Witajcie.
Rzucê nieco ¶wiat³a na tê sprawê, bo widzê ¿e pisano o tym filmie ró¿ne rzeczy, nie zawsze zgodne z prawd±.
Bohaterem jest Balian z Ibelinu, czyli postaæ historyczna, której dzieje oczywi¶cie nieco zmieniono na potrzeby filmu. T³em akcji s± historyczne wydarzenia (te¿ nieco zmienione).
Prawda historyczna:
Balian z Ibelinu, syn Godfryda z Ibelinu, by³ drugim mê¿em bizantyjskiej ksiê¿niczki Marii Komneny (pierwszym by³ Amalryk I), i cz³onkiem jednego z najmo¿niejszych rodów Królestwa Jerozolimskiego. Bra³ udzia³ w bitwie pod Hattin (1187), gdzie zosta³ wziêty do niewoli
i wypuszczony przez Saladyna na s³owo honoru (¿e nie bêdzie wiêcej walczy³ przeciwko niemu). Po powrocie do Jerozolimy zosta³ ub³agany przez mieszkañców by dowodzi³ obron± miasta przed muzu³manami, wiêc wys³a³ do Saladyna list w którym go przeprosi³ za z³amanie s³owa
(co zreszt± Saladyn zrozumia³ i wybaczy³). Przed oblê¿eniem mianowa³ wielu mieszkañców Jerozolimy rycerzami, by wzmocniæ morale obroñców
(rycerzy w mie¶cie byo wtedy zaledwie kilku). Gdy w trakcie oblê¿enia sta³o siê jasne ¿e obrona nie wytrzyma zbyt d³ugo, Balian rozpocz±³ negocjacje z Saladynem w sprawie kapitulacji
Wielu mieszkañców miasta, zw³aszcza tych biedniejszzych, zawdziêcza mu unikniêcie niewoli
Gwidon de Lusignan by³ w tym czasie
Królestwa Jerozolimskiego, cz³owiekiem bêd±cym pod silnym wp³ywem Gerarda de Ridefort (ówczesnego mistrza templariuszy), mê¿em Sybilli, siostry Baldwina IV (pamiêtnego, trêdowatego króla, który zmar³ w 1185 r.)
W filmie wiele rzeczy zmieniono - Balian z pocz±tku jest kowalem, cz³owiekiem z pospólstwa, dopiero w trakcie filmu "upomina" siê o niego ojciec (grany przez Liama Neesona). Zakoc[beeep]e siê za¶ nie w Marii Komnenie lecz w Sybilli
(siostrze Baldwina IV, ¿onie Gwidona de Lusignan). Pytanie tylko, czy w filmie Sybilla te¿ jest ¿on± Gwidona, bo z tego co wiem tego ostatniego przedstawiono tam jako cz³onka zakonu templariuszy, czyli ¿ony mieæ nie powinien, chyba ¿e j± opu¶ci³ wstêpuj±c do zakonu.
Baldwin IV, Guy de Lusignan, Saladyn, Gerard de Ridefort, Reynald de Chatillon, Balian i Godfryd z Ibelinu - wszystkie te postaci zobaczymy w filmie i od nas zale¿y czy siê bêdziemy czepiaæ rozbie¿no¶ci historycznych
czy cieszyæ z wielkiej przygody
Ja wolê to drugie i nie mogê siê doczekaæ. A broñ i zbroje ze zdjêæ i zwiastunów podobaj± mi siê bardzo!
Pozdrawiam
berbeluch