczniczego. W tym roku równierz i komary wnerwia³y. Tych bestii by³o od cholery. angsad.gif
W ³uczniczym by³o gor±co nie tylko z powodu upa³u ale i z uczestników jacy w nim wystapili. Fina³ by³ poprostu makabryczny. Krzysiu Mieloszyk, Maciek Morawiec i Eryk Gajdiss wiedz± jak podnie¶æ ludziom cisnienie cool.gif .Nic dodaæ nic uj±æ dla mnie bomba icon_cool.gif . Jedno co mi siê nie podoba³o to, ¿e w turnieju by³o za du¿o czasówek.
Nie wiem jak reszcie ale turniej bojowi mi siê bardzo podoba³. Co prawda by³em tylko widzem ale i tak otrzyma³em spor± dawkê emocji.
Chcia³bym podziêkowaæ Zaworskiej Dru¿ynie £uczniczej oraz Konfraterni Smorgoñskiej Akademi za zorganizowanie tego¿ piêknego biwaczku. Przesuniowi za miejsce do kimania, obiadek w niedziele tongue.gif oraz za przyjemne towa¿ystwo. Wszystkim za mi³y klimacik przy ognisku.

Pozdrawiam i do nastêpnego razu smile.gif !!!
Adsumus
"Drogi Adsumusie nagrode, któr± zagarn±³ mi Eryk, sam fundowa³em. Zreszt± i tak bym jej nie wygra³ bo sêdziowa³em. Eryk wygra³ Ma³y urodzinowy turniej ³uczniczy "Oczko £ukasza" rozegrany w pi±tek 27.05.2005. Wiêc nie wiem z czego siê cieszysz. Czy¿by jaka¶ zawi¶æ z Twojej strony?"

¯adna zawi¶æ bardziej chêæ wyja¶nienia tego i owego. Znam i podziwiam umiejêtno¶ci £ukasza, jednak posiadam swoje przemy¶lenia, o których tu nie wspomnê, bo by siê ostry OT zrobi³.
Nie dotycz± one[przemy¶lenia] £ukasza, ale kogo¶ dobrze nam wszystkim znanego...
A co do go³ebia, mo¿e waln±³em o parapet, wyszed³em na g³upka, i rozwia³em wszelkie w±tpliwo¶ci, swojei paru innych osób, które nie chcia³y tutaj tego pisaæ.

Z go³êbim pozdrowieniem Adsumus
Wicked Preacher
turniej byl znakomity smile.gif bardzo chcialbym podziekowac wszystkim, a w szczegolnosci oragnizatorom iz moglem tak wspaniale spedzic czas z tak znakomitymi ludzmi smile.gif komarow bylo troszke za duzo bum.gif a ja niestety znowu przerabalem jak zwykle tym jednym punktem bum.gif to juz chyba wchodzi mi w nawyk :P

pozdrawiam Krzysiek smile.gif
Milten
Turniej bardzo fajny.
Fantastyczna gor±ca pogada.
Prawie ciep³a woda.
Urocza okolica, fajni ludzie i potyczki na wysokim poziomie.
Nawet siano by³o smile.gif
Przyjecha³o od nas 9 osób i bawili¶my sie wy¶mienicie.
Dziêkujê organizatorom za turniej i mam nadzieje ¿e na nastêpnym turnieju bêdzie jeszcze lepiej i przyjedziemy wiêksz± grup±...
S³awomir
¦wietna impreza, ¶wietni ludzie, extra pogoda... Móg³bym dalej tak wyliczaæ i powtórzy³bym w³a¶ciwie to co napisano ju¿ powy¿ej smile.gif Po prostu by³o superowo. Podziêkowania i pozdrowienia dla organizatorów od przedstawicieli Wolnej Druzyny Pieszej i BRGZ Durandal - czyli Rycerstwa Ziemi Krajeñskiej smile.gif
Krótka relacja wraz z miniaturowym fotoreporta¿em na: http://piesza.blog.onet.pl
Ciwun
Zwyciêzc± w VIII Turnieju £ucznictwa Tradycyjnego "O Pier¶cieñ Ksiê¿niczki Damroki" 28.05.2005 w Zaworach zosta³ £ukasz Baran z Kompanii Czarnego Gryfa z Gdañska, który w walce fina³owej pokona³ Krzysztofa Kochanowskiego z Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej z Gdyni.

Turniej £ucznictwa Tradycyjnego "Oczko £ukasza" sêdziowa³ £ukasz Baran ze Swobodnej Kompaniji, VIII Damrokê sêdziowa³ Przemys³aw Ulatowski z Oliwskiej Dru¿yny Najemnej Inogici, a IV Zula sêdziowali Andrzej Szarszewski z KSA, Daniel Or³owski z KSA oraz Artur Karwacki z Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej.
Ciwun
[b]Lista dwunastki "Oczka £ukasza" w kolejno¶ci zajêtych miejsc:

1. Eryk Gajdiss
2. Pawe³ Piotrowski
3/4. ex aequo
Katarzyna Czerniak
Przemys³aw Perycz
5. Dawid Kaczor
6. Adam Ma¶laczyk
7. Przemys³aw Ulatowski
8. Tomasz Tryzna
9. Halina Kraszewska
10. Grzegorz Ku¿ewski
11.Miros³aw Wi¶niewski
12.Rafa³ Zagórski

Lista dwunastki z VIII Damroki w kolejno¶ci zajêtych miejsc:

1. £ukasz Baran, Swobodna Kompanija
2.Krzysztof Mieloszyk, Milites Dei
3.Maciej Morawiec, KSA
4.Eryk Gajdiss, Inogici
5.ex aequo
Ryszard Joñski, DRJ
Krzysztof Kêpka, Druh Lwa
Piotr Senska, Chor±giew hrabiego Bolingbroke
8. ex aequo
Ryszard Cupa, KSA
Przemys³aw Perycz, Zaworska Dru¿yna £ucznicza
10.Adam Ma¶laczyk, Inogici
11. ex aequo
Pawe³ Piotrowski, DRP
Tomasz Tryzna, ZD£

Para, która rozegra³a miêdzy sob± fina³ IV Zula (Maciej Sikora i Krzysztof Kochanowski) pokona³a w pó³finale parê w sk³adzie: Adam Ma¶laczyk z Oliwskiej Dru¿yny Najemnej Inogici i Mariusz Mecka ze Starogardzkiego Bractwa Rycerskiego.
Eryk Gajdiss
Witam
Nie bêdê pisa³ na temat atmosfery tej imprezy, bo ju¿ to napisali inni uczestnicy ( po co sie powtarzaæ ), poprostu turniej by³ udany. Mam tylko ma³e, „ale" do samego turnieju Damroki - za du¿o "czasówek" ( Ciwunie mo¿e wreszcie jakie¶ zmiany? ) i co do wymaganego stroju "bojowego" - w poprzednich edycjach turnieju strój taki by³ wymagany tylko w pó³finale i tak mog³o byæ w tej edycji ( moim zdaniem by³o za gor±co ). To chyba wszystko.
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia na nastêpnych turniejach.
Revelien
Witam wszystkich serdecznie juz po turniejach. Pogoda dopisala, goscie rowniez smile.gif. W tym miejscu chcialam podziekowac w imieniu swoim oraz organizatorow za liczne przybycie zarowno bractw, ktore goscimy juz od wielu lat jak i tych, ktore zdecydowaly sie przylaczyc wlasnie teraz.

Gratuluje zwyciezcom turnieju luczniczego oraz bojowego. Klaniam sie nisko przed ich kunsztem. Oba turnieje staly na wysokim poziomie, gdzie zawodnicy zmagali sie nie tylko ze znakomitymi przeciwnikami ale takze z upalem, ktory niejednemu dal sie we znaki.

Dziekuje rowniez Ciwunowi za pomoc w organizacji oraz Leszkowi Zulewskiemu za ufundowanie nagrody.
Mam nadzieje, ze wszyscy bawili sie swietnie i zechca nas znow odwiedzic. Do zobaczenia wkrotce
Fanfir
Podpinam sie pod to co napisala przede mna Revelien devil.gif

Ze swojej strony dodam, ze wezmiemy do serca uwagi Ericha von Gajdiss oraz Bobkovskego. Regulamin warto zmienic i troche ograniczyc czasowki.

Jeszcze slowko do Adsumusa, tak na przyszlosc. Swoje "przemyslenia" i uwagi nie zwiazane z turniejem prosze kieruj na priva a nie wprowadzaj tutaj zamieszania.

Pozdrawiam.
Student_Kartuzy
Jak wszyscy siê pod³±czaj± to ja równie¿ gdy¿ nie ma po co po raz kolejny siê rozpisywaæ... szczerba.gif
Podsumowuj±c z mojej strony turniej by³ udany naprawdê super, op³aca³o siê ciê¿ko pracowaæ na takie efekty...
Szkoda tylko, ¿e ju¿ jest po... icon_sad.gif
Co do wszelakich uwag to we¼miemy je pod uwagê
No dobra a wiêc czekam na kolejny tak wspania³y turniej! blinkie.gif

Pozdrawiam
Milu¶
Zawory, Zawory klimacik jest jaki jest, pisaæ ju¿ na ten temat nie trzeba :]
Turnieje by³y udane tego nie mo¿na zaprzeczyæ jak i poziom.
Dobra by³a rozgrzewka przed bojowym na dzieñ przed nim szkoda ino, i¿ ma³o chêtnych by³o.
Nigra
Witam!
Czytam Wasze wypowiedzi i humor mi siê poprawia. Raduje mnie fakt, ¿e dobrze siê bawili¶cie.
Jednocze¶nie zazroszczê, gdy¿ mi nie uda³o si± dotrzeæ na pi±tkowe ognisko, licytacjê kanapek z pysznym smalcem Ciwuna i inne atrakcje, które mia³y miejsce tamtego dnia...
Cieszê siê jednak, ¿e mog³am siê z Wami spotkaæ na sobotnich turniejach (i tu gratulujê ZWYCIÊZCOM - respekt Panowie!!!), pogadaæ, napiæ siê piwa, po¿artowaæ, podziwiaæ piêkno okolicy, wygrzewaæ siê na s³oneczku (czasem zbyt uci±¿liwym icon_wink.gif ), sprawdzaæ temperaturê wody w jeziorze itp.
Mam nadziejê, ¿e za rok te¿ tam bêdziecie bigsmile2.gif a tymczasem do zobaczenia na najbli¿szych turniejach.

Pozdrawiam
Hawajczyk
Witam. Zapewniam ¿e ci co nie byl niech ¿a³uj± bo ci co byli wiedz± jaki jest klimacik na zaworach.
A tak konkretnie to turnieje siê uda³y.Gratuluje zwyciêzcom.
zofia majska
Turnieju ¶wietnego jako te niegdy¶ w dalekiej Brabancji i ziemiach Burgundzkich odprawowanych. Bogatego w rycerstwo najprzedniejsze z ziem do Gdañska, Gdyni, Starogardu, Oliwy, Bytowa przyleg³ych jako i tych z pomorza zachodniego. Kiedy maszerowali w ów skwarny dzieñ, zakuci w stal, podnosz±c ci¿mami kurzawê okrutn±, bledli pos³owie padyszacha.

Nie mniej wspania³y widok przedstawia³y roty wybornych ³uczników, którzy celno¶ci± swych strza³ów owego
s³ynnego angielczyka Robin Hooda w kozi róg zapêdzic mogli, a gdy szyli pospo³u mnogo¶ci± strza³ zakrywali s³oñce.
Liczne bia³og³owy cudne jako kwiaty na ³±ce kras± swych lic i gze³ wprawia³y w os³upienie.

Sam mi³o¶ciwy Ciwun otoczony swym prze¶wietnym dworem, acz utrudzon wielce, ³askawe wszystkim okazywa³ oblicze.
Szkoda, i¿e urodzeni Kazimierz Na³êcz i Jasmin-Andrzej nie ukazali swych ¶wietlanych lic. Niepotrzebnie
obawiali¶cie siê zacni mê¿owie ³agodnego regulaminu zabraniaj±cego ciosów w glowinê, regulamin regulaminem ale faktycznie wszyscy t³ukli gdzie siê da³o tak, ¿e ani chybi niejeden cios w che³m by¶cie
oberwaki i niejeden zadali.

Ku chwale mego w³adcy spisa³ Erazm-Hanko
Marta z Kartuz
Ja równiez mia³am zaszczyt przybyæ na turnieje w Zaworach. By³o ciep³o, a czasami nawet az za bardzo, ale ten malutki szczególik zatuszowa³y pobliskie jeziorka, gdzie niektórzy uczestnicy sch³adzali siê smile.gif
Atmosferka sympatyczna, ludzie jeszcze bardziej.
Szkoda tylko, ¿e ju¿ siê skoñczy³o...
Pozostaje czekaæ na kolejn± tak± imprezkê

Pozdrawiam
Przesuñs³up
Wreszcie uda³o mi siê ukra¶æ trochê czasu przeznaczonego na pêd do wiedzy icon_wink.gif i napisaæ pare s³ów.
Tegoroczne zmagania w Zaworach zachwyci³y pogod± - ciep³e noce dodawa³y chêci do rozmów o atrakcjach
upalnych dni, a atrakcji tych by³o niema³o. Pi±tkowy turniej ³uczniczy o prawo pierwowyd³ubu icon_wink.gif "oczko
£ukasza" okaza³ siê bardzo ciekaw± mieszank± konkurencji wymagaj±cych od ³ucznika uniwersalno¶ci
oraz opanowania. Rozegrane o zmroku zawody zapa¶nicze by³y nie lada widowiskiem, co podnios³o
jeszcze atrakcyjno¶æ pi±tku. Sobotni, rozegrany w skwarze g³ówny turniej "O Pier¶cieñ Ksiê¿niczki Damroki"
by³ równolegle testem celno¶ci i elastyczno¶ci dystansowej oraz wytrzyma³o¶ci ³ucznika na wysokie
temperatury - grza³o wszak niemi³osiernie! Nie mniej k³opotu z ¿arem lej±cym siê z nieba mieli uczestnicy
memoria³u "O Miecz Zula", który ze wzglêdu na swoj± rozci±g³o¶æ czasow± i spor± ilo¶æ walk na osobê
da³ niejednemu w ko¶æ.

Bardzo jestem zadowolony, ¿e w nasze piêkne okolice zawitali tak wspaniali go¶cie - dziêki Wam impreza
co roku nabiera nowego kolorytu, ewoluuje i dostarcza wszystkim jej uczestnikom coraz wiêcej rado¶ci.
Wdziêczny jestem za wszystkie krytyczne uwagi, dziêki którym uda nam siê ulepszyæ ten coroczny biwak.
Tak to wszystko jako¶ zbyt miêkko i mi³o brzmi, prawda? icon_cool.gif Ale jestem najzwyczajniej zadowolony, ¿e
tak w³a¶nie spêdzi³em ten majowy czas. bigsmile2.gif

Gratulacje nale¿± siê czwórce wspania³ych zawodników, którzy wspomniane przeze mnie konkurencje
wygrali, a s± nimi: Erich von Gajdiss (Inogita, w turnieju "Oczko £ukasza"), Mariusz M±drzyk (Wolna
Dru¿yna Piesza, w turnieju zapa¶niczym), £ukasz Baran (Swobodna Kompanija, w turnieju "O Pier¶cieñ
Ksiê¿niczki Damroki") oraz Maciej Sikora (Kompania Czarnego Gryfa, turniej "O Miecz Zula"). Nie wiem
co wypada w takiej sytuacji rzec: "chwa³a", "s³awa", "re5pect" czy mo¿e "szacun" icon_wink.gif - w ka¿dym razie
gratulujê znakomitych wyników yes.gif

P.S. Polecam krótk± seriê zdjêæ z turnieju "O Pier¶cieñ Ksiê¿niczki Damroki" - która znajduje siê tutaj:
http://zawory.fm.interia.pl/damroka/
Wiewiór
Witam!
Ja równie¿ chcia³bym dodaæ parê ciep³ych s³ów dotycz±cych naszego biwaku w Zaworach smile.gif
Na samym pocz±tku gratuluje Zofii Majskiej wspania³ego posta <respect> , bardzo mi siê spodoba³ i z wielkim u¶miechem proszê o wiêcej bigsmile2.gif
Co do turniejów to niestety nie mogê sie wypowiedzieæ poniewa¿ nie by³o mnie podczas tegorocznych zmagañ ³uczniczych i mieczowych icon_cry.gif lecz bardzo mi³o spêdzi³em czas w trakcie wieczornych biesiad, gdy¿ wiele siê dzia³o i o wielu powa¿nych sprawach siê rozmawia³o crazy.gif
Oczywi¶cie gratuluje wszystkim którzy wziêli udzia³ w turnieju o pier¶cieñ Damroki, jak i w turnieju o miecz Zula, bum.gif teraz mog± siê szczyciæ tym, i¿ uczestniczyli w jednych z najlepszych turniejów na pomorzu a nawet i w kraju yes.gif
Na sam koniec chcia³bym powiedzieæ, ¿e istnieje mo¿liwo¶æ spotkania siê na Zaworch jeszcze przed wrze¶niem, ju¿ teraz zapraszam!!! bigsmile2.gif
Ylwa
Witam!

Na turnieju w Zaworach, by³am do tej pory dwa razy. I tak jak rok, temu mi siê bardzo podoba³o, tak tegoroczne "Zawory" uwa¿am, za jeszcze bardziej udane. Jedynie, w przeciwieñstwie do wiêkszo¶ci, gor±ce, zaworskie s³oñce mi przeszkadza³o. Za to wieczorami, przy ognisku i przy ¶wietle Ksiê¿yca by³o cudownie. Piêkna okolica i wspaniali ludzie stworzyli niesamowity klimat. ¯a³ujê tylko, ¿e czas tak szybko up³yn±³ i trzeba by³o wracaæ do szarej codzienno¶ci.
Pozostaje mi mieæ nadziejê, ¿e w wakacje bêdzie jeszcze okazja aby wybraæ siê do Zawór, skrzy¿owac miecz w pojedynku i wypiæ kufel zimnego piwa przy ognisku.

Pozdrawiam!
Ciwun
[b]Zdobywca pierwszego miejsca w IV Memoriale im. Franciszka Zulewskiego "O Miecz Zula" Maciej Sikora z Kompanii Czarnego Gryfa otrzyma³ miecz wykuty przez Leszka Zulewskiego oraz drugi tom "S³owian" Andrzeja Micha³ka z dedykacj± Autora, natomiast zdobywca pierwszego miejsca w VIII Turnieju £ucznictwa Tradycyjnego "O Pier¶cieñ Ksiê¿niczki Damroki" £ukasz Baran ze Swobodnej Kompaniji otrzyma³ szósty tom "Wypraw krzy¿owych" Andrzeja Micha³ka z dedykacj± Autora, lecz nie otrzyma³ Pier¶cienia Damroki, gdy¿ by³o to ju¿ drugie zwyciêstwo (nikomu ta sztuka siê wczesniej nie uda³a), a zgodnie z regulaminem tego turnieju Pier¶cieñ Damroki mo¿na otrzymaæ raz tylko - bez wzglêdu na liczbê odniesionych zwyciêstw. Zdobywca pierwszego miejsca w Turnieju ³ucznictwa tradycyjnego "Oczko £ukasza" Eryk Gajdiss z Oliwskiej Dru¿yny Najemnej "Inogici" otrzyma³ nagrodê od £ukasza Barana.
Ciwun
W zwi±zku z licznymi pytaniami o fotografie uprzejmie informuje, ¿e na biwaku w Zaworach 27-29.05.2005 zdjêcia robili S³awomir Dereszkiewicz z Wolnej Dru¿yny Pieszej, Damian Walter z Inogitów, Marzenna Kêpka z Druha Lwa i Przemys³aw Perycz z Zaworskiej Dru¿yny £uczniczej.
S³awomir
Je¶li kto¶ chcia³by mailem dostaæ zdjêcia, to proszê pisaæ na sjd@gazeta.pl lub wolna_druzyna_piesza@interia.pl
Niestety zosta³y zrobione telefonem, wiêc s± ¶redniej jako¶ci i nie jest ich wiele. Jakby co, to próbka dostêpna na http://piesza.blog.onet.pl
Ciwun
[b]W IV turnieju "O Miecz Zula" w Zaworach (w którym pierwsze miejsce zaj±³ Maciej Sikora) wyst±pili tak¿e jako obroñcy tytu³ów Adam Ma¶laczyk z Oliwskiej Dru¿yny Najemnej "Inogici" zwyciêzca III Memoria³u w roku 2004 oraz Mariusz Rogowski z Kompanii Czarnego Gryfa zwyciêzca II Memoria³u w roku 2003. Tym razem nie uda³o siê im powtórzyæ swojego sukcesu, tak jak sie to uda³o w turnieju ³uczniczym £ukaszowi Baranowi ze Swobodnej Kompaniji. W Zulach mamy wiêc kolejnego -czwartego ju¿- zwyciêzcê, ale ponownie z Kompanii Czarnego Gryfa. Chwa³a.
Wiewiór
Zaworska Druzyna £ucznicza organizuje biwak w Zaworach w dniach 24-26.06.2005 z ogniskiem równonocy oraz turniejem ³ucznictwa tradycyjnego Kupa³owy ¯abi Strza³ w dniu 25.06.2005
Impreza jest adresowana przede wszystkim do cz³onków: Zaworskiej Dru¿yny £uczniczej, Oliwskiej Dru¿yny Najemnej "Inogici", Chor±gwi hrabiego Bolingbroke, Druha Lwa, Swobodnej Kompaniji i Konfraterni Smorgoñskiej Akademi. Zaproszenie równie¿ skierowane jest do innych grup lub osób, lecz bardzo prosze o szybsze potwierdzenie przyjazdu;]
O to bardzo ogólny plan imprezy:
24.06 przyjazd go¶ci i przygotowania do ogniska
25.06 Turniej ³uczniczy Kupa³owy ¯abi Strza³ od 11.00
26.06 zakoñczenie biwaku
ps.Proponujê równie¿, ¿e warto zabraæ sprzêt bojowy, mo¿e zrobimy ma³y kr±g bum.gif
Wicked Preacher
no wiec odrazu potwierdzam przyjazd Druha Lwa smile.gif
juz sie nie moge doczekac tongue.gif

pozdrawiam icon_cool.gif
Jaskó³ka
heart.gif blinkie.gif cool.gif
Ciwun
[b]Po powrocie z trockiego turnieju ³uczniczego poczet Chor±¿ego chmieleñskiego zawita na zaworskich sobótkach
Milu¶
Noc Kupa³y by jedn± z najwa¿niejszych nocy w roku. Jest to ¶wiêto powitania lata, mi³o¶ci i p³odno¶ci, z oczyszczaj±cymi obrzêdami ognia i wody. Wierzono, ¿e po ziemi snuj± siê duchy zmar³ych i pozaziemskie istoty demoniczne. W cia³a ludzi, szczególnie m³odych, wstêpuj± nieziemskie si³y i wzmaga siê ich gotowo¶æ do mi³o¶ci, p³odzenia i rodzenia. Tradycja i obyczaj zezwala³ na swobodne igraszki mi³osne. Nieod³±cznym elementem ¶wiêta by³ taniec. Przy ogniskach kobiety tworzy³y taneczne krêgi. Dlatego te¿ i nas tam nie mo¿e zabrakn±æ :-)
Milten
My równie¿ porawdopodobnie (je¿eli nie bêdzie problemu z transportem) przybêdziemy
Bobkovsky
Witam!

Ja bêde ju¿ w czwartek. Zapraszam wszystkich zrobimy biesiadke pod gwiazdami bum.gif . A w sobote porywalizujemy!!!
Pozdro!!!
Ylwa
To wspaniale, ¿e nastepna okazja do spêdzenia czasu w Zaworach nadarza siê tak szybko. Pojawiê siê na pewno i mam nadziejê ze nikogo od nas, Inogitów, nie zabraknie. Ju¿ nie mogê siê doczekac, bo zabawa szykuje siê wy¶mienita ;D Mam tylko jedno pytanie, odno¶nie krêgu - Jaki pancerz i uzbrojenie jest potrzebne aby wzi±æ w nim udzia³??

Pozdrawiam
Jakub z Kartuz
Zglaszam, na uprzejme(czyt. denrwujace smile.gif ) prosby Wiwiora ze tez odwiedze Zawory.
Pozdrawiam
Revelien
I ja odwiedze Zawory w najblizszym czasie. Cudownie bedzie spedzic ten czas w tak milym i doborowym towarzystwie smile.gif
Poza tym nie odmowie sobie przyjemnosci szycia z luku, choc ostatnimi czasy szyje co innego ;P
Do zobaczenia przyjaciele smile.gif
switezianka
Witam! jestem nowa na forum, a piszê, ¿eby potwierdziæ przyjazd mój i Kaliny (niektórzy nas pamiêtaj± bigsmile2.gif ) na biwak. Mam nadziejê, ¿e wkrêcimy siê w Wasze towarzystwo;)
ryszard
Witam!
S³owo Zawory dzia³a jak magia-wszyscy ci±gn± tm jak do beczki z midem.Pitnym.Ciekawe w³a¶ciwie dlaczego,turnieje ,jak turnieje-owszem,s± ¶wietne,ale wiele jest miejsc w naszym kraju gdzie odbywaj± siê podobne.Co wiêc sprawia ze ludzie na haslo "Zawory" natychmiast pakuj± bambetle ii wal± na Pole Ciwuna jak w dym.
Ja bêdê tam dopiero drugi raz.Pierwszy biwak wywarl na mnie osza³miaj±ce wra¿enie,na mojej ¿onie zreszt± tez.Powiem tak:kiedy wyjezd¿ali¶my by³o mi smutno a kiedy dotarli¶my do szarych ulic Gdañska bylem w¶ciek³y i chcialem wracaæ do Zawór.Zona mnie od tego odwiod³a.A teraz mam ju¿ klamoty spakowane,zosta³y dwa dni izaczê³o siê odliczanie czasu.
Powiem wam co sprawia ¿e tak chêtnie tam je¿dzimy.To jest To miejsce,to s± Ci ludzie ,to jest Ta stmosfera.
Tylko tyle,i a¿ tyle.
Pozdrawiam
Wiewiór
Regulamin Turnieju £ucznictwa Tradycyjnego
"Kupa³owy ¯abi Strza³"

Regulamin niniejszy zosta³ opracowany na podstawie do¶wiadczeñ bractw rycerskich Chor±gwi Kasztelanii Chmieleñskiej w zwi±zku z organizacj± turniejów „O Pier¶cieñ Damroki” oraz Oliwskiego Krêgu Rycerskiego w zwi±zku z organizacj± turniejów „¿abiego strza³u” - przy wykorzystaniu regu³ EMA (Early Medieval Alliance).

Impreza ma charakter rekreacyjny, tradycyjny, nie datowany. Turniej ma charakter otwarty i oprócz wojów i rycerzy mog± w nim braæ dowolne osoby, je¿eli spe³niaj± wymogi niniejszego regulaminu. Turniej adresowany jest do osób ¿yczliwych ludziom i szanuj±cych tradycje (te tradycje, które s± ¼ród³em i inspiracj± demokratycznego pañstwa prawa), a zajmuj±cych siê rekreacjami historycznymi. W turnieju oprócz cz³onków bractw rycerskich, chêtnie go¶cimy równie¿ zabawiaj±cych siê rekonstrukcj± historyczn±, czy archeologia ¿yw±. Uczestników obowi±zuje strój tradycyjny swobodnie wybrany w przedziale od IX do XVIII w. - zaleca siê strój XII-XIV w. Do turnieju nie mo¿e byæ niedopuszczon± osoba, która posiada tradycyjny osprzêt ³uczniczy oraz nie jest ubrana w strój wspó³czesny. Sprzêt mo¿e byæ go³y, lecz ³ucznik nie. W sytuacjach szczególnych, które musi uznaæ, za racjonalne lub za uzasadnione ka¿da osoba uczciwa i kulturalna mo¿na w drodze wyj±tku dopu¶ciæ do udzia³u w turnieju osobê, której strój niewpe³ni odpowiada oczekiwaniom organizatora. Dozwala siê na ustanawianie nagród za najlepszy strój ³ucznika. Nagrodê przyznaje wiêkszo¶ci± g³osów kolegium, w sk³ad którego wchodz± cz³onkowie Komisji Apelacyjnej oraz zdobywcy trzech pierwszych miejsc w turnieju.
Wymagania co do akcesorii ³uczniczych. Dopuszcza siê wszelkie ³uki tradycyjne (proste i refleksyjne, jednorodne i sk³adane), bez wzglêdu na to, przy u¿yciu jakich technik i technologii oraz z jakich materia³ów zosta³y wykonane. Oprócz luków tradycyjnych dopuszcza siê tak¿e ³uki historyczne oraz rekonstrukcje ³uków historycznych. Nie dopuszcza siê ³uków bloczkowych (typu compound), ani ³uków wyczynowych. £uki "sportowe" s± dopuszczone pod warunkiem, ¿e s± "go³e" (barebow), a miejsce po oprzyrz±dowaniu jest estetycznie zamaskowane, za¶ ³uk jest stylizowany na tradycyjny. Naci±g ³uku nie powinien przekraczaæ 19 kg . W drodze wyj±tku mo¿na dopu¶ciæ ³uk o naci±gu o do 15% wiêkszym od limitu. Niedozwolone s± jakiekolwiek celowniki nienaturalne. Nie dopuszcza siê celowników i oprzyrz±dowania wystaj±cego poza obrys majdanu i ramion ³uku. Dopuszcza siê celowniki w formie znaków na majdanie, czy b±czków na ciêciwie lub kolorowych nitek wplecionych w owijkê ciêciwy. Dozwolone s± okienka i pó³ki w majdanie. Dozwolona jest podpórka pod strza³ê: drewniana, rogowa, skórzana, z w³osia lub inna. Brzechwy strza³ mog± byæ wy³±cznie drewniane, a lotki z materia³ów naturalnych: piór, skóry, pergaminu, papieru. Dopuszcza siê groty metalowe wszelkiego typu, równie¿ toczone, a ponadto z kamienia lub rogu. Dozwolone s± dowolne ko³czany i goryty ze skóry, tkaniny lub z drewna - o kszta³tach historycznych lub naturalnych. Strza³y u¿ywane w konkurencjach turniejowych przez poszczególnych zawodników powinny siê odró¿niaæ indywidualnym oznaczeniami (kolorem lotek, podpisami lub kolorowymi opaskami na brzechwie, wzglêdnie barwami owijek, czy innymi trwa³ymi znakami). Mo¿na u¿ywaæ strza³ wy³±cznie posiadanych przy sobie: nie wolno ani strza³ podawaæ, ani wbijaæ w ziemiê. Nie zalicza siê trafieñ strza³±, która nie pozosta³a w tarczy. W eliminacjach mo¿e wzi±æ udzia³ nieograniczona liczba uczestników spe³niaj±cych warunki regulaminowe.
Uczestnicy (z wyj±tkiem osób, które w poprzednich trzech turniejach Oliwskiego Krêgu Rycerskiego lub Chor±gwi Kasztelanii Chmieleñskiej zajê³y chocia¿by raz jedno miejsce w pierwszej dziesi±tce) mog± byæ poddani wstêpnym eliminacjom polegaj±cym na strzelaniu do piêciu serii po 5 strza³ na odleg³o¶æ do 32 m. Po ka¿dej serii sêdzia wskazuje osoby, które przechodz± do æwieræfina³u bez konieczno¶ci dalszego uczestniczenia w eliminacjach. Do æwieræfina³u nie przechodz± zawodnicy, którzy w eliminacjach nie uzyskali liczby punktów okre¶lonej przez sêdziego (który równie¿ i na dalszych etapach turnieju mo¿e okre¶laæ liczbê punktów niezbêdn± do przej¶cia do nastêpnego etapu).

W æwieræfinale zawodnicy najpierw poczynaj±c z odleg³o¶ci 32 m przemieszczaj± siê w kierunku tarczy oddaj±c – bez przerwy co jeden krok o d³ugo¶ci nie wiêkszej ani¿eli 45 cm - w okresie 45 sekund dowoln± liczbê strza³ów, a¿ dojd± na odleg³o¶æ nie bli¿sz± ani¿eli 20 m, a nastêpnie w drugiej serii z dystansu 24 m wypuszczaj± nieograniczon± liczbê strza³ w czasie ograniczonym do 40 sekund.

W pó³finale zawodnicy w pierwszej serii poczynaj±c z odleg³o¶ci 36 m przemieszczaj± siê w kierunku tarczy oddaj±c – bez przerwy co jeden krok o d³ugo¶ci nie wiêkszej ani¿eli 45 cm - w okresie 50 sekund dowoln± liczbê strza³ów, a¿ dojd± na odleg³o¶æ nie bli¿sz±, ani¿eli 24 m, a nastêpnie w drugiej serii z dystansu 32 m wypuszczaj± nieograniczon± liczbê strza³ w czasie ograniczonym do 45 sekund.

W finale ka¿dy zawodnik dwukrotnie strzela do jednej tarczy na wybranym przez siebie dystansie z limitem czasu 40 sekund, przy czym liczba strza³ danego zawodnika zale¿y od wybranego przez niego dystansu: 20 m – 5 strza³, 24 m – 6 strza³, 28 m – 7 strza³ i 32 m – 8 strza³. Potem w konkurencji Temud¿ina zawodnicy strzelaj± na odleg³o¶æ 36 m najpierw cztery serie po 6 strza³ bez ograniczenia limitu czasu, a nastêpnie w dwóch seriach po 40 sekund wypuszczaj± do celu nieograniczon± liczbê strza³.

Na podstawie sumy punktów uzyskanych na wszystkich etapach turnieju (za wyj±tkiem eliminacji) wy³ania siê zdobywców I, II, III, IV i V miejsca w turnieju. Decyzje w zwi±zku z przebiegiem turnieju ³uczniczego podejmuje Sêdzia Turniejowy. Od jego decyzji mo¿na siê odwo³aæ do Komisji Apelacyjnej w sk³adzie: Przewodnicz±cy, Zastêpca, Sêdzia Turniejowy oraz sekretarz turnieju ³uczniczego; w przypadku równo¶ci g³osów cz³onków Komisji Apelacyjnej, g³osu Sêdziego Turniejowego nie uwzglêdnia siê. W obrêbie toru ³uczniczego prowadzi siê punkt pierwszej pomocy medycznej z apteczk± i telefonem. Do udzia³u w turnieju nie dopuszcza siê osób odurzonych alkoholem, narkotykami lub ¶rodkami psychotropowymi, a ponadto osób, które niestosownym zachowaniem lub ubiorem zak³ócaj± przebieg turnieju. W trakcie turnieju ka¿dy uczestnik ma regulaminowe prawo i obowi±zek podaæ komendê „Przerwij ogieñ”, je¿eli zauwa¿y sytuacjê, która mog³aby wprowadzaæ stan zagro¿enia na torze ³uczniczym, a ka¿dy strzelaj±cy ma obowi±zek samodzielnie przerwaæ strzelanie, je¶li zauwa¿y tak± sytuacjê i samemu wydaæ stosown± komendê.
Zapisywanie siê do eliminacji otwartego turnieju ³ucznictwa tradycyjnego „Kupa³owy ¯abi Strza³” od godz. 11.00 w sobotê 25.06.2005 r. w Zaworach.

Dnia 20 czerwca AD 2005
Student_Kartuzy
Witam!
Zapowiada siê wspania³y turniej z wy¶mienitymi warunkami klimatycznymi bigsmile2.gif
Pozdrawiam
Ciwun
W II My¶liwskim Wieloboju £uczniczym 24.06.2005 r. w Zaworach zwyciê¿yli:

1. £ukasz Baran, Swobodna Kompanija
2. Ryszard Cupa, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
3. ex aequo
Maciej Flis, Oliwska Druzyna Najemna "Inogici"
Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz, KSA
5. Krzysztof Kêpka, Druh Lwa
Ciwun
W turnieju ³ucznictwa tradycyjnego "Kupa³owy ¯abi Strza³" 25.07.2005 r. w Zaworach zwyciê¿yli:

1. Maciej Morawiec, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
2. £ukasz Baran, Swobodna Kompanija
3. Miros³aw Konarski-Miko³ajewicz, KSA
4. Ryszard Cupa, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
5. Krzysztof Kêpka, Druh Lwa
6. Tomasz Tryzna, Zaworska Dru¿yna £ucznicza
7. Andrzej Micha³ek, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
8. Micha³ Micha³ek, Konfraternia Smorgoñskiej Akademii
9. Jakub Dejk, Zaworska Dru¿yna £ucznicza
10.Maciej Kucharski, Nidhogg
Fanfir
Witam!

Gratuluje zwyciezcom: £ukaszowi Baranowi i Maciejowi Morawcowi. CHWA£A IM!

Moim skromnym zdaniem nasz maly biwak niesamowicie sie udal smile.gif Piekna pogoda(nie liczac malego deszczyku icon_cool.gif ), 'nalewka Ciwuna' ( polecam!) i swietne towarzystwo... to jest to!
W imieniu Zaworskiej Dru¿yny £uczniczej pragne podziekowac wszystkim, ktorzy przybyli i swoja obecnoscia uswietnili nasz skromny biwaczek.

Pozdrawiam.
Ylwa
Witam!!

Ehh... Zawory... Zaczynam przyzwyczajaæ siê do tego miejsca. Biwaczek uda³ siê znakomicie - dopisa³a pogoda i towarzystwo. Od poprzedniego turnieju woda w jeziorze siê ociepli³a, zbo¿e na polach i trawa uros³a, kwiaty zakwit³y, a jednak momentami mia³am wra¿enie jakbym nigdy nie opuszcza³a tego miejsca. S³owem zaczynam czuæ siê w Zaworach jak w domu :D Wspaniale by by³o spotkaæ siê raz jeszcze, tego lata, w tak przeuroczym miejscu, jakim s± Zawory.

Pozdrawiam
Wicked Rebel
taa bigsmile2.gif potwierdzam powyzsze wpisy ze bylo swietnie i jak zwykle nie powtarzalnie szczerba.gif i rowniez zaluje ze juz wrocilem..
Student_Kartuzy
Witam!
Ja równie¿ przy³±czam siê do Gratulacji!!!
Normalnie Bobkovsky i Maciej RZ¡DZ¡!respekt.gif
Tak jak zapowiada³em turniej by³ wspania³y a warunki klimatyczne ho ho normalnie SUPER!
3 razy dziennie k±piel w czystym jeziorku cool.gif , strzelanie, rozmowy no i biesiada !
Co do nalewki Ciwuna równie¿ polecam... king2.gif
Z utêsknieniem czekam na kolejny wy¶mienity turniej!
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.