Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kingdom of Heaven (2005)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Smok Migu¶
Królestwo niebieskie

Zapowiada sie ciekawie, zobaczymy co z tego wyjdzie:

<"Kingdom of Heaven", taki tytu³ nosi³ bêdzie nastêpny film Ridleya Scotta, którego tematem bêd± XII-wieczne krucjaty (wcze¶niej film nosi³ roboczy tytu³ "The Crusades").
Prace na planie rozpoczn± siê ju¿ w styczniu przysz³ego roku. Zdjêcia bêd± realizowane w Maroku.
G³ownym bohaterem filmu bêdzie m³ody kowal, który zostaje rycerzem i uczestniczy w obronie Jerozolimy przed Krzy¿owcami. W obrazie pojawi siê tak¿e w±tek mi³osny. G³ówny bohater zakocha siê, bowiem w piêknej ksiê¿niczce.
Nie wiadomo na razie, jacy aktorzy zagraj± g³ówne role. Ca³y czas trwaj± stosowne castingi, ale nieoficjalnie mówi siê, ¿e w postaæ kowala wcieli siê Orlando Bloom.
Bud¿et produkcji wyniesie 100 milionów dolarów.>
www.filmweb.pl

A tak przy okazji, to wlasnie wyczytalem w pismie dla gospodyn domowych, ze tarcze legionistow do Gladiatora robione byly w Polsce :D
Jarek Przyby³o
Smoku ! czy¿by¶ czytaj±c pisma dla gospodyñ przygotowywa³ siê do urlopu wychowawczego ? bigsmile2.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Troszkê poszuka³em i jest oto informacje na temat tego filmu.

"Kingdom of Heaven", taki tytu³ nosi³ bêdzie nastêpny film Ridleya Scotta, którego tematem bêd± XII-wieczne krucjaty (wcze¶niej film nosi³ roboczy tytu³ "The Crusades").
Prace na planie rozpoczn± siê ju¿ w styczniu przysz³ego roku. Zdjêcia bêd± realizowane w Maroku.
G³ownym bohaterem filmu bêdzie m³ody kowal, który zostaje rycerzem i uczestniczy w obronie Jerozolimy przed Krzy¿owcami. W obrazie pojawi siê tak¿e w±tek mi³osny. G³ówny bohater zakocha siê, bowiem w piêknej ksiê¿niczce.

Nie wiadomo na razie, jacy aktorzy zagraj± g³ówne role. Ca³y czas trwaj± stosowne castingi, ale nieoficjalnie mówi siê, ¿e w postaæ kowala wcieli siê Orlando Bloom.

Bud¿et produkcji wyniesie 100 milionów dolarów."

oraz :

"Obraz powstaje dla 20th Century Fox. Jego akcja rozgrywa siê w Europie i na egzotycznym Dalekim Wschodzie w XII wieku podczas wojen krzy¿owych. G³ównym bohaterem obrazu jest m³ody wie¶niak, który zostaje rycerzem i pomaga w obronie Jerozolimy przed krzy¿owcami. W filmie nie zabraknie tak¿e w±tku mi³osnego, poniewa¿ m³ody rycerz zakocha siê w ksiê¿niczce"

Wie¶niak zostaje rycerzem i na dodatek zakochuje siê w ksiê¿nicce, po takiej zapowiedzi mo¿na siê spodziewaæ wszystkiego najgorszego... face4.gif
eRemita
polecam przeczytac informacje na temat tego filmu w serwisie filmowym WP - z uporem maniaka jakis domorosly dziennikarz - historyk wypisuje o tym jak to Orli B. bedzie bronic Jerozoilmy przed krzy¿owcami; to kogo on ma tam graæ? TURKA? anger.gif a moze jakiegos innego niewiernego? chyba ze ja o czyms nie wiem...fakt;przed krzy¿owcami to trzeba bylo bronic ale Konstantynopola... i znowu bedziemy mieli widowisko a la GLAJDATOR... no i do tego w tym CZYMS bedzie grac wspomniany juz Glajdator czyli Russell C. - z tym ¿e to on sie bardziej na kowala nadaje - z calym swym imid¿em bum.gif a piêkny Orlando na w±tek mi³osny heart.gif [oczywi¶cie ¿eñski szczerba.gif ]
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
Taaa. i mamy dwa identycznie nazwane tematy o tym samym.

Uups.... przepraszam, moja wina ¿e nie spojrza³em ¿e taki temat juz jest, có¿ mnie te¿ zdarzy³a siê chwila nieuwagi, to nie by³o specjalnie dunno.gif

CYTAT
Choæby jego "Pojedynek" (The Duellist) z 1978

Czy chodzi o ten film w realiach napoleoñskich? Jesli tak to rzeczywi¶cie jest niezle kino, równiez bardzo mi siê podoba³. A wiesz mo¿e ¿e scenariusz do niego powsta³ na podstawie opowiadania Josepha Conrada? Ot taki ma³y nasz wk³ad w ¶wiatow± kinematografiê, choæ pewnie niektórzy mog± siê k³óciæ ¿e nie nasz tylko anglików...
Armand
Tak, czyta³em smile.gif Jest to jeden z tych nielicznych przypadków, kiedy trudno powiedzieæ, co lepsze-..adaptacja filmowa, czy "baza literacka".Czyta sie to znakomiecie, i ogl±da.
W filmie Harvey Keitel jako Feroud- i ten jego psychodeliczny sekundant, jak z barona Munnchausena devil.gif Bomba..!Zw³aszcza scena pojedynku konnego.Dla mi³o¶ników dobrych soundtracków, polecam muzyke z tego filmu, moge jej s³uchac bez koñca...
Marcin Padre Oracki
CYTAT(eRemita)
; to kogo on ma tam graæ? TURKA?  :-( a moze jakiegos innego niewiernego?   [oczywi¶cie ¿eñski  :smile: ]

Nie wiem czy wiesz?? Ale bohater bedzie sie nazywal Salaq ul-Hul, chyba trudno by znalezc chrzescijanskiego rycerza o tak dzwiecznym nazwisku icon_wink.gif
Pozdrawiam
eRemita
teraz ju¿ wiem, ¿e Turka, fakt, trudno sie nazywaæ w taki sposob chyba ¿e rzeczony Orli B. by³by... turkopolem [ó turkopl - kurka nie ma greckich fontów...] bigsmile2.gif a ci , jak wiadomo walczyli po stronie krzy¿owców szczerba.gif a moja niewiedza wynika³a z ograniczonego dostêpu do informacji bum.gif crazy.gif dziekuje ze o¶wiecenie smile.gif , ju¿ nie bêdê mieszaæ z b³otem autorów njusów na WP bum.gif
uk³ony
eRe [skruszona]
S³odziutki
Excusez moi - nie wiedzia³em, ¿e ju¿ o tym filmie rozmawiacie. szczerba.gif To zapytam jeszcze raz: Czy kto¶ te¿ s³ysza³ o tym, ¿e film ma zawieraæ motywy z "Krzy¿owców" Zofii Kossak-Szczuckiej? Chyba a¿ tak dobrze to nie ma?

Sam nie czyta³em tej ksi±¿ki... Ale to chyba nie o Orlando Bloomie? icon_wink.gif
Marco Polo
W³a¶nie ogl±da³em trailer do filmu Ridleya Scotta "Królestwo niebieskie", który ma wej¶æ do kin 6 maja 2005 roku. Jest to film przedstawiaj±cy losy kowala Iberniana (Orlando Bloom), na tle krucjaty i walki krzy¿owców przeciw Salladynowi w obronie Jerozolimy w 1187 roku. Oczywi¶cie jest i w±tek mi³osny. Po obejrzeniu tego zwiastuna, jestem pod du¿ym wra¿eniem. Choæ niektóre sceny przywodz± na my¶l "Gladiatora" (ten sam re¿yser), to wydaje mi siê, ¿e bêdzie to wielki film, zostawiaj±cy w tyle "Trojê", "Aleksandra" i mo¿e nawet "Gladiatora". Rozmach scen masowych i batalistycznych, klimat pustyñ i oaz, piêkna muzyka, wspaniali aktorzy z Jeremy Ironsem i Liamem Neesonem w pozosta³ych rolach tylko mog± zachêcaæ do filmu. No i oczywi¶cie re¿yser który ma za sob± wielkie widowiska robione z rozmachem. Oby scenariusz by³ wci±gaj±cy a w±tek mi³osny nie nazbyt przesadzony i pompatyczny, to my¶lê ¿e bêdzie na co popatrzeæ.
Zachêcam do dyskusji i obejrzenia trailera (do wyboru):
http://krolestwo.niebieskie.filmweb.pl/
http://www.kingdomofheavenmovie.com
http://movies.yahoo.com/movies/feature/kin...omofheaven.html
DrzewiaK
Tak, tez go widzilem.

Jestem ciekawy jak podejda do tematu historycznosci uzbrojenia. Pewnie tak jak zwykle w Hollywood. bigsmile2.gif mimo to moze to byc dobry film, byle nie popadli w przerost formy nad trescia jak to bylo w Troi. Sadze jednak, ze czlowiek taki jak Scott wie co robi. Swoja droga tematyka filmu jest ostro na czasie. konflikt zachodu i swiata Islamu etc.
Z tego co wiem to krecone to jest Gdzies w Hiszpanii i maroku.

Zobaczymy, zobaczymy.
Aiuto
z tego co widac na zwiastunie to i tak jest niezle, bo nie ma plytowek smile.gif ... ciekawe czy
po filmie wystapi "efekt Bravehart-Highlander" czyli wysyp krzyzowcow roznej masci smile.gif ??
DrzewiaK
Mam nadzieje, ze tak i ze co lepsiejsi tlumnie zjada zaliczyc radosny zgon w "Krolestwie Ilzeckim". szczerba.gif
AgraveiN
Nio nio. Trailer ca³kiem sobie:) Zobaczymy co wyjdzie w kinach. Pewnie kolejny Aleksander :P //
eRemita
Poczekamy zobaczymy. Gorzej od TROI chyba nie bedzie... Choc co do zdolnosci aktorskich pana Le Golasa w sensie Blooma mam powazne zastrzezenia [moj osobisty hicior, choc pewnie nie tylko moj - CALCIUM KID]. Niestety - po LOTR stracilam zaufanie do tego 'aktora".
Spid
Zaj¿a³em na orginalna stronê, za³±czy³em sobie trailer i .......... no nawet nie¼le. Chocia¿ zastanawiaj± mnie he³my co poniektórych niewiernych , ale czasu jest sporo aby jeszcze wiedzê zweryfikowaæ w tym temacie.

Ciekawe co z tego wyjdzie.
Bartosz ze Zdunowa
oficjalna strona filmu zostala rozbudowana. pojawil sie tez nowy trailer. serdecznie polecam, ja oczekuje premiery BAAARDZO niecierpliwie!
Wojciech Radzki
Jak sciagnac te trailery ?? Klikam na "trailer" na oficjalnej stronie i mi sie strona apple wlacza dunno.gif
pozdr
WR
Micha³ Templarem zwany
Ludzie przeczytajcie "Króla trêdowatego" Zofii Kossak. Z opisów wynika, ¿e ca³y film pasuje do trylogii pani Kossak ( Krzy¿owcy, Król Trêdowaty, Bez orê¿a )
Sladki najpierw Brzartowi porzyczê a je¿eli chcesz to mo¿esz byc wkolejce ( po ksi±¿ki bigsmile2.gif )
Zapowiada i tak siê super.

Mo¿e kto¶ z zagramanicznych "Krzy¿aków" nakrêci bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Szacuneczek
Prezes
CYTAT(Wojciech Radzki)
Jak sciagnac te trailery ?? Klikam na "trailer" na oficjalnej stronie i mi sie strona apple wlacza  :-?  
pozdr
WR

musisz mieæ Quick Time Playerazainstalowanego,albo co¶ kompatybilnego - i odtwarzasz trailer po klikniêcu w³a¶nie.
Strona Apple`a Ci sie w³±cza - bo Apple jest twórc± Quick Time Playera...na umowy miedzy korporacjami nic nie poradzisz bum.gif

co do wcze¶niejszego narzekania - ¿e wie¶niak rycerzem i w ksie¿niczce sie zakochuje - jest o tyle lepiej,ze wie¶niak to bastard hrabiego - tylke,co zrozumia³em z trailerów. czyli daje radê.

co do batalistyki - konkretnie - tej wielkiej bitwy - to ma byæ obê¿enie Jerozolimy??? kto by³ w Jerozolimie,albo widzia³ na fotkach,to wie,¿e nie le¿y na p³askiej pustyni bum.gif
a potrailerze mo¿anby sie domy¶liæ,ze to bardziej jakie¶ miasto nadbrze¿ne (tak mi krajobraz pasuje)...
brat Adam
Witajcie.
Rzucê nieco ¶wiat³a na tê sprawê, bo widzê ¿e pisano o tym filmie ró¿ne rzeczy, nie zawsze zgodne z prawd±.
Bohaterem jest Balian z Ibelinu, czyli postaæ historyczna, której dzieje oczywi¶cie nieco zmieniono na potrzeby filmu. T³em akcji s± historyczne wydarzenia (te¿ nieco zmienione).

Prawda historyczna:
Balian z Ibelinu, syn Godfryda z Ibelinu, by³ drugim mê¿em bizantyjskiej ksiê¿niczki Marii Komneny (pierwszym by³ Amalryk I), i cz³onkiem jednego z najmo¿niejszych rodów Królestwa Jerozolimskiego. Bra³ udzia³ w bitwie pod Hattin (1187), gdzie zosta³ wziêty do niewoli bum.gif i wypuszczony przez Saladyna na s³owo honoru (¿e nie bêdzie wiêcej walczy³ przeciwko niemu). Po powrocie do Jerozolimy zosta³ ub³agany przez mieszkañców by dowodzi³ obron± miasta przed muzu³manami, wiêc wys³a³ do Saladyna list w którym go przeprosi³ za z³amanie s³owa dunno.gif (co zreszt± Saladyn zrozumia³ i wybaczy³). Przed oblê¿eniem mianowa³ wielu mieszkañców Jerozolimy rycerzami, by wzmocniæ morale obroñców warrior.gif (rycerzy w mie¶cie byo wtedy zaledwie kilku). Gdy w trakcie oblê¿enia sta³o siê jasne ¿e obrona nie wytrzyma zbyt d³ugo, Balian rozpocz±³ negocjacje z Saladynem w sprawie kapitulacji tracker.gif Wielu mieszkañców miasta, zw³aszcza tych biedniejszzych, zawdziêcza mu unikniêcie niewoli nadzur.gif
Gwidon de Lusignan by³ w tym czasie king.gif Królestwa Jerozolimskiego, cz³owiekiem bêd±cym pod silnym wp³ywem Gerarda de Ridefort (ówczesnego mistrza templariuszy), mê¿em Sybilli, siostry Baldwina IV (pamiêtnego, trêdowatego króla, który zmar³ w 1185 r.)

W filmie wiele rzeczy zmieniono - Balian z pocz±tku jest kowalem, cz³owiekiem z pospólstwa, dopiero w trakcie filmu "upomina" siê o niego ojciec (grany przez Liama Neesona). Zakoc[beeep]e siê za¶ nie w Marii Komnenie lecz w Sybilli heart.gif (siostrze Baldwina IV, ¿onie Gwidona de Lusignan). Pytanie tylko, czy w filmie Sybilla te¿ jest ¿on± Gwidona, bo z tego co wiem tego ostatniego przedstawiono tam jako cz³onka zakonu templariuszy, czyli ¿ony mieæ nie powinien, chyba ¿e j± opu¶ci³ wstêpuj±c do zakonu.

Baldwin IV, Guy de Lusignan, Saladyn, Gerard de Ridefort, Reynald de Chatillon, Balian i Godfryd z Ibelinu - wszystkie te postaci zobaczymy w filmie i od nas zale¿y czy siê bêdziemy czepiaæ rozbie¿no¶ci historycznych read.gif czy cieszyæ z wielkiej przygody blinkie.gif

Ja wolê to drugie i nie mogê siê doczekaæ. A broñ i zbroje ze zdjêæ i zwiastunów podobaj± mi siê bardzo! usmieszek_11.gif

Pozdrawiam
berbeluch
Bartosz ze Zdunowa
CYTAT
Ja wolê to drugie i nie mogê siê doczekaæ. A broñ i zbroje ze zdjêæ i zwiastunów podobaj± mi siê bardzo!

pod czym ja, Jarzabek khm... znaczy sie mnichu, podpisuje sie rekami i nogami!
hmm... w Londynie sa juz billboard'y mad.gif
pozdrawiam!!!
Robert Diabe³
W Polszcze te¿ ju¿ s± od kilku dni
eRemita
a nawet plakaty w kinach... trochê kiczowate, ale to zawsze co¶... szczerba.gif
Micha³ ¯elazo
A jednak Lublin to totalne zapupie...

Ani pó³ plakatu, ani æwierci zapowiedzi w jakimkolwiek kinie.
Pewnie pojawi siê dwa tygodnie po polskiej premierze...
Jak tego nie lubiê, tak pewnie wezmê od kogo¶ kto bêdzie mia³ film zpiracony na p³ytce...

Pozdr.
M.
brat Adam
Je¶li kto¶ ma ochotê, niech wejdzie tu:

http://www.stopklatka.pl/film/film.asp?fi=...&sekcja=galeria

Niektóre fotki s± ca³kiem, ca³kiem yes.gif

Trochê przesadzili z nawa³± ogniow± na Jeruzalem (chyba pod Verdun lepszej nie by³o icon_wink.gif ) ale taka ju¿ teraz panuje tendencja w filmach przygodowych.

Pozdrawiam
eRemita
A mnie wzruszy³ pan Liam Neeson bo on przynajmniej nie probuje udawac Normana ;)
brat Adam
smile.gif
jego pas mi siê podoba, chyba bêdzie trzeba taki zamówiæ.
pozdro
berbeluch
brat Adam
Na: http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wydarz...ie.asp?wi=25366 jest ju¿ recenzja tego filmu. Znaj±c podej¶cie dziennikarzy/krytyków uwa¿am ¿e jest ca³kiem pochlebna. A wersja na DVD ma byæ o godzinê d³u¿sza od kinowej, hehe, bêdzie siê dzia³o!
Pozdrawiam
eRemita
Ca³a nadzieja w geniuszu Ridleya Scotta. Mam z³e przeczucia co do manipulacji historycznych, ale có¿... trzeba cierpliwie czekac do godziny 0.01 dnia 6.05 AD 2005. Wtedy sie zacznie...
Armand
CYTAT
Mam z³e przeczucia co do manipulacji historycznych

Eh, wiadomo - punkt widzenia twórców "Kingdom..." bêdzie sporo siê ró¿ni³ od surowego, katolickiego i arystokratycznego ducha przenikaj±cego powie¶ci Kossak - Szczuckiej. ¯e o prawdzie historycznej nie wspomnê. Ale i tak dobrze, ¿e Le Golas nie zagra³ Dobrego Araba broni±cego Jerozolimy przed Z³ymi Krwio¿erczymi Ciemnymi Krzy¿owcami crazy.gif , a ca³o¶æ nie ma wymowy protestu przeciwko wojnie w Iraku szczerba.gif Bogu dziêki i za to...
"Can Jerusalem be rebuilded here, in this trivial time, in this land of fear..." smile.gif
Vandil Asksson
CYTAT(berbeluch)
jego pas mi siê podoba, chyba bêdzie trzeba taki zamówiæ.

hm, ja natomiast za nic nie mogê dojrzeæ u bohaterów jakich¶ konkretnych rêkawic. Na paru zdjêciach da siê dojrzeæ u Blooma jakie¶ skóry... ale co to mo¿e byæ dunno.gif
Czy znacie mo¿e jakie¶ stronki z uzbrojeniem i strojami cz³onków wypraw Krzy¿owych (XII wiek)?? (wybaczcie offtopic)
Kuba_
Tak, a mi siê podoba³a strza³a wypuszczana przez jednego z ³uczników (dok³adnie 78smego) w scenie oblê¿enia. Kaskader trzecioplanowego statysty filmu ma ¶wietny rzemyk przy sakiewce. Proszê te¿ zwróciæ uwagê na niew³a¶ciwy arabski akcent podczas r¿enia tamtejszych koni.
Mam zastrze¿enia wobec historyczno¶ci piasku, no i niebo te¿ by³o nieadekwatne wzglêdem epoki - ogólnie pogoda w filmie nie zosta³a uzgodniona widaæ z historykami. Tak w ogóle to mrok.

bigsmile2.gif tongue.gif
Vandil Asksson
hehe, nie mia³em zamiaru siê czepiaæ icon_wink.gif Po prostu taka os³ona d³oni (skóra) jest trochê niedorzeczna, a w koñcu mitynki wygl±daj± znacznie lepiej icon_wink.gif smile.gif
Zastanowi³a mnie jeszcze sprawa IMO bardzo dobrej przysiêgi , sk³adanej przez tytu³owego bohatera. Czy kto¶ ma pojêcie jak to sie ma do historyczno¶ci? smile.gif

btw.. Qba... mi te¿ nie pasuje ten akcent bigsmile2.gif

Pozdrawiam
Decu
A ja w³a¶nie wróci³em z kina i muszê powiedzieæ, ¿e film po prostu mi siê podoba³. Nie by³ mo¿e zbyt poprawny historycznie, ale nie o to tu chyba do koñca chodzi³o. Dra¿ni³a trochê (zw³aszcza na pocz±tku) niespójno¶æ fabu³y, ale i tak by³o na prawdê nie¼le. To by³a bajka z mora³em i ja j± kupi³em.
Duku
Witam
Film powiem krótko podoba³ mi siê i to nawet bardzo. By³ ³adny nawet nie mocno przekoloryzowany, arabowie mieli piêkny akcent :P By³o kilka zabawnych scen, ae by³o te¿ kilka naprawde dobrych. Kto nie by³ polecam, warto siê przej¶æ do kina.
Pozdrawiam
Arwald
Powiem tyle ¿e od czasów Gladiatora jest to pierwszy dobry film "historyczny" jaki wyszed³ w kinie. Przynamniej w moim mniemaniu. Jestem na tak. No i Legolas wre¶cie przypomina faceta tongue.gif
Fionn
CYTAT
Powiem tyle ¿e od czasów Gladiatora jest to pierwszy dobry film "historyczny" jaki wyszed³ w kinie

A Pasja to niby co??
Arwald
Pasji niestety nie widzia³em icon_sad.gif . No i trochê ¼le siê okre¶li³em, bo w koñcu "Pianista' te¿ jest filmem historycznym. chodzi³o mi o filmy o czsasach wcze¶niejszych ni¿ XVIwiek.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
chodzi³o mi o filmy o czsasach wcze¶niejszych ni¿ XVIwiek

Podej¿ewam ¿e Pasja do nich siê zalicza cool.gif Ja j± widzia³em i w konkluzji, przez jaki¶ tydzieñ nie opowiada³em kawa³ów o Jezusie(jak na mnie to baaardzo d³ugo)...
Ale nie o tym temat. Na Królestwo jade jutro do Multi do Bydgoszczy i siê ciesze smile.gif Zobaczymy jak tam z historyczno¶ci± etc, ale zawsze mi³o mi ogl±daæ film osadzony w ¶redniowieczu cool.gif
Tomic
widzia³em ten film i powiem tylko tyle ¿e to straszny dramat i gniot. pomijaj±c wszystko gra aktorska 0 scenariusz niespójny i beznadziejnie kiepski, dialogi w filmie momentami mnie roz¶miesza³y swoja prostot±.
W filmie brakowa³o mi tylko flagi amerykañskiej. muzyka by³a ca³kiem ok, taka pseudohistoryczna.
Jak na Rydleya to spodziewa³em sie czegos wiêcej. Scena bitwy by³a zywcem ¶ci±gniêta z w³adcy pier¶cienia, czeka³em na momet w którym g³ówny bohater zjedzie na tarczy z jakis schodów.Chyba za duzo wymaga³em od filmu i sie ¼le nastawi³em.
Bjorn z Dregowii
Z Twojego opisu wynika, ¿e to film na poziomie Conana Niszczyciela, albo TroYa bigsmile2.gif
Wybiera³em siê na niego jutro ale po takiej recenzji zaczynam siê zastanawiaæ...
Kuba_
Ja tam siê nigdy nie sugerowa³em cudzymi opiniami w kwestji pój¶cia do kina, bo je¿eli chcê siê pó¼niej wyra¿aæ na temat danego filmu, muszê go wpierw zobaczyæ. W wypadku Królestwa Niebieskiego choæby z samej ciekawo¶ci.
£ucz z Toviru
Jezusie Nazareñski, a có¿ to by³o?....

Filmy amerykañskie coraz bardziej zaczynaj± mi przypominaæ wypociny m³odych, pe³nych ideologii i jednocze¶nie kompletnie nieutalentowanych pisarzy rodem z czasów walki o niepodleg³o¶æ Stanów Zjednoczonych próbuj±cych nadmiernym patosem nadaæ swym "utworom" rangê dzie³ twórców pokroju Mickiewicza. mad.gif
Howgh!

P.S. I 15z³ za bilet, ludzie... to z 6 piw by³o... icon_sad.gif

:D A no i zapomnia³am:
UWAGA!!! Og³aszam konkurs dla tego, kto wy¶ledzi na filmie, gdzie schowany by³ ten lotniskowiec, z którego lata³y arabskie Patrioty w czasie szturmu na Jerozolimê. Bo nikt mi nie wmówi, ze to by³y kamienie z maszyn oblê¿niczych... mad.gif
Nagrod± bêdzie mozliwo¶æ w³±czenie do fabu³y Królestwa Niebieskiego jeszcze jednego paskudnego kap³ana katolickiego i sponiewierania go, oplucia, tudzie¿ w³o¿enia mu w usta s³ów blu¼nierczych. Inne przewiny onego do uzgodnienia z re¿yserem.
Bjorn z Dregowii
CYTAT(qbarycerz)
Ja tam siê nigdy nie sugerowa³em cudzymi opiniami  w kwestji pój¶cia do kina, bo je¿eli chcê siê pó¼niej wyra¿aæ na temat danego filmu, muszê go wpierw zobaczyæ. W wypadku Królestwa Niebieskiego choæby z samej ciekawo¶ci.

A ja siê cieszê, ¿e nie poszed³em na TroYa, kiedy mi odradzano i nie zmarnowa³em pieniedzy. Potem z trudem obejrza³em go w domu...
Kuba_
Bjornie, nie ka¿ê Ci wydawaæ tych 12-15 z³ na bilet. Fakt, je¿eli kierujesz siê sugestiami znajomych z pój¶ciem do kina, to mo¿esz ten sam film obejrzeæ sobie w domu. Nie chcê tu wyra¿aæ ¿adnej swej opinii o przytaczanej przez Ciebie Troji, ale dajmy to za przyk³ad. Twoje otoczenie ogólnie pluje na film, wiêc nabierasz przekonania, ¿e musz± mieæ racjê i zabierasz siê za obejrzenie jego ze swoim z góry nastawionym negatywnym podej¶ciem. Prawdopodobnie te¿ film nie zrobi³ na Tobie wra¿enia, bo nie obejrza³es go w³a¶nie w kinie. No, chyba, ¿e masz plazmowy tv na ¶cianie, dvd und system dolby surround... wtedy cofam ostatnie zdanie smile.gif Choæ mniemam, ¿e by³ to dvx na kompie, który nie odda wra¿enia obejrzenia filmu na du¿ym ekranie.
Bjorn z Dregowii
Ha! najwyra¼niej siê nie zrozumieli¶my.Nie jestem typem stadnym i nie budujê na ogó³ s±dów na podstawie opinii wiêkszo¶ci. Je¶li chodzi o film to mam wra¿enie, ¿e potrafiê odró¿nic dobr± recenzjê od z³ej recenzji...
Co do Troi, to mia³em okazjê ogl±daæ to na ca³kiem du¿ym ekranie, ale widowiskowo¶æ nie mia³a w tym przypadku wielkiego znaczenia. Wg mnie kiepskiemu filmowi nie pomog± ¿adne efekty i odwrotnie...
Kwestia nastawienia równie¿ nie wchodzi w grê. Wyvchowa³em siê na W³adcy Pier¶cieni, a kiedy film wchodzi³ do kin naogl±da³em siê zdjêæ i tak siê napali³em na pierwsz± czê¶æ, ¿e po obejrzeniu jej w kinie by³em rozczarowany. Po prostu lubiê pozytywne zaskoczenie. smile.gif
Tomic
najbardziej martwi mnie fakt ze amerykanie bior± sie za takie produkcje, ludzie któ¿y potrafia sp³yciæ wszystko,
je¶li mam byc szczery to Go¶cie Go¶cie s± wiele lepszym filmem od Królestwa... bo tam mozna sie posmiac a w królestwie ³zy same ciekn± z rozpaczy ze mozna by³o tak skieb¼dziæ film

zapomnia³em o najwa¿niejszym jak rezyser przedstawi³ Templariuszy bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Wojciech Radzki
Gwoli ¶cis³o¶ci, to Ridley Scott akurat Amerykaninem nie jest.
pozdr
WR
£ucz z Toviru
CYTAT(Tomic)
najbardziej martwi mnie fakt ze amerykanie bior± sie za takie produkcje, ludzie któ¿y potrafia sp³yciæ wszystko,  w królestwie ³zy same ciekn± z rozpaczy ze mozna by³o tak skieb¼dziæ film

Skoro tak, to ciocia £ucz opowie wam bajkê:

Dawno, dawno temu, za górami, lasami i morzem, by³o sobie Niebieskie Kórestwo, a w nim ¿y³a Niebieska Kórewna...

Tak btw, to nie wiedzia³am,¿e królowe obcina³y sobie w³osy, malowa³y siê jak sarceñskie nierz±dnice i ¿e miewa³y Templariuszy za mê¿ów...icon_neutral.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.